Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

varza rosie

Orjeletul si salazionul

Orjeletul si salazionul

Actualizat la data de: 22 Mai 2019

Dr. Roxana Cozubas
Medic Specialist Oftalmolog

Generalitati Orjeletul (urciorul sau ulciorul, in termeni populari) si salazionul (chalazionul) sunt afectiuni care pot interveni la nivelul unei mici glande sebacee de la nivelul pleoapei superioare sau inferioare. Urciorul (sau orjeletul extern) este infectia unei mici glande sebacee de la nivelul pleoapei, care inconjoara baza unei gene. Initial apare ca o mica umflatura rosie, moale, care atinge un maxim in 3 zile. urciorul se sparge apoi, dreneaza si se vindeca in aproximativ o saptamana, indiferent daca are loc tratarea lui sau nu. Orjeletul intern, ca si urciorul este o infectie. Acesta afecteaza insa glanda sebacee mai profund in interiorul pleoapei. Acestea sunt de obicei mai mari si dureaza mai mult decat urciorul. Salazionul este o inflamatie a glandelor sebacee profunde de la nivelul pleoapelor. Nu este o infectie, drept urmare nu este contagios. Salazionul tipic se dezvolta lent pe parcursul a 2-3 saptamani, in general fara durere oculara, iar durata de dezvoltare... [continuare]

Alimente bogate in fier

Alimente bogate in fier

Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Cele mai multe dintre alimentele bogate in fier sunt de origine animala. Din acest motiv poate fi dificil pentru vegani, vegetarieni si oamenii care evita consumul de carne rosie, sa asimileze suficient fier pe parcursul unei zile. Din fericire exista multiple suplimente pe care le puteti lua. Totusi ar fi indicat sa obtineti fierul din alimentele pe care le introduceti in dieta dumneavoastra. Importanta fierului in dieta Fierul este important pentru scaderea in greutate , intrucat organismul are nevoie de fier pentru a produce celulele rosii ale sangelui, care sunt necesare pentru oxigenare si arderea grasimilor si caloriilor. Acesta este motivul pentru care dietele care infometeaza nu functioneaza: daca nu mancati alimente bogate in fier nu veti pierde grasimea, ci doar se va modifica masa musculara si organele. Aveti nevoie sa consumati produse alimentare bogate in fier daca doriti sa ramaneti in forma. Daca valorile fierului din organism nu sunt cele... [continuare]

Dieta cu supa de varza - beneficii si riscuri

Dieta cu supa de varza - beneficii si riscuri

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati La fel ca multe alte diete care au aparut de-a lungul anilor, dieta cu supa de varza este o dieta care a scazut sau crescut in popularitate de mai multe ori de-a lungul deceniilor, incepand cu anii '50. Mai nou, dieta este in voga printre celebritatile din lumea intreaga, datorita posibilitatii de a pierde rapid in greutate. Cu toate acestea, parerile specialistilor privind dieta cu supa de varza sunt impartite unii sustin ca dieta este una acceptabila pentru oricine, iar altii sustin ca dieta priveaza organismul de o serie de substante nutritive importante pentru functionarea sa corecta. Dieta cu supa de varza si-a schimbat forma si continutul de mai multe ori de la data la care a fost facuta publica. Dieta cu supa de varza a fost publicata in diferite forme, in diferite carti si alte mass-media. Cu toate acestea, indiferent de forma ei, premisa dietei este aceeasi se va consuma supa de varza cel putin o data pe zi. Aceasta supa va fi preparata din legume de baza... [continuare]

Sucul de sfecla rosie si hipertensiunea arteriala

Sucul de sfecla rosie si hipertensiunea arteriala

Actualizat la data de: 13 Iunie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul zilnic de suc de sfecla poate participa la scaderea tensiunii arteriale, potrivit cercetatorilor londonezi. Motivul pentru care sfecla rosie influenteaza direct sanatatea sistemului cardiac este acela ca leguma are o concentratie crescuta de nitrati alimentari, care au o actiune directa asupra reglarii hipertensiunii arteriale, asadar contribuie la diminuarea riscului de dezvoltare a afectiunilor cardiace sau de aparitie a accidentului vascular cerebral. Beneficiile sucului de sfecla rosie Odata ajuns in organism, sucul de sfecla rosie stimuleaza circulatia sanguina si ajuta sangele sa patrunda mai bine prin artere. Continutul bogat de antioxidanti si nitrati naturali (diferiti de cei folositi in industria alimentara pentru procesarea hranei, cu impact negativ asupra sanatatii) din sfecla rosie stimuleaza secretia unei molecule (oxidul nitric), care largeste vasele de sange si contribuie astfel la scaderea tensiunii arteriale. Sucul de sflecla rosie... [continuare]

