Cacosmie
Percepere a unui miros fetid, real sau imaginar.
Aceasta afectiune poate fi clasificata in doua forme: cacosmia obiectiva si cacosmia subiectiva.
Cacosmia obiectiva se refera la situatiile in care o persoana percepe mirosuri fetide reale. Aceasta situatie se poate intampla atunci cand exista o amenintare la adresa sanatatii, cum ar fi o infectie nazala, o afectiune dentara sau o boala sistemica ce afecteaza sensul mirosului.
Pe de alta parte, cacosmia subiectiva se refera la fenomenul in care o persoana percepe un miros fetid care nu exista in realitate.
Acest lucru poate surveni ca simptom al unei boli neurologice, cum ar fi epilepsia sau schizofrenia, sau poate fi legat de diverse probleme psihologice, cum ar fi anxietatea sau depresia.
In ambele cazuri, cacosmia este o problema de sanatate serioasa ce necesita atentie medicala de specialitate.
Investigatiile pot include teste de sange, imagistica la nivelul creierului sau teste de stimulare olfactiva pentru a determina cauza exacta a problemei.
Tratamentul va depinde de conditia subiacenta si poate include medicamente, interventii chirurgicale sau terapie psihologica.
Citeste si
Arhiva-
Screening non-invaziv pentru cancer colorectal si gastric
Screeningul unei boli presupune efectuarea unor investigatii cu scopul de a detecta o afectiune cat mai devreme in evolutia acesteia, pentru a asigura o sansa mai mare de supravietuire si un tratament eficient. In general screeningul se face la pacienti asimptomatici si...citeste mai mult
-
De ce noile generatii au un risc mai mare de cancer
Incidenta a 14 tipuri de cancer in randul persoanelor sub 50 de ani a crescut, cercetatorii sustinand faptul ca un individ nascut in 1990 are acum un risc de patru ori mai mare de a dezvolta cancer rectal si un risc de peste doua ori mai mare de a dezvolta cancer de...citeste mai mult
-
Legatura intre micul dejun si sindromul metabolic
Sindromul metabolic este un termen-umbrela care descrie asocierea a cel putin trei dintre urmatoarele conditii: obezitate abdominala, hipertensiune arteriala, trigliceride crescute, nivel scazut al HDL-colesterolului si glicemie a jeun ridicata.citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter