Coronavirus Update

Dextran 40, 100 g/l in solutie de glucoza 50 g/l

Publicat la data de: 15 Noiembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Dextran 40, 100 g/l in solutie de glucoza 50 g/l

Ce este Dextran 40, 100 g/l in solutie de Glucoza 50 g/l si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Pentru realizarea expansiunii volemice in: soc traumatic, hemoragic, cardiogen, anafilactic, embolie grasoasa, pancreatite, peritonite, ileus paralitic.
Tromboze, tromboflebite, gangrena iminenta, ulcus cruris si boala Raynaud.
In chirurgia vasculara si plastica (amelioreaza circulatia locala si scade tendinta la tromboza la nivelul transplantului).
In interventiile chirurgicale pe cord deschis (ca hemodiluant in cadrul circulatiei
extracorporeale).

Dextran 40, 100 g/l in solutie de Glucoza 50 g/l este de ales la bolnavii ce prezinta o excretie renala scazuta a clorurii de sodiu sau cand este necesara reducerea aportului de
sodiu.

Mod de administrare

Soc, arsuri, embolie grasoasa, pancreatite, peritonite, ileus paralitic: doza initiala recomandata este de 500 – 1000 ml solutie perfuzabila Dextran 40, 100 g/l in solutie de Glucoza 50 g/l administrata in 30 – 60 minute. In continuare se recomanda perfuzarea a 500 ml solutie perfuzabila Dextran 40, 100 g/l in
solutie de Glucoza 50 g/lpe zi, timp de 5 zile.

Tromboze, tromboflebite, gangrena iminenta, ulcus cruris, boala Raynaud: in prima zi se recomanda perfuzarea i.v. a 1000 ml solutie perfuzabila Dextran 40, 100 g/l in solutie de Glucoza 50 g/lin decurs de
4-6 ore, urmand ca in urmatoarele zile sa se perfuzeze cate 500 ml solutie perfuzabila Dextran 40, 100 g/l in solutie de Glucoza 50 g/lin 4-6 ore. Durata totala a tratamentului este de 2 saptamani.

Chirurgie vasculara si plastica: doza recomandata imediat inainte de interventia chirurgicala este de 500 ml solutie perfuzabila Dextran 40, 100 g/l in solutie de Glucoza 50 g/l i.v., in decurs de 30 - 60 minute, urmand ca in timpul interventiei chirurgicale sa se administreze inca 500 ml solutie perfuzabila Dextran 40, 100 g/l in solutie de Glucoza 50 g/l.

Postoperator, se recomanda administrarea a 500 ml solutie perfuzabila Dextran 40, 100 g/l in solutie de Glucoza 50 g/l la 4-6 ore, apoi zilnic, cate 500 ml solutie perfuzabila Dextran 40, 100 g/l in solutiede Glucoza 50 g/l (in 4 -6 ore) timp de 2 saptamani.

Interventii chirurgicale pe cord deschis: se recomanda adaugarea a 1-2 g de dextran 40/kg (10-20 ml solutie perfuzabila [Dextran 40, 100 g/l in solutie de Glucoza 50 g/l] /kg), in lichidul din circulatia extracorporeala; concentratia lui in lichid nu trebuie sa depaseasca 2%.

In perioada postoperatorie se recomanda administrarea a 500 ml solutie perfuzabila Dextran 40, 100 g/l in solutie de Glucoza 50 g/l in 30-60 de minute, timp de 5 zile. In administrarea pediatrica doza recomandata este de 5 - 10 ml solutie perfuzabila [Dextran 40, 100 g/l in solutie de Glucoza 50 g/l] /kg.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

- Hipersensibilitate la oricare dintre componentii produsului.
- Stari de hiperhidratare.
- Hipervolemie.
- Trombocitopenie, hipofibrinogenemie (risc de sangerare).
- Hemoragii intracraniene.
- Insuficienta cardiaca congestiva severa.
- Edem pulmonar acut.
- Insuficienta renala cu anurie sau cu oligurie marcata.
- Sarcina.
- Nastere.

Perfuzarea in amestec cu sange, deoarece poate determina precipitarea globulinelor si agregarea spontana a eritrocitelor (aceasta interdictie nu se aplica dextranului in solutie clorurosodica).

Precautii

Intrucat Dextran 40, 100 g/l in solutie de Glucoza 50 g/leste o solutie coloidala hiperoncotica, utilizarea lui se va face cu prudenta in cazul in care exista o supraincarcare vasculara, ca de exemplu insuficienta cardiaca congestiva, insuficienta renala sau policitemie. Doza totala recomandata de Dextran 40, 100 g/l in solutie de Glucoza 50 g/l ce trebuie perfuzata se va stabili in functie de starea clinica a bolnavului, avand in vedere faptul ca fiecare gram de dextran circulant fixeaza 20 - 25 ml apa.

Se recomanda sa se perfuzeze solutii cristaloide concomitent cu Dextran 40, 100 g/l in solutie de Glucoza 50 g/l, pentru a completa corectarea deficitului volemic si pentru a mentine balanta hidroelectrolitica. Aceasta recomandare se refera in special la bolnavii deshidratati sau la cei aflati in tratament cu hormon antidiuretic.

Daca in timpul tratamentului cu Dextran 40, 100 g/l in solutie de Glucoza 50 g/l creste vascozitatea urinii, se impune o hidratare suplimentara.
Pentru reglarea diurezei este utila asocierea unui diuretic osmotic (manitol)
Se recomanda monitorizarea hematocritului la pacientii tratati cu dextran, astfel incat acesta sa nu scada sub 30%. La bolnavii cu diabet zaharat trebuie sa se tina cont de aportul de glucoza din solutia
perfuzabila.

In cazul in care este necesar un tratament de urgenta cu dextrani la un bolnav la care se
suspecteaza o insuficienta renala cronica, se recomanda sa se perfuzeze dextran 70, a carui
eliminare renala este mai lenta.

Interactiuni medicamentoase

In prezenta acizilor si bazelor care determina modificarea pH-ului unei solutii (pH < 2 sau pH >10) se produce o depolimerizare a dextranului.

In prezenta heparinei nefractionate sau cu greutate moleculara mica, riscul de sangerare
poate sa creasca prin inhibarea de catre dextran a functiei plachetare.

Sarcina si alaptarea

In timpul analgeziei si anesteziei peridurale este contraindicata administreaza dextranului atat preventiv cat si curativ, datorita riscului letal sau sechelelor neurologice grave care pot afecta copilul.

Nu exista date disponibile privind excretia dextranului in laptele matern. Se recomanda utilizarea cu

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu este cazul.

Reactii adverse posibile

Dextranul 40 nu are efecte toxice, dar poate determina, rareori si aproape exclusiv in timpul primei perfuzii, reactii de hipersensibilitate cum ar fi: inrosirea fetei, eruptie urticariana, frison, vertij.
Exceptional, in primele minute ale primei perfuzii, poate sa apara spasmul bronsic si/sau hipotensiune arteriala, ceea ce impune supravegherea atenta a pacientului in intervalul de timp mentionat.
Aparitia reactiilor de tip alergic necesita oprirea perfuziei si instituirea tratamentului antialergic adecvat (antihistaminice, glucocorticoizi, 0,1-0,5 ml de adrenalina 1:1000).

Rareori, dextranii pot provoca oligurie, chiar insuficienta renala, prin cresterea vascozitatii urinii tubulare.

Supradozaj

In cazul aparitiei semnelor de supradozaj, cel mai adesea survenind in cazul administrarii
de doze excesive sau in cazul unei viteze de perfuzare prea mari, tratamentul cu dextran se va intrerupe
Semnele de supradozaj sunt cele ale unei eventuale decompensari cardiorespiratorii, afectari a functiei hepatice si renale sau a echilibrului hidroelectrolitic

Informatii suplimentare

Compozitie

1000 ml solutie perfuzabila conţin dextran 40 (masa moleculara 40000) 100 g si glucoza 50 g sub forma de glucoza monohidrat 55 g.

Ambalaj

Cutie cu 6 flacoane a 500 ml solutie perfuzabila.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

S.C. INFOMED FLUIDS S.R.L.
B-dul Theodor Pallady Nr. 50, Sector 3
Bucuresti, Romania

Data ultimei verificari a prospectului - Iunie, 2005

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Scapa de diaree! Solutia in tratamentul diareei acute: Mucoprotectoarele Scapa de diaree! Solutia in...

  Generalitati Digestia sanatoasa este una dintre principalele fundamente ale starii noastre de bine. Nu este o surpriza ca intestinul uman, cu o suprafata de pana la 500 m2, este cea mai importanta parte a tractului digestiv si joaca un rol important in apararea...citeste mai mult

 • Toleranta alterata la glucoza (prediabetul) Toleranta alterata la glucoza...

  Generalitati Prediabetul (toleranta alterata la glucoza, TAG) se caracterizeaza prin valori crescute ale zaharului (glicemiei) din sange, dar nu suficient de mari pentru a defini diabetul. La persoanele cu toleranta alterata la glucoza riscul de a evolua spre...citeste mai mult

 • Oboseala constanta - cauze posibile Oboseala constanta - cauze posibile

  Generalitati Nivelul de energie al oricarei persoane dar si tonusul sau se vor schimba imediat dupa ce va invata cum sa combata cauzele frecvente ale oboselii. Majoritatea oamenilor au tendinta de a considera stilul de viata prea ocupat, vinovat pentru starea lor de...citeste mai mult

 • Paracetamol Paracetamol

  Descriere Paracetamolul (acetaminofen) este un compus analgezic nonmorfinic, antipiretic si slab antiinflamator. Paracetamolul este larg utilizat actualmente in intreaga lume, datorita proprietatilor sale farmacoterapeutice si toxicitatea sa foarte redusa, fiind un...citeste mai mult

Comunitate

 • Pete maronii pe tot corpul in urma varicelei!

  Buna ziua!!! Cer o lamurire in legatura cu o problema ce ma macina de cca luni. In urma cu 8 luni de zile mai precis pe data de 5 iunie am facut o forma foarte urata de varicela cu vezicule pe tot corpul mai putin pe fata.Dupa un debut de 3 saptamani al bolii au cazut crustele iar in locul unde...

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter