Coronavirus Update

Ocluzia intestinala sau blocarea intestinului

Publicat la data de: 12 Decembrie 2007
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Ocluzia intestinala sau blocarea intestinului Vezi galerie foto

Ocluzia intestinala reprezinta blocarea partiala sau totala a intestinului, situatie care are drept consecinta impiedicarea propulsarii continutului acestuia de-a lungul intestinului.

In functie de nivelul la care se produce aceasta blocare, exista ocluzia de intestin subtire si ocluzia de intestin gros (de colon).

In situatiile mai grave, ocluzia determina si intreruperea circulatiei sangvine la nivel intestinal (asa-numita ischemie intestinala) sau strangularea intestinului, situatii care reprezinta mari urgente chirurgicale.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Cauze
 3. Simptome
 4. Investigatii
 5. Tratament
 6. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Ocluzia intestinala poate fi cauzata de tumori ale intestinului (mai ales tumori de intestin gros care pot creste in lumenul acestuia, ingustandu-l pana cand obstructia devine completa), dar si de alte tumori care cresc intraabdominal si, pe masura ce devin mai voluminoase, comprima dinspre exterior lumenul intestinal.
Alte cauze sunt torsiuni sau ingustari la nivelul intestinului, precum si formarea de aderente (lipituri) intre ansele intestinale, mai ales in urma unor interventii chirurgicale mai vechi. Mai rar, ocluziile intestinale apar in urma unor inflamatii sau infectii de la nivelul intestinului (de exemplu, tuberculoza intestinala).
Herniile care se complica (indiferent de localizarea acestora: inghinala, femurala, ombilicala etc.) prin patrunderea unei anse intestinale in zona de ruptura a peretelui abdominal pot determina ocluzie intestinala. De asemenea, printre cauze mai intalnim boala Crohn (o boala inflamatorie a portiunii terminale a intestinului subtire sau a primei portiuni a intestinului gros) sau telescoparea ansei (patrunderea unei anse intestinale in segmentul intestinal de deasupra).
La nivelul intestinului gros, in afara cauzei tumorale, la cei care sufera de constipatie cronica sau de diverticulita (prezenta unor mici buzunarase la nivelul peretelui intestinal), acumularea unor cantitati mari de materii fecale poate produce ocluzie intestinala. O alta cauza a ocluziei intestinale este aparitia unei infectii severe intraabdominale, care determina disparitia miscarilor intestinului, situatie numita ocluzie intestinala functionala.

Simptome

Sus

Simptomele depind de nivelul la care este localizata ocluzia.
Atunci cand blocarea este situata la nivelul intestinului subtire, bolnavul poate acuza:
- Dureri abdominale, de regula sub forma unor crampe intestinale, care debuteaza in jurul ombilicului. Intensitatea lor este mai mare daca se asociaza cu strangularea intestinului.
- Varsaturile de aspect verzui daca obstructia este situata in prima parte a intestinului subtire si de culoare maronie daca obstructia este situata in partea distala a intestinului subtire.
- Constipatia si incapacitatea de a elimina gazele. Daca obstructia este incompleta poate aparea diareea.
- Distensia abdominala cu zgomote de tonalitate inalta care se pot auzi la nivel abdominal, in jurul ombilicului.

Simptomele produse de ocluzia intestinului gros sunt diferite, intrucat lumenul acestuia este mai mare:
- Durerea abdominala este localizata mai jos de ombilic, poate avea o intensitate variabila si este de intensitate mare doar in cazul strangularii.
- Distensia abdominala si zgomotele intestinale se identifica in portiunea inferioara a abdomenului.
- Diareea sau constipatia poate aparea, de asemenea, in functie de cat de completa este obstructia.
- Varsaturile apar mai rar decat in cazul obstructiei de intestin subtire, din cauza distantei mari fata de portiunea initiala a tubului digestiv, dar atunci cand apar, reprezinta un semn de gravitate majora.

Daca ocluzia intestinala este produsa de o tumora canceroasa a intestinului gros, la simptomele descrise mai sus se adauga simptomele specifice acesteia (sange in scaun, oboseala, pierdere in greutate, lipsa poftei de mancare) al caror debut poate fi insa identificat cu mai multa vreme inaintea aparitiei simptomelor ocluziei.
Nou-nascutii au o simptomatologie specifica in cazul ocluziei intestinale. La acestia se intalnesc varsaturi de culoare verzuie si lipsa aparitiei primului scaun (numit meconiu).

Investigatii

Sus

Examinarile care pot confirma diagnosticul de ocluzie intestinala sunt:
- examenul radiologic al abdomenului, care poate arata prezenta unor zone in care aerul din intestin stagneaza deasupra unor zone cu continut lichidian (nivele hidroaerice)
- examenul computer tomografic (CT) diferentiaza o obstructie totala de una partiala si arata daca aceasta este produsa de o tumora.

Tratament

Sus

Aparitia unora dintre semnele descrise mai sus impune consultarea de urgenta a medicului, intrucat ocluzia intestinala este o boala grava care necesita de cele mai multe ori tratament chirurgical de urgenta.
Orice intarziere, chiar de cateva ore, poate produce compromiterea definitiva a unui segment de intestin care va necesita rezectia acestuia si va face interventia chirurgicala mult mai complexa si cu riscuri mai mari.
Masurile premergatoare interventiei chirurgicale sunt: restrictia de a consuma orice fel de alimente (inclusiv lichide), administrarea de lichide prin intermediul unor perfuzii introduse direct intravenos, in scopul corectarii unor dezechilibre care pot aparea in organism cu ocazia acestei boli si montarea unei sonde (un tub subtire), prin nas, pana la nivelul stomacului, cu scopul de a favoriza eliminarea lichidelor de la nivelul tubului digestiv care deja stagneaza deasupra locului obstructiei.
Tratamentul chirurgical are ca scop eliminarea cauzei obstructiei: inlaturarea tumorii, desfacerea aderentelor, desfacerea strangularii intestinului, repararea sparturii din peretele abdominal, unde ar fi putut patrunde ansa intestinala si, daca se constata o compromitere ireversibila a ansei intestinale prin strangularea prelungita a acesteia, rezectia segmentului de intestin necrozat si refacerea continuitatii intestinului prin reanastomozarea capetelor ramase viabile.
In anumite situatii, mai ales in cazul tumorilor pe intestinul gros, se recurge la realizarea unei comunicari temporare sau definitive intre intestinul gros si exterior (asa-numitul anus iliac, anus „contra naturii” sau colostomie). Colostomia va face ca materiile fecale sa se elimine pe aceasta cale in anumite dispozitive specifice, numite pungi de colostomie. Daca tumora nu a fost situata foarte jos, ulterior se poate restabili continuitatea normala a tranzitului prin intestinul gros, cu desfiintarea colostomiei. Alteori, ea ramane insa in aceasta pozitie pentru tot restul vietii.
Ceea ce trebuie retinut este ca aceasta boala nu poate fi tratata la domiciliu, prin metode conservatoare, si ca interventia chirurgicala este imperios necesara, iar de momentul realizarii ei depinde evolutia ulterioara a bolii.


Medici specialisti Chirurgie generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Glaucom primar cu unghi deschis Glaucom primar cu unghi deschis

  Generalitati Aceasta este cea mai comuna forma de glaucom. Glaucomul primar cu unghi deschis se declanseaza atunci cand canalele de drenaj ale ochiului se infunda, de-a lungul timpului. Tensiunea intraoculara creste deoarece creste si cantitatea de lichic care nu se...citeste mai mult

 • Rezectia de intestin subtire sau enterectomia Rezectia de intestin subtire sau...

  Descriere Rezectia de intestin subtire este interventia chirurgicala prin care se elimina partial sau total, intestinul subtire. Aceasta se va face atunci cand o parte a intestinului subtire este obturata sau este lezata ca urmare a diverse afectiuni. Procesul...citeste mai mult

 • Alimente care previn cancerul de colon Alimente care previn cancerul de colon

  Generalitati Broccoli, usturoi, soia sau ton sunt alimente care lupta impotriva cancerului de colon, eliminand celulele canceroase din organism. O alimentatie echilibrata, bazata pe consumul de legume crucifere, fructe si legume proaspete, lactate si peste este...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate