Clickmed
programare rapida la medic

Albyl selters, comprimate efervescente

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Albyl selters, comprimate efervescente

Ce este Albyl Selters si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Tratamentul durerilor de intensitate slaba sau moderata, de exemplu: cefalee, algii dentare, lombalgii, dureri reumatice, dismenoree. Tratamentul febrei. Tratamentul pacientilor cu boli cardiovasculare sau cerebrovasculare, ca agent antiplachetar in profilaxia infarctului miocardic acut, al anginei pectorale instabile, ischemiei acute tranzitorii si accidentelor cerebrovasculare ischemice.

Dupa ingerare, concentratiile plasmatice maxime (salicilat total) sunt atinse la 1/2-2 ore.
Acidul acetilsalicilic este transformat in principalul sau metabolit, acidul salicilic in cursul si imediat dupa absorbtie.
Grupul acetil al acidului acetilsalicilic incepe sa fie scindat prin hidroliza chiar din momentul trecerii prin mucoasa gastrointestinala, dar procesul are loc in special la nivel hepatic.
In cazul salicilatului legarea de proteinele plasmatice este in functie de concentratia plasmatica, proportia de legare a acidului salicilic estede 66-98%.
Dupa administrarea unor doze mari, acidul acetilsalicilic este detectabil in L.C.R, si lichidul sinovial.
Acidul salicilic traverseaza placenta si trece in laptele matern.
Cinetica eliminarii acidului salicilic depinde de doza, metabolismul fiind limitat de capacitatea enzimelor hepatice (enzime saturabile).
Timpul de injumatatire prin eliminare variaza intre 2-3 ore dupa administrarea de doze mici, pana la aproximativ 12 ore dupa dozele mari.
Principalii metaboliti ai acidului salicilic sunt: conjugatul glicinic (acidul saliciluric), eterul si esterul glucuronici (salicil fenolglucuronida si salicilacetilglucuronida), acidul gentizic si conjugatul sau glicinic. Acidul salicilic si metabolitii sai sunt excretati in special pe cale renala.

Mod de administrare

Ca analgezic, antipiretic si antiinflamator se poate administra intern sau injectabil.
Administrare interna:
Adulti: 250-1000 mg in priza unica, repetandu-se la nevoie la intervale de 4-8 ore. A nu se depasi doza zilnica maxima de 4 g.
Copii: in varsta de 5-9 ani -250 mg o data, repetandu-se la nevoie la intervale de 4-8 ore. A nu se depasi doza zilnica maxima de 750 mg.
Administrare injectabila:
Se injecteaza i.m. profund sau i.v. direct ori in perfuzie i.v. (prin intermediul unei solutii vehicul, solutie de clorura de sodiu, glucoza sau sorbitol).
Se recomanda evitarea amestecului in aceeasi seringa a acetilsalicilatului de lizina cu alte produse injectabile.
Poate fi utilizat in cura prelungita.
Adulti:
- per injectie: 500-1000 mg acid acetilsalicilic;
- in dureri intense, se recomanda administrarea a 1000 mg acid acetilsalicilic o data i.v.;
- in 24 de ore: - de obicei 500-2000 mg acid;
- in anumite cazuri, posologia zilnica poate ajunge la 4000 mg.
Copii peste 6 ani: de la 10 la 25 mg/zi.
De la 6 la 10 ani: 250-500 mg/zi.
Peste 11 ani: 500-1000 mg/zi.
Ca antiagregant plachetar se administreaza intern:
Adulti: 100 mg pe zi sau 500 mg la 2-3 zile, administrat intern.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Acid acetilsalicilic nu trebuie administrat in urmatoarele circumstante:
- alergie cunoscuta la acidul acetilsalicilic sau la alte componente ale produsului.
- intoleranta la alte antiinflamatoare nesteroidiene.
- diateza hemoragica.
- ulcer gastric sau duodenal.
- ultimul trimestru de sarcina.

Precautii

Acid acetilsalicilic poate fi folosit numai dupa evaluarea atenta a raportului risc-beneficiu terapeutic in urmatoarele situatii:
- hipersensibilitate la antiinflamatoare nesteroidiene;
- teren alergic;
- tratament concomitent cu anticoagulante (derivati cumarinici sau heparina);
- tulburari grave ale functiilor hepatice sau renale,
- tulburari gastrointestinale cronice,
- deficit de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza,
- primul si al doilea trimestru de sarcina,
- perioada de alaptare.
Produsele medicamentoase continand acid acetilsalicilic nu se administreaza copiilor si adolescentilor cu boli febrile, decat dupa evaluarea atenta a raportului risc-beneficiu terapeutic, datorita posibilitatii aparitiei sindromului reye (o maladie rara dar grava).
In caz de astm bronsic, alergie la polen, finita alergica, polipi nazali, afectiuni respiratorii bronhoobstructive cronice, hipersensibilitate la analgezice si antireumatice, tratamentul poate fi instituit numai la recomandarea medicului si sub supraveghere medicala, deoarece pot sa apara (mai frecvent decat la alti pacienti) crize de astm,eruptii cutanate (mai ales urticarie), edem Quincke.

Interactiuni medicamentoase

Acidul acetilsalicilic creste:
- efectul medicamenteloranticoagulante (derivati cumarinici, heparina);
- riscul hemoragiilorintestinale, in cazul tratamentului concomitent cu glucocorticoizi;
- efectul antiinflamatoarelor nesteroidiene;
- efectul derivatilor de sulfoniluree (sulfamide antidiabetice);
- toxicitatea metotrexatului;
- concentratiile plasmatice ale digoxinei, barbituricelor si litiului;
- efectul sulfonamidelor si combinatiilor lor.
Scade efectele urmatoarelor medicamente:
- antagonisti ai aldosteronului si diuretice de ansa;
- antihipertensive;
- uricozurice.
Chiar in doze mici, acidul acetilsalicilic reduce excretia de acid uric, putand declansa criza de guta.

Sarcina si alaptarea

Folosirea salicilatilor in primele trei luni de sarcina a fost asociata in cadrul catorva studii epidemiologice cu un risc crescut de malformatii congenitale (palatoschizis, malformatii cardiace). Asa cum reiese dintr-un studiu prospectiv realizat pe 32000 perechi mama-copil, administrarea acidului acetilsalicilic in doze terapeutice uzuale nu a fost asociata cu o incidenta crescuta a malformatiilor congenitale.
Salicilatii trebuie administrati in timpul sarcinii numai dupa evaluarea stricta a raportului risc-beneficiu terapeutic.
In ultimele trei luni de sarcina, administrarea cronica a dozelor mari de salicilati poate provoca prelungirea perioadei de gestatie, inchiderea prematura a canalului arterial si inhibarea contractiilor uterine.
De asemenea, favorizeaza hemoragiile atat la mama cat si la fat. Administrarea acidului acetilsalicilic in doze mai mari de 300 mg, cu putin timp inaintea nasterii, poate provoca hemoragii intracraniene, in special la prematuri. Salicilatii trec in laptele matern in cantitati mici. Deoarece dupa administrare ocazionala la mama nu s-au observat efecte adverse la nou-nascuti, intreruperea alaptarii nu este necesara. In cazul administrarii regulate a unor doze mai mari de 300 mg, alaptarea trebuie intrerupta, datorita posibilitatii aparitiei efectelor adverse la nou-nascuti.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu sunt cunoscute.

Reactii adverse posibile

Frecvent survin tulburari gastrointestinale: greata, varsaturi, diaree precum si microhemoragii gastrointestinale, care in cazuri exceptionale pot duce la anemie feripriva.
Ocazional se pot dezvolta ulcere gastrointestinale, complicate (in anumite circumstante) cu hemoragii si perforatii.
In cazuri rare pot sa apara reactii de hipersensibilitate (de exemplu: crize de dispnee, eruptii cutanate). Au fost semnalate cazuri izolate de tulburari ale functiilor hepatice (cresterea transaminazelor serice) si renale, hipoglicemie, reactii cutanate severe.
In caz de supradozaj, in special la copii si varstnici, pot sa apara vertij si tinitus.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat efervescent contine 500 mg acid acetilsalicilic.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Prim ajutor in caz de inec cu alimente Prim ajutor in caz de inec cu alimente

  Inecul cu mancare Blocarea alimentelor in gat reprezinta o situatie ce poate fi incomoda si infricosatoare. Identificarea semnelor de sufocare si cunoasterea pasilor ce trebuie urmati in caz de urgenta sunt elemente ce pot salva viata unei persoane, astfel incat orice...citeste mai mult

 • Concentrat de sanatate intr-un singur comprimat Concentrat de sanatate intr-un singur...

  Micronutrientii (vitamine, minerale si oligoelemente) joaca un rol deosebit in organismul nostru: ele sunt absolut necesare pentru functionarea corespunzatoare a mai multor enzime, pentru buna desfasurare a proceselor celulare, precum si pentru functionarea corecta a...citeste mai mult

 • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

  Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

 • Delirium Delirium

  Definitie Cuvantul 'delirium' se refera in general la o stare de efervescenta bogata in valente artistice si creatoare, o stare de reviriment spiritual. In realitate insa termenul medical se refera la o stare bine definita, o conditie medicala cat se poate de...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter