satietat
Obezitatea – ghid medical
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Riscurile obezitatii 1. Ce este obezitatea Obezitatea este o boala cronica, recidivanta (chronic and relapsing disease) cauzata de un dechilibru al hormonilor care controleaza centrii foamei si ai satietatii. Vointa pacientului de a se opri din mancat este depasita de acest dezechilibru, astfel ca , in momentul in care pacientul reuseste sa scada in greutate, organismul va lucra impotriva lui, secretand un hormon care ii stimuleaza centrul foamei (ghrelina). Aparitia acestei boli depinde de existenta unor factori de risc obezogeni. 2. Factorii de risc obezogeni Numerosi factori participa la etiologia obezitatii, dintre acestia se pot mentiona factorii genetici, hormonali sau factori de mediu si psihosociali. Alti factori implicati sunt bolile endocrine si leziuni ale hipotalamusului, medicamentele, tulburarile de comportament alimentar, flora intestinala sau greutatea la nastere. 2.1 Factorii genetici Cercetarile au identificat mai multe gene implicate in aparitia... [continuare]
De ce este importat sa fim hidratati Fara apa, organismul nostru nu ar supravietui. Fiecare celula, tesut, organ are nevoie de apa pentru a functiona corect. De exemplu, apa este folosita pentru a mentine temperatura corpului, pentru a elimina toxinele si pentru lubrefierea articulatiilor. In concluzie, apa este esentiala pentru o sanatate optima. Hidratarea sau reinlocuirea fluidelor este unul din cele mai importante procese nutritionale, care se desfasoara constant, de-a lungul vietii unei persoane. Aproximativ 60% din greutatea corpului dvs. o reprezinta apa. Pe masura ce faceti efort fizic, acest fluid se pierde prin piele sub forma de sudoare si prin plamani, atunci cand respirati. Daca apa nu este inlocuita la intervale regulate de timp, inainte, pe parcursul si dupa activitatea fizica, se poate instala deshidratarea. Cum pierde apa corpul dvs.? Lichidul din organism se elimina in fiecare zi: atunci cand mergeti la toaleta, prin sudoare si chiar atunci cand respirati.... [continuare]
Dispepsia sau indigestia
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Dispepsia sau indigestia este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale intestinelor care afecteaza un procent destul de ridicat de populatie. In general, doar 10% dintre cei afectati apeleaza la asistenta medicala pentru tratarea dispepsiei. Dispepsia nu este cel mai potrivit termen pentru a exprima o afectiune, deoarece se presupune ca nu exista dispepsie sau digestie anormala a alimentelor. O alta denumire pentru dispepsie este indigestia. Medicii se refere frecvent la aceasta conditie ca fiind dispepsie non-ulceroasa. Dispepsia este cel mai bine descrisa ca o boala functionala. Conceptul de boala functionala este deosebit de util atunci cand este vorba despre boli ale tractului gastrointestinal. Notiunea se refera la organele musculoase ale tractului gastro-intestinal, esofag, stomac, intestin subtire, vezicula biliara si colon. Prin termenul functional se intelege faptul ca nici muschii sau nervii care controleaza organele nu... [continuare]
Introducere Cuprins: - Cand partenerul tau nu este interesat de sex, in ciuda eforturilor tale, este usor sa fii uimit. Si fara o consiliere potrivita, partenerii pot defini problema intr-un mod care poate duce la destramarea relatiei. Kelly parea a avea viata perfecta. Mama iubitoare a 3 copii si director de RP in Manhattan, cu un partener chipes si cuceritor, un afacerist de succes. Au plecat intr-o vacanta in Caraibe si au luat cina in cele mai elegante restaurante, dar relatia lor a esuat intr-o zona dificil de depasit. Dupa o vreme, spune Kelly, a incetat sa-si mai doreasca relatii intime. Treceau luni fara sa ma atinga. Dorinta sexuala scazuta este un subiect stanjenitor. Intr-o societate coplesita de imagini cu caracter sexual, pare ciudat ca unii oamenii nu isi doreasca sa faca dragoste, dar este problema uimitor de comuna. Milioane de oameni sufera de o boala numita dorinta sexuala hipoactiva (HSD), aproximativ 25% dintre americani sau o treime dintre femei si o... [continuare]
Generalitati Multi dintre noi au observat ca unele femei au o silueta de invidiat fara sa faca exercitii fizice sau sa tina cu strictete evidenta caloriilor. Pare nedrept si frustrant, dar aceste reprezentante ale sexului frumos au cateva secrete pe care oricine le poate fura. Se pare ca nu trebuie ca o persoana sa-si modifice dieta complet sau sa urmeze un program strict de activitate fizica pentru ca rezultatele rapide si impresionante sa apara. Studii recente au demonstrat ca doar cateva schimbari ale stilului de viata pot avea ca rezultat diminuarea numarului de kilograme pe termen lung. Secrete Ceai in fiecare zi Femeile care asimileaza un nivel ridicat de catechine - antioxidanti din ceai - au un ritm accelerat de ardere al grasimilor si reusesc sa isi mentina aceeasi greutate perioade indelungate de timp, comparativ cu cele care nu au acest obicei placut. Cel mai indicat in acest scop este ceaiul alb si cel verde (au cel mai mare continut de catechine). Activitate... [continuare]
Beneficiile pentru sanatate ale spanacului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bogat in substante nutritive, spanacul ofera aproape jumatate din necesarul zilnic de vitamina A, doar prin consumul unei cesti. In plus, spanacul ofera 14% din necesarul zilnic de vitamina C, pentru o stare optima de sanatate. Prin consumul de spanac, o persoana poate acumula si fier, calciu, acid folic, vitamina K si fibre. Salata de spanac O salata de spanac ofera oricarei persoane o cantitate importanta de vitamine si minerale. Pentru prepararea salatei se vor amesteca doua parti de spanac si o parte de capsuni si afine. Peste ingrediente se vor adauga ceapa si nuci pecan prajite. Se va face un sos din otet din vin alb, otet balsamic, miere, mustar si condimente care se va adauga deasupra. O portie contine 158 calorii si 0.5 grasimi saturate, fara colesterol. Salata ofera in plus, 4g de fibre si 4g de proteine. Beneficiile oferite de spanac, sanatatii Iata cateva motive pentru care spanacul trebuie consumat cat mai des posibil: [continuare]
Generalitati O data cu maternitatea cele mai multe dintre femei castiga si cateva kilograme in plus. Grijile legate de dieta nu trebuie sa va streseze si sa contribuie la noptile nedormite, care fac parte din programul unei proaspete mamici. Aflati de la o echipa de specialisti care sunt cele mai bune alimente pe care le puteti consuma pentru a va mentine in forma si pentru a reveni la silueta dorita. Un plus de energie Solutia pentru a creste nivelul de energie nu sunt neaparat orele de somn, ci mai ales ce consumati in timpul zilei. Unul dintre principalele aspecte ale unei diete sanatoase este un nivel ridicat de energie. Este important sa se consume mai multe mese pe parcursul zilei, astfel incat sa se atinga numarul necesar de calorii. In acest mod, proaspata mama va putea avea putere pentru a avea grija de sine si de copil. Importanta cunoasterii nutrientilor Cand consumati alimente bogate in nutrienti veti observa ca unele dintre acestea va vor furniza... [continuare]
Dieta recomandata pentru persoanele care sufera de guta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Guta este o forma dureroasa de artrita care a fost asociata cu regimul alimentar al unei persoane, caracterizat de consumul excesiv de carne, fructe de mare si alcool. Ca urmare, tratamentul gutei include restrictii alimentare severe. De aceea, dieta recomandata pentru persoanele care sufera de guta este destul de greu de urmat. Din fericire, In multe aspecte, aceasta dieta seamana cu planurile de alimentatie sanatoasa recomandate pentru majoritatea oamenilor. Alaturi de contributia pe care o are la mentinerea sub control a gutei, dieta poate ajuta la prevenirea multor boli cronice. Guta se declanseaza atunci cand in sangele unei persoane acidul uric atinge un nivel ridicat, iar cristalele rezultate se acumuleaza in jurul articulatiilor. Organismul unei persoane produce acid uric in urma procesului de descompunere a purinelor. Desi se gasesc in mod natural in corpul uman, totusi exista anumite alimente (organe, hamsii, hering, sparanghel, ciuperci), care... [continuare]
10 modalitati simple pentru cresterea aportului de fibre
Autor: SfatulMedicului
Ce sunt fibrele si importanta lor pentru organism Fibrele sunt nutrienti importanti care ofera multiple beneficii organismului. Acestea se gasesc in alimentele de origine vegetala. Prin consumul de fibre poate fi redus nivelul colesterolului, se normalizeaza glicemia, scade riscul bolilor cardiovasculare si al diabetului si se reduce constipatia. Intre scaderea in greutate si aportul de fibre exista o stransa legatura: digestia este incetinita, se instaleaza mai rapid senzatia de satietate iar efectele pozitive pentru sanatate se mentin pe termen lung. Cum crestem aportul de fibre? Iata 10 moduri simple prin care poate fi crescut nivelul de fibre din organism. Surse cat mai variate de fibre Alimentele vegetale furnizeaza doua tipuri de fibre: solubile (care cresc senzatia de satietate) si insolubile (care stimuleaza functia sistemului digestiv). Mazarea, fasolea, ovazul si fructele sunt cele mai bune surse de fibre solubile, iar cerealele integrale si legumele... [continuare]
Generalitati Intoxicatia cu fier apare cel mai frecvent cand o persoana, adesea un copil, inghite foarte multe pilule ce contin fier sau este expus unor substante industriale. In cele mai multe cazuri, insa, este vorba de suplimente nutritionale. Acestea sunt conditionate sub forma unor pastile colorate, dulci, pe care copii le confunda cu bomboane sau dulciuri si ajung sa ingere accidental cantitati mari. Intoxicatia acuta apre cel mai frecvent la pacientii cu varsta sub 6 ani, care sunt putin complianti la investigatii si nu ofera informatii utile in tratament: astfel, ei nu spun ce au inghitit si cat, iar aceste date sunt esentiale in terapie. Fierul se gaseste in foarte multe preparate farmaceutice larg raspandite si disponibile fara prescriptie medicala: dropsuri, siropuri, capsule, tablete. Doza considerata a fi toxica depinde de greutatea copilului. De exemplu, un copil de 8 ani poate fi asimptomatic chiar daca ingera o cantitate suficient de mare incat sa determine... [continuare]
Conceptii gresite despre legume si slabire
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multe diete impun restrictii alimentare cu privire la legume bazate pe intelepciunea populara, nu pe date stiintifice. Conceptiile gresite despre legume si slabire trebuie inlaturate pentru o alimentatie sanatoasa, care nu provoaca cresteri in greutate. Salata iceberg nu este hranitoare Pentru ca nu este la fel de plina de minerale si vitamine ca alte legume, salata iceberg este adesea ignorata, insa beneficiile ei nu sunt de neglijat. Bogata in vitamina K, s [continuare]
Cum pot fi mentinute sanatoase organele vitale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Organismul este compus dintr-o multitudine de parti importante: peste 200 de oase, 600 de muschi, aproximativ 7 metri de intestin, zeci de organe si sute de mii de vase de sange. Doar unul dintre ochii unei persoane contine mai mult de 15 astfel de componente. Totusi, dintre toate acestea care sunt cele indispensabile? Creierul Nu se poate face transplant de creier, de aceea acest organ ar trebui sa fie considerat cel mai important. Cel mai bun lucru este sa se acorde importanta cuvenita odihnei pentru ca memoria sa nu fie afectata. O memorie ascutita are nevoie de suficient somn profund, etapa in care organismul solidifica si inmagazineaza amintirile. Cercetarile au demonstrat ca exercitiile aerobice cresc productia de celule noi in zonele de memorie ale creierului. Pentru stimularea creierului sunt necesare doar 15 minute de activitate fizica realizata de trei ori pe saptamana. Pentru stimularea inteligentei trebuie consumate cat mai multe produse... [continuare]
Generalitati Dieta Bernstein, recomandata persoanelor care sufera de diabet, presupune consumul unei cantitati scazute de carbohidrati, dar ridicata de grasime. In realitatea, aceasta este tocmai opusul dietei conventionale in cazul persoanelor cu diabet, recomandata de majoritatea cadrelor medicale, care presupune consumarea alimentelor cu un continut ridicat de carbohidrati si scazut in grasimi. Aceasta dieta a fost descoperita de medicul endocrinolog Richard K. Bernstein, iar in 1997 acesta a publicat cartea numita „Dr. Bernstein’s Diabetes Solution: A Complete Guide to Achieving Normal Blood Sugars” / “Solutiile Dr. Bernstein pentru Diabet: Ghid complet pentru reglarea zaharului din sange”. Cartea Dr. Bernstein se adreseaza tuturor pacientilor care dezvolta sindromul de rezistenta la insulina. Desi caracterizeaza diabetul de tip II, rezistenta la insulina este un factor important si in cazul diabetului de tip I (insulino-dependent). Totodata, rezistenta la... [continuare]
Nu reusesti sa dai jos surplusul ponderal oricat te-ai chinui? Iata de ce pentru unii dintre noi este mai greu sa scapam de kilogramele in plus. Ti se pare ca te chinui mai mult decat celelalte persoane sa scapi de surplusul de greutate, si ca te ingrasi mai repede decat ceilalti, chiar daca tii cu sfintenie o dieta? In cazul unora dintre noi, mostenirea genetica si variabilitatea fiziologica sunt cauzele care determina tendinta de ingrasare. Aceste persoane sunt de regula femei cu o anumita zestre genetica. Pana in urma cu 100 de ani se considera ca surplusul ponderal este un avantaj,asigurand supravietuirea femeilor in timpul perioadelor de foamete si molima si era un semn de fertilitate. Nutritionistii sustin ca in cazul persoanelor supraponderale putem vorbi atat despre o cauzalitate de tip genetic, cat si despre rolul factorilor de mediu in aparitia tendintei de ingrasare. Astfel, intr-un mediu social sau familial in care activitatea fizica este parte... [continuare]
Descriere Fenmetrazina (Anapetol, Preludin, Gracidin, Suplin) este o amfetamina heterociclica anorexigena, cu o actiune stimulanta centrala importanta. Din punct de vedere chimic, fenmetrazina este 3-metil-2-fenil-morfolina. Anorexigenele centrale sunt substante care actioneaza la nivelul centrilor foamei (de la nivel paraventricular) sau ai satietatii (din hipotalamus) prin efecte de tip dopaminergic sau serotoninergic Clasele de anorexigene centrale mai importante sunt: - anorexigene dopaminergice - amfepramona, fenmetrazina, fendimetrazina; - anorexigene serotoninergice - fenfluramina, dexfenfluramina, sibutramina. Anorexigenele dopaminergice actioneaza prin stimularea dopaminei la nivel hipotalamic, deprimand centrul foamei si scazand senzatia de foame. Folosirea anorexigenelor centrale in terapeutica este limitata de toxicologia acestor substante: - toleranta este un fenomen ce apare dupa 1.5-2 luni de tratament si determina cresterea consumului de alimente si... [continuare]
Generalitati Daca va este pofta sa manacti o bucata mare de paine pufoasa si calda nu inseamna ca organismul dvs. duce lipsa de cereale. Poftele alimentare nu prea au multe in comun cu nevoia de substante nutritive, dar a exista o legatura intre substantele chimice de la nivelul creierului care declanseaza senzatia placere si recompensa. Poftele pot fi asociate cu textura (crocant, cremos) sau gustul (dulce, sarat), dar toate au ceva in comun: excesul de alimente care poate sabota dieta dvs. Inghetata Oamenii care au pofte tind sa aiba indici de masa corporala mai mari - nici o surpriza, deoarece alimentele care ingrasa sunt adesea obiect al dorintei alimentare. Combinatia dintre textura cremoasa, gustul dulce si senzatia racoritoare pe care o ofera, transforma inghetata intr-un produs irezistibil, dar si costisitor in termeni de calorii. O portie normala de inghetata de vanilie are 230 de calorii. Recomandari: o jumatate de ceasca de inghetata din suc de... [continuare]
Traim intr-o lume din ce in ce mai agitata, in care legaturile noastre primordiale cu natura si cu eul interior sunt in permanenta eroziune, ne simtim izolati, tristi, poate chiar singuri si ne place sa ne refugiem in acea perioada in care eram in siguranta. Mancatul in exces, ca si sexul, ne ofera pentru scurt timp o senzatie de bine prin eliberarea unor substante chimice de tip acetilcolina sau serotonina la nivelul unor nuclei ai creierului. Dar acest lucru poate crea in timp o adevarata dependenta, ajungand ca in timp sa nu mai mancam pentru ca ne este foame, ci pentru a compensa o stare de neimplinire. Depasirea constanta doar cu 100 Kcal/zi a nevoilor energetice zilnice va duce la acumularea lunara a 1-1.5 Kg de tesut adipos, mai ales daca nu reusim sa compensam ingestia suplimentara de alimente prin efort fizic viguros si sustinut (macar 30-60 minute/zi). De cele mai multe ori, aparitia obezitatii se datoreaza acestui dezechilibru intre aportul de alimente si... [continuare]
10 reguli de urmat pentru a gati sanatos
Autor: SfatulMedicului
Cand vine vorba de a gati sanatos, fiecare persoana ar trebui sa ia in calcul cateva reguli de baza. In general, specialistii considera ca trebuie majorat continutul de fibre si substante nutritive care au un rol important pentru organism, sa se includa grasimile bune in meniul zilnic, sa se reduca numarul de calorii prin diminuarea cantitatilor de zahar si produse rafinate si sa se controleze consumul de sare. Iata care ar fi cele 10 reguli de urmat pentru ca mancarea gatita sa fie cat mai sanatoasa: 1. Se va inlocui faina alba cu faina integrala. In cele mai multe dintre retetele de panificatie (briose, prajituri, biscuiti, paine etc.) daca se va substitui 1/4 de cana de faina alba cu 1/4 ceasca de faina integrala de grau se va aduce organismului un aport de 3.5 grame de fibre, diverse fitochimicale si se va dubla cantitatea de magneziu si seleniu. Fibrele sunt cele care imbunatatesc digestia si cresc senzatia de satietate. 2. In majoritatea produselor de patiserie, cantitatea... [continuare]
Cum distrug problemele sexuale o relatie!
Autor: SfatulMedicului
De ce poate fi sexul o problema ? Exista femei care par sa le aiba pe toate: sunt sotii si mame fericite, femei de succes in cariera, au alaturi un sot incantator cu la fel de mult succes, au o situatie financiara care le permite plimbari in locuri exotice si cina in cele mai bune restaurante. Dar relatia de cuplu este cea care scartaie. Problema principala a cuplului poate fi reprezentata de pierderea interesului unuia dintre ei pentru activitatea sexuala. Acesta este un subiect considerat rusinos: un apetit sexual scazut . Cand partenerul nu mai este interesat de sex, este usor pentru celalalt sa devina frustrat. Si fara consiliere, partenerii pot caracteriza problema in asa fel incat sa distruga relatia. Ce este dorinta sexuala hipoactiva? Intr-o societate saturata de imagini sexuale, pare ciudat ca unele persoane sa nu doreasca sa aiba activitate sexuala. Dar aceasta este o problema destul de comuna. Milioane de persoane sufera de o conditie numita ... [continuare]
Generalitati Pastele sunt usor de preparat si sunt hranitoare in cazul in care contin ingrediente importante pentru organism. Un fel de mancare ce va contine spaghete va fi bogat in fibre dietetice, vitamine din grupul B si minerale. Pentru o masa sanatoasa se vor alege spaghetele din cereale integrale peste care se vor adauga mai degraba sos de rosii si legume, decat carne tocata si branza. Spaghetele din faina integrala Specialistii recomanda sa se consume spaghete din grau integral pentru a beneficia din plin de substantele nutritive oferite de o portie de paste. Spaghetele care sunt preparate din faina alba rafinata, contin mai multe grasimi si calorii decat cele din grau integral. O optiune pentru consumatorii care nu agreaza textura cerealelor integrale, sunt spaghetele din faina alba imbogatite cu substante nutritive. Insa, in acest caz nu se va beneficia de fibrele continute de cerealele integrale. Carbohidratii Spaghetele sunt un tip de aliment bogat in... [continuare]
Generalitati Oricine a adoptat vreodata un regim de slabire, probabil ca a auzit despre dieta Pritikin: o dieta saraca in grasimi, nu una vegetariana, dar bazata in special pe vegetale, cereale si fructe. Proportia grasimilor reprezinta circa 10% din totalul alimentelor. Inca din 1976, mai mult de 70.000 de persoane au fost tratate in cadrul Centrului Pritikin, invatand care alimente trebuie consumate, sa prepare meniuri si diferite gustari sarace in grasimi si combinand toate acestea cu exercitiul fizic si cu alte principii pentru o viata sanatoasa. Numeroase carti scrise de Nathan Pritikin au transmis principiile dietei. Acestea promovau starea de sanatate prin scaderea nivelului colesterolului si ajutau pacientii bolnavi de diabet sa isi normalizeze nivelul glicemiei, fara a mai fi necesara administrarea insulinei. Fiul sau, Robert, a preluat si a imbunatatit conceptul. Principiile de baza erau constituite tot de catre alimentele vegetale, iar cantitatea de grasimi cat... [continuare]
Alimentatia pacientilor cu pirozis: sfaturi practice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Credeati ca daca aveti pirozis nu mai puteti manca nimic bun? Ca regimul dumneavoastra trebuie redus drastic si alcatuit doar din mancaruri ce va faca sa strambati din nas? Nici pe departe! Specialistii s-au gandit la dumneavoastra si au realizat o lista de recomandari practice ce poate fi aplicata astfel incat masa sa ramana masa. Si gustoasa, pe de-asupra! Vi s-a intamplat sa incercati sa gatiti pentru mai multe persoane si fiecare sa aiba alte preferinte? Sa incercati sa-i impacati pe toti, dar sa fie atat de greu incat sa va aflati intr-o adevarata incurcatura? Foarte multi adulti se confrunta cu pirozis, sau clasicele arsuri cum sunt ele numite in limbaj mai putin stiintific, si fiecare este sensibil la un alt tip de aliment. Este greu, daca nu imposibil sa le faceti tuturor pe plac, iar mancarea sa ramana variata si delicioasa. Usturoi, ceapa, rosii si sos de rosii, condimente, cafea, ciocolata... lista posibililor triggeri ai... [continuare]
Obezitatea – cauze, afectiuni si tratament
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Obezitatea este o afectiune cronica, determinata de excesul de tesut adipos total al organismului si apare atunci cand indicele de masa corporala (IMC) depaseste 30kgm2. Indicele de masa corporala reprezinta raportul dintre greutatea si inaltimea organismului la patrat si este cea mai utilizata formula in aprecierea starii de nutritie a organismului. Ex o valoare a IMC intre 20-25 kgm este considerata normala, iar excesul ponderal este la o valoare intre 27-30 kgm. Tesutul adipos este distribuit la nivelul organismului in functie de sex, varsta, gradul activitatii fizice, ingestia unor medicamente i creste odata cu inaintarea in varsta atat la barbati, cat si la femei. Obezitatea poate fi determinata genetic, iar factorii de mediu asociati (afectiuni hipotalamice, boli endocrine, ovare polichistice, medicamente) contribuie la patogeneza obezitatii. Cauze principale Exista trei factori care determina castigul ponderal: - Rata metabolica scazuta... [continuare]
Generalitati Supa poate fi ultimul lucru pe care o persoana ar dori sa-l consume intr-o zi torida de vara. Totusi, gratie unor retete delicioase si cu un numar redus de calorii acest mod de a privi lucrurile poate fi schimbat. Important este ca toate cele cinci supe ale caror retete vor fi prezentate mai jos pot fi refrigerate: ca atare ar putea deveni oricand un mod perfect de a racori o persoana atunci cand mercurul termometrelor se ridica. De asemenea, acestea contin produse proaspete de sezon si necesita putin efort pentru gatit. Iar cea mai buna parte este ca fiecare castron de supa este bogat in substante nutritive, fara sa ingrase (sunt mai putin de 240 calorii per portie, astfel incat acestea vor ajuta pe oricine sa isi mentina greutatea). Supa miso cu legume si tofu Tofu este o sursa bogata de calciu, care ar putea ajuta organismul in lupta cu grasimea (mai ales in cazul celei depozitate in jurul burtii). Pentru 4 portii 2 1/2 linguri de miso rosu... [continuare]
Imbunatatirea vietii sexuale: alimente recomandate si interzise
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unii specialisti au demonstrat ca efectul afrodisiacelor nu este intotdeauna cel asteptat. De fapt, mai degraba ceea ce o persoana mananca (aportul de vitamine si substante nutritive) sau bea, poate sta la baza unei vieti sexuale robuste si active. O dieta echilibrata nu numai ca va creste libidoul, performanta sexuala, va imbunatati viata romantica ci si starea generala de sanatate. Imbunatatirea vietii sexuale Da: Mic dejun echilibrat Prima masa a zilei este cea mai importanta si trebuie sa contina proteine si fibre, cum ar fi un iaurt cu fructe proaspete de padure sau unt de arahide pe paine prajita integrala, de grau. Aceasta combinatie va fi digerata mai lent si va furniza energia necesara inceputului de zi. De asemenea, va aparea senzatia de satietate care va impiedica eventualele alegeri dietetice nesanatoase. Mai multa energie, inseamna ca la sfarsitul zilei, dupa programul de lucru, o persoana se poate bucura atunci cand va ajunge... [continuare]
8 motive pentru care mananci mai mult decat iti propui Te simti plin dupa o masa indestulatoare la restaurant, dar chiar la final apar deserturile, si pur si simplu simti ca trebuie sa comanzi o spuma de ciocolata care ti se pare ca arata atat de bine in meniu... sau mananci dintr-o punga mare de chipsuri in timp ce iti verifici casuta de e-mail si cand te uiti mai bine, punga este deodata goala. Iti par familiare aceste situatii? Cat si cum mananci? Expertii sustin ca anumiti factori carora nu le dam prea mare importanta, precum marimea portiei sau a pungii, varietatea de mancare si marimea farfuriei iti pot influenta alimentatia mai mult decat ai fi tentat sa crezi la prima vedere. Intr-adevar, daca ar fi sa mancam doar atunci cand ne este cu adevarat foame si sa ne oprim atunci cand simtim senzatia de satietate nu ar mai fi atatea persoane supraponderale pe intreg mapamondul. Cheia, sustin expertii, este sa devii constient de cauzele care stau la baza... [continuare]
4 alternative inteligente pentru micul dejun
Autor: SfatulMedicului
Ce trebuie sa contina un mic dejun? Micul dejun poate fi considerata una din cele mai importante mese ale zilei. Studiile au demonstrat ca persoanele care iau micul dejun isi mentin silueta mai usor decat cele care nu o fac. Fenomenul este explicat prin faptul ca metabolismul este stimulat, iar foamea este tinuta sub control. Pentru un mic dejun sanatos, trebuie luate in considerare cateva sfaturi esentiale. Nivel ridicat de fibre Digerarea lenta a fibrelor, ajuta la instalarea rapida a senzatiei de satietate pentru o perioada mai indelungata de timp, implicand putine calorii. S-a demonstrat ca fulgii de ovaz, care au un nivel ridicat de fibre, pot contribui la scaderea in greutate, imbunatatesc nivelul colesterolului, reduc inflamatia si lupta impotriva hipertensiunii arteriale si a diabetului zaharat de tip 2. Pentru cei care iau micul dejun in graba, o combinatie de dulcea [continuare]
Fructele cu coaja lemnoasa si sanatatea inimii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de fructe care au coaja lemnoasa este benefic pentru sanatatea inimii. Atat nucile, migdalele, alunele dar si alte feluri din aceasta categorie de fructe, contribuie la scaderea colesterolului atunci cand fac parte dintr-o dieta echilibrata si sanatoasa. Fructele care au coaja lemnoasa pot fi consumate la orice ora a zilei, ca gustare si sunt sanatoase intrucat contin acizi grasi nesaturati si multiple substante nutritive. Tipul de fructe care au coaja lemnoasa pe care le consuma o persoana nu este atat de important. Aproape orice fel de nuci sau alune poate face parte dintr-un regim alimentar care va sustine sanatatea inimii. Cele mai multe dintre studii au descoperit ca nucile si alunele scad nivelurile de colesterol rau din sange, imbunatatesc sanatatea mucoaselor arterelor sanguine si diminueaza posibilitatea dezvoltarii de cheaguri de sange care pot provoca un atac fatal de cord. Beneficiile fructelor cu coaja lemnoasa, pentru sanatatea... [continuare]
Sfaturi Invatarea controlului apetitului este un pas foarte important in incercarea de a reduce din kilogramele in plus. Este important ca omul sa poate diferentia intre foamea reala si dorinta psihologica de a manca. Odata ce sunt identificate aceste senzatii, mai este necesara doar invatarea unui control al raspunsului la aceste senzatii. Procesul de baza al foamei poate fi asemanat cu cel al semaforului: verde inseamna initierea mesei, galben – precautia ca stomacul este aproape satisfacut, iar rosu semnifica oprirea din mancat. Fiziologia organismului este in asa fel facuta incat ne da semnele cele mai bune pentru a manca si a ne opri din mancat, astfel incat toata teoria cuantificarii caloriilor sa fie inutila, omul urmand sa manance in functie de foamea si plinatatea fiziologica. Din pacate, practica nu este atat de simpla. In primul rand, diferite distractii pot aparea in calea senzatiilor fizice. Desi organismul, spre exemplu, ne spune ca trebuie sa mancam,... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter