Coronavirus Update

Psitacoza

boala infectioasa cauzata de bacteria chlamydia psittaci.
Chlamydia psittaci infecteaza omul, unele pasari si mamifere. Omul se contamineaza prin contactul direct cu un animal infectat, de cele mai multe ori o pasare din familia psitacidelor (papagali, perusi).

simptome si semne - O psitacoza se manifesta dupa o incubatie (perioada initiala fara manifestari de boala) de 6-15 zile. Exista trei forme de boala.
- Forma diseminata se traduce de cele mai multe ori printr-o encefalita sau printr-o meningita (inflamatie a encefalului sau a meningelor) asociata cu o pneumopatie (inflamatie difuza a plamanilor).
- Forma pseudogripala se traduce prin frisoane si printr-o febra ridicata.
- Forma pulmonara sau pneumopatia atipica se instaleaza treptat si se traduce printr-o febra insemnata, prin frisoane, prin dureri musculare si prin dureri de cap. In primele zile se instaleaza o tuse uscata si persista timp de doua saptamani.

Tratament -Tratamentul consta in administrarea de antibiotice (cicline) timp de trei saptamani. El este eficace, dar o stare de oboseala poate persista timp de cateva luni.

Citeste si

Arhiva
 • Raportarea si colectarea datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile Raportarea si colectarea datelor...

  HOTARARE Nr. 589 din 13 iunie 2007 privind stabilirea metodologiei de raportare si de colectare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile In temeiul ARTICOLUL 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al ARTICOLUL 78 alin. (1) din Legea nr. 95/2006...citeste mai mult

 • Pneumoniile bacteriene si pneumoniile atipice Pneumoniile bacteriene si pneumoniile...

  Generalitati Pneumonia reprezinta o infectie a tractului respirator inferior (la nivelul cailor respiratorii mici), de etiologie bacteriana, virala sau fungica. Tratamentul se face in functie de mai multi factori, dar nu in functie de aspectul radiologic....citeste mai mult

 • Tipuri de pneumonie: simptome, cauze, tratament Tipuri de pneumonie: simptome, cauze,...

  Generalitati Pneumonia este o boala grava, care continua sa faca victime peste tot in lume. Anual, ea afecteaza aproximativ 450 de milioane de persoane, reprezentand 7% din populatia globului si provoaca 4 milioane de decese. In tarile sarace sau in curs de...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter