Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

rolul proteinelor

Proteinele: mit si realitate

Proteinele: mit si realitate

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2021

Dr. Nicolae Dan
MPH

Proteinele au fost denumite asa de catre Mulder, in anul 1838. Aceasta denumire provine din limba greaca si inseamna „a fi pe primul loc”. Dr. Liebig, un faimos chimist german din secolul al IX-lea, a crezut ca, deoarece muschii sunt alcatuiti in principal din proteine, acestea trebuie sa fie „hrana” muschilor. El a emis o ipoteza care influenteaza si acum gandirea populara, si anume ca forta si energia musculara depind de cantitatea de proteina consumata. Dr. Carl Voit, un elev de-al lui Liebig, a promovat ideile acestuia, recomandand o alimentatie foarte bogata in proteine, aproximativ 120 g pe zi, cantitate consumata de minerii studiati de el. Aceste idei au intretinut pana astazi o ingrijorare obsesiva in legatura cu insuficienta consumului de proteine. Ce sunt proteinele si la ce ajuta ele? Proteinele sunt molecule mari, alcatuite din aminoacizi. In organism, exista 22 de aminoacizi din a caror combinatie rezulta o varietate infinita de proteine. Dintre... [continuare]

De cate proteine ​​are nevoie o persoana?

De cate proteine ​​are nevoie o persoana?

Actualizat la data de: 10 Octombrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Proteinele sunt o parte importanta a oricarei diete. Cantitatea de proteine de care are nevoie un individ depinde de varsta si sex. Proteina este o parte a fiecarei celule din organism. Ajuta organismul sa construiasca si sa repare celulele si tesuturile. Proteina este o componenta majora a pielii, muschilor, oaselor, organelor, parului si unghiilor. Potrivit Food and Drug Administration, majoritatea oamenilor din Statele Unite primesc suficiente proteine din dieta lor pentru a-si satisface nevoile. Ce este proteina? Proteina este unul dintre cei trei macronutrienti, care sunt nutrienti de care organismul are nevoie in cantitati mai mari. Ceilalti macronutrienti sunt grasimile si carbohidratii. Proteina este formata din lanturi lungi de aminoacizi. Exista 20 de aminoacizi. Ordinea specifica a aminoacizilor determina structura si functia fiecarei proteine. Cei 20 de aminoacizi pe care organismul ii foloseste pentru a crea proteine sunt: Alanina, arginina,... [continuare]

Zincul si rolul sau in organismul uman

Zincul si rolul sau in organismul uman

Actualizat la data de: 23 Decembrie 2021

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Zincul este un element esential care ofera multe beneficii terapeutice, adesea trecute cu vederea. Articolul isi propune sa treaca in revista proprietatile farmacologice ale zincului si importanta sa pentru organism, oferindu-i, de asemenea, farmacistului o mai buna intelegere a situatiilor in care este recomandat acest element. Deficitul de zinc poate juca un rol in bolile cronice , cum ar fi bolile cardiovasculare, cancer si diabet care implica inflamatie. Valoarea reala a zincului pentru organismul uman este cu mult mai mare decat parerea formata despre acest element in general. Pentru aceasta, trebuie sa examinam rolul acestuia in cadrul fiziologiei umane. Organismul uman contine aproximativ 2 pana la 3 grame de zinc, care poate fi intalnit in oase, dinti, piele, ficat, muschi, leucocite etc. Din cauza ca niciuna dintre acestea nu poate constitui o rezerva constanta de zinc, pentru a-si putea asigura cantitatea zilnica optima din acest mineral, organismul... [continuare]

Rolul acizilor grasi in alimentatie. ce cantitate este indicata pentru consum?

Rolul acizilor grasi in alimentatie. ce cantitate este indicata pentru consum?

Actualizat la data de: 21 Iulie 2025

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Ce sunt grasimile Grasimile sau lipidele joaca un rol esential in biologia celulelor (peretele celular fiind constituit din lipide), tesuturilor, organelor si intregului organism uman, fiind necesare pentru corecta desfasurare a proceselor metabolice, semnalizarea celulara si mentinerea starii de sanatate. Din punct de vedere fiziologic grasimile indeplinesc doua functii importante in organism: - Rezerva de energie, fiind macronutrientii cu cea mai mare densitate calorica (1 gram furnizeaza 9/37 Kcal/Kj); - Rol structural – functional fiind precursori de hormoni si eicosanoizi paracrini care sunt semnalizatori (cell signalling), facilitand comunicarea intre celulele corpului sau controland reactiile inflamatorii. Aportul alimentar Aportul alimentar de grasimi trebuie sa prezinte maximum 25% din necesarul caloric zilnic pentru un individ sanatos, impartiti astfel: - AGS la maxim 7%, - Acizi trans maxim 1%, - AGPN aproximativ 10% - Acizi grasi mononesaturati 12... [continuare]

Rolul alimentatiei sanatoase in dezvoltarea copilului

Rolul alimentatiei sanatoase in dezvoltarea copilului

Actualizat la data de: 03 Decembrie 2023

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Ce inseamna o nutritie sanatoasa Nutritia este importanta in cresterea si dezvoltarea copilului. Aceasta se refera la alimentele si bauturile care furnizeaza necesarul pentru functionarea organismului. Nutrientii sunt substante gasite in alimente care permit organismului sa creasca si sa functioneze corect. Exista sase nutrienti esentiali: proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine, minerale si apa. Ce este afectiunea si cum se manifesta O alimentatie buna se refera la o dieta care contine un echilibru sanatos de nutrienti, cum ar fi o dieta bogata in fructe si legume. Nutritia deficitara se refera la o dieta care contine un echilibru nesanatos de nutrienti, cum ar fi o dieta bogata in zahar sau sodiu. Exista multe efecte ale nutritiei asupra cresterii si dezvoltarii copilului. De exemplu, alimentatia poate afecta cresterea fizica a copilului, precum si dezvoltarea creierului. In plus, a avea o alimentatie buna in copilarie creste probabilitatea de a avea o alimentatie buna la... [continuare]

Deficienta de proteine c si s

Deficienta de proteine c si s

Actualizat la data de: 31 Iulie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Ce este deficienta de proteine C si S? Deficienta de proteine C si S este o boala rara ce induce tromboze anormale si exagerate in organism. Proteina C si proteina S sunt doua dintre numeroasele anticoagulante naturale care exista in mod fiziologic in organism fara sa fie nevoie de aport extern. Acestea previn coagularea excesiva si au rol esential in procesele de coagulare din organism, atunci cand apar sangerari minore sau majore. Pacientii cu deficiente ale acestor proteine, mai frecvent fiind implicata proteina C, nu vor beneficia de preventia coagularii excesive si vor face tromboze in diferite locuri din organism. Aceasta deficienta face parte din categoria afectiunilor numite coagulopatii. Prevalenta O forma moderata de deficienta de proteina C afecteaza 1 persoana la fiecare 200-500 in populatia generala. Formele severe sunt mult mai rare, cu o prevalenta de 1 la 500.000 in populatia generala. Barbatii si femeile sunt afectati in mod egal. Frecventa si riscul... [continuare]

Osteoporoza si rolul hormonilor in sanatatea osoasa

Osteoporoza si rolul hormonilor in sanatatea osoasa

Actualizat la data de: 16 Decembrie 2024

Dr. Madalina Alice Lata
Medic rezident endocrinologie

Ce este osteoporoza? Osteoporoza este o boala scheletica sistemica caracterizata prin scaderea densitatii osoase si deteriorarea microarhitecturii tesutului osos, crescand riscul de fracturi, chiar si la o mica cazatura sau lovitura. Conform Organizatie Mondiale a Sanatatii, una din 3 femei si unul din cinci barbati cu varsta peste 50 de ani, vor suferi cel putin o fractura osteoporotica majora (la nivelul radiusului, corpilor vertebrali, a soldurilor sau la nivelul humerusului). Aceasta afectiune este mai frecventa in randul femeilor aflate in menopauza, dar de asemenea este intalnita ca si complicatie in multiple afectiuni endocrine, deoarece hormonii au un rol important in sanatatea osoasa. Rolul hormonilor in sanatatea osoasa Estrogenul : La femei, estrogenul este unul dintre cei mai importanti hormoni in mentinerea densitatii osoase. Estrogenul ajuta la prevenirea pierderii de masa osoasa prin inhibarea activitatii osteoclastelor (celulele care descompun osul) si... [continuare]

Rolul alaptarii in sustinerea sanatatii si dezvoltarii nou-nascutului

Rolul alaptarii in sustinerea sanatatii si dezvoltarii nou-nascutului

Actualizat la data de: 05 Februarie 2025

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Ce este alaptarea? Alaptarea este modalitatea naturala si optima de a asigura nutritia nou-nascutilor, oferind numeroase beneficii pe termen scurt si lung atat pentru sugari, cat si pentru mame. Ea este recunoscuta de organizatiile de sanatate din intreaga lume, inclusiv de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si de Academia Americana de Pediatrie (AAP), ca fiind cea mai buna sursa de nutritie pentru sugari. Alaptarea nu numai ca asigura nutrienti esentiali, dar joaca, de asemenea, un rol esential in dezvoltarea sistemului imunitar, cresterea creierului si legatura emotionala. Superioritatea nutritionala a laptelui matern Laptele matern este conceput in mod unic pentru a satisface nevoile nutritionale ale sugarului. Acesta contine un echilibru perfect de proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine si minerale care se adapteaza pe masura ce copilul creste. Spre deosebire de formula, care ramane constanta, laptele matern isi schimba compozitia ca raspuns la nevoile... [continuare]

Rolul proteinelor in dieta: cat avem nevoie zilnic?

Rolul proteinelor in dieta: cat avem nevoie zilnic?

Actualizat la data de: 19 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt proteinele? Proteinele sunt considerate elementele de baza ale vietii. Fiecare celula din organism le contine, iar fara aportul lor constant nu ar putea avea loc procese esentiale precum cresterea, repararea tesuturilor si producerea de enzime si hormoni. In ciuda acestui rol vital, de multe ori proteinele sunt intelese gresit: unii cred ca este suficient sa le consume doar sportivii, altii considera ca orice exces este benefic pentru sanatate. Realitatea este mult mai nuantata, iar intelegerea corecta a rolului proteinelor in dieta este esentiala pentru mentinerea echilibrului si prevenirea bolilor. Cum functioneaza proteinele Proteinele sunt macronutrienti formati din lanturi de aminoacizi, elementele structurale ale corpului uman. Exista douazeci de aminoacizi principali, dintre care noua sunt considerati esentiali, adica organismul nu ii poate produce singur si trebuie sa ii obtina din alimentatie. In functie de combinatia lor, proteinele indeplinesc functii... [continuare]

Boli cauzate de deficitul de proteine

Boli cauzate de deficitul de proteine

Actualizat la data de: 22 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Deficitul de proteine poate fi cauzat de malnutritie, obiceiuri alimentare nesanatoase, dar si de consumul produselor alimentare care nu contin proteine. Desi, de cele mai multe ori nivelul scazut al acestor substante organice este urmarea unei diete care nu contine o cantitate suficienta de proteine, exista o categorie de persoane care sufera de deficit congenital de proteina C sau S. Proteinele din organism sunt defalcate in aminoacizi, care intra in compozitia muschilor si a sangelui, necesari pentru formarea acestora. rolul proteinelor Proteinele au un rol important in refacerea tesuturilor - proces important in vindecarea ranilor, leziunilor. Totodata, proteinele contribuie la intretinerea corespunzatoare a sistemului imunitar. Deoarece actiunea acestora este esentiala pentru desfasurarea anumitor functii din organism se recomanda consumarea unei cantitati adecvate de proteine, zilnic. In anumite situatii, deficitul de proteine favorizeaza aparitia mai... [continuare]

Potasiul joaca un rol important in sanatatea inimii

Potasiul joaca un rol important in sanatatea inimii

Actualizat la data de: 31 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Potasiul, un nutrient esential pentru mentinerea volumului de fluid in organism si important pentru reglarea echilibrului dintre acizi si electroliti, joaca un rol crucial si in mentinerea sanatatii inimii. Raportul direct proportional dintre concentratia corporala de potasiu si sanatatea cardiovasculara a fost evidentiat de un studiu derulat de Organizatia Mondiala a Sanatatii in 2013, ce s-a concentrat pe efectele mineralului asupra corpului uman. Rolul potasiului in mentinerea sanatatii Rolul potasiului in organism se afla in stransa legatura cu relatia pe care acest mineral o are cu sodiul. In timp ce excesul de sodiu a fost intens discutat in cadrul demersurilor stiintifice despre consecintele abuzului de sare, carentele in potasiu raman inca insuficient discutate. Potasiul influenteaza in mod direct capacitatea muschilor de a se contracta, intrucat asigura transmiterea semnalelor emise de muschi catre terminatiile nervoase. Totodata, potasiul are un... [continuare]

Totul despre proteine

Totul despre proteine

Actualizat la data de: 10 Februarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Proteinele sunt macronutrienti esentiali pentru o serie intreaga de procese fiziologice, avand un rol central in sinteza si mentinerea echilibrului musculaturii, enzimelor, hormonilor, oaselor, cartilajelor, parului si pielii. Tot proteinele contribuie la instalarea senzatiei de satietate si actioneaza ca un combustibil suplimentar pentru organism in productia de energie, alaturi de carbohidrati si grasimi. Prin urmare, acesti nutrienti sunt o parte importanta pentru orice nutritie echilibrata, daca aportul lor zilnic este unul bine dozat. Din ce sunt constituite proteinele Din punct de vedere biochimic, proteinele sunt molecule organice constituite din aminoacizi interconectati prin legaturi chimice, astfel incat sa creeze structuri tridimensionale care sunt foarte importante pentru functionarea organismului. Exista doua categorii principale de aminoacizi in corpul uman aminoacizii esentiali (pe care organismul nu ii poate produce si pe care ii preia din... [continuare]

Regimul puterea proteinelor

Regimul puterea proteinelor

Actualizat la data de: 18 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati "Puterea proteinelor" este una dintre dietele cu continut scazut in carbohidrati, bogata in proteine, foarte populare in ultimile decenii. Dr. Michael Eades si Dr.Mary Dan Eades, in cartea "Protein Power", publicata de New York Times, care mai bine de un an s-a mentinut pe lista celor mai bine vandute carti, promoveaza ideea ca nu carnea grasa, ouale si produsele lactate sunt responsabile de aparitia obezitatii, ci carbohidratii ce se gasesc in cantitate mare in anumite fructe, legumele si cereale. Autorii cartii sintetizeaza toate datele despre dietele sarace in carbohidrati si influenta majora pe care aceste diete le-a avut in schimbarea stilului alimentar. Sunt prezentate explicatii stiintifice privind rolul jucat de hormonii implicati in metabolism, insulina si glucagonul, cat si recomandari practice, de tipul: "ce meniu sa fie ales intr-un restaurant frantuzesc sau intr-un fast-food". Alimente permise Iubitorii de friptura, oua si branza pot sta... [continuare]

Proteinele: tipuri, alimentatie si cantitatea necesara

Proteinele: tipuri, alimentatie si cantitatea necesara

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Proteinele sunt moleculele de baza ale materiei vii, care contribuie la dezvoltarea normala a organismului (muschi, par, piele, organe interne). Unele proteine se afla in sange, alaturi de hormoni, enzime si globule rosii. Proteinele sunt alcatuite din lanturi de aminoacizi. Acestia fac diferenta intre un pui si o bucata de branza sau o unghie de un fir de par. In organism, exista 22 de aminoacizi, dintre care 8 nu pot fi sintetizati de organism, motiv pentru care trebuie asimilitati din dieta - aminoacizi esentiali. Prin combinatia aminoacizilor rezulta o varietate infinita de proteine. Clasificare dupa functia proteinelor Intrucat proteinele sunt responsabile de multe functii ale celulelor vii, se poate realiza o clasificare in functie de acest criteriu. 1. Enzimele Sunt proteine care catalizeaza reactiile chimice si biochimice ale celulelor vii. Acestea sunt unele din cele mai importante si sunt responsabile pentru toate reactiile metabolice din... [continuare]

Generalitati Proteinele sunt substante organice complexe ale materiei vii, care contin azot, sulf si fosfor. Ele sunt necesare pentru cresterea organismului pentru refacerea celulelor uzate, precum si pentru producerea de energie calorica, un gram de proteine producand 4 calorii. Majoritatea proteinelor din organismul omului provin din alimente bogate in proteine, fie de origine animala (carne, lapte, branza, oua), fie de origine vegetala (fasole, mazare, soia, linte etc.). Analiza proteinelor se face din serul sanguin. Exista mai multe feluri de analize care exploreaza diferite componente ale proteinelor, astfel: proteine totale, electroforeza, fibrinogenul, teste hepatice etc. Proteine totale Proteinele totale reprezinta cantitatea globala a proteinelor sanguine exprimate in grame la 100 ml ser sanguin. Valorile normale ale proteinelor sanguine sunt: - la adulti = 6,6- 8,6 g la 100ml; - la copii 1-3 ani = 6,0 - 8,6 g la 100ml. Din acestea, circa 60% (3,6-4,8g) sunt... [continuare]

Proteinele in dieta vegana

Proteinele in dieta vegana

Actualizat la data de: 18 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Proteinele au un rol important in mentinerea sanatatii masei osoase, musculare, a sistemului imunitar dar si in prevenirea oboselii. Cei care nu sunt familiarizati cu alimentatia vegetariana presupun deseori ca este foarte dificil sa se obtina suficiente proteine dintr-o dieta vegana, in timp ce altii considera ca plantele nu contin proteine (fapt neadevarat). Dieta vegana Veganii, care sunt mult mai informati in acest sens, au un punct de vedere diametral opus, considerand ca este imposibil pentru oricine adopta o dieta vegana sa nu asimileze suficiente proteine. Adevarul este undeva la mijloc. Se poate obtine o cantitate indestulatoare de proteine dintr-o dieta vegetariana daca din dieta zilnica vor face parte mancaruri preparate cu legume. Daca un vegan consuma preparate care nu contin legume, este dificil pentru acesta sa aiba un nivel normal de aminoacizi lizina. Printre legume sunt incluse chiar si soia si preparatele derivate din acest produs (tofu, lapte... [continuare]

Surse sanatoase de proteine

Surse sanatoase de proteine

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt proteinele? Proteina este un macro-nutrient compus din aminoacizi si este necesara pentru buna functionare a corpului uman. Organismul poate produce doar un numar restrans de aminoacizi necesari pentru producerea proteinelor. De aceea, o mare parte dintre acesti aminoacizi trebuie sa fie obtinuti din surse de proteine animale si/sau vegetale. Atat proteinele din surse animale, cat si cele din surse vegetale, contin aminoacizii esentiali pentru organism. Beneficiile proteinelor Studiile tot mai ample sugereaza ca aportul ridicat de proteine, provenit din carne macra, carne de pui, peste, dar si oua, legume, nuci sau lactate degresate, poate ajuta la pierderea kilogramelor nedorite in conditii de siguranta si poate reduce riscul aparitiei bolilor de inima. In urma unui astfel de studiu s-a constatat ca barbatii si femeile supraponderali care au urmat o dieta saraca in grasimi si bogata in proteine, pe o perioada de sase luni, si-au redus greutatea corporala cu... [continuare]

Comunitate medicala

Proteine in urina

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Investigatii

de la ce poate fi in urina proteine [continuare]

fetitei mele in varsta de 3 ani i-au iesit proteine in urina (nu stiu daca ma exprim corect) si fosfat amorf.....ca si sintome urineaza des fara sa faca febra si fara sa o usture sau sa o doara ceva, medicul de familie m-a trimis sa ii fac echo abdominal, pana ajung la echo ma i-a de groaza. va rog sa ma ajutati cu un raspuns. multumesc [continuare]

sall am 17 ani fac sala de 3 luni si asi vrea sa iau proteine si creatina dar e o problema cand eram m.ai mic am avut nijte crize epileptice si sunt sub tratamment , iau trileptal . nu am mai facut crize de 4 ani. vreau sa stiu dac imi afecteaza ku cva dak iau proteine si trileptal zilnic [continuare]

Electroforeza proteinelor serice este o metoda simpla de a separa proteinele pe baza incarcarii, marimii si formei lor nete. Proteinele serice se impart in doua mari categorii: albumina si globulinele. Albumina serica este sintetizata de ficat, fiind utila in mentinerea volumului plasmatic, avand rolul de a mentine presiunea coloidosmotica, dar si un rol important in transportul unor substante, precum hormoni, enzime, metale, medicamente etc. Globulinele se impart in: alfa 1 si alfa 2 globuline, beta globuline si gama globuline. Electroforeza proteinelor urinare este recomandata pacientilor cu varsta mai mare de 50 ani, ce prezinta proteinurie (prezenta proteinelor in urina). [continuare]

Proteina C reactiva (CRP) este o proteina sintetizata in ficat, ale carei niveluri in sange cresc in inflamatie. Ea nu este insa specifica, adica nu poate indica natura sau localizarea respectivului proces inflamator. Nivelurile proteinei C reactive cresc in cazul existentei unei inflamatii, fie ca este vorba de un proces acut, fie ca este o activare a unei afectiuni cronice, determinarea ei avand rol si in evaluarea tratamentului acestor afectiuni. Un nivel ridicat de CRP din sange este un marker al unei inflamatii. Aceasta poate fi cauzata de o varietate larga de afectiuni, de la infectie la cancer. Nivelurile ridicate ale CRP pot indica, de asemenea, ca exista inflamatie in arterele inimii, ceea ce poate insemna un risc mai mare pentru atac de cord. Cu toate acestea, este important de subliniat ca testul CRP nu este un test pentru boli de inima, ci unul pentru determinarea inflamatiei din organism. Exista mai multe variante ale testului si anume, proteina C-reactiva de... [continuare]

Proteina

Din Dictionar Termeni

Substanta organica, cu rol important in celula vie, rezultand prin polimerizarea unui mare numar de aminoacizi. [continuare]

Proteina c reactiva

Din Dictionar Termeni

Reprezinta glicoproteina a sangelui sintetizata de ficat ca raspuns la un antigen. Rolul exact al proteinei c reactive (in engleza C-reactive protein sau CRP) ramane prost cunoscut. Se stie totusi ca ea activeaza mijloacele de aparare imunitara a organismului. Utilizare in scop diagnostic - Nivelul de proteina c reactiva in sange, in mod normal inferior valorii de 20 mili grame pe litru, creste in caz de inflamatie. Dozarea sa asociata de cele mai multe ori cu masurarea vitezei de sedimentare (VSH), nu constituie totusi decat un ajutor in diagnosticare, deoarece ea nu da informatii asupra cauzei inflamatiei (infectioasa, reumatismala etc.), in plus, nivelul sangvin al proteinei c reactive creste si in caz de infarct miocardic. [continuare]

Electroforeza proteinelor serice este o metoda simpla de a separa proteinele pe baza incarcarii, marimii si formei lor nete. Proteinele serice se impart in doua mari categorii: albumina si globulinele. Albumina serica este sintetizata de ficat, fiind utila in mentinerea volumului plasmatic, avand rolul de a mentine presiunea coloidosmotica, dar si un rol important in transportul unor substante, precum hormoni, enzime, metale, medicamente etc. Globulinele se impart in: alfa 1 si alfa 2 globuline, beta globuline si gama globuline. Testul se recomanda pentru monitorizarea si stabilirea cauzelor ce duc la producerea sau pierderea proteinelor modificate. [continuare]

Pagina 1 din 34 (1000 rezultate)