Coronavirus Update

Lamisil, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Lamisil, comprimate

Ce este Lamisil si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Comprimatele Lamisil sunt utilizate pentru tratamentul infectiilor fungice ale unghiilor de la maini si picioare.
De asemenea, comprimatele Lamisil sunt utilizate pentru tratamentul infectiilor de tip tinea (dermatofitoze) ale scalpului si parului, zonei inghinale si altor zone ale corpului, picioarelor (picior de atlet), cat si pentru tratamentul infectiilor cu levuri ale pielii.
Terbinafina apartine unui grup de medicamente numit agenti antifungici si este utilizat pentru tratamentul infectiilor fungice ale pielii, parului si unghiilor. Administrata oral, terbinafina atinge la locul infectiei concentratii suficient de mari incat sa omoare ciuperca sau sa ii opreasca cresterea.

Mod de administrare

Luati intotdeauna Lamisil exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Nu depasiti doza recomandata. Daca aveti impresia ca efectul Lamisil este prea puternic sau prea slab, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cat Lamisil sa administrati si cat de des
Adulti
Doza uzuala recomandata este de un comprimat Lamisil (250 mg terbinafina), o data pe zi.

Copii
Nu exista date disponibile in ceea ce priveste copiii cu varsta sub 2 ani (de obicei, cu greutate sub 12 kg).

Copii cu greutate intre 20-40 kg: doza recomandata este de 1/2 comprimat Lamisil (125 mg terbinafina), o data pe zi.

Copii cu greutate >40 kg: doza recomandata este de un comprimat Lamisil (250 mg terbinafina), o data pe zi.

Cat timp sa utilizati Lamisil
Aceasta depinde de tipul de infectie pe care il aveti, cat de severa este si ce zona a corpului este afectata. Medicul dumneavoastra va va spune exact cat timp va trebui sa utilizati comprimatele.

Durata normala a tratamentului este urmatoarea:
Pentru infectiile de tip tinea (dermatofitoze) ale picioarelor (“picior de atlet”), Lamisil comprimate trebuie administrat timp de 2-6 saptamani.

Pentru infectiile de tip tinea (dermatofitoze) si infectii cu levuri, infectii inghinale si ale altor zone ale corpului, Lamisil comprimate trebuie administrat timp de 2-4 saptamani.
Este important sa administrati zilnic comprimatul/comprimatele si sa continuati administrarea lui/lor atat timp cat va recomanda medicul dumneavoastra. Acest lucru este necesar pentru a va asigura ca infectia este vindecata complet si sansa ca aceasta sa revina dupa incetarea tratamentului cu comprimate sa fie mult mai mica.
Puteti administra Lamisil comprimate cu sau fara alimente.

Infectii ale parului si scalpului
Pentru infectiile de tip tinea (dermatofitoze) ale scalpului si parului, durata normala a tratamentului este de 4 saptamani.

Infectii ale unghiilor
De obicei, infectiile fungice ale unghiilor necesita un timp de vindecare mai indelungat decat infectiile fungice ale pielii. Pentru majoritatea infectiilor unghiilor, Lamisil comprimate trebuie administrat timp de 6 pana la 12 saptamani.

Infectiile unghiilor de la maini
Durata tratamentului: in majoritatea cazurilor, 6 saptamani de tratament sunt suficiente.
Infectiile unghiilor de la picioare
Durata tratamentului: in majoritatea cazurilor, 12 saptamani sunt suficiente.
Unii pacienti, cu o crestere lenta a unghiei, pot necesita un tratament mai indelungat. Medicul va discuta acest aspect cu dumneavoastra.

Daca ati uitat sa utilizati Lamisil
Administrati comprimatul/comprimatele imediat ce va amintiti. Daca au ramas mai putin de 4 ore pana cand trebuie sa utilizati urmatoarea doza, asteptati si administrati urmatoarea doza la timpul potrivit. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca ati utilizat mai mult Lamisil decat trebuie
Daca utilizati accidental mai multe comprimate decat v-a prescris medicul dumneavoastra, anuntati imediat medicul dumneavoastra sau mergeti la departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital. Simptomele determinate de supradozajul cu Lamisil comprimate includ: durere de cap, greata, dureri de stomac si ameteli.

De ce altceva trebuie sa fiti avertizati cand utilizati Lamisil ?
Exista alte masuri pe care le puteti lua pentru a va vindeca si a fi sigur ca infectia nu revine. De exemplu, pastrati zonele infectate uscate si aerisite si schimbati zilnic imbracamintea care este in contact direct cu zona/zonele infectate.

Lamisil comprimate vi se va prescrie numai de catre medicul dumneavoastra. Urmati cu atentie toate instructiunile medicului dumneavoastra, chiar daca ele difera de informatiile generale continute in acest prospect.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Lamisil:
- Daca sunteti alergic (hipersensibil) la terbinafina sau la oricare dintre excipientii din Lamisil enumerati la finalul acestui prospect.
- Daca aveti sau ati avut probleme hepatice de orice fel.
- Daca aveti probleme renale de orice fel.
Daca va aflati in oricare dintre aceste situatii, spuneti medicului dumneavoastra inainte de a utiliza Lamisil.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Lamisil:
Daca utilizati alte medicamente.
- daca aveti simptome cum sunt greata persistenta si inexplicabila, varsaturi, dureri de stomac, pierderea apetitului alimentar, oboseala neobisnuita; daca remarcati ingalbenirea pielii sau a ochilor, urina dumneavoastra devine neobisnuit de inchisa la culoare sau materiile fecale sunt neobisnuit de deschise la culoare (semne ale problemelor hepatice).
- daca aveti orice tip de probleme la nivelul pielii, cum ar fi eruptie cutanata, roseata, formarea de basici la nivelul buzelor, ochilor sau gurii, descuamarea tegumentului (semne ale unor reactii grave la nivelul pielii).
- daca aveti slabiciune, hemoragie neobisnuita, vanatai sau infectii frecvente (semne ale unor tulburari sanguine).

Daca va aflati in oricare dintre aceste situatii, spuneti medicului dumneavoastra inainte de a utiliza Lamisil.

Utilizarea la varstnici
Lamisil comprimate poate fi utilizat de persoane cu varsta peste 65 ani. Daca aveti varsta peste 65 ani, veti utiliza aceeasi doza ca si pentru ceilalti adulti.

Utilizarea la copii
Lamisil comprimate nu este recomandat pentru utilizarea la copiii cu varsta sub 2 ani.

Interactiuni medicamentoase

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati sau ati utilizat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente din plante, contraceptive orale (pilula pentru controlul sarcinii) si medicamente eliberate fara prescriptie medicala. Unele medicamente pot interactiona cu Lamisil.

Acestea includ:
- unele antibiotice (de exemplu rifampicina),
- cafeina,
- unele antidepresive (de exemplu desipramina),
- unele medicamente utilizate pentru tratamentul problemelor cardiace (de exemplu propafenona, amiodarona),
- unele medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute (de exemplu metoprolol),
- unele medicamente utilizate pentru tratamentul ulcerului gastric (de exemplu cimetidina),
- unele medicamente utilizate pentru tratamentul infectiilor fungice (de exemplu, fluconazol, ketoconazol),
- unele medicamente utilizate pentru tratamentul tusei (de exemplu, dextrometorfan),
- ciclosporina, un medicament utilizat in controlul sistemului dumneavoastra imunitar, in scopul prevenirii rejectarii organelor transplantate.

Asigurati-va ca ati spus medicului dumneavoastra despre toate acestea sau orice alte medicamente pe care le utilizati.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Sarcina
Daca sunteti gravida sau credeti ca sunteti gravida, spuneti medicului dumneavoastra. Lamisil nu trebuie utilizat in timpul sarcinii, decat daca este absolut necesar. Medicul va discuta cu dumneavoastra posibilele riscuri ale administrarii Lamisil in timpul sarcinii.

Alaptarea
Nu trebuie sa alaptati in timpul administrarii comprimatelor de Lamisil deoarece copilul dumneavoastra poate fi expus la terbinafina prin intermediul laptelui matern. Aceasta poate dauna copilului dumneavoastra.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Daca va simtiti ametit in timp ce utilizati Lamisil comprimate, nu conduceti vehicule sau nu folositi utilaje.

Reactii adverse psoibile

Ca toate medicamentele, Lamisil poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
In general Lamisil este bine tolerat.

Unele reactii adverse pot fi grave:
Rar, Lamisil comprimate poate determina probleme hepatice, in cazuri foarte rare problemele hepatice putand fi grave. Reactiile adverse grave includ scaderea anumitor tipuri de celule ale sangelui, lupus (o afectiune autoimuna), reactii grave ale pielii, reactii alergice grave, inflamarea vaselor sanguine, inflamarea pancreasului sau necroza muschilor.

Spuneti imediat medicului dumneavoastra, daca:
- aveti simptome cum sunt greata persistenta si inexplicabila, probleme gastrice, pierderea apetitului alimentar, oboseala neobisnuita sau slabiciune sau daca
- remarcati ingalbenirea pielii sau a ochilor, urina dumneavoastra devine neobisnuit de inchisa la culoare sau materiile fecale sunt neobisnuit de deschise la culoare (semne posibile ale problemelor hepatice);
- aveti durere in gat cu febra si frisoane sau daca
- aveti hemoragie sau vanatai inexplicabile (semne posibile ale bolilor care afecteaza numarul anumitor tipuri de celule sanguine).
- daca observati paloarea anormala a pielii, mucoaselor sau unghiilor, daca prezentati slabiciune sau dificultate la respirare la efort (semne posibile ale unei boli care afecteaza globulele rosii).
- aveti dificultati respiratorii, ameteala, umflarea in special a fetei si gatului, inrosire, durere abdominala similara crampelor si pierderea constientei sau daca prezentanti simptome, cum ar fi rigiditatea articulatiilor, rigiditate, eruptie cutanata tranzitorie, febra sau ganglioni limfatici umflati/mariti (semne posibile ale reactiilor alergice grave).
- daca prezentati simptome, cum ar fi eruptii cutanate tranzitorii, febra, mancarime, oboseala, sau daca observati aparitia de pete rosii-violet sub suprafata pielii (semne posibile ale inflamarii vaselor de sange).
- aveti orice tip de probleme grave la nivelul pielii.
- daca suferiti de dureri severe in partea superioara a stomacului, care iradiaza spre partea din spate (semne posibile ale inflamarii pancreasului).
- daca suferiti de slabiciune si durere musculare inexplicabile sau aveti urina inchisa la culoare (maron-rosiatica) (semne posibile ale necrozei musculare).

Urmatoarele reactii adverse au fost raportate la administrarea de Lamisil:

Foarte frecvente (posibil sa afecteze mai mult de 1 pacient la fiecare 10 pacienti):
Greata, durere usoara de stomac, arsuri in partea superioara a stomacului , diaree, senzatie de satietate in stomac, pierderea apetitului alimentar, eruptii cutanate, dureri musculare si articulare.
Frecvente (posibil sa afecteze 1 pana la 10 pacienti, la fiecare 100 de pacienti):
Cefalee.

Mai putin frecvente (posibil sa afecteze 1 pana la 10 pacienti, la fiecare 1000 de pacienti): Pierderea sau alterarea simtului gustului. Acest lucru este rar si de obicei dispare in cateva saptamani dupa intreruperea tratamentului cu Lamisil comprimate. La unii pacienti, acesta poate determina reducerea apetitului alimentar si o scadere semnificativa in greutate. Spuneti medicului dumneavoastra daca alterarea simtului gustului dureaza mai multe zile.

Rare (posibil sa afecteze 1 pana la 10 pacienti la fiecare 10000 pacienti):
Probleme hepatice.
Foarte rare (posibil sa afecteze mai putin de 1 pacient la fiecare 10000 de pacienti):
Reducerea numarului anumitor tipuri de celule sanguine, lupus (o boala autoimuna), reactii cutanate grave, reactii alergice, caderea parului, ameteli, sensibilitate fizica redusa, amorteala si senzatie de mancarime.

Au fost raportate, de asemenea, urmatoarele reactii adverse:
Numar redus al globulelor rosii, reactii alergice severe, inflamarea vaselor sanguine, tulburari ale simtului mirosului, inclusiv pierderea permanenta a mirosului, inflamarea pancreasului, necroza musculara, simptome asemanatoare gripei (de exemplu, oboseala, frisoane, dureri articulare sau musculare), febra, cresterea nivelului unei enzime musculare din sange (creatin-fosfokinaza), sensibilitate crescuta a pielii la expunerea la soare.

Cum se pastreaza Lamisil

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

- Substanta activa din Lamisil este clorhidratul de terbinafina. Fiecare comprimat contine terbinafina baza 250 mg sub forma de clorhidrat de terbinafina 281,25 mg.
- Celelalte componente sunt: stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, hidroxipropilmetilceluloza, celuloza microcristalina, amidonglicolat de sodiu.

Ambalaj

Cutie cu un blister a 14 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

NOVARTIS PHARMA GmbH
Roonstrasse 25
D-90429 Nurnberg, Germania

Acest prospect a fost aprobat in August 2011

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Concentrat de sanatate intr-un singur comprimat Concentrat de sanatate intr-un singur...

  Micronutrientii (vitamine, minerale si oligoelemente) joaca un rol deosebit in organismul nostru: ele sunt absolut necesare pentru functionarea corespunzatoare a mai multor enzime, pentru buna desfasurare a proceselor celulare, precum si pentru functionarea corecta a...citeste mai mult

 • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

  Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

 • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

  Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

 • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

  Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

Comunitate

 • Va rog sa ma ajutati

  Va rog mult sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea problema. Acum aproape 2 luni mi-a aparut pe mana dreapta o buba de dimensiune unei boabe de orez de culoarea pielii si foarte tare. Am fost la doctor si mi s-a spus sa folosesc protectie solara si mi-au recomandat Baneocin crema. Nu mi-a disparut,...

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter