Coronavirus Update

Addatans, comprimate filmate

Publicat la data de: 14 Octombrie 2016 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Addatans, comprimate filmate

Ce este Addatans si pentru ce se utilizeaza

Addatans este utilizat pentru tratarea bolii Parkinson.

Boala Parkinson este cauzata de concentratiile scazute in creier ale unei substante numite dopamina. Levodopa creste cantitatea de dopamina si, in acest fel, reduce simptomele bolii Parkinson. Carbidopa si entacapona imbunatatesc efectele antiparkinsoniene ale levodopa.

Mod de administrare

Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Pentru adulti si varstnici:
Medicul dumneavoastra va va spune exact cate comprimate de Addatans trebuie sa luati zilnic.

Comprimatele nu trebuie impartite sau rupte in bucati mai mici.
Trebuie sa luati numai un comprimat de fiecare data. In functie de raspunsul dumneavoastra la tratament, medicul dumneavoastra ar putea propune o crestere sau o scadere a dozei.

Daca luati Addatans comprimate de 50 mg/12,5 mg/200 mg, 75 mg/18,75 mg/200 mg, 100 mg/25 mg/200 mg, 125 mg/31,25 mg/200 mg sau 150 mg/37,5 mg/200 mg, nu luati mai mult de 10 comprimate pe zi.

Daca luati Addatans comprimate de 200 mg/50 mg/200 mg, nu luati mai mult de 7 comprimate din aceasta concentratie pe zi.

Daca aveti impresia ca efectul Addatans este prea puternic sau prea slab, sau daca suferiti posibile reactii adverse, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca luati mai mult Addatans decat trebuie
Discutati imediat cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul. in caz de supradozaj este posibil sa va simtiti confuz sau agitat, sa aveti batai ale inimii mai lente sau mai rapide decat de obicei, sau sa observati modificari ale culorii pielii, limbii, ochilor sau urinei.

Daca uitati sa luati Addatans
Nu luati o doza dubla pentru a compensa comprimatul uitat. Daca timpul ramas pana la urmatoarea doza este mai lung de 1 ora: luati un comprimat cand va aduceti aminte si urmatorul comprimat la momentul obisnuit. Daca timpul ramas pana la urmatoarea doza este mai scurt de 1 ora: luati un comprimat imediat ce va aduceti aminte, asteptati 1 ora, apoi luati un alt comprimat. Dupa aceea, continuati conform schemei obisnuite.

Lasati intotdeauna un interval de cel putin o ora intre comprimatele de Addatans, pentru a evita posibilele reactii adverse.

Daca incetati sa luati Addatans
Nu opriti administrarea Addatans decat daca medicul dumneavoastra va spune acest lucru. intr-un asemenea caz, este posibil sa fie nevoie ca medicul dumneavoastra sa modifice dozele celorlalte medicamente antiparkinsoniene, in special levodopa, pentru a asigura un control suficient al simptomelor dumneavoastra.

Daca opriti brusc administrarea Addatans si a altor medicamente antiparkinsoniene, aceasta poate duce la aparitia unor reactii adverse.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Nu luati Addatans daca:

 • sunteti alergic la levodopa, carbidopa sau entacapona sau la oricare dintre celelalte componente
 • ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
 • aveti glaucom cu unghi inchis (o boala a ochiului).
 • aveti o tumora a glandei suprarenale.
 • luati anumite medicamente pentru tratarea depresiei (combinatii dintre inhibitori selectivi
 • MAO-A si MAO-B sau inhibitori MAO neselectivi).
 • ati avut vreodata sindrom neuroleptic malign (SNM – aceasta este o reactie rar intalnita la
 • medicamentele destinate tratarii tulburarilor psihice severe).
 • ati avut vreodata rabdomioliza non-traumatica (o tulburare musculara rar intalnita).
 • aveti o boala hepatica grava.

Inainte sa luati Addatans, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca aveti sau ati avut vreodata:

 • un infarct miocardic sau orice alta boala de inima, incluzand aritmii cardiace, sau orice boala a vaselor de sange
 • astm bronsic sau orice alta boala de plamani
 • o problema a ficatului, deoarece este posibil sa aveti nevoie de o modificare a dozei
 • boli de rinichi sau de natura hormonala
 • ulcere gastrice sau convulsii
 • daca prezentati diaree de lunga durata, adresati-va medicului dumneavoastra, pentru ca aceasta poate fi un semn al inflamarii colonului
 • o tulburare psihica severa de orice tip, cum este psihoza
 • glaucom cu unghi deschis cronic, deoarece este posibil sa aveti nevoie de o modificare a dozei, si poate fi necesar sa va fie monitorizata presiunea intraoculara.

Adresati-va medicului dumneavoastra daca luati in prezent:

 • antipsihotice (medicamente utilizate pentru tratarea psihozelor)
 • un medicament ce poate cauza o tensiune arteriala mica atunci cand va ridicati de pe scaun sau din pat. Trebuie sa stiti ca Addatans poate inrautati acest tip de reactii.

In timpul tratamentului cu Addatans, adresati-va medicului dumneavoastra daca:

 • observati ca muschii dumneavoastra devin foarte rigizi sau tresar violent sau prezentati tremor, agitatie, confuzie, febra, puls rapid sau fluctuatii in limite largi ale valorilor tensiunii arteriale.
 • aveti o stare de depresie, ganduri suicidare sau observati orice modificari neobisnuite ale comportamentului dumneavoastra
 • vi se intampla sa adormiti brusc sau simtiti o stare foarte puternica de somnolenta. Daca se intampla acest lucru, nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa folositi instrumente sau utilaje (vezi si sectiunea „Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor”)
 • observati ca apar sau se accentueaza miscarile necontrolate, dupa ce incepeti sa luati Addatans. Daca se intampla acest lucru este posibil ca medicul dumneavoastra sa va modifice doza de medicament anti-parkinsonian
 • aveti diaree: se recomanda urmarirea greutatii corporale pentru a evita potentiala scadere excesiva in greutate
 • aveti lipsa progresiva a poftei de mancare, astenie (slabiciune, epuizare) si scadere in greutate intr-o perioada de timp relativ scurta. Daca se intampla acest lucru trebuie avuta in vedere o evaluare generala din punct de vedere medical, care sa includa si evaluarea functiei ficatului.
 • considerati ca este nevoie sa intrerupeti tratamentul cu Addatans; cititi sectiunea " Daca incetati sa luati Addatans".

Spuneti medicului dumneavoastra daca dumneavoastra sau familia/persoana care are grija de dumneavostra observati ca dezvoltati impulsuri sau dorinte de a va comporta in moduri care sunt neobisnuite pentru dumneavoastra sau ca nu puteti rezista impulsului, pornirii sau tentatiei de a desfasura anumite activitati care va pot fi nocive dumneavoastra sau altora. Aceste comportamente sunt numite tulburari legate de controlul impulsurilor si pot include dependenta de jocurile de noroc, apetitul alimentar excesiv sau dorinta de a cheltui excesiv, apetitul sexual excesiv, cu intensificarea gandurilor sau pornirilor sexuale. Este posibil sa fie nevoie ca medicul dumneavoastra sa va revizuiasca tratamentele.

In timpul unui tratament pe termen lung cu Addatans este posibil ca medicul dumneavoastra sa va faca o serie de teste de laborator in mod regulat. Daca urmeaza sa vi se efectueze o interventie chirurgicala, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra ca luati Addatans.

Addatans nu este recomandat pentru tratamentul simptomelor extrapiramidale (de exemplu, miscari involuntare, tremuraturi, rigiditate musculara si contractii musculare) cauzate de alte medicamente.

Copii si adolescenti
Experienta cu levodopa/carbidopa/entacapona la pacientii cu varsta sub 18 ani este limitata. Prin urmare, nu se recomanda utilizarea

Interactiuni medicamentoase
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati,ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Nu luati Addatans daca luati anumite medicamente pentru tratarea depresiei (asocieri de inhibitori selectivi MAO-A si MAO-B sau inhibitori MAO neselectivi).

Acest medicament poate spori efectele si reactiile adverse ale anumitor medicamente. Acestea includ:

 • medicamente utilizate pentru tratarea depresiei, cum sunt moclobemida, amitriptilina,
 • desipramina, maprotilina, venlafaxina si paroxetina
 • rimiterolul si izoprenalina, utilizate pentru tratarea bolilor respiratorii
 • adrenalina, utilizata pentru reactii alergice grave
 • noradrenalina, dopamina si dobutamina, utilizate pentru tratarea bolilor de inima si a tensiunii arteriale mici
 • alfa-metildopa, utilizata pentru tratarea tensiunii arteriale mari
 • apomorfina, care se utilizeaza in tratamentul bolii Parkinson.

Efectele Addatans pot fi diminuate de anumite medicamente. Acestea includ:

Addatans va poate face sa digerati mai greu fierul. De aceea, nu luati Addatans si suplimente de fier in acelasi timp. Dupa ce luati unul dintre acestea, asteptati cel putin 2 pana la 3 ore inainte de a-l lua pe celalalt.

Addatans impreuna cu alimente si bauturi
Addatans poate fi luat cu sau fara alimente. La unii pacienti, este posibil ca Addatans sa nu fie bine absorbit daca este luat odata cu, sau la scurt timp dupa consumarea unor alimente bogate in proteine (cum sunt carne, peste, produse lactate, seminte si nuci). Daca considerati ca oricare dintre situatiile de mai sus este valabila in cazul dumneavoastra, discutati cu medicul dumneavoastra.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Nu trebuie sa alaptati in timpul tratamentului cu Addatans.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Addatans poate scadea valorile tensiunii arteriale, ceea ce va poate face sa aveti o stare de ameteala.

De aceea, trebuie sa aveti deosebita grija in cazul in care conduceti vehicule sau folositi masini sau utilaje.

Daca simtiti o stare puternica de somnolenta sau daca uneori adormiti brusc, asteptati pana va treziti complet inainte de a conduce vehicule sau de a face orice activitate care necesita atentie. in caz contrar, va puteti expune, pe dumneavoastra si pe altii, unui risc de vatamari grave sau deces.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Multe dintre reactiile adverse pot fi ameliorate prin modificarea dozei.

Daca pe parcursul tratamentului cu Addatans aveti urmatoarele simptome, adresati-va imediat medicului dumneavoastra:

 • Muschii dumneavoastra devin foarte rigizi sau tresar violent, prezentati tremor, agitatie, confuzie, febra, puls rapid sau fluctuatii in limite largi ale valorilor tensiunii arteriale. Acestea pot fi simptome de sindrom neuroleptic malign (SNM, o reactie rara severa la medicamentele utilizate in tratamentul tulburarilor sistemului nervos central) sau de rabdomioliza (o afectiune musculara rara, severa).
 • Reactie alergica, semnele putand include papule (urticarie), mancarime, eruptii, umflare a fetei, buzelor, limbii sau gatului. Acestea pot cauza dificultati la respiratie sau inghitire.

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)

 • miscari necontrolate (diskinezie)
 • senzatie de rau (greata)
 • colorare inofensiva a urinei in rosu-brun
 • durere musculara
 • diaree

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)

 • stare de ameteala sau lesin determinate de tensiunea arteriala mica, tensiune arteriala mare
 • inrautatire a simptomelor bolii Parkinson, ameteli, somnolenta
 • varsaturi, durere si disconfort abdominal, arsuri la nivelul stomacului, gura uscata, constipatie
 • incapacitate de a dormi, halucinatii, confuzie, vise anormale (incluzand cosmaruri), oboseala
 • modificari psihice – incluzand probleme de memorie, anxietate si depresie (posibil, cu ganduri suicidare)
 • manifestari de boli ale inimii sau arterelor (de exemplu, durere in piept), batai neregulate ale inimii
 • caderi mai frecvente
 • respiratie dificila
 • transpiratie abundenta, eruptii trecatoare pe piele
 • crampe musculare, umflare a picioarelor
 • vedere incetosata
 • anemie
 • scadere a poftei de mancare, scadere a greutatii corporale
 • dureri de cap, dureri de articulatii
 • infectii ale tractului urinar

Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane)

 • infarct miocardic
 • sangerari la nivelul intestinului
 • modificari ale numarului de celule din sange, ce pot duce la hemoragie, rezultate anormale ale testelor functiei ficatului
 • convulsii
 • stare de agitatie
 • simptome psihotice
 • colita (inflamatie a colonului)
 • modificari de culoare, altele decat modificarea culorii urinei (de exemplu, modificari ale culorii pielii, unghiilor, parului, transpiratiei)
 • dificultati la inghitire
 • incapacitatea de a urina

S-au raportat si urmatoarele reactii adverse:

 • hepatita (inflamare a ficatului)
 • mancarime

Este posibil sa prezentati incapacitatea de a rezista impulsului de a desfasura o activitate care poate fi nociva, care poate include:

 • impuls puternic de a juca jocuri de noroc, in mod excesiv, in ciuda consecintelor grave personale sau familiale;
 • interes sexual modificat sau crescut si comportamente care va ingrijoreaza cu privire la dumneavoastra sau la alte persoane, de exemplu, apetit sexual crescut;
 • tendinta incontrolabila de a face cumparaturi sau de a cheltui excesiv;
 • apetit alimentar excesiv (consumul unor mari cantitati de alimente, intr-o perioada scurta de timp) sau apetit alimentar compulsiv (consumul unei cantitati de alimente mai mari decat normal si mai mult decat este necesar pentru a va satisface foamea).

Spuneti medicului dumneavoastra daca prezentati oricare dintre aceste comportamente; acesta va discuta modurile de tratare sau reducere a acestor simptome.

Cum se pastreaza Addatans

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe flacon si pe cutie, dupa EXP.

Doar pentru flacon
Termen de valabilitate de la prima deschidere a flaconului: 6 luni.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu aruncati nici un medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie
Substantele active ale Addatans sunt levodopa, carbidopa si entacapona.
Fiecare comprimat filmat Addatans 50 mg/12,5 mg/200 mg contine levodopa 50 mg, carbidopa 12,5 mg si entacapona 200 mg.
Fiecare comprimat filmat Addatans 75 mg/18,75 mg/200 mg contine levodopa 75 mg, carbidopa 18,75 mg si entacapona 200 mg.
Fiecare comprimat filmat Addatans 100 mg/25 mg/200 mg contine levodopa 100 mg, carbidopa 25 mg si entacapona 200 mg.
Fiecare comprimat filmat Addatans 125 mg/31,25 mg/200 mg contine levodopa 125 mg, carbidopa 31,25 mg si entacapona 200 mg.
Fiecare comprimat filmat Addatans 150 mg/37,5 mg/200 mg contine levodopa 150 mg, carbidopa 37,5 mg si entacapona 200 mg.
Fiecare comprimat filmat Addatans 200 mg/50 mg/200 mg contine levodopa 200 mg, carbidopa 50 mg si entacapona 200 mg.
Celelalte componente ale nucleului comprimatului sunt celuloza microcristalina, crospovidona,
povidona K-30, citrat de sodiu, stearat de magneziu.
Componentele filmului sunt hipromeloza, macrogol 6000, dioxid de titan (E171), polisorbat 80
Colorant pentru concentratiile de 50 mg, 100 mg, 150 mg oxid rosu de fer (E172) si oxid galben de fer (E172).
Colorant pentru concentratiile de 75 mg, 125 mg, 200 mg oxid rosu de fer (E172)

Ambalaj
Addatans 50 mg/12,5 mg/200 mg comprimate filmate:
Comprimat filmat rotund, biconvex, de culoare brun deschis pana la roscat, cu diametrul de 11,30 mm, marcat cu „50” pe una dintre fete si neted pe cealalta fata.
Addatans 75 mg/18,75 mg/200 mg comprimate filmate:
Comprimat filmat oval, biconvex, de culoare brun deschis pana la roz pal, cu dimensiuni de aproximativ 15,20 x 7,20 mm, marcat cu „75” pe una dintre fete si neted pe cealalta fata.
Addatans 100 mg/25 mg/200 mg comprimate filmate:
Comprimat filmat oval, biconvex, de culoare brun deschis pana la roscat, cu dimensiuni de aproximativ 16,70 x 7,70 mm, marcat cu „100” pe una dintre fete si neted pe cealalta fata.
Addatans 125 mg/31,25 mg/200 mg comprimate filmate:
Comprimat filmat oblong, de culoare brun deschis pana la roz pal, cu dimensiuni de aproximativ 15,20 x 9,70 mm, marcat cu „125” pe una dintre fete si neted pe cealalta fata.
Addatans 150 mg/37,5 mg/200 mg comprimate filmate:
Comprimat filmat oblong, de culoare brun deschis pana la roscat, cu dimensiuni de aproximativ 16,20 x 10,20 mm, marcat cu „150” pe una dintre fete si neted pe cealalta fata.
Addatans 200 mg/50 mg/200 mg comprimate filmate:
Comprimat filmat oval, biconvex, de culoare brun roscat inchis, cu dimensiuni de aproximativ 19,15 x 9,05 mm, marcat cu „200” pe una dintre fete si neted pe cealalta fata.

Addatans este disponibil in urmatoarele marimi de ambalaj
Cutii cu blistere din OPA-Al-PVC/Al, cutii cu flacon din PEiD, prevazut cu inchidere securizata
pentru copii si folie de sigilare si cutii cu flacon din PEiD, prevazut cu capac cu filet si folie de sigilare care contin 10, 30, 100, 130, 175, 250 si 500 (ambalaj pentru uz spitalicesc, pentru utilizare la mai mult de un pacient) comprimate filmate.

Fiecare flacon din PEiD contine un plic cu silicagel.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Fabricantii
Heumann Pharma GmbH & Co. Generica KG
Sudwestpark 50, Nurnberg
Postcode: 90449
Germania
Torrent Pharma GmbH
Sudwestpark 50, Nurnberg
Postcode: 90449
Germania
Torrent Pharma (UK) Limited
Unit 4, Charlwood Court, Merlin Centre, County Oak Way, Crawley
Postcode: RH11 7XA
Marea Britanie

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Imunofix – un produs nou pentru imunitate, de la o companie cu traditie in sanatate Imunofix – un produs nou pentru...

  In anul in care implineste 65 de ani de activitate neintrerupta , Antibiotice vine in sprijinul romanilor si a sanatatii acestora lansand Imunofix, un supliment alimentar din gama Nutriensa. Imunofix este un produs destinat sustinerii sistemului imunitar, cu un rol...citeste mai mult

 • Concentrat de sanatate intr-un singur comprimat Concentrat de sanatate intr-un singur...

  Micronutrientii (vitamine, minerale si oligoelemente) joaca un rol deosebit in organismul nostru: ele sunt absolut necesare pentru functionarea corespunzatoare a mai multor enzime, pentru buna desfasurare a proceselor celulare, precum si pentru functionarea corecta a...citeste mai mult

 • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

  Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

 • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

  Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter