glicemia crescuta

Indicele glicemic si importanta lui asupra sanatatii
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Generalitati Carbohidrati buni, carbohidrati mai putin buni. Index glicemic scazut, index glicemic ridicat. Am auzit de el, dar poate tot nu este clar. Ce este indexul glicemic? La ce serveste el? Este oare doar un element de ajutor in managementul diabetului sau ne poate fi de folos si daca dorim sa pierdem in greutate? Nu toti carbohidratii pe care ii consumam zilnic sunt produsi la fel, nu au o structura si nici o provenienta identica. Pe cat sunt de diferiti, pe atat influenteaza, la randul lor, in moduri variate organismul. Indexul glicemic reprezinta de fapt o metoda de evaluare a impactului pe care carbohidratii il au asupra starii generale de sanatate, prin prisma influentei exercitate asupra glicemiei. Carbohidratii care sunt metabolizati rapid in procesul digestiei si care elibereaza rapid glucoza in sange au un index glicemic ridicat. Carbohidratii care se degradeaza lent, eliberarea glucozei in sange fiind si ea inceata si tardiva dupa masa, au un index... [continuare]

Hipertensiunea - valori crescute ale presiunii arteriale
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Cand presiunea arteriala are valori crescute, afectiune numita hipertensiune, presiunea exercitata de fluxul sangvin asupra peretilor arteriali este prea mare. Valorile crescute ale presiunii arteriale pot produce leziuni la nivelul arterelor coronare, inimii,creierului, ochilor si rinichilor si determina accelerarea aterosclerozei. Hipertensiunea mai este numita un "ucigas silentios" deoarece nu produce simptome decat la valori foarte ridicate si, fara ca pacientul sa aiba la cunostinta acest lucru, poate duce la aparitia unor leziuni majore, organice, in cazul in care nu este tratata. In cadrul masurarii presiunii arteriale se pot distinge doua valori: sistolica si diastolica. Presiunea arteriala sistolica reprezinta presiunea exercitata de sange asupra peretilor arteriali, in momentul in care inima a terminat de pompat sangele in circulatia sistemica (la sfarsitul contractiei). Aceasta valoare reprezinta prima sau cea mai mare valoare in cadrul masurarii... [continuare]

Din ce cauze apar variatii ale glicemiei
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere Glicemia, adica nivelul de zahar din sange, are valori normale cuprinse intre 70 si 99 mg/dL daca nu ai mancat timp de opt ore si mai putin de 140 mg/dL la doua ore dupa ce ai luat masa. Daca sunt mai mari sau mai mici, acest lucru poate fi pus pe seama mai multor factori, de la alimentatie si pana la anumite boli. Cei care sufera de diabet reactioneaza diferit la mancarurile si bauturile pe care le consuma, de aceea este bine sa tina cont de masuratorile glicemiei si sa evite produsele care duc la cresterea glicemiei. Cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar Iata care sunt cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar. Cafeaua - Nivelul de zahar din sange poate sa creasca dupa ce bei o cafea, chiar si una neagra, care nu are calorii, din cauza cofeinei. Acelasi lucru este valabil si in cazul ceaiului negru, a celui verde si a bauturilor energizante. Mancarea chinezeasca -In... [continuare]

Cum pastrezi valorile glicemiei normale pe timp de vara
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Diabetul zaharat este o afectiune cronica, progresiva, care odata aparut se mentine toata viata. Netratat corespunzator, diabetul duce la aparitia complicatiilor si reduce durata de viata a persoanei in cauza. Diabetul zaharat trebuie controlat in permanenta, fiindca exista riscul de hipoglicemie sau de hiperglicemie, dar si a altor complicatii grave. Mai mult, vara este anotimpul in care, datorita abundentei de fructe, pacientul poate controla mai greu valorile glicemice pentru ca nu reuseste sa consume contitatea de carbohidrati (glucide) recomandata de medicul curant diabetolog. Ce este glicemia Glicemia este concentratia glucozei din sange iar valorile normale ale glicemiei sunt situate intre 70 si 100 mg/dl, sange prelevat dupa un post alimentar de 10-12 ore. Ce este hiperglicemia Hiperglicemia - glicemia mare - este de fapt, cresterea glicemiei peste anumite valori. In cazul pacientului care nu este diagnosticat cu diabet, o glicemie recoltata dimineata cu... [continuare]

Manifestari ale variatiilor glicemice: hipoglicemia si hiperglicemia. in ce consta tratamentul?
Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Hipoglicemia si hiperglicemia, complicatii frecvente ale diabetului zaharat Atat hipoglicemia, cat si hiperglicemia reprezinta doua stari patologice care intervin in homeostazia nivelului glucozei in sange (glicemie). Ambele entitati sunt reprezentate de o multitudine de manifestari clinice, semne si simptome, iar in lipsa unei atitudini terapeutice corespunzatoare pot duce la complicatii grave, ajungand in anumite cazuri pana la deces. Hiperglicemia reprezinta manifestarea clinica a unui grup de tulburari metabolice care per total formeaza ceea ce numim diabet zaharat. Sunt considerate hiperglicemii valorile glicemiei care depasesc 110 mg/dl dimineata pe nemancate (glicemie a jeun) si cele mai mari de 140 mg/dl la 2 ore dupa ingerarea a 75 grame de glucoza. Hipoglicemia reprezinta scaderea valorilor glicemiei sub un prag critic, stabilit de ghiduri ca fiind 70 mg/dl. Orice valoare mai mare de 70 mg/dl, desi insotita de manifestari clinice, nu poate fi definita ca fiind... [continuare]

Ce poate indica nivelul crescut al enzimelor hepatice?
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Ce sunt enzimele hepatice Nivelul crescut al enzimelor hepatice poate fi un semn prin care sa se indice faptul ca ficatul unei persoane nu functioneaza corect. Celulele hepatice deteriorate sau inflamate elibereaza anumite enzime in fluxul sanguin, acestea fiind detectate in cadrul analizelor de sange. Medicii testeaza nivelul enzimelor hepatice atunci cand observa manifestari caracteristice unor afectiuni ce cauzeaza leziuni hepatice. Care sunt cauzele? Atunci cand rezultatele testelor de sange ale unei persoane indica niveluri ridicate ale enzimelor hepatice, medicul va investiga posibilele cauze. Acest lucru poate fi realizat prin teste suplimentare, dar si prin discutii amanuntite cu pacientul referitor la stilul de viata si obiceiurile alimentare. Cea mai frecventa cauza a cresterii nivelurilor enzimatice de acest tip este reprezentata de steatoza hepatica sau boala de ficat gras. Cercetarile sugereaza ca 25-51% dintre persoanele cu valori crescute ale acestor parametri... [continuare]

buna ziua, sunt insarcinata in 8 luni si am facut testul de toleranta la glucoza in urma analizei de glicemie crescuta, rezultatele testului sunt urmatoarele : --- glicemie a jeun 97,6 ----dupa 1 ora 184,8 ----dupa 2 ore 218,6 ----dupa 3 ore 209,5 Spuneti-mi va rog frumos sunt predispusa la diabet zaharat sau copilul poate suferi din aceasta cauza??? Astept raspuns. multumesc [continuare]

Glicemie crescuta in urma administrarii de normix
in afara de DZ insulino dependent ,am fost diagnosticata in urma cu citiva ani cu hepatita cronica tip C.De cateva sapatamini mi-a fost indicat tratamentul cu Normix comprimate de medicul specialist.In urma administrarii Normixului glicemia mi-a crescut la 300.Credeti ca are vreo legatura cresterea glicemiei cu administrarea de normix???medicul de la infectioase a spus ca nu are cum sa creasca glicemia din normix. Va multumesc [continuare]

Buna ziua, Mama mea,in varsta de 67 ani,cu probleme de hipertensiune arteriala ,aflata sub monitorizarea medicului cardiolog,cu tratament pentru inima,a facut de curand analizele si i-a crescut glicemia de la 110 anul trecut la 139 acum.Inrebarea mea este ce se poate administra in acest caz si ce dieta sa tina.Va multumesc si multa sanatate,. Cu respect, Ramona [continuare]

Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sangele omului are o structura extrem de complexa, continand numeroase substante organice (proteine, grasimi, glucoza, enzime, hormoni, vitamine) si substante minerale (calciu, fosfor, sodiu, potasiu etc). Analizele biochimice cerceteaza compozitia chimica fie a sangelui total, fie numai a serului sau plasmei sanguine. Zaharurile din sange Exista mai multe feluri de zaharuri in organismul omului: glucoza, fructoza, lactoza etc. Glucoza este cea mai importanta zaharida care se gaseste in mod normal in organele si sangele omului si constituie combustibilul cel mai pretios pentru obtinerea energiei necesare activitatii omului. Din arderea unui gram de glucoza de catre organism rezulta 4 calorii. Glucoza in organism provine din alimentele consumate de catre om. Cele mai bogate alimente in glucoza sunt dulciurile (zaharul, produsele zaharoase, mierea), precum si alimentele care contin amidon (faina de cereale si produsele cerealifere, cartofii etc.), care in... [continuare]

Definitie Dieta cu indice glicemic scazut este o dieta in urma careia nu numai ca se vor pierde kilograme, dar care are si un rol important in prevenirea diabetului intrucat presupune consumul alimentelor si bauturilor care pot preveni cresterile rapide ale cantitatii de zahar din sange. Dieta se bazeaza pe ideea ca reglarea nivelului de zahar din sange duce la scaderea in greutate. Multe dintre dietele cunoscute presupun diminuarea valorilor de zahar din sange: Nutrisystem, dieta Zone si Busters Sugar. Dieta cu indice glicemic scazut ia in calcul valorile indicelui glicemic pentru constituirea unui plan de nutritie care sa contribuie la eliminarea surplusului de greutate, desi a fost initial dezvoltata in scopul mentinerii echilibrului glicemiei in diabetul zaharat. Indicele glicemic masoara carbohidratii transformati prin digestie in glucoza si care au ca rezultat cresterea parametrilor normali de zahar din sange. Planul de dieta presupune o clasificare a alimentelor care... [continuare]

Ce este glicemia Glicemia reprezinta valoarea zaharului din sange. Glucoza este cel mai important tip de zahar, fiind principala sursa de energie pentru organism. Aceasta provine din alimente si reprezinta un zahar simplu, adica un monozaharid. Monitorizarea glicemiei este foarte importanta, deoarece nivelurile anormale ar putea indica diabetul. Pancreasul secreta un hormon numit insulina, acesta facand celulele mai sensibile la glucoza. Astfel, impactul pe care zaharul il poate avea asupra organismului poate fi redus. La o persoana cu diabet, fie pancreasul nu produce insulina, fie celulele dezvolta o rezistenta la insulina. Drept urmare, glucoza ramane in sange, mentinand nivelul de zahar constant ridicat. Nivelurile ridicate si persistente ale glicemiei pot produce diferite complicatii corelate cu diabetul zaharat, inclusiv leziuni nervoase, pierderi de vedere, leziuni renale si chiar cresterea riscului de boli cardiovasculare. Pentru a evita toate aceste lucruri, glicemia... [continuare]

Am itrebat cu o saptamana in urma daca unul din medicamentelepe care le ia mama (CAPTOPRIL,TERTENSIF,ASPENTER,NORVASC)ar putea fi cauza cresterii glicemiei si d-nulNicu mi-a raspuns ca norvasc ar putea fi cauza,dar e o crestere artificiala.Ce insemna acest lucru?Organismul e supus acelorasi efecte negative ca si in cazul in care o persoana are glicemia crescuta? [continuare]

Am 32 de ani, 1,80 inaltime, 74 kg. Am fost la analize si am facut testul cu gulcoza. inaite de a bea gulcoza, glicemia mi-a iesit 111, iar dupa doua ore dupa ce am baut gulcoza si am stat nemiscat mi-a iesit 125 mg. De o saptamana, dupa ce mi s-a zis ca am glicemie bazala modificata, mananc mai des si inxcerc sa evit dulciurile. Mi-am cumparat un aparat de masurat glicemia si imi masor in fiecare dimineata nivelul gulcozei. De cate ori am masurat-o mia iesi astfel: dimineata 98,104 iar la 1 ora dupa ce am mancat 113, la 2 ore 94, iar seara dupa 2 ore ce manac 96, si am constatat ca glicemia la mine e mai mare cand nu manac si inde sa coboare dupa masa. Care ar fi motivul scadderii dupa masa? Mentionez ca mi-a aparut si niste dureri de cap de cand am inceput sa manac mai des si sa renunt la anumite alimente. [continuare]

De ce este glicemia mare dupa somnul de amiaza ?
Buna ziua, am prediabet si as vrea sa stiu de ce am glicemia mult mai mare decat de obicei (pana in 140 sau un pic peste, dupa masa) cand ma trezesc dupa un somn de vreo 15-20 min dupa amiaza. Nu am consumat dulciuri deloc, doar fructe(prune)si mai tarziu o ciorba de legume. Dupa ce m-am trezit am avut o glicemie de 226, peste 3 min a crescut la 289, alte 3 minute a scazut la 180. [continuare]

Valori crescute pentru colesterol, trigliceride, hemoglobina glucozilata, glicemie
Va rog sa/mi recomandati un tratament pentru revenirea trigliceridelor si colesterolului la valori mai mici. Rezultatele ultimei analize indica valori crescute pentru: colesterolul total = 214 mg/dL, trigliceride=485 mg/dL, hemoglobina glucozilata (HbAlc) 9, 09 % și glicemie = 161 mg/dL. Sunt in evidenta medicului diabetolog si tratamentul pe care il urmez de aproape 1 an cu INSULINA (APIDRA 12-12-12; LANTUS 42 {21,30}, GLUCOPHARGE 3/zi) se pare ca nu este suficient pentru a regla glicemia.Toate cele bune și SANATATE ! [continuare]

buna ziua.azi mi-am luat rezultataul analizelor si am vazut ca am glicemia 129.50.va rog sa-mi spuneti daca este vreun pericol.va multumesc [continuare]

Care sunt semnele de diabet sau al glicemiei marite ??? [continuare]

Buna ziua, Am 32 de ani, mama mea are diabet si se trateaza zilnic cu injectii cu insulina. In ultimele 2 saptamani am observat masurindu-mi glicemia dimineata pe nemincate ca am valori mari. pe 24 dec am avut 113 pe 2 ianuarie am avut 114 in conditiile in care eu consum foarte putine dulciuri, aproape deloc. Am facut un test, excluzind orice dulce/desert timp de 2 zile iar pe 4 ianuarie am masurat din nou glicemia dimineata pe nemincate, valoarea fiind de 110, deci nescazind semnificativ As avea 2 intrebari 1) Este bine daca nu mai maninc nimic dulce sau pot aparea alte dereglari? Daca ar trebui sa mananc dulce, cat anume este recomandat? 2) Ar trebui in acest stadiu sa urmez vreun tratament cu medicamente sau nu e necesar? Va multumesc Sorin [continuare]

buna,ma numesc Daniel,am DZ tip 2 din 2013,acum iau Diaprel 30mg dimineata si cate 500 mg siofor de 3 ori pe zi.De la un timp glicemiile dimineata sunt mari;164,158,145 si nu mananc seara tarziu.In timpul zilei inainte de masa 66,100;la 2 ore dupa masa,85-140.Ce se intampla,sunt perioade cand diminata am 100-115.ddanielstroe77@yahoo.com.Doresc un trat naturist.multumesc [continuare]

ce boala indica urmatoarele analize: - TGP 38.14 - glicemie 64.39 - HDL 71 - LDC 106.97 restul in limite normale,este vorba de o hepatita virala, trebuie sa urmez regim, iar glicemia mica ce indica? multumesc [continuare]

Buna seara.Am 22 ani,de la inceputul anului 2010 am diabet tip 1. Pana in ... noiembrie am reusit si mi-am mentinut glicemia in valori normale. Rar se intampla sa creasca mai mult de 140 dupa masa. Apoi (facand aceeasi insulina,acelasi nr. de unitati) glicemia a inceput sa creasca, mai mereu aveam glicemia in jur de 200. Imi faceam injectile in abdomen sau in picioar, apoi m-am hotarat sa-mi fac in mana si glicemia si-a revenit la normal. O sa continui sa imi fac injectile in mana pt. urmatoarele 2 saptamani apoi o sa incerc iarasi in abdomen sau picior, sa vad ce efect o sa aiba. Care ar fi explicatia ? si inca ceva ... dupa masa,maxim 140...150. e bine ? Va multumesc frumos [continuare]

Buna ziua, sotul mei 47 ani a fost dignosticat cu duabet tip 2, glicemie 340;cu regim alimentar si siofor, glicemia a scazut la 270, apoi i s-a recomandat glibomet la colentina, urmeaza cu el de acum o luna si jumatate dar glicemia a ramas tot la 270 ba chiar aseara mi-a spus ca a crescut iar la 340. Mentionez ca este marinar si acum e plecat in voiaj asa ca uneori a mancat altceva dacat era indicat in regimul alimentar. A r trebui sa se intrerneze dar e cam greu cu contractul. Cat de grav este daca amana internarea inca o luna? Multumesc anticipat pentru raspuns. [continuare]

de 2 luni de cand am incetat sa mai alaptez ,glicemia a crescut peste limitele normale . dimineata pe nemancate valoarea glicemiei este intre 140mg/dL si 180mg/dL. Ce pot face sa o aduc la limitele normale ? mentionez ca fac tratament cu metformin de 2 ori pe zi . tin regim alimentar si dieta saraca in carbohidrati . va multumesc [continuare]

mama mea a fost diagnosticata acum 3 ani cu diabet de tip 2, cu aprpx 170 glicemie. Dupa regin si in continuare doar cu o alimentatie corespunzatoare s-a redus glicemia la 100- 115, nedepasind 120 unitati. Dar in urma cu trei saptamani a avut o crestere de tensiune 245/130, si i-a fost prescris un tratament cu urmatoarele medicamente:captopril , tertensif, aspenter, norvasc.In urma acestui tratament s-a seglat tensiunea, dar glicemia este mereu 150., Intrebarea mea este: poate exista o legatura intre vreunul din aceste medicamente si cresterea glicemiei? [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter