Clickmed
programare rapida la medic

Gertocalm , comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Gertocalm , comprimate

Ce este Gertocalm si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Gertocalm contine ca principiu activ ranitidina clorhidrat care inhiba secretia gastrica de baza si stimulata, reducandu-i volumul si concentratia in acid si pepsine. Mecanismul de actiune consta in blocarea receptorilor H2 histaminici. Dupa administrarea orala a 150 mg secretia gastrica scade cu 90%. Dupa 12 ore scaderea acidului poate atinge inca 50% din valorile normale.

Ulcer gastric sau duodenal evolutiv; ulcer post-chirurgical; sindrom Zollinger-Ellison; prevenirea recaderilor in ulcer; esofagita de reflux. Prevenirea hemoragiilor gastro-duodenale la bolnavii cu risc de ulcer de stres (arsuri, traumatisme craniene, politraumatisme, transplant renal). Dupa 4 saptamani de tratament se obtin vindecari in 75-95% din cazurile cu ulcer duodenal.

Mod de administrare

Adulti cu ulcer duodenal: oral, 150 mg 2/zi, la 12 ore interval, dupa mese, se pot administra si 300 mg intr-o singura priza, seara. In majoritatea cazurilor tratamentul dureaza 4 saptamani. Doza de intretinere este de 150 mg seara.

Esofagita de reflux: 150 mg 2/zi, 8 saptamani.

Sindromul Zollinger-Ellison: 150 mg 3/zi, uneori pana la 900 mg/zi. In insuficienta renala, cand rata filtrarii glomerurale este mai mica de 10 ml/min dozele se reduc la jumatate. La copii intre 8 si 18 ani: pana la 150 mg 2/zi.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Intoleranta la ranitidina.

Reactii adverse posibile

In general efectele adverse sunt mai putine si mai reduse calitativ decat cele ale cimetidinei. Se fixeaza mai slab de receptorii androgeni, are efecte antiandrogenice reduse. Efectele adverse produse ca urmare a actiunii antihistaminice sunt asemanatoare cu ale cimetidinei.

Alte efecte adverse: leucopenie, trombopenie, amenoree, ginecomastie, tulburari de comportament sexual, diaree, cefalee, ameteli, eruptii cutanate, confuzie mintala reversibila (mai ales la varstnici), cresterea creatininei si transaminazei serice, edem angioneurotic, bronhospasm.

Informatii suplimentare

Compozitie

1 comprimat Gertocalm contine: Ranitidina (clorhidrat) 150 mg sau 300 mg. Excipienti q.s.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter