Clickmed
programare rapida la medic

Cum pot scăpa de o fobie ? raspuns medic

Anxietate
Intrebare postata de Utilizator11699904926 cu 5 luni in urma

Bună ziua, am 23 de ani și o fobie inexplicabilă de analize de sânge, menționez ca nu îmi e teamă de ace, injecții, ci doar de perfuzii și analize implicit și de sânge. Am teama asta din copilărie dar în adolescență s a accentuat. Am renunțat din a mai face analize de foarte mulți ani deoarece de fecare data mi se agravau simtpromele atacului de panică. De fiecare dată când mă gândesc la analize mă apucă o stare de leșin în care mi se înmoaie tot corpul, iar la ultima încercare de a face analize simptomele au fost: îmi simțeam corpul rece, simțeam un nod în gât și ca nu mai am salivă , tremuram, mă albisem la față , nu mai auzeam decât un țiuit foarte puternic , nu mai puteam să văd , vedeam efectiv negru, amețeam și simt ca nu mai pot respira iar când am ajuns să simt ca nu mă pot oxigena am leșinat. Ce ar trebui să fac ?

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Cum pot scăpa de o fobie ?"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (3)

SfatulMedicului (acum 5 luni)

Buna ziua,

In primul rand, este important sa intelegi ca fobia ta de analize de sange este destul de comuna si ca exista metode eficiente pentru a o trata si a o depasi. Iata cateva recomandari:

1. Cauta ajutor specializat: Consulta un terapeut sau un psiholog specializat in anxietate si tulburari fobice. Acestia te pot ajuta sa descoperi cauzele si gandurile asociate fobiei tale, si iti vor oferi suport in depasirea acesteia.

2. Terapia cognitiv-comportamentala: Terapia cognitiv-comportamentala (TCC) este una dintre cele mai eficiente forme de terapie pentru tratarea fobiilor. Prin intermediul TCC, vei invata sa identifici si sa schimbi gandurile si comportamentele negative asociate cu fobia ta.

3. Dezvolta abilitati de relaxare: Invata tehnici de relaxare, cum ar fi respiratia profunda, meditatia sau yoga. Aceste tehnici pot ajuta la reducerea anxietatii si a simptomelor de panica in timpul analizelor.

4. Desensibilizarea sistemului nervos: Incepe prin expunerea treptata la stimuli care iti provoaca teama (cum ar fi vorbirea despre analize de sange, privirea la imagini sau vizualizarea filmelor). Pe masura ce te simti mai confortabil, treptat poti sa te expui la situatii reale, cum ar fi vizitele la laborator sau efectuarea analizelor de sange.

5. Relaxare in timpul analizelor: Incearca sa te concentrezi pe activitati distractive, cum ar fi ascultatul muzicii preferate in casti, in timp ce se efectueaza analiza. Acestea te pot ajuta sa te simti mai relaxat.

Va recomandam sa va programati la medic: https://www.clickmed.ro/medic/psihologie

Articol de interes: https://sfatulmedicului.ro/Psihologie-si-psihoterapie/8-metode-de-a-scapa-de-anxietate-in-mai-putin-de-5-minute_12446

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de SfatulMedicului
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de SfatulMedicului
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Advertisement
Psih. Stefania Budacu (acum 5 luni)

Bună seara, vă recomand psihoterapie cognitiv comportamentală; vă va ajuta să vă înțelegeți reacțiile și stările, și se va realiza desensibilizarea. Toate cele bune!

Cabinet Individual de Psihologie
Stefania Budacu Terapeut Logoped si Psihoterapeut (Psihoterapie CC) Telefon 0727733350
Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Psih. Stefania Budacu
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Psih. Stefania Budacu
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Clinica Hope MClinica Hope este un medic autorizat SFM (acum 2 luni)

Este important să înțelegi că fobii precum aceasta pot fi destul de comune și că există modalități de a gestiona și de a depăși aceste frici.

În primul rând, este recomandabil să consulți un specialist în sănătate mintală, cum ar fi un psihiatru sau un psiholog, care are experiență în tratarea fobiilor. Terapia cognitiv-comportamentală este un tip de terapie eficient pentru tratarea fobiilor și ar putea fi utilă în cazul tău.

În plus, există tehnici de gestionare a anxietății pe care le poți încerca pentru a-ți reduce simptomele în timpul procedurilor de analize de sânge. Acestea pot include tehnici de respirație profundă, meditație, vizualizare sau alte modalități de relaxare care te pot ajuta să te calmezi înainte și în timpul analizelor.

Este important să discuți deschis cu un medic despre această fobie și despre simptomele pe care le ai experimentat în timpul încercărilor anterioare de a face analize de sânge. Împreună, puteți identifica strategii personalizate pentru a face procedura mai puțin înfricoșătoare și mai suportabilă pentru tine.

Nu uita că este în regulă să ai aceste temeri, dar că există resurse și profesioniști disponibili pentru a te ajuta să le depășești. Ai grijă de tine și nu ezita să ceri ajutor atunci când simți că ai nevoie.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Clinica Hope
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Clinica Hope
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.