Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

vitamina a uleioasa

Amnezia

Amnezia

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2024

Maria Lecu

Definitie si cauze Amnezia este pierderea totala sau partiala a capacitatii de memorizare a informatiei si de reamintire a informatiei inmagazinate. O amnezie poate fi cauzata de o leziune a ariilor cerebrale legate de functiile memoriei, de origine vasculara, tumorala, traumatica (comotie cerebrala), infectioasa (encefalita), degenerativa (boala lui Alzheimer), hemoragica (hemoragie subarahnoidiana) sau consecinta lipsei de vitamina B1, observata mai ales la alcoolici (sindromul lui Korsakov). Amnezia mai poate surveni si in cursul bolilor psihiatrice, ca urmare a unei crize de epilepsie sau a unui [continuare]

Nutritia pe timpul verii

Nutritia pe timpul verii

Actualizat la data de: 27 Mai 2022

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Vara este anotimpul potrivit pentru adoptarea unei diete sanatoase, hipocalorice, dar diversificate, ideala pentru scaderea in greutate si totodata pentru pastrarea unui echilibru metabolic corespunzator. Vara aduce cu ea o multime de alimente gustoase si hranitoare precum fructele de padure (bogate in antioxidanti care protejeaza impotriva cancerului), rosiile, ardeii grasi (sursa bogata de vitamina C), pestele si salatele de legume si fructe. Exista mai multe probleme de sanatate sau legate de ingrijirea corporala care pot fi remediate prin adoptarea unei diete corespunzatoare. Pe timpul verii, limonada, sucurile ,frutele si multa apa au devenit parte din dietele de vara pentru a mentine organismul in mod natural racoros. Cu toate acestea , lichidele nu sunt singura solutie pentru a invinge caldura si pentru amentine organismul hidratat. anumite alimente ajuta ,de asemena,la mentinerea corpului in forma si racoare in lunile calde.  Pielea uscata si... [continuare]

Expunerea la soare: mit si adevar

Expunerea la soare: mit si adevar

Actualizat la data de: 09 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Despre expunerea la soare Expunerea la soare este benefica organismului atata timp cat sunt respectate orele de plaja recomandate de catre specialistii dermatologi. Pe langa beneficiile de ordin estetic, expunerea la soare favorizeaza sinteza de vitamina D, necesara pentru prevenirea rahitismului la copii si a osteomalaciei la adulti, amelioreaza durerile articulare si fortifica sistemului imunitar. Totusi, nu trebuie omis faptul ca expunerea prelungita la soare constituie un factor de risc pentru aparitia a nenumarate afectiuni - cancer de piele, arsuri solare, cataracta, degenerescenta maculara. De asemenea, aceasta practica poate agrava afectiuni patologice deja existente, precum: boli cardiovasculare sau boli autoimune. Cand vine vorba despre mers la plaja si despre bronzat majoritatea persoanelor sunt de parere ca aceasta activitate este perfect sanatoasa, sau ca cel putin nu pericliteaza cu nimic bunastarea organismului. Din cauza acestor opinii eronate, medici de... [continuare]

Aspecte care pot fi imbunatatite prin igiena personala

Aspecte care pot fi imbunatatite prin igiena personala

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Matreata Pielea moarta de la nivelul scalpului se desprinde in scuame de mici dimensiuni. Prezenta matretii este asociata cu disfunctia glandelor sebacee care excreta substante uleioase sau sebum. Cand pielea capului este prea uscata, aceasta devine solzoasa, dar matreata apare si in cazul in care scalpul este prea uleios. Scuamele pot avea o usoara tenta galbuie. Pentru tratarea matretii va fi necesara splarea de doua sau trei ori pe saptamana a parului. Pieptanul sau peria personale se vor spala si curata cu atentie, iar parul va fi periat cu regularitate. O dieta sanatoasa si mentinerea igienei generale amelioreaza problema. Se va masa scalpul zilnic pentru imbunatatirea circulatiei. Respiratia urat mirositoare O igiena orala deficitara si infectiile gingiilor pot avea drept rezultat mirosul neplacut al gurii, halena (halitoza). Fumatul poate inrautati aceasta situatie. Periajul corect al dintilor si mentinerea igienii orale pot fi utile pentru... [continuare]

Spaghetele - informatii nutritionale

Spaghetele - informatii nutritionale

Actualizat la data de: 06 Martie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pastele sunt usor de preparat si sunt hranitoare in cazul in care contin ingrediente importante pentru organism. Un fel de mancare ce va contine spaghete va fi bogat in fibre dietetice, vitamine din grupul B si minerale. Pentru o masa sanatoasa se vor alege spaghetele din cereale integrale peste care se vor adauga mai degraba sos de rosii si legume, decat carne tocata si branza. Spaghetele din faina integrala Specialistii recomanda sa se consume spaghete din grau integral pentru a beneficia din plin de substantele nutritive oferite de o portie de paste. Spaghetele care sunt preparate din faina alba rafinata, contin mai multe grasimi si calorii decat cele din grau integral. O optiune pentru consumatorii care nu agreaza textura cerealelor integrale, sunt spaghetele din faina alba imbogatite cu substante nutritive. Insa, in acest caz nu se va beneficia de fibrele continute de cerealele integrale. Carbohidratii Spaghetele sunt un tip de aliment bogat in... [continuare]

Alimente esentiale pentru oase puternice

Alimente esentiale pentru oase puternice

Actualizat la data de: 06 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Importanta dietei bogate in calciu Daca veti consuma alimentele corecte este mai usor ca niciodata sa va imbogatiti dieta cu calciu, vitamina D si nutrienti esentiali! In cazul in care sunteti unul din pacientii diagnosticati cu osteoporoza, deja sunteti constient probabil de importanta dietei in prevenirea agravarii conditiei dumneavoastra de sanatate. Ce este osteoporoza? Osteoporoza reprezinta de fapt o boala in care oasele au devenit foarte fragile si nu sunt capabile sa isi mai indeplineasca functiile in mod corespunzator. Ca urmare, daca sunt solicitate mai mult ca de obicei, se rup. Uneori sunt atat de afectate, incat nici nu este cazul suprasolicitarilor, arhitectura lor fiind foarte grav modificata si ele se taseaza sau se fractureaza spontan (cum este cazul corpilor vertebrali, cel mai adesea). De ce apare osteoporoza ? Oasele scheletice au la suprafata os compact puternic, iar la interior contin tesut osos, colagen, saruri minerale si calcice, avand un aspect... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale spanacului

Beneficiile pentru sanatate ale spanacului

Actualizat la data de: 20 August 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bogat in substante nutritive, spanacul ofera aproape jumatate din necesarul zilnic de vitamina A, doar prin consumul unei cesti. In plus, spanacul ofera 14% din necesarul zilnic de vitamina C, pentru o stare optima de sanatate. Prin consumul de spanac, o persoana poate acumula si fier, calciu, acid folic, vitamina K si fibre. Salata de spanac O salata de spanac ofera oricarei persoane o cantitate importanta de vitamine si minerale. Pentru prepararea salatei se vor amesteca doua parti de spanac si o parte de capsuni si afine. Peste ingrediente se vor adauga ceapa si nuci pecan prajite. Se va face un sos din otet din vin alb, otet balsamic, miere, mustar si condimente care se va adauga deasupra. O portie contine 158 calorii si 0.5 grasimi saturate, fara colesterol. Salata ofera in plus, 4g de fibre si 4g de proteine. Beneficiile oferite de spanac, sanatatii Iata cateva motive pentru care spanacul trebuie consumat cat mai des posibil: [continuare]

Ingrediente minerale

Ingrediente minerale

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Calciul are o deosebita importanta pentru organism, intervenind in majoritatea proceselor metabolice ale organismului. Asimilarea lui este dependenta de vitamina C si aminoacizi. Moduleaza excitabilitatea neuromusculara si este inductor al contractiei musculare. Calciul poate fi gasit in urmatoarele surse alimentare: lapte, branza, iaurt, salata. Doza zilnica recomandata de calciu este de 1.000 mg. Valorile normale ale calciului se incadreaza intre 8,8-10,6mg. Daca valorile sunt mai mici de 8,8mg, pacientul sufera de tulburari in metabolismul vitaminei D sau are ciroza hepatica. Natriul (sodiul) - Este principalul cation extracelular cu rol in asigurarea volumului si calitatii mediului intern. Natriul este implicat si ca factor conditional al tensiunii arteriale. Valorile normale ale natriului se incadreaza intre 135-144mmol/l. Kaliul (potasiul) - Este principalul cation celular cu rol in excitabilitatea neuromusculara si in schimburile ionice. Valorile normale... [continuare]

Surse importante de calciu

Surse importante de calciu

Actualizat la data de: 07 Februarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Calciul este o vitamina esentiala pentru organism, care se gaseste mai ales in compozitia produselor lactate, dar si a altor alimente care pot face parte din dieta zilnica a oricarei persoane. Calciul ajuta la intarirea oaselor si le mentine puternice, contribuie la lupta impotriva osteoporozei, rahitismului, sustine functia nervilor si muschilor si reduce riscul aparitiei cheagurilor de sange. Calciul este un mineral vital pentru sanatatea oricui. 10 surse de calciu - Sardine - 100 de grame de sardine furnizeaza corpului aproximativ 370 mg de calciu. Acestea au mai mult calciu decat o cana cu lapte. Sardinele trebuie consumate cu tot cu oasele moi, deoarece acestea contin mai mult de jumatate din cantitatea de calciu din peste. - Iaurt - Iaurtul ofera organismului nu doar bacterii be [continuare]

Mezoterapia – intrebari frecvente

Mezoterapia – intrebari frecvente

Actualizat la data de: 22 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este mezoterapia? Mezoterapia este o ramura medicala care implica injectarea de cantitati minime din anumite extracte naturale, medicamente, vitamine si agenti homeopatici in piele. Are beneficii in eliminarea celulitei, in scaderea in greutate, are efecte antiimbatranire la nivelul pielii si efect de intinerire la nivelul zonelor expuse de-a lungul vietii la lumina solara, cum ar fi mainile si decolteul. Mezoterapie sau liposuctie? De ce este mai buna mezoterapia decat diversele tehnici chirurgicale precum liposuctia? Liposuctia nu trateaza celulita; de fapt, liposuctia deseori duce la un aspect mult mai pronuntat al celulitei. Mezoterapia trateaza celulita in mod direct, favorizand intinerirea pielii, netezirea acesteia si reducerea grasimii din zonele tinta. Depozitele de grasime sunt eliminate din organism si nu reapar in alte zone ale corpului, cum se intampla dupa liposuctie. Mezoterapia nu necesita spitalizare, anestezie generala sau repaus prelugit la... [continuare]

Generalitati Alfa, beta-acizii, vitaminele si derivatii; toate aceste denumiri par mai mult ca facand parte din cercetari stiintifice, decat din lotiunile sau cremele ce se aplica pe piele. Acest ghid simplu ne va ajuta sa intelegem cele mai folosite ingrediente din produsele de ingrijire a pielii si modul lor de actiune. Va recomandam sa folositi aceste informatii pentru alegerea produselor adecvate, in cazul in care nu sunteti sigur asupra produselor, se recomanda consultul unui specialist dermatolog sau a unui estetician din saloanele cosmetice. Alfa-hidroxi acizii - AHA Produsele care contin alfa-hidroxii acizi (acid glicolic, acid lactic, acid tartaric si acid citric) au devenit foarte populare in ultimii 5 ani. Exista numeroase produse care contin alfa-hidroxi acizi. Aceste produse pot fi folosite pentru tratarea ridurilor fine, tulburarilor de pigmentare si a petelor de varsta si pot ajuta la inchiderea porilor dilatati. Efectele adverse ale alfa-hidroxi acizilor includ... [continuare]

Intoxicatia cu fier

Intoxicatia cu fier

Actualizat la data de: 03 Decembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intoxicatia cu fier apare cel mai frecvent cand o persoana, adesea un copil, inghite foarte multe pilule ce contin fier sau este expus unor substante industriale. In cele mai multe cazuri, insa, este vorba de suplimente nutritionale. Acestea sunt conditionate sub forma unor pastile colorate, dulci, pe care copii le confunda cu bomboane sau dulciuri si ajung sa ingere accidental cantitati mari. Intoxicatia acuta apre cel mai frecvent la pacientii cu varsta sub 6 ani, care sunt putin complianti la investigatii si nu ofera informatii utile in tratament: astfel, ei nu spun ce au inghitit si cat, iar aceste date sunt esentiale in terapie. Fierul se gaseste in foarte multe preparate farmaceutice larg raspandite si disponibile fara prescriptie medicala: dropsuri, siropuri, capsule, tablete. Doza considerata a fi toxica depinde de greutatea copilului. De exemplu, un copil de 8 ani poate fi asimptomatic chiar daca ingera o cantitate suficient de mare incat sa determine... [continuare]

Cosmeticele naturale si cosmeticele sintetice

Cosmeticele naturale si cosmeticele sintetice

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Substantele pe care le aplicam pe piele sunt cel putin la fel de importante ca si cele pe care le introducem in organism prin alimentatie. Din fericire, natura ne furnizeaza din abundenta plante, radacini, flori si ierburi bogate in vitamine, enzime, proteine, minerale si alti compusi biologic activi care sunt utilizati de secole in ingrijirea pielii. Cunostintele despre puterea vindecatoare a plantelor si despre efectele acestora asupra pielii sunt utilizate din ce in ce mai mult in industria produselor de ingrijire a pielii. Exista din ce in ce mai multi producatori de cosmetice fabricate din cele mai pure si mai echilibrate ingrediente, compatibile cu pielea si care si-au dovedit eficacitatea. Cosmeticele naturale contin cele mai fine ingrediente care asigura nutrientii atat de necesari pielii si parului. Glosar de cosmetice naturale A Acid carboxilic: un acid organic ce contine una sau mai multe grupari de tip carboxil. Acizi grasi: acizi solubili in... [continuare]

Profitati de vara - imbogatiti-va dieta cu legume proaspete!

Profitati de vara - imbogatiti-va dieta cu legume proaspete!

Actualizat la data de: 22 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Vara este in toi, iar legumele si fructele parca sunt mai diversificate ca niciodata. Oferta este atat de bogata si tentanta incat nu se poate sa rezistam! Regimul nostru alimentar are numai de castigat daca vom consuma cat mai multe legume si fructe proaspete in aceasta perioada. Pline de vitamine si nutrienti necesari, legumele sunt solutii foarte potrivite si la indemana pentru a ne stimula sanatatea. Nu este greu sa sporim cantitatea legumelor si fructe proaspete pe care o consumam zilnic. Putem combina fructe cu un bol cu cereale, putem adauga morcovi prospeti la un sos de paste sau putem alege drept garnituri salate de vara si ca desert fructe de sezon. Iata cum ne recomanda specialistii sa ne fortificam cu vitamine si sa ne sporim cantitatea de legume [continuare]

Cum sa facem fata caniculei?

Cum sa facem fata caniculei?

Actualizat la data de: 23 Iulie 2009

Autor: SfatulMedicului

Manifestari ale organismului in caz de canicula Principalele manifestari in caz de temperaturi ridicate sunt: - stare de rau general; - oboseala; - soc caloric ce se manifesta prin: febra, tegumente uscate, pierderea cunostintei; - soc hipovolemic care se manifesta prin: tegumente reci si palide, hipotensiune arteriala; - crampe musculare la nivelul membrelor superioare si inferioare; - tulburari de ritm cardiac sau in cazuri grave infarct miocardic acut; - insomnii neobisnuite care pot fi cauzate de scaderea melatoninei din creier determinand apatie sau stare de nervozitate; - expunerea prelungita la radiatiile solare asociata cu transpiratia poate conduce la aparitia pe piele a unor bubite rosii, cunoscute sub denumirea de dermatita actinica; - cresterea hormonilor tiroidieni datorita cresterii temperaturii ambientale accentuand starea de iritabilitate si agitatie. Astfel, poate aparea astenia fizica marcata precum si perturbari ale unor procese metabolice sau o agravare... [continuare]

Legea privind interzicerea mancarii fast-food in scoli

Legea privind interzicerea mancarii fast-food in scoli

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

CAPITOLUL I – Definitii Legea 123/2008 pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. ARTICOLUL 1. In sensul prezentei legi, prin alimentatie sanatoasa se intelege acel mod de alimentatie dovedit stiintific a fi optim cresterii, dezvoltarii si mentinerii starii de sanatate a copiilor si adolescentilor in colectivitati. ARTICOLUL 2. In cuprinsul dispozitiilor prezentei legi, sub denumirea de aliment nerecomandat prescolarilor si scolarilor se intelege un aliment cu un aport substantial de compusi cu efect daunator sanatatii, ca grasimi, sare, zahar, indulcitori, aditivi alimentari, in detrimentul compusilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale. ARTICOLUL 3. In sensul prezentei legi, prin colectivitati se inteleg toate unitatile de invatamant preuniversitar de stat si particulare, inclusiv centrele de vacanta, unitati ce asigura servicii similare, cresele si unitatile destinate... [continuare]

Top 5 alimente care indeparteaza durerile

Top 5 alimente care indeparteaza durerile

Actualizat la data de: 06 Septembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ghimbirul, somonul, cafeaua, salvia sau uleiul de masline sunt cateva dintre ingredientele pe care natura le-a inzestrat cu numeroase proprietati benefice pentru organismul uman. Bogate in antioxidanti, acizi grasi omega 3 si compusi chimici naturali, aceste alimente lupta impotriva durerilor si previn imbatranirea prematura. 5 alimente care indeparteaza durerile Ghimbir pentru dureri musculare Ghimbirul este o radacinoasa ideala pentru inlaturarea durerilor stomacale si a racelilor. Este insa si un aliment cu puternice proprietati antiinflamatorii, care reduc durerile produse de [continuare]

Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta

Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Specialistii in nutritie si dieteticienii nu contenesc in a face urmatoarea recomandare: consumati cat mai multe fibre zilnic. Beneficiile consumului crescut de fibre sunt neindoielnice, insa majoritatea persoanelor nu cunosc exact care este necesarul zilnic si nici ce alimente reprezinta sursa sigura de fibre. Imbogatirea dietei cu fibre vegetale este un proces usor, necostisitor si care se bazeaza doar pe achizitia unor obiceiuri alimentare noi, deloc neplacute. Care este cantitatea necesara? Conform specialistilor, fibrele sunt complexe de carbohidrati provenite din alimentele de origine vegetala pe care organismul uman nu le poate digera si absorbi. Fibrele sunt clasificate, in functie de proprietati, in 2 categorii: solubile (se dizolva in apa) si insolubile (nu se dizolva). Fibrele solubile sau pectinele se gasesc cu preponderenta in fructe, mazare si fasole. Aceste fibre se dizolva in apa, rezultand o substanta cu consistenta gelatinoasa. Astfel de fibre,... [continuare]

Polenul de albine - sanatos sau, mai degraba.....periculos ?

Polenul de albine - sanatos sau, mai degraba.....periculos ?

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Polenul de albine este considerat unul dintre cei mai sanatosi nutrienti pe care natura ii poate pune la dispozitie. Este utilizat de mii de ani ca supliment nutritional, medicament, revigorant, iar majoritatea nutritionistilor vorbesc de el ca de un adevarat miracol pentru mentinerea tineretii si vitalitatii, pentru stimularea organsimului sa lupte impotriva bolilor si pentru conferirea unei stari de bine general. Dar, este oare polenul indicat tuturor sau sunt si persoane care ar trebuie sa fie precaute cand vin in contact cu el? Dupa ani de cercetari, specialistii inca nu sunt decisi daca polenul are toate aceste efecte extraordinare care ii sunt atribuite. Cat este efect placebo si cat este meritul substantelor si nutrientilor din polen? Cateva din beneficiile si riscurile consumului polenului de albine sunt prezentate in continuare. Ce este polenul de albine ? Polenul este o substanta ce se gaseste in florile care au inflorit sau sunt... [continuare]

Mineralele: functii si beneficii

Mineralele: functii si beneficii

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mineralele sunt elemente nutritive necesare organismului pentru a functiona corespunzator si pentru a se mentine puternic. Un numar mare de persoane considera ca vitaminele si mineralele sunt unul si acelasi lucru; insa nu este asa. Mineralele, ca si vitaminele, sunt nutrienti importanti care se gasesc in produsele alimentare; principala diferenta consta in faptul ca vitaminele sunt substante organice (contin elementul carbon) si mineralele sunt substante anorganice. De obicei, mineralele necesare organismului sunt furnizate dintr-un regim alimentar variat format din fructe, legume si oleaginoase. Clasificare Fiecare mineral aduce anumite beneficii organismului, din aceasta cauza nu se va recurge la o clasificare dupa importanta mineralelor. Mineralele sunt esentiale pentru functionarea corecta a organismului, majoritatea fiind implicate in metabolizare, echilibrul apei din organism si sanatatea sistemului osos. Mineralele se impart in doua grupe:... [continuare]

Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: informatii pentru pacient

Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: informatii pentru pacient

Actualizat la data de: 08 Decembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tumora carcinoida a tractului digestiv ia nastere din tesutul care captuseste (mucoasa) tractului digestiv. Tractul gastrointestinal (digestiv) este format din stomac, intestinul subtire si intestinul gros. Aceste structuri formeaza tractul digestiv in care elementele nutritive (vitaminele, mineralele, carbohidratii de carbon, grasimile, proteinele si apa) rezultate din alimentele ingerate sunt prelucrate si excretate de organism. Tumorile carcinoide gastrointestinale se dezvolta dintr-un anumit tip de celule secretoare de hormoni de la nivelul mucoasei digestive (mucoasa ce captuseste intreg tractul gastrointestinal). Aceste celule produc hormoni care ajuta la reglarea sucurilor digestive si a musculaturii implicate in transportul alimentelor, la nivelul stomacului si a intestinului. De asemenea tumorile carcinoide digestive pot produce hormoni. O tumora carcinoida cu punct de plecare la nivelul rectului (ultimul segment al intestinului gros) de obicei nu... [continuare]

Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale

Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Beneficiile cerealelor integrale Consumul constant de cereale integrale constituie o modalitate simpla de a va asigura o viata sanatoasa, pe termen lung. Cerealele integrale contin o serie de substante nutritive esentiale: proteine, fibre, vitamine din complexul B, antioxidanti dar si minerale (fier, zinc, cupru, magneziu). O dieta bogata in cereale integrale reduce riscul de boli cardiace, diabet zaharat de tip 2 (au un indice glicemic mic), obezitate, dar si unele forme de cancer. De asemenea, adoptarea acestui obicei alimentar imbunatateste digestia, usureaza miscarile propulsive regulate intestinale (imbunatatind digestia) si creste nivelul bacteriilor bune din colon. Potrivit studiilor doar un procent mic de persoane consuma trei portii de cereale integrale pe zi. De ce se intampla acest lucru? Nu este usor sa recunoasteti cerealele integrale, nici macar daca analizati cu atentie painea, diverse tipuri de sortimente de cereale sau snackuri. Teoretic, fiecare produs... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale papadiei

Beneficiile pentru sanatate ale papadiei

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Chiar daca multi oameni cred ca papadia (Taraxacum officinale) este o buruiana fara nici o intrebuintare, specialistii considera ca aceasta este o planta valoroasa care poate fi folosita atat ca aliment, cat si ca medicament. Papadia este o sursa bogata de vitamina A, C, D, vitamine din complexul B precum si minerale cum ar fi fier, potasiu si zinc. Frunzele de papadie sunt utilizate la salate, sandwichuri si ceaiuri, pentru a le oferi aroma. Radacinile sunt folosite ca inlocuitori de cafea, iar florile se pot folosi la producerea vinurilor. In mod traditional, radacinile si frunzele de papadie au fost utilizate pentru tratarea problemelor hepatice. Multi oameni trateaza unele boli de rinichi, inflamatia, afectiunile pielii, arsurile stomacale si diareea, cu infuzie si ceai de papadie. Papadia in medicina traditionala chineza In medicina traditionala chineza, papadia este adjuvant pentru vindecarea problemelor stomacale, apendicitei si unora... [continuare]

Produsele cosmetice pot sa provoace cancer?

Produsele cosmetice pot sa provoace cancer?

Actualizat la data de: 27 Mai 2011

Autor: SfatulMedicului

Retinil palmitat in cremele pentru protectie solara In lumea dermatologica, exista o serie de controverse pe marginea unei posibile legaturi dintre palmitat retinil derivat din vitamina A si dezvoltarea cancerului de piele. In august 2010, in urma unor studii realizate pe animale s-a constatat ca acest ingredient cunoscut, cu rol anti-imbatranire determina o accelerare a multiplicarii celulelor canceroase atunci cand pielea este expusa la soare. De aceea, unii specialisti recomanda ca toate produsele de protectie solara ce contin retinil palmitat sa fie evitate. Cu toate acestea, alti cercetatori considera ca aceasta analiza a omis un fapt foarte important: soarecii folositi in studiu au fost tratati cu o crema care continea doar retinil palmitat, nu cu una de protectie solara (care sa contina si alte substante). Este posibil ca adaugarea altor ingrediente pentru protectia solara sa modifice rezultatele obtinute deja. Cu toate acestea, retinil palmitatul pe langa faptul ca nu... [continuare]

Suplimente pentru un sistem imunitar puternic

Suplimente pentru un sistem imunitar puternic

Actualizat la data de: 03 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Suplimentele alimentare sunt medicamente naturale care vin in ajutorul formarii de energie. Acestea se gasesc sub forma de tablete, sirop, baton etc. si furnizeaza organismului substante nutritive necesare dietei zilnice. Tratamentele de profilaxie cu ajutorul suplimentelor nutrivite reprezinta un mod eficient de a introduce in dieta minerale, vitamine si proteine atat de necesare mai ales daca ducem un mod de viata obositor, si avem tendinta sa consumam alimente tip fast-food. Polenul de albine Unul din cele mai cunoscute produse naturale care incarca organismului cu energie naturala este polenul de albine. Fiind un supliment complex, beneficiile polenului de albine sunt date de o mare varietate de nutrienti necesari organismului, printre care se afla: - mai mult de 12 vitamine; - 18 aminoacizi; - 28 tipuri de minerale; - 14 acizi grasi benefici. Acest supliment alimentar este absorbit de organism in mai putin de 2 ore de [continuare]

Pagina 22 din 34 (1000 rezultate)