Clickmed
programare rapida la medic

Hirsutismul – pilozitatea excesiva la femei

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Hirsutismul – pilozitatea excesiva la femei

Termenul de hirsutism se refera la o crestere excesiva a parului la nivelul fetei si suprafetei corporale a persoanelor de sex feminin. Pilozitatea, in acest caz, se dezvolta in zone ale corpului caracteristice barbatilor. Aceste zone sunt reprezentate de buza superioara, obraji si anterior de ureche in zona perciunilor. Firul de par este gros si negru si se dezvolta in timp.

Hirsutismul reprezinta o consecinta a productiei excesive de hormon sexual masculin (testosteron). La femei se produc in general cantitati mici de testosteron la nivelul ovarelor si glandelor suprarenale. In cazul unor afectiuni ale ovarelor sau suprarenalelor se produc cantitati excesive de testosteron.

Hirsutismul este o afectiune frecventa, care este inofensiva in majoritatea cazurilor. Totusi, uneori poate fi datorata unei boli subiacente. Astfel, hirsutismul se poate prezenta ca si manifestare a unor boli ale ovarelor sau ale glandelor suprarenale.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Investigatii
  4. Tratament
  5. Prevenirea reaparitiei hirsutismului
  6. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Femeile care sufera de hirsutism dezvolta o pilozitate excesiva la nivelul fetei si suprafetei corpului. Astfel, apare pilozitate la nivelul buzei superioare, obrajilor, perciunilor, portiunii superioare a spatelui, gatului, pieptului, coapselor, abdomenului si perimamelonar (in jurul mameloanelor). La nivel facial apare mustata sau barba. Parul poate creste, de asemenea, si pe piept. Firul de par devine gros si negru. Aceste femei pot prezenta modificari ale ciclului menstrual si acnee. De asemenea, ele pot intampina dificultati in a ramane insarcinate.

Investigatii

Sus

Medicul va efectua un examen complet al pacientei. Astfel, pentru a determina nivelele hormonale vor fi prelevate mostre de sange si urina. Medicul poate, de asemenea, recomanda efectuarea unei tomografii computerizate sau a unei rezonante magnetice nucleare, pentru a investiga mai cu precizie organele care pot sta la baza producerii hirsutismului.

Tratament

Sus

Tratamentul specific depinde de cauza care a determinat aparitia hirsutismului. Daca afectiunea este usoara si nu este insotita de modificari ale ciclului menstrual, este posibil sa nu fie necesar nici un tratament. Pe de alta parte, in cazul in care apar modificari menstruale, medicul poate prescrie pacientei sale un medicament care sa contina hormoni sexuali feminini si care sa faca ciclurile menstruale mai regulate. Daca pacienta doreste sa aiba copii, atunci poate fi necesara instituirea unui tratament suplimentar.
In cazul in care hirsutismul este provocat de tumori ovariene sau suprarenaliene, acestea trebuie extirpate chirurgical.

Exista variate modalitati de a indeparta parul nedorit. Astfel, acesta poate fi ras, decolorat, pensat sau epilat. Ceara sau cremele epilatoare sunt frecvent utilizate pentru indepartarea parului. Aceste produse trebuie utilizate cu grija, deoarece ele pot irita pielea. Daca pielea se irita se poate aplica local o crema pe baza de hidrocortizon 1% ce se poate elibera fara prescriptie medicala. Raderea sau smulgerea parului cu ajutorul pensetei, pot duce la infectarea zonei respective sau aparitia de cicatrici pe piele. Parul poate fi indepartat definitiv cu ajutorul electrolizei sau laserului.

Se recomanda:

- scaderea in greutate in cazul persoanelor supraponderale: scaderea in greutate scade gradul de hirsutism.

Nu se recomanda:

- utilizarea medicamentelor pe baza de hormoni sexuali masculini, cu exceptia celor prescrise de catre medic.

Perioada de recuperare

Raspunsul la tratament se poate intinde pe o perioada de 6 pana la 12 luni. In tot acest timp, parul in exces poate fi indepartat prin diferite metode.

Prevenirea reaparitiei hirsutismului

Sus

Pacienta trebuie sa respecte sfatul medicului. Nu exista modalitati specifice pentru prevenirea hirsutismului. Medicul trebuie contactat in cazul in care, in ciuda efectuarii cu succes a tratamentului adecvat, hirsutismul reapare.


Medici specialisti Endocrinologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate