Clickmed
programare rapida la medic

Dartelin, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 08 Aprilie 2024

Informatii prospect Dartelin, comprimate

Compozitie
Fiecare tableta contine 400 mg pentoxifilina.

Actiune  terapeutica
Pentoxifilina imbunatateste proprietatile rheologice ale sangelui, imbunatateste flexibilitatea eritrocitelor, inhiba agregarea trombocitara si micsoreaza vascozitatea sangelui. Astfel imbunatateste circulatia sanguina in zonele cu microcirculatia afectata si creste oxigenarea tisulara.

Indicatii

Tulburari ale circulatiei periferice datorate arteriosclerozei, diabetului sau inflamatiei (claudicatie intermitenta, angiopatie diabetica, trombangeita obliteranta); tulburari distrofice (sindrom posttrombotic, ulcer de gamba, gangrena, degeratura); tulburari ale circulatiei cerebrale: stari ischemice, postapoplectice si tulburari datorate arteriosclerozei cerebrale (vertij, cefalee, lacunarism cerebral, tulburari ale somnului); tulburari ale circulatiei oculare: tulburari circulatorii retiniene si coroidale acute, subacute si cronice; otoscleroza si procese degenerative ale vaselor sanguine din urechea interna avand ca rezultat pierderea progresiva a auzului.

Mod de administrare
Dozarea se face in functie de severitatea afectiunii. Doza initiala de Dartelin este de o tableta de 400 mg de trei ori pe zi. Dupa aparitia efectului terapeutic, doza poate fi micsorata la 1 tableta de 400 mg de doua ori pe zi. Dartelin trebuie ingerat cu lichide in timpul meselor.

Contraindicatii

Dartelin este contraindicat pacietilor cu hipersensibilitate cunoscuta la metilxantine (cafeina, teofilina, teobromina). De asemenea este contraindicat in faza acuta a infarctului de miocard si in hemoragiile masive. Desi nu au fost observate dovezi ale efectelor teratoge in studiile efectuate pe animale, Dartelin nu trebuie folosit in timpul sarcinii. Dartelin nu trebuie administrat femeilor care alapteaza si pacientilor sub 18 ani pentru ca siguranta folosirii la aceasta grupa de varsta nu a fost inca determinata. La pacientii cu insuficienta renala severa sau la cei cu tensiune arteriala scazuta si instabila, dozele de Dartelin trebuie micsorate. Daca in timpul administrarii orale de Dartelin apare o hemoragie retiniana acuta, tratamentul trebuie imediat intrerupt. Folosirea concomitenta de Dartelin si antihipertensive poate creste raspunsul hipotensiv; de aceea, se recomanda controlul tensiunii arteriale sistemice si ajustarea dozelor medicamentelor antihipertensive.
La pacientii diabetici care primesc insulina sau antidiabetice orale (glibenclamid) si care iau concomitent doze mari de Dartelin, raspunsul antidiabetic poate creste. Din aceasta cauza, in timpul unui tratament de durata cu Dartelin, dozele medicamentelor antidiabetice trebuie reduse. Pacientii care primesc anticoagulante sau inhibitoare ale agregarii plachetare pot avea timpi de sangerare sau de protrombina crescuti.

Reactii adverse
Au fost raportate rareori tulburari gastrointestinale (disconfort abdominal, greata, varsaturi, diaree), cefalee si ameteli. Doze mari de Dartelin pot foarte rar cauza vasodilatatiei, cu bufeuri de caldura, tahicardie sau angina pectorala. In anumite cazuri daca apar aceste reactii adverse trebuie intrerupta administrarea medicamentului sau redusa doza. Reactiile de hipersensibilitate apar foarte rar si de obicei dispar odata cu intreruperea tratamentului.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter