rolul grasimilor
Ce este liposuctia Liposuctia este o procedura chirurgicala care implica o tehnica speciala de aspiratie pentru a indeparta grasimea din anumite zone ale corpului, cum ar fi abdomenul, coapsele, soldurile, fesele sau bratele. O varietate de noi denumiri au fost legate de liposuctie: liposculptura, liposculptura "tumescenta" si liposuctia superficiala. Procedura era la inceput destinata conturarii corpului sau remodelarii depozitelor de grasime si nu ca o forma de pierdere in greutate, asa cum este tendinta actuala. Compozitia grasimii depinde de un numar de factori: - dieta; - factori genetici; - factori hormonali; - exercitiul fizic. Toti acesti factori pot determina cantitatea si locul unde grasimea se depune pe corp. Distribuirea grasimii are un rol important in rezultatul final al conturului siluetei. Cresterea sau scaderea in greutate modifica dimensiunea adipocitelor nu numarul acestora care ramane constant. Liposuctia, in schimb, reduce numarul adipocitelor... [continuare]
Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului
Dr. SUATEAN DIANA-MARIA
Medic specialist Medicina Interna
Ce este colesterolul? Colesterolul reprezinta o substanta necesara organismului fiind produs chiar de catre acesta din acizi grasi, in special din grasimile saturate din alimentatie. Colesterolul este absorbit de asemenea si din produsele alimentare provenite in special de la animale. Valorile serice crescute ale colesterolului sunt deseori asociate cu ateroscleroza si bolile cardio-vasculare. Termenul de colesterol sanguin se refera in pricipal la existenta celor doua tipuri de lipide: LDL- colesterol (low density lipoproteine) proteine cu densitate mica, asa numitul colesterol “rau” si HDL- colesterol (high density lipoproteine) proteine cu densitate mare, asa numitul colesterol “bun”. Ce alimente scad colesterolul? Fractiunea HDL a colesterolului este denumita si fractiunea buna a acestuia deoarece organismul are nevoie de o cantitate din acest tip de colesterol pentru anumite functii importante. De aceea trebuie sa avem in vedere cresterea cantitatii de... [continuare]
Cancerul veziculei biliare
Dr. Alexandru Velcescu
Medic specialist in Oncologie
Generalitati Cancerul veziculei biliare este o afectiune maligna rara, in care celulele de fenotip malign (canceroase) se formeaza la nivelul epiteliului veziculei biliare (colecistului). Vezicula biliara este un sac mic in forma de para asezat in partea de jos a ficatului. Rolul ei este de a stoca bila secretata de ficat si de a o elimina atunci cand, in procesul digestiei, este nevoie de ea (bila intervine in digerarea grasimilor). Cand bolul alimentar trece din stomac in intestine bila este eliminata din vezicula biliara, prin intermediul canalului biliar comun, care se deschide la nivelul portiunii proximale a intestinului subtire. Peretele veziculei biliare are 3 straturi: - mucoasa (stratul intern) - musculara (stratul mijlociu) - seroasa (stratul extern). Intre aceste straturi se gaseste tesut conjunctiv de sustinere. Cancerele de vezicula biliara se formeaza la nivelul mucoasei si se dezvolta rapid, avand un mare potential de invazivitate si diseminare. Afecteaza... [continuare]
Steatohepatita nonalcoolica (nash)
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Steatohepatita nonalcoolica (NASH) reprezinta o inflamatie cauzata de acumularea grasimilor in ficat. Face parte din grupul de boli cunoscute sub numele de hepatopatii nonalcoolice, in care acumularea de grasimi poate determina afectare hepatica, care se agraveaza in timp (afectare hepatica progresiva). Desi cauza este necunoscuta, NASH pare a avea legatura cu anumite boli, incluzand obezitatea, hipercolesterolemia (niveluri crescute de colesterol in sange), hipertrigliceridemia (niveluri crescute de trigliceride, un tip de grasimi, in sange) si diabetul zaharat. Tratamentul NASH include controlarea acestor boli de baza. Cauze Cauza exacta a NASH nu este cunoscuta. Cel mai probabil, este determinata de o combinatie intre factorii genetici si de mediu. Apare cel mai frecvent la persoanele de varsta medie, supraponderale sau obeze, multe dintre acestea suferind de diabet zaharat, hipercolesterolemie sau hipertrigliceridemie. Cu toate acestea, si persoanele fara... [continuare]
Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Fie ca este vorba de cartofi dulci, de struguri sau de un pahar de cabernet, veti fi surprinsi sa aflati ca sunt foarte multe alimente ce contin fitonutrienti cu rol esential in promovarea repararii tisulare, reinoirii celulare si prevenirii lezarii tesuturilor vitale organismului; iar un astfel de efect constituie baza prevenirii afectiunilor cardiace. Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie sa fie guvernat doar de restrictii. Desigur, cu totii stim ca daca suferim de boli de inima, sau daca avem probleme cu tensiunea, nu trebuie sa mancam sarat, gras, condimentat, trebuie sa ne abtinem de la muraturi, carne de porc, frigarui, si uneori trebuie sa fim atenti chiar si la ce fructe consumam. Pentru ca deja cu restrictiile ne-am obisnuit si le cunoastem destul de bine, specialistii au dorit sa realizeze si un top al celor mai sanatoase alimente, al caror consum ne poate face foarte mult bine, mai ales daca avem probleme de sanatate de natura... [continuare]
Cauze anatomice de infertilitate - uter
Dr. Dan Tutunaru
Medic Primar Obstetrica Ginecologie
Generalitati Uterul este un organ muscular, al carui unic, dar foarte important rol este acela de a gazdui o eventuala sarcina. Acesta trebuie sa fie capabil sa permita implantarea embrionului, sa furnizeze acestuia un aport nutritiv adecvat, printr-o vascularizatie abundenta, precum si sa isi adapteze dimensiunile conform nevoilor crescande de spatiu ale sarcinii. Embriologie Uterul, desi organ unic, ia nastere pe parcursul embriogenezei din alipirea si fuziunea a doua structuri embriologice pereche, denumite canalele lui Muller. Acestea sunt doua structuri de forma unui tub, situate de o parte si de alta a liniei de mijloc a organismului, care migreaza una spre cealalta si se unesc in portiunea de mijloc si in cea inferioara. Portiunea superioara ramane separata si va da nastere trompelor uterine. Portiunea mijlocie va da nastere corpului uterin prin resorbtia peretilor care vin in contact unul cu celelalt (septul median), astfel ca din cele doua cavitati ale canalelor... [continuare]
Hipertrigliceridemia
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Trigliceridele sunt un tip de grasimi ce se gasesc in sange. Ele constituie o sursa majora de energie, iar in organismul uman grasimile se gasesc cel mai frecvent sub aceasta forma. Dupa luarea mesei, organismul utilizeaza caloriile necesare pentru obtinerea rapida de energie. Caloriile in plus sunt transformate in trigliceride si, ulterior, sunt depozitate in celulele adipoase (celulele ce compun stratul de grasime) pentru a putea fi utilizate mai tarziu. Caloriile in exces sunt depozitate sub forma de grasime, indiferent de tipul de alimente consumate – grasimi, carbohidrati sau proteine. Daca in mod constant sunt consumate mai multe calorii decat necesarul atunci este posibil ca nivelul trigliceridelor din sange sa creasca. In cantitati normale, trigliceridele sunt utile organismului pentru asigurarea starii de sanatate. Nu se stie exact daca atunci cand nivelul trigliceridelor creste se accentueaza in mod direct riscul pentru boli cardiace. Dar... [continuare]
Boala de reflux gastroesofagian
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati Boala de reflux gastroesofagian este o consecinta a slabirii mecanismelor naturale de anti-reflux ale esofagului si stomacului, rezultand in trecerea continutului gastric (eventual si a bilei) la nivelul esofagului, cu aparitia unor simptome neplacute pentru pacient. In mod normal, la trecerea dintre esofag si stomac se afla un sfincter esofagian inferior, un inel muscular ce se comporta ca o valva, asigurand trecerea continutului intr-un singur sens. Cauze Refluxul continutului gastric in esofag se produce din cauza inchiderii deficitare a valvei ce desparte esofagul inferior de stomac (sfincterul esofagian inferior). In mod normal sfincterul se deschide pentru cateva secunde in timpul inghitirii. In momentul cand relaxarea sfincterului are loc in alt moment decat cel al deglutitiei si pentru o perioada indelungata, continutul gastric reflueaza inapoi in esofag si irita mucoasa de la acest nivel, producand in timp leziuni. Factorii alimentari joaca un rol... [continuare]
Generalitati Celulita reprezinta acumularea de tesut adipos (grasime) subcutanat la nivelul coapselor, soldurilor si feselor. Aceasta conditie este prezenta la majoritatea femeilor. Desi nu esta o conditie medicala serioasa, celulita poate fi inestetica si poate deranja femeia cand poarta pantaloni scurti sau costum de baie. Celulita poate afecta atat barbatii, cat si femeile, dar este mai frecventa la femei, din cauza distributiei diferite a grasimii, muschilor si tesutului conjunctiv. Intre 80 si 90 la suta dintre femei se pot confrunta cu celulita la un moment dat in viata lor. Multe dintre tratamentele pentru celulita, incluzand masajele si cremele anticelulita, sunt prezentate ca avand rezultate remarcabile. Dar, din pacate, majoritatea acestor tratamente nu sunt atat de eficiente pe cat se prezinta. Deci, ce se poate face? Semne si simptome Celulita apare ca o piele cu gropite. Deseori este descrisa "coaja de portocala". Celulita variaza in severitate. Cazurile usoare... [continuare]
Constipatia
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati Desi majoritatea persoanelor catalogheaza drept constipatie absenta tranzitului intestinal pe o perioada mai lunga de o zi, aceasta este caracterizata atat de frecventa, cat si consistenta scaunului. Activitatea normala a tubului digestiv poate varia de la trei scaune pe zi pana la 3 scaune pe saptamana, fara a indica o afectiune subiacenta. De asemenea, aproape fiecare individ poate avea scaune mai rare decat in mod obisnuit si cu caracter temporar, in functie de diversi factori de mediu, precum hidratarea, alimentatia sau schimbarea habitatului. Intelegand cauzele care duc la declansarea constipatiei, pacientii pot prezenta ameliorarea si chiar preventia acesteia pe termen lung. Cauzele constipatiei Pentru a intelege ce inseamna constipatia, trebuie explicat mecanismul prin care functioneaza colonul (intestinul gros). Pe masura ce alimentele semilichide avanseaza in tubul digestiv, pe intreg traiectul intestinal au loc procese de reabsorbtie a apei, astfel... [continuare]
Generalitati Ce este sangele? Sangele este fluidul care mentine viata si circula prin: - inima; - artere; - vene; - capilare. Care este functia sangelui? Sangele transporta la tesuturile organismului: - nutrienti; - electroliti; - hormoni; - vitamine; - anticorpi; - caldura; - oxigen. De asemenea, sangele indeparteaza deseurile si dioxidul de carbon de la tesuturile organismului. Din ce este compus sangele? Sangele uman este format intr-un procent de 22% din substante solide si 78% apa. Componentele sangelui uman includ: 1. Plasma , in interiorul careia se afla celulele sanguine si este compusa din: - celule sanguine rosii sau eritrocitele au rolul de a transporta oxigenul de la plamani catre restul corpului; - celule sanguine albe (leucocite) - care ajuta in lupta contra infectiilor si contribuie la procesul de imunizare. Exista mai multe tipuri de celule albe si anume: - limfocite; - monocite; - eozinofile; - bazofile; -... [continuare]
Manifestari ale organismului in caz de canicula Principalele manifestari in caz de temperaturi ridicate sunt: - stare de rau general; - oboseala; - soc caloric ce se manifesta prin: febra, tegumente uscate, pierderea cunostintei; - soc hipovolemic care se manifesta prin: tegumente reci si palide, hipotensiune arteriala; - crampe musculare la nivelul membrelor superioare si inferioare; - tulburari de ritm cardiac sau in cazuri grave infarct miocardic acut; - insomnii neobisnuite care pot fi cauzate de scaderea melatoninei din creier determinand apatie sau stare de nervozitate; - expunerea prelungita la radiatiile solare asociata cu transpiratia poate conduce la aparitia pe piele a unor bubite rosii, cunoscute sub denumirea de dermatita actinica; - cresterea hormonilor tiroidieni datorita cresterii temperaturii ambientale accentuand starea de iritabilitate si agitatie. Astfel, poate aparea astenia fizica marcata precum si perturbari ale unor procese metabolice sau o agravare... [continuare]
Ficatul si caile biliare - riscul unei patologii hepatice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ficatul este una din cele mai mari glande conexe si anexe ale sistemului digestiv cu rol detoxifiant al organismului, cu rol in metabolizarea si activarea mai multor substante printre care indeplineste rol activ in digestia post-gastrica si prin activarea excipientilor medicamentelor. Ca si rol in metabolism, ficatul are un rol esential in metabolismul glucidic si lipidic in special in timpul duodenal al digestiei. Din acest motiv exista multiplii factori de risc care pot da patologii hepatice si exista factori directi care afecteaza ficatul sau care au tropism pentru hepatocite. Acesti factori de risc predispun la bolile hepatice dar o serie de agenti pot afecta in mod direct hepatocitele. Factori de risc Principalul factor de risc incriminat cam in orice patologie hepatica, fie ca vorbim de ciroza, steatoza, neoplasm hepatic sau o insuficienta hepatica este alcoolul. Alcoolul este factorul de risc principal care afecteaza hepatocitele deoarece acest consum de... [continuare]
Generalitati Dieta Best Life este poate printre cele mai simple diete de urmat, deoarece nu este restrictiva, ci presupune un regim alimentar echilibrat si diversificat, care in timp conduce catre un nou stil de viata. Scopul acestei diete este de a constientiza oamenii de rolul crucial pe care regimul alimentar il are asupra vietii. Este bine de stiut ca dieta a fost urmata si de cunoscuta prezentatoarea tv Oprah Winfrey, aceasta marturisind ca dupa ani de zile de lupta asidua cu kilogramele in plus a descoperit o dieta care ii se potriveste ca o manusa si care ii ofera o viata sanatoasa si o silueta perfecta. Dieta Best Life, care in definitiv nici nu poate fi numita o dieta, mai poate fi definita prin sintagma "schimbarea stilului de viata!". Nu poarte fi numita dieta fiindca nu iti impune nimic, nu te restrictioneaza de la ceva ci doar invata oamenii cum sa se hraneasca sanatos si incurajeaza activitatea fizice pentru o viata lunga si fericita. Dupa cum am spus dieta Best... [continuare]
Generalitati Specialistii in nutritie si cardiologii au convenit ca o dieta sanatoasa si echilibrata in nutrienti esentiali organismului poate influenta in mod benefic bolile de inima (poate avea rol atat in prevenirea cat si in ameliorarea lor). Regimul alimentar corect, combinat cu un stil de viata sanatos (in care exercitiile fizice sunt foarte importante) poate reduce semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiace, coronariene, a infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale. Prin scaderea nivelului de colesterol se scad si sansele de a dezvolta sindroame metabolice, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate sau sindroame dislipidemice severe. De asemenea, o dieta corespunzatoare confera organismului protectie impotriva osteoporozei si chiar impotriva unor forme de cancer (de exemplu, cancerul de colon). Surse de alimente sanatoase Adoptarea unui mod de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, nu presupune realizarea unor eforturi suplimentare... [continuare]
Beneficii asupra sanatatii In Statele Unite ala Americii, bananele sunt cele mai populare fructe: disponibile in ambalaj propriu, reprezinta gustarea perfecta dintre mese. Desi continutul caloric este net superior fata de alte fructe, caloriile continute de banane au avantajul de a fi aproape in totalitate lipsite de grasimi. Bananele sunt considerate a fi ideale pentru persoanele care doresc sa slabeasca sau sa-ti mentina greutatea, oferind organismului carbohidrati - principala sursa de energie, fibre, vitamina C, vitamina B6 si potasiu. Conform cercetatorilor, continutul bogat de potasiu al bananelor joaca un rol mai important in stabilizarea tensiunii arteriale decat restrictia consumului de sare, avand si atuul unui aport generos de [continuare]
Generalitati Parerea expertilor legata de cele mai noi tratamente impotriva celulitei Probabil nimic nu este mai atragator decat o pereche de gropite care va pun in evidenta zambetul. Insa nu este la fel de dragut atunci cand gropitele isi fac aparitia pe coapse, fese, burtica sau brate. Problema in acest caz este celulita, pielea incretita sub care depozitele de grasime pot aparea chiar si la cele mai slabe dintre noi. Dermatologii americani sustin ca acest aspect se datoreaza faptului ca afectiunea numita celulita nu este o disfunctie a tesutului adipos, ci este mai degraba o problema a pielii. Ea nu are nimic in comun cu greutatea sau cu numarul kilogramelor pierdute sau adaugate. Specialistii spun ca grasimea care cauzeaza celulita nu are nimic in comun cu grasimea care va face sa va cumparati haine cu cateva numere mai mari. Acest ultim tip de grasime este localizata mai profund fata de piele, aproape de oase si este folosita de organism ca sursa de combustibil... [continuare]
Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de carne rosie creste riscul aparitiei decesului cauzat de bolile cardiovasculare sau cancer? Aceasta este o intrebare care poate trece prin mintea oricui. Expertii ofera diverse raspunsuri in aceasta directie si explica ce posibile beneficii sau efecte nocive pot sa apara in urma savurarii acestui aliment, pentru sanatate. De asemenea, este prezentat rolul pe care trebuie sa il aibe carnea rosie in dieta oricarei persoane. Consumul de carne rosie si bolile cardiovasculare Consumul de carne rosie amplifica riscul declansarii afectiunilor cardiovasculare si a bolilor de inima? In cazul bolilor cardiovasculare, raspunsul este destul de simplu: unele tipuri de carne rosie sunt bogate in grasimi saturate care ridica nivelul colesterolului din sange. Iar valorile ridicate de colesterol rau (LDL) cresc riscul bolilor de inima. Cand vine vorba despre cancer, raspunsul nu este atat de clar, desi majoritatea expertilor considera ca o dieta care... [continuare]
Generalitati Degenerescenta maculara este o boala oftalmologica in urma careia apare distrugerea vederii centrale. Se produc leziuni la nivelul maculei, o zona mica aflata in partea posterioara a globului ocular. Macula are rol in vederea culorilor si detaliilor obiectelor, necesare pentru vederea centrala. Vederea centrala este necesara in desfasurarea unor activitati ca cititul, condusul de autovehicule si recunoasterea persoanelor. Intrucat degenerescenta maculara nu afecteaza si vederea periferica, nu apare orbirea completa. Riscul de aparitie al degenerescentei maculare creste pe masura avansarii in varsta, incepand cu 50 de ani. Exista doua forme de degenerescenta maculara. Ambele forme afecteaza doar un singur ochi, dar daca boala apare la un ochi, in cele din urma va aparea si la celalalt. Degenerescenta maculara uscata (nonexudativa) este cea mai frecventa forma (90% din cazuri). Apare treptat si de cele mai multe ori nu produce pierderi severe de vedere. In... [continuare]
Vezica biliara (colecistul): boli specifice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vezicula biliara (colecistul sau fierea) este un organ in forma de para, cu o lungime de aproximativ 8 - 10 cm, legat de ficat prin ductul hepatic. Rolul colecistului este de a colecta secretia externa hepatica (bila), care contribuie la digestia alimentelor. Bila contine colesterol , saruri biliare, lecitina si alte substante. Functia veziculei biliare Principala functie a veziculei biliare este de a colecta si sintetiza bila secretata de ficat (principala substanta care contribuie la absorbtia si descompunerea grasimilor). Bila va fi stocata in canalele intrahepatice. Din vezicula biliara, bila va fi transportata prin canalele cistic si coledoc si apoi de-a lungul duodenului (prima parte a intestinului subtire) unde vor fi digerate, in primul rand, grasimile (lipidele) si vitaminele. Factori de risc Bolile de vezicula biliara prezinta urmatorii factori de risc: - supraponderabilitatea; - hipotiroidismul; - constipatia; - diabetul zaharat; - boala lui... [continuare]
Generalitati In ultima vreme, specialistii in bolile cu componenta inflamatorie pun accentul pe anumite diete alimentare care ar putea avea un rol in reducerea inflamatiei. Spre deosebire de dietele cu care ne-am obisnuit, cele antiinflamatorii nu promit scaderi spectaculoase in greutate; mai mult, nici nu este o dieta propriu-zisa, ci un tip particular de alimentatie si anume aceea care contribuie la scaderea intensitatii componentei inflamatorii din anumite boli sistemice. Sustinatorii dietei antiinflamatorii sustin ca acest tip de alimentatie ar avea efecte benefice asupra starii generale de sanatate, controland problemele cardiovasculare, riscul de infarct miocardic, nivelul grasimilor din sange, tensiunea arteriala si supletea miscarilor articulatiilor. Insa de departe cel mai important rol al acestei diete se regaseste in eficacitatea cu care reuseste sa stopeze progresia anumitor boli care au o importanta componenta inflamatorie. Care sunt beneficiile dietelor... [continuare]
Legea privind interzicerea mancarii fast-food in scoli
Autor: SfatulMedicului
CAPITOLUL I – Definitii Legea 123/2008 pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. ARTICOLUL 1. In sensul prezentei legi, prin alimentatie sanatoasa se intelege acel mod de alimentatie dovedit stiintific a fi optim cresterii, dezvoltarii si mentinerii starii de sanatate a copiilor si adolescentilor in colectivitati. ARTICOLUL 2. In cuprinsul dispozitiilor prezentei legi, sub denumirea de aliment nerecomandat prescolarilor si scolarilor se intelege un aliment cu un aport substantial de compusi cu efect daunator sanatatii, ca grasimi, sare, zahar, indulcitori, aditivi alimentari, in detrimentul compusilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale. ARTICOLUL 3. In sensul prezentei legi, prin colectivitati se inteleg toate unitatile de invatamant preuniversitar de stat si particulare, inclusiv centrele de vacanta, unitati ce asigura servicii similare, cresele si unitatile destinate... [continuare]
Analize biochimice - analiza enzimelor sanguine (fosfataza alcalina, fosfataza acida, aldolaza, transaminazele, colinesteraza, amilaza, ldh, creatin kinaza)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala, avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple, pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii din substante mai simple. Din arderea combustibilului alimentar in organism rezulta pe langa energie si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. Enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli, cand activitatea unor enzime este mare sau prea scazuta, se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. Enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila, sucuri... [continuare]
Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sangele omului are o structura extrem de complexa, continand numeroase substante organice (proteine, grasimi, glucoza, enzime, hormoni, vitamine) si substante minerale (calciu, fosfor, sodiu, potasiu etc). Analizele biochimice cerceteaza compozitia chimica fie a sangelui total, fie numai a serului sau plasmei sanguine. Zaharurile din sange Exista mai multe feluri de zaharuri in organismul omului: glucoza, fructoza, lactoza etc. Glucoza este cea mai importanta zaharida care se gaseste in mod normal in organele si sangele omului si constituie combustibilul cel mai pretios pentru obtinerea energiei necesare activitatii omului. Din arderea unui gram de glucoza de catre organism rezulta 4 calorii. Glucoza in organism provine din alimentele consumate de catre om. Cele mai bogate alimente in glucoza sunt dulciurile (zaharul, produsele zaharoase, mierea), precum si alimentele care contin amidon (faina de cereale si produsele cerealifere, cartofii etc.), care in... [continuare]
Definitie Dieta cu indice glicemic scazut este o dieta in urma careia nu numai ca se vor pierde kilograme, dar care are si un rol important in prevenirea diabetului intrucat presupune consumul alimentelor si bauturilor care pot preveni cresterile rapide ale cantitatii de zahar din sange. Dieta se bazeaza pe ideea ca reglarea nivelului de zahar din sange duce la scaderea in greutate. Multe dintre dietele cunoscute presupun diminuarea valorilor de zahar din sange: Nutrisystem, dieta Zone si Busters Sugar. Dieta cu indice glicemic scazut ia in calcul valorile indicelui glicemic pentru constituirea unui plan de nutritie care sa contribuie la eliminarea surplusului de greutate, desi a fost initial dezvoltata in scopul mentinerii echilibrului glicemiei in diabetul zaharat. Indicele glicemic masoara carbohidratii transformati prin digestie in glucoza si care au ca rezultat cresterea parametrilor normali de zahar din sange. Planul de dieta presupune o clasificare a alimentelor care... [continuare]
Medicina anti-imbatranire, sau cum sa intineresti cu ajutorul hgh
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Un program extrem de elaborat si avansat in domeniul medicinei Anti-Aging axat pe Terapia Hormonala de Substitutie cu HGH (hormon uman de crestere) presupune obtinerea unor beneficii printre care se numara: - Arderea grasimilor. - Cresterea nivelului energetic. - O atitudine mai optimista si un simt al umorului mai bun. - Cresterea masei musculare, mai ales la persoanele care fac exercitii fizice. - Imbunatatirea tonusului muscular. - Imbunatatirea cresterii unghiilor. - O digestie mai buna. - Imbunatatirea functiei sexuale. - Cresterea fortei fizice. - Imbunatatirea vederii, inclusiv pe timp de noapte. - Imbunatatierea proceselor mentale, incluzand dorinta de a face si duce la bun sfarsit proiecte. - Vindecare mai accelerata a leziunilor. - Ameliorarea simptomelor premenstruale. - O mai mare flexibilitate a corpului. - Ameliorarea simptomelor menopauzei. - Cresterea parului. - Cresterea apetitului sexual. -... [continuare]
Analiza sucului gastric si analiza bilei
Autor: SfatulMedicului
Analiza sucului gastric Sucul gastric este secretat de stomac, fiind compus din apa, acid clorhidric, pepsina (enzima), mucus si minerale. El contribuie la digestia alimentelor din stomac, in special a acelora care contin proteine: carne, lapte, oua. In mod normal sucul gastric este acid. In gastrita cronica, pelagra, in unele anemii, in tumorile stomacului, aciditatea gastrica este scazuta sau chiar lipseste. Scaderea aciditatii gastrice se intalneste si la unele persoane sanatoase, mai ales dupa varsta de 60 ani, dupa un stres care poate opri secretia gastrica etc. Un suc gastric cu aciditate scazuta nu mai are capacitatea de a digera suficient alimentele care contin proteine. Acestea trecand nedigerate in intestin produc o serie de tulburari digestive (enterocolita). Cresterea aciditatii gastrice (hiperaciditate) care se intalneste in gastritele acute, in [continuare]
Alimente indicate in dieta Doriti sa scadeti apetitul alimentar si pofta de dulciuri? Atunci treceti pe lista de cumparaturi alimentele recomandate de noi. Ultimele cercetari in domeniu demonstreaza ca mai mult de o duzina de alimente, de la fasole pana la carnea de vita, ajuta la reducerea poftei de mancare si dependentei de dulce, accelereaza procesul de ardere a depozitelor de grasime si va pot ajuta sa obtineti si sa mentineti o silueta de invidiat. Ouale Renuntati la chifle la micul dejun. Ouale, alimente bogate in proteine, va pot oferi energia necesara inceperii unei dimineti active. Un studiu desfasurat pe un numar de 30 de femei supraponderale sau obeze a demonstrat ca femeile care au consumat la micul dejun o omleta din doua oua (cu 2 felii de paine prajita), au avut un apetit redus in urmatoarele 36 de ore fata de cele care au servit la micul dejun un sandwich cu acelasi numar de calorii. Un ou contine 78 de Kilocalorii si peste 6g de proteine; cu exceptia vitaminei... [continuare]
10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile
Autor: SfatulMedicului
Atentie la alimentatie O dieta daunatoare pentru inima unui barbat are efect negativ si asupra abilitatii sale de a obtine si mentine o erectie. Cercetatorii au demonstrat ca acele obiceiuri alimentare care pot cauza infarct, prin obstructia fluxului de sange in artera coronara - regim sarac in fructe si legume si bogat in grasimi, prajeli si mancare procesata - pot impiedica vascularizarea penisului, blocand fluxul de sange. Studii recente confirma faptul ca disfunctiile erectile sunt rar intalnite in cazul barbatilor care adopta dieta traditionala mediteraneana, bazata pe fructe, vegetale, cereale, grasimi benefice pentru inima: ulei de masline, alune, peste si vin. Alimente recomandate in prevenirea/ameliorarea disfunctiilor - Pepenele verde Prin continutul bogat in citrulina, pepenele verde ajuta la relaxarea si decontractarea vaselor de sange, sustinand vascularizarea penisului. Odata ajunsa in organism, citrulina se transforma in arginina, eliberand acid nitric. [continuare]
Vopsitul parului si uscarea cu aer cald pot ajuta parul sa arate sanatos pe termen scurt, dar, in timp, produsele chimice concentrate, aparatele pentru uscarea parului si de styling pot agresa parul, afirma expertii. Vopselele chimice sunt principalele cauze ale deteriorarii parului, intrucat parul vopsit isi pierde din hidratarea sa naturala dar si stratul lipidic protector de grasime din exteriorul cuticulei - responsabil de luciul parului - este inlaturat. Rezultatul: un par aspru, uscat si incretit. Care este cel mai bun mod de a combate degradarea chimica? Utilizarea de sampoane si balsamuri in mod regulat pentru a imbunatati aspectul parului, este principala masura in acest sens. Sampoanele care elimina grasimea de pe scalp, lasa parul curat si apoi aplicarea unui balsam, ar putea fi de asemenea, alegerea potrivita. Samponul, balsamul, spray-urile de intretinere, ar trebui sa contina dimeticona, o substanta care are rolul de a reduce electricitatea statica si... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter