sarea marina beneficii
Sparanghelul - beneficii pentru sanatate
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o planta perena din familia Liliaceae, recunoscuta pentru proprietatile sale nutritionale si terapeutice. Acesta este consumat in mod frecvent ca leguma in intreaga lume si este apreciat nu doar pentru gustul sau delicat, ci si pentru beneficiile substantiale pe care le aduce sanatatii umane. In articolul de fata, vom explora in detaliu compusii bioactivi ai sparanghelului, beneficiile acestuia pentru sanatate, precum si posibilele contraindicatii. Compozitia nutritionala a sparanghelului Sparanghelul este o sursa excelenta de vitamine si minerale esentiale. Este bogat in vitamina K, vitamina C, vitaminele din complexul B (inclusiv B6, B1, B2, B3, si acid folic), vitamina E, precum si minerale precum fier, calciu, magneziu si potasiu. De asemenea, contine o cantitate semnificativa de fibre dietetice si antioxidanti, cum ar fi flavonoidele si polifenolii. Acesti compusi contribuie la efectele benefice ale... [continuare]
8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Glanda tiroida are nevoie de anumite vitamine si minerale pentru a-si indeplini functiile in parametri optimi. Fiecare organism reactioneaza in mod diferit la anumite tipuri de alimentatie, insa oamenii de stiinta au identificat o serie de repere generale privind o dieta benefica celei mai mari glande a sistemului endocrin uman. Cativa nutrienti cheie sunt esentiali pentru buna functionare a tiroidei, pe cand altii ii pot pune sanatatea in pericol. Alegerile alimentare sunt, asadar, foarte importante pentru mentinerea bunei functionari a glandei tiroide. Nutrienti esentiali pentru glanda tiroida Iodul este cel mai important element pentru functionarea glandei tiroidei, deoarece face posibila productia hormonilor tiroidieni de care depinde integritatea tuturor tesuturilor corporale. Tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) sunt cei mai importanti hormoni care au in componenta iodul. Seleniul este si el indispensabil glandei tiroide, din mai multe puncte de... [continuare]
Efectele benefice ale consumului de cereale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Inca de la inceputurile agriculturii, cerealele au furnizat beneficii nelimitate in ceea ce priveste sanatatea. Pentru oameni, cerealele sunt un aliment de baza in dieta zilnica. Cerealele sunt bogate in glucide complexe, care ofera energie si ajuta la prevenirea cancerului, constipatiei, tulburarilor de colon, la pastrarea nivelului corespunzator de zaharuri din sange si, de asemenea, imbogatesc starea generala de sanatate cu proteine abundente, grasimi, lipide, minerale, vitamine si enzime. Cerealele sunt imbogatite cu niacina, fier, riboflavina si tiamina, iar cele mai multe cereale au un continut abundent de fibre, mai ales orzul, ovazul si graul. Cerealele au in componenta lor tarate solubile care ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange si tin la distanta bolile de inima. Consumul de cereale inseamna un aport de cantitati mari de proteine, cerealele pentru micul dejun sunt adesea consumate cu lapte, care presupun o masa bogata in proteine. Pentru... [continuare]
De ce este bine sa consumi seminte de dovleac. 8 beneficii miraculoase
Autor: SfatulMedicului
Beneficiile consumului de dovleac Dovleacul este leguma pe care trebuie sa o introducem neaparat in dieta de toamna. Acesta este o adevarata sursa de sanatate si ajuta la prevenirea si vindecarea a numeroase afectiuni. Semintele de dovleac, in special, sunt un adevarat elixir pentru sanatate. Acestea au numeroase beneficii si contin minerale precum fosfor, magneziu, mangan, fier si cupru, zinc, dar si vitamina K. Consumate crude sau amestecate cu alte ingrediente, semintele de dovleac te pot ajuta sa ai o sanatate de fier. Alunga depresia Semintele de dovleac contin foarte mult l-triptofan, o substanta care ajuta organismul sa aiba un somn bun, dar alunga si depresia. Triptofanul este convertit in serotonina si niacin, care dau o stare de bine. Previn osteoporoza Datorita continutului mare de zinc, un consum regulat de seminte de dovleac previne aparitia osteoporozei. De asemenea, ele reduc inflamatia in cazul artritelor fara a avea efectele secundare ale... [continuare]
Generalitati Terapia cu aerosoli are la baza inhalarea vaporilor si a fost utilizata prima data in anul 1929 in Anglia. Acest tip de terapie aduce o multime de beneficii pentru sistemul respirator precum si asupra sistemului imunitar. Aerosolii marini se afla in zona digurilor, in locul unde se sparg valurile. Acestia constituie principalul motiv pentru care parintii isi duc copiii la mare. Explicatia consta in aceea ca parintele isi doreste sa intareasca imunitatea copilului si sa reduca numarul de episoade de raceala, gripa, bronsite pe care cel mic le face anual la gradinita sau la scoala. Aerosolii marini contin clorura de sodiu, iod, brom, magneziu inclusiv calciu. O sesiune care sa cuprinda 10-20 zile de aerosoli, pe malul marii, reuseste sa intareasca sistemul imunitar, sa stimuleze organismul si sa elibereze cortizo [continuare]
Nucile si beneficiile lor uimitoare pentru creier si organism
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Nu intamplator nucile sunt supranumite “hrana creierului”. Pe langa faptul ca sunt delicioase si pline de vitamine si minerale esentiale pentru sanatatea intregului organism, nucile aduc o serie de beneficii creierului uman, asigurand buna functionare a intregului sistem nervos. Consumul de nuci proaspete este asociat cu diminuarea colesterolului, reducerea riscului aparitiei de cancer, prevenirea bolilor cardiovasculare si scaderea in greutate. Acestea sunt doar cateva efecte pozitive ale nucilor pentru sanatate! Nucile, o sursa importanta de vitamine si minerale Nucile sunt unele dintre cele mai sanatoase fructe oleaginoase si nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra de zi cu zi. Contin vitamina A, vitamine din complexul B (B2, B6, B12 si acid folic), precum si vitaminele D vegetala, care ajuta calciul sa se fixeze in oase, si E, care comabate stresul oxidativ. Nucile sunt bogate in magneziu, fier, potasiu, zinc si calciu, precum si in acizi grasi... [continuare]
Generalitati Muraturile sunt un aliment minune pentru sanatate. Putini stiu ca gogonelele, castraveciorii murati, conopida, gogosarii si varza, pe langa faptul ca dau un gust senzational oricarui preparat, prezinta numeroase efecte benefice asupra organismului nostru. Prin fermentare, legumele si fructele dau nastere unor bacterii sanatoase, care contribuie la intarirea imunitatii si la reglararea microflorei. Mai mult decat atat, muraturile amelioreaza alergiile si previn aparitia cancerului, intrucat reduc inflamatiile din organism. Este important, insa, ca muraturile sa nu contina foarte multe ingrediente sau adaosuri, ci doar apa si sare. Otetul si zaharul sunt contraindicate! Beneficiile muraturilor pentru organsim 1. Muraturile imbunatatesc digestia Muraturile ajuta la digestia meselor bogate in carne si grasimi, inmultind bacteriile probiotice din sistemul digestiv. In plus, fiindca sunt slabe in calorii si bogate in fibre, muraturile sunt indicate din... [continuare]
Riscurile si beneficiile dietei raw vegane
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cu toate ca dieta raw vegana nu este noua, aceasta si-a castigat recent popularitatea. Aceasta dieta combina principiile din dieta vegetariana cu cele ale hranirii cu alimente crude. In timp ce unii oameni pot alege sa urmeze dieta din motive etice sau de mediu, majoritatea o fac pentru beneficiile pretinse de aceasta pentru sanatate. Aceste beneficii includ pierderea in greutate, imbunatatirea sanatatii inimii si reducerea riscului de diabet. Cu toate acestea, o dieta raw vegana poate prezenta si anumite riscuri pentru sanatate, mai ales cand nu este planificata corect. Ce este dieta raw vegana? Dieta raw vegana este o dieta desprinsa din dieta vegetariana. Ca si in aceasta, toate alimentele de origine animala sunt excluse. Pe langa acest lucru, in dieta raw vegana se adauga un concept alimentar ce presupune ca alimentele trebuie consumate complet crude sau incalzite la temperaturi de maxim 40-48 de grade Celsius. Ideea de a consuma doar alimente crude a aparut... [continuare]
4 beneficii ale uleiului de macadamia. cum se foloseste corect
Autor: SfatulMedicului
Uleiul de macadamia, similar cu uleiul de masline Uleiul de macadamia este un lichid limpede, galben deschis, care provine prin procesul de presare a nucilor de macadamia. Acest ulei este sanatos atunci cand este folosit pentru gatit si pot exista, de asemenea, beneficii pentru sanatate si prin folosirea sa in stare pura pentru hidratarea pielii si ingrijirea parului. Nucile de macadamia cresc in arborii cu aceeasi denumire, care sunt originari din zonele subtropicale ale Australiei. Similar cu uleiul de masline, uleiul de macadamia se mentine in stare lichida la temperatura camerei. Uleiul de macadamia este extrem de bogat in substante nutritive, inclusiv acizi grasi sanatosi, dar si potasiu. Din acest motiv, multi oameni folosesc uleiul de macadamia pentru beneficiile sale pentru sanatate. Utilizarea sa este variata, fiind folosit atat la gatit, cat si pentru diferite metode de infrumusetare. Modalitati de utilizare si beneficiile uleiului de macadamia Prepararea... [continuare]
Diferenta dintre sarea de mare si sarea de masa
Autor: SfatulMedicului
Sarea in alimentatie Sarea reprezinta unul dintre cele mai importante ingrediente pentru gatit. Este utilizata in numeroase retete pentru a adauga un plus de gust, pentru a suprima gustul amar, dar si cu rolul de a conserva mancarea. Atat bucatarii chefi, cat si cei amatori folosesc pentru anumite retete sarea de masa, in timp ce atunci cand pregatesc alte retete folosesc sarea de mare. Dar care e cu adevarat diferenta dintre cele doua tipuri? Cei mai multi oameni percep sarea de mare ca fiind o alternativa sanatoasa a celei de masa. Principalele diferente dintre cele doua tipuri constau in gust, textura si modul de obtinere. Diferenta intre modul de obtinere a celor doua tipuri de sare Sarea de mare este obtinuta prin evaporarea apei provenita din ocean sau din diferite lacuri sarate si este, de obicei, mai putin procesata comparativ cu sarea de masa. Ea e cristalizata fie prin evaporare la aer, cu ajutorul luminii solare (sortimentele mai scumpe care se regasesc pe piata... [continuare]
Castanele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Castanele ofera numeroase beneficii sanatatii atunci cand sunt folosite in scop culinar. Informatiile lor nutritionale releva un continut important de acid folic si vitamina C, pe langa alti nutrienti esentiali care ar trebui sa se regaseasca in orice dieta echilibrata. Spre deosebire de alte fructe oleaginoase, castanele au un continut redus de grasimi si furnizeaza cantitati importante de amidon. Pulpa lor, preparata termic, are o textura moale si o aroma dulce. Castanele sunt consumate in general fierte sau coapte, fiind adaugate in umpluturi si supe sau servite ca garnitura. Fructele castanului pot fi macinate si transformate in faina. Informatii nutritionale Castanele au o compozitie similara cu cea a graului, fiind surse excelente de carbohidrati, fosfor, lecitina si vitamina C. Contin si protide (proteine), acizi grasi esentiali, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc si potasiu. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de castane sunt... [continuare]
'fiecare copil conteaza!' - concert caritabil in beneficiul copiilor cu deficiente de vaz si de auz
Autor: SfatulMedicului
Miercuri, 19 mai 2010, incepand cu ora 21.00, in clubul Coyote Cafe din Bucuresti are loc concertul caritabil „Fiecare copil conteaza!” , in beneficiul copiilor cu surdocecitate (deficiente de vaz si de auz) din programele Fundatiei Sense International (Romania). Gazda evenimentului este Gianina Corondan iar artistii care vor concerta sunt JUKEBOX, BLUEMOTORS & ALEXANDRA UNGUREANU si DANIEL LAZAR BAND. Costul biletului (30 lei) va reprezenta o donatie catre Fundatie, 15 nou-nascuti putand fi testati vizual si/sau auditiv cu aceasta suma. Dupa dotarea Spitalului Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon" cu un aparat de screening auditiv in valoare de 10.000 de euro, in martie 2010 – actiune care a beneficiat de sprijinul financiar al International Women’s Association - Fundatia Sense International (Romania) doreste, prin intermediul acestui eveniment, sa stranga o parte din fondurile necesare pentru continuarea activitatilor de sprijin pentru copiii cu surdocecitate... [continuare]
Generalitati Cerealele integrale sunt parte a oricarei diete sanatoase, oferind multiple beneficii pentru sanatate, cum ar fi prevenirea bolilor cronice. In plus, toate cerealele sunt surse excelente de carbohidrati complecsi. Cerealele furnizeaza multe vitamine si minerale si au un continut scazut de grasimi. Consumul de cerealele integrale (cele care nu au fost private de substantele nutritive) este recomandat in defavoarea cerealelor rafinate (cerealele la care sunt inlaturate substantele nutritive pentru a li se prelungi durata de viata). In plus, cerealele integrale ofera substante nutritive si fibre necesare pentru o sanatate optima. Cantitatea necesara de cereale Conform specialistilor, cantitatea de cereale de care are nevoie o persoana depinde de factori cum ar fi sexul, varsta si nivelul de activitate fizica. Valoarea zilnica recomandata de cereale integrale pentru femei este de aproximativ 180 grame si aproximativ 200 grame pentru barbati. De exemplu, o... [continuare]
Generalitati Dupa diagnosticul de insuficienta cardiaca, reducerea aportului de sare din dieta este una dintre primele recomandari ale medicului. Sarea contribuie la retentia de lichide, iar valorile prea mari de sodiu pot agrava afectiunile cardiovasculare. Din acest motiv, medicii recomanda ca persoanele care sufera de insuficienta cardiaca sa nu consume mai mult de 1500-2000 de mg de sodiu pe zi. Cum poate fi facut acest lucru? Un prim pas ar fi sa se urmeze regulile de baza ale unei diete alimentare cu un nivel scazut de sare. Se va gati fara sare si se vor folosi diverse arome cum ar fi usturoiul, citricele si mirodeniile. Cu toate acestea, in cazul multor oameni, nivelul de sodiu nu scade, iar de vina este in special sarea ascunsa in diverse produse alimentare. Surse ascunse de sare In urma studiilor s-a constatat ca exista o serie de alimente care ofera unei persoane chiar si pana la 40% din doza zilnica recomandata de sodiu. Printre acestea se numara: -... [continuare]
Ciocolata neagra, mai benefica pentru vedere decat morcovul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ciocolata neagra detine o serie de beneficii pentru starea de sanatate a unui individ datorita antioxidantilor continuti. Un studiu recent a demonstrat ca acest aliment imbunatateste vederea mai eficient decat alte legume cu merite asemanatoare, precum morcovul. Flavonoizii prezenti in boabele de cacao imbunatatesc circulatia sanguina catre cavitatea cerebrala, crescand astfel activitatea creierului si acuratetea perceptiei. Constatarile cercetarii Oamenii de stiinta de la Universitatea de Litere din Anglia sustin ca in [continuare]
Este ciocolata benefica pentru sanatate?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca va place foarte tare ciocolata, cu siguranta va bucura vestea ca exista studii care au ajuns la concluzia ca aceasta aduce o serie de beneficii pentru sanatate. Totusi, de-a lungul timpului, studiile s-au dovedit a avea rezultate contradictorii, astfel ca pentru intrebarea "Este ciocolata benefica pentru sanatate?", raspunsul ramane "Poate". Raspunsurile specialistilor Ciocolata poate avea un efect pozitiv asupra sanatatii, cum s-a demonstrat in urma rezultatelor numeroaselor studii. Cercetarile s-au concentrat asupra analizarii actiunii compusilor chimici numiti flavonoide, asupra unor procese din organismul uman. Flavonoidele se gasesc in compozitia a numeroase plante si alimente pe baza de plante (cum ar fi vinul si ceaiul) pe care multi dintre noi le consumam zilnic si sunt deja cunoscute pentru proprietatile antioxidante. Cacaoa contine numeroase flavonoide, dar cele mai importante sunt catechinele, epicatechinele si flavonolii. Aceste... [continuare]
Generalitati Sarea (sodiul) este unul din mineralele de care organismul are nevoie zi de zi. Impreuna cu potasiul, aceasta ajuta la reglarea nivelului de apa din corp. Sodiu este un mineral care trebuie sa fie prezent in cantitati moderate in dieta noastra zilnica. Riscurile unei diete bogate in sodiu In medie, o persoana consuma 9 grame de sare pe zi. Cu cat consumati mai multa sare, cu atat creste tensiunea arteriala. O presiune ridicata a sangelui, constituie un factor de risc pentru dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare deoarece acest lucru presupune ca inima sa munceasca mai mult pentru a pompa sange in organism. Aceasta presiune arteriala ridicata poate aduce prejudicii arterelor ce transporta sangele slabindu-le si blocandu-le cu depozitari de grasime. Consumul unei cantitati prea mari de sare, pare sa fie strans legata de aparitia cancerului de stomac. Alte studii au confirmat relatia intre consumul ridicat de sodiu si osteoporoza si inrautatirea... [continuare]
7 beneficii ale exercitiilor fizice regulate
Autor: SfatulMedicului
Vreti sa va simtiti mai bine, sa aveti mai multa energie si poate chiar sa traiti mai mult? Tot ce trebuie sa faceti este sa incepeti un program de exercitii fizice. Beneficiile exercitiului fizic - de la prevenirea bolilor cardiologie cronice pana la sporirea increderii in fortele proprii - sunt greu de ignorat. 7 dintre beneficiile unui program regulat de exercitii fizice sunt: 1. Exercitiul va imbunatateste stare de spirit Exercitiul stimuleaza o serie de centrii nervosi ai creierului, ceea ce va va ajuta sa va simtit mai veseli si mai relaxati. De asemenea, veti arata mai bine daca urmati un program regulat de exercitii, iar acest lucru va va imbunatati imaginea de sine si increderea in fortele proprii. In plus, exercitiul fizic reduce starile de anxietate si depresie. 2. Exercitiul combate bolile cronice Un program regulat de exercitii va poate ajuta sa preveniti sau sa [continuare]
Masajul terapeutic - beneficii si riscuri
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Un masaj poate ajuta, cu siguranta, pe oricine sa se relaxeze. Cu ajutorul unui masaj, se pot explora multiple beneficii pentru sanatate. Totusi, masajul terapeutic presupune si anumite riscuri. Masajul nu este disponibil doar in statiunile de lux sau balneoclimaterice; in prezent, terapia prin masaj poate fi oferita in mai multe clinici, spitale sau chiar centre de afaceri. Ce este masajul? Masajul este un termen general pentru actiunea de presare, frecare si manipulare a pielii, muschilor, tendoanelor si ligamentelor. Terapeutii in masaj folosesc, de obicei, mainile si degetele pentru masaj, dar pot utilizat si antebratele, coatele si chiar picioarele. Tehnicile de masaj variaza de la tehnici usoare, la cele care presupun presiuni profunde. Exista mai multe tipuri diferite de masaj, printre care: - masajul suedez - aceasta este o forma usoara de masaj in care este implicat contactul indelungat cu pielea, dar si framantari, netezire, frictiune,... [continuare]
Psih.dr. gabriela luminita marin
Gabriela Luminita Marin Psihoterapeut Cabinet ABC Psihosucces Cabinetul de Consiliere de cuplu si terapie sexuala [continuare]
Dr. marin cosmin horatiu
Dr. Marin Cosmin Horatiu Medic Stomatolog Clinik eviDENT [continuare]
Dr. manu-marin andrei valentin
Manu-Marin Andrei Valentin Medic primar urolog Spitalul Profesor Dr. Dimitrie Gerota [continuare]
Dr. marin alexandru - marius
Marin Alexandru - Marius Medic medicina dentara Cabinetul de Medicina Dentara Dentomar [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter