Clickmed
programare rapida la medic

primul ajutor in caz de intoxicatie

Primul ajutor in caz de inconstienta

Primul ajutor in caz de inconstienta

Actualizat la data de: 14 Octombrie 2022

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Primele masuri in caz de inconstienta Cand o persoana isi pierde starea de constienta, este esential ca persoanele din jurul sau sa reactioneze corect pentru a-i salva viata. Unele masuri simple de prim ajutor, incepnd cu verificarea semnelor vitale si evaluarea vatamarilor suferite pot ajuta victima pana la sosirea cadrelor medicale. Daca victima nu are puls, poate fi necesara inceperea compresiilor toracice,. Cunoasterea unor tehnici minime de prim ajutor poate ajuta la gestionarea corecta a unor situatii extrem de delicate. Interventii imediate in caz de inconstienta Cand o persoana pare sa fie inconstienta, primul lucru ce trebuie facut consta in verificarea sigurantei, atat pentru salvator cat si pentru victima. Vom avea grija ca sa indepartam, cat se poate, pericolele iminente care pot expune la risc atat pe victima cat si pe salvator. (de ex curent electric, butelii de gaz, flacara, trafic rutier intens etc) Ulterior ne apropiem de victima si il intrebam cu voce... [continuare]

Primul ajutor in intoxicatii

Primul ajutor in intoxicatii

Actualizat la data de: 05 Mai 2021

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Ce este intoxicatia Intoxicatia reprezinta starea patologica determinata de actiunea unei substante toxice ce a patruns in organism si de reactia organismului la prezenta toxicului. Prin substanta "toxica" se intelege orice substanta care patrunsa in organism pe diverse cai, provoaca tulburari functionale si/sau alterari structurale, avand ca rezultat o stare patologica. Intoxicatiile pot fi voluntare - in cazul tentativelor de suicid, sau involuntare - accidentale. Toxicitatea Toxicitatea unei substante - proprietatea unei substante chimice de a produce modificari patologice in organism si de a declansa reactii patologice din partea organismului - depinde de mai multi factori: - proprietatile fizice si chimice ale substantei - concentratia substantei - viteza de raspandire in organism - calea de patrundere in organism a toxicului - timpul de actiune al toxicului - varsta intoxicatului (varstnicii sunt mai sensibili) - greutatea - starea de sanatate:... [continuare]

Prim ajutor in caz de intoxicatie etanolica

Prim ajutor in caz de intoxicatie etanolica

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Nu exista un antidot specific in intoxicatia cu etanol, masurile terapeutice bazandu-se in principal pe sustinerea functiilor vitale, mai ales combaterea deprimarii respiratorii (daca pacientul este in coma), reechilibrarea hidroelectrolitica (datorita efectului diuretic marcat al alcoolului) precum si administrarea de tonice si vitamine, in special a celor din complexul B, cum ar fi vitamina B1 (Tiamina) si vitamina B6 (Piridoxina). Se recomanda, de asemenea, administrarea de glucoza intravenos 50% si de naloxona + vitamina B1 (administrarea lor face parte din protocolul de tratament al tuturor intoxicatiilor ce afecteaza si sistemul nervos central). Daca pacientul este in coma, se recomanda intubarea orotraheala in vederea combaterii deprimarii respiratorii, precum si pentru a preveni aspiratia secretiilor (in special gastrice - regurgitatii sau voma) care pot determina, odata ajunse in plamani, aparitia unor bronhopneumonii deosebit de agresive, ce pot duce chiar la moartea... [continuare]

Intoxicatia cu monoxid de carbon

Intoxicatia cu monoxid de carbon

Actualizat la data de: 23 Decembrie 2021

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Monoxidul de carbon este un gaz, incolor, inodor, insipid. Acest gaz invizibil, otravitor, provine din arderea unor gaze precum gazul natural, motorina, petrolul sau a lemnelor (de exemplu in sistemul de incalzire casnic, in motoarele masinilor, in sistemele de gatit sau focuri). Intoxicarea cu monoxid de carbon apare cand se inhaleaza destul monoxid de carbon, incat acesta incepe sa inlocuiasca oxigenul transportat de sange. Aceasta se intampla, deoarece moleculele de monoxid de carbon se ataseaza de celulele rosii din sange de 250 de ori mai puternic decat cele de oxigen. In timp ce oxigenul din sange este inlocuit de monoxidul de carbon, tesuturile si organele din organism care depind de acest oxigen, nu mai pot functiona normal. Cauze Intoxicarea cu monoxid de carbon e cauzata de inhalarea monoxidului, un gaz insipid, inodor, incolor, provenind din arderea incompleta a unor gaze. Se poate acumula in zone inchise sau semi-inchise, cum ar fi: masini, case,... [continuare]

Intoxicatia alimentara

Intoxicatia alimentara

Actualizat la data de: 24 Iulie 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este intoxicatia alimentara Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Cum sunt contaminate alimentele Alimentele pot fi contaminate prin urmatoarele metode: - pe parcursul procesului de preparare. In mod normal organele si tesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (in special la nivelul intestinelor), astfel ca acestea pot contamina persoana care manevreaza carnea - pe parcursul cresterii si anume in cazul fructelor si legumelor, care pot fi contaminate mai ales daca sunt folosite ingrasamintele naturale sau daca este folosita irigatia cu apa dintr-o sursa contaminata - in timpul procesului de preparare al alimentelor si anume in cazul persoanelor care sunt purtatoare a unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ) sau in cazul persoanelor bolnave, care de asemenea pot contamina... [continuare]

Cum facem diferenta dintre intoxicatia alimentara si indigestie?

Cum facem diferenta dintre intoxicatia alimentara si indigestie?

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2023

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Intoxicatia alimentara si indigestia sunt doua afectiuni care nu trebuie confundate, desi unele manifestari pot fi asemanatoare. Intoxicatia alimentara este cauzata de consumul de alimente sau de bauturi contaminate cu bacterii, paraziti sau virusuri, pe cand indigestia se produce atunci cand alimentele sunt fie alterate, fie sunt consumate exagerat. De cele mai multe ori, nu este necesara instituirea unui tratament medicamentos in cazul intoxicatiei alimentare, fiind recomandata o hidratare optima, iar in cazul indigestiei, tratamentul medicamentos consta in suplimente de enzime digestive. Ce este intoxicatia alimentara Toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene cum sunt bacteriile, virusurile sau parazitii. Foarte multe organisme pot provoca intoxicatii alimentare, iar cele mai des intalnite sunt: infectia cu Norovirus, Salmonella, E. coli, Campylobacter si Listeria... [continuare]

Intoxicatia cu opioide

Intoxicatia cu opioide

Actualizat la data de: 12 August 2022

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt opioidele Opioidele sunt substante farmacologice, utilizate ca medicamente antialgice majore, in tratamentul durerii severe. Acestea se elibereaza doar pe baza prescriptiei medicale si se administreaza conform indicatiilor medicului. Cele mai prescrise opioide includ: - codeina - fentanyl - hidromorfona - oximorfona - metadona - morfina - oxicodona Anumite opioide pot fi utilizate in tratamentul dependentei de opioide, precum: - buprenorfina - metadona - naltrexona Atunci cand sunt utilizate conform indicatiilor stricte ale medicului, opioidele pot reduce durerea severa in mod sigur. Durerile in care se recomanda aceste medicamente sunt dureriloe acute, precum cele post-operatorii, sau durerile cronice puternice, precum cele din cancer. Atunci cand sunt administrate incorect, apar riscuri. Cum functioneaza medicamentele opioide? Opioidele interactioneaza direct cu receptorii celulari specifici. Opioidele sunt derivate din opiu, componenta a plantei de mac.... [continuare]

Intoxicatia cu paracetamol

Intoxicatia cu paracetamol

Actualizat la data de: 09 Decembrie 2021

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Paracetamolul (acetaminofen) este unul din cele mai utilizate antipiretice (substante care combat febra) si antialgice (contra durerii) si se gaseste in compozitia a peste 100 de produse farmaceutice disponibile fara reteta medicala (apartin clasei de medicamente). Se utilizeaza in special pentru ameliorarea febrei si durerii, a cefaleei, dar si a altor dureri minore, dar suparatoare (si care nu au componenta inflamatorie), in stari gripale si raceli banale. In combinatie cu antiinflamtoarele nesteroidiene sau chiar cu opiodele se poate folosi cu succes in tratamentul unor dureri cronice severe (dorsalgii, lombalgii si chiar dureri neoplazice). Mecanism de actiune Mecanismul exact de actiune al paracetamolului este deocamdata incomplet cunoscut. Se pare insa ca amelioreaza durerea, ridicand de fapt pragul de aparitie al acesteia (deci stimulul dureros trebuie sa aiba o intensitate mult mai mare pentru a declansa o senzatie ce poate fi simtita si constientizata ca... [continuare]

Abuzul de barbiturice

Abuzul de barbiturice

Actualizat la data de: 18 Ianuarie 2019

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Generalitati Barbituricele sunt substante cu actiune sedativ-hipnotica si au fost primii agenti farmacologici cu aceasta actiune. Ele influenteaza functia sistemului nervos central, determinand o varietate de efecte, de la sedare moderata la anestezie. Au si efecte anxiolitic, hipnotic si anticonvulsivant, acestea fiind motivele pentru care in trecut, in special abuzul de barbiturice era foarte des intalnit. Barbituricele au capacitatea de a determina dependenta, atat fizica, dar si psihica, insa in prezent se incearca inlocuirea lor cu benzodiazepine (substante mai putin periculoase), dar cu potential adictiv - de aceea, se recomanda utilizarea lor doar pe termen scurt si numai la indicatia medicului). In prezent, administrarea barbituricelor se face strict dupa reteta medicala speciala si doar daca sunt indeplinite anumite conditii. Barbituricele actioneaza central prin potentarea si prelungirea actiunii unor neurotransmitatori cu efect inhibitor pe sistemul nervos ... [continuare]

Primul ajutor in situatii de urgenta

Primul ajutor in situatii de urgenta

Actualizat la data de: 09 Decembrie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Este adevarat ca au loc destul de multe accidente. Dar cand o persoana are la indemana o trusa de prim ajutor, poate face fata mult mai bine unei situatii speciale,indiferent daca este vorba despre o arsura minora sau o entorsa grava. In urmatoarele randuri sunt formulate sfaturi ale expertilor care trebuie urmate in caz de urgenta. Eruptie cutanata Daca apare vreo iritatie sau mancarime, la nivelul pielii, iar aceasta se inroseste, se instaleaza senzatia de disconfort si durere. Din fericire exista produse care se elibereaza fara prescriptie medicala, care pot fi introduse in trusa dvs. de prim ajutor pentru acest caz. Cremele care au in componenta hidrocortizon, va pot fi de ajutor intrucat contin un corticosteroid slab care are efect antiinflamator si poate contribui la diminuarea iritatiei si inflamatiei. Intepaturi de insecte Insectele pot produce neplaceri, mai ales in lunile calde. Cei mai multi dintre oameni dezvolta mici umflaturi pruriginioase, in urma... [continuare]

Ghid de prim ajutor pe timp de vara

Ghid de prim ajutor pe timp de vara

Actualizat la data de: 13 Iunie 2012

Autor: SfatulMedicului

Intoxicatia alimentara Primele simptome de intoxicatie alimentara de obicei apar in aproximativ 4 ore. Diareea si varsaturile se pot manifesta impreuna sau separat. Dupa disparitia varsaturilor beti cat mai multa apa sau bauturi neacidulate, frecvent, cu inghitituri mici. Bauturile care contin substante de rehidratare orala sunt ideale. Persoana afectata va manca atunci cand ii va fi foame. Daca dupa 24 de ore nu apare nici o ameliorare, mergeti la consult medical. Intepatura de albine Albinele nu sunt la fel de agresive ca si viespiile si inteapa atunci le atingeti in mod accidental. Imediat va aparea umflatura locala si durerea. Daca vedeti acul, scoteti-l cu atentie prin razuire si aplicati un pachet cu gheata pe locul intepaturii pentru ameliorarea inflamatiei si calmarea disconfortului. Nu scoateti acul cu ajutorul unei pensete intrucat acul poate avea un sac cu venin la unul din capete si folosirea pensetei poate provoca raspandirea uni cantitati m [continuare]

Intoxicatia cu monoxid de carbon

Intoxicatia cu monoxid de carbon

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Monoxidul de carbon este un gaz, incolor, inodor, insipid. Acest gaz invizibil, otravitor, provine din arderea unor gaze precum gazul natural, motorina, petrolul sau a lemnelor (de exemplu in sistemul de incalzire casnic, in motoarele masinilor, in sistemele de gatit sau focuri). Intoxicarea cu monoxid de carbon apare cand se inhaleaza destul monoxid de carbon, incat acesta incepe sa inlocuiasca oxigenul transportat de sange. Aceasta se intampla, deoarece moleculele de monoxid de carbon se ataseaza de celulele rosii din sange de 250 de ori mai puternic decat cele de oxigen. In timp ce oxigenul din sange este inlocuit de monoxidul de carbon, tesuturile si organele din organism care depind de acest oxigen, nu mai pot functiona normal. Cauze Intoxicarea cu monoxid de carbon e cauzata de inhalarea monoxidului, un gaz insipid, inodor, incolor, provenind din arderea incompleta a unor gaze. Se poate acumula in zone inchise sau semi-inchise, cum ar fi:... [continuare]

Intoxicatia cu ciuperci

Intoxicatia cu ciuperci

Actualizat la data de: 29 Aprilie 2015

Autor: SfatulMedicului

Simptome In Romania exista aproximativ 50 de specii de ciuperci otravitoare (din cele peste 4000 de specii de ciuperci cunoscute) iar numarul acestora creste de la an la an datorita mutatiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar pentru cunoscatori. Simptomele intoxicatiei cu ciuperci se clasifica in functie de perioada de incubatie a tipului de ciuperci care provoaca intoxicatia, astfel: - cu perioada de incubatie scurta - cazuri in care simptomele apar in minim 15 minute si maxim 3 ore de la consumul ciupercilor si se manifesta prin: hipotensiune arteriala, halucinatii, tulburari nervoase, abundenta salivatiei, lacrimare, pupila micsorata, dureri abdominale, scaderea frecventei cardiace, tegumente umede [continuare]

Intoxicatia cu ciuperci

Intoxicatia cu ciuperci

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In Romania exista aproximativ 50 de specii de ciuperci otravitoare (din cele peste 4000 de specii de ciuperci cunoscute) iar numarul acestora creste de la an la an datorita mutatiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar pentru cunoscatori. Simptome Simptomele intoxicatiei cu ciuperci se clasifica in functie de perioada de incubatie a tipului de ciuperci care provoaca intoxicatia, astfel: - cu perioada de incubatie scurta - cazuri in care simptomele apar in minim 15 minute si maxim 3 ore de la consumul ciupercilor si se manifesta prin: hipotensiune arteriala, halucinatii, tulburari nervoase, abundenta salivatiei, lacrimare, pupila micsorata, dureri abdominale, scaderea frecventei cardiace, tegumente umede - cu perioada de incubatie lunga (ciuperca alba, buretele viperei, etc) - s [continuare]

Tot ce trebuie sa stim despre intoxicatia cu freon

Tot ce trebuie sa stim despre intoxicatia cu freon

Actualizat la data de: 19 Aprilie 2019

Autor: SfatulMedicului

Cand devine periculoasa expunerea la freon Anumite dispozitive, precum frigiderele sau aerele conditionate, contin substante chimice numite hidrocarburi fluorurate. Adesea, aceste produse chimice sunt aduse in discutie sub denumirea de agenti frigorifici sau freon. Freonul este o substanta periculoasa, sub forma de gaz cu aspect inodor si incolor. Daca o persoana inhaleaza o cantitatea prea mare de freon, exista riscul intoxicatiei. In cazul in care expunerea la freon este accidentala si nu presupune o cantitate crescuta de substanta, iar ventilatia este adecvata, nu exista motiv de ingrijorare. Cu toate acestea, daca o persoana inhaleaza o cantitate crescuta de freon pot sa apara simptome severe. Exista si cazuri in care anumite persoane folosesc agentii frigorifici pe post de droguri. Acest lucru este deosebit de periculos, putand duce chiar la deces. Daca o persoana suspecteaza ca a inhalat accidental agenti frigorifici, trebuie sa contacteze imediat serviciile de... [continuare]

Alergiile la peste

Alergiile la peste

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Codul, somonul, tonul, anghila dar si alti pesti pot declansa alergii. Aceste tipuri de alergii sunt similare cu cele provocate de moluste, doar ca in acest caz exista sanse mai mari sa apara la maturitate, fiind mai greu de depasit. Desi este destul de severa, alergia la peste este mai usor de evitat decat alte tipuri de alergii. Alergenul major responsabil pentru declansarea alergiei este o proteina numita parvalbumina care tine sub control valoarea calciului din carnea alba. Pentru ca parvalbuninele sunt foarte similare la diferite specii de pesti, alergia la peste poate sa apara indiferent de tipul speciei de peste. Atunci cand o persoana sensibila intra in contact sau consuma peste, apare reactia alergica si simptomele specifice acesteia. Simptomele alergiei la peste Simptomele alergiei la peste sunt similare cu cele ale altor alergii la produsele alimentare. Aproape toate persoanele cu alergie la peste vor experimenta manifestarile la o ora dupa ce au... [continuare]

Cafeina

Actualizat la data de: 26 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Cafeaua a fost folosita in principal numai in lumea araba pana in secolul al XV-lea. Tara in care au fost folosite pentru prima data boabele de cafea este Etiopia (fiind destinata mentinerii starii de veghe in timpul rugaciunilor). In secolul al XVI-lea au aparut cafenele in Istanbul, Cairo si Mecca, iar in 1573 cafeaua a ajuns si in Europa. Ceaiul a fost introdus, mai tarziu, in 1657, dar a devenit rapid foarte popular ( Lao Zi, intemeietorul daoismului recomanda ceaiul ca elixir pentru discipolii sai). Ciocolata cu lapte a ajuns in Elvetia in 1876, iar la sfarsitul secolului al XIX-lea au aparut produsele cola. Cafeina, practic cel mai utilizat stimulant, se gaseste in principal in semintele arborelui de cafea (Coffea arabica), dar frunzele de ceai (Thea sinensis) si cotiledoanele semintelor de cacao (Theobroma cacao) sunt, de asemenea, surse de cafeina. Cafeina este semnalata si in traficul de droguri, ca falsificator (adulterant) al drogurilor psihostimulante,... [continuare]

Terorismul si alte amenintari asupra sanatatii publice

Terorismul si alte amenintari asupra sanatatii publice

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Pregatirea in cazul unui dezastru Calamitatile naturale, epidemiile, accidentele cu substante periculoase, atacuri teroriste care folosesc arme biologice si chimice sunt realitati nefericite in viata moderna de azi. Aceste dezastre pot afecta calitatea aerului, rezervele de apa si mancare, accesul la electricitate, gaz, telefon sau alte servici. Membri familiei pot fi despartiti, iar spitalele si alte servici de sanatate pot fi suprasolicitate pe parcursul unei urgente medicale. O pregatire corecta in cazul unei astfel de calamitati poate ajuta orice familie si pe membri acesteia. Dat fiind faptul ca dezastrele sunt greu de anticipat si sunt greu de tinut sub control, este bine sa se cunoasca anumite masuri pentru siguranta personala si a familiei. Ce este de facut pentru a fi pregatit? - este bine sa se cunoasca modul in care amenintarile asupra sanatati publice pot afecta fiecare individ in parte. Acest capitol explica cat de periculoase pot fi anumite bacterii,... [continuare]

Tratamentul intoxicatiei cu cianuri

Tratamentul intoxicatiei cu cianuri

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cianidele sunt substante toxice care contin gruparea chimica CN. Acestea pot patrunde in organism si determina intoxicatii prin ingestie (alimente sau cianuri), pe cale inhalatorie (inhalarea de gaze), prin tegumente sau mucoase (nazala su conjunctivala). Sursele de cianide sunt foarte variate: atat naturale cat si sintetice. Sursele sintetice sunt reprezentate de: - solventi care contin cianide - ierbicide, insecticide, raticide - productia de cauciuc sintetic, cianizi, fumiganzi - substante utilizate la curatarea metalelor - substante utilizate pentru developarea filmelor fotografice - industria chimica, a maselor plastice - substante folosite la extractia aurului din minereurile aurifere. Surse naturale: - in cantitati reduse se gasesc in: varza, spanac,tutun, bere, mustar - samburii de pruna, cirese, mar, piersica, caise - samburii de migdale (ingestia a 60 samburi este letala) - radacini de cassava (tapioca) - fum, gaze care se degaja in... [continuare]

Cloralhidrat

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Cloralhidratul a fost descoperit in 1832 de Justus von Liebig prin clorurarea etanolului si introdus in 1869. In 1910 a fost descris ca fiind cel mai periculos dintre toate hipnoticele cunoscute in acel moment. Este folosit in tratamentul insomniei, pe termen scurt, si ca sedativ inainte de interventiile stomatologice. A fost folosit si inmedicina veterinara ca anestezic general. La inceputul secolului al XlX-lea, cloralhidratul a fost folosit in scopuri malefice sub forma de bauturi obtinute prin amestecarea acestuia cu alcoolul, cunoscute sub denumirea de "Mickey Finns" sau "Knout drops", bauturi folosite in scopuri criminale (cum ar fi talharirea persoanelor). Patrunde in organism pe cale digestiva, pentru a fi biotransformat prin reducere in ficat, creier si eritrocite in tricloretanol (TCE) de catre alcool dehidrogenaza si prin oxidare in ficat si rinichi la acid tricloracetic (TCA). Timpul de injumatatire este de 7-10 ore. Excretia se realizeaza prin bila,... [continuare]

Nicotina

Actualizat la data de: 01 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Nicotina este alcaloidul principal din frunzele de tutun, speciile Nicotiana tabacum, Nicotiana rustica si Nicotiana americana (familia Solanaceae), originare din America tropicala. Numele de tutun (tabac) provine de la insula Tobago (arhipelagul micilor insule) unde se cultiva. Indienii din America practicau fumatul si isi otraveau sagetile cu suc" de tutun. Date istorice indica faptul ca tutunul i-a fost oferit lui Columb, in 1492, la poposirea lui in Bahamas. Ulterior navigatorii europeni au adus semintele de tutun in Spania si Portugalia si au promovat obiceiul fumatului, preluat de la indienii americani. In 1585, Jean Nicot, ambasadorul Frantei in Portugalia a introdus tutunul la Curtea Regala din Paris, planta fiind denumita Nicotiana in onoarea sa. Folosirea tutunului in Anglia dateaza din 1565; pana la inceputul anului 1600, tutunul se raspandise si in restul tarilor europene. Consumul de tutun a fost moderat pana la primul razboi mondial, dar a crescut drastic... [continuare]

Recoltarea urinei Pentru precizarea diagnosticului, medicul consultant recomanda aproape totdeauna si un examen de urina. Analiza urinei se face nu numai in bolile aparatului urinar ci si in bolile altor organe. Recoltarea urinei se poate face atat la nivelul laboratorului cat si la domiciliu. In raport cu analiza solicitata se recolteaza: - fie urina de dimineata; - fie urina din 24 de ore. Recoltarea urinei de dimineata Persoanele indiferent de sex, care recolteaza urina la domiciliu, in vederea analizelor curente, trebuie sa respecte urmatoarele indicatii: - recipientul (borcanul sau sticla) in care se recoltaza urina sa fie perfect curat, spalat cu apa si soda si apoi clatit cu apa multa; sticlele nespalate in care au fost bauturi alcoolice, otet, ulei, sucuri de fructe, ape minerale, siropuri, medicamente, detergenti pot sa falsifice rezultatele analizelor; se intelege ca si dopul sticlei trebuie sa fie curat, fara urme de substante chimice; - se va recolta urina proaspata... [continuare]

Rocaltrol, capsule

Din Medicamente

Compozitie Capsule a 0,25 mg si 0,5 mg calcitriol sintetic (forma biologic activa a vitaminei d3) + excipienti (hidroxianizol butilat, hidroxitoluen butilat, ulei de nuca de cocos fractionat, gelatina, glicerol, produse hidrogenate ale amidonului partial hidrolizat, propilhidroxibenzoat de sodiu, etilhidroxibenzoat de sodiu, bioxid de titaniu E171, cantaxantin E161 g) (cutii cu 30 si 100 buc.); solutie 1 mg/ml calcitriol sintetic + excipienti: hidroxianizol butilat, hidroxitoluen butilat, trigliceride cu lanturi de marime medie (flac. cu solutie + 20 pipete gradate). Actiune terapeutica Calcitriolul este unul din cei mai importanti metaboliti activi ai vitaminei D3. Acest metabolit se formeaza in mod normal in rinichi din precursorul sau, 25-hidroxicolecalciferol (25-HCC). Productia fiziologica zilnica este de 0,5-1,0 mg in conditii normale; este ceva mai mare in perioadele de sinteza osoasa marita (de ex. crestere sau graviditate). Calcitriolul favorizeaza absorbtia... [continuare]

Ce este Gliformin si pentru ce se utilizeaza Indicatii Medicamentul este indicat in tratamentul diabetului zaharat non-insulino-dependent (de tip 2) al adultilor in cazul in care dieta, exercitiile fizice si tratamentul anterior cu metformina sau sulfoniluree nu au restabilit echilibrul glicemic sau ca tratament de inlocuire a terapiei combinate cu metformina si o sulfoniluree daca aceasta nu a restabilit echilibrul glicemic. Ce este diabetul zaharat de tip 2? Organismul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 nu mai este capabil sa produca o cantitate suficienta de insulina si/sau sa raspunda normal la insulina secretata de pancreas, avand ca efect cresterea cantitatii de glucoza din sange (glicemia). Ca urmare a cresterii glicemiei, apar modificari in toate structurile organismului, fiind afectate aproape toate organele. Un nivel crescut al glicemiei agraveaza in timp aceste modificari, cu consecinte grave ca: insuficienta renala severa, orbire, amputatii, boli cardiovasculare... [continuare]

Pagina 1 din 3 (85 rezultate)