lipoproteinele cu densitate mica ldl
Hipercolesterolemia si strategii de prevenire a bolilor cardiace
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul este o substanta chimica ceroasa, asemanatoare grasimii, sintetizata in ficat si care se gaseste in anumite alimente, precum cele de origine animala, produsele lactate (laptele integral), oua si carne. Organismul are nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru diverse functii. Membranele celulare contin colesterol, organismul folosind de asemenea colesterolul pentru a sintetiza hormoni, vitamina D si acizii biliari necesari digestiei lipidelor. Cu toate acestea, organismul are nevoie doar de o cantitate mica de colesterol pentru a-si satisface aceste nevoi. Atunci cand cantitatea de colesterol din organism este prea mare, pot aparea anumite probleme de sanatate, precum boala coronariana. Boala coronariana Atunci cand exista o cantitate mare de colesterol in organism se formeaza placile de aterom (un depozit dur si gros) la nivelul vaselor ce iriga inima(arterele coronare), ingustandu-se astfel lumenul vascular, iar fluxul sangvin spre tesutul... [continuare]
Colesterolul bun vs colesterolul rau
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul este o substanta asemanatoare grasimii, care se gaseste in toate celulele corpului. Organismul are nevoie de colesterol pentru a produce hormoni, vitamina D si substante care ajuta la digestia alimentelor. Astfel, corpul uman produce tot colesterolul de care are nevoie. Colesterolul se gasese si in alimente din surse animale, cum ar fi galbenusurile de ou, carnea si branza.Atunci cand nivelul colesterolului este crescut, acesta se poate combina cu alte substante din sange pentru a forma placa de aterom. Placa se lipeste de peretii arterelor, iar procesul este cunoscut sub numele de ateroscleroza. Poate duce la boala coronariana, in care arterele coronare devin inguste sau chiar blocate. Nu orice tip de colesterol este nociv pentru organism. Exista doua tipuri de colesterol - HDL (lipoproteine cu densitate mare sau colesterol bun) si LDL (lipoproteine cu densitate mica sau colesterol rau). In timp ce colesterolul rau provoaca blocaje in... [continuare]
Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului
Dr. SUATEAN DIANA-MARIA
Medic specialist Medicina Interna
Ce este colesterolul? Colesterolul reprezinta o substanta necesara organismului fiind produs chiar de catre acesta din acizi grasi, in special din grasimile saturate din alimentatie. Colesterolul este absorbit de asemenea si din produsele alimentare provenite in special de la animale. Valorile serice crescute ale colesterolului sunt deseori asociate cu ateroscleroza si bolile cardio-vasculare. Termenul de colesterol sanguin se refera in pricipal la existenta celor doua tipuri de lipide: LDL- colesterol (low density lipoproteine) proteine cu densitate mica, asa numitul colesterol “rau” si HDL- colesterol (high density lipoproteine) proteine cu densitate mare, asa numitul colesterol “bun”. Ce alimente scad colesterolul? Fractiunea HDL a colesterolului este denumita si fractiunea buna a acestuia deoarece organismul are nevoie de o cantitate din acest tip de colesterol pentru anumite functii importante. De aceea trebuie sa avem in vedere cresterea cantitatii de... [continuare]
Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Riscul cardiovascular poate fi inteles ca posibilitatea ca o persoana sa dezvolte o afectiune cardiovasculara cu potential fatal sau non-fatal intr-un anumit interval de timp. Printre factorii clasici de risc se enumera:varsta, sexul, ereditatea, fumatul, alcoolul, obezitatea, hipertensiunea arteriala, dislipidemia, diabetul zaharat, sedentarismul, factori psihosociali; dintre noii factori de risc enumeram homocisteina, lipoproteina (a), factorii proinflamatori, factorii protrombotici. Factorii de risc majori modificabili Acest articol isi propune sa ofere informatii cu privire la factorii majori de risc modificabili. 1. dislipidemia – dezordini legate de colesterol, trigliceride si lipidele totale din ser 2. fumatul 3. hipertensiunea arteriala esentiala 4.diabetul zaharat 5. sedentarismul 6. obezitatea 7. factorii de risc psihosociali – stresul. Dovezile cele mai puternice de asociere a unor factori de risc cu boala coronariana ischemica (BCI) sunt... [continuare]
Ce inseamna de fapt nivelul ridicat de colesterol
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul este un lipid insolubil in apa, ce intra in compozitia tuturor celulelor si este indispensabil pentru o buna functionare a organismului uman. Colesterolul, o substanta grasa regasita in numeroase parti ale organismului, este necesar pentru digestia alimentelor si productia de hormoni si vitamina D. Cand devine el periculos, de cate tipuri este si cum se poate controla eficient, aflati mai jos. Pericolele nivelului ridicat de colesterol Mentinerea unui nivel optim al coletsreolului total( 50mg/dl reprezinta baza prevenirii bolilor cardiovasculare si a complicatiilor acestora. Atunci cand surplusul de colesterol din organism se ataseaza de peretii arterelor, se transforma intr-o placa tare, ce obstructioneaza treptat fluxul sangelui. Odata cu trecerea timpului, apar ateroscleroza sau rigiditatea arterelor, una dintre principalele cauze ale infarctului miocardic. Astfel, persoanele cu un nivel crescut de colesterol sunt expuse unui risc semnificativ... [continuare]
Investigatii si analize pentru bolile de inima
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Analize pentru bolile cardiovasculare Bolile cardiovasculare se refera la toate bolile care afecteaza atat inima, cat si vasele de sange si reprezinta principala cauza de deces in tarile dezvoltate. Conform Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru moartea a 1 din 4 oameni in Statele Unite ale Americii in fiecare an. Este cauza principala de mortalitate atat la barbati cat si la femei. Pentru a diagnostica bolile cardiovasculare, este nevoie de controale medicale periodice si analize de rutina. Doctorul poate gasi informatii in aceste teste si poate spune daca sunt probleme cardiace inainte de a dezvolta simptome vizibile. Simptome ale bolilor cardiovasculare Simptomele bolilor cardiovasculare pot include: durere sau disconfort toracic, palpitatii sau tulburari ale ritmului cardiac, respiratie dificila, oboseala exagerata sau senzatie de lesin. Daca prezentati oricare dintre aceste simptome, ar trebui sa programati o... [continuare]
Colesterolul: mit si realitate
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul este un compus organic care face parte din grupa lipidelor, localizat in membrana celulara si in tesuturile organismului si care detine multiple functii in organism: - regleaza permeabilitatea membranelor celulare fata de anumite substante; - sintetizeaza corticosteroizii, hormonii sexuali (progesteron, estrogen si testosteron), dar si acizii biliari; - asigura metabolismul vitaminelor liposolubile: vitamina A, vitamina D, vitamina K si vitamina E; Organismul produce toata cantitatea de colesterol de care are nevoie, insa acesta provine si din aportul exogen ( introdus prin alimentatie), provenind din alimentele de origine animala precum oua, carnea, branza etc. Cand este in exces, impreuna cu alti compusi ai sangelui, se depune pe peretii vaselor sangvine sub forma de placi de aterom sau sub forma de calculi in vezicula biliara. HDL si LDL Depozitarea colesterolului la nivelul vaselor sangvine se asociaza cu un risc crescut de boala... [continuare]
Grasimile benefice si nocive din alimente
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Grasimea reprezinta cea mai bogata sursa de energie alimentara disponibila n dieta zilnica. Un consum excesiv insa, poate produce un aport energetic prea mare, iar daca aceasta energie nu este folosita, va provoca excesul de greutate si obezitate, favorizand aparitia bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, grasimea este implicata si în alte functii ale corpului nostru: - mentine pielea si parul sanatosi. - Ajuta la absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E si K). - efect termic asupra propriului organism. Tipuri de grasimi Cele mai multe dintre alimente contin mai multe tipuri de grasimi. Dintre acestea, unele sunt benefice pentru sanatate, comparativ cu altele. Totusi, nu este necesar sa se elimine complet, toate grasimile dintr-o dieta. Unele dintre ele influenteaza in mod pozitiv, iar altele in mod negativ starea de sanatate a unei persoane. Ideal ar fi, sa se consume cu moderatie produse alimentare care contin tipuri sanatoase de grasimi. Adevaruri... [continuare]
Instrumentele pentru scaderea nivelului de colesterol
Dr. Baicu Ana Maria
Medic specialist Cardiologie
Generalitati Un nivel normal al colesterolului este una dintre cele mai bune cai pentru protejarea de infarct miocardic si accident vascular cerebral. O substanta asemanatoare grasimii ce se gaseste in sange, numita colesterol, poate determina crearea unor depozite la nivelul arterelor. Aceste depozite de colesterol pot ingusta arterele – sau in unele cazuri le pot bloca complet – si impiedica trecerea sangelui incarcat cu oxigen spre inima. Rezultatele, pentru sute de mii de persoane in fiecare an, sunt angina pectorala, infarctul miocardic sau alte boli cardiovasculare. Tipuri de colesterol Exista trei tipuri de colesterol: colesterol HDL (lipoproteine cu densitate mare),colesterol LDL (lipoproteine cu densitate mica) si colesterol VLDL (lipoproteine cu densitate foarte mica) . Colesterolul HDL este deseori numit tipul „bun” de colesterol intrucat ajuta la eliminarea din organism a colesterolului celular in exces pe cale intestinala. LDL, sau colesterolul „rau”;... [continuare]
Cele mai bune alimente pentru micul-dejun
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea oamenilor sunt de parere ca micul-dejun este cea mai importanta masa a zilei pentru ca iti asigura energia necesara pentru intreaga zi, stimuland metabolismul. Cu toate acestea, alimentele populare care se consuma la micul-dejun, precum gogosile, produsele de patiserie si clatitele, sunt bogate in grasimi saturate si zahar si contin putine proteine sau fibre. Un mic-dejun sanatos este unul care contine alimente nutritive care ofera energie si satietate, ce ajuta la prevenirea exceselor alimentare. In acest articol vor fi prezentate alimentele recomandate pentru micul-dejun. Fulgii de ovaz Fulgii de ovaz reprezinta o forta nutritiva. Contin beta-glucan, o fibra care ajuta la senzatia de satietate pe o perioada mai lunga de timp si scade nivelul colesterolului din sange. Fulgii de ovaz sunt bogati in antioxidanti, acizi grasi Omega-3, folati si potasiu. Un studiu a aratat ca persoanele care au consumat fulgi de ovaz la micul-dejun s-au simtit... [continuare]
Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, substante organice etc.)
Autor: SfatulMedicului
Acid vanil mandelic Acid Vanil Mandelic (AVM sau VMA)urinar - valori normale: 1.7-7.4 mg/24h. In neuroblastom sau ganglioneuroni prezinta valori mai mari de 10mg/24h. Intre 26-66 exista certitudine de feocromocitom. Aglutinine, aglutinogene Aglutininele - anticorpi prezenti in unele seruri, capabili sa aglutineze microorganismele sau globulele rosii ce contin aglutinogenul (un antigen) corespunzator. Grupele sanguine - reprezinta o categorie in care se situeaza fiecare persoana dupa varietatea aglutininelor din sange, care ii sunt proprii, fiecare categorie apartinand unui sistem bine definit. Sistemul clasic al grupelor sanguine eritrocitare (dependent de aglutininele situate pe globulele rosii) este sistemul ABO, ce cuprinde 4 grupe: - A (prezenta de aglutinogen A) - B (prezenta de aglutinogen B) - AB (ambele aglutinogene) - O (absenta aglutinogenelor). Alanin-amino-transferaza Alanin-amino-transferaza (glutam-oxalacetica) TGO, AST - transferare in forma activa,... [continuare]
Electroforeza lipoproteinelor elfo lipoproteine
Electroforeza lipoproteinelor masoara fractiile de lipoproteine pentru a determina distributia modificata si concentratia lipoproteinelor in ser, un factor de risc in dezvoltarea bolii coronariene. Lipoproteinele reprezinta complexe structurale, ce sunt compuse din lipide si apoproteine, cu un rol important in metabolism. Acestea indeplinesc functia de tralsport al colesterolului, trigliceridelor si fosfolipidelor in plasma. Lipoproteinele se clasifica astfel: - chilomicroni; - VLDL (lipoproteine cu densitate foarte mica); - IDL (lipoproteine cu densitate intermediara); - LDL (lipoproteine cu densitate mica); - HDL (lipoproteine cu densitate mare). Chilomicronii transporta trigliceridele exogene (din alimentatie) de la niveluol intestinului la tesutul adipos si muschi. Lipoptoteinele cu densitate foarte mica (VLDL) sunt responsabile pentru transportul trigliceridelor endogene (sintetizate hepatic) de la ficat catre tesutul adipos si muschi. Lipoproteinele cu densitate... [continuare]
Lipoproteine (sange) lp
Lipoproteinele reprezinta complexe structurale, ce sunt compuse din lipide si apoproteine, cu un rol important in metabolism. Acestea indeplinesc functia de transport al colesterolului, trigliceridelor si fosfolipidelor in plasma. Lipoproteinele se clasifica astfel: - chilomicroni; - VLDL (lipoproteine cu densitate foarte mica); - IDL (lipoproteine cu densitate intermediara); - LDL (lipoproteine cu densitate mica); - HDL (lipoproteine cu densitate mare). Chilomicronii transporta trigliceridele exogene (din alimentatie) de la nivelul intestinului la tesutul adipos si muschi. Lipoproteinele cu densitate foarte mica (VLDL) sunt responsabile pentru transportul trigliceridelor endogene (sintetizate hepatic) de la ficat catre tesutul adipos si muschi. Lipoproteinele cu densitate intermediara (IDL) sunt formate din descompunerea VDLD si a HDL. Lipoproteinele cu densitate joasa (LDL) contin lipide (colesterol liber, fosfolipide si trigliceride) si proteine ce transporta... [continuare]
Ldl colesterol
Fractiune a colesterolului sangvin transportata de catre lipoproteine (molecule care asociaza lipidele si proteinele) de tip LDL (din engleza, low density lipoproteins, proteine cu densitate mica). Nivelul sangvin de ldl colesterol, denumit in mod obisnuit "colesterol rau", este un indicator al riscului de boli coronariene mai precis decat nivelul colesterolului total. O crestere a acestui nivel dincolo de 1,6 grame pe litru reprezinta o crestere a riscului coronarian. Sinonim : colesterol LDL. [continuare]
Informatii esentiale despre colesterol si valorile sale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Colesterolul este asociat in general cu sursele alimentare nesanatoase, al caror consum creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Insa acest alcool organic se regaseste in membrana celulara si in tesuturile organismului, fiind transportat in sange si necesar proceselor metabolice de la nivel celular. Valorile colesterolului sunt un bun indicator al starii de sanatate, de aceea monitorizarea lor este foarte importanta, mai ales la varste inaintate. Informatiile esentiale despre rolul colesterolului in organism si situatiile in care aceste devine periculos ajuta la o mai buna intelegere a modului in care functioneaza organismul si a factorilor de risc asociati cu excesul de lipide in sange. Rolul colesterolului in organism Colesterolul este un compus lipidic, sterol, regasit in compozitia membranelor celulare ale corpului uman. Cea mai mare proportie a sa este sintetizata de ficat (aproximativ 75%), iar restul provine din alimentele consumate... [continuare]
Minipres, comprimate
Compozitie Minipress, este un derivat de quinazolina, prazosin hidroclorid, fiind primul dintr-o noua clasa de antihipertensive. Este hidroclorura de 1-(4-amino-6,7-dimetoxi-2-quinazolinin)-4-(2-furoyl) piperazina. Prazosin hidroclorid este o substanta cristalina alba, slab solubila in apa si ser fiziologic, cu o greutate moleculara de 419,87. Fiecare tableta de Minipress contine echivalentul a 1,2 si 5 mg de prazosin. Actiune terapeutica Minipress determina o scadere a rezistentei vasculare periferice totale. Studiile pe animale sugereaza ca efectul vasodilatator al Minipress este datorat blocarii receptorilor adrenergici postsinaptici a1. Rezultatele studiilor pletismografice (la antebrat) la om demonstreaza ca vasodilatatia periferica este un efect combinat atat la nivelul vaselorde rezistenta (arteriole) cat si al celor de capacitanta (vene). Diferit de alti agenti a-blocanti neselectivi, actiunea antihipertensiva a Minipress-ului nu este de obicei insotita de... [continuare]
Facilitati de tratament
Clinici si cabinete medicaleDepo provera, suspensie injectabila
Ce este Depo Provera si pentru ce se utilizeaza Indicatii Depo-Provera contraceptiv injectabil (medroxiprogesteron acetat), administrat in doza recomandata la femei, la fiecare 3 luni, inhiba secretia de gonadotropine inhiband maturarea foliculara si ovulatia si determinand subtierea endometrului. Aceste actiuni determina efectul sau contraceptiv. Dupa o singura doza i.m. de 150 mg Depo-Provera contraceptiv injectabil, concentratiile de medroxiprogesteron masurate prin tehnici radioimune de extractie, cresc timp de trei saptamani pentru a atinge concentratia plasmatica maxima de 1 pana la 7 ng/ml. Concentratia scade apoi exponential pana cand devine nedetectabila ( Femeile cu greutatea corporala mai mica procreeaza mai repede dupa intreruperea tratamentului cu Depo-Provera contraceptiv injectabil decat cele cu greutate mai mare. Efectul bolilor hepatice si renale asupra farmacocineticii Depo-Provera contraceptiv injectabil nu este cunoscut. Depo-Provera contraceptiv injectabil... [continuare]
Gevilon, comprimate filmate
Ce este Gevilon si pentru ce se utilizeaza Indicatii Hipolipemiant cu efect de reducere a nivelului seric al colesterolului total si al trigliceridelor. Efectul este mai evident asupra lipoproteinelor cu densitate foarte scazuta (VLDL) si ceva mai redus asupra lipoproteinelor cu densitate mica (LDL). Se remarca o crestere a nivelului lipoproteinelor cu densitate inalta (HDL). Produsul are o buna absorbtie in tubul digestiv, nivelul plasmatic maxim realizandu-se la 2 ore dupa administrarea orala. Timpul de injumatatire plasmatica este de 1,5 ore dupa o singura doza administrata. Dislipidemii tip II A, II, IV, V, hiperlipidemie in cadrul diabetului, xantomatoza asociata hiperlipidemiei, in profilaxia ischemiei coronariene. Mod de administrare Per os, in general: 1350 mg/zi in 2 prize cu 30 minute inainte de masa de dimineata si seara. Doza poate varia intre 900 mg si 1500 mg. Atentionari si precautii Contraindicatii Disfunctii hepatice grave, in cursul... [continuare]
Lipide totale (sange)
Lipidele sunt substante organice grase si reprezinta cea mai mare sursa de energie pentru organism. Cea mai mare parte a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau in piele, o mica parte circuland in sange sub forma lichida. Doua lipide importante, colesterolul si trigliceridele, sunt transportate in sange prin particule de lipoproteine. Fiecare particula contine o combinatie de molecule de proteine, colesterol, trigliceride si fosfolipide. Lipidele sunt clasificate in functie de densitatea lor astfel: - lipoproteine cu densitate mare (HDL), - lipoproteine cu densitate scazuta (LDL), - lipoproteine cu densitate foarte scazuta (VLDL). Monitorizarea si mentinerea unor niveluri optime ale acestor lipide este importanta pentru sanatate. In timp ce organismul produce colesterolul necesar pentru a functiona corect, sursa pentru o parte din colesterol este dieta. Consumul unei cantitati prea mari de alimente bogate in grasimi saturate si grasimi... [continuare]
Lipostat, comprimate
Compozitie Comprimatele Lipostat tablete contin pravastatin sodic (10 sau 20 mg) ca principiu activ, iar ca excipienti: lactoza, providona, celuloza microcristalina, sodiu croscarmelona si stearat de magneziu. Actiune terapeutica Lipostat determina efectul de scadere a lipidelor in doua moduri. In primul rand ca urmarea inhibarii reversibile a activitatii hmg-CoA reductazei, el produce or educere modesta a acumularii intracelulare de colesterol. Aceasta duce la cresterea numarului de receptori ai lipoproteinelor de joasa densitate (ldl) pe suprafata celulelor si cresterea catabolismului receptor-mediat si a clearance-ului ldl in circulatie. In al doilea rand, Lipostat inhiba producerea de ldl prin scaderea sintezei hepatice a lipoproteinelor de densitate foarte joasa (vldl), ce sunt precursorii LDL. Studiile in vitro si pe animale au aratat ca pravastatin, un inhibitor hidrofil al hmg-CoA reductazei, este selectiv fata de tesuturi, astfel ca activitatea sa inhibitoare este... [continuare]
Zocor, comprimate filmate
Compozitie Substanta activa: simvastatina. Fiecare comprimat contine 10 mg sau 20 mg simvastatin. Actiune terapeutica Zocor (simvastatin, MSD) este un agent hipocolesterolemiant derivat sintetic din fermentarea produselor de Aspergillus terreus. Dupa administrarea orala, zocor, care este o lactona inactiva, este hidrolizat intr-un -hidroxiacid. Acesta este un metabolit principal, fiind un inhibitor al 3-hidroxi-3-metilglutaril-coenzima A (hmg-CoA) reductazei, enzima ce catalizeaza o etapa precoce a biosintezei de colesterol. Prin urmare, in studiile clinice, zocor a redus concentratiile plasmatice ale colesterolului total, ale lipoproteinelor cu densitate joasa (colesterolul-LDL) si ale lipoproteinelor cu densitate foarte joasa (colesterolul-VLDL). In plus, Zocor creste moderat concentratia plasmatica a lipoproteinelor cu densitate inalta (colesterolul-HDL) si o reduce pe cea a trigliceridelor. Forma activa a simvastatinului este un inhibitor specific al HMG-CoA reductazei,... [continuare]
Buna ziua, Stimate Domnule Doctor , Am afectiuni coronare protezate,iar dupa interventie am luat constant in greutate,ajungind pina la 90 kg la 1.67m. Mentionez ca am urmat indicatiile privind alimentatia atit cantitativ cit si calitativ , cu exceptia miscarii in perioada de iarna ,adaug ca colesterolul total ,HDL,LDL si trigliceridele sunt in limite normale. Ce regim alimentar trebuie sa urmez si concret ce meniu trebuie sa alcatuiesc din ce, cit ,cind si cum astfel incit sa scad ingreutate cel putin 15 kg.? Va multumesc. Cu toata stima. [continuare]
Ce inseamna: MCHC MCV MCH RDW-CV Colesterol LDL [continuare]
Intelence, comprimate
Ce este Intelence si pentru ce se utilizeaza Indicatii INTELENCE, in asociere cu un inhibitor de proteaza potentat si alte medicamente antiretrovirale, este indicat pentru tratamentul infectiei cu virusul de tip 1 al imunodeficientei umane (HIV-1), la pacientii adulti tratati anterior cu antiretrovirale. Aceasta indicatie are la baza analiza la 48 de saptamani din 2 studii randomizate de faza III, dublu-orb, placebo-controlate, la pacienti tratati intensiv anterior, infectati cu tulpini virale ce contineau mutatii de rezistenta la inhibitori non-nucleozidici de revers transcriptaza si la inhibitori de proteaza, in vreme ce INTELENCE a fost investigat in asociere cu o schema de tratament de fond (OBR) optimizata ce a cuprins darunavir/ritonavir. Mod de administrare Tratamentul trebuie initiat de un medic cu experienta in tratamentul infectiei cu HIV. INTELENCE trebuie intotdeauna administrat in asociere cu alte medicamente antiretrovirale. Adulti Doza recomandata de... [continuare]
Cum se numeste acest contraceptiv injectabil? [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Analize medicale .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter