Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

rolul grasimilor in organism

Colesterol marit: cum il mentii la valori normale

Colesterol marit: cum il mentii la valori normale

Actualizat la data de: 25 August 2025

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Riscul cardiovascular Riscul cardiovascular se refera la posibilitatea ca o persoana sa dezvolte un accident cardovascular la un momentdat. Bolile cardiovasculare sunt frecevente in randul populatiei, iar colesterolul crescut prezice riscul unor evenimente cardiovasculare. Colesterolul este un tip de grasime produsa in mare parte de catre ficat, dar care, insa, poate fi preluata si din alimentatie. Rolul colesterolului in organism este de a mentine integritatea celulara, de a sintetiza anumiti hormoni si bila, de a metaboliza vitaminele liposolubile si, intr-o anumita masura, este responsabil cu buna functionare a sistemului nervos si imunitar. Colesterol bun si colesterol rau Exista doua tipuri de colesterol, HDL, considerat colesterol bun, si LDL, considerat colesterol rau. Rolul acestora este diferit in organism, colesterolul bun avand functia de reciclare a colesterolului rau si, totodata, este responsabil de protectia vaselor de sange. Colesterolul rau, insa, se... [continuare]

Cand devine daunator cortizolul?

Cand devine daunator cortizolul?

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2024

Dr. Madalina Alice Lata
Medic rezident endocrinologie

Ce este cortizolul? Cortizolul, cunoscut drept "hormonul stresului", este un hormon sterolic produs de glandele suprarenale. Glandele suprarenale sunt 2 glande mici, situate deasupra rinichilor, cu rol important in organismul uman. Fiecare glanda suprarenala, are doua componente importante: - la exterior: corticosuprarenala care secreta hormonii glucocorticoizi, cu rol in metabolismul glucidic si proteic, mentinerea tensiunii arteriale, greutatea corporala, rol in imunitate - medulosuprarenala: la interiorul glandei, care secreta adrenalina si noradrenalina, implicate in raspunsul "fight or flight" in conditii de stres. Cum functioneaza glandele suprarenale? Glandele suprarenale cu hormonii secretati, sunt sub controlul hormonului ACTH (adrenocorticotrop) secretat de hipofiza. In conditii fiziologice, pentru a mentine echilibrul, in momentul in care cortizolul creste, hipofiza va secreta mai putin ACTH, iar cand cortizolul scade, ACTH va stimula glandele... [continuare]

Legatura dintre deserturile frecvente si oboseala cronica

Legatura dintre deserturile frecvente si oboseala cronica

Actualizat la data de: 15 Decembrie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Oboseala cronica si consumul de zahar Tot mai multe persoane se plang de oboseala in lumea moderna, din cauza progresului extrem de rapid al tehnologiei si cumulului de informatii care asalteaza zi de zi indivizii. Se pare ca oboseala cronica nu este cauzata doar de stres si de lipsa de somn sau de un somn insuficient, ci si de obiceiul de a consuma frecvent dulciuri.  Prea mult zahar promoveaza inflamatia, perturba functia creierului si provoaca acumularea de grasime in organism. In timp, acest lucru creste riscul de boli legate de stilul de viata, cum ar fi obezitatea, diabetul, bolile de inima si problemele de sanatate mintala. Semne si simptome Deserturile frecvente si consumul crescut de zahar este cauzator al oboselii cronice daca experimentati urmatoarele simptome: - Somnolenta sau senzatie de ameteala dupa mese, - Nevoie crescuta de cofeina sau de dulciuri pentru a va putea continua activitatea dupa-amiaza, - Senzatie de moleseala la scurt timp dupa... [continuare]

Dieta pe timp de vara

Dieta pe timp de vara

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018

Dr. Alice Burcea
Medic specialist endocrinologie

Generalitati Dupa o iarna lunga, friguroasa, in care hainele groase au ascuns destul de bine cateva kilograme in plus, a venit vara, cand excesele din timpul iernii trebuie sterse cu buretele. Ce mancam vara pentru a putea slabi sanatos si frumos? Vara este anotimpul potrivit pentru eliminarea kilogramelor in plus, pentru ca, in aceasta perioada, organismul nu mai are nevoie de energia unor alimente bogate caloric. Acest lucru se reflecta intr-un apetit mai scazut, pasul cel mai important catre silueta mult dorita. In plus, pe parcursul verii, este mult mai usor de urmat o dieta echilibrata si diversificata, datorita marii varietati alimentare specifice acestui sezon, mai ales in ceea ce priveste fructele si legumele. Se vor evita in acest mod dietele drastice, care solicita inutil organismul, iar rezultatele pentru silueta si sanatate le vei obtine bucurandu-te in acelasi timp de toate deliciile alimentare ale acestui anotimp. Dieta de vara Recomandari: - Dieta trebuie... [continuare]

Vitamine si minerale esentiale

Vitamine si minerale esentiale

Actualizat la data de: 04 Octombrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Vitaminele si mineralele joaca un rol important in mentinerea sanatatii. Vitaminele sunt substante organice iar mineralele sunt elemente anorganice provenite din pamant. Asimilam vitamine si minerale din plante, le consuman si avem nevoie de ele pentru a creste si a ne dezvolta sanatosi. Cea mai buna modalitate de a asimila cantitatea necesara de nutrienti este de a avea o dieta echilibrata.  Vitaminele si mineralele sunt nutrienti esentiali, deoarece indeplinesc sute de roluri in organism. Exista o linie fina intre a obtine suficient din acesti nutrienti (care este sanatos) si a obtine prea mult (care va poate face rau). O dieta sanatoasa ramane cea mai buna modalitate de a obtine cantitati suficiente de vitamine si minerale de care aveti nevoie. Nutrienti esentiali pentru corpul tau In fiecare zi, corpul tau produce piele, muschi si oase. Produce sange rosu bogat care transporta nutrienti si oxigen catre avanposturi indepartate si trimite semnale nervoase... [continuare]

Carbohidratii

Carbohidratii

Actualizat la data de: 11 Februarie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Din punct de vedere stiintific, carbohidratii sunt compusi organici din carbon, hidrogen si oxigen care contin cel putin o zaharida. Carbohidratii sunt alimente pe care organismul le foloseste pentru a fabrica glucoza. Amilaza (o enzima din organism) va descompune, in organism, carbohidratii intr-un mod specific si ii va transforma in glucoza. Glucoza poate fi utilizata imediat de catre organism sau poate fi stocata in corp pentru o utilizare ulterioara. Toti carbohidratii elibereaza glucoza pe parcursul desfasurarii procesului digestiei. Glucoza este transportata in organism prin intermediul sangelui si ajunge in celule pentru a fi transformata in energie. Pancreasul Pancreasul secreta insulina, cea care controleaza absorbtia glucozei in celule. Daca este prezent un exces de glucoza, aceasta este convertita in glicogen care este stocat in ficat sau transformat in grasimea depusa in diverse parti ale corpului. Atunci cand organismul unei persoane are nevoie de... [continuare]

Simptome banale care arata ca poti avea probleme cu ficatul

Simptome banale care arata ca poti avea probleme cu ficatul

Actualizat la data de: 11 Mai 2022

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Ficatul este unul dintre cele mai importante si cele mai mari organe din corpul uman, care are rolul de a elimina toxinele din corp. De asemenea, tot ficatul este cel care ajuta la transformarea substantelor nutritive din organism in energie, de care ai atata nevoie pentru ca organismul tau sa functioneze normal. In afara de aceste sarcini pe care multi dintre noi le stim, ficatul are de indeplinit peste 500 de functii in corp. Astfel, se mai ocupa si de reglarea nivelului de zahar din sange, ajuta la reglarea nivelului de colesterol si fabrica bila, care elimina toxinele si ajuta in procesul de digestie. Efectele nocive ale alcoolului si ale excesului de kilograme Dar, pe cat de mare si de puternic este acest organ, pe atat este de sensibil la abuzuri. Doua elemente ale stilului nostru de viata il influenteaza foarte mult, si anume obezitatea si consumul de alcool in exces. Cand vine vorba de consumul de alcool, dr. Morris Sherman, medic gastroenterolog la Toronto General... [continuare]

Lucruri surprinzatoare despre colesterol

Lucruri surprinzatoare despre colesterol

Actualizat la data de: 28 August 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Ce este riscul cardiovascular Riscul cardiovascular reprezinta probabilitatea unui eveniment cardiovascular pe care o persoana il poate suferi intr-o anumita perioada de timp. Printre factorii de risc cardiovascular, se regaseste colesterolul, ale carui nivele crescute se coreleaza direct cu un eveniment coronarian/ accident vascular cerebral. In realitate, colesterolul este o substanta grasa produsa de ficat, responsabila de formarea membranei celulelor si anumitor hormoni. Fiecare om are nevoie de aproximativ 300 de mg de colesterol pe zi. In cazul cardiacilor, cantitatea de colesterol nu trebuie sa depaseasca 200 de mg. Si persoanele care mananca sanatos pot avea colesterolul mare Studiile de specialitate au demonstrat ca factorul genetic reprezinta, de cele mai multe ori, cauza nivelului ridicat de colesterol si trigliceride din sange. Cu alte cuvinte, poti sa ai colesterolul mare si daca esti vegetarian sau daca mananci putine grasimi de origine... [continuare]

10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile

10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Atentie la alimentatie O dieta daunatoare pentru inima unui barbat are efect negativ si asupra abilitatii sale de a obtine si mentine o erectie. Cercetatorii au demonstrat ca acele obiceiuri alimentare care pot cauza infarct, prin obstructia fluxului de sange in artera coronara - regim sarac in fructe si legume si bogat in grasimi, prajeli si mancare procesata - pot impiedica vascularizarea penisului, blocand fluxul de sange. Studii recente confirma faptul ca disfunctiile erectile sunt rar intalnite in cazul barbatilor care adopta dieta traditionala mediteraneana, bazata pe fructe, vegetale, cereale, grasimi benefice pentru inima: ulei de masline, alune, peste si vin. Alimente recomandate in prevenirea/ameliorarea disfunctiilor - Pepenele verde Prin continutul bogat in citrulina, pepenele verde ajuta la relaxarea si decontractarea vaselor de sange, sustinand vascularizarea penisului. Odata ajunsa in organism, citrulina se transforma in arginina, eliberand acid nitric. [continuare]

Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate

Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate

Actualizat la data de: 13 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta echilibrata este cea care contine o cantitate suficienta de bioelemente, vitamine, fibre si trofine, pentru a asigura o buna functionare a organismului, pentru a-l face apt sa lupte impotriva stresului si a factorilor nocivi din mediu. Studii conduse de cercetatorii americani au concluzionat ca majoritatea adultilor nu au integrate in dieta substante nutritive esentiale, incepand cu calciu si terminand cu vitamine complexe. De astfel de substante organismul are nevoie pentru asigurarea energiei necesare desfasurarii proceselor vitale, pentru sintetizarea de substante proprii si repararea uzurii, iar o dieta echilibrata, continand substantele nutritive mentionate, in cantitati optime, este cea mai sigura cale de a evita aparitia dezechilibrelor, cu toate consecintele lor (afectarea cresterii, a capacitatii de munca si a starii de sanatate). Calciu - esential pentru mentinerea sanatoasa a oaselor, muschilor si nu numai... La nastere, scheletul fetal are... [continuare]

Dieta atkins: ghid pentru incepatori

Dieta atkins: ghid pentru incepatori

Actualizat la data de: 12 Ianuarie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea expertilor sunt de parare ca o alimentatie sanatoasa, care ajuta la pierderea kilogramelor in plus, presupune o alimentatie saraca in grasimi si bogata in carbohidrati. Insa, programul de slabit Atkins sustine exact contrariul, adica pentru a slabi o persoana trebuie sa consume cantitati ridicate de grasimi si scazute de carbohidrati. Filosofia dietei Atkins Organismul uman este capabil sa arda atat grasimile cat si carbohidratii pentru a produce energia necesara functionarii adecvate. Carbohidratii, sub forma de glucoza, sunt prima sursa utilizata de organism pentru a produce energie. Dr. Atkins sugereaza ca prin reducerea semnificativa a cantitatii de carbohidrati consumati, organismul uman trece de la arderea carbohidratilor la arderea grasimilor pentru a produce energie. Acest proces este cunoscut sub denumirea de lipoliza, rezultatul secundar al acestui proces fiind cetoza. Cand grasimile sunt dizolvate pentru producerea de energie, prin... [continuare]

Alimente care va incalzesc

Alimente care va incalzesc

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta optima de iarna trebuie sa includa un numar scazut de calorii si un continut ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti, care sa sprijine sistemul imunitar si sa tina departe bolile iernii. Scaderea temperaturii exterioare provoaca scaderea temperaturii corpului. Organismul uman reactioneaza la aceasta schimbare prin dorinta de a creste consumul de alimente, energia utilizata pentru digestie ridicand temperatura corpului. Totusi, tendinta naturala de a manca mai mult in timpul iernii, duce la cresterea in greutate; Din acest motiv, multe persoane, in special cele de sex feminin, se opun nevoilor alimentare ale organismului adoptand un regim strict, care are ca rezultat scadearea temperaturii corpului si cresterea vulnerabilitatii fata de raceala si a gripa. Pe de alta parte, supraalimentarea si suprasolicitarea metabolismului fac digestia dificila, in final, obtinandu-se acelasi rezultat ca si in cazul reducerii consumului de alimente. Solutia optima... [continuare]

Carbohidratii care aduc beneficii dietei

Carbohidratii care aduc beneficii dietei

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ati dezvoltat o teama irationala de a consuma carbohidrati? Va feriti sa mancati paine proaspata, orez sau paste? Mii de persoane au dezvoltat o aversiune fata de aceste alimente de baza, din cauza programelor de slabire rapida precum dietele Atkins sau South Beach, care sustin eliminarea totala a carbohidratilor, in favoarea alimentelor bogate in grasimi si proteine. Este timpul sa reconsiderati introducerea alimentelor precum painea integrala, orezul brun sau legumele in dieta dumneavoastra, pentru a fi in forma, a arde grasimi sau chiar a creste protectia impotriva bolilor de inima. Ce sunt carbohidratii? Carbohidratii se gasesc intr-o gama larga de produse - paine, fasole, lapte, floricele de porumb, cartofi, prajituri, spaghete, bauturi racoritoare, porumb, etc. Acestia sunt disponibili intr-o varietate de forme. Elementul constitutiv de baza al fiecarui carbohidrat este o molecula de zahar, o uniune simpla de carbon, hidrogen si oxigen. Amidonul si... [continuare]

Tipuri de detoxifiere

Tipuri de detoxifiere

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aproape in fiecare moment al zilei, organismul este atacat si poluat de toxine nocive. Aceste toxine pot exista in aerul pe care il respirati, alimentele pe care le consumati si in mediul in care traiti. Toxinele provenite din emisiile de gaze ale automobilelor si fumul de tigara, cele din cosmetice, pesticide si alti poluanti, nu sunt intotdeauna usor de evitat. Consumul de alimente ecologice si un stil de viata sanatos sunt modalitati prin care puteti reduce cantitatea reala de toxine absorbite sau ingerate in organism. Aceleasi efecte pozitive le poate avea si terapia de detoxifiere. Scopul tratamentelor pentru detoxifiere Scopul terapiei de detoxifiere este eliminarea toxinelor daunatoare din corp. Rezultatul va fi un organism mai sanatos si o stare generala de bine. Atunci cand toxinele sunt eliminate din organism, sistemul imunitar va functiona mai bine. Se va reduce riscul aparitiei cancerului, bolilor cardiovasculare, dar si a altor probleme de sanatate.... [continuare]

Dieta pentru sanatatea plamanilor

Dieta pentru sanatatea plamanilor

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Atunci cand un om respira, plamanii sai se dilata si se contracta. Acestia transporta oxigenul la sange si elimina dioxidul de carbon toxic. Totusi, aerul pe care il respiram poate contine mai multe componente toxice care ar putea sa deterioreze plamanii. Organismul poate fi vindecat de acest prejudiciu cu ajutorul unor substante nutritive. Exista anumite alimente care ofera plamanilor doze mari de substante nutritive esentiale care le permit sa ramana cat mai sanatosi cu putinta. Aceste alimente pot ajuta organismul in procesul vindecarii anumitor boli care afecteaza plamanii. Lista este destul de extinsa, dar exista cateva produse alimentare care sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii plamanilor. Antioxidantii S-a demonstrat stiintific faptul ca bolnavii care sufera de boli pulmonare obstructive cronice au un nivel mai scazut de antioxidanti (substante nutritive cu rol benefic pentru organism ce protejeaza celulele de diferite tipuri de daune) in... [continuare]

Cresterea aportului de omega 3

Cresterea aportului de omega 3

Actualizat la data de: 21 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Acizii grasi Omega 3 sunt considerati esentiali pentru sanatatea oamenilor. Omega 3 sunt un tip de acizi grasi pe care organismul uman nu este capabil sa ii produca. De aceea este foarte important ca acizii grasi Omega 3 sa fie asimilati din alimente sau suplimente alimentare. Cercetarile arata ca acizii grasi Omega 3 reduc inflamatia si ajuta la scaderea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inima, cancerul si artrita. Acestia contribuie la mentinerea in limite normale a fluiditatii sangelui si previn dezvoltarea celulelor canceroase. Acizii grasi Omega 3 sunt concentrati in creier si, se pare ca imbunatatesc functia cognitiva (memoria si performanta creierului) si comportamentul. De fapt, copiii care nu primesc suficiente cantitati de Omega 3 de la mamele lor in timpul sarcinii sunt mai predispusi sa dezvolte probleme nervoase sau de vedere. Simptomele de deficit de acizi grasi Omega 3 includ oboseala, deprecierea memoriei, uscaciunea pielii, par si unghii... [continuare]

13 investigatii pentru persoanele de peste 35 de ani

13 investigatii pentru persoanele de peste 35 de ani

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cand sunt tineri, oamenii au un organism puternic care ii sustine in majoritatea actiunilor pe care doresc sa le intreprinda. Indivizii, muncesc foarte mult, incearca sa faca fata stresului, se distreaza, calatoresc si se bucura de viata. Cu toate acestea, pe masura ce anii trec si in organism au loc multe schimbari. In cazul oricarei persoane este necesar sa se descopere daca aceste modificari sunt insotite de potentiale probleme de sanatate si sa se inteleaga care a fost evolutia organismului si care ar fi in urmatorii ani. De aceea, este foarte important ca orice persoana sa isi verifice in mod regulat sanatatea, dupa 35 de ani. Unele teste se vor face o data la doi ani dupa varsta de 35 de ani si o data pe an dupa varsta de 45 de ani. Iar in cazul in care apar diverse boli sau manifestari, se vor realiza de cate ori este nevoie. VSH Viteza de sedimentare a hematiilor este un test de sange care detecteaza prezenta in organism a unor boli care pot declansa... [continuare]

Uleiul de cocos - beneficii si riscuri

Uleiul de cocos - beneficii si riscuri

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Destul de controversat in comunitatea medicala din cauza continutului sau de grasimi saturate, in urma cercetarilor aprofundate, uleiul de cocos, si-a redobandit prestigiul. Uleiul de cocos contine in procent de peste 90% grasimi saturate. Chiar daca prin consumul uleiului de cocos se pare ca nu aveti cum sa limitati sau sa evitati aportul de grasimi saturate este important sa retineti ca nu toate grasimile de acest tip se comporta in organism in acelasi fel. Uleiul de cocos, gratie procentului ridicat de acid lauric este, de fapt, benefic pentru organism. Acest tip de ulei este unicul din regnul vegetal care are o concentratie ridicata de acizi grasi cu lant mediu. Acesti compusi activi au o actiune specifica in organism, care poate provoca o serie de reactii pozitive. Principalele proprietati ale uleiului de cocos sunt cele antimicrobiene, antibacteriene si antifungice. Continutul nutritiv al uleiului de cocos Uleiul de cocos este solid la... [continuare]

Dieta pentru detoxifierea de primavara

Dieta pentru detoxifierea de primavara

Actualizat la data de: 01 Martie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Odata cu sosirea primaverii, este momentul ca organismul sa fie curatat si detoxifiat, sa se optimizeze digestia si sa se inceapa o dieta care sa permita pierderea in greutate dar si cresterea nivelului de energie. Articolul prezinta modalitatile de baza prin care organismul va fi curatat, detoxifiat si hidratat pentru a va putea bucura de primavara. Curatarea Prima parte din detoxifierea naturala de primavara se va concentra pe operatiunea de curatare. In esenta, digestia este unul dintre procesele importante pentru sanatate si frumusete, prin urmare, o curatire bazata pe consum de fibre si de alimente nutritive, va oferi organismului posibilitatea de a se purifica. Procesul va avea o durata de cinci zile, de luni pana vineri, deoarece, de obicei, weekendurile sunt perioade mai dificile pentru schimbari nutritionale. In general, ar putea fi suficient sa consumati alimente cu indice glicemic scazut dar bogate in fibre, pentru a oferi senzatia de satietate si... [continuare]

Indicele de masa corporala - calcul si intepretare

Indicele de masa corporala - calcul si intepretare

Actualizat la data de: 12 Iulie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Indicele de masa corporala (IMC) sau indicele Quetelet este un numar care masoara normalitatea raportului dintre inaltimea si masa corporala a unei persoane. Sistemul cu rol de indicator al subponderalitatii, supraponderalitatii sau a obezitatii a fost dezvoltat intre anii 1830 si 1850 de matematicianul belgian Adolphe Quetelet, in timpul studierii stiintei numite fizica sociala. Astfel, indicele de masa corporala a ajuns sa fie folosit in medicina pentru masurarea cantitatii de grasime din corp si asocierea ei cu riscul dezvoltarii diverselor probleme de sanatate. Calculul indicelui de masa corporala Metoda de calcul a indicelui de masa corporala presupune utilizarea unei formule prin care greutatea, exprimata in kilograme, este impartita la patratul inaltimii exprimate in metri. De pilda, un adult care cantareste 70 de kilograme si masoara 1,75 m va avea un indice de masa corporala (IMC) de 22,9. Acest indice ofera informatii despre categoria de greutate in care... [continuare]

Tot ce trebuie sa stiti despre antioxidanti

Tot ce trebuie sa stiti despre antioxidanti

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Antioxidantii sunt o categorie de vitamine si ingrediente nutritive care ajuta organismul sa scape de actiunea nociva a radicalilor liberi, molecule care produc oxidarea celulelor si instalarea diverselor tipuri de cancer. Importanta antioxidantilor este acceptata in prezent pana si in randul expertilor in medicina cu viziuni conservatoare, fiind asumata de multe persoane in alegerile alimentare de zi cu zi. Rolul antioxidantilor in organism Un antioxidant este o molecula capabila sa inhibe oxidarea unei alte celule. Astfel, antioxidantii rup lantul reactiilor radicalilor liberi, sacrificandu-si electronii proprii pentru a hrani radicalii liberi. Din acest motiv, mai sunt considerati si donatori de electroni. De altfel, antioxidantii fac parte din mecanismul natural de protectie a celulelor organismului impotriva atacurilor speciilor reactive de oxigen. Corpul permite circularea unei varietati de nutrienti cu proprietati antioxidante si produce enzime... [continuare]

10 alimente cu un continut ridicat de magneziu

10 alimente cu un continut ridicat de magneziu

Actualizat la data de: 29 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele cu un continut ridicat de magneziu sunt o parte importanta a unei diete echilibrate. Acest mineral esential este necesar pentru mentinerea functionalitatii musculare si nervoase a organismului, intarirea sistemului imunitar, reglarea ritmului cardiac si consolidarea oaselor. Intrucat este implicat in peste 300 de reactii biochimice, deficienta de magneziu conduce la aparitia spasmelor musculare, bolilor cardiovasculare, diabetului, hipertensiunii arteriale, tulburarilor anxioase, migrenelor, osteoporozei si infarctului cerebral. Suplimentati sursele alimentare de magneziu, pentru o sanatate de fier, metinuta pe termen lung. Rolul magneziului in organism Putine persoane constientizeaza rolul central pe care magneziul il joaca pentru sanatate. Acesta este un element de baza pentru aproape toate functiile si tesuturile corporale, capacitatea de aparare a organismului, sanatatea cardiaca si protectia impotriva debutului diverselor tipuri de cancer... [continuare]

Cand devine fosforul periculos pentru sanatate

Cand devine fosforul periculos pentru sanatate

Actualizat la data de: 16 Iunie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fosforul este singurul mineral din organismul uman care se regaseste in cantitati mai mari in corp decat calciul. Un aport optim de fosfor are numeroase efecte benefice pentru sanatate, insa excesul si deficitul acestui mineral predispun deopotriva la imbolnavire. Cercetatorii sunt preocupati in special de continutul ridicat de fosfor anorganic (fosfatii) regasiti sub forma aditivilor alimentari utilizati la scara larga in industria alimentara. Studiile de specialitate confirma ca aceste motive de ingrijorare sunt justificate. Rolul fosforului in organism Fosforul este un mineral care constituie aproximativ 1% din totalul greutatii corporale a unei persoane, prezent in toate celulele corpului si regasit preponderent la nivelul oaselor si al dintilor. Principalul rol al fosforului este sa participe la formarea dentitiei si a sistemului osos. Mineralul mai contribuie si la procesul prin care organismul utilizeaza carbohidratii si grasimile. Fosforul are un... [continuare]

Informatii esentiale despre colesterol si valorile sale

Informatii esentiale despre colesterol si valorile sale

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Colesterolul este asociat in general cu sursele alimentare nesanatoase, al caror consum creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Insa acest alcool organic se regaseste in membrana celulara si in tesuturile organismului, fiind transportat in sange si necesar proceselor metabolice de la nivel celular. Valorile colesterolului sunt un bun indicator al starii de sanatate, de aceea monitorizarea lor este foarte importanta, mai ales la varste inaintate. Informatiile esentiale despre rolul colesterolului in organism si situatiile in care aceste devine periculos ajuta la o mai buna intelegere a modului in care functioneaza organismul si a factorilor de risc asociati cu excesul de lipide in sange. Rolul colesterolului in organism Colesterolul este un compus lipidic, sterol, regasit in compozitia membranelor celulare ale corpului uman. Cea mai mare proportie a sa este sintetizata de ficat (aproximativ 75%), iar restul provine din alimentele consumate... [continuare]

Necesarul de fibre in alimentatie

Necesarul de fibre in alimentatie

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fibrele sunt elemente de baza in alimentatia omului, cu rol esential in buna functionare a sistemului digestiv. Organismul nu poate digera fibrele alimentare, de aceea ele sunt eliminate cu rapiditate prin intestinul gros. Acesti nutrienti pot fi preluati din fructe, legume si cereale, iar aportul lor insuficient conduce la cresterea in greutate, debutul afectiunilor cardiace sau chiar la instalarea cancerului. O cantitate optima de fibre in dieta contribuie si la un mai bun control al greutatii corporale, intrucat participa la mentinerea starii de satietate o perioada mai lunga de timp. Rolul fibrelor in organism Principalul rol al fibrelor alimentare este acela al reglarii digestiei. Odata ce enzimele metabolizeaza nutrientii din hrana consumata, fibrele si toxinele se ataseaza de reziduurile alimentare si faciliteaza eliminarea materiilor fecale. Respectarea necesarului zilnic de fibre este o conditie de baza pentru sustinerea functiei digestive.... [continuare]

Fasolea alba. beneficii pentru sanatate

Fasolea alba. beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de fasole alba ofera multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogata in antioxidanti si contine cantitati importante de molibden implicat in procesul de detoxifiere. Fasolea alba este o sursa importanta de fibre si proteine si are un indice glicemic scazut. Aceasta produce inhibitori de alfa-amilaza care ajuta la reglarea depozitelor de grasime din organism dar contine si magneziu, un mineral esential pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. Ca si alte tipuri de fasole, fasolea alba este bogata in minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu si fier. Fierul este un supliment energetic natural si este foarte indicat in special femeilor, care femei manifesta deficit de fier, in special in timpul menstruatiei sau al sarcinii. Un alt avantaj al consumului de fasole alba il reprezinta numarul mic de calorii. O cana de fasole alba poate sa ofere peste 50% din cantitatea zilnica recomandata de fibre. Desi multe persoane... [continuare]

5 afectiuni grave care nu prezinta simptome

5 afectiuni grave care nu prezinta simptome

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista o serie de afectiuni in prezenta carora organismul nu manifesta semne de alarma sau simptome specifice, astfel incat medicii sunt nevoiti sa efectueze nenumarate teste si analize medicale pentru a stabili diagnosticul corect. Din moment ce diagnosticarea precoce prezinta, in majoritatea cazurilor, avantajul unor tratamente eficiente, afectiunile care trec neobservate, pun, de multe ori, viata pacientului in pericol. Din acest motiv, controlul medical regulat este esential in mentinerea unui organism sanatos. Tromboza venoasa profunda Afectiunea debuteaza prin formarea unui cheag de sange intr-o vena profunda a organismului, de regula, la nivelul membrelor inferioare sau pelvisului. Cheagul de sange poate inainta prin vene, blocand fluxul de sange catre plamani - afectiune cunoscuta sub denumirea de embolism pulmonar. Embolismul pulmonar este o afectiune serioasa, care poate provoca deteriorarea unor organe importante de la nivelul organismului, sau... [continuare]

Ingrediente naturale de ajutor ficatului

Ingrediente naturale de ajutor ficatului

Actualizat la data de: 14 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul este un organ extrem de important fiind responsabil pentru regularizarea metabolismului si purificarea sangelui. Ficatul joaca un rol cheie pentru sanatate in general. De aceea, detoxifierea sau curatarea lui periodica este extrem de importanta pentru mentinerea sanatatii la cote bune. Uleiul de masline si lamaia, doua ingrediente pe care oricine le are acasa pot fi adevarate remedii care contribuie la eliminarea toxinelor acumulate periodic in ficat. In acest sens, se poate amesteca intr-un pahar o lingura de ulei de masline si o lingura de suc de lamaie. Preparatul astfel obtinut se bea pe stomacul gol, inainte de a lua micul dejun, timp de o luna. Efectele se vor vedea atat in curatarea ficatului, cat si a tenului, pungile de sub ochi si cearcanele fiind estompate. Beneficiile uleiului de masline • Uleiul de masline normalizeaza secretia bilei, foarte importanta in digestie. • Curata ficatul si vezica biliara de toxine intr-o perioada scurta de... [continuare]

Pagina 3 din 32 (960 rezultate)