Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

zahar in sange ce dauneaza

Hipoglicemia la nou-nascuti: cum o recunosti si ce trebuie facut

Hipoglicemia la nou-nascuti: cum o recunosti si ce trebuie facut

Actualizat la data de: 08 Martie 2022

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Ce este hipoglicemia Hipoglicemia este termenul medical ce face referire la scaderea nivelului de zahar din sange. La nou-nascuti, hipoglicemia este frecventa imediat dupa nastere, dar de obicei se corecteaza atunci cand sugarul incepe sa se hraneasca in mod regulat. Medicii detecteaza de obicei hipoglicemia atunci cand copilul este inca in spital. Ei nu vor trimite acasa sugarii cu hipoglicemia pana cand valorile glicemiei nu vor fi stabile. Uneori, insa, hipoglicemia poate sa persiste sau sa revina. Daca hipoglicemia apare dupa primele 48 de ore dupa nastere, aceasta poate reprezenta un semn al unei afectiuni de baza. Hipoglicemia la un nou-nascut Hipoglicemia la un nou-nascut este tratabila. Cu toate acestea, fara tratament, aceasta afectiune poate provoca daune de durata. Parintii care observa simptome de hipoglicemie trebuie sa actioneze rapid. Medicii pot recomanda geluri pe baza de zahar, hraniri mai regulate sau suplimentarea laptelui matern cu formule speciale. [continuare]

Simptome surprinzatoare ale diabetului

Simptome surprinzatoare ale diabetului

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Exista doua tipuri principale de diabet care sunt cele mai raspandite, diabet zaharat tip 1 si diabet zaharat tip 2. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sunt complet incapababile de a produce insulina. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot produce insulina, insa celulele lor nu raspund acestui proces. Pre-diabeticii sunt persoanele care au celulele rezistente la insulina si nivelurile de glucoza din sange sunt mai mari decat ar trebui sa fie normal. Diabetul gestational apare la femeile ce nu au niciun antecedent de diabet zaharat, de obicei, in ultima parte inainte de a naste. Exista multi factori de risc pentru diabetul de tip 2 . Unii factori provin din istoricul familial si al geneticii. Complicatiile pe termen scurt ale diabetului, cum ar fi hipoglicemia, hiperglicemia si cetoacidoza pot aparea foarte repede la aceste persoane. Pacientii ar trebui sa fie constienti de semnele si simptomele diabetului zaharat. Complicatiile pe termen lung, cum ar fi... [continuare]

7 moduri in care diabetul iti afecteaza organismul

7 moduri in care diabetul iti afecteaza organismul

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este diabetul Diabetul poate avea consecinte foarte semnificative asupra vietii si sanatatii pacientilor. Complicatiile legate de boala pot afecta mai multe organe fara discernamant (nervii, inima, arterele, ochii, picioarele, rinichii sau chiar dintii). Astfel, in tarile occidentale, diabetul este cauza principala a orbirii. Din fericire, exista tratamente care permit pacientilor sa traiasca normal. Totodata, lasata netratata, afectiunea poate avea urmari grave. Diabetul zaharat de tip 2 este cea mai frecventa forma a bolii, afectand in special persoanele trecute de 40 de ani. Organismul diabeticilor fie nu produce suficienta insulina sau nu poate folosi insulina cum ar trebui, ceea ce determina o acumulare de zaharuri in sange, avand efecte nefaste. Complicatii grave 1. Iti poate afecta inima Diabetul zaharat dauneaza arterelor, in special cu riscuri grave pentru sanatatea cardiovasculara. Mai ales ca aceasta boala este adesea asociata cu un exces de trigliceride din... [continuare]

Obiceiuri zilnice care iti pot afecta ficatul fara sa-ti dai seama

Obiceiuri zilnice care iti pot afecta ficatul fara sa-ti dai seama

Actualizat la data de: 10 Noiembrie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Cum se manifesta afectarea ficatului? Afectarea ficatului se produce in momentul in care anumite practici, obiceiuri sau substante dauneaza ficatului. In timp, efectele se sumeaza si pot provoca cicatrici permanente, conducand catre ciroza hepatica. Diagnosticarea si tratamentul precoce pot ajuta la vindecarea leziunilor, daca este instituit intr-un timp cat mai rapid de la debutul afectarii, intrucat ficatul prezinta o mare capacitate de regenerare. Factori de risc Bolile hepatice pot fi provocate de o gama larga de factori, printre care se numara stilul de viata, obiceiurile daunatoare sau factorii genetici. Desi nu resimtim asta decat in stadii avansate, cand se reflecta asupra valorilor parametrilor biochimici ai sangelui, ficatul tine evidenta alegerilor zilnice, intrucat este responsabil de filtrarea toxinelor, productia de energie si digestie. Pornind de la consumul de mancaruri de tip fast-food, gustari prajite si pana la bauturi zaharoase, multe dintre... [continuare]

Hidratarea

Hidratarea

Actualizat la data de: 15 Martie 2024

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

De ce este importat sa fim hidratati Fara apa, organismul nostru nu ar supravietui. Fiecare celula, tesut, organ are nevoie de apa pentru a functiona corect. De exemplu, apa este folosita pentru a mentine temperatura corpului, pentru a elimina toxinele si pentru lubrefierea articulatiilor. In concluzie, apa este esentiala pentru o sanatate optima. Hidratarea sau reinlocuirea fluidelor este unul din cele mai importante procese nutritionale, care se desfasoara constant, de-a lungul vietii unei persoane. Aproximativ 60% din greutatea corpului dvs. o reprezinta apa. Pe masura ce faceti efort fizic, acest fluid se pierde prin piele sub forma de sudoare si prin plamani, atunci cand respirati. Daca apa nu este inlocuita la intervale regulate de timp, inainte, pe parcursul si dupa activitatea fizica, se poate instala deshidratarea. Cum pierde apa corpul dvs.? Lichidul din organism se elimina in fiecare zi: atunci cand mergeti la toaleta, prin sudoare si chiar atunci cand respirati.... [continuare]

Oboseala - cauze principale si metode de combatere

Oboseala - cauze principale si metode de combatere

Actualizat la data de: 15 Octombrie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Va simtiti obositi? Probabil ca ar trebui sa incercati sa aflati cauzele care stau la baza oboselii dvs. si sa le combateti. In general, cele mai multe cazuri de oboseala pot fi atribuite stilului de viata, dar si prezentei unor conditii medicale sau probleme psihologice. Ce anume poate declansa oboseala si ce puteti face pentru a o inlatura? Nu dormiti suficient Poate parea evident, dar prea putin somn dauneaza si poate afecta negativ capacitatea dvs. de concentrare si starea generala de sanatate. Multe studii specifica faptul ca adultii trebuie sa doarma 7-8 ore in fiecare noapte. Solutie : faceti din somn o prioritate si pastrati un program regulat de odihna. Interziceti accesul laptopurilor, telefoanelor mobile sau televizoarelor in dormitor. Daca aveti in continuare probleme cu somnul, cereti ajutorul unui medic intrucat puteti suferi de o tulburare de somn. Apneea de somn Unii oameni considera ca dorm suficient, dar apneea de somn le saboteaza... [continuare]

6 obiceiuri care afecteaza ficatul

6 obiceiuri care afecteaza ficatul

Actualizat la data de: 16 Iunie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Ficatul este cel mai mare organ intern din organism, cu peste 500 de functii diferite, inclusiv: digestia, metabolismul, indepartarea toxinelor si stocarea nutrientilor.  Daca ficatul nostru este nesanatos, acesta inhiba organismul sa functioneze corect, sa digere eficient alimentele si sa elimine toxinele din organism.  Boala se poate instala mai usor. Este important sa intelegem ce afecteaza sanatatea ficatului nostru si ce trebuie sa facem pentru a ne mentine ficatul in stare buna.  Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corp, avand un rol vital in numeroase procese fiziologice, inclusiv in metabolism si in detoxifierea sangelui.  Practic, mancarea ingerata trebuie prelucrata de catre ficat inainte de a fi distribuita in organism. In plus, ficatul produce anumite proteine importante pentru coagularea sangelui. De aceea, starea de sanatate a fiecaruia este direct legata de functionarea optima a ficatului. Exista o serie de obiceiuri care pot... [continuare]

Sfaturi pentru sanatatea rinichilor

Sfaturi pentru sanatatea rinichilor

Actualizat la data de: 19 Octombrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Rinichii sunt organe extrem de importante pentru buna functionare a organismului, avand un rol vital in procesele de detoxificare. Rinichii tai sunt organe de marimea unui pumn situate in partea inferioara a cutiei toracice, de ambele parti ale coloanei vertebrale, in lojele renale. Ei indeplinesc mai multe functii. Cea mai importanta, filtreaza deseurile, excesul de apa si alte impuritati din sange. Aceste deseuri sunt stocate in vezica urinara si ulterior sunt expulzate prin urina. In plus, rinichii tai regleaz pH-ul, sarea si nivelurile de potasiu din organism. De asemenea, produc hormoni care regleaza tensiunea arteriala si controleaza productia de globule rosii. Rinichii tai sunt, de asemenea, responsabili pentru activarea unei forme de vitamina D care ajuta organismul sa absoarba calciul pentru construirea oaselor si reglarea functiei musculare. Mentinerea sanatatii rinichilor este importanta pentru sanatatea generala si bunastarea generala. Mentinandu-va... [continuare]

Care este diferenta dintre grasimile saturate si cele nesaturate?

Care este diferenta dintre grasimile saturate si cele nesaturate?

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2023

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Ce sunt grasimile ? Grasimea poate sa aiba o reputatie proasta dar ea nu inseamna intotdeauna un lucru rau. In perioadele de post alimentar organismul foloseste energia furnizata de grasimile din depozitele tesutului adipos. De asemenea, ele intra in componenta membranelor celulare si a sistemului nervos. Deoarece grasimea este foarte bogata in calorii, eliminarea ei pare o cale sigura spre un control mai bun al greutatii insa nu este recomandat acest lucru. Avem nevoie de o ratia zilnica de grasimi (recomandata de Institute of Medicine) care este de 25-35% din valoarea calorica a tot ceea ce am mancat in ziua respectiva. De multe ori, grasimea este inlocuita cu zaharurile adaugate si carbohidratii rafinati  in alimentele procesate. Astfel, desi am scazut caloriile din grasimi, se adauga cele din carbohidratii rafinati, preparatul ajungand sa contina chiar mai multa energie decat cel initial; in plus valorile nutritionale sunt mici sau inexistente. Ce sunt gasimile... [continuare]

Ce se intampla in corpul tau daca reduci consumul de zahar

Ce se intampla in corpul tau daca reduci consumul de zahar

Actualizat la data de: 25 Ianuarie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tot mai multi specialisti atrag atentia asupra efectului nociv pe care zaharul rafinat il are asupra corpului uman. Aceasta toxina, la fel de periculoasa ca alcoolul sau drogurile, este responsabila de foarte multe afectiuni precum bolile de inima, cancerul sau diabetul zaharat. Afla mai multe despre beneficiile aduse organismului prin reducerea consumului de zahar si bolile pe care le poti preveni. Cum poti reduce consumul de zahar Atunci cand mancam alimente bogate in zahar, nivelul glicemiei in sange creste brusc. Pentru a-l readuce la un nivel normal, pancreasul secreta insulina, un hormon care favorizeaza depunerea de grasimi. Prin reducerea consumului de zahar, ne protejam atat pancreasul, cat si silueta. Alege sa consumi alimente proaspete, in special fructe si legume. Cand cumperi produse ambalate, citeste atent eticheta: ingrediente precum dextroza, fructoza, maltoza sau sorbitol nu sunt altceva decat derivate de zahar. Mezelurile, de exemplu, contin... [continuare]

Indulcitorii artificiali: zaharina, aspartamul, sucraloza

Indulcitorii artificiali: zaharina, aspartamul, sucraloza

Actualizat la data de: 19 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Indulcitorii artificiali sunt substante chimice sau compusi naturali care asigura alimentelor gustul dulce fara a transmite organismului un numar ridicat de calorii. Deoarece inlocuitorii au gust mai intens decat zaharul este suficient sa utilizati o cantitate mica pentru a obtine acelasi rezultat. Produsele alimentare care au in compozitie indulcitori artificiali au mai putine calorii decat cele cu zahar, din aceasta cauza deseori sunt recomandate in timpul dietelor pentru slabit sau pentru mentinerea greutatii corporale. Pacientii cu diabet zaharat pot utiliza indulcitori artificiali, deoarece acestia asigura alimentelor gustul dulce, fara sa creasca nivelul zaharului din sange. Totodata, este bine de stiut ca unele alimente (prajituri, biscuiti, ciocolata), pe a caror eticheta apare informatia "fara zahar", pot contine indulcitori precum sorbitol sau manitol, care contin un numar mare de calorii, favorizand cresterea in greutate si nivelul de zahar din... [continuare]

Bolile renale cronice

Bolile renale cronice

Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Existenta unei boli cronice renale la un individ inseamna ca rinichii acestuia nu mai functioneaza normal de o perioada mai lunga de timp. In mod obisnuit, rinichii indeparteaza reziduurile toxice din sange. De asemenea, ei ajuta la mentinerea balantei dintre fluidele si sarurile din organism, denumite electroliti. Reziduurile si fluidele din organism aflate in exces sunt eliminate sub forma urinei. Atunci cand rinichii sunt deteriorati, reziduurile se aduna in organism si produc o stare de rau. O boala renala cronica pare sa apara brusc, dar de fapt, aceasta apare putin cate putin, pe parcursul mai multor ani. Fiecare rinichi are aproximativ un milion de filtre mici, denumite nefroni. Atunci cand nefronii sunt deteriorati si nu mai functioneaza, cei ramasi sanatosi preiau si functia acestora. Daca deteriorarea continua, din ce in ce mai multi nefroni devin nefunctionali pana la momentul in care rinichiul nu isi mai poate indeplini functia. Este posibila... [continuare]

Energizantele si efectele lor asupra organismului

Energizantele si efectele lor asupra organismului

Actualizat la data de: 06 Martie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bauturile energizante sunt considerate mai ales de catre tineri o adevarata binecuvantare, iar producatorii sustin ca prezinta foarte multe efecte benefice. Cu toate acestea, mai ales daca sunt amestecate cu alcool si daca se face abuz, ele dauneaza organismului, fiind un adevarat pericol pentru sanatate. Trebuie sa retinem ca un consum indelungat de bauturi energizante poate cauza boli cardiovasculare, de ficat sau atacuri de panica. Nu sunt recomandate copiilor, gravidelor, femeilor care alapteaza, persoanelor cu intoleranta la cofeina, cu hipertensiune arteriala sau boli de inima. Ce substante contin bauturile energizante • Cofeina . Absolut toate bauturile energizante contin cofeina. Trebuie sa retinem ca 100 mg de cofeina stimuleaza activitatea cerebrala, iar 240 de mg cresc activitatea cardiovasculara. • Taurina . O cutie de bautura energizanta poate contine in medie de la 400 la 1.000 de mg de taurina. Aceasta este un aminoacid ce se gaseste in... [continuare]

De ce nu e recomandat sa consumi multe dulciuri?

De ce nu e recomandat sa consumi multe dulciuri?

Actualizat la data de: 18 Decembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Este stiut faptul ca un consum exagerat de zahar poate avea efecte nocive asupra sanatatii. Mai exact, acesta poate favoriza riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer, a ridurilor si o crestere a riscului de a dezvolta sau de a intretine candidoza. Mai mult, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aportul caloric zilnic din zaharuri ar trebui sa fie de 5% din totalul caloriilor si sa nu se depaseasca cinci lingurite de zahar pe zi. Zaharul rafinat - care se regaseste in aproape toate produsele industriale, fie ca este vorba despre dulciuri sau despre alte sortimente de alimente - are un efect nociv asupra corpului atunci cand este consumat in cantitati exagerate. Principalele efecte ale zaharului asupra sanatatii • Favorizeaza dezvoltarea anumitor tipuri de cancer . Mai exact, un consum exagerat de zahar poate creste riscul aparitiei cancerului de colon, de prostata si al celui de san in cazul femeilor, nenumarate studii demonstrand acest lucru. •... [continuare]

Produse pe care le consumi frecvent si care iti fac rau

Produse pe care le consumi frecvent si care iti fac rau

Actualizat la data de: 17 Mai 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sanatatea este in stransa relatie cu alimentatia pe care o are fiecare individ, foarte multe dintre afectiuni avand ca punct de plecare exact ceea ce mancam. De aceea, trebuie sa evitam pe cat posibil grasimile rele, care pot cauza ingrosarea vaselor de sange, iar in timp, pot creste riscul aparitiei infarctului miocardic, a hipertensiunii arteriale, accidentului vascular cerebral sau a altor boli ale sistemului osos. Grasimile „rele” sunt de doua feluri: saturate si trans. Grasimile trans au un efect nefavorabil asupra nivelului colesterolului sangvin, iar alimentele care contin o cantitate mare de grasimi trans sunt majoritatea produselor de patiserie, snacks-urile, chips-urile, mancarea de tip fast-food si produsele congelate. Asa ca, atunci cand esti tentat sa mananci dimineata produse de patiserie, trebuie sa ai in vedere ca acestea nu sunt sanatoase pentru organism, fiind pline de calorii, zahar si grasimi. De asemenea, consumul acestora nu-ti ofera... [continuare]

Caria dentara

Caria dentara

Actualizat la data de: 29 Iulie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Caria dentara apare atunci cand bacteriile din cavitatea bucala produc acizi care ataca dintele. Netratata, caria dentara se poate complica cu infectii si poate duce chiar la pierderea dintelui. Caria dentara poate fi prevenita prin periajul dintilor si folosirea atei dentare cu regularitate, prin controale stomatologice periodice, prin periajul profesional si prin evitarea alimentelor bogate in zahar. Cauze Bacteriile, in combinatie cu alimentele, produc caria dentara. O pelicula clara, aderenta, numita placa, care contine bacterii se formeaza pe dinti si gingii. Aceste bacterii, in prezenta zaharului din alimente, produc acizi. Acizii ataca dintele in primele 20 minute (poate chiar mai mult) dupa masa. Dupa un anumit timp, acesti acizi distrug smaltul dintelui rezultand caria dentara. Caria este posibil sa apara daca: - Nu se periaza dintii dupa mese, gustari si inainte de culcare - Nu se foloseste ata dentara in fiecare zi - Se consuma alimente cu... [continuare]

Alimentele indicate si contraindicate pentru un ficat sanatos

Alimentele indicate si contraindicate pentru un ficat sanatos

Actualizat la data de: 05 Septembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul este organul implicat in eliminarea toxinelor din organism, curata corpul prin filtrarea elementelor toxice din sange si ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor si sa elimine bacteriile din sange. In plus, are un rol important si in digestia alimentelor. Atunci cand ficatul este suprasolicitat, ca urmare a stresului sau a expunerii excesive la toxine, organismul este afectat si astfel pot sa apara diferite boli grave. Este foarte important sa avem grija de sanatatea ficatului si putem sa o facem inclusiv prin ceea ce mancam, deoarece anumite alimente fac bine ficatului, in timp ce altele nu. Principalele alimente benefice pentru ficat • Grepfrut . Este un excelent protector hepatic natural, datorita substantei glutation din compozitie, dar si a vitaminei C sau a antioxidantilor. Acest fruct ajuta corpul sa elimine substantele toxice. • Uleiul de masline presat la rece si organic, daca este consumat cu moderatie, este de ajutor ficatului, [continuare]

Bauturile carbogazoase: 15 motive pentru a renunta la ele

Bauturile carbogazoase: 15 motive pentru a renunta la ele

Actualizat la data de: 28 Februarie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bauturile carbogazoase sunt preferatele societatii din sec. 21, in fiecare an consumandu-se tone de astfel de lichide. Bauturile carbogazoase sunt non-alcoolice, fiind preparate din apa, cafeina si un agent aromatizat. Exista totusi posibilitatea ca si in aceste bauturi sa se gaseasca suc de fructe sau alcool - sub 0.5% din volumul total pentru ca bautura sa fie incadrata in sectorul bauturilor non-alcoolice. Deoarece majoritatea persoanelor nu sunt constiente de riscul impus de consumul acestor bauturi, in cele ce urmeaza va prezentam 15 efecte secundare grave. 15 motive pentru a renunta la bauturile carbogazoase Stiti in ce masura bauturile carbogazoase, cofeinizate, care contin zahar sau indulcitori artificiali, dauneaza organismului? Renuntarea la consumul acestor produse este poate unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care le puteti face pentru imbunatatirea starii generale de sanatate. 1. Nu detin proprietati nutritive In aceste bauturi nu exista... [continuare]

Cele mai periculoase alimente pentru creier

Cele mai periculoase alimente pentru creier

Actualizat la data de: 11 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Creierul tau este cel mai important organ al corpului. Controleaza bataile inimii, respiratiile plamanilor si aproape toate sistemele corpului tau. De aceea, este esential sa mentinem creierul in conditii optime de functionare cu o dieta echilibrata. Alimente cu efecte negative asupra creierului Unele alimente pot avea efecte negative asupra creierului, afectand memoria si dispozitia, crescand astfel riscul de dementa si depresie. Din fericire, putem reduce acest risc prin eliminarea/reducerea din dieta a urmatoarelor alimente. Bauturile bogate in zahar Bauturile carbogazoase, bauturile energizante sau chiar sucurile naturale din fructe contin o cantitate mare de zahar adaugat si depasesc cu mult necesarul zilnic de glucide. Aceste bauturi nu numai ca iti vor mai adauga cativa centimetri in talie, dar pot afecta sanatatea creierului, prin cresterea riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 – care, la randul lui, mareste posibilitatea... [continuare]

Ce este ejacularea retrograda?

Ce este ejacularea retrograda?

Actualizat la data de: 21 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In mod normal, sperma iese prin penis atunci cand un barbat ejaculeaza. Ejacularea retrograda apare atunci cand o cantitate de sperma ajunge in vezica urinara in loc sa fie eliminata in afara organismului. Unii barbati raporteaza ca urina este tulbure imediat dupa ejaculare, acest lucru fiind cauzat de faptul ca materialul seminal a fost amestecat cu urina. In mod normal, un barbat ejaculeaza mai mult de 1,5 mililitri de sperma dupa un act sexual. Ejacularea retrograda se mai numeste si orgasm uscat, iar barbatii cu acest simptom nu vor ejacula nimic sau vor ejacula cantitati foarte mici de sperma. La unii barbati, ejacularea retrograda poate provoca infertilitate. Atunci cand cantitatea de sperma este absenta sau este prea mica, sansele de fertilizare a ovulului sunt extrem de mici sau nule. Cu toate acestea, ejacularea retrograda este responsabila pentru doar 0,3-2% din cazurile de infertilitate. In unele cazuri, ejacularea retrograda poate fi lasata netratata,... [continuare]

Apa hidrogenata: bautura miraculoasa sau mit?

Apa hidrogenata: bautura miraculoasa sau mit?

Actualizat la data de: 15 Martie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Apa curata este cea mai sanatoasa alegere pentru a va mentine corpul hidratat. Cu toate acestea, unele companii de bauturi sustin ca adaugarea elementelor in apa, cum ar fi hidrogenul, poate spori beneficiile pentru sanatate. Ce este apa hidrogenata? Apa hidrogenata este pur si simplu apa pura cu molecule suplimentare de hidrogen adaugate la aceasta. Apa cu hidrogen molecular este o modalitate convenabila si naturala de a avea mai multa energie, reducand in acelasi timp oboseala, acumularea de acid lactic si stresul oxidativ. Este, de asemenea, o modalitate de a va recupera mai repede, a va ridica performanta si va permite sa va bucurati mai mult de activitatile dumneavoastra, conform anumitor studii. Hidrogenul este un gaz incolor, inodor, netoxic care se leaga de alte elemente cum ar fi: oxigenul, azotul si carbonul pentru a forma diferiti compusi, inclusiv zaharul de masa si apa. O molecula de apa este formata din doi atomi de hidrogen si un atom de oxigen... [continuare]

7 motive pentru a renunta la bauturi racoritoare

7 motive pentru a renunta la bauturi racoritoare

Actualizat la data de: 14 Ianuarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O mare parte a populatiei consuma sucuri in mod regulat. Majoritatea consumatorilor de bauturi racoritoare este constienta de faptul ca unele dintre acestea sunt nocive pentru sanatate. Persoanele care consuma bauturi acidulate indulcite artificial, pot dezvolta, in timp, o serie de probleme medicale serioase. In continuare, iata doar cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa renuntati chiar acum la sucurile acidulate sau neacidulate, care sunt fabricate din substante sintetice. De ce nu este indicat sa consumati unele bauturi racoritoare sintetice - Unele sucuri incurajeaza cresterea in greutate. Primul motiv si cel mai evident de a renunta la bauturile racoritoare sintetice dulci este pentru ca acestea sunt o modalitate usoara de a preveni obezitatea in curs de dezvoltare in intreaga lume. O singura cana de suc poate fi echivalentul a 15-20 de lingurite de zahar. Consumul de astfel de bauturi racoritoare, asociat cu inactivitatea si o dieta precara, duc la... [continuare]

Sa intelegem retinopatia diabetica – relatia dintre diabet si vedere

Sa intelegem retinopatia diabetica – relatia dintre diabet si vedere

Actualizat la data de: 12 Martie 2020

Autor: SfatulMedicului

Ce este retinopatia diabetica Conform specialistilor din domeniul medical, numarul persoanelor cu diabet a depasit valoarea de 350 de milioane, iar aproximativ o treime dintre acestia sufera de retinopatie diabetica, poate cea mai frecventa cauza a pierderii vederii la adultii ce se afla in capacitate de munca. Prevalenta retinopatiei diabetice a crescut semnificativ in ultimii 20 de ani, iar motivul principal consta in cresterea numarului de persoane diagnosticate cu diabet. Astfel, intelegerea relatiei dintre diabet si vedere este foarte importanta. Efectele diabetului asupra retinei Retina este o structura foarte importanta a ochiului, la nivelul acesteia fiind formate imaginile. Este o componenta sensibila la lumina si este situata in partea din spate a ochiului. In structura sa intra numeroase vase de sange, celule nervoase (neuroni) si celule specializate (fotoreceptori), acestea din urma fiind implicate in mod direct in detectarea luminii. Capacitatea retinei de a... [continuare]

Adevarul din spatele miturilor despre sanatate

Adevarul din spatele miturilor despre sanatate

Actualizat la data de: 09 Februarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Crusta de la paine este plina de vitamine In urma unor studii, cercetatorii au descoperit ca in procesul de coacere al painii se formeaza un tip de antioxidant care este de 8 ori mai abundent in crusta decat in miezul painii. Totusi este important sa se consume painea cu totul, intrucat aceasta este bogata in substante nutritive si fibre. Esential este ca painea sa contina mai ales cereale integrale. Daca o persoana iese afara cu parul umed, va raci Intr-adevar, o persoana care va iesi afara cu parul umed va simti frigul mai ales la nivelul capului, dar nu se va imbolnavi. In timpul unor experimente, unui grup de voluntari li s-a inoculat un virus al racelii la nivelul cavitatii nazale. Jumatate din grup a ramas intr-o camera incalzita, in tip ce restul au facut o baie si au stat intr-un hol rece jumatate de ora fara sa se imbrace. Dupa ce s-au imbracat, au purtat sosete umede cateva ore. Subiectii din al doilea grup nu au manifestat o forma mai grava a racelii... [continuare]

Alimente daunatoare ficatului. alternative sanatoase

Alimente daunatoare ficatului. alternative sanatoase

Actualizat la data de: 19 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul este unul dintre organele vitale ale omului. Are un rol esential in curatarea sau detoxifierea organismului de toxine si substante nocive, dar si in transformarea alimentelor ingerate in energie, esentiala pentru executarea activitatilor uzuale (mers, miscat, alergat etc.) Exista o legatura stransa intre alimentele pe care le consumi si ficat, deoarece acesta din urma ajuta extrem de mult in procesul digerarii alimentelor, secretand bila, care contribuie la descompunerea alimentelor. De asemenea, ficatul transforma aminoacizii in glucoza - principala sursa de energie pentru creier. Ficatul actioneaza ca un soi de sita, ajutand la cernerea sau filtrarea toxinelor si a altor substante nocive din sange. Exact asa cum ficatul afecteaza capacitatea de metabolizare a alimentelor, si anumite categorii de produse alimentare pot afecta functionarea lui corecta. Categorii de alimente care afecteaza grav ficatul Fast-food-ul Alimentele de tip fast-food... [continuare]

Beneficiile medicale ale condimentelor si mirodeniilor

Beneficiile medicale ale condimentelor si mirodeniilor

Actualizat la data de: 22 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Beneficiile oferite de condimente si mirodenii Condimentele sunt utilizate de secole nu numai pentru a da gust si savoare mancarurilor ci si pentru proprietatile lor medicinale. Studii realizate recent sustin ca mirodeniile promoveaza sanatatea si bunastarea organismului printr-o serie de actiuni care inhiba dezvoltatea bolilor degenerative. Despre condimente si mirodenii se stie ca au un continut mai ridicat de antioxidanti in comparatie cu fructele si legumele. Antioxidantii ajuta la prevenirea cancerului, bolii Alzheimer, bolilor cardiovasculare dar se implica si in pastrarea fermitatii si elasticitatii pielii. Condimente si mirodenii Adaugarea condimentelor poate suplimenta gustul oricarui tip de mancare. De exemplu, daca pregatiti piure de cartofi sau orez puteti adauga ardei iute, chimen sau sofran; la salate se pune maghiran sau rozmarin. Daca gatiti preparate din carne adaugati cat mai multe condimente, nu aveti nimic de pierdut, ci numai de castigat: mancare ... [continuare]

D-na doctor,am problema asta de foarte multi ani,am facut analize si mi-au spus ca am sangele mai gros,am facut niste injectii in burta,dar la fine tot asa erau mainile..Acum am facut un "dopler"si mi-a zis ca din cauza stresului si a fumatului,mi-a dat un tratament..In rest e totul normal,nu sufar de nimic...Problema e ca eu cant la pian,orga si chiar daca mainile sant calde,in cateva minute se racesc.Ce credeti ca ar fi bine sa fac??Multumesc!! [continuare]

Buna ziua !Am fost diagnosticata cu helicobacter pylori acum maibine de un an .Am facut tratament si problemele au incetat atunci . Pt boala asta am facut pina acum de trei ori tratament recomandat de medic . Acum prb s-au agravat . Medicul care m-a consultat acum mi-a spus ca am flora intestinala distrusa din cauza tratamentului . As vrea sa stiu daca e adevarat ca tratamentul pt helicobacter pylori se face doar o singura data si daca boala da imunitate pt tot restul vietii . CE ar trebui sa fac sa mi se refaca flora intestinala si oare este posibil acest lucru ? Pe linga boala mentionata mai am hipertensiune oscilanta si un inceput de diabet zaharat tratat deocamdata doar cu regim alimentar . Sper sa primesc un raspuns si multumesc anticipat celorcare mi-l vor da . [continuare]

Comunitate medicala

Oncolyn

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Cancer

Sunt disperata sa aflu amanunte despre Oncolyn!Va rog daca poate cineva sa-mi ofera informatii... [continuare]

Pagina 1 din 2 (58 rezultate)