Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

continutul caloric al alimentelor

Tulburarile alimentare - anorexia nervoasa

Tulburarile alimentare - anorexia nervoasa

Actualizat la data de: 11 Iulie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Din pacate, standardul pentru un corp frumos in societatea secolului XXI este dat de reclamele pe care le vedem pe toate canalele mass-media (si nu numai). Societatea considera corpul ,slab" ca fiind frumos si atractiv, astfel ca orice alta marime decat aceasta afecteaza valoarea si imaginea de sine. Intr-o metaanaliza, Groesz a ajuns la concluzia ca distorsionarea imaginii de sine in randul adolescentelor a crescut in urma expunerii la imagini cu persoane ,,Slabe": Astfel, dupa cum stim, primele masuri ce urmaresc dobandirea unui corp frumos si acceptabil in societate vizeaza modul in care ne alimentam, dar si ce activitate fizica realizam. Definitie Comportamentul alimentar este definit ca "ansamblul actiunilor si atitudinilor legate de alimentatie". Grupul tulburarilor de comportament alimentar, pe scurt TCA, este constituit din afectiuni psihopatologice prezente incepand cu perioada copilariei si pana la varsta adulta, incidenta fiind crescuta in randul... [continuare]

Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2018

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Fie ca este vorba de cartofi dulci, de struguri sau de un pahar de cabernet, veti fi surprinsi sa aflati ca sunt foarte multe alimente ce contin fitonutrienti cu rol esential in promovarea repararii tisulare, reinoirii celulare si prevenirii lezarii tesuturilor vitale organismului; iar un astfel de efect constituie baza prevenirii afectiunilor cardiace. Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie sa fie guvernat doar de restrictii. Desigur, cu totii stim ca daca suferim de boli de inima, sau daca avem probleme cu tensiunea, nu trebuie sa mancam sarat, gras, condimentat, trebuie sa ne abtinem de la muraturi, carne de porc, frigarui, si uneori trebuie sa fim atenti chiar si la ce fructe consumam. Pentru ca deja cu restrictiile ne-am obisnuit si le cunoastem destul de bine, specialistii au dorit sa realizeze si un top al celor mai sanatoase alimente, al caror consum ne poate face foarte mult bine, mai ales daca avem probleme de sanatate de natura... [continuare]

Alimentele procesate la copii – pericol in farfurie

Alimentele procesate la copii – pericol in farfurie

Actualizat la data de: 29 Februarie 2024

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Ce sunt alimentele procesate Alimentele procesate se refera la orice aliment care s-a schimbat fata de starea sa naturala. Aceasta poate include alimente care au fost pur si simplu taiate, spalate, incalzite, pasteurizate, conservate, gatite, congelate, uscate, deshidratate, amestecate sau ambalate. De asemenea, poate include alimente care au adaugat conservanti, nutrienti, arome, saruri, zaharuri sau grasimi. De obicei, oamenii cred ca alimentele procesate sunt „rele”. Desi exista o multime de optiuni procesate care sunt mai putin hranitoare, unele alimente procesate sunt sanatoase. Cum afecteaza alimentele procesate sanatatea Unele alimente usor procesate pot face parte dintr-o dieta sanatoasa. Dar alte optiuni foarte procesate pot duce la riscuri pentru sanatate. Iata si cateva exemple: • Consum excesiv necontrolat. Unele alimente procesate contin multa sare, grasimi si zahar. Acest lucru poate face ca alimentele sa para mai atragatoare, sa aiba un gust mai... [continuare]

Influenta consumului de alimente ultraprocesate asupra sanatatii tiroidiene

Influenta consumului de alimente ultraprocesate asupra sanatatii tiroidiene

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Impactul alimentatiei asupra sanatatii In ultimele decenii, alimentatia populatiei s-a modificat profund, odata cu industrializarea masiva a productiei alimentare. Pe fondul unui ritm de viata alert, al comoditatii si al marketingului agresiv, consumul de alimente ultraprocesate a crescut considerabil, devenind o componenta semnificativa a dietei zilnice, in special in randul tinerilor si al populatiei urbane. Desi impactul negativ al acestor produse asupra obezitatii, diabetului si bolilor cardiovasculare este bine documentat, in ultimii ani s-a acordat tot mai multa atentie efectelor lor asupra sistemului endocrin, in special asupra glandei tiroide – un organ extrem de sensibil la dezechilibre nutritionale si factori toxici. Glanda tiroida joaca un rol esential in reglarea metabolismului, temperaturii corporale, functiei cardiovasculare si dezvoltarii sistemului nervos. Orice perturbare a functiei sale poate genera tulburari complexe, de la hipotiroidism si gusa,... [continuare]

Dieta cu calorii negative

Dieta cu calorii negative

Actualizat la data de: 16 Martie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Expresia "alimentele cu calorii negative" face referire la anumite alimente care necesita mai multe calorii pentru procesare decat propriul continut caloric. Consumarea alimentelor cu calorii negative supune organismul unui efort suplimentar si unui consum energetic crescut in procesul de descompunere si digerare, astfel incat numarul caloriilor consumate de organism este mai mare decat numarul celor asimilate. Acest aspect le confera alimentelor cu calorii negative un extraordinar avantaj in arderea naturala a grasimilor. O portie de desert compus din 400 de calorii poate necesita 150 de calorii pentru a fi digerat de organism, de unde rezulta un castig de 250 de calorii adaugat la grasimea corporala. Potrivit teoriei alimentelor cu calorii negative, spre exemplu, daca se consuma 100 de calorii dintr-un aliment ce necesita 150 de calorii pentru a fi digerat, organismul va arde 50 de calorii suplimentare, prin simpla consumare a respectivului aliment. Cum... [continuare]

Gustari cu cel mult 100 de calorii

Gustari cu cel mult 100 de calorii

Actualizat la data de: 04 Februarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aprovizionati-va frigiderul si camara cu ingrediente pentru gustari rapide, sanatoase si cu un continut caloric scazut, pentru a evita consumul altor deserturi sau gustari nesanatoase, bogate in calorii. Bucurati-va de urmatoarele retete de gustari care nu depasesc 100 de calorii per portie. Retete pentru gustari sub 100 de calorii - Un mar copt. Merele raman unele dintre cele mai sanatoase alimente si exista numeroase moduri de a consuma aceste fructe. Expertii recomanda merele coapte, intrucat furnizeaza vitamine si fibre la fel ca fructul proaspat. Un mar copt de dimensiuni normale contine 0 g grasimi saturate, 2 mg sodiu si 0 mg colesterol. - Lipii umplute cu branza. O gustare excelenta, hranitoare si cu mai putin de 100 de calorii. Pentru a face aceasta gustare, aveti nevoie de 2 lipii mai mici din cereale integrale pe care le umpleti cu aproximativ 15 g de branza degresata ricotta. [continuare]

Caloriile negative adevar sau fictiune

Caloriile negative adevar sau fictiune

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aproape toate produsele alimentare au un continut caloric, astfel incat termenul de alimente care contin calorii negative poate sa para neobisnuit. Unii oameni de stiinta sustin ca, intrucat unele alimente sunt mai greu de digerat de organism, acest lucru poate cauza un deficit de calorii. Altfel spus, organismul arde mai multe calorii atunci cand incearca sa prelucreze caloriile negative. In teorie, consumul acestor alimente ar insemna un aport redus de calorii, fapt ce ar putea fi de ajutor in cazul perosanelor care doresc sa slabeasca. Cu toate acestea, dietele bazate pe alimente ce contin calorii negative nu sunt printre cele peferate si nu toate persoanele sunt de acord cu includerea acestor alimente in dieta zilnica. In orice caz, fructele si legumele care sunt incluse pe lista caloriilor negative sunt alimente sanatoase care ar trebui sa faca parte din orice regim alimentar echilibrat. Alimente care contin calorii negative - Fructe de padure. Fructele de... [continuare]

10 alimente foarte sanatoase de care aveti nevoie in dieta zilnica

10 alimente foarte sanatoase de care aveti nevoie in dieta zilnica

Actualizat la data de: 12 Februarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta zilnica propice mentinerii unei stari de sanatate perfecte contine cu preponderenta alimente sanatoase, care furnizeaza o cantitate cat mai mica de grasimi rele si zaharuri, in schimbul unui aport bogat de nutrienti esentiali, precum vitaminele, mineralele si fibrele. Un regim alimentar corect ajuta atat la mentinerea greutatii corporale in limite optime si la prevenirea diverselor boli cronice, cat si la controlul unor afectiuni frecvente, precum diabetul de tip II. Consumul de alimente cu proprietati nutritionale superioare ajuta la stabilizarea nivelului de glicemie, la reducerea colesterolului rau in corp si la intarirea sistemului imunitar. Alimente recomandate pentru mentinerea starii de sanatate 1. Produsele de panificatie din cereale integrale Painea, pastele si cerealele pot fi elemente benefice intr-o dieta echilibrata, cata vreme sunt preparate din faina integrala. Germenii si taratele continuti de cerealele integrale, nerafinate, au cantitati... [continuare]

Alimente care pot imbunatati calitatea vietii

Alimente care pot imbunatati calitatea vietii

Actualizat la data de: 29 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Unele alimente contin cantitati masive de substante nutritive benefice, in raport cu continutul lor caloric. Aceste alimente pot contine, de asemenea, un compus biologic unic, cu beneficii puternice pentru sanatatea organismului. Galbenusul de ou Chiar daca uneori este indicata eliminarea galbenusurilor din alimentatie din cauza nivelului crescut de colesterol, acestea raman partea din ou cu cele mai multe substante nutritive, albusul avand in principal doar proteine. Exista foarte putine alimente care sunt aproape de a depasi nivelul substantelor nutritive din oua. Ouale sunt bogate in: • Proteine: un ou mare contine 6 grame de proteine de inalta calitate, cu toti aminoacizii esentiali; • Luteina si zeaxantina: acesti antioxidanti protejeaza organismul impotriva bolilor oculare; • Vitamine (A, B2, B5, B12); • Fier, fosfor, seleniu; • Colina: ouale sunt printre cele mai bune surse dietetice de colina, o substanta nutritiva benefica pentru sanatatea... [continuare]

Dieta de 100 de calorii

Dieta de 100 de calorii

Actualizat la data de: 26 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta de 100 de calorii se bazeaza pe tinerea unei evidente a numarului de calorii pe care o persoana le consuma. Pentru a slabi, cei care aleg aceasta dieta trebuie sa controleze cantitatea si tipul mancarurilor incluse in alimentatia zilnica, pentru a putea calcula numarul caloriilor continute de acestea. De aceea, initiatorii dietei de 100 de calorii pun la dispozitia celor ce o urmeaza un jurnal alimentar, o diagrama care va contine un raport calorii-greutate a diverse tipuri de alimente, un grafic de conversie, o carte de bucate care contine si sfaturi dietetice, chestionare si alte instrumente utile pentru pierderea in greutate. Toate acestea au rolul de a-i sustine si de a-i indruma pe cei care aleg dieta, sa tina sub control numarul permis de portii. In cazul dietei de 100 de calorii, femeile pot consuma 1500 de calorii pe zi, iar barbatii, 2000 de calorii pe zi. Dieta nu incurajeaza consumul de alimente cu un continut scazut de grasime sau carbohidrati, dar... [continuare]

Ghid de cumparare a alimentelor congelate

Ghid de cumparare a alimentelor congelate

Actualizat la data de: 02 Martie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Printre avantajele cumpararii alimentelor congelate nu se numara doar economia de timp ci si faptul ca unele dintre produsele congelate sunt hranitoare daca sunt bine pastrate dupa achizitionare. Legumele si fructele congelate pot fi, de fapt, mult mai hranitoare decat cele proaspete intrucat acestea sunt ambalate imediat dupa recoltare si sunt bogate in nutrienti. Legumele si fructele, in mod normal, pot fi pastrate in congelator aproximativ 8 luni de zile daca nu sunt decongelate. Legume Cele mai bune sunt legumele simple congelate, fara alte ingrediente. Nu este nici o diferenta nutritiva intre cele care sunt ambalate in cutii si cele ambalate in pungi. Legumele si fructele nu trebuie sa fie inghetate sub forma de bulgari - acesta fiind semnul ca au fost decongelate si recongelate, iar in acest caz alimentele au mai putine vitamine. Se va evita: orice amestec ce contine branza, paste, orez sau este acoperit cu sos. O cana de broccoli simplu... [continuare]

Capriciile alimentare ale copiilor

Capriciile alimentare ale copiilor

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Refuzul de a incerca alimente noi apare frecvent la copiii cu varste intre 2-6 ani, desi nu e neobisnuit nici pentru un copil de 18-24 de luni, si se manifesta prin refuzul efectiv al copilului de a-si diversifica dieta. Acesta va consuma acelasi tip de alimente la fiecare masa si poate ajunge sa refuze chiar si produse care anterior ii placeau. Alte obiceiuri alimentare ce pot alarma parintii includ teama de alimente noi sau refuzul complet de alimentare. Desi aceste obiceiuri alimentare ingrijoreaza parintii, specialistii considera ca adoptarea lor reprezinta, de fapt, incercarea copilului de a-si manifesta independenta si fac parte dintr-o etapa normala de dezvoltare. In perioada prescolara, procesul de crestere somatica a copiilor inregistreaza o aparenta incetinire, iar apetitul lor poate fi mai diminuat. La aceasta varsta par a fi mai interesati in a descoperi lumea inconjuratoare decat de a se hrani corespunzator. Acest lucru poate sa ii ingrijoreze,... [continuare]

Adevarul despre alimentele fast - food

Adevarul despre alimentele fast - food

Actualizat la data de: 28 Mai 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Globalizarea ce caracterizeaza secolul in care traim pare a cuprinde chiar si alimentele pe care le consumam. Afirmatia este cu atat mai adevarata daca privim estimarile specialistilor cu privire la importurile si exporturile de produse alimentare, dar si de francize de lanturi de restaurante. Fast food-urile se extind international cu o viteza uimitoare. De exemplu, in India, vanzarile de alimente fast food cresc anual cu 40%. Procentul pare incredibil! Desi acest lucru este foarte profitabil pentru patronii lanturilor de restaurante, sanatatea celor care isi bazeaza regimul alimentar pe astfel de produse poate sa fie serios afectata. Este adevarat, alimentele fast food sunt bogate in numerosi nutrienti, inclusiv calciu, vitamina B12 vitamina A, C, D si E, insa la fel de adevarat este si ca unele pot fi considerate bombe calorice, ce abunda in grasimi nesaturate si care pot creste foarte mult riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, a diabetului si a... [continuare]

Gustari care ard calorii

Gustari care ard calorii

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gustarile care ard calorii sunt esentiale atunci cand tineti o dieta de slabit, intrucat ofera organismului energia necesara pentru a face fata activitatilor de peste zi si potolesc rapid foamea, fara a furniza organismului un aport caloric mare. Gustarile sunt alimente care se servesc intre mesele principale si fac parte din orice program alimentar echilibrat. Pentru a slabi sanatos si a nu va infometa, este important sa optati pentru gustari hranitoare si sanatoase, care stimuleaza metabolismul sa arda calorii si sa topeasca straturile adipoase care afecteaza greutatea. Specialistii in nutritie au constatat ca majoritatea oamenilor face alegeri nesanatoase atunci cand vine vorba de gustari sau de alimente pe care le rontaie intre mese. Multe dintre ele constau in alimente procesate industrial, cumparate din comert, pline de aditivi nocivi si calorii inutile, care nu fac decat sa adauge kilogram dupa kilogram in greutate, fara a aduce niciun beneficiu... [continuare]

Caloriile lichide versus caloriile solide

Caloriile lichide versus caloriile solide

Actualizat la data de: 26 Februarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Caloriile lichide, cele provenite din bauturi, sunt deseori ignorate in favoarea caloriilor solide de catre persoanele care vor sa slabeasca sau sa isi mentina greutatea corporala. Aportul de calorii lichide este trecut cu vederea de regula, desi el completeaza semnificativ numarul caloriilor ingerate in fiecare zi. Medicii nutritionisti fac o distinctie intre cele doua tipuri de calorii si spun ca amandoua pot favoriza ingrasarea cand sunt consumate in numar mare, insa caloriile lichide ridica propriile riscuri importante pentru sanatate. Caloriile lichide si greutatea corporala Consumul de baturi indulcite a fost asociat cu riscul crescut de obezitate in numeroase studii de specialitate. Caloriile lichide din aceste surse alimentare sunt mai putin satioase decat caloriile solide din hrana si au o valoare nutritionala scazuta, provenind in cea mai mare parte din zahar. In cautarea unor mecanisme biologice plauzibile pentru confirmarea teoriei riscului... [continuare]

Alimente bogate in fibre pentru diabetul de tip 2

Alimente bogate in fibre pentru diabetul de tip 2

Actualizat la data de: 17 Martie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele bogate in fibre ajuta la mentinerea sub control a diabetului de tip 2, cea mai raspandita forma a acestei boli cronice la nivel global. Dieta este un factor esential in cadrul tratamentului, de aceea medicii ofera indicatii specifice despre ceea ce ar trebui sa consume in fiecare zi diabeticii. Intrucat fibrele din unele alimente pot chiar sa creasca glicemia intr-o anumita masura, este important sa consumati produsele de acest tip impreuna cu alte surse alimentare de proteine, astfel incat sa stabilizati nivelul zaharului in sange. Alimente recomandate pentru diabetul de tip 2 O dieta sanatoasa pentru persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 asigura mentinerea greutatii corporale in limite normale si prevenirea cresterii nivelului de glicemie. In linii mari, diabeticii ar trebui sa respecte un regim alimentar sarac in grasimi, sare si zahar, dar bogat in fibre provenite in mare parte din legume si fructe. Doza zilnica recomandata de fibre... [continuare]

Cum sa monitorizati mai usor cate calorii consumati in fiecare zi

Cum sa monitorizati mai usor cate calorii consumati in fiecare zi

Actualizat la data de: 02 Februarie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Numararea caloriilor pentru controlul aportului caloric zilnic este o strategie sigura de pierdere in greutate, insa pare la prima vedere un proces dificil, pe care nu multe persoane se incumeta sa il inceapa. Aportul caloric ramane foarte important in demersul eliminarii greutatii in exces, iar atunci cand invatati sa il apreciati corect, va cresteti semnificativ sansele de a va incadra in numarul maxim al caloriilor compatibil cu scopul propus acela de a slabi. Cateva reguli propuse de specialisti va ajuta sa tineti sub control cat mai bine caloriile provenite din hrana pe care o consumati. Informatii esentiale despre calorii Caloriile se refera la valoarea energetica din alimente, de care organismul are nevoie pentru a functiona corespunzator. Carbohidratii, grasimile si proteinele sunt tipuri de nutrienti care contin calorii in proportii variabile si care constituie principala sursa de energie pentru corp. Proteinele si carbohidratii contin circa 4 kcal pe... [continuare]

Cum sa consumati doar caloriile importante pentru sanatate si silueta

Cum sa consumati doar caloriile importante pentru sanatate si silueta

Actualizat la data de: 03 Decembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Caloriile joaca un rol esential in mentinerea sanatatii si a siluetei, insa cantitatea lor este mai putin importanta decat calitatea acestora. Aproximativ 100 de calorii din doua linguri de fulgi de ciocolata au un impact diferit asupra organismului, fata de 100 de calorii provenite dintr-o portie de broccoli, din prisma efectului asupra apetitului alimentar, nivelului energetic si sanatatii pe termen lung. O buna intelegere a diverselor tipuri de calorii provenite din hrana este singura cale de eliminare a greutatii in exces si de mentinere a acesteia in limite optime pana la cele mai inaintate varste. Impactul caloriilor asupra organismului O regula general cunoscuta este aceea ca scaderea aportului caloric din alimentatie atrage dupa sine si pierderea in greutate. Paradoxal, dietele restrictive nu dau rezultate pe termen lung, chiar daca se bazeaza pe principiul reducerii drastice a numarului de calorii din meniul zilnic. Tocmai de aceea, impactul caloriilor... [continuare]

7 alimente fermentate care fac minuni pentru organism

7 alimente fermentate care fac minuni pentru organism

Actualizat la data de: 04 Februarie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele fermentate aduc beneficii importante organismului datorita continutului bogat de bacterii probiotice esentiale pentru echilibrul florei intestinale. Gustul lor intepator se datoreaza procesului de transformare a zaharurilor in compusi alcoolici, prin interventia bacteriilor sau a drojdiei. Specialistii spun ca introducerea alimentelor fermentate cat mai des in dieta zilnica are efecte pozitive asupra functionarii intregului organism, inclusiv asupra sistemului imunitar. Ce sunt alimentele fermentate Alimentele fermentate au trecut printr-un proces de lacto-fermentatie, prin care lactoza este transformata in acid lactic. Dezvoltarea lactobacililor confera un gust acru alimentului, facandu-l totodata mai usor de digerat. In acelasi timp, lacto-fermentatia are efect de conservare, produce enzime benefice, vitamine din complexul B, acizi grasi omega-3 si diverse tulpini de bacterii probiotice. Fermentatia naturala a alimentelor s-a dovedit a fi eficienta... [continuare]

5 alimente care protejeaza viata barbatilor

5 alimente care protejeaza viata barbatilor

Publicat la data de: 22 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

Nutritia are un rol esential in mentinerea sanatatii. Cum barbatii au nevoi nutritionale mai mari decat ale femeilor, ei trebuie sa se asigure ca introduc in dieta alimentele necesare, care sa le asigure un aport suficient de magneziu, fibre, calciu, vitamninele A,D,E si C. Pentru acest lucru, este nevoie de consumul cat mai des a unor alimente despre care specialistii spun ca le ofera elementele nutritive de care au nevoie. Iata despre ce este vorba: 1. Cartofii Multi barbati ocolesc cartofii, deoarece se tem de acumularea de kilograme nedorite. Insa un studiu efectuat la Universitatea din California a constatat ca persoanele care au urmat o dieta cu continut caloric redus, care continea si cartofi, au scazut in greutate, intr-o perioada de 12 saptamani. Acest lucru s-a intamplat datorita reducerii totale de calorii din alimentatie, nu excluderea unui singur aliment, care, de multe ori, este cartoful. Barbatii au nevoie de o alimentatie care sa contina cartofi si pentru ca... [continuare]

Dieta de 1200 de calorii

Dieta de 1200 de calorii

Actualizat la data de: 15 Februarie 2010

Autor: SfatulMedicului

O dieta care sa includa consumarea unui numar de 1200 de calorii pe zi este minimul recomandat pentru o scadere in greutate sigura si sanatoasa. Un meniu de 1200 de calorii va reusi sa ofere un suport nutritional adecvat oricarui individ si totodata va permite reducerea numarului de calorii consumate zilnic astfel incat sa se produca scaderea in greutate. O mare parte dintre dietele create si recomandate de specialistii in nutritie se bazeaza pe un plan alimentar de 1200 de calorii pe zi. Bazele dietei si alimentele recomandate Planul dietei este centrat pe conceptul de tinere sub control a numarului de calorii; in conditiile in care in mod normal, fara un control al alimentelor consumate zilnic, organismul este obisnuit sa primeasca peste 1500 de calorii pe zi, reducerea acestui nu [continuare]

Alimente usoare de vara

Alimente usoare de vara

Actualizat la data de: 13 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Soarele straluceste, temperaturile sunt in crestere. Vara este sezonul in care dam jos din straturile de haine, dar poate fi si o buna oportunitate sa dam jos din kilogramele in plus. Acum este timpul sa obtinem greutatea pe care ne-o dorim, iar natura ne poate ajuta din plin. Desigur, putem alege o dieta drastica, foarte restrictiva in speranta ca astfel vom arde caloriile in plus, dar nu ar fi mai bine sa alegem o dieta bazata pe diversitatea de fructe si legume ce caracterizeaza vara? Kilogramele se vor reduce, iar sanatatea organismului nu va avea deloc de suferit, dimpotriva: vitaminele si minerale esentiale ii vor stimula functiile vitale si vor face minuni pentru intregul dumneavoastra corp. Este un trend natural ca vara sa mancam mai putin si mai sanatos, iar acum aceasta tendinta generala poate fi urmata foarte usor, fara sa apara senzatia de deprivare sau restrictie. Daca urmati recomandarile specialistilor si veti consuma zilnic echivalentul a... [continuare]

10 pericole alimentare

10 pericole alimentare

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta ideala, cea care poate pune bazele unei sanatati de invidiat, se bazeaza pe combinarea echilibrata a celor 3 principii alimentare, astfel: carbohidrati 55%, proteine 15%, lipide sub 30%. Un aport de fibre cuprins intre 20- 30 grame/zi este considerat a fi suficient pentru a regla tranzitul intestinal si a evita neplaceri de tipul constipatiei cronice. Recomandarile dieteticienilor nu sunt insa respectate intotdeauna cu strictetea cu care ar trebui si din cauza modului de viata haotic si dezordonat, stresant si mereu contra cronometru, din ce in ce mai multe persoane calca stramb si aleg mancarea de tip fast-food, gustarile in graba, chipsurile sau alte produse din categoria junk-food. Rezultatele sunt vizibile: procentul populatiei obeze este in crestere, problemele de sanatate cu componenta metabolica sunt resimtite de un numar crescand de persoane (fie ca e vorba de diabet zaharat tip II , dislipidemii severe, sindroame metabolice, boli... [continuare]

Alimente mai putin sanatoase care pot contribui la scaderea in greutate

Alimente mai putin sanatoase care pot contribui la scaderea in greutate

Actualizat la data de: 23 Februarie 2011

Autor: SfatulMedicului

Gustoase si tentante, par a se intalni la fiecare pas si mai ales atunci cand o persoana doreste sa slabeasca. Dar multe dintre alimentele care se considera ca nu sunt foarte sanatoase nu sunt atat de nocive pe cat se crede. Este bine de aflat care sunt acestea pentru a fi incluse in planul dietetic. Oua Cand este vorba despre o alimentatie sanatoasa, putine alimente au starnit atatea dezbateri ca ouale. Cele mai recente cercetari considera ca un ou pe zi este hranitor si nu face rau majoritatii adultilor. De asemenea, un ou inclus in micul dejun va spori sansele unei persoane de a pierde in greutate. Motivul: Ouale contin multe proteine care implica mai mult timp pentru digestie. Consumul de proteine, inca de dimineata, stimuleaza functiile stomacului si intervine, senzatia de satietate, astfel incat o persoana va simti mai putin nevoia sa manance pe parcursul unei zile. Carnea rosie Ani de zile, expertii nutritionisti au recomandat un consum redus de carne rosie.... [continuare]

Alimentele organice mai bune pentru sanatate

Alimentele organice mai bune pentru sanatate

Actualizat la data de: 22 August 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele organice pot imbunatati starea de sanatate a unei persoane. Consumul de alimente cultivate ecologic este o modalitate excelenta de a reduce expunerea la contaminantii frecvent intalniti in produsele alimentare care au fost cultivate prin utilizarea practicilor agricole conventionale. Acesti contaminanti pot include, nu doar pesticidele (considerate a fi potentiali agenti cauzatori de cancer) dar si metale grele (plumb, mercur), solventi (toluen si benzen). Minimizarea expunerii la acestor potentiale toxine aduce beneficii importante pentru sanatatea oricarei persoane. Metalele grele pot deteriora functiile nervilor si pot declansa aparitia unor boli, cum ar fi scleroza multipla. De asemenea ar putea sa interefere cu productia hemoglobinei, crescand riscul aparitiei anemiei. Solventii pot deteriora functia celulelor albe din sange si ar putea reduce capacitatea sistemului imunitar de a rezista la infectii. In plus fata de... [continuare]

Invata sa te hranesti sanatos: top alimente recomandate si alimente nesanatoase

Invata sa te hranesti sanatos: top alimente recomandate si alimente nesanatoase

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Inca din perioada copilariei stim ca este bine sa consumam fructe si legume si ca trebuie sa evitam gustarile dulci pe care, de altfel, orice copil le va prefera oricand. Inainte de a prezenta lista alimentelor nesanatoase, ar trebui sa stiti care sunt produsele alimentare pe care specialistii le recomanda pentru a avea o sanatate de invidiat. Top 10 alimente sanatoase 1. Cartofii dulci sunt bogati in carotenoizi, vitamina C, potasiu si fibre. 2. Painea din cereale integrale contine mai multe vitamine si minerale decat paine din faina alba, rafinata. 3. Broccoli are o cantitate ridicata de vitamina C, carotenoide si acid folic. 4. Pepenele verde este o excelenta sursa de vitamina C si carotenoide. 5. Fasolea are putine grasimi si multe proteine, in plus, contine mult acid folic si fibre. 6. Doar un sfert de felie de pepene galben furnizeaza necesarul de vitamina A si C. 7. Spanacul si varza pot aduce organismului un aport important de calciu, fibre,... [continuare]

Aliment degresat

Din Dictionar Termeni

Aliment cu valoare calorica redusa. Alimentele degresate sunt produse al caror continut in glucide si/sau in lipide a fost redus, in modalitatea de a propune consumatorului alimente de mai mica valoare energetica si de a evita astfel o eventuala luare in greutate. Daca, pe termen scurt, consumul anumitor alimente pare sa limiteze sau sa evite cresterea in greutate, efectul lor pe termen lung este prost cunoscut si face actualmente obiectul a numeroase studii. [continuare]

Pagina 1 din 33 (974 rezultate)