Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Pupila

Orificiu circular in centrul irisului, care permite, prin contractia sau dilatarea sa sa dozeze cantitatea de lumina ce patrunde in ochi.
?

Fiziologie - Reflexul fotomotor corespunde contractiei pupilei sub efectul luminii. Reflexul de acomodare-conver?genta-mioza este contractia sa in timpul vederii de aproape. Aceste reactii reflexe sunt posibile datorita a doi muschi: sfincterian si dilatator ai irisului. Muschiul sfincterian al irisului permite contractia pupilei (miaza) pentru a micsora cantitatea de lumina care intra in ochi sau pentru vederea de aproape. Muschiul dilatator al irisului, mai putin activ decat cel sfincterian, permite dilatatia pupilei (midriaza) cu scopul de a face sa ajunga mai multa lumina pe retina atunci cand se intuneca sau in cursul vederii de departe.

Patologie - Pupila poate fi sediul mai multor anomalii sau leziuni, afectand pupila insasi sau variatiile diametru?lui sau:
-
Anizocoria se traduce printr-o diferenta de dimensiuni intre cele doua pupile, cauzata de o atingere a cailor nervoase care comanda reflexul fotomotor.
-
anomaliile congenitale ale pupilei se refera la dimen?siunile sale (prea mica), forma sa (neregulata) si localizarea (descentrata). De asemenea, irisul poate prezenta un colo?bom (fanta sau un segment lipsa).
-
sindromul adie este caracterizat prin existenta unei pupile mai mari decat cealalta si printr-o contractie lenta la lumina si o dilatare lenta la intuneric. Ea se intalneste mai ales la femeile tinere si nu are o origine precisa.

Citeste si

Arhiva
 • Intoxicatia cu substante chimice nemedicamentoase (insecticide, metanol, etc.)

  Intoxicatia cu monoxid de carbon Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor rezultat din arderea incompleta a unor carburanti sau din incendii. Intoxicatia se produce ca urmare a amestecarii monoxidului de carbon cu hemoglobina din sange. Simptomele sunt...citeste mai mult

 • Ulcerul cornean

  Generalitati Ulcerul cornean este o rana deschisa pe cornee - stratul frontal clar al ochiului. Corneea acopera irisul (partea colorata a ochiului) si inconjoara pupila, ca suprafata de sticla ce acopera un ceas. Un ulcer cornean, de obicei, este rezultatul...citeste mai mult

 • Care sunt cauzele anizocoriei?

  Prezentare generala Pupilele reprezinta formatiunile circulare de culoare neagra din centrul ochilor. Ele isi pot schimba dimensiunile pentru a regla cantitatea de lumina ce patrunde in ochi. Astfel, ele se pot dilata (midriaza) pentru a permite patrunderea unei...citeste mai mult

 • Keratoconul poate duce la tulburari de vedere?

  Ce este keratoconul Globul ocular este format din mai multe straturi, iar corneea este stratul superficial, cel mai aproape de mediul extern. Corneea este un mediu transparent, cu forma usor rotunjita, prin transparenta caruia sa observa alte structuri oculare precum...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter