tarate
Reguli pentru mese sanatoase
Dr. Alice Burcea
Medic specialist endocrinologie
Generalitati Sunt din ce in ce mai multi oameni obezi. Anual sunt diagnosticati din in ce mai multi oameni cu diabet. Apar din ce in ce mai multe diete “minune” care “ne slabesc” rapid intr-o perioada scurta de timp si apoi, cand renuntam la dieta, luam un numar dublu de kilograme. Ce putem face pentru a ne mentine o greutate constanta? Ce trebuie sa mancam? Cum trebuie sa mancam? Oare alimentele pe care le consumam sunt cele mai bune? Ce dieta ni se potriveste? Iata intrebari care le auzim zilnic in familie, la prieteni, la colegii de serviciu. Nu cred ca exista cineva care sa nu aiba cel putin un supraponderal, daca nu un obez in familie. Cum putem sa ne ajutam pe noi si pe cei apropiati?...Mancand sanatos. Cum sa mancam sanatos? Adoptand un mod de a manca sanatos. Da, am spus bine un mod de a manca sanatos. A manca sanatos este ca si cum ai adopta un mod de viata. Reguli pentru a fi sanatosi Dar cum putem manca sanatos si mai ales ce alimente si sub ce forma de... [continuare]
Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului
Dr. SUATEAN DIANA-MARIA
Medic specialist Medicina Interna
Ce este colesterolul? Colesterolul reprezinta o substanta necesara organismului fiind produs chiar de catre acesta din acizi grasi, in special din grasimile saturate din alimentatie. Colesterolul este absorbit de asemenea si din produsele alimentare provenite in special de la animale. Valorile serice crescute ale colesterolului sunt deseori asociate cu ateroscleroza si bolile cardio-vasculare. Termenul de colesterol sanguin se refera in pricipal la existenta celor doua tipuri de lipide: LDL- colesterol (low density lipoproteine) proteine cu densitate mica, asa numitul colesterol “rau” si HDL- colesterol (high density lipoproteine) proteine cu densitate mare, asa numitul colesterol “bun”. Ce alimente scad colesterolul? Fractiunea HDL a colesterolului este denumita si fractiunea buna a acestuia deoarece organismul are nevoie de o cantitate din acest tip de colesterol pentru anumite functii importante. De aceea trebuie sa avem in vedere cresterea cantitatii de... [continuare]
Masa corporala ideala
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Greutatea ideala este masa corporala pe care un individ o poate dobandi printr-un regim alimentar sanatos, activitate fizica regulata, managementul adecvat al stresului si oprirea fumatului. Schimbarile stilului de viata pot duce la o greutate lipsita de riscuri pe sanatate pentru orice persoana. De ce este importanta greutatea ideala? Masa corporala este una din componentele care definesc starea de sanatate a fiecarei persoane. O persoana care are o greutate ideala se simte mai bine, are mai multa energie si isi reduce riscul de a dezvolta boli asociate cu obezitatea (de exemplu apneea de somn, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, atac vascular cerebral sau afectiuni ale arterelor coronare) daca are un regim alimentar echilibrat si efectueaza regulat efort fizic. De fapt o astfel de persoana poate fi mai sanatoasa decat una cu masa corporala redusa si care are o alimentatie deficitara si nu este activa din punct de vedere fizic. De ce este... [continuare]
Constipatia la copiii mai mari de 12 ani
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Constipatia apare atunci cand scaunul nu poate fi eliminat. Majoritatea persoanelor sunt ingrijorate de numarul scaunelor, deoarece au fost invatati ca in mod normal trebuie sa se elimine un scaun pe zi. Acest lucru nu este in totalitate adevarat. In mod normal media este undeva intre de trei ori pe zi pana la de trei ori pe saptamana. Daca scaunul este moale si este eliminat usor nu exista constipatie. O persoana este constipata daca are mai putin de doua scaune pe saptamana sau daca prezinta urmatoarele simptome: - senzatie de plenitudine la nivelul rectului; - senzatia ca dupa eliminarea unui scaun nu a golit intestinul complet; - scaunul este eliminat cu dificultate, defecatia se poate face cu durere datorita materiilor fecale intarite care sunt impinse prin rect pentru a fi eliminate. In timpul scaunului poate aparea ameteala. Pot aparea, de asemenea, picaturi de sange in scaunul eliminat datorita sangerarii hemoroizilor sau a unor fisuri anale... [continuare]
Flatulenta
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Flatulenta apare in urma inghitirii aerului sau din actiunea normala a bacteriilor asupra substantelor nedigerate din colon. Este normal sa treaca gaze de 6-20 de ori pe zi. Gazele intestinale sunt formate din oxigen, azot, hidrogen, dioxid de carbon, hidrogen sulfurat, amoniac si metan. Mirosul gazelor este cauzat de obicei de cantitati mici de hidrogen sulfurat, amoniac si metan. Gazele provenite in urma ingestiei de carne si oua miros m [continuare]
Septicemia
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Septicemia este o infectie generalizata datorata patrunderii in circulatia sangvina, continuu sau intermitent, a germenilor patogeni si a toxinelor lor dintr-un focar septic cunoscut sau nu, manifestata clinic prin fenomene toxice infectioase si cu o evolutie extrem de grava. Este favorizata de interventii chirurgicale, manevre sau explorari invazive cu nerespectarea masurilor de asepsie si antisepsie, asociat cu tare organice sau stari de imunosupresie. Mortalitatea este de circa 30-80%, un prognostic mai sumbru inregistrandu-se in infectiile cu gram negativi, la varstnici ca si la cei cu tare asociate. Etiopatogenie Cauza determinanta este reprezentata de germeni microbieni gram pozitivi (stafilococ, streptococ, pneumococ etc.) sau gram negativi (gonococ, meningococ, enterobacterii etc.), aerobi sau anaerobi; fungi (mai ales Candida albicans, iatrogen prin antibioterapie ce distruge echilibrul dintre flora saprofita si cea parazita). Conditiile favorizante sunt: [continuare]
Cum se trateaza dermatita in functie de severitatea afectiunii
Dr. Hancu Madalina-Florina
Medic rezident dermatovenerologie
Ce este dermatita Dermatita poate fi tradusa simplu ca o inflamatie a pielii, insa aceasta afectiune este caracterizata printr-o multitudine de simptome precum xeroza cutanata (piele uscata), hiperemie (piele rosie), prurit (mancarime), cruste, leziuni exfoliative, papule (leziuni hiperemice, reliefate), vezicule (leziuni cu continut lichidian). Exista mai multe tipuri de dermatita, in functie de factorul declansator, insa tratamentul acestora este oarecum asemanator. Semnele si simptomele dermatitei Fiind o patologie cu evolutie cronica, alaturi de prurit (senzatie de mancarime la nivelul pielii), dermatita poate evolua cu urmatoarele manifestari clinice: -- eritem cutanat datorat intensificarii fluxului sangvin in stadiile incipiente; -- leziuni cutanate de tip veziculo-buloase, buloase sau zemuinde in stadiul acut; -- scuame si tegument uscat sau lichenificat in stadiile de vindecare. Caracteristica pentru adulti este eczema inflamatorie cu lichenificare care apare pe... [continuare]
Colecistita
Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Generalitati Colecistita este inflamatia veziculei biliare, un organ cu forma de para, situat in partea dreapta a abdomenului, langa ficat, cu rol in digestia alimentelor. In mod normal, lichidul numit bila trece din vezica biliara in intestinul subtire. Daca fluxul bilei este oprit, se stocheaza in vezica biliara cauzand inflamatie, durere si posibil infectie. Aceasta poate fi acuta (debuteaza brusc), cand produce simptomatologie zgomotoasa, de tipul durerii severe in abdomenul superior, sau cronica (multiple episoade recurente), fiecare episod adaugand inflamatie si iritatie la nivelul veziculei biliare. In cazul unui episod acut, durerea poate sa se resimta si la nivel scapular, iar in cazuri severe, lichidul biliar poate ajunge in peritoneu, situatie care converteste cazul la interventie de urgenta (peritionita biliara). Cauze Cauza cea mai frecventa de colecistita acuta (severa) este calculul biliar (piatra), care blocheaza canalul cistic, adica tubul prin care se... [continuare]
Diabetul zaharat insulino-dependent (dz de tip i) la copii
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Generalitati Diabetul zaharat este o afectiune endocrina caracterizata prin deficit al secretiei pancreatice de insulina. Insulina stimuleaza patrunderea glucozei in celule si folosirea acesteia ca substrat pentru producerea de energie. In lipsa insulinei, glucoza nu mai poate fi utilizata de catre celule pentru producerea de energie si se acumuleaza in sange depasind nivelul sanguin normal. Copiii care au diabet si parintii acestora vor face fata mai bine provocarilor acestei boli daca vor fi cat mai bine informati despre aceasta afectiune si evolutia ei. A trai cu diabet Parintii care au un copil cu diabet insulino-dependent trebuie sa fie atenti la dieta zilnica a copilului, la administrarea corecta a insulinei, la respectarea programului zilnic de exercitii fizice cat si la monitorizarea permanenta a glicemiei. Acest ritual zilnic va reprezenta una din partile cele mai importante ale tratamentului; este un proces consumator de timp si energie dar cu efecte benefice, pentru... [continuare]
Alimente bogate in carbohidrati
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Carbohidratii sunt compusi organici alcatuiti din carbon, hidrogen si oxigen, care reprezinta principala sursa de energie pentru organism. Tipuri de carbohidrati Exista trei tipuri majore de carbohidrati: simpli, complecsi sau amidonul si fibre dietetice. Carbohidratii simpli se gasesc in lapte, fructe si zaharul rafinat, iar cei complecsi sau amidonul in cereale, tuberculi si leguminoase. Un aport ridicat de carbohidrati complecsi ofera multiple beneficii sanatatii. Carbohidratii nerafinati cum ar fi orezul brun sau cerealele integrale sunt cea mai buna alternativa, intrucat acestia sunt bogati in vitamina B si fibre dietetice esentiale. Beneficiile consumului de carbohidrati Alimentele bogate in carbohidrati ofera o serie de beneficii sanatatii oricarei persoane. Acest lucru este valabil mai ales pentru produsele alimentare care contin carbohidrati complecsi formati din cantitati mari de fibre solubile si insolubile si amidon rezistent. Iata cateva... [continuare]
Primul ajutor in cazul arsurilor
Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Generalitati Arsura este o leziune asupra organismului ce poate fi produsa de diversi agenti: termici, chimici, fizici, electrici. Arsurile termice sunt unele dintre cele mai frecvente accidente casnice, in special in randul copiilor, fiind caracterizate prin distructie tisulara, insotita de modificari la nivelul tuturor metabolismelor (lichidian, electrolitic, proteic, metabolic, endocrin, imun, hematologic). Tot in cazul arsurilor este important sa fie evaluate caile respiratorii, intrucat arsurile acestora, chiar daca sunt insotite de arsuri de grad mic la nivel tegumentar, pot fi fatale. Arsurile pot fi de diferite tipuri: - arsuri termice: provocate de caldura sub forma de corpuri solide supraincalzite (fierul de calcat), lichide sau vapori fierbinti, flacari - arsuri chimice: provocate de acizi sau baze - arsuri electrice: prin electrocutare - arsuri prin radiatii: radiatii solare, UV Pacientul cu arsura trebuie tratat ca un politraumatizat, deoarece o arsura majora nu... [continuare]
Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale
Autor: SfatulMedicului
Beneficiile cerealelor integrale Consumul constant de cereale integrale constituie o modalitate simpla de a va asigura o viata sanatoasa, pe termen lung. Cerealele integrale contin o serie de substante nutritive esentiale: proteine, fibre, vitamine din complexul B, antioxidanti dar si minerale (fier, zinc, cupru, magneziu). O dieta bogata in cereale integrale reduce riscul de boli cardiace, diabet zaharat de tip 2 (au un indice glicemic mic), obezitate, dar si unele forme de cancer. De asemenea, adoptarea acestui obicei alimentar imbunatateste digestia, usureaza miscarile propulsive regulate intestinale (imbunatatind digestia) si creste nivelul bacteriilor bune din colon. Potrivit studiilor doar un procent mic de persoane consuma trei portii de cereale integrale pe zi. De ce se intampla acest lucru? Nu este usor sa recunoasteti cerealele integrale, nici macar daca analizati cu atentie painea, diverse tipuri de sortimente de cereale sau snackuri. Teoretic, fiecare produs... [continuare]
Generalitati Specialistii in nutritie si cardiologii au convenit ca o dieta sanatoasa si echilibrata in nutrienti esentiali organismului poate influenta in mod benefic bolile de inima (poate avea rol atat in prevenirea cat si in ameliorarea lor). Regimul alimentar corect, combinat cu un stil de viata sanatos (in care exercitiile fizice sunt foarte importante) poate reduce semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiace, coronariene, a infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale. Prin scaderea nivelului de colesterol se scad si sansele de a dezvolta sindroame metabolice, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate sau sindroame dislipidemice severe. De asemenea, o dieta corespunzatoare confera organismului protectie impotriva osteoporozei si chiar impotriva unor forme de cancer (de exemplu, cancerul de colon). Surse de alimente sanatoase Adoptarea unui mod de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, nu presupune realizarea unor eforturi suplimentare... [continuare]
Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli
Autor: SfatulMedicului
Calciul si osteoporoza Calciul reprezinta unul din cele mai importante elemente minerale, fiind esential in dezvoltarea normala a scheletului (oasele contin peste 90% din totalul calciului din organism), a dentitiei, are roluri importate in conducerea nervoasa, contractia musculara si in procesul de coagulare a sangelui. Necesarul de calciu depinde de varsta, sex si starea metabolica a organismului, fiind mai ridicat in copilarie (pe parcursul formarii si mineralizarii osoase), in cazul femeilor insarcinate, sau in cazul celor care sunt in perioada de menopauza. Specialistii sunt de parere ca aportul dietetic de calciu trebuie sa fie in permanenta cat mai ridicat, organismul asimiland in procente si proportii diferite acest mineral pana la varsta de 30 de ani (inclusiv). In general, doza minima recomandata este de aproximativ 1000 mg zilnic, cu anumite particularitati: - copiii intre 1-10 ani: 800-1200mg - intre 11- 24 ani: 1200-1500mg - femeile la menopauza: 1500mg zilnic. [continuare]
Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Greutatea este un factor important pentru oricine isi doreste o silueta frumoasa si cu siguranta ca o silueta nu va fi perfecta, daca greutatea nu se va afla in conformitate cu necesitatile unei persoane. Este esential ca orice persoana sa se bucure de nutrientii de care are nevoie pentru ca organismul sa functioneze normal. In plus, asa cum foarte multe persoane doresc sa slabeasca, exista unele persoane care intampina dificultati in acumularea kilogramelor, din diverse cauze. Cel mai greu este pentru oricine sa se ingrase fara ca sanatatea sa sa fie afectata de efectele nocive ale acestui proces asupra organismului. Este recomandat ca inainte sa se urmeze indicatiile dietetice expuse mai jos, sa se ceara sfatul medicului. Persoane cu un numar scazut de kilograme ar putea avea colesterolul destul de ridicat sau pot suferi de diabet ori alte boli in care este interzis consumul anumitor alimente. Produsele alimentare care ajuta la cresterea in... [continuare]
Generalitati Din cauza programului incarcat si a stilului de viata alert este din ce in ce mai greu unei persoane sa adopte o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Cu toate acestea, din cauza severitatii simptomelor, boala Crohn este un motiv serios pentru reevaluare a obiceiurilor alimentare. Printr-o dieta corecta si prin evitarea alimentelor care declanseaza simptomele afectiunii, puteti controla boala Crohn, va puteti mentine greutatea corporala si va puteti imbunatati starea generala de sanatate. O dieta bogata in substante nutritive este recomandata tuturor persoanele. Pacientii care sunfera de boala Crohn pot manifesta diaree, apetit alimentar scazut, iar absorbtia de vitamine si minerale se realizeaza cu dificultate. Desi nu exista nicio dieta speciala care sa previna sau sa vindece boala Crohn, adoptarea unui regim alimentar cu un nivel ridicat de nutrienti este o parte vitala a managementului medical al bolii. Digestia si boala Crohn Digestia alimentelor are loc in... [continuare]
Generalitati Incontinenta urinara este definita ca eliminarea accidentala (involuntara) de urina. Ea nu reprezinta o boala in sine, ci mai degraba un simptom al unei maladii a tractului urinar masculin. Urina e produsa de rinichi si depozitata intr-un organ musculos in forma de sac, numit vezica urinara. Un organ tubular, numit uretra, care este si el inconjurat de o tunica musculara sub forma de inel, numit sfincterul urinar, face legatura intre vezica urinara si mediul extern, avand un traiect prin prostata si penis. Pe masura ce vezica se umple cu urina, semnale nervoase complexe asigura inchiderea sfincterului si relaxarea peretilor vezicii urinare. Aceasta interactiune intre nervi si muschi, impiedica scurgerea urinei in afara actului mictiunii (urinarii). In timpul urinarii, impulsurile nervoase fac ca muschii din peretii vezicii urinare sa se contracte, eliminand urina din vezica in uretra. Concomitent cu contractia peretilor vezicali, tot prin control nervos, se... [continuare]
Importanta fierului in organism Fierul reprezinta un macroelement ce se gaseste in toate celulele corpului. Importanta lui in economia organismului deriva din cantitatea in care se gaseste, 2,5-5 grame si din faptul ca peste 65% din total intra in structura hemoglobinei din hematii (proteina cu rol esential in transportul oxigenului catre celule si tesuturi). Organismul uman are nevoie de un aport consecvent si crescut de fier pentru a-si putea indeplini functiile. Fierul trebuie sa existe in permanenta si la un nivel cat mai ridicat deoarece functiile sale sunt multiple si au interesare plurisistemica, de exemplu: transporta oxigenul catre tesuturi, transporta diverse substante chimice implicate in metabolismul energetic, are actiune antioxidanta si este implicat in promovarea cresterii si dezvoltarii armonioase, in mentinerea imunitatii la niveluri optime si asigurarea functiei reproductive. Fierul se gaseste in organism in structura hemoglobinei si mioglobinei (proteina din... [continuare]
Generalitati Diverticulita reprezinta o afectiune uneori dureroasa, care se dezvolta atunci cand diverticulul (asemanator cu o punga) care se formeaza in peretele colonului (o parte a intestinului gros) se inflameaza sau se infecteaza. De cele mai multe ori, diverticulita poate fi tratata prin schimbari in regimul alimentar si in cazul unei infectii, prin tratament antibiotic. Cauze Diverticulita apare atunci cand bacteriile sunt blocate in interiorul diverticulului care este format de-a lungul peretelui intestinului gros, determinand infectia. Bacteriile se dezvolta si determina inflamatia si cresterea presiunii in interiorul diverticulului, putand determina o mica perforatie sau ruptura in peretele intestinal. Peritonita, care este o infectie a mucoasei peretelui abdominal, poate complica diverticulita, daca infectia se extinde in cavitatea peritoneala (abdominala). Motivul pentru care apar diverticulii in peretele intestinal nu este pe deplin inteles.... [continuare]
Boala celiaca (enteropatia glutenica)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (sindrom de malabsorbtie). Boala celiaca mai poarta numele de sprue celiac, enteropatie gluten sensibila, enteropatia glutenica sau sprue nontropical. Cauze Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar cercetarile medicale din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala. Au un risc crescut de a dezvolta boala persoanele care au o ruda de gradul intai cu sprue celiac (mama, tata, frate, sora, fiica sau fiu). Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa diferite... [continuare]
Generalitati Multe femei care au nascut pot dezvolta un prolaps de organe pelvine. In timpul nasterii tesuturile si muschii care sustin organele pelvisului pot fi intinse sau pot slabi ceea ce duce la deplasarea organelor pelvine din pozitia fiziologica, la presiune sau exteriorizarea prin vagin. Pentru unele femei prolapsul pelvin devine o problema ce genereaza durere sau disconfort, oricum nu este intotdeauna o afectiune progresiva si se poate recupera in timp. Organele care pot fi implicate in prolapsul genital sunt: - vezica urinara - prolapsul vezicii urinare in vagin se numeste cistocel si este cel mai frecvent prolaps pelvin - uretra - prolapsul de uretra se numeste uretrocel - uterul - prolaps uterin - vaginul - prolaps vaginal - intestin subtire - prolapsul de intestin subtire se numeste enterocel - rect - prolapsul de rect se numeste rectocel. Chiar daca un prolaps de organe pelvine este ingrijorator, de obicei nu duce la probleme serioase. Un... [continuare]
Definitie Dieta cu indice glicemic scazut este o dieta in urma careia nu numai ca se vor pierde kilograme, dar care are si un rol important in prevenirea diabetului intrucat presupune consumul alimentelor si bauturilor care pot preveni cresterile rapide ale cantitatii de zahar din sange. Dieta se bazeaza pe ideea ca reglarea nivelului de zahar din sange duce la scaderea in greutate. Multe dintre dietele cunoscute presupun diminuarea valorilor de zahar din sange: Nutrisystem, dieta Zone si Busters Sugar. Dieta cu indice glicemic scazut ia in calcul valorile indicelui glicemic pentru constituirea unui plan de nutritie care sa contribuie la eliminarea surplusului de greutate, desi a fost initial dezvoltata in scopul mentinerii echilibrului glicemiei in diabetul zaharat. Indicele glicemic masoara carbohidratii transformati prin digestie in glucoza si care au ca rezultat cresterea parametrilor normali de zahar din sange. Planul de dieta presupune o clasificare a alimentelor care... [continuare]
Generalitati Vechiul dicton “esti ceea ce mananci” este cu atat mai adevarat atunci cand o persoana nu se simte bine. In aceasta perioada este indicat ca regimul alimentar sa fie unul corespunzator pentru pastrarea fortei, a imunitatii organismului si pentru a-l ajuta in lupta impotriva bolii. Pentru unii oameni aflati in batalia cu artrita, cancerul, depresia sau alte afectiuni este mult mai usor sa fie de acord cu un anumit regim alimentar decat sa-l respecte. In ajutorul acestor persoane, medicii au completat un regim alimentar care contine toate substantele nutritive necesare pentru o recuperare mai rapida. Puterea proteinelor O zicala spune ca cea mai importanta substanta nutritiva, atunci cand o persoana se simte slabita, este proteina. Proteinele sunt necesare pentru pastrarea fortei musculare, pentru mentinerea masei corporale. Daca o persoana sufera de cancer si nu are pofta de mancare si, in concluzie, nu mananca, se poate ajunge ca organismul sa fie atat de... [continuare]
Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Specialistii in nutritie si dieteticienii nu contenesc in a face urmatoarea recomandare: consumati cat mai multe fibre zilnic. Beneficiile consumului crescut de fibre sunt neindoielnice, insa majoritatea persoanelor nu cunosc exact care este necesarul zilnic si nici ce alimente reprezinta sursa sigura de fibre. Imbogatirea dietei cu fibre vegetale este un proces usor, necostisitor si care se bazeaza doar pe achizitia unor obiceiuri alimentare noi, deloc neplacute. Care este cantitatea necesara? Conform specialistilor, fibrele sunt complexe de carbohidrati provenite din alimentele de origine vegetala pe care organismul uman nu le poate digera si absorbi. Fibrele sunt clasificate, in functie de proprietati, in 2 categorii: solubile (se dizolva in apa) si insolubile (nu se dizolva). Fibrele solubile sau pectinele se gasesc cu preponderenta in fructe, mazare si fasole. Aceste fibre se dizolva in apa, rezultand o substanta cu consistenta gelatinoasa. Astfel de fibre,... [continuare]
Generalitati Deficitul de proteine poate fi cauzat de malnutritie, obiceiuri alimentare nesanatoase, dar si de consumul produselor alimentare care nu contin proteine. Desi, de cele mai multe ori nivelul scazut al acestor substante organice este urmarea unei diete care nu contine o cantitate suficienta de proteine, exista o categorie de persoane care sufera de deficit congenital de proteina C sau S. Proteinele din organism sunt defalcate in aminoacizi, care intra in compozitia muschilor si a sangelui, necesari pentru formarea acestora. Rolul proteinelor Proteinele au un rol important in refacerea tesuturilor - proces important in vindecarea ranilor, leziunilor. Totodata, proteinele contribuie la intretinerea corespunzatoare a sistemului imunitar. Deoarece actiunea acestora este esentiala pentru desfasurarea anumitor functii din organism se recomanda consumarea unei cantitati adecvate de proteine, zilnic. In anumite situatii, deficitul de proteine favorizeaza aparitia mai... [continuare]
Generalitati Sindromul de intestin iritabil reprezinta o afectiune intestinala care determina dureri sau disconfort abdominal, crampe sau borborisme, diaree sau constipatie. Este o boala cronica, dar care poate fi ameliorata. Cauze Cauza exacta a sindromului de intestin iritabil este necunoscuta. Cu toate acestea, medicii specialisti cred ca o comunicare intre creier si tractul gastrointestinal reprezinta cauza acestui sindrom. O combinatie complexa de elemente, incluzand stresul psihologic, statusul hormonal, sistemul imun si neurotransmitatorii, par sa interfere cu mesajele dintre creier si intestin. Aceasta comunicatie anormala determina contractii sau spasme abdominale, care cauzeaza adesea crampe. Aceste spasme, fie accelereaza tranzitul intestinal, determinand diareea, fie il incetinesc, determinand constipatia. Persoanele care sufera de SII au un intestin anormal de sensibil. Nu se cunoaste motivul pentru care intestinele lor reactioneaza puternic la... [continuare]
Generalitati Majoritatea expertilor sunt de parare ca o alimentatie sanatoasa, care ajuta la pierderea kilogramelor in plus, presupune o alimentatie saraca in grasimi si bogata in carbohidrati. Insa, programul de slabit Atkins sustine exact contrariul, adica pentru a slabi o persoana trebuie sa consume cantitati ridicate de grasimi si scazute de carbohidrati. Filosofia dietei Atkins Organismul uman este capabil sa arda atat grasimile cat si carbohidratii pentru a produce energia necesara functionarii adecvate. Carbohidratii, sub forma de glucoza, sunt prima sursa utilizata de organism pentru a produce energie. Dr. Atkins sugereaza ca prin reducerea semnificativa a cantitatii de carbohidrati consumati, organismul uman trece de la arderea carbohidratilor la arderea grasimilor pentru a produce energie. Acest proces este cunoscut sub denumirea de lipoliza, rezultatul secundar al acestui proces fiind cetoza. Cand grasimile sunt dizolvate pentru producerea de energie, prin... [continuare]
15 aspecte pe care mersul le dezvaluie despre sanatatea unei persoane
Autor: SfatulMedicului
Introducere Mersul unei persoane, ritmul si postura, pot dezvalui informatii suprinzatoare legate de starea generala de sanatate. Specialistii au identificat 15 moduri de mers care pot semnala diverse afectiuni sau probleme de sanatate. Indicii ale starii de sanatate 1. Mersul in ritm lent - speranta de viata scurta Poate fi un indiciu pentru o speranta de viata mai scurta. Viteza de mers este un indicator de incredere privind longevitatea unei persoane, mai ales pentru cele cu varsta de peste 75 de ani. In general, mersul incet este determinat de o serie de probleme de sanatate care scurteaza viata. In urma unor studii s-a demonstrat ca oamenii care merg cu o viteza mai mica de 2 metri per secunda, au o sansa mai mica de viata decat altii. De asemnea, alte studii au emis ipoteza ca adultii cu varste cuprinse intre 70-79 de ani care mergeau pe jos cel putin 1.5 km aveau sanse reduse sa se mai afle in viata in urmatorii sase ani. Totusi, mersul pe jos intr-un... [continuare]
Generalitati si alte informatii Dorinta de a etala o piele bronzata uniform pe tot parcursul verii ne face sa exageram in ceea ce priveste timpul de expunere la soare. Uitam adeseori ca organismul nostru nu este adaptat expunerii excesive la soare si astfel putem avea neplaceri din cauza aparitiei arsurilor solare. Arsurile solare apar adesea in urma expunerii exagerate la soare, cand razele UV ataca pielea cauzand inrosirea acesteia, dureri locale si o sensibilitate crescuta ce poate duce si alte complicatii. Aceste inconveniente isi fac aparitia si in cazul folosirii neadecvate a lotiunilor de protectie la plaja. Pielea dispune de mijloace naturale de aparare impotriva radiatiilor, insa expunerea excesiva la soare face ca acestea sa nu mai poata face fata si pielea devine vulnerabila la aparitia diverselor afectiuni cutanate. Efectele arsurilor solare apar abia la cateva ore de la expunere si ating punctul maxim dupa aproximativ o zi. Ca semne ale arsurilor solare putem... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter