Coronavirus Update

Investigatii si analize pentru bolile de inima

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2019

Analize pentru bolile cardiovasculare

Sus
Investigatii si analize pentru bolile de inima

Bolile cardiovasculare se refera la toate bolile care iti afecteaza inima, precum boala arteriala coronariana si artimia cardiaca (batai neregulate ale inimii). Conform Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru moartea a 1 din 4 oameni in Statele Unite ale Americii in fiecare an. Este cauza principala de mortalitate atat la barbati cat si la femei.

Pentru a diagnostica bolile cardiovasculare, trebuie ca un medic sa efectueze o serie de teste si evaluari. Doctorul poate gasi informatii in aceste teste si iti poate spune daca ai probleme cardiace inainte de a dezvolta simptome vizibile.

Cuprins articol

  1. Analize pentru bolile cardiovasculare
  2. Simptome ale bolilor cardiovasculare
  3. Examinare fizica si analize de sange
  4. Teste neinvazive pentru diagnosticarea bolilor cardiovasculare
  5. Cand trebuie sa va adresati medicului?
  6. Citeste pe aceeasi tema

Simptome ale bolilor cardiovasculare

Sus

Simptomele bolilor cardiovasculare pot include: durere sau disconfort toracic, palpitatii sau tulburari ale ritmului cardiac, respiratie dificila, oboseala exagerata sau senzatie de lesin.

Daca ai oricare dintre aceste simptome, ar trebui sa vizitezi imediat doctorul. Diagnosticarea din timp si tratarea acestor boli vor preveni riscul de complicatii, precum infarctul sau un accident vascular cerebral.

Examinare fizica si analize de sange

Sus

In timpul vizitei la doctor, el va intreba daca aveti simptome specifice si daca aveti cazuri de boli cardiovasculare in familie. De asmenea, va verifica bataile inimii si iti va lua tensiunea.

Doctorul iti poate cere sa efectuezi unele analize medicale sau alte investigatii, afland informatii importante din acestea. De exemplu, testele de colesterol masoara nivelul de grasime si colesterol din sange. Astfel, doctorul poate folosi aceste informatii pentru a trage concluzii legate de starea inimii tale si riscul de boli cardiovasculare.

Un test complet de colesterol verifica patru tipuri de grasimi din sange:
• Lipoproteinele cu densitate mica (LDL), numit si colesterolul “rau”. Prea mult LDL poate cauza adunarea de grasime in artere, reducand astfel circulatia sanguina. Acest lucru poate duce la infarct sau accident vascular cerebral.
• Lipoproteinele cu densintatea mare (HDL), numit si colesterolul “bun”. El te ajuta sa scapi de colesterolul “rau”, curatandu-ti arterele.
Colesterolul total, care este suma celor doua de mai sus (LDL + HDL).
• Trigliceridele sunt niste tipuri de grasimi din sange. Un nivel crescut de trigliceride este asociat cu diabetul, fumatul sau consumul excesiv de alcool.

Doctorul iti poate cere si un test CRP (proteina C reactiva), pentru a-ti verifica corpul pentru semne de inflamatie. El se poate ajuta de testele CRP si de colesterol pentru a trange o concluzie legata de riscul tau de boli cardiovasculare.

Teste neinvazive pentru diagnosticarea bolilor cardiovasculare

Sus

Dupa completarea testelor fizice si a testelor de sange, doctorul iti poate cere si alte teste neinvazive. Neinvaziv inseamna ca nu se folosesc unelte medicale pentru a penetra pielea sau a intra fizic, in corp. Sunt multe teste neinvazive valabile de care doctorul se poate folosi pentru a-si da seama de riscurile de boli pe care le ai.

Electrocardiograma

O electrocardiograma (EKG) este un test scurt care monitorizeaza activitatea electrica a inimii. Aceasta activitatea se inregistreaza si se tipareste pe o bucata de hartie. In acest fel, doctorul poate vedea daca sunt probleme precum batai iregulate ale inimii (aritmii) sau anumite leziuni cardiace.

Ecocardiografia

O ecocardigrafie este o evaluarea a inimii folosind ultrasunetele. Se folosesc unde sonore pentru a crea o imagine a inimii. In acest fel se pot evalua valvele cardiace si muschii inimii.

Test de stres la efort

Pentru a diagnostica diverse probleme, doctorul te poate examina cat timp faci activitati obositoare. In timpul unui test de efort, doctorul te poate pune sa mergi pe o bicicleta stationara, sa mergi sau sa fugi pe o banda de alergat pentru cateva minute. O sa-ti fie monitorizata reactiunea corpului tau la sters in timp ce bataile inimii cresc.

Monitorul Holter EKG

Daca doctorul are nevoie sa-ti monitorizeze inima pe o perioada de 1-2 zile, o sa te puna sa porti un aparat numit “monitor Holter”. Acest mic dispozitiv functioneaza ca o electrocardiograma continua. Astfel, doctorul il poate folosi pentru a verifica anomalii ale inimii care pot trece nedetectate de o electrocardiograma normala, precum bataile neregulate ale inimii.

Radiografie toracica

O radiografie toracica foloseste o cantitate mica de radiatie pentru a creea o imagine a zonei toracice, inclusiv a inimii. In acest fel se pot determina cauzele durerilor in piept si a problemelor de respiratie.

Testul mesei inclinate

Doctorul te poate pune la testul mesei inclinate, daca ai avut episoade de lesin. Testul consta in culcarea pe o masa care se va misca de pe o pozitie orizontala la o pozitie verticala. In timp ce masa se misca, doctorul iti va monitoriza bataile inimii, tensiunea si nivelul de oxigen de sange. Acest test poate determina daca episoadele de lesin au fost cauzate din cauza unor boli cardiovasculare sau din cauza altor boli.

Tomografia computerizata

Tomografia computerizata foloseste multiple imagini generate niste raze X pentru a creea o singura imagine a sectiunii transversala a inimii. Doctorul poate vedea depozitele de calciu si de grasime din arterele coronare in acest fel.

Rezonata magnetica nucleara (RMN)

Intr-un aparat de RMN, niste magneti mari precum si niste unde sonore creeaza imagini din interiorul corpului tau. In timpul unui RMN cardiac, un tehnician creeaza imagini ale vaselor de sange si ale inimii. Dupa test, medicul poate folosi imaginile pentru a face un diagnostic corect.

Teste invazive pentru diagnosticarea bolilor cardiovasculare

Cateodata, testele neinvazive nu ofera mereu destule informatii. Medicul se poate folosi si de proceduri invazive pentru a diagnostica bolile cardiovasculare. Prin testele invazive se inteleg acele teste care foloeesc diverse unelte precum tuburi, camere si ace pentru a patrunde in corp in vederea preluarii de informatii.

Angiografie coronariana si cateterism cardiac

Cateterismul cardiac consta in inserarea unui tub lung, flexibil, printr-un vas de sange. Acesta va fi miscat si impins pana cand ajunge la inima. In acest fel se pot conduce teste si verifica starea vaselor de sange precum si anormalitatile inimii, daca exista.

De exemplu, doctorul poate face o angiografie coronariana prin cateterism. O sa-ti injecteze un colorant special intr-un vas de sange al inimii tale. Apoi, va folosi razele X pentru a-ti vedea arterele coronare. Acest lucru poate dezvalui arterele blocate sau ingustate.

Studiu electrofiziologic

Daca ai anormalitati ale batailor inimii, doctorul poate face un studiu electrofiziologic pentru a determina cauza si pentru a cauta un tratament. In timpul testului, doctorul insereaza un cateter (tub subtire) printr-un vas de sange, pana in interiorul cordului. Printr-un electrod, se transmite semnale electrice la inima si se genereaza activitatea electrica a acesteia.

Doctorul iti poate restaura ritmul natural al inimii prin prescriptia de medicamente sau alte tratamente.

Cand trebuie sa va adresati medicului?

Sus

Daca crezi ca este posibil sa ai boli cardiovasculare, ar trebui sa faci o programare la doctor. Factorii care influenteaza aceste boli si reprezinta un risc crescut sunt antecedentele familiale, fumatul, obezitatea, dieta precara si varsta.

Tine minte ca medicul este singurul care te poate ajuta. Vorbeste cu el daca ai griji in ceea ce privesc bolile cardiovasculare si el te va ajuta sa identifici simptomele acestor boli si sa-ti pastrezi o inima sanatoasa.

Bibliografie
Diagnosing heart disease. (n.d.).
ucsfhealth.org/education/diagnosing_heart_disease/
Heart disease facts. (2017).
cdc.gov/heartdisease/facts.htm
How is heart disease diagnosed? (n.d.).
nhlbi.nih.gov/node/4339


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate