Coronavirus Update

Tiroidei (nodul al)

tumefactie localizata a glandei tiroide. Prezenta unuia sau mai multor noduli ai tiroidei este foarte frecventa, mai ales la femei. Ei sunt benigni in majoritatea cazurilor.

simptome si semne - Un nodul al tiroidei nu antreneaza de cele mai multe ori nici un simptom; mai rar, el provoaca o jena cervicala sau semne de disfunctie a glandei tiroide (hipotiroidie sau hipertiroidie).

Diagnostic si tratament - Ecografia poate fi utila pentru a preciza natura solida, chistica sau mixta (semilichidiana) a nodulului. Ea permite mai ales sa se puna in evidenta alti mici noduli impalpabili. Scintigrafia, necesara intotdeauna, apreciaza fixarea iodului pe nodulul sau pe nodulii palpati si aspectul restului parenchimului (tesut functional tiroidian). Un nodul care fixeaza mai putin bine iodul decat tesutul inconjurator se numeste rece; invers, un nodul care fixeaza mai bine iodul se numeste cald.
- Un nodul rece, solid sau mixt este de cele mai multe ori benign, insa in 10% dintre cazuri se dovedeste a fi malign. Examenul microscopic al nodulului dupa citopunctie permite diagnosticul. Ablatia chirurgicala nu se practica in mod sistematic pentru orice nodul rece si depinde de caracterul sau, malign sau nu.
- Un nodul cald antreneaza un risc de hipertiroidie (cresterea secretiei de hormoni tiroidieni, traducandu-se printr-o tahicardie, tremuraturi, o termofobie senzatie permanenta de a fi prea cald si o pierdere in greutate). Tratamentul este sistematic: ablatia nodulului, radioterapia metabolica (administrarea unei doze unice de iod 131).

Supraveghere si diagnostic - Supravegherea clinica sau ecografica a nodulului este regulata (anuala). Prognosticul nodulilor, tratati sau nu, este excelent.

Citeste si

Arhiva
 • Patologia chirurgicala a tiroidei Patologia chirurgicala a tiroidei

  Generalitati Pentru a intelege cat mai bine patologia chirurgicala a tiroidei trebuie cunoscute datele anatomice si fiziologice ale glandei tiroide. Aceasta este localizata in regiunea cervicala, dispusa in forma de fluture sau avand forma literei “H”,...citeste mai mult

 • Afectiunile tiroidei - Hipertiroidismul Afectiunile tiroidei - Hipertiroidismul

  Generalitati Hipertiroidismul se refera la orice conditie in care are loc o supraproductie de hormoni tiroidienti in organism. Acesta este uneori mentionata ca tiroida hiperactiva. Nivelul excesiv al hormonilor tiroidieni poate accelera metabolismul si poate creste...citeste mai mult

 • Afectiunile tiroidei Afectiunile tiroidei

  Ce este glanda tiroida Glanda tiroida este una dintre cele mai importante glande ale corpului, este alcatuita din 2 lobi uniti printr-un istm si este localizata la baza gatului, anterior de trahee. Tiroida produce 2 hormoni inruditi, tiroxina(T4) si...citeste mai mult

 • Tiroidita Hashimoto - semne care indica ca ai probleme cu tiroida Tiroidita Hashimoto - semne care...

  Generalitati Tiroidita Hashimoto sau boala Hashimoto afecteaza functia tiroidiana. Este cunoscuta si sub numele de tiroidita limfocitara cronica. Glanda tiroida elibereaza hormoni care regleaza metabolismul, temperatura corpului, forta musculara si multe alte functii...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter