Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

glucoza din sange

Hipoglicemia - nivelul scazut al glucozei in sange

Hipoglicemia - nivelul scazut al glucozei in sange

Actualizat la data de: 10 Mai 2019

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Ce este hipoglicemia Principala sursa de energie a organismului este glucoza. Aceasta rezulta din digestia carbohidratilor si este transportata la celulele din corp fiind principala sursa de energie. Glucoza care nu este utilizata imediat este depozitata in ficat sub forma de glicogen. Cantitatea de glucoza din sange este controlata de o serie de hormoni (glucagonul, insulina primara, cortizolul, epinefrina, hormonii de crestere) al caror nivel creste sau scade pentru a pastra continutul de zahar din sange in limite optime (euglicemia). Un rol important il are insulina, care stimuleaza celulele corpului sa absoarba sau sa elibereze glucoza din/in sange, dupa caz. In cazul hipoglicemiei - zaharul din sange este in cantitati reduse, iar cantitatea de insulina eliberata scade. Hiperglicemia inseamna continut ridicat de zahar in sange, ceea ce va determina cresterea cantitatii de insulina in sange. Cand scade cantitatea de insulina, glucagonul stimuleaza ficatul pentru a transforma... [continuare]

Hipoglicemia (nivelul scazut al concentratiei zaharului in sange)

Hipoglicemia (nivelul scazut al concentratiei zaharului in sange)

Actualizat la data de: 26 August 2021

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Ce este hipoglicemia Hipoglicemia defineste scaderea concentratiei de glucoza din sange, pana la un nivel care se insoteste de semne si simptome. Hipoglicemia nu este o boala, ci o stare determinata de o varietate de cauze. Clasificare Clasificarea lor se poate dupa mai multe criterii: - Mecanism de producere • Exogene- apar ca reactii adverse la administrarea unor medicamente ( de ex- insulina, sulfoniluree, etc) sau alcoolului; • Endogene- apar in situatii patologice si pot fi mediate de insulina (insulinom, tumori pancreatice non-insulinosecretante, anticorpi anti-insulina) sau nemediate de insulina (sepsis, insuficiente de organ, etc). - Momentul instalarii in raport cu pranzul • Precoce post-prandial (in primele 3-120 minute dupa masa); • Tardive post-prandiale (la 3-5 ore de la masa). - Criteriul severitatii • Usoare; • Moderate; • Severe. Simptome Simptomele hipoglicemiei pot varia de la episod la episod, deoarece scaderea concentratiei glucozei... [continuare]

Toleranta alterata la glucoza (prediabetul)

Toleranta alterata la glucoza (prediabetul)

Actualizat la data de: 28 Aprilie 2022

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Prediabetul (toleranta alterata la glucoza, TAG) se caracterizeaza prin valori crescute ale zaharului (glicemiei) din sange, dar nu suficient de mari pentru a defini diabetul. La persoanele cu toleranta alterata la glucoza riscul de a evolua spre diabet in urmatorii ani este crescut. Majoritatea bolnavilor cu diabet zaharat de tip 2 prezinta un debut al bolii prin alterarea tolerantei la glucoza. Cauze Prediabetul apare cand organismul raspunde inadecvat la secretia de insulina, neputand mentine nivelul glicemiei sanguine in limite normale. Glicemia este mai mare decat limita superioara admisa dar nu suficient de crescuta pentru a defini diabetul. Alimentele ingerate sunt sursa de energie (de glucoza) pe care celulele organismului o utilizeaza pentru a functiona. In mod normal, pancreasul secreta o cantitate suficienta de insulina, care stimuleaza intrarea glucozei in celule. In cazul in care celulele organismului nu raspund la actiunea insulinei, situatie numita... [continuare]

Testele de sange si urina pentru determinarea nivelului de glicemie

Testele de sange si urina pentru determinarea nivelului de glicemie

Actualizat la data de: 11 Februarie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Glucoza reprezinta sursa principala de energie pentru toate celulele organismului, atat timp cat se afla in limite normale. Dar se poate comporta si ca o otrava cu actiune lenta. Nivelurile ridicate de zahar erodeaza incet capacitatea celulelor din pancreas de a produce insulina. Organul compenseaza acest lucru si nivelul de insulina ramane prea mare. De-a lungul timpului, pancreasul se deterioreaza in permanenta. Nivelurile ridicate de zahar din sange pot determina modificari ce duc la o intarire a vaselor de sange, ceea ce medicii o numesc ateroscleroza. Afectiuni cauzate de nivelul prea mare de zahar din sange Aproape orice parte a corpului poate fi afectata de nivelul prea mare de zahar din sange. Vasele de sange deteriorate cauzeaza probleme, cum ar fi: -Boli de rinichi sau insuficienta renala, ceea ce necesita dializa; -Accidente vasculare cerebrale; -Atacuri de cord; -Pierderea vederii sau orbire; -Slabirea sistemului imunitar; -Disfunctie erectila; [continuare]

Sangele si bolile de sange

Sangele si bolile de sange

Actualizat la data de: 08 Martie 2022

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Sangele este un lichid rosu, vascos care transporta substante, precum hormonii, oxigenul si glucoza, la tesuturile organismului, iar de la nivelul acestora sunt preluate reziduurile si dioxidul de carbon. Vital pentru supravietuirea organismului, sangele transporta oxigenul prin artere catre plamani, si glucoza de la ficat catre toate celulele din componenta organelor si tesuturilor; apoi se reintoarce la plamani prin intermediul venelor, schimband oxigenul cu dioxid de carbon. O persoana adulta are aproximativ 4 l de sange, care este compus din celule sanguine si plasma. Exista trei tipuri de celule sanguine: • Globulele rosii (RBC) sau hematiile - contin hemoglobina si serveste la transportul dioxidului de carbon din organe (inima, muschi) catre plamani. Hemoglobina este proteina care confera culoarea globulelor rosii. Pigmentul acestei proteine este rosu-aprins, atunci cand este oxigenata (culoarea sangelui arterelor din marea circulatie), si albastru... [continuare]

Zaharul din fructe: bun sau rau?

Zaharul din fructe: bun sau rau?

Actualizat la data de: 10 Octombrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este fructoza Fructoza, numita si "zaharul din fructe", este un monozaharid (glucid sau carbohidrat simplu) care se gaseste in mod natural in fructe sau in miere. In dieta de tip occidental, cantitatea cea mai mare de fructoza nu provine din fructele proaspete, ci din zaharoza, numita si sucroza, sau zahar, care contine 50% fructoza si 50% glucoza, si din siropul de porumb bogat in fructoza (42-55% fructoza). Siropul de porumb bogat in fructoza a fost pentru prima data introdus in industria alimentara in anul 1972, in Statele Unite, si este metoda cea mai ieftina si cel mai frecvent utilizata pentru indulcirea bauturilor racoritoare. Sunt sucurile nocive? Consumul de bauturi racoritoare a crescut foarte mult in ultimele decenii (de la aproximativ 2 portii/saptamana in 1942 la aproximativ 2 porti/zi in anul 2000) si este asociat cu cresterea aportului caloric, cresterea greutatii corporale si reducerea aportului de nutrienti esentiali. Deoarece atat zaharul, cat si siropul de... [continuare]

Salut, eu am 14 ani, sunt bolnava de diabet de tipul I de un an jumate.... nu stiu ce sa fac, am niste probleme care nu le pot rezolva, glucoza in singe este foarte mare de peste 10 mmol si de timp aproximativ de o luna... eu impreuna cu mama nu putem sa alegem doza normala de insulina (protofan), dar indocrinologul nu poate face nimic... ajutati va rog... [continuare]

Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 1

Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 1

Actualizat la data de: 03 Decembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Diabetul zaharat de tip 1 apare atunci cand sistemul imunitar al organismului distruge celulele pancreasului care produc insulina (celulele beta). Aceste celule formeaza insulina necesara pentru a mentine in cote normale nivelul de zahar din sange. Din fericire, exista cateva modalitati prin care se poate gestiona nivelul de glucoza din sange. Daca veti cunoaste elementele de baza ale acestor strategii va fi mai usor sa controlati fluctuatiile nivelurilor de zahar din organism. Modalitati de gestionare a nivelului de glucoza din sange - Monitorizarea nivelului de zahar din sange - Primul pas in prevenirea complicatiilor diabetului zaharat de tip 1 este de a monitoriza in mod regulat nivelurile de glucoza din sange. Acest lucru implica intepaturi in deget pentru recoltarea unei mostre de sange care se pune pe o banda speciala, iar apoi in tester. Rezultatele ajuta bolnavii de diabet sa optimizeze planul de tratament. Atunci cand [continuare]

Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 2

Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 2

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Nimic nu este mai important pentru mentinerea sub control a nivelului glucozei din sange, decat o dieta echilibrata, un stil de viata activ si respectarea tratamentului medicamentos recomandat de medic. Exista mai multe moduri prin care pot fi reduse valorile de zahar din sange - aspect vital pentru persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 2. Formati-va obiceiuri alimentare sanatoase Nu sariti peste mese, in special peste micul-dejun, deoarece acest lucru poate duce la cresterea valorilor de glucoza in sange. Cand nu mancati sau nu va odihniti suficient, organismul se alimenteaza cu energie din glucoza eliberata de ficat. La persoanele cu diabet zaharat de tip 2, ficatul nu functioneaza la capacitatea optima, iar din cauza excesului de glucoza din sange acesta va fi suprasolicitat. Cand consumati carbohidrati, acestia semnaleaza ficatului sa opreasca eliberarea de glucoza in fluxul sanguin. Daca nu mancati in mod regulat, rezultatul poate fi... [continuare]

Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria)

Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria)

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sangele omului are o structura extrem de complexa, continand numeroase substante organice (proteine, grasimi, glucoza, enzime, hormoni, vitamine) si substante minerale (calciu, fosfor, sodiu, potasiu etc). Analizele biochimice cerceteaza compozitia chimica fie a sangelui total, fie numai a serului sau plasmei sanguine. Zaharurile din sange Exista mai multe feluri de zaharuri in organismul omului: glucoza, fructoza, lactoza etc. Glucoza este cea mai importanta zaharida care se gaseste in mod normal in organele si sangele omului si constituie combustibilul cel mai pretios pentru obtinerea energiei necesare activitatii omului. Din arderea unui gram de glucoza de catre organism rezulta 4 calorii. Glucoza in organism provine din alimentele consumate de catre om. Cele mai bogate alimente in glucoza sunt dulciurile (zaharul, produsele zaharoase, mierea), precum si alimentele care contin amidon (faina de cereale si produsele cerealifere, cartofii etc.), care in... [continuare]

Buna! As vrea sa stiu daca e pericol pentru ea ca la opt ani are glicemia 105. Multumesc [continuare]

Zaharul din nuca de cocos si efectele acestuia asupra organismului

Zaharul din nuca de cocos si efectele acestuia asupra organismului

Actualizat la data de: 31 Iulie 2019

Autor: SfatulMedicului

Zaharul din nuca de cocos, din ce in ce mai folosit Zaharul din nuca de cocos se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare, deoarece exista multe persoane care pretind ca este o alternativa foarte sanatoasa la alte tipuri de zahar. Adevarul exact despre acest tip de zahar nu este pe deplin descoperit, iar consumul exagerat poate contribui la diferite afectiuni de sanatate. Este esential ca oamenii sa inteleaga atat beneficiile, cat si riscurile asociate consumului de zahar din nuca de cocos. Acest lucru este cu atat mai important, cu cat frecventa utilizarii acestui zahar este din ce in ce mai mare in randul persoanelor care doresc sa isi indeplineasca pofta de dulce fara a se simti vinovate. Ce este si cum se obtine zaharul din nuca de cocos? Zaharul de cocos provine dintr-o sursa naturala, adica de la palmierul de cocos sau cocotierul. Acest tip de zahar are denumiri variate, precum: - zahar din nuca de cocos; - zahar de cocos; - nectar din flori de cocos (forma... [continuare]

Rezultatele testelor de sange – ce nu va spun medicii?

