Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

salmonella simptome

Greata fara cauza aparenta – ce afectiuni poate ascunde

Greata fara cauza aparenta – ce afectiuni poate ascunde

Actualizat la data de: 07 Iulie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Ce este greata? Greata este un simptom caracterizat printr-o senzatie subiectiva neplacuta de necesitate de a voma, dar care poate sau nu sa fie urmata de varsatura. Desi nu este o boala in sine, este asociata cu o varietate de afectiuni medicale, de la usoare la severe. In general, o persoana poate reusi sa gestioneze simptomul acasa, fara a fi nevoie de o consultatie medicala, insa in momentul in care persista si alte simptome, pot fi necesare servicii medicale de urgenta. Cum se manifesta? Greata este insotita de ameteala, slabiciune, senzatie de lesin, transpiratie, palore, hipersalivatie, dificultate la inghitire si poate fi declansata de stimuli psihologici, vestibulari (urechea interna), centrali (din creier) si gastrointestinali. Atat copiii cat si adultii pot avea acest simptom, insa un risc crescut il au persoanele care sunt in cursul tratamentului pentru cancer, precum chimioterapia sau radioterapia. De asemenea, femeile insarcinate in primul trimestru... [continuare]

Diferenta intre gastroenterita si intoxicatia alimentara

Diferenta intre gastroenterita si intoxicatia alimentara

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Ce sunt afectiunile gastrointestinale? Daca experimentati simptome gastrointestinale neasteptate, probabil va ganditi la urmatoarea intrebare: ar putea fi vorba de o toxiinfectie alimentara sau ma confrunt cu o gastroenterita? Ambele boli au simptome similare si pot aparea rapid, asa ca uneori poate fi dificil sa le deosebim. Desi simptomele coincid, toxiinfectia alimentara asociaza manifestari mai severe, iar timpul de vindecare este mai scurt. Ce este gastroenterita? Gastroenterita este o inflamatie localizata la nivelul stomacului si a intestinelor, determinata de infectii virale. Aceasta se raspandeste cu rapiditate, motiv pentru care focarele infectioase pot aparea cu usurinta in colectivitati. Se transmite frecvent prin suprafete contaminate, precum ustensile folosite in comun, practici de igiena precare, precum spalarea necorespunzatoare a mainilor sau contact apropiat cu o persoana deja infectata. Cu toate acestea, poate fi prevenita eficient prin... [continuare]

De ce apar si cum previi toxiinfectiile alimentare

De ce apar si cum previi toxiinfectiile alimentare

Actualizat la data de: 15 Iulie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Ce este toxiinfectia alimentara Toxiinfectia alimentara este o problema de sanatate frecventa, care afecteaza milioane de persoane, la nivel mondial, in fiecare an. Este cauzata de consumul de alimente sau de bauturi care sunt infestate cu bacterii, virusuri sau paraziti. In peste 70% din cazuri, bacteriile sunt vinovate de aparitia infectiei. Cele mai multe toxiinfectii sunt cauzate de Norovirus, Campylobacter, Clostridium perfringens, E. Coli si Salmonella. Simptome In functie de agentul vinovat de aparitia toxiinfectiei, simptomele pot aparea la un interval de doua-trei ore de la ingerarea alimentului infestat, cat si mai tarziu (intre 12 si 48 de ore). Astfel, in cazul intoxicatiei cu Campylobacter (in urma consumului de carne de pui, lactate nepasteurizate) manifestarile apar la 2-5 zile de la ingestie, in cazul celei cu Norovirus la un interval de 12- 48 de ore, la cea cu Staphylococcus aureus in 1-6 ore de la infestare, iar la intoxicatia cu [continuare]

Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile

Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile

Actualizat la data de: 11 Mai 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Localizarea durerii abdominale ca fiind izolata la nivelul stomacului, este adeseori dificila, stomacul fiind inconjurat de nenumarate organe si structuri care pot cauza durere. Durerea de stomac poate avea nenumarate cauze, cele mai comune fiind: indigestia, gastrita, ulcerul, intoleranta alimentara. Principalele afectiuni corelate cu durerile stomacale Va prezentam principalele afectiuni corelate cu durerile stomacale, precum si principalele simptome ale acestora. Durerea de stomac dupa servirea mesei- Durerea de stomac dupa servirea mesei este uzuala in cazul persoanelor care consuma cantitati prea mari de alimente, fiind mai comuna, de regula, in randul persoanelor supraponderale sau a copiilor. Consumarea unei cantitati alimentare mai mare decat poate digera organismul provoaca senzatia de oboseala si nevoia de somn; acest obicei - somnul de dupa masa - este in multe situatii responsabil de durerea de stomac. Supraalimentarea, dieta nesanatoasa si somnul dupa... [continuare]

Miocardita pediatrica

Miocardita pediatrica

Actualizat la data de: 18 Iulie 2023

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Miocardita pediatrica este o boala inflamatorie ce afecteaza miocardul si care apare la copii, deseori fiind declansata de o infectie virala ce afecteaza si inima. Din punct de vedere histopatologic, ea se caracterizeaza prin aparitia necrozei miocitare si infiltrate inflamatorii asociate. Majoritatea cazurilor au etiologie virala, insa exista si cauze nonvirale. Miocardita este o complicatie care poate sa apara in foarte multe boli infectioase ale copilariei, insa poate fi indusa si de medicamente, reactii alergice, radiatii, reactii autoimune declansate impotriva propriilor antigeni. Factori de risc Severitatea acestei boli variaza de la asimptomatica pana la fulminanta, cu decesul pacientului . Studiile epidemiologice au demonstrat ca miocardita este o boala ce apare sporadic la copii, iar cel mai frecvent este cauzata de virusul coxsackie B. Nu se cunosc cu exactitate factorii de risc, insa varsta, sexul sau predispozitia genetica pot influenta severitatea... [continuare]

Muscaturile de animale si intepaturile de insecte

Muscaturile de animale si intepaturile de insecte

Actualizat la data de: 05 Mai 2021

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Plagi muscate Plagile muscate pot fi produse de catre animale domestice, salbatice sau chiar de catre om. Acestea sunt de la bun inceput plagi contaminate, iar acest mecanism se realizeaza prin introducerea in organism odata cu saliva animalului, a unor germeni ce pot genera chiar boli infectioase grave (turbare - rabie, febra zgarieturii, spirochetoza ictero-hemoragica, febra muscaturii de sobolan, hepatita B, tetanosul etc). Pe langa aceste boli, apare si riscul infectarii plagilor, risc de fracturi (daca muscaturile au fost cauzate de mamifere mari) chiar si riscul de cicatrici sau sechelele estetice. Gravitatea bolii depinde de tipul de animal, de bolile caracteristice pe care le pot transmite: - muscatura de liliac, viezure si vulpe produce boli foarte grave - muscatura de caini si pisici comunitare produce boli de gravitate medie (virusul rabic, germeni microbieni de tip Salmonella, Pasteurella, Pasteureloza, Leptospira, toxocaroza, toxoplasmoza... [continuare]

Ischemia arteriala periferica

Ischemia arteriala periferica

Actualizat la data de: 08 Decembrie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Anatomie si fiziologie Sistemul circulator este alcatuit din 2 mari tipuri de vase sangvine: artere si vene. Vasele sangvine sunt structuri tubulare cu rolul de a transporta sange oxigenat si bogat in nutrienti esentiali desfasurarii proceselor biologice (artere) si de a indeparta sangele dezoxigenat si metabolitii toxici rezultati in urma arderilor celulare de la tesuturi (venele). Deseurile sunt transportate la rinichi, ficat si plamani unde sufera diverse procese de metabolizare ce le fac mai usor de eliminat din organism. Sangele venos este apoi aprovizionat cu oxigen in plamani si trimis la inima, de unde este pompat in circulatia arteriala sistemica. Deci, arterele, cu exceptia arterei pulmonare si arterei ombilicale, transporta sange oxigenat, iar venele, cu exceptia venelor pulmonare, transporta sange lipsit de oxigen. Sistemul arterial este partea sistemului circulator care are cele mai mari presiuni - nivelul acestora depinde in functie de fazele de contractie ale... [continuare]

Regimul alimentar in cancer

Regimul alimentar in cancer

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Regimul alimentar al pacientului suferind de cancer este planificat si abordat diferit, in functie de caz, stadiu de evolutie si terapie. Bolnavii de cancer sunt printre cei mai expusi riscului de a dezvolta sindroame pluricarentiale, ca urmare a procesarii inadecvate a nutrientilor adusi prin dieta.  Acest deficit este cauzat fie de boala in sine (in special in formele cu localizare digestiva), fie de tratament (care poate fi chirurgical, chimioterapie sau radioterapie). Modificarile de metabolism Boala canceroasa are capacitatea de a compromite total statusul nutritional al pacientului, alterandu-i in mod dramatic metabolismul si cauzand aparitia anorexiei (pierderea apetitului), ce pe termen lung va determina o scadere semnificativa in greutate. Exista situatii in care aceasta scadere ponderala apare chiar mai devreme, organismul fiind afectat profund de sindromul consumptiv asociat invariabil cancerului. Modificarile de metabolism ce apar la toti bolnavii... [continuare]

Intoxicatia alimentara

Intoxicatia alimentara

Actualizat la data de: 24 Iulie 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este intoxicatia alimentara Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Cum sunt contaminate alimentele Alimentele pot fi contaminate prin urmatoarele metode: - pe parcursul procesului de preparare. In mod normal organele si tesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (in special la nivelul intestinelor), astfel ca acestea pot contamina persoana care manevreaza carnea - pe parcursul cresterii si anume in cazul fructelor si legumelor, care pot fi contaminate mai ales daca sunt folosite ingrasamintele naturale sau daca este folosita irigatia cu apa dintr-o sursa contaminata - in timpul procesului de preparare al alimentelor si anume in cazul persoanelor care sunt purtatoare a unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ) sau in cazul persoanelor bolnave, care de asemenea pot contamina... [continuare]

Problemele colonului

Problemele colonului

Actualizat la data de: 10 Iulie 2025

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Generalitati Colonul sau intestinul gros este o structura complexa, cu rol important in absorbtia apei si a electrolitilor, precum si eliminarea produsilor toxici si a celor nedigerati. La nivelul acesteia se afla de asemenea numeroase microorganisme cu rol benefic, care alcatuiesc ceea ce numim "microbiom intestinal". Aparitia unor simptome, precum si modificarea scaunului, pot indica o problema subiacenta, care necesita adresare la medic si tratament specific. Care sunt principalele probleme ale colonului? Desi patologia intestinului gros este vasta, aceasta cuprinde: 1. Infectii- cunoscute sub denumirea de "colite infectioase", acestea pot fi cauzate de diversi agenti bacterieni (cel mai frecvent E.coli sau Salmonella, Clostridium), virali sau parazitari, fiecare cu terapie specifica. 2. Inflamatii - inflamatia poate fi expresia unei infectii, afectari vasculare (colita ischemica), traume sau chiar a unei patologii tumorale, sau poate fi marca unor boli inflamatorii... [continuare]

Enterocolita acuta

Enterocolita acuta

Actualizat la data de: 04 Decembrie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Enterocolita este termenul care se refera la infectiile tractului digestiv cauzate de diferite bacterii, virusuri, fungi si paraziti. Enterocolitele sunt manifestari frecvent intalnite care se caracterizeaza prin prezenta a numeroase scaune moi, greata, varsaturi, dureri abdominale, febra, frisoane, stare generala alterata. In cadrul acestor episoade are loc eliberarea toxinelor si substantelor infectioase sau pierderi importante de apa si minerale, ca urmare a diareei si varsaturilor. Cauze si simptome Cea mai frecventa cauza de gastroenterita este infectia virala. Virusurile, cum ar fi rotavirusul, adenovirusul [continuare]

Ceapa, beneficii pentru sanatate

Ceapa, beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ceapa este utilizata ca ingredient in diverse preparate culinare de mii de ani, in intreaga lume. Productia mondiala de ceapa este in continua crestere astfel incat in prezent, ceapa este una din cele mai des cultivate legume dupa rosii. Exista mai multe varietati de ceapa: rosie, galbena, alba, verde si fiecare are propria sa aroma, unica - de la intensa la usoara. Ceapa poate fi consumata cruda, fiarta, prajita, uscata sau coapta. Aceasta este de obicei folosita pentru aroma sa in salate si se amesteca in diverse feluri de mancare. Ceapa face parte din familia liliaceae, aceeasi familie ca si usturoiul, prazul, arpagicul, salotul. Exista peste 600 de soiuri de ceapa, care se intalnesc in toata lumea. Proprietati Ceapa este caracterizata prin continutul ei bogat in tiosulfinate, sulfuri, sulfoxide si alti compusi odoriferi. Cistein-sulfoxizii sunt principalii responsabili pentru aroma cepei si producerea de compusi care duc la iritarea si... [continuare]

Himenolepidoza

Himenolepidoza

Actualizat la data de: 25 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Himenolepidoza este o parazitoza cauzata de infectarea organismului uman cu oua sau larve de Hymenolepis nana sau Hymenolepis diminuta. Cel mai frecvent oamenii sunt infectati cu H. nana (afecteaza in principal copiii de varsta scolara). Pentru H.diminuta, omul este mai degraba o gazda accidentala, nu una reprezentativa (gazdele clasice sunt, in acest caz, rozatoarele). H. nana determina frecvent autoinfectii. Autoinfectiile mentin parazitul timp indelungat in organism si ele stau la baza rezistentei bolii la tratament. Himenolepidoza apare mai frecvent in regiunile calde sau cu clima uscata din tarile in curs de dezvoltare, unde sunt conditii igienice precare ce favorizeaza contaminarea fecal-orala. Infectia este frecventa la copiii cu varsta intre 4-10 ani. In lume exista milioane de cazuri de himenolepidoza, iar procentul de infectie variaza foarte mult in functie de zona geografica (intre 0,1%-58%). Regiunile cu rata mare de infectie sunt Sicilia (46%),... [continuare]

Plante cu proprietati antibacteriene

Plante cu proprietati antibacteriene

Actualizat la data de: 10 Ianuarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ca urmare a ingrijorarii tot mai accentuate din cauza utilizarii antibioticelor, care pot duce la dezvoltarea rezistentei la antibiotice a diverse tulpini de bacterii, o serie de experti incurajeaza folosirea de alternative naturale. Cele mai multe dintre aceste optiuni includ plantele cu proprietati antibacteriene care pot fi achzitionate din propria gradina sau din magazinul cu produse naturiste. Plante vindecatoare Printre plantele care au calitati antibacteriene se numara: - cuisoarele - care sunt o resursa incredibila de nutrienti, cum ar fi acizi grasi omega-3, fibre nutritive, vitamina C precum si magneziu. De asemenea acestea contin eugenol care alaturi de alte elemente din compozitia lor, determina un puternic efect antibacterian. In plus acestea sunt si antiinflamatorii fiind folosite pentru protectia impotriva toxinelor de mediu, a cancerului intestinal, precum si inflamatia articulatiilor. De asemenea, cuisoarele sunt utilizate in terapia... [continuare]

Inundatiile: afectiuni provocate

Inundatiile: afectiuni provocate

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Deoarece in ultima perioada natura s-a dezlantuit frecvent ne-am propus sa va prezentam care sunt consecintele inundatiilor asupra sanatatii si calitatii vietii! Inundatiile reprezinta un factor de risc pentru sanatatea celor care traiesc in zonele calamitate din cauza contaminarii apei potabile; atat apa din fantani cat si cea de la robinet pot fi contaminate motiv pentru care acestea nu vor fi utilizate, nici macar pentru spalarea dintilor. Pentru consum si igiena se recomanda numai folosirea apei imbuteliate. Apa ramasa in urma inundatiilor este o sursa reala de infectie; din aceasta cauza copiii nu vor fi lasati sa se joace in apa, intreaga casa va fi curatata cu dezinfectant lichid iar jucariile copiilor si tacamurile vor fi sterilizate. Potrivit expertilor, jucariile din plus si saltelele de pat ar trebui aruncate deoarece pot fi focare de bacterii si fungi. Din cauza mizeriilor aduse de ape, a hranei pregatita necorespunzator si a rozatoarelor si... [continuare]

Strategii de prevenire a gripei

Strategii de prevenire a gripei

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Esti in cautare de strategii care sa te apere de gripa din acest an? Vrei sa te feresti de simptomele pe care le provoaca gripa, precum febra, oboseala si dureri musculare? Conform cercetatorilor americani, intre 5 si 20% din populatie se imbolnavesc de gripa anual. Mai mult de 200.000 de persoane sunt spitalizate in fiecare an din cauza complicatiilor gripei, si aproximativ 36.000 de oameni mor anual din cauza acestei boli. Cum se transmite gripa? Gripa este cauzata de un virus care infecteaza nasul, gatul si plamanii. Acest virus se transmite de la o persoana la alta prin tuse si stranut. Virusul trece din plamani prin faringe si nas ajungand in aerul expirat, si de aici la persoanele sanatoase, care vor capata boala. Mai mult, simpla atingere a unei suprafete sau a unei persoane care are acest virus poate transmite boala, daca gestul este urmat de dusul mainii la ochi, nas sau gura. Care este cea mai potrivita metoda de a preveni gripa? Pentru a preveni gripa... [continuare]

Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala

Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala

Actualizat la data de: 12 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gastroenterita este un termen medical destul de nespecific, folosit pentru descrierea unor afectiuni foarte variate ale tractului digestiv. Elementul definitor al bolii este inflamatia epiteliului gastrointestinal, cu aparitia consecutiva a diareei. Daca exista o afectare predilecta a mucoasei gastrice, termenul folosit este cel de “gastrita”, iar daca este afectata mai ales mucoasa intestinala, afectiunea se numeste “enterita”. Inflamatia generalizata poate avea numeroase cauze, cele mai frecvente fiind cele infectioase (bacteriene sau/si parazitare). Acestea sunt adesea prezente in apa sau alimente contaminate, si astfel vin in contact cu organismul. In unele cazuri, agresiunea asupra epiteliului poate fi reprezentata chiar de anumite alimente in sine, iritatia aparand, in general, pe un teren predispozant. Un exemplu sugestiv de gastroenterita alimentara este cea datorata intolerantei la lactoza. Foarte multi dintre pacientii cu episoade diareice,... [continuare]

Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie

Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie

Actualizat la data de: 28 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tractul gastrointestinal este un tub lung si musculos care functioneaza ca un procesor de alimente pentru organismul uman. Sistemul digestiv este format din cavitatea bucala si glandele salivare, stomac, intestin subtire si intestin gros, ficat, pancreas, colon si vezicula biliara. Iritatia si inflamatia a diverse portiuni ale tractului gastrointestinal sunt indentificate sub forma gastritei (stomac), colitei (colon), ileitei (intestinul subtire sau ileon), hepatita (ficat) si colecistita (vezicula biliara). Sistemul gastrointestinal nu este un sistem pasiv. Acesta are rol senzorial si reactioneaza la materialele care circula prin acesta. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, fiecare persoana are nevoie de tipuri si cantitati diferite de alimente. Procesul digestiei Sistemul gastrointestinal descompune alimentele prin intermediul unor mijloace mecanice (mestecatul) si apoi actioneaza asupra acestora printr-o serie de procese chimice complexe. Aceste... [continuare]

Colita

Colita

Actualizat la data de: 17 Noiembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Colita este o inflamatie a mucoasei colonului, cu caracter acut sau cronic, cauzata de infectii, paraziti sau substante toxice. Aceasta afectiune se manifesta prin durere abdominala, insotita adesea de diaree sau constipatie. Exista numeroase motive care determina inflamatia colonului: - infectia; - pierderi de sange la nivelul colonului; - boli inflamatorii ale intestinului; - depozitarea de colagen sau de celule albe/limfocite pe peretele colonului. Cauze si tipuri Toate tipurile de colita sunt asociate cu inflamatia colonului. Prezenta durerilor abdominale si a diareei cu sau fara sange in scaun impun diagnosticarea corecta a tipului de colita, deoarece tratamentele difera de la caz la caz. 1. Colita infectioasa Majoritatea bacteriilor se afla, in mod normal, la nivelul colonului. Acest lucru este compatibil cu buna functionare a organsimului si nu cauzeaza simptome. Acest tip de colita apara din cauza ingerarii unor bacterii, precum: -... [continuare]

Cum prevenim toxiinfectia alimentara provocata de consumul de oua

Cum prevenim toxiinfectia alimentara provocata de consumul de oua

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ouale trebuie sa fie depozitate in mod corespunzator, in scopul de a se evita aparitia anumitor boli sau a intoxicatiei alimentare. Multe frigidere sunt dotate cu suporturi speciale pentru oua, care se afla pe usa frigiderului. In realitate, aceste rafturile nu sunt recomandate pentru pastrarea oualor, deoarece usa este cea mai calda locatie din interiorul frigiderului. Cele mai bune modalitati de a pastra ouale Uitati de acele dispozitive special concepute pentru depozitarea oualelor in frigider si urmati in schimb, urmatorii pasi: Pastrati ouale in cutia lor de carton originala si asezati-le in cea mai rece parte a frigiderului. Verificati data de expirare. In cazul in care este depasita, este important sa le aruncati. Daca aveti mai multe oua decat stiti ca puteti sa consumati intr-un anumit interval de timp, congelati-le. Ouale se vor pastra pana la un an in cazul in care sunt congelate. Turnati ouale intr-un vas conceput pentru... [continuare]

Artrita reactiva

Artrita reactiva

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Artrita reactiva se defineste ca fiind artrita care apare la 1-4 saptamani dupa o infectie enterala sau urogenitala, mai ales la persoanele cu HLA B27. Artrita reactiva are 2 aspecte particulare: - se deosebeste de artritele infectioase deoarece in cazul artritei reactive nu s-a obtinut cultura de bacterii viabile din articulatie - exista si artrite reactive care nu pot fi clasificate ca spondiloartropatie seronegativa pentru ca au alta poarta de intrare si nu sunt asociate cu HLA B27: artrita din reumatismul articular acut (artrita reactiva infectiei cu streptococ). In prezent sunt considerate artrite reactive doar artritele care pot fi clasificate ca spondiloartropatii seronegative. Debutul acestei afectiuni este in jurul varstei de 20-40 de ani cu o incidenta de aproximativ 30-40/100000, fara particularitati legate de rasa si sex. Cauze In aparitia artritei reactive sunt implicati 2 factori: genetic si infectios. Factorul genetic este reprezentat de... [continuare]

Boli care pot fi contactate din apa contaminata

Boli care pot fi contactate din apa contaminata

Actualizat la data de: 18 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bolile care pot fi contactate din apa contaminata sunt o cauza majora de mortalitate, mai ales in cazul copiilor. Salubritatea inadecvata, epurarea incorecta a apei si contaminarea apei cu diverse deseuri produc afectiuni precum: gastroenterita, hepatita virala, febra tifoida si holera. Afectiuni cauzate de apa contaminata Principalele boli contactate din apa contaminata sunt: 1. Gastroenterita (dizenteria, diareea) Aceasta afectiune este rezultatul consumului de apa contaminata cu diverse virusuri: rotavirus, bacterii (e-coli, salmonella, sighella, holera) sau protozoare (amoebia, giardia). Cel mai frecvent simptom este debutul brusc de scaune apoase. Acesta poate fi asociat cu varsaturi, febra, dureri abdominale si sange prezent in scaun (dizenterie). Cel mai adesea, aceste infectii sunt autolimitate si dureaza doar cateva zile. Unele, totusi, pot dura mai mult de 3-4 saptamani. O complicatie comuna este deshidratarea manifestata prin sete... [continuare]

Infectiile bacteriene

Infectiile bacteriene

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bacteriile sunt organisme vii care au o singura celula. Vazute la microscop, acestea arata ca niste bile, tije sau spirale. Corpul oricarei persoane contine milioane de bacterii, atat in interior, cat si in exterior. Bacteriile acopera pielea, traiesc in intestine sau la nivelul organelor genitale. De obicei, exista un echilibru al acestora. Unele ajuta la desfasurarea normala a proceselor organismului, in timp ce altele incearca sa pastreze un control a bacteriilor potential daunatoare. O infectie bacteriana poate aparea in situatia in care se instaleaza un dezechilibru al acestora. Desi exista mii de tipuri de bacterii, doar cateva dintre acestea provoaca boli la om. Factori de risc Cu toate ca fiecare fiinta umana este expusa la nenumarate bacterii, unii dintre noi sunt mai predispusi la infectii decat altii. In afara de sistemul imunitar slabit exista si alti factori de risc pentru infectiie bacteriene si boli. 1. Varsta - Indivizii cu varste situate la... [continuare]

Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice

Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice

Actualizat la data de: 07 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ati aflat ca sunteti, in sfarsit, insarcinata ! Dar, oare cat de vigilenta trebuie sa fiti la pericolele care sunt prezente in mediu? Poluare, substante toxice, virusuri si medicamente. Parca toate ameninta bucuria unei sarcini si evolutia normala a bebelusului. Desigur, stiti cu siguranta ca trebuie sa evitati tutunul, alcoolul si sa fiti mai retinuta in legatura cu mangaiatul si alintatul pisicutelor din vecini, oricat de dragalase ar fi. Dar oare ce alte pericole mai exista ? Cat de sigure sunt lacurile de unghii ? Dar produsele de menaj ? Aditivii alimentari si apa imbuteliata ? Mediul devine din ce in ce mai putin ospitalier, iar o viitoare mamica trebuie sa fie pregatita pentru orice. Ca sa nu va autoizolati intr-o camera perfect decontaminata si ferita de orice contact cu lumea inconjuratoare, va oferim cateva sfaturi in legatura cu ce este bine sa evitati cat timp sunteti insarcinata, ce este adevarat si ce este mit referitor la interactiunea... [continuare]

Băiețel de 2 ani și 4 luni, rezultate coprocultură: Absent Salmonella spp. Absent Shigella spp. (Cultură aerobă, bulion Selenit, agar DCLS, Hektoen) Vă mulțumesc! [continuare]

Bună ziua, Caut un sfat de la cei cu experiență similară. Am analize la sânge ok, doar cu o leucocitoza ușoară. La scaun mi-a ieșit calprotectina peste 1000 dar fără sânge sau mucus în scaun. Fără paraziți sau bacterii. Pentru bacterii au testat doar de Campylobacter, Salmonella si Shigella. Eu am avut diaree doar 1 zi; pe urma am mers moale peste doua zile. Dar constant sunt balonată, și am crampe și câteodată usturime pe intestin. Am impresia ca se plimba aerul in intestine. Și durerile sunt mari. Acum le țin sub control cu spasmomen, Colospasmin și Ibutin, recomandat de gastro Am programare pentru o colonoscopie într-o săptămână, dar ma tot îngrijorează calprotectina foarte ridicată, și me se pare o săptămână imposibil de lungă. Sunt extrem de anxioasa. Mai este cineva cu o experiență similară și dacă da, ce vi s-a dat ca diagnostic? [continuare]

Comunitate medicala

Sindrom reiter

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Artrita

In anul 2005, am fost inernat in Sanatoriul Techirghiol si am fost diagnosticat cu Sindrom Reiter (Artrita reactiva). Am avut VSH+ul 120 la 2 ore. Aveam dureri foarte mari la genunchi, mijloc si umar.In urma acestui diagnostic am luat Sulfasalazin timp de 4 ani. Pot sa spun ca in afara câtorva exceptii (in care am fost nevoit sa mai iau si cate un diclofenac) m-am simtit foarte bine. Acum durerile mi-au revenit si ma simt destul de rau. Am inceput sa iau din nou sulfasalazin. Ce alte tratamente as putea sa mai fac? [continuare]

Pagina 3 din 5 (121 rezultate)