Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Greata fara cauza aparenta – ce afectiuni poate ascunde

Actualizat la data de: 07 Iulie 2025
Consultant medical:

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Clinica: Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iasi

Ce este greata?

Greata fara cauza aparenta – ce afectiuni poate ascunde

Greata este un simptom caracterizat printr-o senzatie subiectiva neplacuta de necesitate de a voma, dar care poate sau nu sa fie urmata de varsatura.

Desi nu este o boala in sine, este asociata cu o varietate de afectiuni medicale, de la usoare la severe.

In general, o persoana poate reusi sa gestioneze simptomul acasa, fara a fi nevoie de o consultatie medicala, insa in momentul in care persista si alte simptome, pot fi necesare servicii medicale de urgenta.

Cuprins articol

  1. Ce este greata?
  2. Cum se manifesta?
  3. Cauze frecvente
  4. Tratament
  5. Preventie
  6. Concluzii
  7. Citeste pe aceeasi tema

Cum se manifesta?

Greata este insotita de ameteala, slabiciune, senzatie de lesin, transpiratie, palore, hipersalivatie, dificultate la inghitire si poate fi declansata de stimuli psihologici, vestibulari (urechea interna), centrali (din creier) si gastrointestinali.

Atat copiii cat si adultii pot avea acest simptom, insa un risc crescut il au persoanele care sunt in cursul tratamentului pentru cancer, precum chimioterapia sau radioterapia.

De asemenea, femeile insarcinate in primul trimestru pot avea greata si varsaturi matinale, fiind estimat ca intre 50-90% dintre femeile insarcinate experimenteaza acest simptom, iar 25-55% asociaza si varsaturi.

Unele persoane sunt extrem de sensibile la miscare sau la anumite alimente si medicamente, ceea ce poate conduce, de asemenea, catre greata.

Cauze frecvente

Boala de reflux gastroesofagian

Este asociata frecvent cu simptome precum arsuri retrosternale (pirozis) si regurgitatii acide cu gust de acru in gura, ragaieli (eructatii), balonare postprandiala si uneori durere toracica atipica, fiind accentuata de mesele copioase, culcatul imediat dupa masa si consumul de alimente picante, acide sau grase.

Momentul de aparitie este variabil, dimineata, in timpul noptii sau dupa mese, mai ales daca se obisnuieste adoptarea unei pozitii orizontale dupa mese.

Ca intensitate, greata este usoara spre moderata, intermitenta sau persistenta si rareori conduce catre varsaturi.

Ulcerul peptic

Greata din ulcerul peptic nu este simptomul principal al acestei afectiuni, insa este un simptom frecvent descris.

Se asociaza cu balonare postprandiala, eructatii, scaderea apetitului, varsaturi, care pot ameliora durerea (mai ales in cazul ulcerului gastric) si durere epigastrica tipica, sub forma de jena sau arsura, agravata dupa masa, in situatia ulcerului gastric sau pe nemancate, in cazul ulcerului duodenal.

Greata este, in general, usoara spre moderata, zilnica sau intermitenta, persistenta in episoadele active ale ulcerului, accentuata de fumat, stres, consumul de antiinflamatoare nesteroidiene, mese copioase, cu alimente iritante, precum alcool, condimente si cafea.

Infectii cu bacterii sau virusuri

Greata poate fi determinata de numeroase bacterii sau virusuri care afecteaza tractul gastrointestinal, cauzand gastroenterite sau toxiinfectie alimentara.

Cele mai frecvente virusuri implicate sunt rotavirus, adenovirus, norovirus si astrovirus.

Infectia cu rotavirus este foarte frecventa la copiii mici, fiind cauza principala a gastroenteritei la sugari si copiii sub 5 ani.

Avand o contagiozitate ridicata si simptome severe, precum diaree apoasa, severa, febra, varsaturi, dureri abdominale si deshidratare, cea mai eficienta metoda de preventie pentru sugari este vaccinarea, care se administreaza oral.

Astrovirus are o patogenicitate redusa in ceea ce priveste adultii sanatosi, insa afecteaza varstnicii, persoanele imunodeprimate si copiii.

Bacteriile ce se asociaza cu greata sunt tulpinile patogene de Escherichia coli, Salmonella (asociata cu alimente insuficent preparate, precum carnea si ouale crude), toxina enterica a Staphylococcus aureus, Campylobacter jejuni (intalnita in laptele crud sau carnea de pui insuficient gatita), Shigella si Clostridium perfringens.

Consumul anumitor medicamente

Mai multe medicamente pot da greata ca efect advers, din cauza modului de actiune sau ca o reactie directa la substanta activa.

Printre aceste medicamente se numara antibioticele, chimioterapicele, contraceptivele orale (in special la inceputul administrarii), analgezicele (antiinflamatoare nesteroidiene si opioide), medicamentele cardiovasculare, antidepresivele si antipsihoticele, suplimentele alimentare ce contin fier, zinc sau multivitamine prenatale bogate in fier (mai ales administrate pe stomacul gol), precum si tratamentele antidiabetice, in special in faza de initiere.

Afectiuni care asociaza durere intensa

Durerea intensa este un factor care poate contribui si declansa aparitia senzatiei de greata, fiind intalnita in afectiuni precum pancreatita acuta, litiaza renala, litiaza biliara, infarctul miocardic acut, meningita, migrena, ocluzia intestinala.

Sarcina

Asa cum am mentionat deja, greata este un simptom extrem de intalnit in sarcina.

Desi sunt femei care descriu greata cronica zile intregi sau pe parcursul intregii sarcini, cel mai frecvent este intalnit in primul trimestru.

Hiperemeza gravidica este o situatie mai severa, ce descrie existenta gretei severe, varsaturilor, deshidratarii sau scaderii in greutate.

Afectiuni ale sistemului nervos central

Greata cronica poate fi intalnita in cazul unor tumori cerebrale, encefalitei, meningitei si accidentului vascular cerebral.

Pe langa greata, mai pot fi descrise cefalee, ameteala, confuzie, tulburari de memorie, slabiciune musculara si paralizie.

Alte cauze

Greata mai poate fi intalnita si in cazul unor boli precum insuficienta hepatica, cancerul hepatic, vertij pozitional paroxistic benign, consumul excesiv de alcool, consumul de marijuana, hernia hiatala, boala inflamatorie intestinala, Sindromul de tahicardie ortostatica posturala (POTS) si tulburarile de anxietate.

Tratament

Greata din boala de reflux gastroesofagian este ameliorata de mentinerea unei pozitii verticale postprandial si pozitionarea pernei la 45 de grade in timpul somnului, evitarea alimentelor declansatoare si administrarea de antiacide sau inhibitori de pompa de protoni.

Greata asociata ulcerului peptic se reduce in urma consumului de antiacide si inhibitori de pompa de protoni, iar in cazul ulcerului duodenal, ingestia de alimente poate reduce temporar simptomatologia.

Pentru a reduce disconfortul asociat consumului anumitor medicamente este important sa se comunice toate efectele adverse medicului curant, pentru ca in anumite situatii exista alternative sau se poate incerca reducerea dozei, cu scopul de a face medicatia mai usor de tolerat.

Greata din sarcina poate fi gestionata prin masuri non-farmacologice, precum consumarea unor mese mici si dese, sarace in grasimi, cu evitarea alimentelor picante sau cu miros puternic.

De asemenea, ghimbirul sub forma de ceai sau dropsuri poate ajuta in ameliorarea simptomatologiei.

Preventie

Aparitia acestui simptom poate fi evitata sau diminuata evitand consumul de alimente picante sau grase, excesul de alcool sau cofeina, fumatul si mancatul copios.

Un element important in gestionarea senzatiei de greata este abordarea cauzei care sta la baza aparitiei acesteia si respectarea tratamentului recomandat.

Concluzii

Greata este un simptom care poate fi sporadic si putin intens sau, dimpotriva, poate perturba calitatea vietii.

Avand in vedere ca se asociaza numeroaselor afectiuni medicale enumerate mai sus, daca greata persista se recomanda un consult medical pentru a explora posibilele cauze.

De asemenea, este important de contorizat si ce alte simptome sunt asociate, pentru a ajuta in depistarea etiologiei.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/8106-nausea--vomiting
https://www.healthline.com/health/nausea#seeking-medical-help
https://www.healthline.com/health/constant-nausea
https://www.medicalnewstoday.com/articles/nausea#when-to-consult-a-doctor
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gerd/symptoms-causes/syc-20361940


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate