Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

necesarul energetic

Tiroidectomia, ce presupune si cand este necesara

Tiroidectomia, ce presupune si cand este necesara

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2024

Dr. Madalina Alice Lata
Medic rezident endocrinologie

Ce este tiroidectomia Tiroidectomia reprezinta indepartarea chirurgicala a glandei tiroide. Tiroida este o glanda endocrina in forma literei H, formata din doi lobi uniti de un istm, situata in partea anterioara a gatului, pe trahee, care secreta doi hormoni, tiroxina (T4) si triiodotironina (T3), cu rol extrem de important in organism. Importanta tiroidei Printre rolurile tiroidei se numara: - dezvoltarea fizica si psihica a copilului - reglarea temperatura corpului - reglarea metabolismul energetic - functionarea optima a inimii, muschilor, a sistemului digestiv si cognitiv Indicatii terapeutice Medicul endocrinolog va indica indepartarea chirurgicala a glandei tiroide  in urmatoarele cazuri: Cancerul tiroidian : reprezinta cea mai frecventa indicatie pentru tiroidectomie. In acest caz, glanda tiroida va fi extirpata in totalitate, iar daca ramane rest de tesut tiroidian, medicul va indica terapia cu iod radioactiv pentru a distruge celulele canceroase in totalitate.... [continuare]

Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent)

Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent)

Actualizat la data de: 14 Iunie 2021

Dr. Nenu Daniela-Elena
Medic rezident diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Ce este diabetul zaharat Diabetul zaharat este o afectiune endocrinologica caracterizata prin anomalii metabolice, in special ale metabolismul glucidic. Diabetul zaharat apare atunci cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau cand modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea zaharului (glucozei) de catre celule. Daca secretia de insulina este deficitara sau in cazul in care exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul zaharului din sange (glicemia) este mult prea mare, iar tesuturile nu mai pot utiliza glucoza pentru producerea de energie. Daca nivelul glicemiei este persistent crescut apar complicatii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor si rinichilor. Daca glicemia atinge valori foarte mari se produce un dezechilibru metabolic sever ce caracterizeaza cetoacidoza diabetica (CAD). Diabetul zaharat tip 1 apare la orice... [continuare]

Diabetul zaharat non-insulino-dependent (dz de tip ii) la copii

Diabetul zaharat non-insulino-dependent (dz de tip ii) la copii

Actualizat la data de: 08 Decembrie 2025

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati DZ de tip II (non-insulino-dependent) este o afectiune cronica care apare cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau cand modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. La majoritatea pacientilor cu DZ de tip II, rezistenta periferica la actiunea insulinei este mecanismul primar, in timp instalandu-se deficitul secretiei de insulina. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea glucozei de catre celule. Cand secretia de insulina este deficitara sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, glicemia atinge valori mari, iar tesuturile nu o mai pot utiliza pentru producerea de energie. Hiperglicemia extrema este o urgenta medicala ducand la pierderea constientei, coma si, in final, la decesul pacientului. Daca nivelul glicemiei este persistent crescut, in timp, apar complicatii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor periferici si rinichilor. Mult timp DZ... [continuare]

Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat

Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat

Actualizat la data de: 26 Ianuarie 2022

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Diabetul zaharat de tip II apare atunci cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau celulele organismului prezinta o rezistenta crescuta la actiunea insulinei. Insulina asigura necesarul energetic celular, facilitand introducerea glucozei in celule si mentinand astfel valori normale in sange. Cand secretia de insulina este insuficienta sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul glucozei din sange (glicemia) creste dar in acelasi timp, nici tesuturile nu o pot utiliza pentru producerea de energie. Cand nivelul glicemiei este persistent crescut apar, din cauza efectelor nocive ale hiperglicemiei asupra vaselor sanguine sau a nervilor periferici, complicatii cronice grave. Diabetul zaharat de tip II este o boala caracteristica varstei adulte, insa apar din ce in ce mai multe cazuri si la copii si adolescenti datorita cresterii numarului de pacienti care sufera de obezitate. Deoarece tratamentul DZ de tip II de... [continuare]

Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent)

Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent)

Actualizat la data de: 10 Noiembrie 2025

Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice

Generalitati Diabetul zaharat de tip 2 (insulino-independent) este o boala cronica caracterizata prin anomalii metabolice, in special ale metabolismul glucidic ducand astfel la cresterea glicemiei peste valorile normale. Diabetul apare cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea glucozei (zaharului) de catre celule. Un alt rol al acestui hormon este de a stoca surplusul de zahar in depozite la nivelul muschilor, tesutului adipos si ficatului. Cand secretia de insulina este deficitara sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul zaharului in sange (glucoza din sange, glicemia) este mult prea mare iar tesuturile nu o mai pot utiliza pentru producerea de energie. Daca nivelul glicemiei este persistent crescut apar complicatii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor si... [continuare]

Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent

Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent

Actualizat la data de: 10 Noiembrie 2025

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Diabetul non-insulino-dependent (diabet zaharat de tip II) apare in urma pierderii progresive a secretiei de insulina de catre celulele β din pancreas, pe fondul rezistentei la insulina. Insulina este un hormon care participa la reglarea nivelului de glucoza din sange,facilitand utilizarea eide catre celule. Cand secretia de insulina este insuficienta sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul glucozei din sange creste si valori mai mari de 126 mg/dl definesc diabetul zaharat. Valorile constant crescute ale glicemiei pot duce la aparitia complicatiilor micro sau macrovasculare ale diabetului. Complicatii Complicatiile microvasculare (adica afectarea vaselor mici) sunt reprezentate de afectarea la nivelul ochiului (retinopatie), la nivelul rinichilor (nefropatie sila nivelul nervilor periferici (neuropatie). Complicatiile macrovasculare (leziuni aparute la nivelul vaselor de calibru mai mare) sunt reprezentate de boala... [continuare]

Nutritia si recuperarea medicala, o combinatie esentiala

Nutritia si recuperarea medicala, o combinatie esentiala

Actualizat la data de: 15 Ianuarie 2025

Dr. Bianca-Maia Sablici
Medic Rezident Medicina Fizica si de Reabilitare

Ce este nutritia? Nutritia reprezinta un proces prin care, cu ajutorul alimentatiei, organismul obtine si foloseste nutrientii necesari pentru mentinerea sanatatii si functionalitatii corporale optime. Prin intermediul unei alimentatii echilibrate, corpul se adapteaza in vederea sustinerii tuturor functiilor vitale. Rolul nutritiei Astfel, alimentele ingerate contribuie la furnizarea de energie, reglarea proceselor metabolice, mentinerea sistemului imunitar si depozitarea de energie. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, alimentatia noastra trebuie sa fie compusa din micronutrienti (vitamine, minerale) si macronutirenti (proteine, carbohidrati, grasimi). Necesarul poate fi obtinut prin alimentatie sau prin utilizarea de suplimente alimentare. De retinut ca alimentatia este o actiune coordonata sub control constient si voluntar si deci, este o actiune educabila. Legatura dintre planul alimentar si recuperarea medicala Cand se stabileste un plan alimentar personalizat... [continuare]

Profilul nutritional al alimentelor

Profilul nutritional al alimentelor

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Genetalitati Alimentul este un principal purtator de informatie preluata din mediul inconjurator. Aceasta informatie a alimentului interactioneaza cu propria noastra informatie genetica - conditie absolut necesara bunei functionari a entitatii biologice "om". Omul este un sistem deschis informational cu autoreglare, autoreproducere si evolutie antientropica, care prelucreaza informatii atat din mediul inconjurator, cat si din propriul mediu intern. Prelucrarea informatiei in organismul uman are loc pe doua cai majore. Prima cale de prelucrare a informatiei si cea mai evidenta este cea realizata in cadrul sistemului nervos (cel al vietii de relatie si cel negativ), care la om a atins un nivel nemaiintalnit la celelalte specii biologice, permitandu-i sa-si constientizeze propria-i existenta, fiind dotata cu ratiune si inteligenta. A doua cale majora de prelucrare a informatiei, care se afla la baza primei cai si interactioneaza direct cu aceasta, o reprezinta metabolismul... [continuare]

Grasimile benefice si nocive din alimente

Grasimile benefice si nocive din alimente

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Grasimea reprezinta cea mai bogata sursa de energie alimentara disponibila n dieta zilnica. Un consum excesiv insa, poate produce un aport energetic prea mare, iar daca aceasta energie nu este folosita, va provoca excesul de greutate si obezitate, favorizand aparitia bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, grasimea este implicata si în alte functii ale corpului nostru: - mentine pielea si parul sanatosi. - Ajuta la absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E si K). - efect termic asupra propriului organism. Tipuri de grasimi Cele mai multe dintre alimente contin mai multe tipuri de grasimi. Dintre acestea, unele sunt benefice pentru sanatate, comparativ cu altele. Totusi, nu este necesar sa se elimine complet, toate grasimile dintr-o dieta. Unele dintre ele influenteaza in mod pozitiv, iar altele in mod negativ starea de sanatate a unei persoane. Ideal ar fi, sa se consume cu moderatie produse alimentare care contin tipuri sanatoase de grasimi. Adevaruri... [continuare]

Cetoacidoza diabetica

Cetoacidoza diabetica

Actualizat la data de: 09 Mai 2019

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Ce este cetoacidoza diabetica Cetoacidoza diabetica este o urgenta medicala (afectiune care pune in pericol viata pacientului) si reprezenta acel complex de simptome care duce la diagnosticarea diabetului zaharat, dar cel mai frecvent, apare la pacientii cunoscuti diabetici. Apare cel mai frecvent in randul persoanelor cu deficit mare de insulina (pacientii cu diabet zaharat de tip 1), care pot prezenta valori foarte mari ale glicemiei. Cetoacidoza apare in momentul in care este perturbat metabolismul celulelor care folosesc ca substrat energetic glucoza (in special celulele nervoase, celulele musculare si cele hepatice). Aceasta complicatie apare atunci cand pacientul este incorect sau insuficient tratat (nu isi administreaza suficienta insulina si are astfel, un nivel mare al glicemiei). In mod normal, organismul nu poate utiliza glucoza ca substrat energetic decat in prezenta unei cantitati suficiente de insulina. In cazul unui deficit de insulina, celula nu va primi... [continuare]

Necesarul nutritional in functie de varsta

Necesarul nutritional in functie de varsta

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru a fi sanatosi, oamenii au nevoie de aminoacizi esentiali, glucide, acizi greasi esentiali si numai putin de 28 de vitamine si minerale. Totusi, nevoile nutritionale difera de la o etapa de viata la alta. In tipul dezvoltarii intrauterine, in copilarie si adolescenta, de exemplu, aportul de macronutrienti recomandati si majoritatea microelementelor sunt mai mari, comparativ cu cele de la varsta adulta. De asemenea, la persoanele in varsta unele dintre nevoile nutritive (de exemplu, vitamina D) cresc in timp ce altele, scad. Specialistii recomanda un aport alimentar dietetic de referinta care este specific pentru diferite etape ale vietii. Ar trebuie remarcat, totusi ca aceste recomandari nutritionale nu sunt concepute pentru persoanele care sufera de boli cronice sau care au un risc crescut de a dezvolta boli din cauza varstei, genetice sau ca urmare a unor factori de viata (de exemplu, fumatul, consumul de alcool, efortul fizic intens). Nevoiele... [continuare]

5 reguli de baza in fitness

5 reguli de baza in fitness

Actualizat la data de: 21 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fitness-ul reprezinta activitatea fizica ce ofera organismului posibilitatea de a-si folosi la maximum resursele energetice. Poate fi privit ca o cale spre imbunatatirea sanatatii, aspectului si randamentului fiecarei persoane in parte. Capacitatea unei persoane de a realiza exercitii fizice depinde foarte mult de factori precum varsta, sexul, obiceiurile personale si alimentare, precum si de antrenamentul anterior. Cum primele doua nu pot fi controlate sau influentate, specialistii recomanda adaptarea obiceiurilor alimentare si personale unui mod de viata care sa includa si exercitii de fitness. Fitness-ul poate fi incitant si totodata frustrant. Poate deveni o activitate monotona daca exercitiile nu sunt variate permanent. El implica antrenarea si folosirea muschilor, plamanilor si inimii. De asemenea, s-a stabilit ca exista o influenta intre miscare si functia mentala, in sensul imbunatatirii stabilitatii emotionale. Orice persoana care... [continuare]

Profitati de vara - imbogatiti-va dieta cu legume proaspete!

Profitati de vara - imbogatiti-va dieta cu legume proaspete!

Actualizat la data de: 22 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Vara este in toi, iar legumele si fructele parca sunt mai diversificate ca niciodata. Oferta este atat de bogata si tentanta incat nu se poate sa rezistam! Regimul nostru alimentar are numai de castigat daca vom consuma cat mai multe legume si fructe proaspete in aceasta perioada. Pline de vitamine si nutrienti necesari, legumele sunt solutii foarte potrivite si la indemana pentru a ne stimula sanatatea. Nu este greu sa sporim cantitatea legumelor si fructe proaspete pe care o consumam zilnic. Putem combina fructe cu un bol cu cereale, putem adauga morcovi prospeti la un sos de paste sau putem alege drept garnituri salate de vara si ca desert fructe de sezon. Iata cum ne recomanda specialistii sa ne fortificam cu vitamine si sa ne sporim cantitatea de legume [continuare]

Biochimia organismului

Biochimia organismului

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Cunoasterea fenomenelor biochimice care au loc in timpul efortului fizic prezinta o importanta deosebita in procesul de practicare stiintifica a culturii fizice si sportului. Orice activitate sportiva presupune un efort mai mic sau mai mare, care implica un consum suplimentar de energie fata de cel solicitat in cadrul proceselor vitale normale, asa numitul metabolism bazal. Metabolismul bazal, numit si metabolismul energetic de repaus reprezinta bilantul energetic al unui organism aflat in repaus complet la o temperatura mare ambianta de 20 grade C dupa un post de 12-18 ore. Metabolismul bazal (MB) se exprima prin numarul de calorii degajate pe metru patrat de suprafata corporala timp de o ora. El variaza in functie de sex si varsta, avand valori mai mari la barbati fata de femei si la tineri fata de varstnici. MB se refera numai la energia necesara pentru intretinerea activitatii vitale in stare de repaus absolut, dar numeroase conditii pot mari consumul energetic. [continuare]

Importanta fierului in dieta

Importanta fierului in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Importanta fierului in organism Fierul reprezinta un macroelement ce se gaseste in toate celulele corpului. Importanta lui in economia organismului deriva din cantitatea in care se gaseste, 2,5-5 grame si din faptul ca peste 65% din total intra in structura hemoglobinei din hematii (proteina cu rol esential in transportul oxigenului catre celule si tesuturi). Organismul uman are nevoie de un aport consecvent si crescut de fier pentru a-si putea indeplini functiile. Fierul trebuie sa existe in permanenta si la un nivel cat mai ridicat deoarece functiile sale sunt multiple si au interesare plurisistemica, de exemplu: transporta oxigenul catre tesuturi, transporta diverse substante chimice implicate in metabolismul energetic, are actiune antioxidanta si este implicat in promovarea cresterii si dezvoltarii armonioase, in mentinerea imunitatii la niveluri optime si asigurarea functiei reproductive. Fierul se gaseste in organism in structura hemoglobinei si mioglobinei (proteina din... [continuare]

Informatii esentiale despre transplantul de organe

Informatii esentiale despre transplantul de organe

Actualizat la data de: 18 Ianuarie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Transplantul de organe este una din cele mai interesante parti ale medicinei. El reprezinta de fapt inlocuirea unui organ care nu isi mai poate indeplini corect functiile (datorita unor procese patologice sau traumatisme) sau care devine chiar periculos pentru organism, cu altul sanatos, care poate prelua rolul celui bolnav. In vederea realizarii transplantului este necesara existenta a doua persoane cheie: primitorul (receptorul) si donatorul. Donatorul poate fi o persoana in viata sau o persoana recent decedata. Trebuie precizat insa ca nu toate organele organismului uman pot fi transplantate. Cele pentru care deja exista o experienta in domeniu sunt: - Rinichii: daca sunt afectati de lupus, boala polichistica renala, sau sufera de nefropatie diabetica in stadiu avansat. Rinichii sunt cei mai des transplantati. Transplantul poate fi realizat de la un donator mort sau viu, rinichii fiind organe pereche, unul putand prelua si functia celuilalt (in anumite... [continuare]

Boli oportuniste in hiv: limfomul non - hodgkin

Boli oportuniste in hiv: limfomul non - hodgkin

Actualizat la data de: 18 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Organismul pacientilor cu infectie HIV, mai ales cand infectia a atins stadiul SIDA, este foarte slabit, atat datorita bolii in sine, care prin caracterul cronic consuma rezervele energetice si nutritive, cat si datorita tratamentului. Pe acest teren pot sa apara o serie de afectiuni, numite oportuniste. Acestea pot fi relativ bine suportate de o persoana anterior sanatoasa, insa pe un fond de infectie HIV, ele pot face adevarate ravagii. Bolile cu caracter oportunist pot fi infectii (atat bacteriene si fungice, cat mai ales parazitare), si cancere. Una din aceste afectiuni oportuniste este si limfomul non - Hodgkin, a carui frecventa de aparitie este relativ crescuta in randul pacientilor HIV, dar ramane in limite reduse in populatia generala. Limfomul non - Hodgkin Datorita frecventei atat de crescute in HIV, limfomul non - Hodgkin este denumit de specialisti, in acest context, limfomul asociat HIV. Virusul imunodeficientei umane dobandite este un agent patogen... [continuare]

Creierul, cel mai solicitat organ al omului contemporan

Creierul, cel mai solicitat organ al omului contemporan

Actualizat la data de: 11 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Desi creierul primeste prin intermediul vascularizatiei sale foarte bogate o mare cantitate de substante plastice si energetice, materia prima a creierului o reprezinta totusi informatia. Spre deosebire de toate celelalte aparate si organe, care s-au specializat in prelucrarea substantelor si a energiei, creierul s-a specializat in prelucrarea informatiilor, care sunt absolut necesare pentru reglarea organelor interne si a comportamentului uman intr-un mediu foarte variabil. Organele de simt si receptorii interni s-au specializat in sesizarea si receptionarea informatiilor; creierul s-a specializat in prelucrarea informatiilor primite si in transmiterea deciziilor rezultate, spre diferite aparate si organe. Astfel, intregul organism a devenit de fapt un extrem de complicat sistem de comunicatii, de-a lungul caruia circula o cantitate foarte mare de informatii necesare reglarii tuturor organelor si a comportamentului uman. Cu toate ca prin sistemul de comunicatii al... [continuare]

Enzimele si organismul uman

Enzimele si organismul uman

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt enzimele? Elementul cu adevarat remarcabil pe care il contin alimentele vii, in special cele neprelucrate, sunt enzimele. Enzimele reprezinta cheia pentru o absorbtie buna a hranei, fiind eliberate odata ce incepem sa mestecam. In egala masura, toate procesele noastre fizice depind de enzime. Care este rolul enzimelor? Acestea sunt principalii catalizatori ai tuturor reactiilor chimice din organismul nostru, fara de care am inceta sa functionam sau sa existam. Enzimele determina digestia, detoxifierea, imunitatea si toate celelalte procese metabolice si regeneratoare. Calitatea enzimelor noastre este reflectata in propriul nivel energetic si in vitalitatea noastra. Enzimele, intalnite in toate organismele vii, sunt molecule de proteine care digera hrana, descompunand-o in fragmente suficient de mici incat sa treaca in sange prin porii minusculi ai intestinelor. Ele reprezinta „clasa muncitoare“ a organismului. Pe langa actiunea de digerare a hranei,... [continuare]

Alimentatia corecta in bolile hepatice

Alimentatia corecta in bolile hepatice

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Functiile ficatului Ficatul este un organ cu multiple functii in economia organismului. O parte din aceste functii sunt legate de metabolismul energetic (ficatul jucand un rol cheie in transformarea nutrientilor in surse energetice). Bolile hepatice (cum ar fi hepatitele, ciroza) pot influenta in mod dramatic functionarea corecta a organului, acest lucru avand repercusiuni asupra intregului organism (care astfel ajunge sa fie privat de o gama larga de nutrienti esentiali). Ficatul primeste o mare parte din nutrientii absorbiti si vehiculati in sistemul circulator. Acestia sunt depozitati sau sunt transformati astfel incat sa poata fi utilizati imediat de organism (in functie de nevoi). In acelasi timp, ficatul indeplineste si un rol de detoxifiere generala a organismului. Toate aceste functii sunt mult diminuate in prezenta unor afectiuni ale organului. Dieta hepatoprotectoare Prin adoptarea unei diete corespunzatoare, pacientul cu diverse hepatopatii poate evita instalarea... [continuare]

Ce este Intralipid si pentru ce se utilizeaza Indicatii Emulsie lipidica destinata alimentarii pe cale intravenoasa. Intralipid este o emulsie lipidica sterila si apirogena ce se administreaza pe cale intravenoasa in perfuzie. Reprezinta o sursa energetica si de acizi grasi esentiali. Intralipid contine ulei de soia purificat emulsifiat si fosfolipide purificate din ou. Uleiul de soia contine un amestec de trigliceride cu acizi grasi predominant polinesaturati. Fosfolipidele din ou sunt izolate din galbenus. Dimensiunea globulelor lipidice si proprietatile biologice ale Intralipidului sunt similare chilomicronilor. Intralipid asigura aportul necesar de energie si acizi grasi esentiali la pacientii care necesita alimentarea pe cale intravenoasa. Intralipid este indicat si in cazul pacientilor cu deficIt de acizi grasi esentiali care nu isi pot mentine sau reface continutul normal de acizi grasi esentiali printr-un aport oral. Mod de administrare Dozarea si rata perfuziei cu... [continuare]

Preambulina este o proteina sintetizata de hepatocit, fiind metabolizata si excretata la nivel renal. Aceasta transporta tiroxina si retinolul atat in ser, cat si in lichidul cefalorahidian. Transtiretina este utilizata pentru depistarea malnutritei proteino-energetice si se asociaza cu aparitia amiloidozelor sistemice. Amiloidozele sistemice reprezinta un numar de afectiuni caracterizate prin formarea de palcuri (agregari) si/sau acumulari de anumite proteine (amiloidul, proteine fibroase) in spatiul extracelular,i n majoritatea tesuturilor si organelor, ceea ce explica marea diversitate a manifestarilor clinice. Amiloidul acumulat provoaca disfunctia progresiva a organului afectat. Pacientii cu amiloidoza familiala asociata cu transtiretina prezinta semne si simtpome ce pot fi nespecifice si in general atribuite cu alte afectiuni mai intalnite. Amiloidoza familiala asociata cu transtiretina prezinta o paleta larga de manifestari: - renale: sindrom nefrotic, proteinurie, dar... [continuare]

Anticorpi antiinsulina

Din Analize Medicale

Insulina este un hormon produs de celulele beta ale pancreasului. Aceasta joaca un rol important in metabolismul energetic. Factorii care conduc la scaderea secretiei sau absenta insulinei provoaca diabetul. Analiza se recomanda pentru a verifica daca organismul produce anticorpi impotriva insulinei, dupa stabilirea diagnosticului de diabet, pentru a diferentia diabetului de tip 1 de cel de tip 2. Anticorpii sunt proteine pe care organismul le produce pentru a se proteja de virusi. Venele si arterele variaza de la o persoana la alta si in cadrul fiecarui organism. Seropozitivitatea ( ≥ 0,03 nmol/L) la un pacient care nu a fost tratat niciodata cu insulina este compatibila cu predispozitia la diabetul de tip 1. [continuare]

Preambulina este o proteina sintetizata de hepatocit, fiind metabolizata si excretata la nivel renal. Aceasta transporta tiroxina si retinolul atat in ser, cat si in lichidul cefalorahidian. Transtiretina este utilizata pentru depistarea malnutritei proteino-energetice si se asociaza cu aparitia amiloidozelor sistemice. Amiloidozele sistemice reprezinta un numar de afectiuni caracterizate prin formarea de palcuri (agregari) si/sau acumulari de anumite proteine (amiloidul, proteine fibroase) in spatiul extracelular, in majoritatea tesuturilor si organelor, ceea ce explica marea diversitate a manifestarilor clinice. Amiloidul acumulat provoaca disfunctia progresiva a organului afectat. Pacientii cu amiloidoza familiala asociata cu transtiretina prezinta semne si simptome ce pot fi nespecifice si in general atribuite cu alte afectiuni mai intalnite. Amiloidoza familiala asociata cu transtiretina prezinta o paleta larga de manifestari: - cardiaca: insuficienta cardiaca predominant... [continuare]

Remartin

Din Clinici/Firme medicale

Reflexomasajul are o vechime de 4000 de ani, si cu siguranta chinezii sunt marii lui cunoscatori. Aceste metode s-au folosit si in alte culturi, ca De exemplu la incasi, egipteni si romani. In multe triburi indiene vrajitorul a folosea masajul punctelor de presiune. in 1913 Dr. Fitzgerald a facut cunoscute si in culturile occidentale zonele de reflex si eficacitatea lor. Zonele de reflex sunt acele puncte, arii, care sunt in conexiune neurala si energetica cu anumite organe. Zone de reflex se gasesc pe talpa, palma, de-a lungul colonei vertebrale, pe urechi si limba. Cel mai des reflexomasajul se face pe talpa, mai rar pe palma, si cel mai rar pe coloana vertebrala. Pe limba sau ureche niciodata, datorita suprafetei lor de mica marime. De aceea s-a raspandit ideea, ca reflexomasajul este in primul rand masajul in talpa. Reflexomasajul este masajul zonelor de reflex pentru un interval de timp definit (1-10 minute), cu miscari stabilite (circulare, de tragere, de impingere, fixe si... [continuare]

Brotac medical center srl

Din Clinici/Firme medicale

Clinica Brotac Medical Center este pe piata din 2006, se afla in relatii contractuale cu CASMB, CASCL, CASIF, CASGR si CASIL . Ofera servicii de recuperare medicala fizica si balneologie, reumatologie si ingrijiri medicale la domiciliu. De serviciile noastre pot beneficia pacientii asigurati, costurile tratamentelor fiind decontate de catre casa de asigurari, cat si la cabinetul medical, prin sedinte de fizioterapie, kinetoterapie, acupunctura, reflexoterapie si masaj. Avem si mijloacele si experienta necesara pentru a va ajuta sa va refaceti starea de sanatate! Si ce ne putem dori mai mult decat sa vindecam atat trupul cat si sufletul? Pentru a veni in sprijinul sanatatii dumneavoastra noi va oferim tratamente si proceduri medicale pentru: Recuperare post-traumatica Post–imobilizare la pat Recuperare in patologia sportiva Recuperare dupa accidente vasculare cerebrale: hemipareza, hemiplegie Recuperare in scleroza multipla in plagi, boala... [continuare]

Cm buna vestire

Din Clinici/Firme medicale

Cabinetul medical Buna Vestire a luat fiinta in toamna anului 2003. La momentul acela, a fost primul cabinet medical de fiziokinetoterapie si reflexoterapie din Timisoara in care s-a implementat un nou concept de aplicare a medicinei, imbinand medicina alopata cu medicina traditionala in scop terapeutic, toate terapiile fiind efectuate in exclusivitate de catre medici. Pacientii cabinetului au beneficiat in egala masura de tratamente naturiste dar si de sfaturi si tratamente medicale alopate. Terapii precum fizioterapia, reflexoterapia , kinetoterapia, masajul, meloterapia sau aromoterapia efectuate de catre un personal medical tanar , dinamic si competent, au ajutat pacienti de toate varstele si categoriile sociale sa-si gaseasca alinarea fizica si mentala in cabinetul nostru. Va marturisim ca ne plac oamenii si acestia ne indragesc. Zambetul nostru si dorinta de a ajuta vin din suflet si oamenii simt acest lucru. De aceea multi dintre pacienti vin la noi ca la niste prieteni.... [continuare]

Dieta cu calorii negative

Dieta cu calorii negative

Actualizat la data de: 16 Martie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Expresia "alimentele cu calorii negative" face referire la anumite alimente care necesita mai multe calorii pentru procesare decat propriul continut caloric. Consumarea alimentelor cu calorii negative supune organismul unui efort suplimentar si unui consum energetic crescut in procesul de descompunere si digerare, astfel incat numarul caloriilor consumate de organism este mai mare decat numarul celor asimilate. Acest aspect le confera alimentelor cu calorii negative un extraordinar avantaj in arderea naturala a grasimilor. O portie de desert compus din 400 de calorii poate necesita 150 de calorii pentru a fi digerat de organism, de unde rezulta un castig de 250 de calorii adaugat la grasimea corporala. Potrivit teoriei alimentelor cu calorii negative, spre exemplu, daca se consuma 100 de calorii dintr-un aliment ce necesita 150 de calorii pentru a fi digerat, organismul va arde 50 de calorii suplimentare, prin simpla consumare a respectivului aliment. Cum... [continuare]

Pagina 1 din 10 (273 rezultate)