Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

cum folosim trigliceridele in diet

Afectiuni cauzate de trigliceride

Afectiuni cauzate de trigliceride

Actualizat la data de: 10 Decembrie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Ce sunt trigliceridele? Trigliceridele sunt un tip de grasime foarte comun in corpul uman. Nivelurile ridicate ale trigliceridelor cresc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, insa exercitiile fizice regulate si adoptarea obiceiurilor alimentare sanatoase pot aduce nivelul de trigliceride inapoi la normal. Afectiunile frecvent cauzate de nivelul crescut al grasimilor sunt atacul de cord si accidentul vascular cerebral. Aproximativ 25% dintre oamenii din SUA au trigliceride mari. Majoritatea grasimilor pe care le consumam (cum ar fi untul) sunt sub forma de trigliceride. Caloriile suplimentare, alcoolul si zaharul din corp se transforma in trigliceride. Corpul uman le stocheaza in celulele adipoase si le utilizeaza la nevoie. Trigliceridele si colesterolul sunt lipide, cu mentiunea ca trigliceridele sunt grasimi, iar colesterolul nu este. Colesterolul este o substanta  pe care o produce ficatul, ulterior fiind folosit pentru consolidarea peretilor celulari si... [continuare]

Trigliceridele

Trigliceridele

Actualizat la data de: 24 Iulie 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce sunt trigliceridele Orice persoana care si-a verificat vreodata nivelul colesterolului, probabil a fost testat si pentru trigliceride. Noi cercetari arata ca trigliceridele pot fi factor de risc potent, dar controlabil, pentru accidentul vascular cerebral si afectiunile cardiace. Trigliceridele sunt substante grase sintetizate de organismul uman din grasimile din alimente (si uneori din zahar). Trigliceridele sunt extrase apoi din sange si sunt stocate in organism sub forma tesuturilor adipoase. Unele trigliceride sunt sintetizate la nivelul ficatului. Trigliceridele din plasma sunt obtinute din grasimile alimentare sau sintetizate in organism din alte surse energetice cum ar fi carbohidratii. Caloriile ingerate in timpul mesei si care nu sunt folosite imediat de tesuturi sunt convertite in trigliceride si sunt transportate in adipocite pentru a fi stocate. Anumiti hormoni regleaza eliberarea trigliceridelor din tesuturile grasoase, pentru a implini nevoile energetice ale... [continuare]

Cum se calculeaza indicele de masa corporala (imc)?

Cum se calculeaza indicele de masa corporala (imc)?

Actualizat la data de: 04 Iunie 2019

Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Formula de calcul a indicelui de masa corporala Indicele de masa corporala (IMC) este o valoare care se calculeaza folosind inaltimea si greutatea unei persoane (greutatea/inaltimea2) exprimata in kg/m2 si reprezinta o varianta de cuantificare a cantitatii de tesut (muschi, grasime, os) care revine unui metru patrat din suprafata corpului. IMC pentru copii si adulti In functie de IMC persoanele se incadreaza in una din urmatoarele categorii: - subponderal: sub 18,5 kg/m2. - normoponderal: 18,5 – 24,9 kg/m2. - supraponderal: 25 – 29,9 kg/m2. - obezitate grad I: 30 – 34,9 kg/m2. - obezitate grad II: 35 – 39,9 kg/m2. - obezitate morbida: peste 40 kg/m2. Un IMC sub 20 sau peste 25 a fost asociat cu o mortalitate crescuta. La copii, IMC-ul se calculeaza in mod diferit fata de adulti, formula fiind aceeasi, dar valorile obtinute sunt ulterior comparate cu valori tipice ale altor copii de aceeasi varsta. In loc de a fi comparate valorile obtinute cu pragurile fixe (ca... [continuare]

Colesterol marit: cum il mentii la valori normale

Colesterol marit: cum il mentii la valori normale

Actualizat la data de: 25 August 2025

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Riscul cardiovascular Riscul cardiovascular se refera la posibilitatea ca o persoana sa dezvolte un accident cardovascular la un momentdat. Bolile cardiovasculare sunt frecevente in randul populatiei, iar colesterolul crescut prezice riscul unor evenimente cardiovasculare. Colesterolul este un tip de grasime produsa in mare parte de catre ficat, dar care, insa, poate fi preluata si din alimentatie. Rolul colesterolului in organism este de a mentine integritatea celulara, de a sintetiza anumiti hormoni si bila, de a metaboliza vitaminele liposolubile si, intr-o anumita masura, este responsabil cu buna functionare a sistemului nervos si imunitar. Colesterol bun si colesterol rau Exista doua tipuri de colesterol, HDL, considerat colesterol bun, si LDL, considerat colesterol rau. Rolul acestora este diferit in organism, colesterolul bun avand functia de reciclare a colesterolului rau si, totodata, este responsabil de protectia vaselor de sange. Colesterolul rau, insa, se... [continuare]

Care sunt simptomele infarctului miocardic si cum poate fi acesta prevenit?

Care sunt simptomele infarctului miocardic si cum poate fi acesta prevenit?

Actualizat la data de: 19 Martie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Infarctul miocardic acut se caracterizeaza prin obstructia arterei coronare responsabila de irigarea unui anumit teritoriu coronarian, provocand leziuni la nivelul tesutului respectiv. Infarctul miocardic este, de obicei, rezultatul unui blocaj in una sau mai multe dintre arterele coronare. Infarctul miocardic reprezinta o urgenta ce necesita asistenta medicala imediata, avand o rata mare de deces in absenta tratamentului de urgenta. Simptomatologie Simptomele clasice ale infarctului includ angina severa si dificultati de respiratie. Angina pectorala se refera la senzatia de disconfort din centrul toracelui, descrisa ca o senzatie de greutate, de presiune sau de „gheara”. De asemenea, angina pectorala este caracterizata si prin durere, senzatie de arsura sau de amorteala, ce dureaza mai mult de 20minute si nu cedeaza la repaus sau administrarea de nitroglicerina sublingual. Cu toate acestea, simptomatologia poate varia, iar aceste simptome pot fi insotite si... [continuare]

Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice

Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice

Actualizat la data de: 12 Iulie 2023

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Riscul cardiovascular poate fi inteles ca posibilitatea ca o persoana sa dezvolte o afectiune cardiovasculara cu potential fatal sau non-fatal intr-un anumit interval de timp. Printre factorii clasici de risc se enumera:varsta, sexul, ereditatea, fumatul, alcoolul, obezitatea, hipertensiunea arteriala, dislipidemia, diabetul zaharat, sedentarismul, factori psihosociali; dintre noii factori de risc enumeram homocisteina, lipoproteina (a), factorii proinflamatori, factorii protrombotici. Factorii de risc majori modificabili Acest articol isi propune sa ofere informatii cu privire la factorii majori de risc modificabili. 1. dislipidemia – dezordini legate de colesterol, trigliceride si lipidele totale din ser 2. fumatul 3. hipertensiunea arteriala esentiala 4.diabetul zaharat 5. sedentarismul 6. obezitatea 7. factorii de risc psihosociali – stresul. Dovezile cele mai puternice de asociere a unor factori de risc cu boala coronariana ischemica (BCI) sunt... [continuare]

Reguli pentru mese sanatoase

Reguli pentru mese sanatoase

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Dr. Alice Burcea
Medic specialist endocrinologie

Generalitati Sunt din ce in ce mai multi oameni obezi. Anual sunt diagnosticati din in ce mai multi oameni cu diabet. Apar din ce in ce mai multe diete “minune” care “ne slabesc” rapid intr-o perioada scurta de timp si apoi, cand renuntam la dieta, luam un numar dublu de kilograme. Ce putem face pentru a ne mentine o greutate constanta? Ce trebuie sa mancam? Cum trebuie sa mancam? Oare alimentele pe care le consumam sunt cele mai bune? Ce dieta ni se potriveste? Iata intrebari care le auzim zilnic in familie, la prieteni, la colegii de serviciu. Nu cred ca exista cineva care sa nu aiba cel putin un supraponderal, daca nu un obez in familie. Cum putem sa ne ajutam pe noi si pe cei apropiati?...Mancand sanatos. Cum sa mancam sanatos? Adoptand un mod de a manca sanatos. Da, am spus bine un mod de a manca sanatos. A manca sanatos este ca si cum ai adopta un mod de viata. Reguli pentru a fi sanatosi Dar cum putem manca sanatos si mai ales ce alimente si sub ce forma de... [continuare]

Hipercolesterolemia si strategii de prevenire a bolilor cardiace

Hipercolesterolemia si strategii de prevenire a bolilor cardiace

Actualizat la data de: 13 Martie 2023

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Colesterolul este o substanta chimica ceroasa, asemanatoare grasimii, sintetizata in ficat si care se gaseste in anumite alimente, precum cele de origine animala, produsele lactate (laptele integral), oua si carne. Organismul are nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru diverse functii. Membranele celulare contin colesterol, organismul folosind de asemenea colesterolul pentru a sintetiza hormoni, vitamina D si acizii biliari necesari digestiei lipidelor. Cu toate acestea, organismul are nevoie doar de o cantitate mica de colesterol pentru a-si satisface aceste nevoi. Atunci cand cantitatea de colesterol din organism este prea mare, pot aparea anumite probleme de sanatate, precum boala coronariana. Boala coronariana Atunci cand exista o cantitate mare de colesterol in organism se formeaza placile de aterom (un depozit dur si gros) la nivelul vaselor ce iriga inima(arterele coronare), ingustandu-se astfel lumenul vascular, iar fluxul sangvin spre tesutul... [continuare]

Nefropatia diabetica

Nefropatia diabetica

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2021

Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice

Ce este nefropatia diabetica Nefropatia diabetica este una din complicatiile cronice ale diabetului zaharat si poate fi depistata dupa mai multi ani de evolutie a acestuia . Hiperglicemia cronica afecteaza vasele renale (angiopatie) si  functionarea unitatii de filtrare a rinichiului (nefronul) cu aparitia initiala a eliminirarii de albumina in urina care in timp  poate duce la insuficienta renala. Prevenirea sau incetinirea leziunii renale este cel mai important pas in managementul bolii. Mentinerea glicemiei si a tensiunii arteriale in limite normale si o dieta alimentara sanatoasa poate reduce riscul dezvoltarii acestei afectiuni sau progresul spre insuficienta renala. Simptome - edeme, initial la picioare, iar apoi tot corpul poate fi afectat; - o crestere a tensiunii arteriale; - pierderea unor cantitati mari de proteine in urina (macroalbuminurie, semn sigur de nefropatie); - cresterea nivelelor de colesterol si trigliceride; - odata ce rinichii sunt afectati... [continuare]

Regimul alimentar in cancer

Regimul alimentar in cancer

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Regimul alimentar al pacientului suferind de cancer este planificat si abordat diferit, in functie de caz, stadiu de evolutie si terapie. Bolnavii de cancer sunt printre cei mai expusi riscului de a dezvolta sindroame pluricarentiale, ca urmare a procesarii inadecvate a nutrientilor adusi prin dieta.  Acest deficit este cauzat fie de boala in sine (in special in formele cu localizare digestiva), fie de tratament (care poate fi chirurgical, chimioterapie sau radioterapie). Modificarile de metabolism Boala canceroasa are capacitatea de a compromite total statusul nutritional al pacientului, alterandu-i in mod dramatic metabolismul si cauzand aparitia anorexiei (pierderea apetitului), ce pe termen lung va determina o scadere semnificativa in greutate. Exista situatii in care aceasta scadere ponderala apare chiar mai devreme, organismul fiind afectat profund de sindromul consumptiv asociat invariabil cancerului. Modificarile de metabolism ce apar la toti bolnavii... [continuare]

Diabetul zaharat insulino-dependent (dz de tip i) la copii

Diabetul zaharat insulino-dependent (dz de tip i) la copii

Actualizat la data de: 27 Mai 2022

Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice

Generalitati Diabetul zaharat este o afectiune endocrina caracterizata prin deficit al secretiei pancreatice de insulina. Insulina stimuleaza patrunderea glucozei in celule si folosirea acesteia ca substrat pentru producerea de energie. In lipsa insulinei, glucoza nu mai poate fi utilizata de catre celule pentru producerea de energie si se acumuleaza in sange depasind nivelul sanguin normal. Copiii care au diabet si parintii acestora vor face fata mai bine provocarilor acestei boli daca vor fi cat mai bine informati despre aceasta afectiune si evolutia ei. A trai cu diabet Parintii care au un copil cu diabet insulino-dependent trebuie sa fie atenti la dieta zilnica a copilului, la administrarea corecta a insulinei, la respectarea programului zilnic de exercitii fizice cat si la monitorizarea permanenta a glicemiei. Acest ritual zilnic va reprezenta una din partile cele mai importante ale tratamentului; este un proces consumator de timp si energie dar cu efecte benefice, pentru... [continuare]

Ficatul gras (steatoza hepatica)

Ficatul gras (steatoza hepatica)

Actualizat la data de: 27 Iulie 2021

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Ce este ficatul gras Ficatul gras este un termen general utilizat pentru a descrie depozitarea excesiva a grasimilor in ficat. Mai exact, ficatul gras sau steatoza hepatica este o afectiune reversibila, caracterizata prin acumularea trigliceridelor in celulele hepatice in timpul procesului numit steatoza - retinerea anormala a lipidelor in interiorul celulelor. Aceasta afectiune se poate manifesta temporar sau pe termen lung, nu este dureroasa si poate fi asimptomatica o lunga perioada de timp. Cum apare afectiunea Cu toate ca prezinta nenumarate cauze, ficatul gras apare cu preponderenta in randul pacientilor care sufera de alcoolism si obezitate. Totodata, aceasta afectiune este asociata si cu afectiunile care influenteaza metabolizarea grasimilor. Ficatul este organul central care produce, transporta, modifica si stocheaza grasimile din organism. Nenumarate afectiuni pot perturba acest proces, conducand la depozitarea excesiva a grasimilor in ficat. Trigliceridele sunt... [continuare]

Pastilele de slabit

Pastilele de slabit

Actualizat la data de: 30 Mai 2019

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Generalitati Reclamele pentru pastile de slabit sunt peste tot: la Tv si radio, in reviste si ziare, pe internet; ele ne seduc cu marturii sincere, imagini inainte si dupa tratament, garantii, etc. Cine mai are nevoie de diete si programe de exercitii fizice din moment ce o pilula mica va poate ajuta sa aveti silueta ideala fara pic de efort? Dar, cu toate ca producatorii pastilelor de slabit promit o scadere drastica in greutate intr-o perioada foarte scurta, se pot tine de promisiune? Va pot ajuta sa pierdeti in greutate? Si daca este asa, va pot ajuta si sa va pastrati silueta proaspat dobandita pe termen indelungat? Exista multe motive pentru care trebuie sa fiti extrem de prudente atunci cand doriti sa apelati la pastilele pentru slabit. Pierderile in greutate, dietele de mai multe tipuri, in special cele legate de pastilele de slabit, au fost asociate in decursul ultimului deceniu cu grave probleme de inima, probleme de sanatate si chiar cu un numar de decese. [continuare]

Cromul

Cromul

Actualizat la data de: 08 Iulie 2025

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Ce este cromul? Cromul este un mineral pe care organismul il foloseste pentru functionarea normala, cum ar fi digestia mancarii. Surse de crom Cromul exista in multe produse alimentare naturale, precum: drojdia de paine, carne, cartofi (mai ales daca sunt gatiti in coaja), branzeturi, melasa, condimente, paine integrala, cereale, fructe proaspete si vegetale. Consumul de apa de robinet nededurizata aduce o cantitate de crom destul de mare si gatitul in cratite de inox creste continutul de crom al mancarurilor. Se pot achizitiona suplimente de crom in tablete, in capsule sau sub forma de multivitamine. Totusi, deoarece cromul este necesar organismului uman in cantitati mici, majoritatea oamenilor au un aport suficient din dieta obisnuita si nu au nevoie de suplimente. Cei care au un risc de a face deficit de crom sunt diabeticii si persoanele in varsta. Care este rolul cromului? Cromul ajuta la transferul glucozei din sange (zaharului din sange) in celule si pentru a... [continuare]

Dieta si bolile cardiovasculare

Dieta si bolile cardiovasculare

Actualizat la data de: 12 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Specialistii in nutritie si cardiologii au convenit ca o dieta sanatoasa si echilibrata in nutrienti esentiali organismului poate influenta in mod benefic bolile de inima (poate avea rol atat in prevenirea cat si in ameliorarea lor). Regimul alimentar corect, combinat cu un stil de viata sanatos (in care exercitiile fizice sunt foarte importante) poate reduce semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiace, coronariene, a infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale. Prin scaderea nivelului de colesterol se scad si sansele de a dezvolta sindroame metabolice, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate sau sindroame dislipidemice severe. De asemenea, o dieta corespunzatoare confera organismului protectie impotriva osteoporozei si chiar impotriva unor forme de cancer (de exemplu, cancerul de colon). Surse de alimente sanatoase Adoptarea unui mod de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, nu presupune realizarea unor eforturi suplimentare... [continuare]

Dieta raw

Dieta raw

Actualizat la data de: 10 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In functie de sursa, o dieta cu alimente crude poate fi calea catre o stare perfecta de sanatate sau poate cauza stare grava de subnutritie. Adevarul este undeva la mijloc. Unii specialisti considera ca o dieta care consta in principal in consumul de alimente nepreparate si neprocesate poate avea ca rezultat un corp mai suplu, o piele mai frumoasa si un nivel mai ridicat de energie. De asemenea, ar putea sa scada riscul aparitiei multor boli. Dieta cu alimente crude Principiul care sta la baza acestei diete este consumul alimentelor in starea lor naturala negatite si neprelucrata - forma cea mai sanatoasa pentru organism. Dieta cu alimente proaspete este un mod de viata, nu este un plan de pierdere in greutate. Urmarea unei astfel de diete nu este usoara. Cele mai multe dintre alimentele specifice acestei diete sunt tocate, amestecate, decojite si deshidratate in bucatarie. Acest lucru se intampla intrucat aceasta dieta presupune in proportie... [continuare]

Cum iti poate salva viata consumul de avocado

Cum iti poate salva viata consumul de avocado

Actualizat la data de: 22 Februarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Avocado este un fruct cu multiple beneficii pentru sanatate, motiv pentru care el nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia ta. Originar din America de Sud, acesta poate fi folosit la prepararea unui smoothie delicios sau pentru o salata gustoasa. Scade riscul bolilor cardiovasculare Este de ajuns sa mananci jumatate de avocado in fiecare zi pentru a reduce nivelul colesterolului "rau" din sange. De asemenea, compusii care se gasesc in avocado au si capacitatea de a reduce nivelul trigliceridelor cu pana la 20%, o alta amenintare pentru sanatatea inimii si a vaselor de sange. Asadar, nu ezita sa consumi avocado, pentru a tine nivelul colesterolului sub control. Util in curele de slabire In 100 de grame de avocado se gasesc 160 de calorii si doar un gram de zaharuri. Asigura 27% din necesarul zilnic de fibre si doua grame de proteine, ceea ce inseamna ca este de ajutor si persoaneleor ca [continuare]

Diete antiinflamatoare

Diete antiinflamatoare

Actualizat la data de: 09 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca va taiati pielitele din jurul unghiilor, zona se va umfla, inrosi si va fi fierbinte. Acest tip de raspuns inflamator acut este reactia organismului la trauma, iar aceest lucru este o parte esentiala a procesului de vindecare, dar inflamatia cronica cauzata de forme mai subtile de traume poate influenta in sens negativ sanatatea dvs. Alimentele consumate pe termen lung, mancarurile foarte procesate si expunerea continua la toxinele din mediu pot duce la inflamatii persistente de grad mic pe care cercetatorii le coreleaza cu imbatranirea prematura, boli de inima, diabet, Alzheimer, psoriazis, artrita reumatoida si cancer. Ce agraveaza inflamatiile Multe alimente din dieta standard pot agrava inflamatiile, incluzand aici faina si zaharul alb rafinat, carnea rosie, produsele lactate, produsele de tip fast-food dar si aditivii alimentari. Cu un astfel de regim alimentar, corpul poate avea de suferit. Nu doar sanatatea dvs. ar putea fi precara, ci va fi... [continuare]

Am colesterolul 309 mg/dl si trigliceridele 275 mg/dl. Am tinut regimul prescris de medic timp de 3 luni si nu da rezultate. Medicatia a constat in sinvacard 1 comprimat/zi. Ce ma sfatuiti ? [continuare]

Va rog sa-mi spuneti daca LIPOFIB 160mg este un tratament suficient ptr a scadea colesterolul si trgliceridele,am 64 de ani,1,52 inaltime,64kg ,cu colicistectomie la 55 de ani si urmatoarele rezultate obtinute pe 2 feb 2010 :col total 291mg/dl,hdl 52mg/dl,ldl 189 mg/dl,trigliceride 250mg/dl,tgo 21 ul/l,tgp 42ul/L,glicemie 115 mg/dl,creatinina serica0,69mg/dl,fibrinogenemie 360 MG%,vsh 20mm/1h ,restul in valori normale din hemoleucograma,biochimia urinara ,val normale.recomandat dieta adecvata , va multumesc SAVIA [continuare]

Buna ziua, Am 25 ani, 1,78 m, si 94 kg iar in urma efectuarii analizelor anuale pentru la locul de munca am obtinut urmatoarele rezultate: *TGP: 40 *TGO: 43 *Colesterol Total: 150 *Trigliceride: 155 *Gluzoca serica: 98 Valorile la TGP, TGO si Trigliceride sunt peste limita normala. Este un motiv de ingrijorare? Va multumesc anticipat pentru ajutor! [continuare]

Buna seara,,as avea si eu o intrebare mai bine zis pentru sotul meu,care are diabet tip 2 si as vrea sa stiu de are glicemia marita dimineata la prima ora?Spuneti-mi va rog nu este mai sanatos sa foloseasca mierea de albine (sigur in cantitate foarte mica la un (1 L ) termos de ceai de afine o lingurita si jumatate),stiu ca nu este indicat dar cred ca este mult mai sanatos decat zaharina .Ce stim despre Siofor 1000,pentru ca in afara de faptul ca are prescris dimineata 1\\2,la pranz 1,si seara 1 nu poate folosi decat la pranz si seara,pentru ca are diaree.Ce facem in acest caz?Este a doua oara ca medicul diabetolog prescrie asa medicamentul,dar daca are aceste probleme nu ar trebui sa se schimbe medicatia?Nu prea avem retete pentru diabetici,stiu ca trebuie tinuta dieta,dar este foarte greu pentru ca lucreaza munca fizica face mult efort,si are nevoie de mancare consistenta,Incercam sa tinem dieta dar cateodata pur si simplu nu mai stiu ce sa gatesc sau sa-i pun la pachet.Stiu... [continuare]

as dori daca imi poatye spune cineva un regim anume fiindca am infarct miocardic si ma ingras de la o zi la alta tot mai tare si nu ma simt bine [continuare]

Usturoiul - produs natural pentru slabit

Usturoiul - produs natural pentru slabit

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Usturoiul este de foarte mult timp cunoscut datorita beneficiilor sale asupra sanatatii, cum ar fi: prevenirea bolilor de inima, cancer sau diabet zaharat. Recent, cercetatorii au descoperit ca usturoiul contribuie la pierderea naturala in greutate, deoarece contine alicina - compus care scade apetitul alimentar si ajuta la pierderea in greutate. In urma mai multor studii finalizate in Israel, s-a demonstrat ca prin consumul regulat de usturoi masa corporala ideala este mentinuta pentru o lunga perioada de timp. Deci, consumarea zilnica a usturoiului nu doar ca este benefica pentru sanatate, dar contribuie si la pierderea kilogramelor in plus. Usturoiul si pierderea in greutate Alicina este cea mai puternica substanta din componenta usturoiului, care influenteaza tensiunea arteriala, nivelul de insulina si trigliceride. Alicina face parte dintr-un grup de compusi numiti tiosulfati, continand tiosulfati in proportie de 70-80%. Alicina nu este prezenta in usturoi... [continuare]

Cat de sanatoase sunt alimentele dietetice?

Cat de sanatoase sunt alimentele dietetice?

Actualizat la data de: 06 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista opinii contradictorii cu privire la beneficiile si efectele adverse ale dietelor pentru slabit. Acestea presupun consumul de alimente care au mai putine grasimi si mai putin zahar, dar si anumite substante chimice adaugate pentru a le imbunatati gustul. Au fost realizate diverse cercetari care au studiat acesti aditivi chimici controversati si s-au analizat efectele pozitive ale acestora pe termen lung. Dieteticienii recomanda, in cazul in care nu este prezenta o alta boala - cum este diabetul - sa se manance portii mici de alimente naturale pentru a se evita orice substanta chimica adaugata. Sorbitol Sorbitolul (E 420) este un substitut pentru zahar folosit pentru diminuarea cantitatii de zahar dintr-o dieta alimentara. Spre deosebire de zahar, care contine 4 calorii per gram, sorbitolul contine aproximativ 2.6 calorii per gram. Acesta este utilizat pentru prepararea bauturilor, inghetatei dietetice, siropurilor pentru tuse, bomboanelor... [continuare]

Regimul puterea proteinelor

Regimul puterea proteinelor

Actualizat la data de: 18 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati "Puterea proteinelor" este una dintre dietele cu continut scazut in carbohidrati, bogata in proteine, foarte populare in ultimile decenii. Dr. Michael Eades si Dr.Mary Dan Eades, in cartea "Protein Power", publicata de New York Times, care mai bine de un an s-a mentinut pe lista celor mai bine vandute carti, promoveaza ideea ca nu carnea grasa, ouale si produsele lactate sunt responsabile de aparitia obezitatii, ci carbohidratii ce se gasesc in cantitate mare in anumite fructe, legumele si cereale. Autorii cartii sintetizeaza toate datele despre dietele sarace in carbohidrati si influenta majora pe care aceste diete le-a avut in schimbarea stilului alimentar. Sunt prezentate explicatii stiintifice privind rolul jucat de hormonii implicati in metabolism, insulina si glucagonul, cat si recomandari practice, de tipul: "ce meniu sa fie ales intr-un restaurant frantuzesc sau intr-un fast-food". Alimente permise Iubitorii de friptura, oua si branza pot sta... [continuare]

Hepatita alcoolica

Hepatita alcoolica

Actualizat la data de: 11 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alcoolul este asociat de mult timp cu afectiuni hepatice severe, cum ar fi hepatita – o inflamatie a ficatului, dar legatura dintre consumul de alcool si hepatita alcoolica este complexa. Nu toti bautorii cronici dezvolta hepatita alcoolica si boala poate aparea la persoane care consuma moderat sau au baut mult o singura data. Desi leziunile hepatitei alcoolice deseori pot fi reversibile prin stoparea consumului de alcool, afectiunea poate progresa spre ciroza si insuficienta hepatica daca acest consum nu se opreste. Motivul exact al dezvoltarii hepatitei alcoolice nu este cunoscut cu exactitate. Totusi, un lucru este clar, pacientul cu hepatita alcoolica trebuie sa evite alcoolul si alte substante care pot dauna ficatului. Pentru unii pacienti cu leziuni hepatice severe, transplantul hepatic poate fi o optiune de tratament. Simptome Formele usoare de hepatita alcoolica pot sa nu determine probleme evidente, dar pe masura ce boala avanseaza si ficatul este... [continuare]

Comunitate medicala

Rina 90

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

SALUT AM 35 ANI ,1,70 M SI 92 KG . AM INCRECAT SA TIN FOARTE MULTE DIETE SI DEGEABA ,ACUM INCERC RINA90 SI VREAU SA -MI SPUNA CINEVA DACA S-A SIMTIT BINE DUPA ACEASTA DIETA .ALTE DIETE STITI ? CARE SA DEA REZULTATE ? [continuare]

Pagina 1 din 5 (130 rezultate)