Clickmed
programare rapida la medic

Egilok, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Egilok, comprimate

Ce este Egilok si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Egilok comprimate face parte din grupa beta-blocantelor selective.

Aceste medicamente sunt folosite in tratamentul tensiunii arteriale marite, pentru reducerea si prevenirea durerilor de piept din angina pectorala, ca tratament de intretinere dupa infarct miocardic, adjuvant in tratamentul hipertiroidismului.

Egilok este de asemenea folosit in tratamentul aritmiilor (batai cardiace neregulate sau rapide), in profilaxia migrenei.

Mod de administrare

Administrarea comprimatelor este independenta de mese, putand fi administrate atat inainte cat si dupa masa; la nevoie, comprimatele pot fi divizate.

Doza trebuie ajustata individual si se creste gradat pentru a evita bradicardia.

Hipertensiune arteriala: doza initiala este de 25-50 mg tartrat de metoprolol de 2 ori pe zi (dimineata si seara). Daca nu se atinge efectul terapeutic dorit, se creste doza progresiv pana la 100 mg tartrat de metoprolol de 2 ori pe zi, sau poate fi asociat cu un alt antihipertensiv.

Pentru profilaxia crizelor de angina pectorala stabila: doza initiala este de 25-50 mg tartrat de metoprolol pe zi. Daca nu se atinge efectul terapeutic dorit, se creste doza progresiv pana la 200 mg tartrat de metoprolol pe zi, sau se administreaza in asociere alte antianginoase.

Dupa infarctul miocardic, ca terapie de intretinere: doza de intretinere uzuala este de 50-100 mg tartrat de metoprolol de 2 ori pe zi (dimineata si seara).

Tahiaritmii: doza uzuala este de 25-50 mg tartrat de metoprolol de 2 -3ori pe zi. Daca nu se atinge efectul terapeutic dorit doza zilnica poate fi crescuta progresiv pana la 200 mg tartrat de metoprolol, sau se administreaza in asociere cu alte medicamente antiaritmice.

Ca adjuvant in tratamentul hipertiroidismului, doza zilnica recomandata este de 150-200 mg tartrat de metoprolol, divizata in 3-4 administrari.

Doza va fi redusa treptat odata cu normalizarea concentratiei hormonilor tiroidieni.

Tulburari cardiace functionale: doza uzuala este de 50 mg tartrat de metoprolol de 2 ori pe zi (dimineata si seara), doza care poate fi crescuta progresiv pana la 100 mg metoprolol de 2 ori pe zi.

Profilaxia migrenei: doza uzuala este de 50 mg tartrat de metoprolol de 2 ori pe zi (dimineata si seara), doza care poate fi crescuta progresiv pana la 100 mg tartrat de metoprolol de 2 ori pe zi.

Insuficienta renala, hemodializati sau pacienti varstnici

Nu este necesara ajustarea dozei la pacientii cu insuficienta renala, hemodializati sau la pacientii varstnici.

Insuficienta hepatica

In general nu este necesara ajustarea dozei in cazul cirozei hepatice, chiar daca legarea de proteinele plasmatice este in proportie mica (5-10%).

La pacientii cu insuficienta hepatica severa este recomandata reducerea dozei.

Copii si adolescenti

Experienta privind utilizarea tartratului de metoprolol la copii si adolescenti este limitata.

Daca luati mai mult decat trebuie din Egilok

Daca accidental, ati luat (dumneavoastra sau alta persoana) prea multe comprimate, contactati medicul dumneavostra sau cel mai apropiat spital. Luati acest prospect si comprimatele ramase si aratati-le medicului.

Pot aparea: scaderea marcata a tensiunii arteriale, rarirea batailor inimii, tulburari de conducere cardiaca, insuficienta cardiaca, soc cardiogen, stop cardiac, tulburari de respiratie, pierderea constientei (chiar coma), greata, varsaturi si cianoza.

Simptomele se agraveaza daca luati concomitent medicamente de scadere a tensiunii arteriale, alcool etilic, chinidina sau barbiturice.

Primele semne de supradozaj apar intre 20 minute si 2 ore de la administrarea medicamentului.

Daca uitati sa luati Egilok

Daca ati uitat sa luati o doza, luati medicamentul imediat ce va amintiti. Totusi, daca este timpul pentru urmatoarea doza, luati-o doar pe aceasta. Este important sa nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Egilok

Tratamentul cu Egilok trebuie intrerupt treptat. intreruperea brusca a tratamentului, in special in prezenta unor boli cardiace, poate inrautati starea dumneavoastra. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu luati EGILOK daca:

- sunteti alergic (hipersensibil) la metoprolol (sau alte beta-blocante) sau la oricare din excipientii medicamentului,

- aveti astm bronsic sever sau bronhopneumopatie cronica obstructiva,

- aveti bloc AV de grad II si III,

- aveti insuficienta cardiaca decompensata,

- aveti bradicardie severa inainte de inceperea tratamentului (alura ventriculara sub 50 batai/min)

- aveti sindrom de sinus bolnav,

- aveti soc cardiogen,

- aveti tulburari circulatorii severe arteriale periferice,

- aveti infarct miocardic acut, cu ritm cardiac mai mic de 45 batai/minut, intervalul PQ mai mare de 0,24 secunde, tensiune arteriala sistolica

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Comunitate

  • Endocardita

    mi s-a spus ca am o regurgitare mitrala si tricuspidiana si o profilaxie a endocarditei infectioase.iau egilok si calciu cu magneziu. e bun tratamentul? pot avea copii?

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter