Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Aletiyone, comprimate

Publicat la data de: 19 Octombrie 2016 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Aletiyone, comprimate

Ce este Aletiyone si pentru ce se utilizeaza

Aletiyone este un contraceptiv de urgenta care poate fi utilizat in primele 72 de ore (3 zile) de la un contact sexual neprotejat sau daca metoda dumneavoastra contraceptiva obisnuita a esuat.

Este vorba despre urmatoarele cazuri:

 • Nu s-a utilizat nicio metoda contraceptiva in timpul contactului sexual
 • Masura contraceptiva a fost utilizata incorect, de exemplu ca in cazul in care prezervativul a fost perforat, a alunecat sau a fost utilizat intr-un mod gresit, daca pozitia pesarului vaginal sau a diafragmei s-a schimbat, daca unul dintre acestea s-a spart, era deteriorat sau a fost indepartat mai devreme decat trebuia, in cazul in care pentru metoda coitus interruptus nu s-a reusit intreruperea (de exemplu sperma a fost ejaculata in vagin sau la nivelul organelor genitale externe).

Aletiyone contine levonorgestrel, o substanta activa de sinteza cu activitate asemanatoare hormonilor. Previne aproximativ 85% dintre sarcinile posibile, daca este administrat in primele 72 ore dupa ce a avut loc un contact sexual neprotejat. Nu va preveni sarcina de fiecare data si este mai eficient daca il luati cat mai curand posibil dupa contactul sexual neprotejat. Este mai bine sa il luati in primele 12 ore decat sa amanati pana in ziua a treia.

Se considera ca Aletiyone actioneaza astfel:

 • va impiedica ovarele sa elibereze un ovul;
 • impiedica spermatozoizii sa fertilizeze orice ovul pe care este posibil sa il fi eliberat deja; sau
 • impiedica un ovul fertilizat sa se ataseze de mucoasa uterului.

Aletiyone poate preveni sarcina numai daca il luati in primele 72 de ore dupa un contact sexual neprotejat. Nu are efect daca sunteti deja gravida. Daca are loc un alt contact sexual neprotejat dupa utilizarea Aletiyone (chiar daca acesta are loc in timpul aceluiasi ciclu menstrual), comprimatul nu va avea efect contraceptiv si exista din nou riscul aparitiei unei sarcini.

Acest comprimat este indicat numai pentru contraceptia de urgenta, nu este recomandat pentru contraceptia regulata, deoarece este mai putin eficace decat un comprimat contraceptiv obisnuit.

Mod de administrare

Luati intotdeauna acest medicament exact cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Luati comprimatul cat mai curand posibil, de preferat in primele 12 ore, si nu mai tarziu de 72 de ore (3 zile) dupa ce ati avut un contact sexual neprotejat. Aletiyone poate fi luat in orice moment al ciclului menstrual, presupunand ca nu sunteti gravida deja sau credeti ca ati putea fi gravida. Nu mestecati comprimatul, ci inghititi-l intreg cu apa. Nu amanati administrarea comprimatului. Comprimatul actioneaza cu atat mai bine cu cat este administrat mai curand dupa ce ati avut un contact sexual neprotejat.

Daca utilizati deja o metoda contraceptiva cu administrare regulata, cum este comprimatul contraceptiv, puteti continua sa il luati la ora obisnuita.

Daca, dupa ce ati luat Aletiyone, aveti un alt contact sexual neprotejat (chiar daca acesta are loc in timpul aceluiasi ciclu menstrual), comprimatul nu isi va exercita efectul contraceptiv si exista din nou riscul de sarcina.

Utilizarea la copii si adolescenti
Acest medicament nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti si este indicat numai pentru utilizarea la femeile care au avut deja prima sangerare menstruala. Sunt disponibile date limitate la femeile cu varsta sub 16 ani.

Ce trebuie sa faceti daca va este rau (varsati)
Daca vomitati (varsati) in decurs de trei ore dupa ce ati luat comprimatul, trebuie sa luati un alt comprimat.

Dupa ce ati luat Aletiyone
Daca, dupa ce ati luat Aletiyone, doriti sa aveti contact sexual si nu utilizati comprimate contraceptive, trebuie sa utilizati prezervative sau o cupa cervicala si spermicide pana la urmatoarea sangerare menstruala. Aceasta deoarece Aletiyone nu va avea efect daca aveti din nou contact sexual neprotejat, inainte de ziua in care trebuie sa aveti urmatoarea sangerare menstruala.

Se recomanda ca, dupa ce ati luat Aletiyone, sa va faceti o programare la medic peste aproximativ 3 saptamani, pentru a va asigura ca Aletiyone a avut efect. Daca va intarzie sangerarea menstruala cu mai mult de 5 zile, sau este in cantitate neobisnuit de mica sau neobisnuit de mare, trebuie sa va contactati medicul cat mai curand posibil. Daca ramaneti gravida chiar si dupa ce ati luat acest medicament, este important sa mergeti la medic.

De asemenea, medicul dumneavoastra va poate spune despre metode de contraceptie pe termen mai lung, care sunt mai eficiente in prevenirea sarcinii.

Daca utilizati in continuare contraceptie hormonala cu administrare regulata, cum este comprimatul contraceptiv, si nu aveti o sangerare in intervalul in care nu se administreaza comprimate, adresati-va medicului pentru a va asigura ca nu sunteti gravida.

Urmatoarea sangerare menstruala dupa ce ati luat Aletiyone
De obicei, dupa ce ati utilizat Aletiyone, sangerarea menstruala este normala si va incepe in ziua obisnuita; totusi, uneori va incepe cu cateva zile mai tarziu sau mai devreme. Daca sangerarea menstruala incepe cu peste 5 zile intarziere fata de ziua obisnuita, apare o sangerare „anormala” in acel moment sau daca credeti ca ati putea fi gravida, trebuie sa va faceti un test de sarcina pentru a verifica daca sunteti gravida.

Daca luati mai mult Aletiyone decat trebuie
Desi nu au fost raportate reactii adverse grave in urma administrarii a prea multe comprimate odata, este posibil sa prezentati greata, varsaturi (sa vomitati), sau sa aveti sangerare vaginala. Trebuie sa va adresati farmacistului, medicului dumneavoastra, asistentei medicale sau cabinetului de planificare familiala pentru recomandari, in special daca ati varsat, deoarece este posibil ca, comprimatul sa nu fi functionat corespunzator.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Nu luati Aletiyone: daca sunteti alergica (hipersensibila) la levonorgestrel sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. Informatii suplimentare).

Daca oricare din situatiile de mai jos este valabila in cazul dumneavoastra, adresati-va medicului inainte de a lua Aletiyone, deoarece este posibil sa nu fie potrivita pentru dumneavoastra contraceptia de urgenta. Este posibil ca medicul dumneavoastra sa va prescrie un alt tip de contraceptiv de urgenta.
daca sunteti gravida sau credeti ca ati putea fi gravida. Acest medicament nu va avea efect daca sunteti deja gravida. Daca deja sunteti gravida, Aletiyone nu poate opri evolutia sarcinii, deci Aletiyone nu este un „comprimat pentru avort”.

Este posibil sa fiti deja gravida daca:

 • sangerarea menstruala va intarzie cu mai mult de 5 zile, sau ati prezentat sangerare neobisnuita atunci cand trebuie sa aveti urmatoarea sangerare menstruala;
 • ati avut contact sexual neprotejat cu mai mult de 72 de ore in urma, si de la ultima sangerare menstruala.

Nu se recomanda administrarea Aletiyone:

 • daca aveti o boala a intestinului subtire (cum este boala Crohn) care inhiba absorbtia medicamentului;
 • daca aveti probleme severe ale ficatului;
 • daca ati avut in trecut sarcina extrauterina (in care copilul se dezvolta undeva in afara uterului);
 • daca ati avut vreodata o boala numita salpingita (inflamatie a trompelor uterine).

O sarcina extrauterina in trecut sau o infectie a trompelor uterine in trecut cresc riscul unei noi sarcini extrauterine.

Daca sunteti ingrijorata in privinta bolilor cu transmitere sexuala
Daca nu ati folosit un prezervativ (sau daca s-a rupt sau a alunecat) in timpul contactului sexual, este posibil sa fi contactat o boala cu transmitere sexuala sau virusul HIV.

Acest medicament nu va va proteja impotriva bolilor cu transmitere sexuala; numai prezervativele pot face acest lucru. Daca va ingrijorati in aceasta privinta, adresati-va medicului dumneavoastra, asistentei medicale, cabinetului de planificare familiala sau farmacistului, pentru recomandari.

Interactiuni medicamentoase
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Unele medicamente pot impiedica Aletiyone sa actioneze corespunzator; acestea includ:

 • Barbiturice si alte medicamente utilizate in tratamentul epilepsiei (de exemplu: primidona, fenitoina si carbamazepina).
 • Medicamente utilizate in tratamentul tuberculozei (de exemplu rifampicina, rifabutina);
 • Un medicament utilizat in tratamentul infectiei cu HIV (ritonavir);
 • Un medicament utilizat in tratamentul infectiilor fungice (griseofulvina);
 • Medicamente din plante care contin sunatoare (Hypericum perforatum);
 • Un medicament numit ciclosporina (utilizat pentru supresia sistemului imunitar).

Daca utilizati oricare dintre medicamentele mentionate mai sus, adresati-va unui medic sau farmacist inainte de a utiliza Aletiyone.

Cat de frecvent puteti utiliza Aletiyone
Trebuie sa utilizati Aletiyone numai in caz de urgenta si nu ca metoda contraceptiva cu administrare regulata. Daca este utilizat mai mult de o data in cadrul unui ciclu menstrual, Aletiyone este mai putin sigur si probabilitatea de a va deregla ciclul menstrual (ciclul) este mai mare.

Aletiyone nu este la fel de eficient ca metodele contraceptive cu administrare regulata. Medicul dumneavoastra, asistenta medicala sau medicul de planificare familiala va pot da detalii despre metodele de contraceptie pe termen lung care sunt mai eficiente in prevenirea sarcinii.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Nu trebuie sa utilizati acest medicament daca sunteti deja gravida. Daca ramaneti gravida chiar si dupa ce ati luat acest medicament, este important sa mergeti la medic. Nu exista nicio dovada ca Aletiyone va dauna copilului care se dezvolta in uterul dumneavoastra daca folositi Aletiyone conform instructiunilor.

Cu toate acestea, este posibil ca medicul dumneavoastra sa vrea sa verifice daca sarcina este extrauterina (in care copilul se dezvolta undeva in afara uterului). Acest lucru este deosebit de important daca prezentati durere abdominala severa dupa ce ati luat Aletiyone sau daca ati mai avut in trecut o sarcina extrauterina, interventie chirurgicala la nivelul trompelor uterine sau boala inflamatorie pelvina.

Este posibil sa apara in lapte cantitati foarte mici din substanta activa a acestui medicament. Se crede ca aceasta nu dauneaza copilului, dar daca va ingrijorati puteti lua comprimatul imediat dupa o alaptare si sa evitati alaptarea si sa aruncati laptele folosind o pompa de alaptare pentru cel putin 6 ore dupa administrarea comprimatului. Procedand in acest mod puteti reduce cantitatea de substanta activa pe care o poate prelua copilul dumneavoastra din laptele matern.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Este putin probabil ca Aletiyone sa va afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, nu conduceti sau folositi utilaje daca va simtiti obosita sau ametita.

Aletiyone contine lactoza
In caz de intoleranta la zaharul din lapte (lactoza) trebuie sa tineti cont ca fiecare comprimat Aletiyone contine si lactoza monohidrat 43,3 mg. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactiile adverse posibile sunt prezentate mai jos, in functie de frecventa lor:
Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 persoana din 10):

 • Senzatie de rau (greata)
 • Este posibil sa prezentati unele sangerari neregulate pana la urmatoarea sangerare menstruala
 • Este posibil sa prezentati durere in abdomenul inferior
 • Oboseala
 • Dureri de cap

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):

 • Varsaturi (voma). Daca prezentati varsaturi, cititi paragraful „Ce trebuie sa faceti daca va este rau (varsati)”.
 • Este posibil ca sangerarea menstruala sa fie diferita. Majoritatea femeilor vor avea o sangerare menstruala normala, in ziua obisnuita, dar la unele poate apare mai tarziu sau mai devreme decat normal. De asemenea, este posibil sa aveti sangerare neregulata sau patare inaintea urmatoarei sangerari menstruale. Daca sangerarea dumneavoastra menstruala intarzie cu mai mult de 5 zile sau este in cantitate neobisnuit de mica sau neobisnuit de mare, trebuie sa va adresati medicului cat mai curand posibil.
 • Este posibil ca dupa ce luati acest medicament sa prezentati durere in sani, diaree, ameteli.

Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 de persoane): eruptie trecatoare pe piele, urticarie, mancarime, umflare a fetei, durere pelvina, menstruatie dureroasa.

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect.

Cum se pastreaza Aletiyone

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie si blister dupa „EXP”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie
Substanta activa este levonorgestrelul. Fiecare comprimat contine levonorgestrel 1500 micrograme.
Celelalte componente sunt celuloza microcristalina, lactoza monohidrat, poloxamer 188, croscarmeloza sodica si stearat de magneziu.

Ambalaj
Fiecare ambalaj contine un tratament complet, compus dintr-un comprimat de forma rotunda, de culoare alba, avand diametrul de aproximativ 6 mm, fiind marcat cu „C” pe o parte si cu „1” pe cealalta parte.

Producatorul
Laboratorios Leon Farma, S.A
Pol. Ind. Navatejera
C/ La Vallina s/n, 24008-Navatejera, Leon.
Spania

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Sindromul Piriformis

  Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

 • Metronidazolul si sarcina

  Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

 • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

  Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

 • Stenoza spinala cervicala

  Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter