botulinum
Tot ce trebuie sa stiti despre botox
Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Generalitati Botoxul sau toxina botulinica, cunoscuta si drept "otrava minune", reprezinta o neurotoxina produsa de catre Clostridium botulinum, o bacterie anaeroba gram-pozitiva, fiind utilizat pentru a trata anumite afectiuni musculare sau pentru a elimina ridurile prin paralizia temporara a muschilor. Toxina botulinica provoaca o afectiune numita botulism, care se manifesta prin insuficienta respiratorie si poate fi fatala. Doar 1 gram de toxina botulinica ar putea ucide peste 1 milion de oameni. Doua kilograme ar putea ucide intreaga populatie de pe Pamant. Botulismul poate aparea prin ingestia de alimente contaminate, prin colonizarea tractului gastro-intestinal imatur sau prin infectiile de plaga. Desi botoxul este o toxina puternica, atunci cand este folosit corect, are o serie de beneficii. Toxina botulinica este folosita in special pentru a reduce ridurile prin paralizia muschilor subiacenti. Oamenii folosesc, de asemenea, botoxul, pentru a trata transpiratia... [continuare]
Botulismul, factori de risc si managementul bolii
Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie
Ce este botulismul Botulismul este o boala rara, dar grava, cauzata de toxinele produse de bacteriile Clostridium botulinum. Aceste bacterii pot fi gasite in sol, apa si alimente contaminate si pot produce o toxina puternica numita toxina botulinica, care poate afecta sistemul nervos si poate duce la deficit motor si chiar la deces. Diseminarea toxinelor botulinice in organism afecteaza fibrele nervoase ale sistemului nervos central si determina simptomele specifice pentru neuropatia periferica. Tipurile A, B si E determina peste 95% dintre cazurile de botulism la om, cele mai severe forme clinice fiind determinate de toxina de tip A. Neurotoxina secretata de tulpinile toxigene ale Clostridium botulinum prezinta capacitate letala extrem de ridicata, determinand aparitia simptomelor specifice botulismului prin activitatea sa asupra terminatiilor neuromusculare. Factorii de risc Exista cativa factori de risc care pot creste sansele unei persoane de a contracta botulismul. [continuare]
Alimentatia corecta a copiilor
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Regimul alimentar sanatos al copiilor este cel care furnizeza o cantitate adecvata de nutrienti, in proportii corespunzatoare si care este perfect adaptat etapei de dezvoltare in care se incadreaza copilul. Dar regim alimentar sanatos nu este doar despre calitatea alimentelor pe care le mancam, este si despre: - a acorda timp pentru a servi masa, a constientiza cand iti este foame si cand esti satul; - a planifica ce sa mananci si a implica si pe altii in acest lucru dar si in prepararea mancarurilor; - a te bucura de mancare, traditiile culturale si alimentare putand fi integrate in stilul alimentar sanatos; - a manca impreuna cu cei apropiati. Dieta nou-nascutilor si sugarilor sub 4 luni In primele 4-6 luni de viata, specialistii recomanda ca dieta sugarilor sa fie bazata in special (daca nu chiar in exclusivitate) pe laptele matern (sugarul hranit prin alaptare la san) sau pe formule de lapte suplimentate cu nutrienti care sa se adapteze nevoilor si... [continuare]
Intoxicatia alimentara
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce este intoxicatia alimentara Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Cum sunt contaminate alimentele Alimentele pot fi contaminate prin urmatoarele metode: - pe parcursul procesului de preparare. In mod normal organele si tesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (in special la nivelul intestinelor), astfel ca acestea pot contamina persoana care manevreaza carnea - pe parcursul cresterii si anume in cazul fructelor si legumelor, care pot fi contaminate mai ales daca sunt folosite ingrasamintele naturale sau daca este folosita irigatia cu apa dintr-o sursa contaminata - in timpul procesului de preparare al alimentelor si anume in cazul persoanelor care sunt purtatoare a unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ) sau in cazul persoanelor bolnave, care de asemenea pot contamina... [continuare]
Simptomele intoxicatiilor alimentare
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Simptomele intoxicatiilor alimentare sau ale toxiinfectiilor alimentare, cauzate de consumul de hrana sau bauturi contaminate cu agenti patogeni sau toxine periculoase, difera in functie de microorganismele care le-au produs. Recunoasterea imediata a simptomatologiei este foarte importanta, intrucat unele intoxicatii alimentare pot pune viata in pericol fara o interventie medicala prompta. Simptome generale ale toxiinfectiei alimentare In general, simptomele manifestate de toxiinfectiile alimentare sunt o combinatie de stari de greata, varsaturi si diaree (cu sau fara prezenta sangelui in materiile fecale), insotite de alte simptome, precum: durerile de cap; febra cu frisoane; lacrimarea ochilor; transpiratii; ameteli; salivatia excesiva; starile de confuzie; crampele abdominale; slabiciunea generalizata. Simptomatologia specifica intoxicatiilor alimentare este descrisa astfel: - Dupa consumul alimentelor... [continuare]
De ce apar si cum previi toxiinfectiile alimentare
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Ce este toxiinfectia alimentara Toxiinfectia alimentara este o problema de sanatate frecventa, care afecteaza milioane de persoane, la nivel mondial, in fiecare an. Este cauzata de consumul de alimente sau de bauturi care sunt infestate cu bacterii, virusuri sau paraziti. In peste 70% din cazuri, bacteriile sunt vinovate de aparitia infectiei. Cele mai multe toxiinfectii sunt cauzate de Norovirus, Campylobacter, Clostridium perfringens, E. Coli si Salmonella. Simptome In functie de agentul vinovat de aparitia toxiinfectiei, simptomele pot aparea la un interval de doua-trei ore de la ingerarea alimentului infestat, cat si mai tarziu (intre 12 si 48 de ore). Astfel, in cazul intoxicatiei cu Campylobacter (in urma consumului de carne de pui, lactate nepasteurizate) manifestarile apar la 2-5 zile de la ingestie, in cazul celei cu Norovirus la un interval de 12- 48 de ore, la cea cu Staphylococcus aureus in 1-6 ore de la infestare, iar la intoxicatia cu [continuare]
Diferenta dintre gastroenterita virala si toxiinfectia alimentara
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Gastroenterita virala si toxiinfectia alimentara sunt doua afectiuni frecvent confundate, desi sunt diferite. Simptomele gastroenteritei virale Un pacient care sufera de gastroenterita poate dezvolta unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome: • Diaree sau constipatie; • Febra; • Greata si varsaturi; • Crampe stomacale sau intestinale; • Scadere in greutate; • Artralgii (dureri articulare); • Mialgii (dureri musculare). Persoanele afectate dezvolta, de obicei, simptomele prezentate anterior in 24-48 de ore de la expunerea la virus. Majoritatea cazurilor de gastroenterita virala se rezolva in cateva zile. Cu toate acestea, simptomele pot persista chiar mai mult de 10 zile. Cu cat simptomele persista mai mult timp, cu atat mai repede trebuie consultat un medic pentru a exclude orice complicatie sau alte boli. Simptomele toxiinfectiilor alimentare Simptomele tipice ale toxiinfectiilor alimentare sunt: • Crampe stomacale; • Oboseala; •... [continuare]
Botulismul infantil: simptome, cauze si tratament
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Botulismul, boala rara Botulismul este o afectiune care provoaca slabiciune musculara si paralizie. Boala este rara, dar are potential letal si necesita tratament prompt. Majoritatea sugarilor se recupereaza in mod complet dupa tratament. Exista mai multe tipuri diferite de botulism, printre care si urmatoarele: - botulism infantil; - botulism de tip alimentar; - botulism asociat plagilor; - botulism de tip nedeterminat. Fiecare forma provine dintr-o tulpina bacteriana numita Clostridium botulinum. In cazul botulismului infantil, boala afecteaza doar copiii cu varste de pana la aproximativ un an. Ce este botulismul infantil? Botulismul infantil, numit si botulism al sugarilor, reprezinta o boala infectioasa produsa de bacterii la nivelul intestinului gros. Boala apare atunci cand un copil ingera sporii bacteriei C. botulinum, deseori dupa ingestia de miere sau dupa joaca pe pamant. Botulismul reprezinta o boala severa, deoarece produce afectarea sistemului muscular.... [continuare]
Botox, acid hialuronic - riscuri care apar in urma injectarii
Dr. Oana Alexandra Baba
Medic Rezident Dermatovenerolog
Toxina botulinica Optiunile de tratament impotriva ridurilor sunt din ce in ce mai numeroase si mai variate. Exista diverse produse cosmetice cu rol in tratarea ridurilor, insa oamenii apeleaza tot mai des la serviciile medicale pentru obtinerea unui efect de lunga durata. Atat botoxul injectabil, cat si fillerele dermale reprezinta tratamente de lunga durata, totusi intre acestea exista cateva diferente importante. Ce este botoxul Botoxul este de fapt o substanta numita toxina botulinica , produsa de o anumita bacterie ( Clostridium botulinum ) . In concentratia potrivita si dupa o prelucrare corespunzatoare, aceasta se poate utiliza in tratamentul mai multor afectiuni . Se poate gasi pe piata de peste doua decenii si a fost folosita pentru a trata tulburarile neurologice care provoaca contractii musculare sau spasticitate . Isi gaseste utilitatea si in tratamentul migrenelor , a rozaceei, a hiperactivitatii muschiului detrusor si a multor alte conditii medicale. In ceea... [continuare]
Botulismul si riscul de imbolnavire din cauza alimentelor la conserva
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este botulismul Mancarurile conservate sunt disponibile atat in comert, cat si la domiciliu. Conservele ajuta produsele alimentare, mai ales legumele si fructele, sa fie pastrate cat mai mult timp. Totusi, consumul de alimente la conserva poate fi riscant sau chiar mortal daca nu au fost adoptate anumite masuri corecte de siguranta. Iarna este un anotimp in care mancarurile la conserva sunt frecvent utilizate. Acestea au fost preparate vara sau toamna, iar iarna vor fi consumate cu mare placere. Persoanele care doresc sa isi conserve bunatatile din conserve trebuie sa o faca in mod corespunzator, deoarece legumele sau fructele contaminate si conservate pot provoca botulism. In cazul conservelor din comert riscul de botulism inca exista, dar este mult mai redus, deoarece sunt adoptate mult mai multe masuri de siguranta. Cum se manifesta botulismul? Botulismul este o boala rara, dar cu potential letal. Aceasta boala este provocata de o toxina ce este produsa... [continuare]
Botulismul infantil: cauze, simptome, tratament, preventie
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Ce este botulismul Botulismul este o boala ce cauzeaza slabiciune musculara. Botulismul infantil este o categorie speciala care afecteaza doar bebelusii pana la varsta de 1 an. Exista cateva tipuri diferite de botulism, cum ar fi: botulismul alimentar, botulismul de inhalatie, botulismul lezional, si botulismul infantil. Fiecare tip este cauzat de cate o tulpina a bacteriei numita Clostridium botulinum. Botulismul este o afectiune rara, dar cu potential fatal, si necesita tratament imediat. Cand apare botulismul infantil Botulismul infantil este o infectie bacteriana rara care are loc la nivelul intestinului gros la bebelusi. Ea apare atunci cand bebelusul ingera spori de C. botulinum, prezenti in sol, conserve sau miere. Botulismul infantil cauzeaza slabiciune musculara care ar putea duce la dificultati in respiratie si deglutitie. Daca medicii descopera botulismul infantil precoce, ei o vor putea trata cu succes, fara efecte secundare pe termen lung. Cauze Botulismul... [continuare]
Botulismul - intoxicatie alimentara cauzata de clostridium botulinum
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Botulismul este o afectiune neuromusculara (paralitica) cauzata de o toxina bacteriana (toxina Clostridium botulinum) care actioneaza la nivelul intestinului si determina "otravire" neuromusculara. Exista 3 tipuri de botulism: - botulismul alimentar - botulismul "de plaga" - botulismul sugarilor Botulismul alimentar apare atunci cand toxina botulinica, produsa in alimente contaminate, este ingerata (mancata) sau sporii acestei toxine sunt inhalati. Botulismul "de plaga" este determinat de toxina botulinica care se afla la nivelul unei plagi infectate cu aceasta bacterie. Botulismul su [continuare]
Mecanism de actiune Toxina botulinica este o proteina, produsa de bacteria Clostridium botulinum. Pentru a intelege efectul ei, trebuie inteles mecanismul de functionare a muschilor. Creierul trimite mesaje muschilor pentru a-i face sa se contracte si sa se miste. Aceste mesaje ajung mai intai la maduva spinarii. De acolo, sunt conduse de catre nervii periferici catre muschi. O substanta numita acetilcolina transmite acest mesaj de la nerv la muschi. Uneori, o anomalie la nivelul creierului sau maduvei spinarii, poate duce la aparitia de mesaje exagerate sau necoordonate catre muschi. Atunci, acesti muschi devin spastici (spasme) sau capata pozitii contorsionate, de multe ori provocand durere. Toxina botulinica impiedica descarcarea de acetilcolina de la nivelul terminatiilor nervoase catre muschi, blocand astfel comanda anormala de la creier. Aceasta reduce spasmul muscular, posturile anormale, cat si durerea asociata. Cand este ingerata in cantitati mari, ca in toxiinfectia... [continuare]
Definitie Botulismul este o afectiune rara, de o gravitate considerabila, cauzata de o toxina produsa de o bacterie numita Clostridium botulinum, toxina care se numara printre cele mai puternice otravuri cunoscute. Exista trei mari tipuri de botulism: 1. Botulismul transmis prin alimente. Bacteriile daunatoare traiesc si se inmultesc in mediile cu foarte putin oxigen, cum ar fi alimentele ambalate sub forma de conserva in cutii inchise; 2. Botulismul transmis prin rani . Daca bacteriile patrund intr-o rana pot cauza o infectie foarte periculoasa, urmata de producerea de toxina botulinica la nivelul plagii; 3. Botulismul infantil . Cea mai frecventa forma de botulism, care apare dupa ce bacteriile (Clostridium botulinum) se inmultesc in tractul gastro-intestinal al copiilor mici cu varste intre 6 saptamani si 6 luni. Toate cele trei tipuri de botulism reprezinta urgente medicale deoarece pun viata in pericol. Simptome Semnele si simptomele botulismului transmis prin... [continuare]
Generalitati Mierea este un aliment dulce, lichid siropos produs natural de catre albine ca hrana pentru ele insele. Culoarea aurie si gustul delicios sunt inconfundabile. Dupa ce albinele culeg nectarul de la o floare, il amesteca cu produse chimice din saliva lor pentru a rezulta mierea. Albinele zboara inapoi in stup si-l pastreaza in celulele fagurilor. Excesul de umiditate este inlaturat din miere cu ajutorul aripilor albinelor, pentru ca mierea sa fie gata pentru consum. Rolul si actiunea naturala a albinelor este cu adevarat uimitoare, iar rezultatul este un produs alimentar deosebit: mierea. Mierea ca aliment si medicament Mirea poate fi din soiuri diferite. Gustul si textura depind de tipul florilor din care provine nectarul cules de catre albine. Probabil cel mai des este intalnita mierea de trifoi, dar si aceasta poate avea diverse arome si culori. Culoarea obisnuita a mierii este aurie, dar poate varia de la alb la rosu inchis si chiar negru.... [continuare]
Riscurile legate de expunerea la agenti biologici in munca
Autor: SfatulMedicului
CAPITOLUL 1 - Dispozitii generale HOTARARE Nr. 1092 din 16 august 2006 privind protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenti biologici in munca Publicata in: Monitorul Oficial NR. 762 din 7 septembrie 2006 In temeiul ARTICOLUL 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al ARTICOLUL 51 alin. (1) lit. b) din Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare. ARTICOLUL 1 (1) Prezenta hotarare are ca obiect protectia lucratorilor impotriva riscurilor pentru securitatea si sanatatea lor, rezultate sau care pot sa rezulte din expunerea la agenti biologici in cursul activitatii, precum si prevenirea acestor riscuri. (2) Prevederile prezentei hotarari reprezinta cerinte minime in acest domeniu. ARTICOLUL 2 Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 se aplica in totalitate intregului domeniu prevazut la ARTICOLUL 1 alin. (1), fiind completata cu dispozitiile prezentei hotarari. ARTICOLUL... [continuare]
Clostridium
Gen de bacterii anaerobe raspandite in sol si tractul digestiv al omului si animalelor. Genul cuprinde mai multe specii dintre care cele mai frecvente intalnite in infectii la om sunt: - C. botulinum, responsabil de botulism - C. tetani, care provoaca tetanosul - C. perfringens, responsabil de intoxicatii alimentare si gangrena gazoasa - C. difficile care provoaca colita pseudomembranoasa. [continuare]
Toxina botulinica
Substanta care contine toxina botulinica (o toxina produsa de o bacterie: clostridium botulinum) si care este utilizata in scop terapeutic – in tratamentul unor afectiuni neurologice insotite de contractura musculara (torticolis) sau in scop cosmetic – pentru tratamentul ridurilor de expresie. Botoxul actioneaza prin paralizia musculaturii, ceea ce determina o relaxare musculara si disparitia cutelor cutanate secundare contracturii musculare. Efectul este insa temporar. Sinonim : botox. [continuare]
Botulism
Intoxicatie alimentara provocata de bacilul anaerob Gram pozitiv Clostridium botulinum. Clostridium botulinum este prezent in sol, in ape si in organismele multor animale si produce spori care rezista la fierbere si la modalitatile de conservare (cu vin, cu otet sau prin afumare) utilizate in fabricarea conservelor in casa. Acesti spori secreta o toxina care inhiba secretia de acetilcolina care intervine in transmisia influxului nervos, provocand astfel paralizii in caz de ingerare a alimentelor care contin toxina. Uneori au fost semnalate cazuri de botulism si la consumatorii de conserve industriale (legume, peste). Boala debuteaza dupa cateva ore pana la 5 zile dupa consumarea alimentului infectat. Primele semne sunt adesea tulburarile de vedere (paralizie, diplopie, pseudoprezbitie) si o midriaza (dilatatia anormala si persistenta a pupilei). Ele sunt insotite de o uscaciune intensa a gurii, cu o dificultate la inghitire care poate presupune o angina. Pot aparea forme grave:... [continuare]
Botox
Substanta care contine toxina botulinica (o toxina produsa de o bacterie: Clostridium botulinum) si care este utilizata in scop terapeutic – in tratamentul unor afectiuni neurologice insotite de contractura musculara (torticolis) sau in scop cosmetic – pentru tratamentul ridurilor de expresie. Botoxul actioneaza prin paralizia musculaturii, ceea ce determina o relaxare musculara si disparitia cutelor cutanate secundare contracturii musculare. Efectul este insa temporar. Sinonim : toxina botulinica. [continuare]
Dysport, flacon injectabil
Ce este Dysport si pentru ce se utilizeaza Indicatii Dysport face parte din clasa de medicamente miorelaxante cu actiune periferica, toxina botulinica de tip A. Dysport este o pulbere pentru solutie injectabila. Indicatii la adult -Blefarospasm (contractii anormale ale musculaturii pleoapelor). -Spasm hemifacial (contractura care afecteaza jumatate de fata). -Torticolis spastic (miscari anormale ale gatului, in rotatie sau in extensie). -Spasticitate (tonus muscular excesiv) a membrului superior consecutiva unui accident vascular cerebral. -Tratamentul simptomatic al hiperhidrozei axilare (transpiratie excesiva). Indicatii la copii cu varsta peste 2 ani -Tratamentul deformarii dinamice -piciorul equin- la copii cu spasticitate datorata unei infirmitati motorii cerebrale. Mod de administrare Flaconul de Dysport trebuie utilizat numai pentru dumneavoastra intr-o singura sedinta de tratament. Atentie Dysport, pulbere pentru solutie injectabila, trebuie reconstituit si... [continuare]
Neurobloc
Compozitie NeuroBloc este o solutie injectabila ce contine ca substanta activa toxina botulinica de tip B (5 000 unitati [U] pe mililitru). Indicatii NeuroBloc se utilizeaza pentru tratarea distoniei cervicale. Distonia cervicala, care este cunoscuta si sub denumirea de torticolis, este o afectiune in care muschii cervicali se contracta, determinand o miscare si o rotire a gatului anormale si o pozitie neobisnuita a capului. Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta. Administrare NeuroBloc trebuie administrat doar prin injectie intramusculara de catre un specialist cu experienta in tratarea distoniei cervicale si in utilizarea toxinei botulinice. Doza initiala de NeuroBloc este de 10 000 U, repartizata in injectii in cantitati egale direct in cei mai afectati doi pana la patru muschi cervicali si ai umarului. Doza si numarul de injectii depind de raspunsul pacientului la tratament. Actiune terapeutica Substanta activa continuta de NeuroBloc, toxina... [continuare]
Buna ziua , am si eu o problema si 6 retete la activ pana acuma . am avut un reflux deudo-gastric am facut endoscopie ca sa se ajunga la aceasta concluzie , am luat tratament ptr durerea de stomac si in 10 zile nu am mai avut probleme dar ... problema mare este ca de 75 de zile sunt stricat la burta si in fiecare dimineata ma trezesc cu dureri de burta , intre orele 8:30 si 9:30 ma trezeste durerea din somn si trebuie sa ajung pe toaleta , scaunele sunt moi si cate odata apoase , au culoarea galbuie , scaun plutitor si urat mirositor si cate odata am si frisoane si sunt balonat . dupa ce am eliminat tot scaunul ma mai doare burta cel mult 40 min si in cursul zilei nu pot sa ies afara de loc chiar daca ma chinui . tin regim alimentar de 4 luni deja nu beau alcool nu fumez si nu am mai baut nici cafea de 4 luni jumate . Am facut analize la sange si au iesit ok am facut copro de 2 ori si au iesit ok am facut analize la glanda si au iesit ok si totusi doctorii imi dau niste... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Dermatologie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter