Sfecla rosie (beta vulgaris)
Sfecla contine glucide, proteine, lipide, glucoza, fructoza, zaharoza, celuloza, acizi organici (malic, oxalic, citric, succinic), fenoli, vitamine (B, C), substante minerale (potasiu, sodiu, fosfor, calciu, magneziu, bor, fier, mangan). In scop fitoterapeutic se utilizeaza radacina.
Planta este utilizata in gastronomie in prepararea salatelor, in forma cruda sau fiarta, in diverse combinatii cu alte legume.
Uz intern:
- hipertensiune, anemie, guta, gripa, leucemie, gastroduodenite, tuberculoza, bronsita, constipatie - se consuma radacina cruda, sub forma de suc.
Uz extern:
- leucoree, vaginite, traumatisme, contuzii, paradontoza - sub forma de cataplasma, bai sau spalaturi locale, gargara.
Contraindicatii:
- Planta este contraindicata in cantitati mari in diabet.
Efecte adverse:
- Supradozajul poate produce tulburari digestive, hipocalcemie, blocaj renal, hipotiroidism, hipovitaminoza A.
Citeste si
Arhiva-
Artroplastia totala de genunchi
Artroplastia totala de genunchi sau operatia de inlocuire a genunchiului este o interventie chirurgicala ortopedica complexa ce presupune protezarea structurilor ce alcatuiesc articulatia genunchiului.citeste mai mult
-
Epiglotita acuta, semn al infectiei
Epiglotita reprezinta inflamatia si tumefierea epiglotei, o structura subtire de cartilaj situata la baza limbii. Inflamatia epiglotei apare de regula in urma unei infectii si debuteaza acut sau cronic.citeste mai mult
-
A 17-a clinica de excelenta in imagistica medicala Medima, deschisa in Resita
Medima, retea nationala de clinici de excelenta in imagistica medicala, anunta deschiderea celei de-a 17-a locatii, in Resita. Situata pe strada Fagarasului, nr. 20, clinica Medima Resita ofera in plan local servicii de investigare imagistica CT si RMN realizate cu...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter