Clickmed
programare rapida la medic

Cataracta

Opacifiere partiala sau totala a cristalinului, consecutiva alterarii metabolismului fibrelor cristaliniene si responsabila de o scadere progresiva a vederii.

Diferite tipuri de cataracta:
- Cataracta subiectului in varsta este cea mai frecventa. Incepand de la 65 de ani, orice individ poate prezenta un inceput de cataracta, care se accentueaza cu varsta. Cauzele nu sunt inca exact cunoscute.
- cataracta adultului poate fi de origine traumatica. Ea mai poate rezulta si dintr-o boala generala (diabet, cel mai des), din tulburari de metabolism fosfocalcic (hipoparatiroidie, tetanie), din unele afectiuni neurologice sau dermatologice, precum si din unele tratamente prelungite cu corticosteroizi.
- Cataracta copilului are o origine uneori dificil de stabilit. Ea poate fi congenitala, cauzata de o boala infectioasa contractata de mama in timpul sarcinii si transmisa embrionului (rubeola), sau, mai rar, poate fi consecinta unei boli metabolice, precum galactozemia congenitala, sau poate insoti o trisomie 21 (mongolism).

Simptome - O cataracta se traduce printr-o scadere progresiva a acuitatii vizuale, intinzandu-se uneori pe mai multi ani. O senzatie de ceata este frecventa, precum si de orbiri de scurta durata rezultat al difractiei razelor luminoase intr-un mediu care se opacifiaza.

Tratament - Pot fi instilate colirele destinate incetinirii evolutiei unei cataracte. Totusi, tratamentul propriu-zis al cataractei este cel chirurgical: extragerea cristalinului cu implantarea, sau nu, a unui cristalin artificial.
La adult, inlocuirea cristalinului bolnav printr-un cristalin artificial (implant) a devenit practic sistematica (cu exceptia subiectilor foarte miopi), toleranta pe lung termen fiind foarte buna.
La copil, utilizarea de cristaline artificiale ramane o problema controversata, deoarece se cunoaste prea putin despre toleranta pe termen lung. De aceea, punerea unui implant este adesea evitata: corectia este facuta atunci prin lentile de contact sau prin ochelari corectori daca afectiunea este bilaterala.

Citeste si

Arhiva
 • Tot ce trebuie sa stii despre complicatiile operatiei de cataracta Tot ce trebuie sa stii despre...

  Generalitati Operatia de cataracta este una dintre cele mai comune operatii chirurgicale din lume. Rata succesul este de peste 98%, fiind astfel una dintre cele mai putin riscante interventii chirurgicale. Cu toate acestea pot exista si complicatii, intr-un numar insa...citeste mai mult

 • Cataracta Cataracta

  Generalitati Cataracta este o pelicula fina opaca aparuta la nivelul cristalinului, care blocheaza pasajul fasciculului luminos catre retina (componenta nervoasa a globului ocular la nivelul careia se formeaza imaginea), cauzand tulburari de vedere. Este important...citeste mai mult

 • Cataracta - cauze, tipuri si tratament Cataracta - cauze, tipuri si tratament

  Generalitati Cataracta reprezinta afectiunea oftalmologica cu o frecventa destul de crescuta si care va duce la o scadere a acuitatii vizuale printr-o pierdere a transparentei unuia dintre mediile ochiului si anume a cristalinului. Ochiul emetrop si mecanism...citeste mai mult

 • Glaucomul si cataracta duc la pierderea vederii Glaucomul si cataracta duc la...

  Generalitati Cataracta este principala cauza de orbire din lume, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Glaucomul are acelasi rezultat daca nu este tratat din faza incipienta, iar odata afectata, vederea nu poate fi recuperata. Cataracta si glaucomul...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter