Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alergii alimentare la sugari

Alergiile alimentare

Alergiile alimentare

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Alergia alimentara este un raspuns anormal la un aliment, mediat de sistemul imun. In mod obisnuit, sistemul imun contribuie la mentinerea sanatatii prin apararea organismului impotriva atacului daunator al bacteriilor si virusurilor. In cazul unei alergii alimentare, sistemul imun identifica anumite alimente ca fiind daunatoare si produce o reactie alergica in momentul ingestiei lor. Alergiile alimentare se intalnesc mai frecvent la copii decat la adulti. Un procent cuprins intre 6% si 8% in cazul copiilor, dar doar 2% in cazul adultilor, au astfel de alergii. Alergiile alimentare apar in special la persoanele cu teren atopic, ceea ce inseamna ca au o tendinta mostenita de a dezvolta reactii alergice. Aceste persoane sunt predispuse sa faca astm bronsic, diferite alergii si o afectiunea a pielii, numita dermatita atopica. Cauze Alergiile alimentare apar atunci cand sistemul imun reactioneaza anormal la substantele continute in alimentele ingerate, producand... [continuare]

Cele mai comune alergii alimentare

Cele mai comune alergii alimentare

Actualizat la data de: 12 August 2022

Autor: SfatulMedicului

Alergiile alimentare Alergiile alimentare sunt foarte comune, afectand 6% dintre adulti si 8% dintre copii, la nivel mondial. Desi este posibil ca orice aliment sa produca alergie, exista cateva alimente, mai exact 8, responsabile de aparitia majoritatii cazurilor de alergie alimentara. Alergia alimentara apare atunci cand anumite alimente declanseaza un raspuns imun anormal. Sistemul imun al organismului recunoaste eronat anumite proteine sau alte macromolecule din aliment, ca fiind periculoase, crescand astfel raspunsul imun. Astfel, persoanele alergice vor avea acest raspuns imun, caracterizat prin inflamatie, la consumul unor cantitati foarte mici din alimentul alergen. Cele mai comune 8 alimente alergene 1. Lapte de vaca Alergia la laptele de vaca este frecvent intalnita la nou-nascuti si copii tineri. 90% dintre acestia vor depasi alergia pana la varsta de 3 ani, fiind considerate o alergie trecatoare, rar intalnita la adulti. Reactia alergica apare variabil, intre... [continuare]

Alergia la soia

Alergia la soia

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este alergia la soia? Alergia la soia determina sistemul imunitar sa reactioneze exagerat la proteinele din soia. Simptomele includ probleme cu stomacul, tuse si mancarime. O alergie severa la soia poate provoca anafilaxie. Un alergolog poate diagnostica o alergie la soia prin teste. Tratamentul include medicamente si evitarea produselor care contin soia. O alergie la soia este un tip de alergie alimentara. Sistemul tau imunitar reactioneaza exagerat la soia pe care ai ingerat-o (mancat sau baut). Pentru multi oameni, ingerarea de soia este inofensiva. Cu toate acestea, daca aveti alergie la soia, sistemul dumneavoastra imunitar considera proteina din soia ca un „invadator” daunator, cum ar fi o bacterie sau un virus. Alergia la soia poate fi mortala. Daca aveti simptome severe de reactie alergica, cum ar fi dificultati de respiratie sau umflare in gat, sunati la 112 sau mergeti imediat la cea mai apropiata camera de urgenta (ER). Pe cine afecteaza alergia la... [continuare]

Alergia la cerealele pe baza de grau

Alergia la cerealele pe baza de grau

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018

Dr. Antoniu Cerasela
Medic specialist pediatru

Generalitati Alergia reprezinta un raspuns anormal, exagerat al organismului, declansat de expunerea lui la substante comune, prezente in mediul inconjurator, bine tolerate de persoanele fara predispozitie genetica la dezvoltarea unor boli alergice, dar percepute ca fiind alergene de catre persoanele susceptibile. Compotamentul de tip alergic are tendinta familiala de aparitie. Riscul ca un nou-nascut sa dezvolte simptome atopice este strans legat de prezenta acelorasi simptome la unul dintre parinti. Alergiile alimentare pot aparea la orice varsta, dar mai frecvent la copii si, in special, la sugari deoarece atat sistemul imunitar, cat si cel digestiv sunt inca in formare, fiind mai susceptibile sa dezvolte o reactie alergica la o proteina continuta intr-un aliment sau aditiv alimentar. Exista sugari foarte sensibili la aceste alimente incat pot dezvolta o reactie alergica prin intermediul laptelui matern, daca mama a consumat aceste alimente. Au fost descrise 8 alimente sau... [continuare]

Alergia la fructe de mare, risc de soc anafilactic!

Alergia la fructe de mare, risc de soc anafilactic!

Actualizat la data de: 21 August 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Alergia la crustacee, frecventa Fructele de mare sunt reprezentate de un grup de animale marine de dimensiuni mici si care pot fi introduse in alimentatie sub diferite forme. Majoritatea persoanelor alergice la fructe de mare sunt alergice la crustacee, reactiile la aceste alimente tinzand sa fie mai severe. Astfel, medicii pot recomanda ca persoanele alergice la orice tip de fructe de mare sa elimine complet din alimentatie ambele tipuri, deoarece pot exista contaminari sau noi alergii. Exista doua tipuri principale de fructe de mare, acestea fiind reprezentate de: - crustacee: crab, homar, creveti; - moluste: midii, stridii, scoici, sepie, calamar, caracatita. Unii oameni pot dezvolta alergii doar la un tip de fructe de mare, in timp ce altii pot fi alergici la ambele. Simptomele alergiilor la fructe de mare variaza de la persoana la persoana si pot sa survina in cateva minute de la ingerarea alimentelor sau chiar la cateva ore. Manifestari clinice ale alergiei la fructe... [continuare]

Uscarea pielii fetei in cazul nou-nascutilor si al sugarilor: prevenire si tratament

Uscarea pielii fetei in cazul nou-nascutilor si al sugarilor: prevenire si tratament

Actualizat la data de: 07 Aprilie 2025

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Uscarea pielii fetei bebelusilor, frecventa Uscarea pielii fetei in cazul nou-nascutilor si sugarilor reprezinta o situatie relativ obisnuita si normala. In majoritatea cazurilor, acest lucru este inofensiv si tinde sa se corecteze de la sine, fara tratament. Factorii care produc uscarea pielii fetei in cazul nou-nascutilor si al sugarilor Pielea fetei bebelusilor este mult mai fragila si mai sensibila fata de cea a adultilor, iar acest lucru poate duce la uscarea sa. Pielea nou-nascutilor nu este adaptata complet la mediul din afara uterului si poate reactiona diferit la anumiti alergeni, chiar si cei din produsele de ingrijire. Deshidratarea si anumite afectiuni cutanate pot provoca, de asemenea, uscarea pielii fetei. Majoritatea cazurilor sunt minore si temporare, nefiind cu adevarat motive de ingrijorare. Totusi, exista cazuri ce necesita evaluarea medicala si tratament, dar si monitorizare continua. Vernix caseosa In uter, lichidul amniotic inconjoara fatul si pielea nu... [continuare]

Dermatita atopica si legatura cu alergiile: ghid complet

Dermatita atopica si legatura cu alergiile: ghid complet

Actualizat la data de: 21 August 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este dermatita atopica?  Dermatita atopica este o afectiune cronica inflamatorie a pielii care afecteaza milioane de persoane la nivel global, atat copii, cat si adulti. Desi este adesea perceputa doar ca o problema dermatologica, ea reprezinta de fapt manifestarea vizibila a unei predispozitii genetice si imunologice la reactii alergice. Cum se manifesta? Persoanele afectate au pielea sensibila, uscata si fragila, cu o bariera cutanata compromisa, ceea ce favorizeaza patrunderea substantelor iritante, a alergenilor si a microbilor. Aceasta explica legatura stransa dintre dermatita atopica si alte afectiuni atopice, cum ar fi astmul bronsic, rinita alergica sau alergiile alimentare, fenomen cunoscut sub numele de „mars atopic”. Dermatita atopica poate debuta la orice varsta, insa aproximativ 60% dintre cazuri apar inainte de primul an de viata, iar 85% dintre pacienti prezinta simptome inainte de varsta de cinci ani. In adolescenta si la adult, boala poate persista... [continuare]

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]

Alergiile copiilor

Alergiile copiilor

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2023

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Ce este alergia De cate ori copiii nostri nu s-au confruntat cu suparatoarele alergii! Fie ca erau cauzate de fructele mult dorite, cum sunt capsunile, fie in urma unei plimbari pe un camp sau printr-o livada inflorita, senzatia de mancarime, eruptia si, mai grav, problemele respiratorii stricau toata bucuria zilei. De ce apare alergia si mai ales ce putem face in cazul ei? Acestea sunt cele mai frecvente intrebari care mi se pun ca medic de familie cu privire la alergie si la care voi incerca sa raspund in acest articol. Alergia reprezinta o reactie de hipersensibilitate a organismului capatata la contactul cu anumite substante alergene, care in mod normal sunt inofensive (par, praf, polen, ciocolata, peste, lapte etc.), fie la un produs medicamentos sau la o anumita bacterie. Pot fi intalnite reactii ale organismului dintre cele mai neasteptate, dar cele mai frecvente reactii alergice se produc la nivelul pielii, al mucoaselor si al cailor respiratorii. Cauze Cele mai... [continuare]

Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san

Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san

Actualizat la data de: 05 Februarie 2024

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Alaptarea reprezinta hranirea sugarului cu lapte matern. Alimentatia la san nu include folosirea ceaiurilor, sucurilor, apei (in acest caz se considera ca sugarul este, de fapt, hranit predominant la san). Alaptarea este un proces inlesnit de reflexul de supt al sugarului (astfel copilul este capabil sa suga si sa inghita corect laptele). Alimentatia la san are beneficii atat pentru copil, mama, cat si pentru societate, mediu si sistemul sanitar in general. Recomandarile specialistilor Alegerea tipului de alimentatie precum si stabilirea efectiva a meniului este o decizie importanta pe care mama trebuie sa o ia in deplina cunostinta de cauza, dupa ce a inteles care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de alimentatie in parte. Totusi, expertii recomanda proaspetelor mamici sa isi alapteze bebelusul minim 6 luni, laptele matern fiind considerat cea mai sigura si completa sursa de nutrienti pentru sugar (dupa 6 luni se poate trece la alimentatia... [continuare]

Alergiile copiilor nostri - cauze, simptome, tratament si profilaxie

Alergiile copiilor nostri - cauze, simptome, tratament si profilaxie

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Dr. Cristina Anca Dascalescu
Medic specialist in medicina de familie, competenta in api-fitoterapie

Generalitati De cate ori nu s-au confruntat copiii nostri cu suparatoarele alergii? Fie ca erau cauzate de fructele mult dorite, cum sunt capsunile, fie dupa o plimbare pe un camp sau intr-o livada inflorita, senzatia de mancarime, eruptia sau, mai grav, problemele respiratorii stricau toata bucuria zilei. De ce apare alergia si mai ales ce putem face in cazul ei? Acestea sunt cele mai frecvente intrebari care mi se pun, ca medic de familie, cu privire la alergie si la care voi raspunde in acest articol. Ce este alergia Alergia reprezinta o reactie de hipersensibilitate dobandita a organismului unei persoane la contactul fie cu anumite substante alergene, care in mod normal sunt inofensive (par, praf, polen, ciocolata, peste, lapte), fie cu un produs medicamentos sau cu o anumita bacterie. Pot fi intalnite reactii ale organismului dintre cele mai neasteptate, dar cele mai frecvente reactii alergice se produc la nivelul pielii, al mucoaselor si al cailor respiratorii. Care... [continuare]

Colicile la sugari

Colicile la sugari

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2023

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Colica reprezinta plansetul puternic si persistent, care apare la sugarii cu varsta intre 3-6 saptamani si 3 luni. Cat de mult plange copilul intr-un mod excesiv sau extrem, este un lucru subiectiv si difera in functie de perceptia celui care il ingrijeste. In orice caz, medicii pun diagnosticul de colica la un copil in plina stare de sanatate care de mai mult de 3 saptamani, plange mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe saptamana, insa Este foarte greu de consolat un sugar cu un episod de colica odata ce aceasta a debutat. Simptome Sugarii care au colici plang mai mult decat ceilalti copii. Atunci cand plang, isi misca mainile si picioarele, sunt agitati si par a avea dureri. Uneori ei isi incordeaza mainile si picioarele dupa care le relaxeaza. Ei se pot inrosi sau invineti din cauza plansului. Se stie ca bebelusii se agita si plang, mai ales in primele trei luni de viata. Intervalul pentru ceea ce este considerat un plans tipic este dificil de stabilit... [continuare]

Ce ar trebui sa cunoastem despre alergiile copiilor

Ce ar trebui sa cunoastem despre alergiile copiilor

Actualizat la data de: 15 Iulie 2022

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Reactia alergica la copii Primele raceli ale bebelusului pot fi infricosatoare si derutante, mai ales atunci cand toata lumea emite opinii contradictorii. De cele mai multe ori, simptomele precum curgerea nasului, eruptiile cutanate, problemele de stomac sau irascibilitatea - mai ales daca sunt de scurta durata - sunt rezultatul unei raceli sau al unei alte afectiuni trecatoare. Cu toate acestea, in unele cazuri, cauza sunt alergiile. Atunci cand bebelusul are o reactie alergica, aceasta este rezultatul unui raspuns inadecvat al sistemului sau imunitar. Sistemul imunitar este programat sa lupte impotriva bolilor, dar uneori reactioneaza la o substanta inofensiva, cum ar fi polenul, ca si cum ar fi un parazit invizibil, un virus sau o bacterie. Pentru a riposta, sistemul imunitar supraproduce proteine protectoare numite anticorpi. Aceasta supraproductie provoaca umflarea si inflamarea tesuturilor - pasajele nazale, de exemplu. Reactia alergica a bebelusului dumneavoastra poate sa... [continuare]

Prezentare generala Respiratia suieratoare, tusea si tahicardia reprezinta doar cateva dintre manifestarile pe care un copil cu astm ar putea sa le experimenteze. Astmul bronsic este o afectiune cronica ce produce inflamarea cailor respiratorii si sensibilitate la diversi factori iritanti pe care majoritatea oamenilor ii pot inhala fara probleme. Medicii pot trata astmul la copii cu medicamente ce ajuta la deschiderea cailor respiratorii ingustate. Desi nu este intotdeauna posibila prevenirea acestei afectiuni la copii, evitarea factorilor declansatori poate ajuta la reducerea simptomelor. Cei mai incriminati agenti iritanti sunt fumul, parul de animale si polenul. Potrivit cercetatorilor din domeniu, aproximativ jumatate dintre copiii cu astm bronsic vor prezenta unele dintre semnele afectiunii inainte de a ajunge la varsta de 5 ani. Recunoasterea astmului la copii si solicitarea ajutorului medical in timp util reprezinta factori ce pot permite oferirea unor tratamente... [continuare]

Tipuri de alergii

Tipuri de alergii

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alergiile sunt reactii anormale ale organismului la substante pe care acesta le considera in mod normal inofensive. Alergenii pot fi inhalati, inghititi sau pot intra in contact cu pielea. Simptomele specifice alergiilor sunt: scurgerile nazale, senzatia de mancarime a ochilor, lacrimarea ochilor, stranut, mancarime la nivelul pielii, etc. Alergenii care cauzeaza cel mai frecvent astfel de probleme sunt: polenul, mucegaiul, praful, alimentele, parul de animale, muscaturile de insecte, sporii de insecte, virusurile si bacteriile. Cel mai frecvent sunt intalnite alergiile sezoniere, cum ar fi, de exemplu, febra fanului. Printre manifestarile mai grave ale alergiilor sunt: ameteala, dificultatile de inghitire, greata si constipatia, diareea, eruptiile cutanate, vertijul, varsaturile si alte probleme de sanatate, care pot aparea ca urmare a modului in care organismul trateaza alergenul. Simptomele alergiilor Simptomele alergiilor pot fi clasificate in simptome... [continuare]

Alergia la soia

Alergia la soia

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Soia este un aliment comun care poate provoca alergii. In multe cazuri, alergia la soia debuteaza inca din primii ani de viata prin alergia la formulele de lapte care includ soia. Desi majoritatea copiilor depasesc alergia la soia, manifestarile acesteia pot persista si la varsta adulta. De cele mai multe ori, semnele si simptomele alergiei la soia sunt usoare: urticarie sau mancarime in jurul gurii. In cazuri rare, alergia la soia poate provoca inclusiv reactii alergice grave, care pot pune viata unei persoane in pericol (anafilaxia). Medicul trebuie sa stie daca un individ are diverse reactii in urma consumului de soia. Alergia la soia poate fi depistata cu ajutorul analizelor specifice. Oricine manifesta o astfel de alergie trebuie sa evite orice produs care contine soia. Acest lucru poate fi dificil, intrucat soia se gaseste in compozitia multor produse alimentare: carne, produse de panificatie, ciocolata, cereale. Cauze Toate alergiile alimentare sunt... [continuare]

Alimente interzise in sarcina

Alimente interzise in sarcina

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un plan alimentar bine echilibrat este intodeauna important pentru sanatatea umana. Dieta este esentiala mai ales in cazul femeilor gravide. Sunt multe substante nutritive (vitamine si minerale) de care copilul dumneavoastra are nevoie sa se dezvolte. Alimente de evitat Cele mai multe alimente sunt sigure, dar exista si anumite produse alimentare care ar trebui evitate sau chiar eliminate din dieta in timpul sarcinii. Fructe de mare si peste Fructele de mare sau pestele afumat trebuie evitate in timpul sarcinii, intrucat ar putea fi contaminate cu listeria. Totusi, puteti consuma fructe de mare sau peste proaspat ori decongelat - gatite la temperaturi optime. Excludeti total din meniu, in timpul sarcinii, algele care predispun la aparitia de infectii nocive atat pentru mama, cat si pentru copil. Pestele este un aliment excelent pentru femeile gravide si mamele care alapteaza. Totusi, trebuie sa alegeti cu atentie pestele. Chiar daca este bogat in acizi grasi... [continuare]

Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]

Cele mai toxice e-uri alimentare

Cele mai toxice e-uri alimentare

Actualizat la data de: 28 August 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Numerele care apar pe etichetele produselor alimentare, E-uri, sunt alocate unor aditivi alimentari. Acestia sunt folositi pentru a augmenta culoarea, aroma si structura alimentelor, dar si pentru a preveni alterarea produselor. Simbolul “E” provine de la Europa, intrucat acesti aditivi au fost standardizati in Uniunea Europeana, iar codul face aditivul respectiv usor de identificat. E-urile nu sunt in principiu rele, insa orice substanta este toxica daca se depaseste o anumita doza. Tocmai de aceea exista reglementari cu privire la utilizarea E-urilor in alimente. Unele state au impus restrictii cu privire la utilizarea anumitor aditivi alimentari. Substante naturale precum vitamina C (E300), boia de ardei (E160) si chiar oxigenul (E948) au fiecare atribuit cate un cod de tipul “E”. Exista insa si E-uri, de obicei din seria colorantilor artificiali, care sunt puse in legatura cu hiperactivitatea la copii, spre exemplu, astfel ca recomandarea generala a... [continuare]

Cat de sanatoase sunt alimentele dietetice?

Cat de sanatoase sunt alimentele dietetice?

Actualizat la data de: 06 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista opinii contradictorii cu privire la beneficiile si efectele adverse ale dietelor pentru slabit. Acestea presupun consumul de alimente care au mai putine grasimi si mai putin zahar, dar si anumite substante chimice adaugate pentru a le imbunatati gustul. Au fost realizate diverse cercetari care au studiat acesti aditivi chimici controversati si s-au analizat efectele pozitive ale acestora pe termen lung. Dieteticienii recomanda, in cazul in care nu este prezenta o alta boala - cum este diabetul - sa se manance portii mici de alimente naturale pentru a se evita orice substanta chimica adaugata. Sorbitol Sorbitolul (E 420) este un substitut pentru zahar folosit pentru diminuarea cantitatii de zahar dintr-o dieta alimentara. Spre deosebire de zahar, care contine 4 calorii per gram, sorbitolul contine aproximativ 2.6 calorii per gram. Acesta este utilizat pentru prepararea bauturilor, inghetatei dietetice, siropurilor pentru tuse, bomboanelor... [continuare]

Alimentatia naturala a sugarului - alaptarea

Alimentatia naturala a sugarului - alaptarea

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2023

Autor: SfatulMedicului

Compozitia laptelui matern Conform specialistilor, alimentatia la san reprezinta folosirea exclusiva a laptelui matern fara utilizarea suzetei sau a biberonului in scopul hranirii sugarului. Laptele matern reprezinta sursa perfecta de substante nutritive pentru sugar deoarece contine toate principiile alimentare (proteine, lipide, glucide) in proportii ideale, astfel: contine 0,8-0,9% proteine, 3-5% lipide, 7-7,2% carbohidrati si 0,2% minerale. Laptele asigura sugarului si un aport corespunzator de minerale, oligoelemente, vitamine si chiar hormoni de are organismul acestuia are nevoie. Prin lapte, mama transmite sugarului proprii sai anticorpi, ceea ce contribuie la intarirea sistemului imun si ajuta copilul sa faca fata mai usor infectiilor. Printre substantele transferate se numara Ig A (cu rol in protejarea mucoaselor, in special cea a tubului digestiv), sau substante bacteriostatice (ce au proprietatea de a stopa inmultirea bacteriilor), cum ar fi lizozimul,... [continuare]

Trecere de la o alimentatie exclusiv cu lapte (alaptare materna sau artificiala) la o alimentatie mai diversificata. Aceasta a doua intarcare intervine, in general, intre varsta de 3 luni si cea de 6 luni. Si aceasta trebuie sa se faca treptat cu scopul de a lasa copilului timp sa se familiarizeze cu noile senzatii gustative si de a verifica faptul ca el nu prezinta intoleranta sau alergie la unele alimente. Astfel. se vor putea introduce treptat in biberoanele cu lapte: faina fara gluten, cu gusturi diferite, legume si fructe fierte si mixate. sucurile de fructe pot fi date separat, in cantitate mica, cu lingurita. [continuare]

de la ce varsta se poate da albus de ou (supa cu galuste) si painica? multumesc [continuare]

am un baietel de 4 luni, 8.400kg si nu stiu cu ce sa -i incep alimentatia.i-am dat suc de morcov (50ml) şi suc de mar (50 ml) .acum ce sa i dau? [continuare]

Intoleranta la proteinele laptelui de vaca

Intoleranta la proteinele laptelui de vaca

Actualizat la data de: 17 Martie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Corpul uman este capabil, din fericire, sa lupte cu afectiuni diferite si substante chimice care ar putea fi periculoase. Totusi, uneori, sistemul de aparare al organismului reactioneaza gresit si apar reactiile alergice la anumite substante, cum ar fi alimentele. Proteinele laptelui de vaca pot determina un set de reactii alergice la unii sugari. Alergia la laptele de vaca sau intoleranta la proteinele laptelui de vaca este de multe ori considerat motivul pentru care copilul nu este sanatos, nici fericit. Aproximativ 1 din 50 de sugari pot prezenta aceasta problema – majoritatea trec peste aceasta problema pana la varsta de 4 ani iar alergia la laptele de vaca se intalneste foarte rar la adult. Semnele si simptomele intolerantei la proteinele laptelui de vaca Exista multe simptome posibile ale alergiei la laptele de vaca: 1. Simptome care apar la scurt timp dupa ce sugarul a fost alimentat: - reactii cutanate (eruptii, eczema); - simptome respiratorii; [continuare]

Congestia nazala

Congestia nazala

Actualizat la data de: 28 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Congestia nazala sau nasul infundat apare atunci cand tesuturile nazale si vasele de sange sunt umflate in exces cu fluid. Cel mai adesea, poate fi cauzata de gripa, raceala, alergia la praf, polen, par de animale de companie sau ca raspuns la iritanti, de genul fumului de tutun. Unele persoane au in mod constant nasul infundat, fara nici un motiv aparent - afectiune cunoscuta sub numele de rinita nonalergica. Congestia nazala poate sau nu sa fie insotita de secretie. Desi uneori este doar o cauza de disconfort la copii mai mari si adulti, la sugari ar putea fi destul de grava, din cauza faptului ca impiedica respiratia normala. De aceea, in aceasta situatie este necesara asistenta medicala. Cauze Cauzele posibile ale unei congestii nazale cuprind: - sinuzita acuta; - bronsiolita; - varicela; - sinuzita cronica; - sindromul Churg-Strauss; - dureri de cap constante; - temperatura scazuta; - raceala; - folosirea in exces a decongestionantelor nazale; -... [continuare]

Terapia mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului

Terapia mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului

Actualizat la data de: 12 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Terapia Mayr este de fapt, un program complex de detoxifiere a organismului, adresat in principal persoanelor cu importante probleme de tranzit intestinal. Majoritatea adultilor se plang de faptul ca au un sistem digestiv suprasolicitat printr-o dieta inadecvata, dezechilibrata si prin obiceiuri alimentare nesanatoase. Acestea duc in timp la scaderea eficientei digestiei si procesului de absorbtie, cu instalarea ulterioara a unor carente vitaminice si nutritionale importante. Alimentele ce nu sunt procesate corespunzator in tubul digestiv vor fermenta si efectiv vor putrezi in tractul gastro-intestinal, dand nastere unor produsi metabolici toxici, ce sunt absorbiti in sange si distribuiti apoi in intregul organism. Acest proces de autointoxicare afecteaza functia numeroaselor organe cu rol vital, efectele nocive neintarziind sa apara si manifestandu-se in principal prin modificarea aspectului fizic si scaderea tonusului psihic si emotional. Terapia Mayr... [continuare]

Diaree

Din Dictionar Termeni

Stare patologica manifestata prin eliminarea frecventa de materii fecale cu consistenta moale sau apoasa. Poate fi insotita de colici abdominale, greturi si varsaturi, febra si chiar scaune cu sange. Diareea acuta este cauzata de un agent bacterian, viral sau parazitar, iar cea cronica este cel mai frecvent determinata de o afectiune inflamatorie a intestinului. Cauzele bolii sunt: stresul social si psihic, unele medicamente, alimentele alterate, apa de baut poluata, alergiile alimentare, salmoneloza, gastrita, colita, afectiunile renale si intestinale. Diareea acuta - Aceasta emisie de scaune lichide si frecvente este caracterizata printr -un debut brutal si o duraia limitata. Diareele acute sunt provocate de germeni, paraziti sau virusuri. Ele se contracteaza prin ingestia apei sau a alimentelor infectate sau prin transmiterea fecalelor contaminate la gura prin intermediul mainilor. Unele cazuri de diaree infectioasa, in majoritate de origine microbiana, sunt contagioase prin... [continuare]

Ce este Dilzem Retard si pentru ce se utilizeaza Indicatii Comprimatele Dilzem sunt folosite pentru tratarea durerilor de inima (angina pectorala), a hipertensiunii arteriale si pentru prevenirea respingerii transplantului de rinichi atunci cand se administreaza ciclosporina. Mod de administrare Utilizati intotdeauna Dilzem cu respectarea stricta a indicatiilor medicului. Daca aveti nelamuriri, cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului. Medicul dumneavoastra va poate prescrie dozele de Dilzem sub forma de comprimate de 60 mg sau sub forma de comprimate cu eliberare prelungita de 90 mg. Comprimatele trebuie inghitite cu un pahar cu apa. Luati comprimatele in mod regulat, la aceleasi ore din zi. Daca aveti impresia ca Dilzem actioneaza prea slab sau prea puternic, informati medicul dumneavoastra sau farmacistul. Boala cardiaca ischemica Doza initiala este de 120 mg clorhidrat de diltiazem pe zi, medicul putand decide cresterea ulterioara a acesteia in mod... [continuare]

Dilzem, comprimate

Din Medicamente

Ce este Dilzem si pentru ce se utilizeaza Indicatii Comprimatele Dilzem sunt folosite pentru tratarea durerilor de inima (angina pectorala), a hipertensiunii arteriale si pentru prevenirea respingerii transplantului de rinichi atunci cand se administreaza ciclosporina. Mod de administrare Utilizati intotdeauna Dilzem cu respectarea stricta a indicatiilor medicului. Daca aveti nelamuriri, cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului. Medicul dumneavoastra va poate prescrie dozele de Dilzem sub forma de comprimate de 60 mg sau sub forma de comprimate cu eliberare prelungita de 90 mg. Comprimatele trebuie inghitite cu un pahar cu apa. Luati comprimatele in mod regulat, la aceleasi ore din zi. Daca aveti impresia ca Dilzem actioneaza prea slab sau prea puternic, informati medicul dumneavoastra sau farmacistul. Boala cardiaca ischemica Doza initiala este de 120 mg clorhidrat de diltiazem pe zi, medicul putand decide cresterea ulterioara a acesteia in mod treptat, la... [continuare]

Pagina 1 din 9 (248 rezultate)