Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

toxiinfectie alimentar

Toxiinfectia alimentara, o boala frecventa vara

Toxiinfectia alimentara, o boala frecventa vara

Actualizat la data de: 11 Iulie 2024

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Generalitati Toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de ingestia de alimente sau bauturi contaminate de microorganisme patogene. Desi aparent superpozabila cu termentul de gastroenterita acuta, toxiinfectia alimentara este adesea rezultatul ingestiei de alimente sau bauturi contaminate cu agenti patogeni bacterieni, virali, fungici sau parazitari. Gastroenterita este rezultatul oricarui tip de expunere (interpesonala, fecal-orala, suprafete etc) si simptomatologia apare de obicei mai tarziu decat cea din toxiinfectie si are un parcurs mai lung. In cele ce urmeaza vom aborda tabloul si managementul toxiinfectiilor alimentare.  De ce vara? In sezonul estival, din cauza zilelor toride, astfel de microorganisme se inmultesc foarte repede in alimentele perisabile, iar consumul acestor alimente tinute in conditii incorecte de depozitare genereaza tabloul clinic de toxiinfectie alimentara. In cazul expunerii la bacterii in produsele alimentare sau apa, anumite specii pot... [continuare]

Diferenta dintre gastroenterita virala si toxiinfectia alimentara

Diferenta dintre gastroenterita virala si toxiinfectia alimentara

Actualizat la data de: 22 Martie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Gastroenterita virala si toxiinfectia alimentara sunt doua afectiuni frecvent confundate, desi sunt diferite. Simptomele gastroenteritei virale Un pacient care sufera de gastroenterita poate dezvolta unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome: • Diaree sau constipatie; • Febra; • Greata si varsaturi; • Crampe stomacale sau intestinale; • Scadere in greutate; • Artralgii (dureri articulare); • Mialgii (dureri musculare). Persoanele afectate dezvolta, de obicei, simptomele prezentate anterior in 24-48 de ore de la expunerea la virus. Majoritatea cazurilor de gastroenterita virala se rezolva in cateva zile. Cu toate acestea, simptomele pot persista chiar mai mult de 10 zile. Cu cat simptomele persista mai mult timp, cu atat mai repede trebuie consultat un medic pentru a exclude orice complicatie sau alte boli. Simptomele toxiinfectiilor alimentare Simptomele tipice ale toxiinfectiilor alimentare sunt: • Crampe stomacale; • Oboseala; •... [continuare]

Toxiinfectia alimentara - alimentele care cresc riscul de imbolnavire

Toxiinfectia alimentara - alimentele care cresc riscul de imbolnavire

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Toxiinfectiile alimentare sunt cauzate de consumul de alimente sau bauturi care contin toxine, bacterii, virusuri sau paraziti daunatori. In timp ce multe alimente contin organisme potential daunatoare, acestea sunt de obicei distruse in timpul prepararii termice. Cu toate acestea, depozitarea inadecvata a alimentelor, dar si igiena necorespunzatoare a mainilor pot determina contaminarea. Femeile gravide, copiii, persoanele in varsta si cele care sufera de boli cronice prezinta un risc crescut de a dezvolta intoxicatii alimentare. O toxiinfectie alimentara poate fi inconfortabila dar majoritatea oamenilor se recupereaza in cateva zile fara un tratament medicamentos. Simptome ale toxiinfectiei alimentare Simptomele pot varia in functie de sursa de contaminare. Acestea pot fi de la usoare la severe: - dureri abdominale si crampe abdominale; - diaree; - dureri de cap usoare sau severe; - varsaturi; - febra; - frisoane; - slabiciune si oboseala; - greata; - dureri... [continuare]

Intoxicatia alimentara

Intoxicatia alimentara

Actualizat la data de: 24 Iulie 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este intoxicatia alimentara Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Cum sunt contaminate alimentele Alimentele pot fi contaminate prin urmatoarele metode: - pe parcursul procesului de preparare. In mod normal organele si tesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (in special la nivelul intestinelor), astfel ca acestea pot contamina persoana care manevreaza carnea - pe parcursul cresterii si anume in cazul fructelor si legumelor, care pot fi contaminate mai ales daca sunt folosite ingrasamintele naturale sau daca este folosita irigatia cu apa dintr-o sursa contaminata - in timpul procesului de preparare al alimentelor si anume in cazul persoanelor care sunt purtatoare a unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ) sau in cazul persoanelor bolnave, care de asemenea pot contamina... [continuare]

De ce apar si cum previi toxiinfectiile alimentare

De ce apar si cum previi toxiinfectiile alimentare

Actualizat la data de: 15 Iulie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Ce este toxiinfectia alimentara Toxiinfectia alimentara este o problema de sanatate frecventa, care afecteaza milioane de persoane, la nivel mondial, in fiecare an. Este cauzata de consumul de alimente sau de bauturi care sunt infestate cu bacterii, virusuri sau paraziti. In peste 70% din cazuri, bacteriile sunt vinovate de aparitia infectiei. Cele mai multe toxiinfectii sunt cauzate de Norovirus, Campylobacter, Clostridium perfringens, E. Coli si Salmonella. Simptome In functie de agentul vinovat de aparitia toxiinfectiei, simptomele pot aparea la un interval de doua-trei ore de la ingerarea alimentului infestat, cat si mai tarziu (intre 12 si 48 de ore). Astfel, in cazul intoxicatiei cu Campylobacter (in urma consumului de carne de pui, lactate nepasteurizate) manifestarile apar la 2-5 zile de la ingestie, in cazul celei cu Norovirus la un interval de 12- 48 de ore, la cea cu Staphylococcus aureus in 1-6 ore de la infestare, iar la intoxicatia cu [continuare]

Diferenta intre gastroenterita si intoxicatia alimentara

Diferenta intre gastroenterita si intoxicatia alimentara

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Ce sunt afectiunile gastrointestinale? Daca experimentati simptome gastrointestinale neasteptate, probabil va ganditi la urmatoarea intrebare: ar putea fi vorba de o toxiinfectie alimentara sau ma confrunt cu o gastroenterita? Ambele boli au simptome similare si pot aparea rapid, asa ca uneori poate fi dificil sa le deosebim. Desi simptomele coincid, toxiinfectia alimentara asociaza manifestari mai severe, iar timpul de vindecare este mai scurt. Ce este gastroenterita? Gastroenterita este o inflamatie localizata la nivelul stomacului si a intestinelor, determinata de infectii virale. Aceasta se raspandeste cu rapiditate, motiv pentru care focarele infectioase pot aparea cu usurinta in colectivitati. Se transmite frecvent prin suprafete contaminate, precum ustensile folosite in comun, practici de igiena precare, precum spalarea necorespunzatoare a mainilor sau contact apropiat cu o persoana deja infectata. Cu toate acestea, poate fi prevenita eficient prin... [continuare]

Cum facem diferenta dintre intoxicatia alimentara si indigestie?

Cum facem diferenta dintre intoxicatia alimentara si indigestie?

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2023

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Intoxicatia alimentara si indigestia sunt doua afectiuni care nu trebuie confundate, desi unele manifestari pot fi asemanatoare. Intoxicatia alimentara este cauzata de consumul de alimente sau de bauturi contaminate cu bacterii, paraziti sau virusuri, pe cand indigestia se produce atunci cand alimentele sunt fie alterate, fie sunt consumate exagerat. De cele mai multe ori, nu este necesara instituirea unui tratament medicamentos in cazul intoxicatiei alimentare, fiind recomandata o hidratare optima, iar in cazul indigestiei, tratamentul medicamentos consta in suplimente de enzime digestive. Ce este intoxicatia alimentara Toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene cum sunt bacteriile, virusurile sau parazitii. Foarte multe organisme pot provoca intoxicatii alimentare, iar cele mai des intalnite sunt: infectia cu Norovirus, Salmonella, E. coli, Campylobacter si Listeria... [continuare]

Cum prevenim toxiinfectia alimentara provocata de consumul de oua

Cum prevenim toxiinfectia alimentara provocata de consumul de oua

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ouale trebuie sa fie depozitate in mod corespunzator, in scopul de a se evita aparitia anumitor boli sau a intoxicatiei alimentare. Multe frigidere sunt dotate cu suporturi speciale pentru oua, care se afla pe usa frigiderului. In realitate, aceste rafturile nu sunt recomandate pentru pastrarea oualor, deoarece usa este cea mai calda locatie din interiorul frigiderului. Cele mai bune modalitati de a pastra ouale Uitati de acele dispozitive special concepute pentru depozitarea oualelor in frigider si urmati in schimb, urmatorii pasi: Pastrati ouale in cutia lor de carton originala si asezati-le in cea mai rece parte a frigiderului. Verificati data de expirare. In cazul in care este depasita, este important sa le aruncati. Daca aveti mai multe oua decat stiti ca puteti sa consumati intr-un anumit interval de timp, congelati-le. Ouale se vor pastra pana la un an in cazul in care sunt congelate. Turnati ouale intr-un vas conceput pentru... [continuare]

Toxiinfectie alimentara

Din Dictionar Termeni

infectie digestiva contractata prin ingestia de alimente contaminate cu diferite bacterii si cu toxinele lor. Cauze - toxiinfectiile alimentare survin de cele mai multe ori in colectivitate. Alimentul in cauza este in principal oul, ori un preparat care contine oua (produse de patiserie, inghetata), sau produsele lactate facute din lapte crud sau insuficient fiert, mezelurile si molustele. Germenii responsabili de cele mai multe ori sunt salmonellele zise minore (salmonella enteritidis), mai rar shigellele, Campylobacter, clostridium perfringens si yersinia. Se intampla ca infectia sa fie provocata de alimente contaminate cu enterotoxina (toxina care actioneaza asupra intestinului) unui stafilococ, de cele mai multe ori plecand de la o leziune cutanata a mainii (panaritiu) bucatarului. Simptome si tratament - Simptomele care survin la aproximativ 10 ore dupa ingestie, constau intr-o febra, dureri abdominale, o diaree si o oboseala care pot dura cateva zile. Evolutia... [continuare]

Buna ziua!Am facut toxiinfectie alimentara din cauza unui aliment infestat.In decurs de 7 ore am vomitat si am avut scaun de peste 10 ori.Dupa trei pastile de Ercefuryl diaria s a oprit.Am avut febra pana in 38 doua zile,plus dureri musculare,frisoane.Am urmat 5 zile de tratament dar nu am mai avut de loc scaun.Este normal acest lucru? [continuare]

Buna ziua, Acum 11 zile, in 26 octombrie cred ca am facut toxiinfectie alimentara.Din 26 in 29 tot ce mancam varsam.Numai ceaiul de menta il puteam bea si foarte putin.In 29 seara am reusit sa mananc doua banane si cativa biscuiti.Doua zile mi-a mers burta iar pe urma am fost constipata.Am facut si febra dar nu mare. De atunci nu am mai mancat absolut nimic prajit sau gras.In acele 4 zile am slabit 2kg. Problema e ca si acum,dupa 11 zile am stari de greata,azi dimineata am varsat,nu mai suport unele alimente,am temperatura tot 37.5 - 38 si sunt tot obosita. Ce ar putea fi?Ce pot face?E nasol sa mananc ceva si pe urma sa tot simt greata, mi-e si groaza sa mananc. [continuare]

ce alimenta are voie sa manince un copil ce a facut o usoara toxiinfectie alimentara?(fara varsaturi si fara diaree doar durere de burtica) [continuare]

Buna seara! Ieri am mancat la cineva care nu prea ma suporta si astazi la fel. Pe ziua de ieri lucruri mai iesite din comun am mancat un jeleu de cola facut de mine cu gelatina insa doar o lingura, apoi l-am aruncat deoarece nu mi-a placut, astazi am baut o cola la sticla de sticla. Insa durerile le am de ieri, poate chiar de acum doua zile. Ce credeti, m-a otravit persoana la care am mancat? Simptome am: forfoteli de burta, stare de greata si imi vine sa vomit si spasme musculare. Am caut pe google si zicea ceva de otrava de sobolani. [continuare]

Intoxicatia alimentara cu salmonella

Intoxicatia alimentara cu salmonella

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intoxicatia sau toxiinfectia alimentara cu Salmonella este o infectie bacteriana cauzata de o varietate de tipuri ale bacteriei Salmonella. Intoxicatia alimentara cu Salmonella se transmite de la fecalele persoanelor infectate sau animale, prin alimente si bauturi. Alimentele obisnuite contaminate cu bacteria Salmonella includ ouale si carnea de pasare insuficient gatite. Cu toate acestea, orice alimente pot fi infectate cu bacterii de Salmonella in cazul in care acestea sunt manipulate de catre o persoana bolnava care nu isi spala mainile sau in cazul in care alimentele intra in contract cu alte produse alimentare deja contaminate. In urma toxiinfectiei alimentare cu Salmonella poate sa apara iritatia si inflamatia tractului digestiv, ceea ce determina dureri abdominale, greata, febra si diaree. Intoxicatia alimentara cu Salmonella poate sa declanseze complicatii grave la persoanele cu un sistem imunitar slabit, din cauza diverselor boli cum ar fi... [continuare]

Intoxicatie alimentara

Din Dictionar Termeni

infectie digestiva contractata prin ingestia de alimente contaminate cu diferite bacterii si cu toxinele lor. Cauze - toxiinfectiile alimentare survin de cele mai multe ori in colectivitate. Alimentul in cauza este in principal oul, ori un preparat care contine oua (produse de patiserie, inghetata), sau produsele lactate facute din lapte crud sau insuficient fiert, mezelurile si molustele. Germenii responsabili de cele mai multe ori sunt salmonellele zise minore (salmonella enteritidis), mai rar shigellele, Campylobacter, clostridium perfringens si yersinia. Se intampla ca infectia sa fie provocata de alimente contaminate cu enterotoxina (toxina care actioneaza asupra intestinului) unui stafilococ, de cele mai multe ori plecand de la o leziune cutanata a mainii (panaritiu) bucatarului. Simptome si tratament - Simptomele care survin la aproximativ 10 ore dupa ingestie, constau intr-o febra, dureri abdominale, o diaree si o oboseala care pot dura cateva zile. Evolutia... [continuare]

De cateva zile am febra, dureri de stomac si stare de slabiciune.(4 zile) Sunt diagnosticata cu diabet tip 1si am numai valori de 200. In prima zi am avut si dureri de cap. De atunci nu scade glicemia nici cu corectii si febra e constanta si cu pastile (paracetamol, nurofen) Tin sa mentionez ca am mancat la un restaurant inainte de asta mici si carne + ciuperci. Nu stiu daca e toxiinfectie alimemtara sau raceala. Au trecut prea multe zile. De asemenea tensiunea arterială și bătăile sunt mari.Imi puteti da un raspuns? [continuare]

Am cumpărat o shaorma aseară și azi de dimineață m-am simțit foarte rău,diaree,dureri de stomac,vărsături și am o stare foarte rea. Am luat no-spa și furazolidon dar îmi este rău în continuare Ce trebuie să fac? Mulțumesc frumos [continuare]

Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta

Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta

Actualizat la data de: 23 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O raceala, o toxiinfectie alimentara, ciupiturile de tantari sau o rana usoara pot sa-ti strice vacanta si la mare, si la munte. Afla cat te costa si ce ar trebui sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta. Orice problema de sanatate ai avea cu siguranta vei vrea sa scapi de ea cat mai repede ca sa te poti bucura de vacanta si asa prea scurta. Asa ca din bagaj nu ar trebui sa-ti lipseasca trusa de prim ajutor dotata cu toate medicamentele de care ai putea avea nevoie. E cu atat mai necesara daca mergi la tara sau pe munte unde s-ar putea sa nu ai vreo farmacie pe aproape. Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta Daca nu ai deja prin casa medicamentele uzuale, trusa de prim ajutor pentru vacanta trebuie achizitionata. Daca exista bolnavi cronici in familie, inseamna ca vei adauga si medicamentele pe care le iau in mod obisnuit. Iata ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta: Medicamente... [continuare]

Semintele germinate: beneficii si potentiale riscuri

Semintele germinate: beneficii si potentiale riscuri

Actualizat la data de: 13 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe persoane considera ca semintele incoltite reprezinta surse nutritionale importante. Inca din perioada Antichitatii, germenii au fost folositi pentru proprietatile lor benefice asupra organismului. De asemenea, semintele germinate imbunatatesc digestia si nivelurile de zahar din sange si chiar pot impiedica bolile cardiace. Cu toate acestea, consumul de germeni este frecvent legat de cazurile de toxiinfectie alimentara. Toate aceste aspecte au atras cateva semne de intrebare cu privire la consumul semintelor germinate si daca beneficiile potentiale merita riscurile. Ce sunt germenii? Germenii sunt seminte care au inmugurit si devin plante foarte tinere. Acest proces de germinare incepe, de obicei, cu inmuierea semintelor timp de mai multe ore. Semintele imbibate sunt expuse la combinatia potrivita de temperatura si umiditate si lasate sa creasca de la doua pana la sapte zile. Produsul final este, in general, un germene cu lungimi cuprinse intre 2 si 5... [continuare]

Comunitate medicala

Pete rosii pe corp

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Boli de piele

De 7 zile mi-au aparut niste pete rosii pe corp..imediat m-am dus la medicul de familie si mi-a zis ca am o toxiinfectie alimentara.Mi-a dat advantan, lotiune mentolata si 2 folii aerius pastile orodispersabile.Problema e ca nu imi trece ba chiar s-au inmultit...e ciudat ca la inceput mi-au aparut cateva pe abdomen si spate iar de vreo 4 zile am si pe sani,cateva in zona ovarelor in rest nu am..totusi pot spune ca au aparut vreo 2-3 pe restul corpului..par piscaturi de tantar la forma doar ca sunt rosiatice,parca cateva au si o crusta si uneori ma mananca..nu foarte tare dar mancarimea este cam sacaitoare.Se poate sa nu scap de ele din cauza faptului ca eu nu am tinut regim pe durata tratamentului si am baut cam multa Cola in aceasta perioada ? Cateva persoane mi-au zis ca as putea avea pitiriazis rozat gibert si daca ar fi asa cum se trateaza ? Multumesc. [continuare]

Salmonelioza sau salmoneloza

Din Dictionar Termeni

boala infectioasa provocata de o salmonella, bacterie Gram negativa care paraziteaza tubul digestiv al vertebratelor. Cauze - Salmonellozele, care prezinta numeroase varietati, sunt transmise pe cale digestiva (toxiinfectie alimentara) fie prin ingestia de apa - provenind adesea dintr-o fantana, fie prin ingestia de alimente care contin bacteria (fructe de mare crude sau insuficient preparate termic, lapte, oua). In unele cazuri, bacteria este transportata pe hrana prin intermediul mustelor, plecand de la materiile fecale infectate; hrana mai poate fi infectata atunci cand este manipulata de catre purtatori de salmonelle. Salmonelozele afecteaza indivizii fie in cazuri izolate, fie iau forma unor epidemii, in particular in colectivitati (cantine, focare, spitale). Simptome si semne - Acestea variaza dupa germenele responsabil: gastroenterita febrila, care survine la 24-48 ore de la ingestia alimentului contaminat si care este responsabila de diaree si de varsaturi sau... [continuare]

Diaree

Din Dictionar Termeni

Stare patologica manifestata prin eliminarea frecventa de materii fecale cu consistenta moale sau apoasa. Poate fi insotita de colici abdominale, greturi si varsaturi, febra si chiar scaune cu sange. Diareea acuta este cauzata de un agent bacterian, viral sau parazitar, iar cea cronica este cel mai frecvent determinata de o afectiune inflamatorie a intestinului. Cauzele bolii sunt: stresul social si psihic, unele medicamente, alimentele alterate, apa de baut poluata, alergiile alimentare, salmoneloza, gastrita, colita, afectiunile renale si intestinale. Diareea acuta - Aceasta emisie de scaune lichide si frecvente este caracterizata printr -un debut brutal si o duraia limitata. Diareele acute sunt provocate de germeni, paraziti sau virusuri. Ele se contracteaza prin ingestia apei sau a alimentelor infectate sau prin transmiterea fecalelor contaminate la gura prin intermediul mainilor. Unele cazuri de diaree infectioasa, in majoritate de origine microbiana, sunt contagioase prin... [continuare]

Neurobloc

Din Medicamente

Compozitie NeuroBloc este o solutie injectabila ce contine ca substanta activa toxina botulinica de tip B (5 000 unitati [U] pe mililitru). Indicatii NeuroBloc se utilizeaza pentru tratarea distoniei cervicale. Distonia cervicala, care este cunoscuta si sub denumirea de torticolis, este o afectiune in care muschii cervicali se contracta, determinand o miscare si o rotire a gatului anormale si o pozitie neobisnuita a capului. Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta. Administrare NeuroBloc trebuie administrat doar prin injectie intramusculara de catre un specialist cu experienta in tratarea distoniei cervicale si in utilizarea toxinei botulinice. Doza initiala de NeuroBloc este de 10 000 U, repartizata in injectii in cantitati egale direct in cei mai afectati doi pana la patru muschi cervicali si ai umarului. Doza si numarul de injectii depind de raspunsul pacientului la tratament. Actiune terapeutica Substanta activa continuta de NeuroBloc, toxina... [continuare]

Comunitate medicala

Urgent

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Toxiinfectii alimentare

buna ziua, de joi am toxiinfectie alimentara.De luni mi-au aparut brubinte intai pe piept,iar azi,miercuri mi s-au extins.Ce tratament trebuie sa urmez?Am efectuat o ecografie si e totul in regula,in afara de toxiinfectie.Ce trebuie sa mananc si cat sa tin regim(cu sau fara sare)?Va multumesc! [continuare]

Comunitate medicala

Pete rosii

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Toxiinfectii alimentare

Fetita mea are 6 ani,de cateva zile i-au aparut niste pete rosii pe picior apoi pe spate care o si mananca,in rest starea generala e buna,se joaca nu are febra greata sau diaree. E posibil sa fie vorba de ceva toxiinfectie alimentara? Aceste eruptii cam la cat timp apar dupa producerea infectiei? [continuare]

Pagina 1 din 4 (91 rezultate)