Rezultatele testelor de sange – ce nu va spun medicii?

Actualizat la data de: 25 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt testele de sange? Testele de sange presupun luarea unei mostre de sange pentru a fi testata in laborator. Aceste teste au o gama larga de utilizare si sunt unele dintre cele mai comune tipuri de teste medicale. Fiecare persoana trebuie sa faca analize medicale anual, deoarece acestea ofera informatii importante despre sanatate. Daca medicul suspecteaza o boala, cum ar fi infectiile, testele de sange ajuta sa se determine daca este prezenta infectia si care este cauza ei. Cand se recomanda? Aceste teste se fac anual, pentru ca le permit doctorilor sa verifice nivelul colesterolului si diverse aspecte importante ale sangelui. Repetarea regulata a testelor de sange include hemoleucograma completa (analiza completa a sangelui) care masoara numarul de globule rosii si de globule albe, nivelul hemoglobinei. Scopul testelor de sange Pentru a descoperi anumite carente Testele pot descoperi anemia, infectiile, si chiar cancerul de sange. Aceste investigatii se pot face... [continuare]

Diabetul distruge vasele de sange si imbolnaveste inima

Diabetul distruge vasele de sange si imbolnaveste inima

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Diabetul zaharat este cea mai freceventa afectiune endocrina si una dintre cel mai des intalnite boli cronice netransmisibile. Din cauza complicatiilor medicale pe care le produce si a impactului pe care il are asupra stilului de viata, diabetul este o afectiune de temut. Diabetul de tip II, numit non-insulinodependent, este cea mai comuna forma de diabet. Spre deosebire de diabetul de tip I, in care corpul nu produce deloc insulina, in diabetul de tip II, pancreasul produce insulina, dar in cantitati insuficiente, sau corpul nu o poate folosi pentru activitati metabolice, iar acest lucru se numeste rezistenta la insulina. In ambele situatii descrise mai sus, glucoza nu poate patrunde in celule, deci nu poate fi folosita pentru producerea energiei si genereaza numeroase dezechilibre in organism: Deterioreaza nervii si vasele mici de sange de la nivelu ochilor, rinichilor, inimii si acest lucru detrmina ateroscleroza, mai exact depunerea de placi ateromatoase... [continuare]

Efectele zaharului din fructe asupra organismului

Efectele zaharului din fructe asupra organismului

Publicat la data de: 10 Iulie 2019

Autor: SfatulMedicului

Fructe cu un continut ridicat de zahar In zilele noastre, exista numeroase sfaturi cu privire la o alimentatie corecta. Numarul dietelor este in crestere si poate fi dificil de ales una adecvata, mai ales cand vine vorba despre zahar, deoarece organismul tinde sa metabolizeze diferit zaharul prelucrat sau adaugat, comparativ cu zaharul provenit din surse naturale. Toate fructele reprezinta surse naturale de zahar. Fructele foarte dulci, precum pepenii verzi si mango, au un continut relativ ridicat de zahar. Totusi, fructele tind sa contina mai putin zahar decat alimentele indulcite. Astfel, aproape toata lumea, inclusiv persoanele cu diabet, ar putea beneficia de pe urma consumului de fructe. Acest lucru se datoreaza combinatiei de apa, vitamine, minerale, fibre si fitochimicale pe care o contin. Fructele contin doua tipuri de zahar: fructoza si glucoza. Proportiile fiecaruia variaza, dar majoritatea fructelor contin aproximativ jumatate din cantitate de glucoza si jumatate de... [continuare]

Glucoza este sursa primara de energie pentru celulele corpului si singura sursa de energie pentru creier si sistemul nervos. Este necesara o cantitate constanta de glucoza in sange. Atunci cand glucoza este in exces, aceasta ajunge in urina, determinand glicozuria. In timpul digestiei, fructele, legumele, painea si alte surse de carbohidrati sunt transformate in glucoza si alti nutrienti. Acestia sunt absorbiti de intestinul subtire si distribuiti in organism. Utilizarea glucozei pentru producerea de energie depinde de insulina, un hormon produs de pancreas. Insulina faciliteaza transportul glucozei in celulele corpului si o directioneaza catre ficat, pentru a stoca in celulele adipoase excesul de energie ca glicogen si/sau trigliceride. In mod normal, nivelul glucozei din sange creste usor dupa o masa, iar ca raspuns pancreasul elibereaza insulina. Cantitatea de insulina variaza in functie de volumul de alimente consumate, dar si de tipul acestora. Pe masura ce glucoza este... [continuare]

Glucoza este sursa primara de energie pentru celulele corpului si singura sursa de energie pentru creier si sistemul nervos. In mod normal, nivelul glucozei din sange creste usor dupa o masa, insulina fiind eliberata de pancreas in sange. Pe masura ce glucoza circula in celule si este metabolizata, are loc oprirea producerii de insulina. In cazul in care nivelul glucozei din sange scade prea mult, cum ar fi intre mese sau dupa un antrenament intens, glucagonul (alt hormon pancreatic) este secretat pentru a determina ficatul sa transforme glicogenul in glucoza, crescand nivelul glucozei din sange. Daca mecanismul de feedback al glucozei/insulinei functioneaza corect, cantitatea de glucoza din sange ramane stabila. Daca balanta este intrerupta si creste nivelul de glucoza din sange, corpul incearca sa restabileasca echilibrul, atat prin cresterea productiei de insulina, cat si prin eliminarea excesului de glucoza in urina. Exista anumite cauze care pot intrerupe echilibrul... [continuare]

Sange

Din Dictionar Termeni

Este lichidul rosu, vascos, care circula la nivelul arterelor si venelor sub actiunea pompei cardiace. Datorita compozitiei sale complexe si circulatiei sale rapide, sangele iriga toate tesuturile, asigura multiple functii. El permite mai ales prin intermediul retelei de capilare interpuse intre circulatia arteriala si circulatia venoasa, transportul gazelor respiratorii (oxigen si dioxid de carbon), cel al substantelor nutritive (glucide, lipide, protide), cel al elementelor necesare mijloacelor de aparare ale organismului impotriva bacteriilor, parazitilor si virusurilor (anticorpi, eozinofile, limfocite, monocite, polinucleare neutrofile). Circulatia sangvina este asigurata de contractiile muschiului cardiac. Acesta trimite la fiecare contractie aproximativ jumatate din sange spre plamani, unde dioxidul de carbon este evacuat in aerul expirat atunci cand oxigenul este absorbit de catre globulele rosii. Cealalta parte a sangelui este trimisa prin aorta spre diferitele tesuturi,... [continuare]

Ce este Glucoza 5% si pentru ce se utilizeaza Indicatii Glucoza 5% solutie perfuzabila contine substanta activa glucoza anhidra (sub forma de glucoza monohidrat) care face parte din grupul de solutii pentru administrare intravenoasa; solutii pentru alimentatie parenterala. - Prevenirea deshidratarii intra si extracelulare - Aport caloric glucidic. Vehicul pentru aport terapeutic in perioada preoperatorie, peroperatorie si postoperatorie imediata. Mod de administrare Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Dozajul se va adapta in functie de varsta pacientului, greutatea corporala si severitatea starii clinice. Doza zilnica uzuala, recomandata la adulti este de 30-40 ml/kg, echivaland cu 1,5-2 g glucoza /kg (sau 210-280 ml echivaland cu 105-140 g glucoza, pentru o persoana de 70 kg). Doza maxima zilnica la adulti nu trebuie sa depaseasca 6 g... [continuare]

Ce este Dextran 40, 100 g/l in solutie de Glucoza 50 g/l si pentru ce se utilizeaza Indicatii Pentru realizarea expansiunii volemice in: soc traumatic, hemoragic, cardiogen, anafilactic, embolie grasoasa, pancreatite, peritonite, ileus paralitic. Tromboze, tromboflebite, gangrena iminenta, ulcus cruris si boala Raynaud. In chirurgia vasculara si plastica (amelioreaza circulatia locala si scade tendinta la tromboza la nivelul transplantului). In interventiile chirurgicale pe cord deschis (ca hemodiluant in cadrul circulatiei extracorporeale). Dextran 40, 100 g/l in solutie de Glucoza 50 g/l este de ales la bolnavii ce prezinta o excretie renala scazuta a clorurii de sodiu sau cand este necesara reducerea aportului de sodiu. Mod de administrare Soc, arsuri, embolie grasoasa, pancreatite, peritonite, ileus paralitic: doza initiala recomandata este de 500 – 1000 ml solutie perfuzabila Dextran 40, 100 g/l in solutie ... [continuare]

Testul de toleranta la glucoza (OGTT), cunoscut si sub numele de test de toleranta la glucoza orala, determina daca organismul are dificultati de metabolizare a glucozei sau a zaharului. De obicei, dupa o masa, nivelul zaharului din sange creste, pancreasul eliberand in acel moment insulina. Aceasta ajuta la transportul zaharului din sange in celule, dupa care nivelul de zahar revine la normal. In cazul in care sunteti diabetic, excesul de zahar ramane in sange si deterioreaza vasele de sange, lucru care poate duce la boli de inima, boli de ochi sau de rinichi. Testul este utilizat de obicei, pentru a diagnostica cazuri de diabet (daca exista riscul sa faceti sau aveti deja), rezistenta la insulina si uneori pentru hipoglicemia reactiva si tulburari de glucide. Diagnosticarea cu prediabet sau diabet este urmata de medicamentatie, dieta si miscare fizica la recomandarea medicului dumneavoastra. De asemenea, medicul va va solicita monitorizarea nivelului de zahar din sange, in... [continuare]

Glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza este o enzima implicata in producerea de energie. Aceasta se gaseste in toate celulele corpului, pe care le protejeaza de anumite produse toxice ale metabolismului celular. Deficitul de G6PD este o afectiune mostenita in care organismul nu are suficiente enzime de glucoza-6-fosfat dehidrogenaza sau G6PD, care ajuta celulele rosii din sange (eritrocitele) sa functioneze in mod normal. Acest deficit duce la aparitia anemiei hemolitice, de obicei dupa expunerea la anumite medicamente, alimente, infectii virale sau bacteriene. Majoritatea persoanelor cu deficienta de G6PD sunt asimptomatici, in timp ce altele dezvolta simptome de anemie numai dupa distrugerea eritrocitelor, o afectiune numita hemoliza. In aceste cazuri, simptomele dispar odata cu eliminarea cauzei. In cazuri rare, deficitul de G6PD poate determina anemie cronica. Anemia hemolitica se caracterizeaza prin incapacitatea maduvei osoase de a compensa aceasta distrugere prin cresterea... [continuare]

am glicemia 126 si glucoza in urina 100 e grav ce se poate face [continuare]

Sunt begetariana de la 13 ani, adica de aproape 12 ani... Ieri, in 15.05.2014 mi-am facut un set de analize si as fi recunoscatoare daca mi-ar da cineva o lamurire despre cei 3 indici anormali. Analizele arata cam asa : Hemoleucograma completa Nr. eritrocite 4.6 *106 /µl 3.8 - 4.8*106 /µl Hemoglobina 13 g/dL 12 - 15 g/dl Hematocrit 38.1 % 36 - 46 % VEM 82.9 fL 80 - 96 fL HEM 28.3 pg 25 - 34 pg CHEM 34.1 g/dL 30 - 36 g/dl RDW-CV 16.6 % 11.0 - 16.0 % Nr. leucocite 8.79 *103 /µl 4.8 - 11.0 *103 /ul % Neutrofile 58.4 % 53 - 68% Nr. neutrofile 5.14 *103 /µl 2.54 - 7.48 *103 /µl % Eozinofile 1.2 % 2 - 4% Nr. eozinofile 0.105 *103 /µl 0.09 - 0.44 *103 /µl % Basofile 0.716 % 0 - 1.0 % Nr. basofile 0.063 *103 /µl 0.0 - 0.10 *103 /µl % Limfocite 33.7 % 25 - 45% Nr. limfocite 2.97 *103... [continuare]

Comunitate medicala

Sange in urina

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Infectii urinare

Buna seara, Dupa fiecare alergare (alerg cam 6km de 3 ori pe saptamana) urina are o culoare rosiatica pronuntata, ea devenind tot mai transparenta pana la normal ziua urmatoare. Am luat o mostra de urina dar nu din cea rosie de dupa alergarea de seara ci din a doua din dimineata urmatoare si a iesit asa : - densitate > 1025 - ph > 6 - urobilinogen > 0.1 - bilirubina > negativ - corpi cetonici > + 15 mg/dl (normal era negativ) - nitriti > negativ - glucoza > negativ - proteine > +/- 15mg/dl - leucocite > + 25wbc/ul (rare leucocite) - hematii > +++ 250rbc/ul (relativ frecvente hematii) - foarte rara flora microbiana PS : Nu am nici un fel de dureri in timpul urinarii cu sange ! CEva idei ? Multumesc, Lucian [continuare]

Stg (scaderea tolerantei la glucoza)

Din Dictionar Termeni

testul de toleranta la glucoza pe cale orala (TTGO) - se indica in urmatoarele situatii: 1. Cand laboratorul arata valori ale glicemiei a jeun intre 100 si 125 mg/dl; 2. La persoane cu risc diabetogen crescut, indiferent de valoarea glicemiei a jeun (ereditate diabetica certa, obezitate, femei care au nascut copii cu greutatea peste 4000 g); 3. Pentru diagnosticul DZ (diabet zaharat) gestational si in orice alta situatie ce ridica suspiciunea de DZ. TTGO se efectueaza si se interpreteaza dupa criterii oms (organizatia mondiala a sanatatii): - cu trei zile inainte de testare se indica o alimentatie cu cel putin 150 g de glucide (deci nu post sau cura de slabire). - TTGO se efectueaza dimineata, in repaus, dupa minim 8 ore de repaus caloric (post nocturn). - in ziua efectuarii TTGO, se recolteaza sange venos pe anticoagulant pentru dozarea glicemiei a jeun din plasma rezultata; imediat dupa aceasta subiectul va trebui sa ingere o solutie formata din 75 g de glucoza pulvis... [continuare]

Test de toleranta la glucoza

Din Dictionar Termeni

testul de toleranta la glucoza pe cale orala (TTGO) - se indica in urmatoarele situatii: 1. Cand laboratorul arata valori ale glicemiei a jeun intre 100 si 125 mg/dl; 2. La persoane cu risc diabetogen crescut, indiferent de valoarea glicemiei a jeun (ereditate diabetica certa, obezitate, femei care au nascut copii cu greutatea peste 4000 g); 3. Pentru diagnosticul DZ (diabet zaharat) gestational si in orice alta situatie ce ridica suspiciunea de DZ. TTGO se efectueaza si se interpreteaza dupa criterii oms (organizatia mondiala a sanatatii): - cu trei zile inainte de testare se indica o alimentatie cu cel putin 150 g de glucide (deci nu post sau cura de slabire). - TTGO se efectueaza dimineata, in repaus, dupa minim 8 ore de repaus caloric (post nocturn). - in ziua efectuarii TTGO, se recolteaza sange venos pe anticoagulant pentru dozarea glicemiei a jeun din plasma rezultata; imediat dupa aceasta subiectul va trebui sa ingere o solutie formata din 75 g de glucoza pulvis... [continuare]

Pagina 1 din 30 (887 rezultate)