aparat de masurat glicemia
Din ce cauze apar variatii ale glicemiei
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere Glicemia, adica nivelul de zahar din sange, are valori normale cuprinse intre 70 si 99 mg/dL daca nu ai mancat timp de opt ore si mai putin de 140 mg/dL la doua ore dupa ce ai luat masa. Daca sunt mai mari sau mai mici, acest lucru poate fi pus pe seama mai multor factori, de la alimentatie si pana la anumite boli. Cei care sufera de diabet reactioneaza diferit la mancarurile si bauturile pe care le consuma, de aceea este bine sa tina cont de masuratorile glicemiei si sa evite produsele care duc la cresterea glicemiei. Cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar Iata care sunt cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar. Cafeaua - Nivelul de zahar din sange poate sa creasca dupa ce bei o cafea, chiar si una neagra, care nu are calorii, din cauza cofeinei. Acelasi lucru este valabil si in cazul ceaiului negru, a celui verde si a bauturilor energizante. Mancarea chinezeasca -In... [continuare]
Manifestari ale variatiilor glicemice: hipoglicemia si hiperglicemia. in ce consta tratamentul?
Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Hipoglicemia si hiperglicemia, complicatii frecvente ale diabetului zaharat Atat hipoglicemia, cat si hiperglicemia reprezinta doua stari patologice care intervin in homeostazia nivelului glucozei in sange (glicemie). Ambele entitati sunt reprezentate de o multitudine de manifestari clinice, semne si simptome, iar in lipsa unei atitudini terapeutice corespunzatoare pot duce la complicatii grave, ajungand in anumite cazuri pana la deces. Hiperglicemia reprezinta manifestarea clinica a unui grup de tulburari metabolice care per total formeaza ceea ce numim diabet zaharat. Sunt considerate hiperglicemii valorile glicemiei care depasesc 110 mg/dl dimineata pe nemancate (glicemie a jeun) si cele mai mari de 140 mg/dl la 2 ore dupa ingerarea a 75 grame de glucoza. Hipoglicemia reprezinta scaderea valorilor glicemiei sub un prag critic, stabilit de ghiduri ca fiind 70 mg/dl. Orice valoare mai mare de 70 mg/dl, desi insotita de manifestari clinice, nu poate fi definita ca fiind... [continuare]
Cum monitorizam glicemia Monitorizarea glicemiei reprezinta una dintre cele mai importante aspecte ale gestionarii diabetului zaharat, atat pentru pacientii cu diabet de tip 1 si administrare de insulina, cat si pentru cei cu diabet de tip 2. Modalitatile de monitorizare a glicemiei acasa includ glucometrul si sistemul de monitorizare continua a glicemiei. Glicemia reprezinta nivelul de glucoza din sange, iar monitorizarea sa zilnica este esentiala pentru pacientii cu diabet zaharat, intrucat aceasta este cheia in evaluarea eficientei tratamentului. Glicemia indica pacientilor eventualele modificari pe care trebuie sa le faca in dieta, stil de viata sau tratament. Factori ce modifica glicemia Exista numerosi factori din viata de zi cu zi ce duc la modificarea glicemiei, astfel ca valoarea acesteia va varia pe parcursul zilei si noptii. Factorii ce cresc de regula valoarea glicemiei sunt: • Consumul de carbohidrati • Dozele prea mici de medicamente antidiabetice/sarirea... [continuare]
Indicele glicemic si importanta lui asupra sanatatii
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Generalitati Carbohidrati buni, carbohidrati mai putin buni. Index glicemic scazut, index glicemic ridicat. Am auzit de el, dar poate tot nu este clar. Ce este indexul glicemic? La ce serveste el? Este oare doar un element de ajutor in managementul diabetului sau ne poate fi de folos si daca dorim sa pierdem in greutate? Nu toti carbohidratii pe care ii consumam zilnic sunt produsi la fel, nu au o structura si nici o provenienta identica. Pe cat sunt de diferiti, pe atat influenteaza, la randul lor, in moduri variate organismul. Indexul glicemic reprezinta de fapt o metoda de evaluare a impactului pe care carbohidratii il au asupra starii generale de sanatate, prin prisma influentei exercitate asupra glicemiei. Carbohidratii care sunt metabolizati rapid in procesul digestiei si care elibereaza rapid glucoza in sange au un index glicemic ridicat. Carbohidratii care se degradeaza lent, eliberarea glucozei in sange fiind si ea inceata si tardiva dupa masa, au un index... [continuare]
Prediabetul: cauze, factori de risc si masuri de prevenire
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Statisticile medicale din tara noastra de acum 10 ani din studiul Predattor, un studiu epidemiologic desfasurat in 2013, ale carui rezultate au fost publicate in 2014, aratau ca 11.6 % dintre romani sufereau de diabet, adica 1 din 8.6 pacienti ( o rata ceva mai mare decat media de la nivel Mondial), ceea ce insemna aproximativ. 2 milioane de romani (1 967 000). In acelasi timp, peste 3 milioane de romani erau deja diagnosticati cu prediabet, o conditie medicala in care nivelul zaharului in sange este mai ridicat decat ar fi normal, insa valoarea glicemiei nu atinge pragul diabetului de tip 2. Conform ADA- Asociatia Americana de Diabet, aproximativ 70 % din indivizii cu prediabet vor dezvolta in cele din urma diabet si, pe de alta parte, se stie ca anual, 5- 10 % din pacientii cu prediabet dezvolta diabet fara o interventie prompta. Din fericire, exista o serie de semne care va ajuta sa depistati in timp util prediabetul si sa faceti schimbari pozitive, care sa... [continuare]
12 cauze posibile ale oscilatiei nivelului glicemiei
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Generalitati Mentinerea nivelului de glicemie in limite normale este cea mai importanta provocare pentru diabetici. Exista numeroase cauze ascunse ale oscilatiilor glicemiei, unele dintre ele fiind obiceiuri zilnice banale, fara un potential periculos evident. Factori care cauzeaza fluctuatii ale nivelului de glicemie Cunoasterea tuturor factorilor care pot cauza fluctuatii ale nivelului de glicemie in sange ajuta la detinerea unui control deplin asupra diabetului, dar si la prevenirea complicatiilor asociate cu aceasta boala cronica foarte raspandita la nivel mondial. Alcoolul Alcoolul contine o cantitate substantiala de carbohidrati si poate determina cresterea brusca a glicemiei. Este recomandat sa nu beti pe stomacul gol, ci impreuna cu alimente, si sa verificati nivelul glicemiei. Alimentele si bauturile cu indulcitori artificiali Multi diabetici isi indulcesc bauturile cu zaharina si aleg produse alimentare asa-zis dietetice (fara zahar), crezand ca indulcitorii... [continuare]
Miopatiile endocrine - cum apar si cum pot fi tratate
Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie
Ce sunt miopatiile endocrine? Miopatiile endocrine sunt afectiuni ale muschilor provocate de dereglari ale glandelor endocrine (tiroida, suprarenale, hipofiza, paratiroide). Hormonii produsi de aceste glande influenteaza direct functia musculara, iar atunci cand sunt in exces sau deficit, pot aparea slabiciune musculara, oboseala, crampe, dureri sau pierdere de masa musculara. Miopatiile endocrine includ miopatia hipotiroidiana, miopatia hipertiroidiana, miopatia in hipercortizolism, miopatia diabetica si miopatia asociata tulburarilor paratiroidiene. Miopatia hipotiroidiana Miopatia hipotiroidiana reprezinta una dintre cele mai frecvente manifestari neuromusculare ale deficitului de hormoni tiroidieni si se caracterizeaza printr-un debut lent, insidios, care face ca afectarea musculara sa fie deseori subestimata in stadiile incipiente. Pacientii prezinta, in mod tipic, o slabiciune musculara proximala progresiva, care le limiteaza capacitatea de a efectua activitati... [continuare]
Testele de sange si urina pentru determinarea nivelului de glicemie
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Glucoza reprezinta sursa principala de energie pentru toate celulele organismului, atat timp cat se afla in limite normale. Dar se poate comporta si ca o otrava cu actiune lenta. Nivelurile ridicate de zahar erodeaza incet capacitatea celulelor din pancreas de a produce insulina. Organul compenseaza acest lucru si nivelul de insulina ramane prea mare. De-a lungul timpului, pancreasul se deterioreaza in permanenta. Nivelurile ridicate de zahar din sange pot determina modificari ce duc la o intarire a vaselor de sange, ceea ce medicii o numesc ateroscleroza. Afectiuni cauzate de nivelul prea mare de zahar din sange Aproape orice parte a corpului poate fi afectata de nivelul prea mare de zahar din sange. Vasele de sange deteriorate cauzeaza probleme, cum ar fi: -Boli de rinichi sau insuficienta renala, ceea ce necesita dializa; -Accidente vasculare cerebrale; -Atacuri de cord; -Pierderea vederii sau orbire; -Slabirea sistemului imunitar; -Disfunctie erectila; [continuare]
Sfaturi pentru mentinerea glicemiei in limite normale
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Glucoza joaca un rol important in mentinerea functiilor organismului. Dezechilibrele zaharului din sange sunt asociate cu o serie de simptome si probleme de sanatate, incluzand diabetul de tip 2, oboseala inexplicabila, cresterea in greutate si schimbarile de dispozitie. Cum mentinem glicemia in limite normale? Glicemia se mentine in limite normale printr-o alimentatie echilibrata, bogata in fibre si saraca in zaharuri rafinate. Activitatea fizica regulata si monitorizarea periodica ajuta organismul sa foloseasca eficient glucoza si sa evite fluctuatiile. Iata cateva sfaturi utile, mai jos: Exercitiile fizice regulate Sportul, miscarea ajuta nu doar la slabit, ci si la cresterea sensibilitatii la insulina. Astfel, organismul este capabil sa utilizeze zaharul din sange. Miscarea ajuta, de asemenea, muschii sa foloseasca glucoza din sange pentru a efectua contractia musculara si pentru a obtine energia necesara. Exercitiile cele mai potrivite in acest caz... [continuare]
Ce este glicemia Glicemia reprezinta valoarea zaharului din sange. Glucoza este cel mai important tip de zahar, fiind principala sursa de energie pentru organism. Aceasta provine din alimente si reprezinta un zahar simplu, adica un monozaharid. Monitorizarea glicemiei este foarte importanta, deoarece nivelurile anormale ar putea indica diabetul. Pancreasul secreta un hormon numit insulina, acesta facand celulele mai sensibile la glucoza. Astfel, impactul pe care zaharul il poate avea asupra organismului poate fi redus. La o persoana cu diabet, fie pancreasul nu produce insulina, fie celulele dezvolta o rezistenta la insulina. Drept urmare, glucoza ramane in sange, mentinand nivelul de zahar constant ridicat. Nivelurile ridicate si persistente ale glicemiei pot produce diferite complicatii corelate cu diabetul zaharat, inclusiv leziuni nervoase, pierderi de vedere, leziuni renale si chiar cresterea riscului de boli cardiovasculare. Pentru a evita toate aceste lucruri, glicemia... [continuare]
Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent (dz tip 1)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Masurarea carbohidratilor la pacientii care fac tratament cu insulina reprezinta indemanarea pacientilor cu diabet zaharat tip I de a-si planifica dieta si controla nivelul glicemiei (zaharul din sange). Masurarea carbohidratilor ofera flexibilitate persoanelor in consumarea alimentelor si incredere privind autocontrolul diabetului. Masurarea carbohidratilor este metoda recomandata pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat. Aceasta implica ajustarea dozelor de insulina in functie de carbohidratii consumati la fiecare masa principala sau gustare, pentru a mentine valoarea glicemiei in limite normale. Carbohidratii (principala sursa de energie a organismului) influenteaza mai mult decat orice alta substanta nutritiva nivelul glicemiei. Toate tipurile de carbohidrati determina cresterea glicemiei. De retinut! Masurarea carbohidratilor in dieta din diabet ajuta la mentinerea glicemiei la un nivel corespunzator, care impiedica aparitia... [continuare]
Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (dz tip 2)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Masurarea carbohidratilor reprezinta indemanarea pacientilor cu diabet zaharat tip II de a-si planifica dieta si controla nivelul glicemiei. Aceasta metoda ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial. Masurarea carbohidratilor ofera flexibilitate persoanelor in consumarea alimentelor si incredere privind autocontrolul diabetului. Alimente bogate in carbohidrati Alimentele bogate in carbohidrati sunt: - fructe si legume - lapte si iaurt - fainoase (ca de exemplu paine, cereale si legume cum ar fi cartofii si porumbul) - dulciuri (cum ar fi bomboane sau prajituri). Alimentele care au in compozitie zahar, au de obicei, pe portie o cantitate de carbohidrati mai mare decat alimentele care au in compozitie amidon (fainoasele). Contrar informatiilor vehiculate,... [continuare]
Topul alimentelor ce contribuie la reglarea glicemiei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Prediabetul este o stare care apare atunci cand nivelul de zahar din sange este mai ridicat decat ar fi considerat normal, dar nu mai ridicat decat in cazul diabetului de tip 2. O dieta sanatoasa este esentiala pentru a imbunatati valorile glicemiei si a evita instalarea diabetului. Nu exista alimente, plante, bauturi sau suplimente care sa reduca nivelul de glucoza din sange. Numai medicatia si exercitiile o pot face. Exista insa alimente care au indice glicemic scazut (IG), adica alimente care nu vor creste nivelul zaharului din sange si care ar putea ajuta la evitarea unei cresteri accelerate sau bruste, mai ales dupa masa. Pe langa schimbarile de dieta, a ramane sau a deveni activ este de asemenea important. Alimente cu un indice glicemic scazut Alimentele cu indice glicemic scazut includ legumele verzi, cerealele integrale, precum quinoa sau ovazul, si leguminoasele, cum ar fi lintea si fasolea. Aceste alimente elibereaza glucoza mai lent in... [continuare]
Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Masurarea carbohidratilor este cea mai buna metoda pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat gestational. Masurarea carbohidratilor ajuta la calcularea cantitatii de zahar si alte glucide (carbohidrati) din mancare, ceea ce este foarte important pentru ca acestia influenteaza glicemia mai mult decat alte substante nutritive. Masurarea carbohidratilor ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial. Testarea glicemiei se recomanda sa fie facuta si dupa mese pentru a vedea influenta diferitelor alimente ce contin carbohidrati asupra nivelului glicemiei. Masurarea carbohidratilor este metoda recomandata pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat gestational. Masurarea carbohidratilor inseamna insumarea cantitatii de carbohidrati din alimente si... [continuare]
Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sangele omului are o structura extrem de complexa, continand numeroase substante organice (proteine, grasimi, glucoza, enzime, hormoni, vitamine) si substante minerale (calciu, fosfor, sodiu, potasiu etc). Analizele biochimice cerceteaza compozitia chimica fie a sangelui total, fie numai a serului sau plasmei sanguine. Zaharurile din sange Exista mai multe feluri de zaharuri in organismul omului: glucoza, fructoza, lactoza etc. Glucoza este cea mai importanta zaharida care se gaseste in mod normal in organele si sangele omului si constituie combustibilul cel mai pretios pentru obtinerea energiei necesare activitatii omului. Din arderea unui gram de glucoza de catre organism rezulta 4 calorii. Glucoza in organism provine din alimentele consumate de catre om. Cele mai bogate alimente in glucoza sunt dulciurile (zaharul, produsele zaharoase, mierea), precum si alimentele care contin amidon (faina de cereale si produsele cerealifere, cartofii etc.), care in... [continuare]
Generalitati Indicele glicemic (IG) este un sistem de masurare al carbohidratilor, pe o scara de la 0 la 100, in functie de efectul alimentului ingerat asupra nivelului de zahar din sange. Este un indicator care masoara viteza cu care un anumit tip de carbohidrat ajunge in sange si influenteaza nivelul de zahar. Alimentele care au un indice glicemic ridicat sunt usor de digerat si de absorbit in sange, motiv pentru care cauzeaza fluctuatii semnificative asupra nivelului de zahar din sange. Alimentele cu un indice glicemic scazut conduc la cresterea treptata a nivelului de zahar din sange si a nivelului de insulina deoarece sunt greu de digerat si de absorbit in sange. S-a dovedit stiintific ca alimentele cu IG scazut imbunatatesc atat nivelul de glucoza, cat si pe cel lipide in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat (tip 1 si tip 2). Totodata, acestea sunt eficiente in mentinerea greutatii corporale deoarece controleaza apetitul alimentar si ofera senzatia de... [continuare]
Am 32 de ani, 1,80 inaltime, 74 kg. Am fost la analize si am facut testul cu gulcoza. inaite de a bea gulcoza, glicemia mi-a iesit 111, iar dupa doua ore dupa ce am baut gulcoza si am stat nemiscat mi-a iesit 125 mg. De o saptamana, dupa ce mi s-a zis ca am glicemie bazala modificata, mananc mai des si inxcerc sa evit dulciurile. Mi-am cumparat un aparat de masurat glicemia si imi masor in fiecare dimineata nivelul gulcozei. De cate ori am masurat-o mia iesi astfel: dimineata 98,104 iar la 1 ora dupa ce am mancat 113, la 2 ore 94, iar seara dupa 2 ore ce manac 96, si am constatat ca glicemia la mine e mai mare cand nu manac si inde sa coboare dupa masa. Care ar fi motivul scadderii dupa masa? Mentionez ca mi-a aparut si niste dureri de cap de cand am inceput sa manac mai des si sa renunt la anumite alimente. [continuare]
Care sunt riscurile in cazul unei glicemii mai mari de 300?
Buna seara, Am o intrebare legata de mama mea care a fost diagnosticata acum 3ani cu diabet in faza incipienta. Nu i s-a dat tratament medicamentos, insa i s-a specificat sa tina regim strict. In toti acesti 3 ani mama nu s-a mai prezentat la doctor si nici nu a tinut un regim strict asa cum i se spusese, insa weekend-ul trecut si-a cumparat un aparat de masurat glicemia. Ieri dimineata, la prima ora si-a masurat glicemia si avea o glicemie de 340 mg/dl. Care sunt riscurile si ce ar trebui sa faca? Multumesc, Clara Smarandache [continuare]
Glicemie
Nivel al glucozei in sange. Multumita mai multor mecanisme de reglare, glicemia este mentinuta sensibil constanta (in jur de 1 gram la litru) cu scopul de a aduce organelor si tesuturilor cantitati constante de glucoza sangvina. Reglarea nivelului sangvin al glucozei este asigurata multumita unui echilibru permanent intre substante, de natura mai ales hormonala, care micsoreaza glicemia (insulina) si cele care o cresc (glucagonul, adrenalina, hormonul de crestere). Masurarea glicemiei - Glicemia se masoara fie in sangele venos in cursul clasicei "luari de sange" (glicemia venoasa), fie in sangele capilar dupa o mica intepatura in varful degetului (glicemie capilara), o picatura de sange fiind intinsa pe o banda reactiva; masurarea este atunci stabilita fie prin compararea culorii obtinute cu o scara de culori, fie prin citire directa, banda fiind introdusa intr-un mic aparat denumit autoanalizor. Valoarea normala a glicemiei este intre 4,4 milimoli pe litru si 6,7 milimoli pe... [continuare]
Sunt recent diagnosticata ca diabetica,am 79 de ani si as dori daca se poate sa aflu ce facilitati am daca sunt asigurata la casa nationala de asigurari de sanatate in sensul ca daca beneficiez de testere si aparat masurat glicemia gratuit,si ce trebuie sa fac pentru al obtine.Va multumesc [continuare]
AM UN BAIAT DE 6 ANI ,SI INTR-O ZI A AVUT O STARE TARE CIUDATA ,A FUGIT REPEDE LA PAT SI S-A ARUNCAT IN EL ,EU AM VAZUT SI M-AM DUS SA VAD CE ARE ,BAIATUL EREA INTINS IN PAT SI SUFLA DE PARCA NU AVEA AIER ,SI CU OCHI INCHISI,SI NU RASPUNDEA CAND I-L INTREBAM, CE AM NOTAT EREA CA AVEA MAINILE RECI CA GHEATA ,IAR DUPA APROXIMATIV 4 MINUTE O TRANSPIRATIE FOARTE CALDA,IAR DUPA 2 ZILE ACEEASI PROBLEMA, AM FOST LA DOCTOR SI AVEA GLICEMIA 50, MI S-A SPUS CA TREBUIE O ALIMENTATIE CORESPUNZATOARE,POATE SA FIE UN INCEPUT DE DIABET???? [continuare]
buna ziua.azi mi-am luat rezultataul analizelor si am vazut ca am glicemia 129.50.va rog sa-mi spuneti daca este vreun pericol.va multumesc [continuare]
Am o fata de 7 ani, intr-o zi i s-a facut rau la scoala si am ajuns cu ea la spitalul de urgente, unde i s-a facut glicemia ( 76) ni s-a spus ca este cam mica si asa am inceput sa ii facem investigatii. Alte simtome : sunt zile cand urineaza mai des, apa bea normal, mananca bine( are pofta de mancare). Mai precizez ca fetita este alergica la acarieni si polen si primeste tratament homeopat. Rezultat analize: hemoglobina glicozilata 5.2, insulina 1.1, va rog sa imi spuneti daca este posibil sa fie glicemia buna dar cand insulina este mica? poate fi eroare de laborator?, am repetat analizele si la fel glicemia in parametri iar insulin a 2. Nu mai am rbdare pana ajung la specialist va rog sa imi raspundeti. [continuare]
Din ce cauza mi-a aparut basica albicioasa cu lichid sus la picior?
In urma cu o luna mi-a aparut o basicuta sus la piciorul stang langa scrot care acum a devenit albicioasa cu lichid,mentionez ca in urma cu un an in locul respectiv pe o portiune mai intinsa am avut o roseata cu pete si care l-am tratat cu canesten,petele au disparut dar am aceasta mare problema acum,ce imi puteti recomanda?va multumim [continuare]
Am fost diagnosticata recent cu diabet tip II.Eu sufar si de hipertensiune arteriala,iar acum a aparut si aceasta problema.Medicul imi cere sa imi monitorizez glicemia zilnic si sa imi fac un grafic cu valorile zilnice.Doresc un aparat de buna calitate si usor de folosit.Ce model de aparat imi recomandati? [continuare]
Mi-am luat glicemia din deget si as dori sa stiu ce inseamna. Pe nemancate a fost 104 iar dupa ce am mancat a fost 102. Multumesc [continuare]
I-AM FACUT UN TEST DE GLICEMIE LA FETITA MEA DE 4 ANI SI I-A IESIT GLICEMIA 161 CU APARATUL PESONAL DAR TIN SA MENTIONEZ CA INAINTE A MANCAT BANANE SI BISCUITE SI A BAUT SUC COLA SI INAINTE CU O ZI AMANCAT CIOCOLATA .CE PARERE AVETI ?NU ESTE CAM MARE GLICEMIA? [continuare]
Buna ziua, Am 32 de ani, mama mea are diabet si se trateaza zilnic cu injectii cu insulina. In ultimele 2 saptamani am observat masurindu-mi glicemia dimineata pe nemincate ca am valori mari. pe 24 dec am avut 113 pe 2 ianuarie am avut 114 in conditiile in care eu consum foarte putine dulciuri, aproape deloc. Am facut un test, excluzind orice dulce/desert timp de 2 zile iar pe 4 ianuarie am masurat din nou glicemia dimineata pe nemincate, valoarea fiind de 110, deci nescazind semnificativ As avea 2 intrebari 1) Este bine daca nu mai maninc nimic dulce sau pot aparea alte dereglari? Daca ar trebui sa mananc dulce, cat anume este recomandat? 2) Ar trebui in acest stadiu sa urmez vreun tratament cu medicamente sau nu e necesar? Va multumesc Sorin [continuare]
Buna ziua, Pacient de 70 ani diagnosticat cu diabet, dieta, pe pastile siofor. La analize a fost gasit cu valori peste 300. A fost internat si are in prezent valori de peste 300, cea mai mica a fost intr-o zi de 200, in rest, face insulina rapida si acum ii face lenta si are in continuare chiar si380. Care ar putea fi cauza, explicatia, ce e de facut? [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Endocrinologie , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter