oleaginoase
Profilul nutritional al alimentelor
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Genetalitati Alimentul este un principal purtator de informatie preluata din mediul inconjurator. Aceasta informatie a alimentului interactioneaza cu propria noastra informatie genetica - conditie absolut necesara bunei functionari a entitatii biologice "om". Omul este un sistem deschis informational cu autoreglare, autoreproducere si evolutie antientropica, care prelucreaza informatii atat din mediul inconjurator, cat si din propriul mediu intern. Prelucrarea informatiei in organismul uman are loc pe doua cai majore. Prima cale de prelucrare a informatiei si cea mai evidenta este cea realizata in cadrul sistemului nervos (cel al vietii de relatie si cel negativ), care la om a atins un nivel nemaiintalnit la celelalte specii biologice, permitandu-i sa-si constientizeze propria-i existenta, fiind dotata cu ratiune si inteligenta. A doua cale majora de prelucrare a informatiei, care se afla la baza primei cai si interactioneaza direct cu aceasta, o reprezinta metabolismul... [continuare]
Un miracol numit neuroplasticitate
Dr. Ionut Dobrescu
Medic Specialist Recuperare, medicina fizica si balneologie
Generalitati Creierul uman este un organ fantastic, capabil deschimbari uimitoare in ceea ce priveste organizarea sa ca urmare a invatarii si experientei. Aceasta proprietate extraordinara poarta numele de neuroplasticitate. Neuroplasticitatea se manifesta in trei ipostaze principale: in cursul dezvoltarii umane de la stadiul de nou-nascut pana la batranete, in cursul invatarii si in cursul recuperarii dupa o leziune sau boala neurologica la nivel senzitiv, motor sau cognitiv. Mecanismele neuroplasticitatii Exista mai multe mecanisme, dintre care fac parte legea lui Hebb, plasticitatea sinaptica, sinaptogeneza, cresterea si regenerarea axonala, factorii de crestere, neurogeneza. a) Legea lui Hebb postuleaza ca, atunci cand un axon al unui neuron „A” excita o celula neuronala „B” in mod persistent si repetat, activand-o, in cel putin una dintre cele doua celule are loc un proces de crestere sau schimbare metabolica, astfel incat eficienta celulei „A” ca celula... [continuare]
Vitamine necesare
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Vitamina A Rolul vitaminei A Vitamina A intervine in fotoreceptie, fiind un compus esential al rodopsinei (substanta fotosensibil prezenta in celulele cu bastonase de la nivelul retinei care sunt implicate in vederea nocturna). De asemenea, ea intervine in cresterea si diferentierea celulara, dezvoltarea embrionara a cordului, plamanilor, rinichilor; participa in reglarea functiilor sistemului imun si in reproducere. Diferiti compusi (hormoni tiroidieni, steroizi, prostaglandine, vitamina D) controleaza sisteme metabolice in care sunt implicati receptori pentru acidul retinoic (RAR) si receptorii X retinoizi (RXR) Vitamina A are dou forme active: retinal si acid retinoic. Aceste forme sunt obtinute prin precursori precum retinol, retinilester (forma esterificat a retinolului), carotenoizi (beta caroten, alfa caroten, etc). Atat carotenoizii cat si esterii de retinol sunt intai transformati in retinol din care, prin procese de oxidare, se obtine retinalul si in final acidul... [continuare]
Alimentatia corecta a copiilor
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Regimul alimentar sanatos al copiilor este cel care furnizeza o cantitate adecvata de nutrienti, in proportii corespunzatoare si care este perfect adaptat etapei de dezvoltare in care se incadreaza copilul. Dar regim alimentar sanatos nu este doar despre calitatea alimentelor pe care le mancam, este si despre: - a acorda timp pentru a servi masa, a constientiza cand iti este foame si cand esti satul; - a planifica ce sa mananci si a implica si pe altii in acest lucru dar si in prepararea mancarurilor; - a te bucura de mancare, traditiile culturale si alimentare putand fi integrate in stilul alimentar sanatos; - a manca impreuna cu cei apropiati. Dieta nou-nascutilor si sugarilor sub 4 luni In primele 4-6 luni de viata, specialistii recomanda ca dieta sugarilor sa fie bazata in special (daca nu chiar in exclusivitate) pe laptele matern (sugarul hranit prin alaptare la san) sau pe formule de lapte suplimentate cu nutrienti care sa se adapteze nevoilor si... [continuare]
Generalitati Fructele oleaginoase si-au castigat un loc important binemeritat in noua piramida nutritionala, fiind surse excelente de proteine, fibre si grasimi esentiale. Aceste alimente gustoase se numara printre cele mai complexe surse nutritive, furnizand o serie intreaga de vitamine (A, E, complexul de vitamine B) si minerale (zinc, calciu, fosfor, magneziu, cupru, fier etc.). Beneficiile fructelor oleaginoase Continutul important de fibre si antioxidanti din fructele oleaginoase le dau un important rol preventiv in debutul bolilor cardiovasculare si al celor degenerative, specifice inaintarii in varsta. Compusii si proprietatile nutritive ale fructelor oleaginoase le transforma in elemente valoroase de nutritie si medicina preventiva. Pentru a va bucura din plin de beneficiile fructelor oleaginoase, este important sa le consumati in forma lor cat mai naturala. Astfel, sunt de evitat fructele oleaginoase prajite, coapte si cu sare adaugata. Alunele prajite in ulei sunt... [continuare]
Generalitati Atat subponderabilitatea, cat si supraponderabilitatea conduc la aparitia unor probleme grave de sanatate, printre care se afla: scaderea densitatii osoase, tulburari de reglare a temperaturii corpului, infectii. Asemeni oricaror alte afectiuni si simptome, netratata la timp subponderabilitatea poate cauza o serie de complicatii, iar in cele din urma poate conduce la decesul subit al pacientului. In consecinta, indiferent daca sunteti gras sau slab organismul se confrunta cu o problema! O persoana este considerata subponderala daca indicele de masa corporala (IMC) este mai mic de 19,1 in cazul femeilor si mai mic de 20,7 in cazul barbatilor. Pacientii subponderali sunt expusi riscului de malnutritie. Subponderabilitatea afecteaza cresterea si dezvoltarea corpului, poate cauza infertilitate si tulburari ale ciclului menstrual, oboseala, iritabilitate, lipsa concentratiei, dar poate afecta si capacitatea organismului de termoreglara. Din cauza raspunsului imun... [continuare]
Factorii care reduc eficienta anticonceptionalelor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Anticonceptionalele sunt medicamente care contin hormoni asemanatori celor care se gasesc in mod natural in organismul uman. Acestea se administreaza zilnic, fiind utilizate ca metoda contraceptiva sau pentru tratarea anumitor dereglari hormonale. Avantajele pilulelor contraceptive: - o metoda de contraceptie eficienta; - convenabile la pret; - contribuie la prevenirea bolii inflamatorii pelvine; - reduc crampele menstruale. Avantaje suplimentare: Pilulele contraceptive care contin atat estrogen, cat si progesteron detin cateva beneficii suplimentare. Astfel, acestea previn: - osteoporoza; - anemia feripriva; - chisturile ovariene; - acneea; - atrofia vaginala si actul sexual dureros; - sarcina ectopica; - pilozitatea excesiva; - simptomele premenstruale (depresia sau cefaleea). Dezavantaje Ca oricare alte medicamente si pilulele contraceptive pot cauza o serie de efecte secundare; de regula, acestea apar in primele 3 luni de utilizare a contraceptivelor... [continuare]
Generalitati O buna nutritie este foarte importanta pentru sanatatea varstei a treia, dar multi batrani nu mananca corect. Persoanele in varsta au un risc mai mare de a avea o nutritie inadecvata decat adultii tineri – si sunt mai susceptibili la probleme de sanatate legate de o dieta inadecvata. Multi adulti in varsta in azile au o stare de nutritie precara. In timp ce persoanele ingrijite la domiciliu sau cele care se ingrijesc singure merg mai bine, paternurile dietei neadecvate – numita si malnutritie – deseori incep acasa. Cunoasterea cauzele si pericolelor problemelor de nutritie este un aspect important in sanatatea persoanei varstnice. Problemele cauzate de malnutritie In timp, malnurtitia la persoanele varstnice poate duce la oboseala si la un risc crecut pentru afectiuni digestive , pulmonare si cardiace. Batranii malnutriti au un risc crescut pentru deces. Malnutritia slabeste sistemul imunitar, crescand riscul pentru pneumonie si ale infectii serioase.... [continuare]
Generalitati Mineralele sunt elemente nutritive necesare organismului pentru a functiona corespunzator si pentru a se mentine puternic. Un numar mare de persoane considera ca vitaminele si mineralele sunt unul si acelasi lucru; insa nu este asa. Mineralele, ca si vitaminele, sunt nutrienti importanti care se gasesc in produsele alimentare; principala diferenta consta in faptul ca vitaminele sunt substante organice (contin elementul carbon) si mineralele sunt substante anorganice. De obicei, mineralele necesare organismului sunt furnizate dintr-un regim alimentar variat format din fructe, legume si oleaginoase. Clasificare Fiecare mineral aduce anumite beneficii organismului, din aceasta cauza nu se va recurge la o clasificare dupa importanta mineralelor. Mineralele sunt esentiale pentru functionarea corecta a organismului, majoritatea fiind implicate in metabolizare, echilibrul apei din organism si sanatatea sistemului osos. Mineralele se impart in doua grupe:... [continuare]
Psoriazisul: alimente permise - alimente interzise
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, care se caracterizeaza prin eruptii de placi eritemato-scumoase (pete rosii acoperite de scuame). Aceste eruptii apar frecvent pe fata anterioara a genunchiului, in coate, la nivelul pliurilor cutanate inghinale sau axiale, la nivelul palmelor sau pe suprafata plantara. Cauzele care conduc la aparitia acestei afectiuni nu sunt cunoscute; deoarece aproximativ 50% dintre cazuri sunt ereditare, considerandu-se ca principala cauza existenta unui factor de risc ereditar. Potrivit studiilor, regimul alimentar este foarte important in ameliorarea manifestarilor bolii. Astfel, oamenii de stiinta sustin ca o dieta bogata in fructe si legume proaspete care contin antioxidanti, beta-caroten, folati, acizi grasi Omega-3, zinc si cupru contribuie la prevenirea psoriazisului si trateaza eruptiile eritemato-scuamoase. Alimente permise 1. Fructe (proaspete) - cirese, fructe de padure, piersici, mere, prune, caise. 2.... [continuare]
Generalitati Oricine a adoptat vreodata un regim de slabire, probabil ca a auzit despre dieta Pritikin: o dieta saraca in grasimi, nu una vegetariana, dar bazata in special pe vegetale, cereale si fructe. Proportia grasimilor reprezinta circa 10% din totalul alimentelor. Inca din 1976, mai mult de 70.000 de persoane au fost tratate in cadrul Centrului Pritikin, invatand care alimente trebuie consumate, sa prepare meniuri si diferite gustari sarace in grasimi si combinand toate acestea cu exercitiul fizic si cu alte principii pentru o viata sanatoasa. Numeroase carti scrise de Nathan Pritikin au transmis principiile dietei. Acestea promovau starea de sanatate prin scaderea nivelului colesterolului si ajutau pacientii bolnavi de diabet sa isi normalizeze nivelul glicemiei, fara a mai fi necesara administrarea insulinei. Fiul sau, Robert, a preluat si a imbunatatit conceptul. Principiile de baza erau constituite tot de catre alimentele vegetale, iar cantitatea de grasimi cat... [continuare]
Generalitati Deficitul de proteine poate fi cauzat de malnutritie, obiceiuri alimentare nesanatoase, dar si de consumul produselor alimentare care nu contin proteine. Desi, de cele mai multe ori nivelul scazut al acestor substante organice este urmarea unei diete care nu contine o cantitate suficienta de proteine, exista o categorie de persoane care sufera de deficit congenital de proteina C sau S. Proteinele din organism sunt defalcate in aminoacizi, care intra in compozitia muschilor si a sangelui, necesari pentru formarea acestora. Rolul proteinelor Proteinele au un rol important in refacerea tesuturilor - proces important in vindecarea ranilor, leziunilor. Totodata, proteinele contribuie la intretinerea corespunzatoare a sistemului imunitar. Deoarece actiunea acestora este esentiala pentru desfasurarea anumitor functii din organism se recomanda consumarea unei cantitati adecvate de proteine, zilnic. In anumite situatii, deficitul de proteine favorizeaza aparitia mai... [continuare]
Proteinele: tipuri, alimentatie si cantitatea necesara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Proteinele sunt moleculele de baza ale materiei vii, care contribuie la dezvoltarea normala a organismului (muschi, par, piele, organe interne). Unele proteine se afla in sange, alaturi de hormoni, enzime si globule rosii. Proteinele sunt alcatuite din lanturi de aminoacizi. Acestia fac diferenta intre un pui si o bucata de branza sau o unghie de un fir de par. In organism, exista 22 de aminoacizi, dintre care 8 nu pot fi sintetizati de organism, motiv pentru care trebuie asimilitati din dieta - aminoacizi esentiali. Prin combinatia aminoacizilor rezulta o varietate infinita de proteine. Clasificare dupa functia proteinelor Intrucat proteinele sunt responsabile de multe functii ale celulelor vii, se poate realiza o clasificare in functie de acest criteriu. 1. Enzimele Sunt proteine care catalizeaza reactiile chimice si biochimice ale celulelor vii. Acestea sunt unele din cele mai importante si sunt responsabile pentru toate reactiile metabolice din... [continuare]
Tulburarea bipolara: alimentatia corespunzatoare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tulburarea bipolara este o afectiune complexa, caracterizata prin schimbari extreme si neobisnuite de dispozitie. Astfel, pacientii cu aceasta tulburare se confrunta cu episoade de depresie severa pana la episoade maniace. In cursul episoadelor maniace, pacientii tind sa aiba o dispozitie euforica, sa fie hiperactivi si agitati fara sa simta nevoia de a se odihni. Starea de spirit asociata pacientilor cu tulburare bipolara are stranse legaturi cu tulburarile de gandire, perceptiile distorsionate si abaterile de la normele sociale. Se estimeaza ca tulburarea bipolara afecteaza 1% din populatia globala; insa, potrivit unor cercetatori, prevalenta acestei afectiuni este mult mai mare. Recomandari dietetice Nu a fost stabilita o dieta specifica, insa este indicat sa optati pentru un regim alimentar sanatos, care sa contribuie la mentinerea greutatii corporale. Sfaturi dietetice 1. Evitati consumul de carne rosie, grasimi saturate, trans si carbohidrati.... [continuare]
Poftele alimentare si nevoile organismului
Autor: SfatulMedicului
Poftele alimentare nu au nicio legatura cu vointa umana! In majoritatea cazurilor, dorinta de a consuma un anumit aliment nu apare ca urmare a unei tulburari de alimentatie (anorexie, bulimie, obezitate), ci in urma unui dezechilibru hormonal cauzat de adoptarea unui regim alimentar necorespunzator. De asemenea, acestea se manifesta si in momentul in care glanda suprarenala nu mai functioneaza corespunzator - "oboseala suprarenala". In consecinta, manifestarea poftelor alimentare semnaleaza prezenta unui deficit de vitamine si minerale in organism. De exemplu, cand organismul este epuizat nivelul de zahar si/sau serotonina este redus, astfel se declanseaza pofta de dulciuri sau de carbohidrati. Potrivit ultimelor studii realizare in domeniu, un alt factor care declanseaza dorinta de a consuma un anumit aliment este imaginatia. Astfel, acest proces intelectual cognitiv numit imaginatie stimuleaza pofta unui aliment prin asocierea lui cu un eveniment placut, o perioada... [continuare]
Ce sunt fibrele alimentare? Fibrele dietetice sau alimentare se refera la toate tipurile de vegetale pe care organismul nu le poate digera sau absorbi. Spre deosebire de alte produse alimentare, cum ar fi grasimile, proteinele sau carbohidratii, pe care organismul le descompune si le absoarbe, fibrele nu sunt digerate de catre organism. Prin urmare, traverseaza relativ intacte stomacul, intestinul subtire, colonul si apoi sunt evacute din organism. Desi e greu de crezut, fibrele alimentare au un rol major in mentinerea sanatatii. Tipuri de fibre alimentare Fibrele sunt de doua tipuri: cele care nu se dizolva in apa (insolubile) si fibrele care se dizolva in apa (solubile). Fibrele insolubile Ajuta continutul colonului sa avanseze in timpul miscarilor peristaltice ale acestuia, usureaza activitatea sistemului digestiv si contribuie la curatarea colonului. Datorita acestor proprietati fibrele sunt apreciate si utilizate mai ales de catre persoanele care sufera de... [continuare]
Grasimi polinesaturate
Tipuri de grasimi care detin mai mult de o legatura chimica dubla in cadrul lantului de carbon. In functie de geometria legaturii duble, acizii grasi polinesaturati isi pot insusi o conformatie "cis" si "trans". Surse alimentare de grasimi polinesaturate: oleaginoase, branza, peste, fructe de mare. Acestea isi pastreaza proprietatile nutritive chiar si in timpul prelucrarii produselor. Sinonime: acid gras polinesaturat [continuare]
Grasimi mononesaturate
grasimile mononesaturate cu acizi grasi care au o singura legatura chimica dubla in cadrul lantului de carbon. Aceste grasimi sunt lichide la temperatura camerei dar se solidifica la temeperaturi scazute. Grasimile mononesaturate contribuie la scaderea nivelului de colesterol din sange, prevenind astfel, bolile cardiovasculare sau accidentul vascular cerebral. De regula, acest tip de grasime se gaseste in: uleiul de masline, uleiul de rapita, uleiul de arahide, uleiul de susan, avocado, unt de arahide si o varietate de oleaginoase. Sinonime: acid gras mononesaturat [continuare]
Vitamina b6
vitamina b6 este o vitamina hidrosolubila foarte sensibila la lumina, dar rezistenta la caldura si la procesul de oxidare. Termenul de vitamina, B6 grupeaza trei substante inrudite, intre care cea mai cunoscuta este piridoxina, celelalte doua fiind piridoxamina si piridoxalul. Ea contribuie la sinteza neurotransmitatorilor, molecule ce permit trecerea influxului nervos, esential in elaborarea gandirii, emotiilor, memoriei - previne deci dereglarea sistemului nervos. De asemenea favorizeaza formarea anticorpilor si creste rezistenta la infectii, previne spasmele musculare, trateaza sindromul premenstrual, diminueaza riscul aparitiei calculilor renali, reduce numarul si intensitatea crizelor la astmatici, inlesneste metabolizarea aminoacizilor, proteinelor, grasimilor, steroizilor, hemoglobinei, transformarea glicogenului in glucoza, impiedica formarea matretii. Vitamina B6 este indispensabila metabolismului, deoarece ajuta la transformarea proteinelor, lipidelor si glucidelor.... [continuare]
Fruct
Produs comestibil al unor vegetale, de savoare in general dulce. fructele sunt bogate in apa, in glucide (fructoza, mai ales), in fibre vegetale (celuloza si pectina, prezente mai ales in coaja lor), in vitamine (vitamina c in citrice mai ales, vitaminele b1, B2 si B6 in fructele uscate, precursorii de vitamina A in fructele cu sambure si in fructele baca) si in saruri minerale. Continutul lor in glucide variaza intre 5 si 19% pentru fructele proaspete, pana la 40%, chiar 60% pentru fructele uscate (curmale, smochine, stafide). Fructele uscate au o valoare calorica mult mai ridicala decat fructele proaspete si sunt foarte bogate in glucide simple, in sodiu, potasiu si calciu. Fructele oleaginoase (migdale, nuci, alune) sunt bogate in fibre, in proteine si mai ales in lipide; ele sunt mult mai calorice decat fructele proaspete: 400 calorii pentru 100 grame. Consumate in cantitati rezonabile, fructele proaspete constituie un bun aport de fibre si de vitamine. Pregatirea lor termica... [continuare]
Magneziu
oligoelement indispensabil organismului, care intervine in numeroase si importante reactii fiziologice (metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor, in excitabilitatea neuromusculara, in activitatile enzimatice, in permeabilitatea celulara, in coagularea sangvina etc.) Corpul unui adult contine aproximativ 25 grame de magneziu (Mg). Mai mult de jumatate din aceasta cantitate se gaseste in oase, un sfert in muschi, iar restul se repartizeaza, in principal, in inima, ficat, rinichi, tubul digestiv si in plasma. Aporturile recomandate sunt de 5 miligrame per kg de greutate corporala si pe zi. Necesitatile femeii gravide sunt multiplicate cu 2, cele ale copilului cu 3. Sursa - Cele mai bune surse alimentare de magneziu sunt cerealele complete, fructele oleaginoase (migdale, nuci), legumele uscate, ciocolata, unele fructe de mare (o specie de melci) si unele ape minerale. Se poate observa o carenta in caz de alimentatie prea saraca in magneziu (regim hipocaloric,... [continuare]
Floarea soarelui (helianthus annuus)
Planta medicinala si alimentara, oleaginoasa cultivata in majoritatea regiunilor tarii noastre. Tulpina este dreapta, paroasa si poate atinge chiar si 3 metri inaltime. Frunzele sunt aspre, mari, ovale. Florile au petale de culoare galben-portocaliu. Fructul este o achena, care variaza ca si culoare de la alb, negru sau pestrit. Planta infloreste din luna iulie pan ain octombrie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza semintele, florile marginale ligulate, frunzele si tulipinile verzi recoltate din perioada de inflorire. Floarea soarelui contine glucide, proteine, lipide, celuloza, acid oleic, palmitic, stearic, arahidic, lecitina, antociani, carotenoide, fitesteroli, carotenoide, flavone, vitamine. Planta are caracteristici emoliente, febrifuge. Uleiul obtinut din semintele de floarea soarelui este utilizat in mod special in alimentatie, dar este utilizat si in componenta altor tipuri de uleiuri (combustibili, uleiuri cosmetice, etc.). Uz intern: - boli... [continuare]
Nichel in plasma si urina
Nichelul (Ni) este un metal de culoare alb-argintie, utilizat pe scara larga in multe domenii, cum ar fi inginerie electrica, medicina, bijuterii sau industria de automobile. Nichelul este parte importanta a alimentatiei de zi cu zi, acesta regasindu-se in apa si in alimente (fructe uscate, oleaginoase, cereale integrale, legume verzi si legume uscate). Nivelurile crescute de nichel in natura sunt cauzate de poluarea umana: colorantii pentru sticla, ceramice si textile, robinetii placati cu nichel, vesela din aliaj nichel-otel, fumul de tigara. O forma mai rara a expunerii cronice este prin hemodializa, deoarece ionii de nichel pot ajunge in plasma ca urmare a actiunii chelatoare a albuminei. Vreme de cateva decenii, nichelul a fost considerat drept un mineral esential pentru organism. Desi nu exista dovezi stiintifice, se presupune ca nichelul are rol in absorbtia fierului, calciului si a zincului. Nichelul are potential toxic in forma sa gazoasa, tetracarbonilul de nichel.... [continuare]
Buna ziua, ma numesc Liuba, am 57 ani si am fost diagnosticata cu gastrita ulceroasa si as dori sa stiu tratamentul si dieta indicate in aceasta afectiune. Multumesc anticipat. [continuare]
Am dureri foarte mari in zona ficatului. ce as putea sa fac?
Pentru moment sunt plecat in strainatate si nu am posibilitatea de a merge la un doctor. De asemenea am avut hepatita a acum 14 ani. Ce pot sa fac pentru moment? [continuare]
buna ziua sotul meu are 45 de ani si are diabet zaharat tip 2 de vreo 2ani.Nu stiu cum as putea sa aflu despre o lista cu ce anume adica un meniu complet pentru o saptamana cel putin,pentru ca nu ami stiu ce sa-i dau sa manance:am incercat sa ii sarvesc numai mancare gatita,si la servici numai mancare gatita primeste dar pur si simplu a scazut mult in greutate si nu era gras nici inainte,dar face mult efort fizic la servici.As dori cat mai multe sfaturi si meniuri. va multumesc Cat de des pot sa-i dau vitamine ptr diabetici? [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter