Coronavirus Update

Algiotop, comprimate

Publicat la data de: 20 Octombrie 2016 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Algiotop, comprimate

Ce este Algiotop si pentru ce se utilizeaza

Actiune terapeutica
Algiotop apartine grupei de medicamente cunoscuta sub denumirea de: analgezice si antipiretice. El amelioreaza durerea si reduce temperatura corpului in caz de febra.

Indicatii
Algiotop este indicat pentru:

 • dureri acute severe postlezionale sau postoperatorii; colici; dureri de cauza tumorala; alte dureri severe acute sau cronice, atunci cand alte mijloace terapeutice nu sunt indicate.
 • combaterea febrei, atunci cand aceasta nu raspunde la alt tratament.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doze
Adulti si copii cu varsta peste 15 ani
Doza recomandata este de 1-2 comprimate Algiotop (500-1000 mg metamizol sodic) o data. La nevoie se poate repeta pana la cel mult de 4 ori pe zi. Doza in 24 ore nu trebuie sa depaseasca 5 g metamizol sodic (aproximativ 70 mg/kg).

Copii cu varsta sub 15 ani
La copiii cu varsta sub 15 ani nu se administreaza metamizol sodic sub forma de comprimate.
Pacienti cu insuficienta renala sau hepatica
Daca aveti insuficienta renala sau hepatica si utilizati Algiotop la nevoie, nu trebuie sa reduceti doza. Nu utilizati timp indelungat Algiotop.

Varstnici
La pacientii varstnici sau cu stare generala alterata este necesara administrarea celor mai mici doze.

Daca utilizati mai mult Algiotop decat trebuie
Adresati-va imediat medicului sau mergeti la departamentul de primire urgente al celui mai apropiat spital.

Intoxicatia acuta se manifesta cu tulburari gastro-intestinale (greata, dureri abdominale), afectarea functiei renale si – rar – simptome la nivelul sistemului nervos central (ameteli, somnolenta, coma, convulsii), scaderea tensiunii arteriale pana la soc si tulburari de ritm (batai accelerate ale inimii).

Dupa administrarea de doze foarte mari, eliminarea unui metabolit netoxic (acid rubazonic) poate determina colorarea in rosu a urinei.

Daca uitati sa utilizati Algiotop
Nu administrati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Algiotop
Algiotop se utilizeaza numai la nevoie.Tratamentul se poate opri imediat ce va simtiti bine.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Nu utilizati Algiotop daca:

 • sunteti alergic la metamizol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. Informatii suplimentare).
 • aveti antecedente alergice la derivatii de pirazol, intoleranta la antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS);
 • suferiti de afectiuni ale maduvei hematopoietice;
 • aveti antecedente de agranulocitoza;
 • aveti deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza, porfirie hepatica acuta.
 • sunteti in primul sau ultimul trimestru de sarcina


Inainte sa utilizati Algiotop, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului si aveti grija deosebita:

 • daca suferiti de: urticarie, astm bronsic alergic, rinita alergica;
 • daca suferiti de intoleranta la alcool etilic (dupa ingestia unor cantitati mici apar: stranut, lacrimare, inrosire pronuntata a fetei; intoleranta la alcool etilic poate evidentia existenta unui astm la AINS);

Acest medicament poate determina fenomene alergice de tip anafilactic, de exemplu agranulocitoza (scaderea numarului unor celule din sange denumite granulocite) sau soc.

Deoarece agranulocitoza apare in mod neasteptat si este independenta de doza si de durata tratamentului, in cazul aparitiei febrei si/sau inflamatiei amigdalelor si/sau ulceratiilor in gura trebuie sa intrerupeti imediat tratamentul si sa va prezentati la medic; acesta va va recomanda efectuarea de urgenta a unui test al sangelui (hemograma). Continuarea administrarii Algiotop creste riscul de deces.

In cazul tratamentului de lunga durata, medicul va va recomanda periodic teste ale sangelui (hemograma).

In cazul pacientilor cu risc crescut de soc anafilactic, medicamentul se va administra numai daca medicul considera absolut necesar si sub stricta supraveghere medicala.

Interactiuni medicamentoase
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente, mai ales daca luati:

 • alte medicamente cu efect toxic asupra maduvei spinarii;
 • captopril;
 • litiu;
 • metotrexat;
 • triamteren;
 • antihipertensive si diuretice (cu exceptia furosemidului); Algiotop poate sa le modifice efectul;
 • ciclosporina; Algiotop poate sa scada concentratia in sange a ciclosporinei, aceasta trebuind verificata in cazul utilizarii concomitente a celor doua medicamente.

Algiotop impreuna cu alimente si bauturi
Algiotop se poate administra concomitent cu lichide.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Nu trebuie sa utilizati Algiotop daca sunteti in primul sau in ultimul trimestru de sarcina, deoarece poate afecta copilul nenascut. in trimestrul al doilea de sarcina, puteti utiliza Algiotop numai la recomandarea medicului daca acesta considera tratamentul absolut necesar, in doze cat mai mici si pe o perioada cat mai scurta.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Administrat in dozele recomandate Algiotop nu are efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Algiotop contine zahar. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, folosind urmatoarea conventie:
-foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 persoane);
-frecvente (apar la mai putin de 1 din 10 persoane);
-mai putin frecvente (apar la mai putin de 1 din 100 persoane);
-rare (apar la mai putin de 1 din 1000 persoane);
-foarte rare (apar la mai putin de 1 din 10000 persoane);
-cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)

Rare
Leucopenie (scaderea numarului celulelor albe din sange).

Reactii anafilactice – lipsa de aer, chiar oprirea respiratiei prin spasm al bronhiilor si edem la nivelul gatului, scaderea tensiunii arteriale mergand pana la colaps, urticarie; reactii anafilactoide – lipsa respiratiei (prin spasm al bronhiilor si edem laringian) si/sau colaps.

Foarte rare
Agranulocitoza (scaderea numarului unor celule din sange denumite granulocite), trombocitopenie (scaderea numarului de plachete din sange). Principalele manifestari in caz de agranulocitoza sunt febra, durerile faringiene, ulcerele bucale dureroase, ulcerele anale, scaderea raspunsului imun, predispozitie la infectii bacteriene. Hemograma prezinta disparitia aproape completa a granulocitelor, in timp ce maduva osoasa hematogena prezinta blocarea maturarii in stadiul promielocitar.

Aparitia acestor manifestari impune intreruperea imediata a tratamentului cu metamizol sodic.

Insuficienta renala acuta (o incapacitate a rinichilor de a functiona normal aparuta recent) sau nefrita interstitiala (o inflamatie a rinichilor), insotita uneori de un sindrom nefrotic, cu prezenta in cantitate anormala a proteinelor in urina.

Cu frecventa necunoscuta
Aparitia crizelor de astm a fost observata la pacientii cu astm la AINS.

Pot sa apara urticarie, eruptii maculopapuloase si cazuri izolate de sindrom Lyell (eruptii buloase pe piele) sau de sindrom Stevens-Johnson (leziuni pe piele sau mucoase).

Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, pe www.anm.ro. Prin raportarea reactiilor adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Algioto

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie
Substanta activa: metamizolul sodic. Fiecare comprimat contine metamizol sodic 500 mg.
Celelalte componente: zahar, amidon de porumb, stearat de magneziu.

Ambalaj
Algiotop se prezinta sub forma de comprimate de culoare alba, in forma de discuri plate.
Este disponibil in: -cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate;
-cutie cu 60 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate.

Producatorul
S.C. SANTA S.A.
Str. Carpatilor Nr. 60,
Industrial Park Metrom, Brasov, cod 500269,
Romania

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Concentrat de sanatate intr-un singur comprimat Concentrat de sanatate intr-un singur...

  Micronutrientii (vitamine, minerale si oligoelemente) joaca un rol deosebit in organismul nostru: ele sunt absolut necesare pentru functionarea corespunzatoare a mai multor enzime, pentru buna desfasurare a proceselor celulare, precum si pentru functionarea corecta a...citeste mai mult

 • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

  Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

 • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

  Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

 • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

  Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

Comunitate

 • Diagnostic necunoscut

  Buan ziua, in speranta in care reusesc sa aflu sursa problemei adica un diagnostic corest, afisez istoricul: Sambata catre duminica 31.12.2011 Dureri de spate (difuz, zona lombara, 20x20cm) si cap, transpiratie abundenta, pofta de mancare scazuta Tratament: arcoxia, algocalmin Duminica...

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter