milupa miluvit mit orez si porum
Personalitatea adictiva: mit sau realitate?
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Ce este personalitatea adictiva Termenul de personalitate adictiva se refera la ideea unui individ care are o tendinta naturala de a dezvolta diferite dependente. Trebuie stiut ca personalitatea adictiva face referire la un diagnostic medical, iar multi experti chiar se opun ideii. Astfel, se discuta daca personalitatea adictiva este mit sau realitate. Poate fi tentanta atribuirea dependentelor unei persoane catre personalitatea acesteia ca o modalitate de a intelege de ce acestea exista. Totusi, asocierea dependentelor cu personalitatea poate veni la pachet si cu anumite dezavantaje. Vizualizarea dependentei ca parte a caracterului cuiva poate determina oamenii sa priveasca cu alti ochi persoana respectiva, sa o invinovateasca pentru lucrurile facute si sa considere ca dependenta face parte din ea. In realitate, insa, orice persoana poate dezvolta o dependenta, iar aceasta din urma este, de asemenea, tratabila. Acest articol are scopul de a prezenta mai multe detalii despre... [continuare]
Generalitati Doar una dintre urmatoarele afirmatii este adevarata. Stiti care...? • Cariile sunt cauzate de alimente cu un grad ridicat de aciditate, cum este lamaia. • Daca aveti o carie, cu siguranta, o veti observa. • Dupa tratarea cariei, dintele nu se va mai deteriora. Raspunsul corect il veti afla din randurile urmatoare. Zaharul este principala cauza de aparitie a cariilor Mit si adevar. In realitate, acidul ajuta la dezvoltarea bacteriilor din cavitatea bucala si este responsabil de formarea cariilor. Bacteriile se hranesc cu glucide iar zaharul este unul dintre acestea. Orezul, painea, cartofii si fructele sunt de asemenea carbohidrati. In urma consumului de zaharuri, bacteriile produc acidul care ataca dintele, astfel, in interiorul acestuia se formeaza o cavitate la care nu ajunge nici periuta de dinti, nici ata dentara. Deoarece bacteriile metabolizeaza continuu carbohidratii si produc acid, cavitatea se mareste treptat. Atentie! Nu conteaza cantitatea... [continuare]
Zvonuri despre sanatate: mit si adevar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Odata cu dezvoltarea tehnologiei, informatiile circula mai usor si mai rapid. Totusi, nu toate datele care pot fi citite online, referitor la sanatate, sunt corecte. Din cauza internetului si a sfaturilor neavizate ale apropiatilor, diferenta intre mit si adevar se face cu mai multa dificultate. Indiferent de originea lor, informatiile gresite despre sanatate pot cauza anxietate inutila si distrag atentia de la obiceiurile sanatoase care merita intr-adevar timpul si energia dumneavoastra. Bauturile acidulate sunt nocive pentru rinichi Adevar. Consumul excesiv de bauturi acidulate (indiferent daca au sau nu zahar) dubleaza riscul de boli renale cronice. Cercetatorii cunosc deja faptul ca bauturile racoritoare acidulate sunt asociate cu mai multi factori de risc care contribuie la aparitia bolilor renale (hipertensiune arteriala, diabet zaharat si pietre la rinichi). Se vor evita mai ales bauturile de tip Cola care sunt considerate printre cele mai nocive. S-a... [continuare]
Orezul brun vs orezul alb - beneficii si atentionari
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Orezul brun detine o serie intreaga de beneficii pentru sanatate, fiind recomandat de medicii nutrionisti in detrimentul orezului alb. Diferenta dintre aceste doua cereale nu consta doar in culoare, ci si in calitatile nutritionale oferite de fiecare in parte. In timp ce orezul alb este mai apetisant si mai pufos prin gatire decat orezul brun, cel din urma recupereaza teren din prisma impactului pe care il are asupra sanatatii. Orezul brun este forma integrala a cerealei, fiindu-i indepartat doar stratul superior prin macinare. Prin urmare, acesta pastreaza intreaga cantitate de fibre si germeni, partile cele mai bogate in nutrienti vitali. Orezul alb este cereala care si-a pierdut prin macinare taratele si germenii de orez, fiind mai sarac in fibre si nutrienti. Acesta trece printr-un proces complex de rafinare, care inlatura stratul de aleuron, bogat in uleiuri esentiale (ce determina orezul integral sa rancezeasca mai repede decat cel alb,... [continuare]
Cum functioneaza Dieta cu orez are la baza consumul de carbohidrati sanatosi. Legumele bogate in fibre, fructele si cerealele sunt principalele alimente care vor fi consumate alaturi de orez. De asemenea, mesele zilnice vor avea un continut scazut de sare si grasimi. Inca din prima faza a dietei se va pierde in greutate, intrucat caloriile consumate vor fi de aproximativ 800 pe zi, ceea ce inseamna foarte putin. In mod normal, pentru o nutritie optima sunt necesare zilnic, aproximativ 1600 calorii. Dupa etapa de dezintoxicare, meniul va cuprinde 1000 de calorii pe zi, pana cand se va atinge numarul de kilograme dorit. Faza finala este cea de mentinere a greutatii. Numarul de calorii va creste putin, dar planul de dieta va cuprinde in continuare o cantitate scazuta de grasimi si sare. De asemenea, se vor putea consuma fara mari restrictii fructe, cereale si legume. Exemplu de meniu Dieta pe baza de orez contine alimente cu amidon, fructe, legume si lactate. In acest exemplu... [continuare]
Generalitati Gripa sezoniera, gripa aviara, gripa porcina - ne confruntam cu din ce in ce mai multe virusuri capabile sa determine imbolnaviri, insa parca si miturile care inconjoara transmiterea, evolutia si prognosticul acestor afectiuni sunt mai numeroase ca oricand. Specialistii considera ca zvonurile sunt chiar la fel de greu de stapanit precum virusurile in sine, virusuri care alimenteaza ideile preconcepute referitoare la intregul spectru al bolii, iar acest fapt nu face decat sa se agraveze, tinand cont si de numarul din ce in ce mai crescut de pacienti diagnosticati sau posibil contaminati cu noul virus gripal porcin. Gripa aviara si gripa porcina nu au facut decat sa ne arunce intr-un necunoscut de informatii contradictorii, de temeri si explicatii adesea insuficiente, in fata carora ne putem simti neprotejati si insuficient lamuriti. Expertii sunt adesea alertati de magnitudinea acestor zvonuri care circula mai repede decat informatiile cu scop preventiv pe... [continuare]
Generalitati Pierderea auzului se caracterizeaza prin scaderea brusca sau progresiva a perceptiei sunetelor. Pierderea progresiva a auzului, afecteaza toate grupele de varsta si este ca frecventa pe locul trei dintre cele mai frecvente afectiuni pe termen lung (cronice) la varstnici. Aceasta afectiune se intalneste pana la 40% la persoanele peste varsta de 65 de ani si pana la 80% la persoanele peste 85 de ani. Potrivit studiilor, intre 2,5 si 10 milioane de persoane risca sa isi piarda auzul in urmatorii 5 ani deoarece asculta muzica la casti mai mult de o ora pe zi, la volum ridicat. Raportul Comisiei Europeane avertizeaza ca utilizatorii de playere asculta saptamanal peste cinci ore de muzica la volum ridicat, mai mare de 89 de decibeli, adica mult mai mult decat nivelul de zgomot permis la locul de munca. Cei mai expusi la risc sunt tinerii si copiii. Poluarea fonica este principalul factor de risc, din mediu, care conduce la pierderea auzului. Sunetele puternice din... [continuare]
Despre ochi si vedere: mit si adevar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ochii au mai mult de 2 milioane de parti componente, situandu-se pe locul secund in topul celor mai complexe organe ale corpului uman, dupa creier. Functia primara a sistemului oftalmologic este vederea, considerata de multi cel mai important simt al omului. Bolile ochiului pot afecta globul ocular, nervul optic sau anexele ochiului (conjunctiva, pleoapele, muschii si nervii oculomotori). Ele pot fi de diferite tipuri: - afectiuni congenitale: cauzate de o modificare de origine genetica in dezvoltarea aparatului ocular sau de o afectiune contactata in timpul vietii intrauterine; - afectiuni inflamatorii: afecteaza partea superficiala a aparatului ocular (conjunctivita, episclerita) sau membranele interioare (uveita, coroidita); - glaucomul este o afectiune in cursul careia presiunea intraoculara, prea ridicata, este insotita de alterari ale nervului optic; - bolile vasculare sunt grave mai ales atunci cand privesc vascularizarea retinei sau a nervului optic... [continuare]
Generalitati Cu siguranta pana acum cel putin o persoana v-a sfatuit sa nu consumati ciocolata deoarece favorizeaza aparitia acneei. Este total eronat! Intr-adevar exista situatii in care alimentele conduc la agravarea acneei, insa in niciun caz acestea nu conduc la aparitia acestei afectiuni Recent cercetatorii din Australia au realizat cateva studii pentru a determina toate cauzele care duc la aparitia acneei. Potrivit acestora, alimentele cu un continut ridicat de carbohidrati conduc la aparitia acneei. Explicatia: consumul ridicat de carbohidrati conduce la hipersecretie de insulina, crescand astfel riscul aparitiei rezistentei la insulina. O cantitate mare de insulina in organism determina ovarele sa produca mai mult testosteron, fapt care intr-adevar favorizeaza aparitia acneei, dar poate genera si aparitia sindromului de ovar polichistic. Inca mai sunteti convins/a ca stiti totul despre acnee? Cititi urmatoarele mituri si veti fi surprinsi sa... [continuare]
Am o propunere in ce priveste suplimentul arterin orez rosu
Ar trebui sa treceti la contraindicatii ,cazul in care persoanele au hemoroizi.Eu am luat Arterin orez rosu,si la fiecare defecatie,hemoroizii au sangerat.Am oprit tratamentul,am facut o pauza de 2-3 zile ,si am reluat Arterin,a revenit sangerarea la nivelul hemoroizilor..Va rog sa treceti in prospect si aceasta reactie adversa.Eu mai am 2 cutii cu cate 90 de pastile,ce pot face cu ele? [continuare]
Orezul (oryza sativa)
Planta anuala de cultura, intalnita in zone cu climat bland si umed. Radacina este fasciculata, se prelungeste aerian cu o tulpina cilindrica de pana la 1.3 m inaltime care prezinta frunze ce au lingula triungiulara, urechiuse dezvoltate ce inconjoara tulpina. Inflorescenta apare in iulie-august, sub forma de panicul, care se transforma in fructe cariopse, concrescute cu paleele. Planta contine celuloza, proteine, grasimi, substante extractive neazotate, minerale (calciu, fosfor, fier, potasiu, sodiu, sulf, magneziu, mangan, clor, iord, zinc, fluor, arsenic) si vitamine A, B1, B6, b12 continute in coaja care din pacate se pierde in procesul de prelucrare. Cariopsele contin: 13.7 % apa, 10.4% fibre, 2.3% lipide, 5.8% proteine, 73.7% glucide. In scop fitoterapeutic se utilizeaza boabele de orez decorticate partial sau integral (orezul cargo – orezul curatat de prima lui invelitoare, de pleava, apoi orezul semi-complet care a suferit o prima prelucrare si orezul alb sau... [continuare]
Gilucor mite, comprimate
Compozitie Gilucor mite : comprimate a 80 mg sotalol Actiune terapeutica D, L-sotalolul este un antiaritmic hidrofil din clasa a III-a (dupa clasificarea Vaughan-Williams), cu capacitate crescuta de blocare areceptorilor . Actiunea antiaritmicelor din clasa a III-a se bazeaza pe prelungirea acuta a potentialului de actiune monofazic, fara afectarea vitezei de conducere. Perioada refractara absoluta este prelungita.Acest mecanism de actiune electrofiziologic este comun izomerilor dextrogir si levogir, fiind demonstrata actiunea asupra atriului, nodului atrioventricular, fasciculelor accesorii si asupra ventriculului. Actiunea beta-blocanta, fara activitate simpatomimetica intrinseca, a izomerului levogir este aproximativ aceeasi atat asupra receptorilor b1 cat si asupra receptorilor 2. In functie de tonusul simpatic, sotalolul scade frecventa cardiaca si forta contractila a miocardului, viteza de conducere AV si activitatea reninei plasmatice. Prin blocarea receptorilor 2,... [continuare]
Atenil mite, comprimate
Ce este Atenil Mite si pentru ce se utilizeaza Indicatii Atenil contine ca substanta activa atenolol. Aceasta substanta apartine unei generatii de beta-blocanti, care actioneaza selectiv pe cord. Activitatea muschiului cardiac se reduce si scade reactia inimii fata de eforturile fizice si psihice. Atenil previne crizele de anghina pectorala (senzatia dureroasa de presiune cardiaca cu reflectare in bratul stang) reducand frecventa si intensitatea acesteia. Un ritm cardiac neregulat sau un puls ridicat datorat bolii sau a stresului se poate normaliza cu Atenil. Produsul Atenil reduce hipertensiunea. Atenuarea activitatii cardiace cat si scaderea tensiunii arteriale se realizeaza fara influentarea musculaturii respiratorii. De aceea, pot fi tratati cu Atenil si pacientii care sufera de afectiuni pulmonare insotite de spasm bronsic (astm, deficit respirator), bineinteles cu prudenta corespunzatoare. Domenii de utilizare: in tratamentul hipertensiunii arteriale pentru protectia... [continuare]
Dr. mita petre
Institutul National de Medicina Sportiva [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter