Coronavirus Update

Metamizol eel, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Metamizol eel, comprimate

Indicatii:
Metamizol apartine grupei de medicamente cunoscuta sub denumirea de antiinflamatoare nesteroidiene. El amelioreaza durerea si reduce temperatura corpului in caz de febra.

Metamizol se utilizeaza in:
- dureri acute severe postlezionale sau postoperatorii; colici; dureri de cauza tumorala; alte dureri severe acute sau cronice, atunci cand alte mijloace terapeutice nu sunt indicate.
- combaterea febrei, atunci cand aceasta nu raspunde la alt tratament.

Doze si mod de administrare:
Comprimatele se inghit intregi, de preferinta dupa mese.

Adulti si copii cu varsta peste 15 ani
Doza recomandata este de 1-2 comprimate Metamizol (500-1000 mg metamizol) o data. La nevoie se poate repeta pana la cel mult de 4 ori pe zi. Doza in 24 ore nu trebuie sa depaseasca 5 g metamizol (aproximativ 70 mg/kg).

Copii cu varsta sub 15 ani
La copiii sub 15 ani nu se administreaza metamizol sub forma de comprimate.

Pacienti cu insuficienta renala sau hepatica
Daca aveti insuficienta renala sau hepatica si utilizati Metamizol la nevoie, nu trebuie sa reduceti doza. Nu utilizati timp indelungat Metamizol.

Varstnici
La pacientii varstnici sau cu stare generala alterata este necesara administrarea celor mai mici doze.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Metamizol
Daca ati utilizat mai mult Metamizol decat doza recomandata, adresati-va imediat medicului sau mergeti la departamentul de primire urgente al celui mai apropiat spital.

Intoxicatia acuta se manifesta cu tulburari gastro-intestinale (greata, dureri abdominale), afectarea functiei renale si - rar - simptome la nivelul sistemului nervos central (vertij, somnolenta, coma, convulsii), scaderea tensiunii arteriale pana la soc si tulburari de ritm (tahicardie).

Dupa administrarea de doze foarte mari, eliminarea unui metabolit netoxic (acid rubazonic) poate determina colorarea in rosu a urinei.

Daca uitati sa utilizati Metamizol
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Metamizol
Metamizol se utilizeaza numai la nevoie. Puteti opri tratamentul imediat ce va simtiti bine.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului sau farmacistului

Contraindicatii:
Nu utilizati Metamizol
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la metamizol sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului.
- daca aveti:
• antecedente alergice la derivatii de pirazol, intoleranta la antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS);
• afectiuni ale maduvei hematopoietice;
• antecedente de agranulocitoza;
• deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza, porfirie hepatica acuta. -daca sunteti in primul sau in ultimul trimestru de sarcina.

Masuri de precautie:
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Administrat in dozele recomandate Metamizol nu are efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Atentionari:
Aveti grija deosebita cand utilizati Metamizol
• daca suferiti de: urticarie, astm bronsic alergic, rinita alergica;
• daca suferiti de intoleranta la alcool etilic (dupa ingestia unor cantitati mici apar: stranut, lacrimare, inrosire pronuntata a fetei; intoleranta la alcool etilic poate evidentia existenta unui astm la AINS);

Acest medicament poate determina fenomene alergice de tip anafilactic, de exemplu agranulocitoza sau soc.

Deoarece agranulocitoza apare in mod neasteptat si este independenta de doza si de durata tratamentului, in cazul aparitiei febrei si/sau anginei si/sau ulceratiilor bucale trebuie sa intrerupeti imediat tratamentul si sa va prezentati la medic; acesta va va recomanda efectuarea de urgenta a unui test al sangelui (hemograma). Continuarea administrarii creste riscul de deces.

In cazul tratamentului de lunga durata, medicul va va recomanda periodic teste ale sangelui (hemograma).

In cazul pacientilor cu risc crescut de soc anafilactic, medicamentul se va administra numai daca medicul considera absolut necesar si sub stricta supraveghere medicala.

Reactii adverse:
Ca toate medicamentele, Metamizol poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Tulburari ale sistemului imunitar
Metamizolul poate provoca rareori reactii anafilactice sau anafilactoide, cu evolutie grava.
Acestea pot sa apara imediat dupa administrarea orala, dar si la cateva ore dupa administrare (in general ele apar in prima ora dupa administrare). Reactiile anafilactice se manifesta prin dispnee acuta, chiar apnee prin bronhospasm si edem laringian, hipotensiune arteriala mergand pana la colaps, urticarie etc. Evolutia poate fi rapid letala daca nu se face tratamentul adecvat in timp util: se injecteaza imediat adrenalina, de preferinta intravenos lent (0,1-0,25 mg diluat in 10 ml), introdusa in 5-15 min; de asemenea, se introduce intravenos, injectabil lent sau in perfuzie, hemisuccinat de hidrocortizon 250-500 mg.

Reactiile anafilactoide constau in apnee (prin spasm bronsiolic si edem laringian) si/sau colaps.

Tulburari respiratorii
Aparitia crizelor de astm a fost observata la pacientii cu astm la AINS.
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Pot sa apara urticarie, eruptii maculopapuloase si cazuri izolate de sindrom Lyell sau de sindrom Stevens-Johnson.

Tulburari hematologice si limfatice
Rar pot sa apara leucopenie si foarte rar agranulocitoza sau trombocitopenie. Principalele manifestari in caz de agranulocitoza sunt febra, angina ulcero-necrotica si hemoragiile. Hemograma arata disparitia aproape totala a polinuclearelor, iar in maduva se constata blocarea maturarii la nivelul promielocitelor. Aparitia acestor manifestari impune intreruperea imediata a tratamentului cu metamizol sodic.

Tulburari renale
Foarte rar pot sa apara insuficienta renala acuta sau nefrita interstitiala, insotita uneori de un sindrom nefrotic, cu proteinurie.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grav sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Interactiuni cu alte medicamente:
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala, mai ales in urmatoarele cazuri:
- alte medicamente cu efecte toxice asupra maduvei spinarii; nu trebuie sa luati Metamizol impreuna cu aceste medicamente;
- captopril;
- litiu;.
- metotrexat;
- triamteren;
- antihipertensive si diuretice (cu exceptia furosemidului); Metamizol poate sa le modifice efectul;
- ciclosporina; Metamizol poate sa scada concentratia in sange a ciclosporinei, aceasta trebuind verificata in cazul utilizarii concomitente a celor doua medicamente.

Utilizarea Metamizol cu alimente si bauturi
Metamizol se poate administra concomitent cu lichide.

Sarcina si alaptarea:
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Nu trebuie sa utilizati Metamizol daca sunteti in primul sau in ultimul trimestru de sarcina, deoarece poate afecta copilul nenascut. in trimestrul al doilea de sarcina, puteti utiliza Metamizol numai la recomandarea medicului si daca acesta considera absolut necesar.

Conditii de pastrare:
Nu utilizati Metamizol dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25`C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.
intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Concentrat de sanatate intr-un singur comprimat Concentrat de sanatate intr-un singur...

  Micronutrientii (vitamine, minerale si oligoelemente) joaca un rol deosebit in organismul nostru: ele sunt absolut necesare pentru functionarea corespunzatoare a mai multor enzime, pentru buna desfasurare a proceselor celulare, precum si pentru functionarea corecta a...citeste mai mult

 • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

  Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

 • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

  Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

 • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

  Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

Comunitate

 • febra mare

  Buna ziua, Am 67 ani si de vreo 2 zile am temperatura ridicata (febra) in special seara si uneori imi apar dureri de cap.Am fost la medic si mi-a spus ca am raceala si sa iau paracetamol.Dar febra nu cedeaza (|in special seara este f mare).Ce imi puteti sugera ca tratament.

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter