Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

piramida alimentara

Alimentatia si bolile metabolice

Alimentatia si bolile metabolice

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018

Dr. Trut Crina-Daniela
Medic Medicina Generala

Generalitati Alimentatia reprezinta unul dintre principalii factori de sanogeneza. Deoarece modificarile in alimentatie pot determina modificari in schimburile metabolice care concura la mentinerea echilibrului nutritional, masurile dietetice reprezinta mijlocul prin care pot fi contracarate unele tulburari induse de factori patogeni. Caracteristicile unei alimentatii sanatoase Alimentatia trebuie sa asigure: - mentinerea starii de sanatate; - cresterea, dezvoltarea fizica si intelectuala corespunzatoare; - o activitate fizica si intelectuala normala. Ratia alimentara este cantitatea de alimente exprimata in calorii care, consumata in 24 de ore, acopera necesitatile energetice si plastice ale organismului in aceasta perioada. Alcatuirea unei ratii alimentare implica: 1. Stabilirea nevoilor nutritive ale organismului; 2. Stabilirea modalitatii in care se poate realiza acoperirea acestor nevoi. Energia necesara proceselor vitale este furnizata de principiile nutritive... [continuare]

Diabetul zaharat tip 2 secundar acromegaliei

Diabetul zaharat tip 2 secundar acromegaliei

Actualizat la data de: 06 Februarie 2024

Dr. Madalina Alice Lata
Medic rezident endocrinologie

Ce este acromegalia Acromegalia este determinata de excesul cronic de hormon somatotrop din sursa pituitara sau extrapituitara, ceea ce poate duce la instalarea rezistentei la insulina, intoleranta la glucoza, si, in cele din urma, la diabet zaharat tip 2. Este o afectune debilitanta, asociata cu comorbiditati severe precum cele cardiovasculare, metabolice, respiratorii, musculoscheletale, care au un impact semnificativ asupra calitatii vietii pacientilor. Cauze Cea mai frecventa cauza a acromegaliei este adenomul hipofizar hipersecretant de hormon de crestere; acesta poate fi cu celule somatotrope sau mixt: cu celule somatotrofe si lactotrofe, cu celule stem acidofile, somatomamotrofe, sau adenoame plurihormonale cu celule secretante de hormon de crestere, prolactina si hormon tireotrop. Acromegalia poate fi determinata si de hiperplazia celulelor somatotrofe hipofizare, prin hipersecretie de hormon eliberator al hormonului de crestere. Alte cauze mai rare de acromegalie... [continuare]

Piramida alimentatiei

Piramida alimentatiei

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este piramida alimentara La cat de multe tentatii sunt in jurul nostru nu este de mirare ca fiecare dintre noi si-ar dori sa guste din toate bunatatile. Dar pentru ca mancarea sa nu se "transforme" in celulita, colesterol, grasimi abdominale este indicat ca oamenii sa se hraneasca tinand cont de piramida alimentatiei. Rolul piramidei alimentare Rolul piramidei alimentare este de a usura alegerea alimentelor sanatoase, astfel incat fiecare persoana, familie sa adopte o alimentatie sanatoasa care le ofera o sanatate indelungata si o buna conditie fizica, psihica si intelectuala. Ce si cat consumam Dulciuri Cantiate: 30 grame de 2 - 3 ori pe saptamana. Optiuni sanatoase: fructe uscate neindulcite, ciocolata neagra, sorbet de fructe, miere. Argumente: ciocolata neagra contine o cantitate semnificativa de antioxidanti. In mod special se recomanda consumul a 30 de grame de ciocolota neagra cu 70% cacao de 2-3 ori pe saptamana. Spre deosebire de alte deserturi cu inghetata... [continuare]

6 nutrienti de care au nevoie vegetarienii

6 nutrienti de care au nevoie vegetarienii

Actualizat la data de: 02 Iulie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vegetarienii au posibilitatea de a urma un regim alimentar echilibrat, chiar si fara a primi proteinele si grasimile de origine animala. Important este ca persoanele care opteaza pentru acest stil de viata sa cunoasca foarte bine ce nevoi nutritionale au si sa substituie inteligent nutrientii de provenienta animala, cu cei pe care ii pot prelua din hrana vegetala. Fiecare masa a vegetarienilor trebuie sa prezinte un echilibru perfect intre proteinele vegetale, carbohidratii si grasimile esentiale de calitate. Tipuri de diete vegetariene Dietele vegetariene sunt interpretate de multe persoane ca fiind regimuri alimentare lipsite de carne. In realitate, exista mai multe tipuri de diete vegetariene, in functie de sursele de hrana excluse sau nu din preparatele culinare consumate permanent. - diete lacto-vegetariene exclud carnea, pestele, ouale si preparatele culinare cu aceste ingrediente; permit consumul de lactate, precum laptele, branza, iaurtul si untul. - diete... [continuare]

Fructele oleaginoase

Fructele oleaginoase

Actualizat la data de: 26 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fructele oleaginoase si-au castigat un loc important binemeritat in noua piramida nutritionala, fiind surse excelente de proteine, fibre si grasimi esentiale. Aceste alimente gustoase se numara printre cele mai complexe surse nutritive, furnizand o serie intreaga de vitamine (A, E, complexul de vitamine B) si minerale (zinc, calciu, fosfor, magneziu, cupru, fier etc.). Beneficiile fructelor oleaginoase Continutul important de fibre si antioxidanti din fructele oleaginoase le dau un important rol preventiv in debutul bolilor cardiovasculare si al celor degenerative, specifice inaintarii in varsta. Compusii si proprietatile nutritive ale fructelor oleaginoase le transforma in elemente valoroase de nutritie si medicina preventiva. Pentru a va bucura din plin de beneficiile fructelor oleaginoase, este important sa le consumati in forma lor cat mai naturala. Astfel, sunt de evitat fructele oleaginoase prajite, coapte si cu sare adaugata. Alunele prajite in ulei sunt... [continuare]

Dieta si bolile cardiovasculare

Dieta si bolile cardiovasculare

Actualizat la data de: 12 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Specialistii in nutritie si cardiologii au convenit ca o dieta sanatoasa si echilibrata in nutrienti esentiali organismului poate influenta in mod benefic bolile de inima (poate avea rol atat in prevenirea cat si in ameliorarea lor). Regimul alimentar corect, combinat cu un stil de viata sanatos (in care exercitiile fizice sunt foarte importante) poate reduce semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiace, coronariene, a infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale. Prin scaderea nivelului de colesterol se scad si sansele de a dezvolta sindroame metabolice, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate sau sindroame dislipidemice severe. De asemenea, o dieta corespunzatoare confera organismului protectie impotriva osteoporozei si chiar impotriva unor forme de cancer (de exemplu, cancerul de colon). Surse de alimente sanatoase Adoptarea unui mod de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, nu presupune realizarea unor eforturi suplimentare... [continuare]

Ce inseamna sa mananci sanatos?

Ce inseamna sa mananci sanatos?

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Sfaturi utile Adoptarea unui regim alimentar sanatos nu inseamna ca trebuie sa renunti la mancarurile preferate. Varietatea culinara si cantitatea moderata sunt regulile ce vor fi urmate. Deci, a manca sanatos inseamna sa consumi: legume, fructe, paine, cereale, cartofi, orez, paste fainoase etc fara niciun fel de restrictii. „Piramida alimentelor” prevede un regim alimentar echilibrat, bazat mai ales pe legume si fructe, aflate la baza piramidei, si portii mai mici din produsele alimentare de care organismul nostru are mai putina nevoie, precum: grasimile si zaharul. 33% fructe si legume Consumul unei cantitati insemnate de fructe si legume este foarte important deoarece ajuta la imbunatatirea starii generale de sanatate, reducand in acelasi timp riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Din fructe si legume organismul absoarbe vitamina A, vitamina C, acid folic si minerale precum: fierul, calciu si magneziu. [continuare]

Turul piramidei nutritionale

Turul piramidei nutritionale

Actualizat la data de: 20 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta cu adevarat sanatoasa respecta principiile piramidei nutritionale, care incurajeaza consumul celor mai importanti nutrienti si o portionare corecta a hranei. Constituita pe baza diverselor categorii de alimente consumate de oameni, piramida nutritionala prioritizeaza produsele esentiale organismului, de la cele mai importante si recomandate in portii consistente, pana la cele care pot fi chiar eliminate din regimul alimentar. Istoria piramidei nutritionale In anul 1992, Departamentul de Agricultura din SUA a publicat prima piramida nutrititonala, alcatuita din straturi orizontale, din ce in ce mai mici de jos in sus. Aceasta a luat nastere din dorinta educarii populatiei privind grupele alimentare esentiale sanatatii. Prima varianta a piramidei nutritionale punea pret pe carbohidrati, populatia fiind incurajata sa consume in cea mai mare parte aceasta categorie de nutrienti. Cea mai noua forma a piramidei nutritionale este constituita in straturi... [continuare]

Alimentatia corecta a adolescentului

Alimentatia corecta a adolescentului

Actualizat la data de: 17 Februarie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia descrie procesul prin care o persoane consuma alimente din care organismul absoarbe nutrientii de care are nevoie pentru buna functionare. Alimentatia corecta in randul adolescentilor, si nu numai, contribuie la prevenirea anumitor afectiuni, imbunatateste starea generala de sanatate si ajuta la cresterea si dezvoltarea normala a organismului. Asimilarea adecvata de vitamine si minerale este poate cel mai important segment al alimentatiei. Vitaminele sunt substante organice prezente in organism. Organismul necesita cantitati mici de vitamine, deoarece rolul acestora este de a regla metabolismul si de a asigura dezvoltarea si functionarea normala a organismului. Mineralele sunt substante vitale pentru organism, acestea fiind considerate niste "caramizi" cu ajutorul carora se construiesc: sistemul muscular, articulatiile si oasele. De asemenea, aceastea sunt esentiale si pentru activitatea altor sisteme din organism, cum ar fi: hormonii, transportul... [continuare]

Dieta de 3 zile

Dieta de 3 zile

Actualizat la data de: 16 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Despre “Dieta de 3 zile” se stie ca are mai multe versiuni care circula de la persoana la persoana, sau prin diferite metode de comunicare, motiv pentru care aceasta dieta se gaseste sub mai multe denumiri, cum ar fi: Dieta Armatei, Dieta Flotei, Dieta Clinicii Cleavland si multe altele. In spatele acestor denumiri se ascunde un lucru identic, si anume pierderea semnificativa in greutate, pana la 4,5 kg, in doar 3 zile. Fiind vorba despre mai multe diete care promit acelasi lucru, exista versiuni ale dietei de 3 zile care interzic complet consumul de alimente in aceasta perioada, sau din contra incurajeaza consumarea anumitor alimente. Totodata, sunt versiuni care sustin ca in prima zi persoana trebuie sa consume numai apa, a doua zi numai fructe, iar pentru cea de-a treia zi este recomandat numai consumul de legume, inclusiv sucuri de legume. In ceea ce priveste consumul de lichide si aici pot fi identificate diferente majore, astfel, sunt versiuni care... [continuare]

Capriciile alimentare ale copiilor

Capriciile alimentare ale copiilor

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Refuzul de a incerca alimente noi apare frecvent la copiii cu varste intre 2-6 ani, desi nu e neobisnuit nici pentru un copil de 18-24 de luni, si se manifesta prin refuzul efectiv al copilului de a-si diversifica dieta. Acesta va consuma acelasi tip de alimente la fiecare masa si poate ajunge sa refuze chiar si produse care anterior ii placeau. Alte obiceiuri alimentare ce pot alarma parintii includ teama de alimente noi sau refuzul complet de alimentare. Desi aceste obiceiuri alimentare ingrijoreaza parintii, specialistii considera ca adoptarea lor reprezinta, de fapt, incercarea copilului de a-si manifesta independenta si fac parte dintr-o etapa normala de dezvoltare. In perioada prescolara, procesul de crestere somatica a copiilor inregistreaza o aparenta incetinire, iar apetitul lor poate fi mai diminuat. La aceasta varsta par a fi mai interesati in a descoperi lumea inconjuratoare decat de a se hrani corespunzator. Acest lucru poate sa ii ingrijoreze,... [continuare]

Pregatirea din punct de vedere nutritional pentru primele 2 luni de sarcina

Pregatirea din punct de vedere nutritional pentru primele 2 luni de sarcina

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pana recent s-a considerat ca nutritiei trebuie sa i se acorde atentie abia in a doua jumatate a sarcinii, cand fatul castiga cel mai mult in greutate. Astfel s-a crezut ca importanta nutritiei in timpul sarcinii creste odata cu fatul, lucru ce parea logic la acea vreme, fiind confirmat si de cateva studii. Era, de asemenea si un lucru practic de vreme ce femeile insarcinate nu primeau ingrijiri prenatale decat spre a doua jumatate a sarcinii. Aceasta situatie este pe cale sa se schimbe datorita noilor cercetari aparute in domeniu, a grijii si interesului femeii pentru perioadele de preconceptie si a primului trimestru de sarcina. Noile informatii arata ca nutritia in timpul primelor luni de sarcina este mult mai importanta decat s-a crezut. Acest lucru reprezinta un atu extraordinar deoarece femeile au inceput sa-l cunoasca si sa-l aplice inca din perioada preconceptionala. Alimentatia din perioada preconceptionala si primele luni de sarcina Alimentatia... [continuare]

Rozaceea

Rozaceea

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Rozaceea este o afectiune foarte frecventa in populatie ce se caracterizeaza in principal prin aparitia unor zone eritematoase (flush) localizate la nivelul fetei, alaturi de o serie de semne clinice generale ce includ: telangiectazii, eruptii papulopustuloase inflamatorii (asemanatoare acneei juvenile vulgare). Petele rosiatice tind sa apara in special pe obraji, nas, frunte si mai putin pe gat, torace, urechi sau scalp. Netratata, rozaceea tinde sa evolueze si sa se agraveze in timp. Boala are caracter ciclic: se acutizeaza pentru cateva saptamani, apoi simptomele se remit (fara sa dispara complet, insa), apoi procesul se reia. Se estimeaza ca peste 40 de milioane de persoane sufera de aceasta afectiune in intreaga lume. Femeile par a fi afectate mult mai frecvent comparativ cu barbatii (rata este de 3:1), iar maximul incidentei este intre 30- 60 de ani. Care este cauza? Specialistii nu au stabilit deocamdata cauza exacta a rozaceei. Afecteaza in special... [continuare]

Dieta in constipatie

Dieta in constipatie

Actualizat la data de: 10 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Constipatia reprezinta o afectiune de care sufera aproximativ 2% din populatie si reprezinta de fapt, evacuarea neregulata si cu dificultate a unor materii fecale deshidratate, dure, care in unele cazuri grave pot determina chiar obstructie intestinala prin prezenta lor. Constipatia poate avea caracter tranzitorui sau poate fi cronica. Cauzele constipatiei pot fi legate de dieta, de activitatea hormonala anormala (de exemplu, hipotiroidismul este o boala ce se insoteste frecvent de constipatie sau sarcina), administrarea de medicamente (compusi cu fier, bismut, beta-blocante, unele analgetice) sau de existenta unei patologii de fond, gastro-intestinale, care sa se manifeste astfel. De asemenea, exista o variatie individuala in ceea ce priveste tranzitul intestinal al fiecarei persoane in parte, in cazul unora fiind in mod fiziologic mai lent. In cazul in care pacientul nu prezinta o problema medicala care sa fie cauza constipatiei, unul dintre cele mai utile... [continuare]

Dieta atkins: ghid pentru incepatori

Dieta atkins: ghid pentru incepatori

Actualizat la data de: 12 Ianuarie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea expertilor sunt de parare ca o alimentatie sanatoasa, care ajuta la pierderea kilogramelor in plus, presupune o alimentatie saraca in grasimi si bogata in carbohidrati. Insa, programul de slabit Atkins sustine exact contrariul, adica pentru a slabi o persoana trebuie sa consume cantitati ridicate de grasimi si scazute de carbohidrati. Filosofia dietei Atkins Organismul uman este capabil sa arda atat grasimile cat si carbohidratii pentru a produce energia necesara functionarii adecvate. Carbohidratii, sub forma de glucoza, sunt prima sursa utilizata de organism pentru a produce energie. Dr. Atkins sugereaza ca prin reducerea semnificativa a cantitatii de carbohidrati consumati, organismul uman trece de la arderea carbohidratilor la arderea grasimilor pentru a produce energie. Acest proces este cunoscut sub denumirea de lipoliza, rezultatul secundar al acestui proces fiind cetoza. Cand grasimile sunt dizolvate pentru producerea de energie, prin... [continuare]

10 alimente foarte sanatoase de care aveti nevoie in dieta zilnica

10 alimente foarte sanatoase de care aveti nevoie in dieta zilnica

Actualizat la data de: 12 Februarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta zilnica propice mentinerii unei stari de sanatate perfecte contine cu preponderenta alimente sanatoase, care furnizeaza o cantitate cat mai mica de grasimi rele si zaharuri, in schimbul unui aport bogat de nutrienti esentiali, precum vitaminele, mineralele si fibrele. Un regim alimentar corect ajuta atat la mentinerea greutatii corporale in limite optime si la prevenirea diverselor boli cronice, cat si la controlul unor afectiuni frecvente, precum diabetul de tip II. Consumul de alimente cu proprietati nutritionale superioare ajuta la stabilizarea nivelului de glicemie, la reducerea colesterolului rau in corp si la intarirea sistemului imunitar. Alimente recomandate pentru mentinerea starii de sanatate 1. Produsele de panificatie din cereale integrale Painea, pastele si cerealele pot fi elemente benefice intr-o dieta echilibrata, cata vreme sunt preparate din faina integrala. Germenii si taratele continuti de cerealele integrale, nerafinate, au cantitati... [continuare]

Cum sa consumati in siguranta grasimile saturate

Cum sa consumati in siguranta grasimile saturate

Actualizat la data de: 10 Iulie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Grasimile saturate fac parte din categoria nutrientilor controversati, cu o proasta reputatie, fiind asociate cu un risc crescut de instalare a bolilor cardiovasculare. Dupa ani intregi in care specialistii in nutritie au sfatuit populatia sa evite laptele integral, galbenusurile de ou, friptura de porc si untul, noi studii incearca sa arate ca acest tip de grasimi nu este chiar atat de nociv precum se crede. Important este sa stabiliti un echilibru al aportului acestor nutrienti din hrana zilnica. Pericolele asociate cu grasimile saturate Grasimile saturate sunt asociate cu cateva riscuri pentru sanatate, precum cresterea nivelului de colesterol si determinarea aparitiei aterosclerozei. Ajunse in vasele de sange, formeaza placi de grasime care se depun pe artere, obstructionand circulatia sangelui si crescand considerabil riscul de boli de inima. De asemenea, un consum mare de grasimi saturate a fost pus in legatura de specialistii de la Universitatea din... [continuare]

Ridichile rosii si negre beneficii si informatii nutritionale

Ridichile rosii si negre beneficii si informatii nutritionale

Actualizat la data de: 03 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ridichile rosii si negre prezinta o serie intreaga de beneficii pentru sanatate. Informatiile nutritionale ale acestor plante leguminoase consumate la nivel global dezvaluie numeroase proprietati importante pentru mentinerea starii de sanatate. Ridichile se remarca prin actiunea lor antibacteriana si antifungica, abudenta de vitamine si minerale (vitamina C, complexul de vitamine B, magneziu, potasiu, sodiu etc.), si continutul redus de colesterol si calorii. Cantitatile importante de fibre alimentare si acid folic recomanda ridichile pentru consumul zilnic in cadrul unei diete echilibrate. Istoric Ridichile sunt consumate inca din cele mai vechi timpuri, fiind mentionate in analele istoriei Chinei inca din anul 2700 i.e.n. Egiptenii cultivau aceste legume anterior perioadei in care au construit piramidele. Grecii si romanii le lasau sa creasca pana isi atingeau dimensiunea maxima, apoi le savurau cu miere si otet. Pana in anul 1500, culturile de ridichi s-au... [continuare]

Rinita non-alergica

Rinita non-alergica

Actualizat la data de: 11 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Rinita non-alergica este un sindrom ce apare ca urmare a inflamatiei mucoasei nazale, in absenta unor factori declansatori alergici. Aceasta varietate de rinita trebuie deosebita de rinita alergica, afectiune mediata de Ig E. Trebuie precizat insa ca uneori (in functie de etiologia rinitei non-alergice) simptomele celor doua tipuri sunt similare, mai ales din punct de vedere al duratei si severitatii. Inflamatia si congestia nazala, indiferent de tipul rinitei, pot induce chiar aparitia unor episoade tranzitorii de rinosinuzita acuta, datorita blocajelor functionale din interiorul cailor aeriene (nazale). Rinita poate afecta semnificativ calitatea vietii pacientilor, prin perturbarea somnului, favorizarea somnolentei diurne, a problemelor de concentrare si prin cresterea iritabilitatii. In plus, studiile arata faptul ca pacientii cu rinita non-alergica au un risc semnificativ mai crescut de a dezvolta astm, si viceversa. Rinita non-alergica poate fi... [continuare]

Am 21 de ani, parul lung ..Cam de 1-2 ani incoace a inceput sa imi cada destul de mult . De 1 an am renuntat la vopseaua de par, folosesc numai henna. Nu pot spune ca traiesc intr-un mediu stresant. Sa fie cauze genetice? Si mama mea a avut astfel de probleme, dar mult mai tarziu, dupa 30 de ani. Daca v-ati mai confruntat cu aceasta problema si ati reusit sa o rezolvati, as fi bucuroasa sa va urmez sfaturile. Multumesc. [continuare]

buna acum un an de zile, am observat pe fata, in zona nasului, gurii ,urechi, frunte , pete rosii .De asemanea mi se descuameaza pielea.Medicul de familie mi-a recomandat ELOCOM. Pe perioada tratamentului au fost mai putin vizibile insa cand am incetat tratamentul iar mi-au aparut, dimineata dupa ce ma spalam pe fata tenul imi era tot alb, pielea mi se descuama si ma ardea rau de tot. Mentionez ca sunt din Tg mures si am fost la control la doamna Varo Eniko la Spitalul judetean, Dupa ce m-a vazut mi-a recomandat tratament cu DIPROGENTA si seara cuTRIDERM. Dupa 2 sapt tratament aceleasi probleme Dupa ce ma spalam pe fata pielea mi era descuamata , imi era jena sa stau la serv, sa ies pe strada, La un alt control m-a trimis sa fac laborator la o clinica si cd i-am adus rezultatul a zis ca am ciuperca malassezia.Mi-a dat ALT TRATAMENT TRAVOGEN si seara crema preparata la farmacie cu sulf. Am folosit mai mult de 2 sapt dar tot. asa am mancarini si descuamarea pielii, pete Am fost la... [continuare]

Comunitate medicala

Slabire

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

vreau sa slabesc am 1 73 106 kg si 1 73 aveti vreo reteta pt mine am 36 ani mihaela drigani [continuare]

Comunitate medicala

Dragoste, obsesie?

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Depresie

Care este solutia pentru situatia in care te duci sanatos la un psihiatru pentru problemele unui parinte si apoi devii bolnav obsedat asta deoarece s-a nimerit ca psihiatrul sa fie cea mai sexy si mai frumoasa femeie? [continuare]

Comunitate medicala

Zeolit mineralul minune

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Cancer

Vreti sa aflati cum ajuta zeolitul in ameliorarea cancerului? Intrati pe site [continuare]

Comunitate medicala

Gastrita

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Ulcer

am 17 ani si ma doare f rau stomacul de 1 si ceva.am urmat si un tratament naturist si nu mi-a trecut.nu stiu c sa mai fac. [continuare]

Va intreb daca asa ceva este posibil.M-am uitat pe net dar nu vad decat laude din partea celor din afara tarii.Aici ori nu au nevoie ai nostrii de ele, ori nu au cumparat.:)Este vreun medic care poate sa-si dea cu parerea aici pe site?Toti le lauda ca sunt numai din plante naturale.Dauneaza, isi fac efectul, ce se intampla cu ele? [continuare]

Vitaminele

Vitaminele

Actualizat la data de: 11 Februarie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Vitaminele reprezinta un grup de substante organice naturale, necesare organismului (desi in cantitati mici), pentru realizarea in conditii optime a unor procese metabolice esentiale.  Vitaminele, prin moleculele lor, nu elibereaza energie si nu au nici roluri plastice, insa sunt esentiale in generarea acesteia. Deoarece majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de catre organism, acesta trebuie sa le primeasca prin dieta (fie ca atare, fie sub forma de provitamine).  Vitamine esentiale Exista 13 vitamine esentiale (lipsa lor afecteaza functionalitatea normala a organismului): A, C, D, E, K, tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic, biotina, vitamina B6, vitamina B12, acidul folic. Functiile vitaminelor sunt complexe, incluzand aici: functie de hormoni sau hormon-like (vitamina D), antioxidanti (vitamina E), rol in cresterea si diferentierea tisulara (vitamina A) si lista poate continua. Vitaminele sunt grupate in doua categorii... [continuare]

Pagina 1 din 1 (29 rezultate)
  • « Pagina precedenta
  • Pagina urmatoare »