Rosiile: un aliat important in dietele de slabit si mentinerea sanatatii

Rosiile: un aliat important in dietele de slabit si mentinerea sanatatii

Actualizat la data de: 06 August 2019

Autor: SfatulMedicului

Rosiile, pe locul 2 in topul preferintelor romanilor Tomatele sau rosiile sunt unele din cele mai importante legume din alimentatia omului, care pot fi consumate in stare proaspata sau ca ingredient in diferite feluri de mancare. Acestea sunt printre legumele cel mai des consumate, dupa cartofi. Gustoase si aproape indispensabile din bucatarie, rosiile aduc multe beneficii sanatatii. Rosia este apreciata datorita gustului ei dar si avantajelor pe care le ofera sanatatii. Desi pot fi consumate tot timpul anului, datorita culturilor din sera, valoarea lor nutritiva este mai ridicata si gustul este mai intens atunci cand sunt cultivate in gradini, la soare, in lunile de vara (iunie pana in septembrie). Compozitia chimica a tomatelor Exista diverse soiuri de rosii, de la cele rotunde - suculente, cele ovale - carnoase si pana la cele mici cu gust dulce, cherry, dar toate au aceleasi proprietati nutritive, fiind o sursa importanta de: - potasiu, fosfor, magneziu, fier - necesare... [continuare]

Dieta cu supa de varza

Dieta cu supa de varza

Actualizat la data de: 21 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Principalele avantaje ale dietei cu supa de varza sunt arderea rapida a grasimilor si continutul scazut de calorii. Numarul de kilograme pierdute cu ajutorul acestei diete este direct proportional cu cantitatea de supa consumata, astfel, cu cat se consuma o cantitate mai mare cu atat pierderea in greutate va fi mai considerabila. Potrivit speculatiilor din popor, acest regim alimentar a fost implementat in foarte multe spitale din cauza fondurilor scazute alocate pentru alimentatia pacientilor. Cu toate acestea, pana in prezent nu au existat cadre medicale care sa confirme acest lucru. Eficienta acestei diete nu este pe termen lung, insa acest fapt poate fi compensat cu faptul ca supa de varza are un continut scazut in grasimi si bogat in fibre alimentare, si mai mult va poate ajuta sa obtineti silueta dorita in cel mai scurt timp. Deci, dieta cu supa de varza este recomandata in situatii de urgenta, cand o persoana doreste sa isi contureze... [continuare]

Comunitate medicala

Pete rosii

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Toxiinfectii alimentare

Baietelul meu are trei luni si il hranesc la san. I-a aparut pe corp pete rosii,la cateva ore dupa ce am consumat o felie de parizer(cred)expirat. Va rog sa-mi spuneti ce sa fac, trebuie sa merg la doctor urgent? [continuare]

buna acum un an de zile, am observat pe fata, in zona nasului, gurii ,urechi, frunte , pete rosii .De asemanea mi se descuameaza pielea.Medicul de familie mi-a recomandat ELOCOM. Pe perioada tratamentului au fost mai putin vizibile insa cand am incetat tratamentul iar mi-au aparut, dimineata dupa ce ma spalam pe fata tenul imi era tot alb, pielea mi se descuama si ma ardea rau de tot. Mentionez ca sunt din Tg mures si am fost la control la doamna Varo Eniko la Spitalul judetean, Dupa ce m-a vazut mi-a recomandat tratament cu DIPROGENTA si seara cuTRIDERM. Dupa 2 sapt tratament aceleasi probleme Dupa ce ma spalam pe fata pielea mi era descuamata , imi era jena sa stau la serv, sa ies pe strada, La un alt control m-a trimis sa fac laborator la o clinica si cd i-am adus rezultatul a zis ca am ciuperca malassezia.Mi-a dat ALT TRATAMENT TRAVOGEN si seara crema preparata la farmacie cu sulf. Am folosit mai mult de 2 sapt dar tot. asa am mancarini si descuamarea pielii, pete Am fost la... [continuare]

buna as dori sa stiu daca a incercat cineva capsula de slabit din supa de varza ,cica face minuni. Am 32 de ani ,1.64 si 76 de kg. As vrea sa slabesc vreo 15 kg si nu stiu ce sa mai fac . Am incercat tot ce se poate si vreau sa spun ca am probleme cu tiroida. Va rog daca stiti ceva sa-mi dati un sfat. [continuare]

Dieta sacred heart

Dieta sacred heart

Actualizat la data de: 02 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta Sacred Heart a aparuta in urma cu mai multi ani. Se presupune ca aceasta a fost gandita de specialistii de la sectia de cardiologie a unui spital pentru bolnavii cardiaci supraponderali. De-a lungul anilor, aceasta dieta a avut diferite denumiri, dar si o asemanare izbitoare cu dieta cu supa de varza. Astfel, Dieta Sacred Heart se caracterizeaza prin consumul de supa, in urma careia se presupune ca veti pierde 5-10 kilograme inca din prima saptamana. Acest lucru ar putea fi adevarat, dar majoritatea kilogramelor pierdute in aceasta prima saptamana, reprezinta practic apa eliminata din organism si le veti castiga inapoi foarte repede dupa intreruperea dietei. Cu toate ca beneficiile dietei Sacred Heart sunt pe termen scurt, spre deosebire de alte diete aceasta are un continut bogat nutritiv. Cele mai multe dintre aceste regimuri de slabit proclameaza o anumita solutie magica arzatoare de grasimi sau ceva special legat de combinatia... [continuare]

Psoriazisul: alimente permise - alimente interzise

Psoriazisul: alimente permise - alimente interzise

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, care se caracterizeaza prin eruptii de placi eritemato-scumoase (pete rosii acoperite de scuame). Aceste eruptii apar frecvent pe fata anterioara a genunchiului, in coate, la nivelul pliurilor cutanate inghinale sau axiale, la nivelul palmelor sau pe suprafata plantara. Cauzele care conduc la aparitia acestei afectiuni nu sunt cunoscute; deoarece aproximativ 50% dintre cazuri sunt ereditare, considerandu-se ca principala cauza existenta unui factor de risc ereditar. Potrivit studiilor, regimul alimentar este foarte important in ameliorarea manifestarilor bolii. Astfel, oamenii de stiinta sustin ca o dieta bogata in fructe si legume proaspete care contin antioxidanti, beta-caroten, folati, acizi grasi Omega-3, zinc si cupru contribuie la prevenirea psoriazisului si trateaza eruptiile eritemato-scuamoase. Alimente permise 1. Fructe (proaspete) - cirese, fructe de padure, piersici, mere, prune, caise. 2.... [continuare]

Mama mea in varsta de 76 ani a fost diagnosticata cu dementa Alzheimer in luna iunie anul curent (stadiu moderat-sever). S-a intamplat atat de brusc; nu stiam decat ca iarna trecuta s-a plans ca are un zgomot in ureche si nu poate dormi; a luat o perioada Ginkobiloba. De asemenea suferea de dureri mari de spate si abia se scula din pat dimineata si se deplasa mai greu. Atat medicul neurolog cat si psihiatrul mi-au spus din start ca este inutil sa incerc sa-i dau medicamente, boala va progresa. De aceea am inceput sa caut cu disperare un alt remediu. Mi s-a dat reteta pentru Ebixa (Memantinum), medicament care inca nu il-am administrat pentru ca imi mentin increderea in rezultatele care pot fi obtinute pe cale naturala. Poate gresesc si cer un sfat de la dvs.Este necesara o combinatie intre tratamentul medicamentos si cel naturist? De aproape o luna -orientandu-ma dupa un anunt incurajator din revista AS- i-am dat de 2 ori pe zi cate 10 picaturi din FITO-NEUROTONIC SENIOR 1. A... [continuare]

dar la mine a aparut altfel prima data in partea dreapta mai sus de ficat cu durere si pata rosie si atata dupa doua zile a aparut in partea stanga aceeasi poveste dar nu a aparut basici cu apa .vreau sa stiu am 23 de ani ar fi zona zoster. [continuare]

buna ziua! Care sunt alimentele ce NU le pot consuma la aceasta boala(hipertensiune arteriala) ?? De exemplu : ceapa, usturoi, orez, oua, lapte, dulciuri, CARTOFI, varza, fasole, rosii, carne gratar, mezeluri, peste, conserve, icre, pate-uri. In special m-ar interesa ce nu pot consuma !!! VA MULTUMESC ! [continuare]

buna.de cateva zile am o durere la genunchiul stang.durerea e mai puternica atunci cand genunchiul este indoit.nu prezinta umflaturi sau pete rosii.imi poate spune cineva ce se intampla?multumesc.gyss_ella. [continuare]

Vitamina b9

Din Dictionar Termeni

acidul folic, intervenind in sinteza ADN-ului, joaca un rol capital in productia de celule noi in organism. In particular, el este indispensabil formarii de globule rosii ale sangelui de catre maduva osoasa. Esentiala in timpul sarcinii, vitamina B9 este vitamina hidrosolubila a grupului de vitamine B, avand un rol fundamental in producerea globulelor rosii si la asimilarea substantelor nutritive din alimente. De asemenea previne aparitia malformatiilor. Surse - acidul folic este prezent in numeroase alimente: ficat, lapte, branzeturi fermentate, legume verzi (sparanghel, spanac, varza verde, morcovi). Necesitatile zilnice de acid folic sunt foarte mari: de la 100 la 600 micrograme, in functie de varsta si starea fiziologica a subiectului. Totusi, o alimentatie diversificata aduce cantitati suficiente de acid folic. Carenta - Carenta se poate observa in caz de subalimentare, in tulburarile de absorbtie (datorate unor anomalii digestive), in sarcina, in cazul luarii de... [continuare]

Vitamina c

Din Dictionar Termeni

vitamina c reprezinta un antioxidant de exceptie ce contribuie activ la franarea proceselor degenerative din organism. Facand parte din grupa vitaminelor hidrosolubile (solubile in apa) vitamina c se elimina in cantitati mari din organism. organismul uman nu isi poate sintetiza propria vitamina c si tocmai de aceea trebuie sa si-o procure din alimente sau din alte surse. Sensibila la lumina, caldura si vapori de apa, vitamina c este necesara in formarea colagenului, o proteina ce da tarie oaselor, cartilagiilor, muchilor si vaselor de sange si contribuie la buna mentinere a capilarelor, oaselor si dintilor. Acidul ascorbic administrat in mod sustinut ajuta la: -functionarea normala a sistemului imunitar, inhiband cresterea tumorilor si asigurand rezistenta organismului impotriva infectiilor - participa la sinteza hormonilor glandelor suprarenale - previne uzura celulara, incetinind procesul de imbatranire, are rol de echilibrare a organismului fiind necesar in metabolismul... [continuare]

Vitamina b6

Din Dictionar Termeni

vitamina b6 este o vitamina hidrosolubila foarte sensibila la lumina, dar rezistenta la caldura si la procesul de oxidare. Termenul de vitamina, B6 grupeaza trei substante inrudite, intre care cea mai cunoscuta este piridoxina, celelalte doua fiind piridoxamina si piridoxalul. Ea contribuie la sinteza neurotransmitatorilor, molecule ce permit trecerea influxului nervos, esential in elaborarea gandirii, emotiilor, memoriei - previne deci dereglarea sistemului nervos. De asemenea favorizeaza formarea anticorpilor si creste rezistenta la infectii, previne spasmele musculare, trateaza sindromul premenstrual, diminueaza riscul aparitiei calculilor renali, reduce numarul si intensitatea crizelor la astmatici, inlesneste metabolizarea aminoacizilor, proteinelor, grasimilor, steroizilor, hemoglobinei, transformarea glicogenului in glucoza, impiedica formarea matretii. Vitamina B6 este indispensabila metabolismului, deoarece ajuta la transformarea proteinelor, lipidelor si glucidelor.... [continuare]

Acid ascorbic

Din Dictionar Termeni

Vitamina C reprezinta un antioxidant de exceptie ce contribuie activ la franarea proceselor degenerative din organism. Facand parte din grupa vitaminelor hidrosolubile (solubile in apa) vitamina C se elimina in cantitati mari din organism. Organismul uman nu isi poate sintetiza propria vitamina C si tocmai de aceea trebuie sa si-o procure din alimente sau din alte surse. Sensibila la lumina, caldura si vapori de apa, vitamina C este necesara in formarea colagenului, o proteina ce da tarie oaselor, cartilagiilor, muchilor si vaselor de sange si contribuie la buna mentinere a capilarelor, oaselor si dintilor. Acidul ascorbic administrat in mod sustinut ajuta la: - functionarea normala a sistemului imunitar, inhiband cresterea tumorilor si asigurand rezistenta organismului impotriva infectiilor - participa la sinteza hormonilor glandelor suprarenale - previne uzura celulara, incetinind procesul de imbatranire, are rol de echilibrare a organismului fiind necesar in... [continuare]

Acid folic

Din Dictionar Termeni

Acidul folic, intervenind in sinteza ADN-ului, joaca un rol capital in productia de celule noi in organism. In particular, el este indispensabil formarii de globule rosii ale sangelui de catre maduva osoasa. Esentiala in timpul sarcinii, vitamina B9 este vitamina hidrosolubila a grupului de vitamine B, avand un rol fundamental in producerea globulelor rosii si la asimilarea substantelor nutritive din alimente. De asemenea previne aparitia malformatiilor. Surse - acidul folic este prezent in numeroase alimente: ficat, lapte, branzeturi fermentate, legume verzi (sparanghel, spanac, varza verde, morcovi). Necesitatile zilnice de acid folic sunt foarte mari: de la 100 la 600 micrograme, in functie de varsta si starea fiziologica a subiectului. Totusi, o alimentatie diversificata aduce cantitati suficiente de acid folic. Carenta - Carenta se poate observa in caz de subalimentare, in tulburarile de absorbtie (cauzate de prezenta unor anomalii digestive), in sarcina, in cazul... [continuare]

Alergen

Din Dictionar Termeni

Substanta care antreneaza o reactie alergica la unii subiecti: - pneumalergenele, care patrund pe cale respiratorie in organism, sunt continute in acarienii din praful de casa, in polenuri, peri, scuame si pene de animale, in mucegaiuri si in poluantii industriali. - trofalergenele, care patrund pe cale digestiva, sunt prezente in lapte, oua, carne, peste, unele fructe si legume. Unele alimente sunt, de fapt, pseudoalergene, adica ele produc simptome care simuleaza alergia deoarece sunt bogate in histamina, substanta care declanseaza efectele alergiei (branzeturi, bauturi fermentate, varza murata, carnati, conserve), sau pentru ca provoaca eliberarea acesteia de catre celulele organismului (oua, crustacee, nuci, arahide, capsuni, rosii, ciocolata, peste, alcool). - alte alergene afecteaza omul pe alte cai, foarte variate, calea sangvina, de exemplu; ele se gasesc in medicamente, in veninuri, in microbi. [continuare]

Vitamina k

Din Dictionar Termeni

vitamina k, numita si antihemoragica, este indispensabila vietii, functia ei de baza fiind aceea de a coagula rapid sangele si de a actiona preventiv asupra sangerarilor si hemoragiilor interne. Este o vitamina liposolubila, care rezista la caldura, dar nu si la lumina in prezenta oxigenului si in mediile alcaline. Se cunosc trei vitamine K: vitamina K1 (fitochinona) este sintetizata de frunzele verzi si se gaseste in vegetalele verzi. Ea micsoreaza permeabilitatea capilarelor si favorizeaza procesul de regenerare a tesuturilor. vitamina K2 (farnochinona) este sintetizata de catre microorganismele de putrefactie. vitamina K3 (menadiona) este un produs de sinteza cu proprietatea ca este hidrosolubil (spre deosebire de celelalte). Dozele mari de menadiona risca sa se acumuleze in organism, generand distrugerea globulelor rosii, avand drept consecinta anemia. Vitamina K este produsa de propria noastra flora intestinala in proportie de 50%. Restul provine din: legume verzi... [continuare]

Ce este Antioxidant Softgels si pentru ce se utilizeaza Indicatii Neutralizeaza compusii chimici instabili din corp, denumiti radicali liberi, care produc distrugeri oxidative in celulele si tesuturile umane. Stimuleaza imunitatea organismului si respiratia celulara. Intervine in sinteza nucleoproteinelor, impiedica formarea placilor de aterom, reduce riscul bolilor coronariene, creste durata de viata si intarzie procesele degenerative ale imbatranirii. Preventiv si curativ in boli cronice cardio-vasculare, cerebrale si degenerative, tulburari coronariene, ateroscleroze, cataracte, ciroze, neoplasme. Intervine in ameliorarea simptomelor legate de varsta si intarzie procesul natural de imbatranire. Se recomanda persoanelor active, surmenate fizic sau intelectual, celor care lucreaza in medii poluate sau cu radiatii, fumatorilor. Mod de administrare Adulti: o capsula pe zi, preferabil dupa masa. Atentionari si precautii Contraindicatii Nu exista. Precautii A nu se depasi... [continuare]

Pagina 1 din 15 (433 rezultate)