Clickmed
programare rapida la medic

Eritromicina propionil, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Eritromicina propionil, comprimate

Compozitie
Comprimate continand o cantitate de eritromicina propionil echivalenta cu 0,200 g eritromicina baza.

Actiune terapeutica
Esteral eritromicinei, stabil in mediul gastric, cu absorbtie digestiva superioara eritromicinei baza. Spectru asemanator penicilinei, activa si fata de unele tulpini de stafilococ rezistent la penicilina. Actiune, in general, bacteriostatica (eventual bactericida). Actioneaza, mai ales, asupra germenilor gram pozitivi (streptococi, pneumococi) ca si asupra unor germeni gram negativi (neisserii, haemophili), spirochete, rickettsii, micoplasme. Foarte necesara in tratamentul difteriei si pentru sterilizarea purtatorilor de bacil difteric. Nivelul sanguin maxim se inregistreaza la aproximativ 2 ore, dupa administrarea unei doze.
Difuziunea in tesuturi este foarte buna: patrunde prin pleura, peritoneu si placenta, nu traverseaza meningele neinflamat. Se elimina prin bila, urina si prin secretia lactata (concentratii mai mari ca in plasma). Rezistenta germenilor este incrucisata in grupa macrolidelor. Practic, in cursul tratamentelor de scurta durata, rezistenta microbiana la eritromicina propionil se observa rar.

Indicatii

In general, infectiile cu germeni sensibili la eritromicina si rezistenti la penicilina si alte antibiotice uzuale; de asemenea infectii cu germeni penicilinosensibili la persoanele cu alergie la penicilina. Infectii usoare cu stafilococi rezistenti la penicilina (in infectiile grave se folosesc alte antibiotice). in difterie, constituie tratamentul antibacterian de electie (si pentru sterilizarea purtatorilor de bacili difterici). Este astfel indicata in: infectii streptococice (scarlatina, endocardite, angine, sterilizarea purtatorilor de streptococi); pneumonii pneumococice; gonoree si sancru moale; tuse convulsiva; bruceloza; dizenterie amibiana.

Mod de administrare

Adulti si adolescenti: 0,020-0,025 g/kg corp/24 ore, fractionat, in prize administrate la 6 ore interval (aproximativ 0,200-0,300 g pentru o priza); in cazurile grave, doza unica se poate mari pana la 0,500 g;
Copii: 0,025-0,040 g/kg corp/24 ore in patru prize. Comprimatele se iau cu 1/2 de ora inainte sau la 3 ore dupa masa, ca atare sau intr-un aliment semilichid. Se va respecta cu strictete intervalul de 6 ore dintre prize, atat ziua cat si noaptea.

Contraindicatii

Disfunctii hepatice; alergie la eritromicina in antecedente; infectii cu germeni rezistenti la orice antibiotic din grupa macrolidelor.

Reactii adverse
Rareori tulburari gastrointestinale (greata, varsaturi, diaree), care dispar dupa intreruperea tratamentului sau dupa diminu-area dozei. in cursul tratamentelor prelungite (peste 7 zile cu doze mari) pot aparea fenomene hepatotoxice.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Stenoza pilorica

    Generalitati Stenoza pilorica este boala in care peretele pilorului se ingroasa si lumenul sau se subtiaza progresiv, ingreunand trecerea mancarii dinspre stomac spre intestin. Pilorul este ultima parte a stomacului ce face legatura cu prima parte a intestinului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Eritromicina

    De la dermatologie mi-a prescris sa iau azitrox 10 zile pe luna. Dupa 10 zile e bine sa sa iau eritromicina ?? multumesc.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter