Clickmed
programare rapida la medic

Epilarea cu laser - riscuri si beneficii

Actualizat la data de: 01 Noiembrie 2023

Ce este epilarea cu laser

Sus
Epilarea cu laser - riscuri si beneficii

Epilarea cu laser este procedura de indepartare a parului nedorit de pe suprafata corpului. Aceasta este o procedura neinvaziva, ceea ce inseamna ca nu necesita incizii la nivelul pielii si nici radiatii de niciun fel. Epilarea cu laser poate fi realizata atat de femei, cat si de barbatii care vor sa isi indeparteze parul de pe corp.

Cuprins articol

  1. Ce este epilarea cu laser
  2. Cum functioneaza
  3. Cine poate realiza procedura
  4. Contraindicatii
  5. Riscuri si complicatii
  6. Beneficii
  7. Concluzie
  8. Citeste pe aceeasi tema

Cum functioneaza

Sus

Epilarea cu laser utilizeaza un proces numit fototermoliza selectiva.

Laserul transmite caldura ce distruge direct celulele cu mult pigment (culoare). De vreme ce parul negru, inchis la culoare, are mult pigment, celulele parului absorb majoritatea caldurii provenite de la laser. Parul transmite aceasta caldura catre foliculii de par, care sunt radacina firului de par, distrugand foliculul. Un folicul distrus nu mai poate duce la cresterea parului.

Foliculii de par sau foliculii pilosi au diferite stadii de crestere de-a lungul lunii. Pentru ca epilarea cu laser sa functioneze, acestia trebuie sa fie in faza lor de maxima crestere. Din acest motiv este nevoie de multiple sedinte de epilare cu laser, pana la oprirea cresterii parului.

Cele mai comune zone in care se poate realiza includ:
• Axila
• Fata
• Linia bikinilor sau inghinal total
• Picioare
• Spate

Epilarea cu laser se realizeaza in saloanele cosmetice specializate ce ofera acest serviciu, de catre cosmeticiene cu drept in practicare. Aparatele speciale cu laser sunt de mai multe tipuri, iar fiecare are avantaje si dezavantaje in ceea ce priveste modul de indepartare a firului de par, frecventa cu care trebuie realizata epilarea si costul procedurii  sau al unei sedinte.

Cine poate realiza procedura

Sus

Orice persoana poate apela la epilarea cu laser, daca simte nevoia. Este de cele mai multe ori o procedura cosmetica, ce are ca scop imbunatatirea aspectului fizic si a calitatii vietii, pe termen lung. Epilarea cu laser ofera in special pacientelor de sex feminin o usurare semnificativa si le scapa de stresul epilarii constante, prin diverse alte metode eficiente doar pe termen scurt.

Uneori epilarea cu laser poate fi recomandata si pentru scopuri medicale, tratand cresterea excesiva de par intalnita in patologii precum:

Hirsutism, cresterea parului de culoare inchisa la nivelul fetei, la femei
Hipertricoza, cresterea excesiva a parului oriunde pe corp, la barbati sau femei

Aceste afectiuni pot fi rezultatul administrarii unor medicamente (precum anticonceptionalele sau steroizii anabolizanti), unor dezechilibre hormonale, sindromului de ovar polichistic sau unor patologii ereditare.

Epilarea cu laser este eficienta in special in cazul persoanelor cu firul de par gros, inchis la culoare si cu piele deschisa la culoare. Contrastul dintre pielea deschisa la culoare si parul inchis, favorizeaza absorbtia caldurii laserului de catre firul de par.

Astfel deseori specialistii in cosmetica si medicii dermatologi nu recomanda acest tip de epilare pacientilor cu piele inchisa la culoare sau cu par blond/roscat.

Contraindicatii

Sus

Desi exista numeroase categorii de pacienti pentru care epilarea cu laser este o optiune eficienta, exista si cateva categorii la care aceasta procedura nu se poate realiza.

Astfel, nu puteti face epilare cu laser daca:
• Sunteti insarcinata
• Luati anumite tratamente medicamentoase, precum cele impotriva acneei
• Aveti herpes genital
• Aveti cicatrici cheloide
• Aveti sau ati avut cancer de piele

Detaliile procedurii

In saptamanile de inainte de procedura, evitati bronzarea de orice tip.

Pielea bronzata natural sau artificial ingreuneaza eficienta laserului si duce la efecte secundare. Puteti epila folosind o lama zona ce urmeaza sa fie tratata cu laser.

Laserul functioneaza cel mai bine asupra zonelor fara fire lungi de par, intrucat trateaza radacina acestora, nu portiunea de la suprafata. Odata inceput tratamentul, evitati epilarea cu ceara sau smulgerea firelor de par din zonele tratate.

In timpul procedurii

Specialistul ce va realiza epilarea va respecta cativa pasi:
• Va curata zona unde urmeaza sa aplice tratamentul
• Va va oferi ochelari de protectie impotriva laserului
• Va aplica laserul, cu ajutorul unui dispozitiv special. Puteti simti usoare senzatii de intepatura, insa procedura nu este dureroasa

In functie de zona tratata si de numarul sedintei la care va aflati, epilarea poate dura cateva minute sau pana la o ora.

Imediat dupa procedura, pielea poate fi rosie, usor tumefiata sau sensibila. Puteti utiliza comprese reci pentru a trata zona. Nu va expuneti la soare imediat dupa epilare. Restul activitatilor pot fi insa reluate imediat dupa procedura, fara restrictii.

Riscuri si complicatii

Sus

Epilarea cu laser este o procedura sigura pentru majoritatea persoanelor, fiind o procedura intens studiata si imbunatatita in ultimii ani.

Este insa important sa alegeti medici dermatologi/cosmeticieni specializati si certificati pentru a realiza procedura. Efectele adverse ce pot aparea in urma epilarii cu laser includ:
• Leziuni maculare
• Mici zone de arsura
• Episoade de herpes
• Hiperpigmentare
• Hipopigmentare
• Infectii
• Cicatrici

Beneficii

Sus

Epilarea cu laser ofera rezultate mult mai indelungate decat epilarea cu ceara, cu lama sau prin smulgere. O procedura similara laserului este electroliza, care distruge foliculii de par cu energia curentului, in loc de caldura laserului.

Avantajele epilarii cu laser, fata de electroliza, includ:
• Mai putine sedinte necesare
• Durere mai mica spre nula in timpul tratamentului
• Risc redus de fire de par subcutanate

Numarul mediu de sedinte necesar pana la disparitia totala a firelor de par este de 6-8 sedinte pe fiecare zona tratata. Fiecare sedinta se realizeaza la un interval de 6 pana la 8 saptamani fata de cea anterioara. Aceasta perioada de timp permite ,,prinderea’’ firelor de par in diverse faze ale cresterii.

In ceea ce priveste rezultatele, majoritatea pacientilor observa o reducere a pilozitatii cu pana la 25% chiar dupa prima sedinta. Dupa completarea tratamentului, puteti sa nu mai aveti deloc fire de par timp de cateva luni pana la un an de zile.

Epilarea cu laser nu ofera insa un rezultat permanent, insa firele de par ce cresc ulterior sunt mai putine si mai subtiri decat inainte. Astfel cateva sedinte numite sedinte de intretinere, realizate periodic, vor oferi rezultate spectaculoase si vor elimina necesitatea epilarii prin alte metode.

Evitati utilizarea dispozitivelor de epilare cu laser acasa, intrucat folosirea lor de catre persoane neexperimentate poate duce la rezultate ineficiente si efecte secundare.

Concluzie

Sus

Epilarea cu laser este o metoda eficienta de a indeparta parul de pe suprafata corpului, oferind rezultate pe termen lung.

Intrucat caldura laserului tinteste celulele cu pigment, persoanele cu parul inchis la culoare sunt cei mai buni candidati pentru aceasta procedura. Este nevoie de multiple sedinte, realizate la intervale de 6-8 saptamani una de cealalta. Pentru a evita efectele secundare ale laserului, evitati epilarea cu laser efectuata de catre dumneavoastra acasa, si apelati la specialisti in domeniul cosmeticii.

Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/laser-hair-removal/about/pac-20394555
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21757-laser-hair-removal


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Sectiune sustinuta de: Advertisement

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate