Coronavirus Update

Stafilococie

infectie cu stafilococ, bacterie Gram pozitiva.
Stafilococii sunt prezenti in aer, in apa si pe toate suprafetele; omul ii gazduieste in fosele nazale, intestin, glandele sudoripare si pe piele. stafilococul este un germene piogen (capabil sa provoace formarea puroiului). Specia cel mai des responsabila de infectii este staphylococcus aureus sau stafilococul auriu.
Infectiile cu stafilococ pot fi contagioase si se transmit direct (prin contact cu focarele cutanate infectate) sau indirect (prin intermediul mainilor). Ele sunt favorizate de alcoolism, de denutritie, de diabetul zaharat, de o stare de debilizare care urmeaza unei interventii chirurgicale, de introducerea in organism a unui corp strain (proteza, ac de injectie) si apar cel mai frecvent la copiii mici si la persoanele foarte in varsta. Stafilococul este adesea cauza unor infectii nozocomiale (intraspitalicesti). Exista doua tipuri de stafilococie, supurativa si nesupurativa.

Stafilococia supurativa - Este o infectie cu stafilococ care antreneaza formarea unei colectii purulente.
Pot fi atinse diferite tesuturi, mai ales pielea si mucoasele. Infectia ia, in functie de tesut, denumiri diferite: impetigo (placa cutanata infectata), panaritiu (infectie a unui deget), onixis (infectia unei unghii), foliculita (infectia bazei unui fir de par), furuncul (foliculita profunda severa), ulcior (infectie a pleoapei). Aceste infectii sunt frecvente.

Complicatii - In absenta tratamentului, infectia se poate intinde la tesuturile invecinate (flegmon), in tesuturile subcutanate (infectie a tesuturilor subcutanate, ori celulita in sensul medical al termenului), in sange (septicemie). Aceste infectii pot deveni cronice; mai sunt posibile recidive multiple, indeosebi pentru furuncule (furunculoza), ceea ce face necesar sa fie cautata o deficienta a mijloacelor de aparare imunitara si, indeosebi, un diabet zaharat prost echilibrat.

Tratament si prevenire - Stafilocociile cutanate nu necesita adesea decat simple aplicatii de antiseptice. Formele grave sunt tratate cu antibioterapie pe cale generala; unele abcese necesita o interventie chirurgicala (chiuretajul unui panaritiu, de exemplu). Prevenirea unor astfel de infectii consta in dezinfectarea si eradicarea depozitului microbian si in antibioterapia preventiva inaintea oricarei interventii chirurgicale.

Stafilococia nesupurativa - Este o infectie cu stafilococ in cursul careia germenele nu actioneaza direct, ci prin intermediul unei toxine pe care o secreta.

Citeste si

Arhiva
 • Simptomele infectiei cu stafilococi Simptomele infectiei cu stafilococi

  Generalitati Infectiile cu stafilococi sunt declansate de bacteriile numite stafilococi, un tip de germeni destul de des intalniti, localizati la nivelul pielii sau pe mucoasa nazala chiar si a oricarui individ sanatos. De obicei, bacteria nu determina nici un fel de...citeste mai mult

 • Stafilococul auriu si alte infectii stafilococice Stafilococul auriu si alte infectii...

  Ce este stafilococul auriu Stafilococii sunt bacterii de forma rotund-ovalara (coci), gram pozitivi (se coloreaza cu colorant Gram), cu un diametru de 0,5-1,5 mm, dispusi caracteristic in gramezi (ca si ciorchinele de strugure). Genul Staphylococcus cuprinde...citeste mai mult

 • Infectiile cu stafilococ. Ce cauze au si cum se manifesta Infectiile cu stafilococ. Ce cauze au...

  Generalitati Stafilococul este un tip de bacterie care cauzeaza o serie de infectii in corpul uman. Acestia sunt grupati in aglomerari pe piele si in mucoasele omului, in special in cea nazala, chiar si in cazul indivizilor sanatosi. In cazul in care bacteria...citeste mai mult

 • Foliculita bacteriana la copil Foliculita bacteriana la copil

  Generalitati Foliculita bacteriana este o infectie superficiala sau profunda a foliculilor pilosi ai firelor de par. Acesta afectiune este contagioasa. Poate fi afectat tegumentul din orice regiune a corpului, dar de obicei afecteaza cel mai frecvent zonele expuse ale...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter