Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

rolul educatiei fizice pentru sanatate

Placerea, durerea si creierul: ingrediente naturale pentru sanatatea mintala

Placerea, durerea si creierul: ingrediente naturale pentru sanatatea mintala

Actualizat la data de: 08 Ianuarie 2025

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Ce este sanatatea mintala si cum poate fi influentata? Sanatatea mintala este un subiect vast si captivant, care depinde de numeroase variabile si experiente de viata. Dintre toate aceste elemente, placerea si durerea ocupa un loc special, chiar daca nu ne dam mereu seama de influenta lor profunda. Pentru a ne face o idee mai clara, putem compara creierul cu un tablou de comanda urias, dotat cu nenumarate butoane si comutatoare. De fiecare data cand traim o emotie sau o senzatie—fie ca este vorba despre o gustare delicioasa, o durere de dinti sacaitoare sau bucuria de a petrece timp cu persoanele apropiate—diferite „butoane” sunt actionate si influenteaza starea noastra emotionala si cognitiva. Haideti sa deschidem aceasta „cutie neagra” fascinanta numita creier si sa vedem cum placerea si durerea se impletesc in tesatura complexa a sanatatii noastre mintale. Durerea si sanatatea mintala Impactul durerii cronice Durerea, in special cea care persista pe... [continuare]

Beneficiile surprinzatoare ale rosiilor pentru sanatate

Beneficiile surprinzatoare ale rosiilor pentru sanatate

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Rosiile sunt originare din America de Sud si sunt cultivate pe continentul european de sute de ani, pentru gustul lor dulce, dar si pentru numeroasele beneficii pe care le aduc sanatatii. Aceste legume consumate atat in stare cruda, cat si prin preparare termica, pot fi de culoare rosie, galbena sau mov, toate soiurile furnizand nutrienti esentiali pentru organism. Interesul lumii medicale pentru efectele pozitive ale consumului de rosii se datoreaza in special continutului de licopen, un antioxidant care ajuta organismul sa combata actiunea distructiva a radicalilor liberi, care ataca celulele sanatoase si produc in cele din urma diverse forme de cancer. Rosiile mai sunt extrem de benefice in timpul verii, intrucat protejeaza pielea de agresiunile razelor ultraviolete. Proprietatile nutritive ale rosiilor O portie de rosie coapta si proaspata de aproximativ 150 de grame constituie o excelenta sursa de vitamina A, C, K, acid folic si potasiu. Aceste legume... [continuare]

Beneficiile fosforului pentru sanatate

Beneficiile fosforului pentru sanatate

Actualizat la data de: 18 Iulie 2019

Autor: SfatulMedicului

Rolul fosforului in organism Fosforul este un mineral de care organismul are nevoie pentru a realiza numeroase functii esentiale. Acesta este prezent in mod natural in alimente, dar prelucrarea produselor alimentare poate duce la adaugarea unor cantitati si mai mari de fosfor. Corpul uman foloseste fosforul pentru a mentine oasele puternice si sanatoase, dar si pentru a avea o dantura sanatoasa. De asemenea, fosforul ajuta organismul sa elimine deseurile si sa produca proteine speciale ce au rolul de a ajuta la repararea si dezvoltarea celulelor si tesuturilor. Cand este necesar aportul de fosfor? Printr-un aport adecvat de fosfor se contribuie la imbunatatirea unor functii organismului care implica: - sistemul nervos; - functia renala; - contractia musculara; - controlul functiei cardiace. Majoritatea oamenilor obtin suficient fosfor prin urmarea unei diete echilibrate. Cu toate acestea, persoanele cu anumite afectiuni de sanatate, precum cele renale sau diabetul, pot... [continuare]

Slabirea prin subalimentatie: 9 riscuri pentru sanatate

Slabirea prin subalimentatie: 9 riscuri pentru sanatate

Actualizat la data de: 13 Martie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pierderea in greutate este o provocare, iar unele persoane o pot aborda cu mult prea mare entuziasm. In loc de a urma un plan sanatos de pierdere in greutate, acestea prefera sa manance cat mai putin. Desi greutatea poate sa scada initial, inevitabil, la un moment dat numarul de kilograme va ramane constant, in ciuda faptului ca se acumuleaza destul de putine calorii. Consecintele unui regim alimentar insuficient O stare buna de sanatate este sustinuta de odihna corespunzatoare, nutritie si exercitii fizice. Unii oameni considera ca atata timp cat nu se infometeaza, lucrurile vor decurge normal. Chiar daca mananca, dar nu suficient, sanatatea acestora ar putea avea de suferit. Iata mai jos enumerate, 9 posibile riscuri intalnite in cazul persoanelor care nu se hranesc corespunzator: 1. Malnutritia - Este un deficit de substante nutritive corespunzatoare pentru sanatatea organismului; aceasta poate declansa infectii respiratorii, insuficienta renala, orbire, [continuare]

7 efecte negative pentru sanatate ale muncii excesive

7 efecte negative pentru sanatate ale muncii excesive

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca sunteti ultima persoana care paraseste biroul sau daca in mod constant lucrati ore suplimentare, ati putea observa beneficiile acestor ore suplimentare prin cresterile salariale, dar toate aceste ore in plus de munca, vor afecta sanatatea dvs. Un studiu recent a constatat ca cei care lucreaza peste program, care au un program de lucru de cel putin 11 ore pe zi, au un risc mai mare de a dezvolta depresie decat cei care lucreaza in medie 7-8 ore. La aceasta constatare se alatura dovezile in urma cercetarilor care demonstreaza ca unele probleme de sanatate rezultate in acest mod ar putea fi destul de serioase. Din fericire, weekendul ofera oricui ragazul de doua zile pentru a diminua stresul din timpul saptamanii. Iata mai jos cateva dintre modurile in care munca excesiva poate influenta sanatatea unei persoane, dar si cateva modalitati prin care timpul liber poate fi petrecut intr-un mod cat mai relaxant. Depresia Aceasta afectiune poate sa se... [continuare]

Sucul de cirese - riscuri si beneficii pentru sanatate

Sucul de cirese - riscuri si beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 06 Iunie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Oamenii de stiinta studiaza beneficiile sucului de cirese, deoarece pe langa faptul ca este bogat in antioxidanti, acesta ar putea avea efecte pozitive pentru tratarea insomniei si este posibil sa contribuie la scaderea nivelului de colesterol. Pe langa beneficiile pentru diminuarea durerii musculare si efectele sale inflamatorii, consumul sucului de cirese prespune si o serie de riscuri precum cresterea in greutate si cresterea nivelului trigliceridelor, daca nu este consumat corespunzator. Riscuri - Cresterea in greutate - Nici un studiu cu subiecti umani nu a demonstrat legatura dintre consumul de suc de cirese si pierderea in greutate, dimpotriva, se pare ca sucul de cirese determina cresterea in greutate. Consumul a 30 de grame de suc concentrat de cirese amestecat cu o ceasca de apa contine 110 calorii. Daca ati baut doua pahare pe zi fara sa renuntati la nimic altceva din dieta dvs. normala ati putea castiga aproximativ jumatate de kilogram la... [continuare]

Dieta pentru sanatatea creierului

Dieta pentru sanatatea creierului

Actualizat la data de: 14 Iunie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In urma cercetarilor, specialistii au reusit sa formuleze o dieta potrivita pentru stimularea memoriei si prevenirea bolii Alzheimer. Dieta este importanta in mod special pentru preventia afectiunii Alzheimer, dar nu este indicata doar pentru persoanele in varsta ci si pentru cei tineri. Informatiile de mai jos sunt utile pentru oamenii cu varsta de 20,30 si 40 de ani care doresc sa stie ce alimente si bauturi trebuie sa consume pentru a-si pastra creierul sanatos. Regulile pentru un regim alimentar sanatos Exista doua reguli care stau la baza unui regim alimentar sanatos pentru creier. Prima este pe masura ce burta creste, creierul tinde sa se micsoreze. Cercetarile au demonstrat existenta unei corelatii directe intre obezitate si micsorarea hipocampusului - o parte a creierului responsabila cu memoria si reamintirea. Este vital sa limitati cantitatea de alimente pe care o consumati si sa faceti cat mai multe exercitii fizice. A doua regula a unei [continuare]

Sfaturi pentru sanatatea cardiovasculara

Sfaturi pentru sanatatea cardiovasculara

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Chiar daca un stil de viata sanatos nu va elimina complet riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare, acesta poate diminua posibilitatea aparitiei afectiunilor inimii. Daca va mentineti in forma prin activitate fizica si alimentatie sanatoasa, probabilitatea declansarii conditiilor cardiovasculare va fi mai scazuta prin reducerea nivelului de colesterol rau (LDL), dar si prin micsorarea riscului manifestarii diabetului sau a obezitatii. Iata cateva sfaturi pentru mentinerea sanatatii cardiovasculare. Consumati mai putine grasimi Unele dintre grasimile consumate cresc susceptibilitatea dezvoltarii bolilor de inima. Aceste grasimi se gasesc de obicei in produsele alimentare care provin de la animale, cum ar fi carnea, laptele, branza si untul. Acestea pot fi depistate si in uleiuri de palmier si nuca de cocos. Mancati cat mai putine astfel de alimente. Renuntati la fumat Introduceti in dieta jumatate de ceasca de seminte de floarea soarelui si o ceasca de... [continuare]

Menta are efecte uimitoare pentru sanatate

Menta are efecte uimitoare pentru sanatate

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cand oamenii aud de menta, bomboanele sau inghetatata sunt primele lucruri la care se gandesc. Dar stiati ca frunzele de menta au fost utilizate de mii de ani ca medicamente pentru tratarea unei game largi de probleme intestinale. Uleiul extras din planta de menta contine o serie de compusi chimici benefici. Dintre acesti compusi, cel mai important este mentolul. Iata mai jos si alte efecte pozitive ale mentei, asupra sanatatii. Beneficiile pe care le ofera menta pentru sanatate Studiile au aratat ca uleiul de menta este destul de eficient in ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil, manifestari ce includ crampe, dureri abdominale, balonare, constipatie si diaree. Potrivit statisticilor, sindromul de colon iritabil afecteaza 5-20% din populatia lumii. Oamenii de stiinta explica faptul ca mentolul blocheaza canalele de calciu, fapt ce ajuta la relaxarea muschilor netezi ai peretilor intestinali. Mai nou, medicii sustin ca suplimentele cu ulei... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale laptelui de capra

Beneficiile pentru sanatate ale laptelui de capra

Actualizat la data de: 08 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In timp ce laptele de vaca ramane cel mai consumat tip de lapte, in fiecare zi, este interesant de observat faptul ca acesta poate fi, de asemenea, motivul pentru care multi oameni experimenteaza flatulenta, balonare si alte forme de indigestie. Atunci cand vacilor din ferme le sunt administrate hormoni de crestere, antibiotice, furaje modificate genetic, vaccinuri si sunt expuse la substante toxice, nu este de mirare ca multi oameni au probleme gastrointestinale sau alte conditii medicale. Laptele de capra este o alternativa mult mai sanatoasa, mai ales atunci cand este proaspat si organic. Caprele produc, pe plan mondial, aproximativ 2% din totalul de lapte si este interesant faptul ca cea mai mare parte a persoanelor care consuma lapte de capra au o incidenta mai mica de alergii si probleme digestive. Motive pentru care ar trebui sa consumati lapte de capra Laptele de capra ofera o mare varietate de beneficii pentru sanatate, cu foarte putine efecte secundare... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale migdalelor

Beneficiile pentru sanatate ale migdalelor

Actualizat la data de: 11 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Migdalele se pot numara printre alimentele preferate pe care le consumati in mod constant sau le puteti manca doar ocazional. Pe langa faptul ca sunt delicioase, migdalele ofera multiple beneficii sanatatii. Acestea sunt o sursa excelenta de nutrienti sanatosi cum ar fi acizii grasi esentiali, fibre, vitamina E, magneziu, proteine, cupru, potasiu, mangan, calciu, fosfor, fier, vitamine din grupul B, riboflavina, biotina, zinc. In plus, o portie de migdale contine aceeasi cantiate de antioxidanti ca o portie de broccoli. Rolul migdalelor in mentinerea sanatatii Printre calitatile pe care migdalele le ofera sanatatii se numara: - infrumusetarea pielii - daca in rutina de ingrijire a pielii introduceti masajul pielii cu ulei sau lapte de migdale, pielea dvs. va deveni mai moale, mai supla si mai frumoasa. Pentru ca laptele de migdale are proprietati antioxidante, va incetini procesul imbatranirii pielii si va ajuta la intinerirea pielii. - cresterea... [continuare]

5 ponturi vitale pentru sanatatea cardiaca a femeilor

5 ponturi vitale pentru sanatatea cardiaca a femeilor

Actualizat la data de: 10 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sanatatea cardiaca ar trebui sa fie preocuparea principala a femeilor, cata vreme bolile de inima ocupa primul loc in lista cauzelor de deces in randul reprezentantelor sexului frumos. Cu toate ca problemele de sanatate cardiaca sunt asociate in general cu pacientii de sex masculin, mai multe femei isi pierd viata anual din pricina afectiunilor cardiovasculare, decat barbati. Cunoasterea temeinica a simptomelor bolilor cardiace specifice femeilor si a riscurilor implicate ajuta la prevenirea, depistarea timpurie si tratarea afectiunilor de la acest nivel. Informatii esentiale despre bolile cardiace la femei Cea mai ingrijoratoare statistica din ultimii ani arata ca femeile de varste tot mai tinere prezinta un risc crescut de dezvoltare a afectiunilor cardiovasculare, in special din pricina modului de viata transformat de era tehnologiei, a alimentatiei dezechilibrate si a stresului cronic. Prin urmare, femeile de toate varstele ar trebui sa detina informatiile... [continuare]

Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate

Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 21 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bananele verzi sunt mai putin apreciate pentru gustul lor decat bananele bine coapte, insa sunt mai eficiente in cresterea ratei metabolice si in arderea grasimilor. Informatiile lor nutritionale releva un complex de vitamine, minerale si fibre cu beneficii unice pentru organism. Comparativ cu bananele coapte, cele vezi contin o cantitate mai mica de zahar. Pot fi consumate in stare cruda, preparate termic sau sub forma de faina, ca alternativa alimentara pentru persoanele care sufera de intoleranta la gluten. Informatii nutritionale Informatiile nutritionale pentru 100 grame de banane verzi in stare proaspata sunt urmatoarele Calorii 89 kcal; Apa 75 grame; Proteine 1 gram; Grasimi totale 0,3 grame; Carbohidrati 23 grame; Fibre alimentare 3 grame; Zaharuri 12 grame; Calciu 5 miligrame; Fier 0,3 miligrame; Magneziu 27 miligrame; Fosfor 22 miligrame; Potasiu 350 miligrame; Sodiu 1 miligram; Zinc 0,2... [continuare]

Avantajele pentru sanatate ale semintelor de chia

Avantajele pentru sanatate ale semintelor de chia

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Semintele de chia au devenit extrem de populare in ceea ce priveste sanatatea corpului. Ele sunt foarte usor de digerat, atunci cand sunt pregatite in mod corespunzator si reprezinta un ingredient foarte versatil pe care il puteti adauga cu usurinta la diverse retete pe care le preparati. Semintele de chia sunt dense in nutrienti ce ajuta la stimularea energiei. Nu numai acest lucru este de luat in seama, dar unele studii recente au descoperit ca beneficiile semintelor de chia sunt chiar mai mari decat ne putem imagina. Mai nou, chia a fost asociata cu vindecarea diabetului. Beneficiile semintelor de chia Initial crescute in Mexic, semintele au fost foarte apreciate pentru proprietatile lor medicinale si datorita valorilor nutritive. Motivul pentru care semintele de chia sunt atat de benefice este faptul ca sunt bogate in fibre, grasimi omega-3, proteine, vitamine si minerale, cum ar fi: - Fibre dietetice - 11g – 42% din valoarea recomandata in fiecare... [continuare]

Patru vitamine esentiale pentru sanatatea pielii

Patru vitamine esentiale pentru sanatatea pielii

Actualizat la data de: 12 Ianuarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ingrijirea pielii ar trebui sa fie o parte esentiala a unui stil de viata sanatos. Nu degeaba este cel mai mare organ al corpului nostru. Primul lucru pe care ti-l transmit profesionistii in domeniul medical este sa te feresti de o expunere prelungita la razele ultraviolete si sa folosesti crema solara de fiecare data cand mergi la plaja – si nu numai. Dar soarele nu este intotdeauna daunator. O expunere de 10-15 minute in fiecare zi la razele solare ajuta organismul sa produca vitamina D, un component esential pentru sanatatea pielii tale, alaturi de vitaminele C, E si K. Evitarea carentelor vitaminice va asigura pielii tale un aspect revitalizant si sanatos, care se traduce printr-o reducere a petelor intunecate, iritatiilor, ridurilor, pielii uscate sau aspre. Vitamina D Aceasta vitamina este produsa in principal atunci cand razele solare sunt absorbite de piele. Cel care catalizeaza acest proces este colesterolul. Vitamina D este mai apoi preluata de ficat... [continuare]

Care sunt cele mai potrivite tipuri de exercitii fizice pentru cardiaci?

Care sunt cele mai potrivite tipuri de exercitii fizice pentru cardiaci?

Actualizat la data de: 14 August 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Miscarea in cazul persoanelor care sufera de boli de inima este deosebit de importanta - intareste muschiul inimii si diminueaza riscul aparitiei durerilor toracice sau a altor simptome. De asemenea, exercitiile fizice ajuta la scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului, reduc stresul si depresia si ajuta la scaderea in greutate. Inainte de a incepe un program regulat de exercitii fizice este foarte important ca pacientul sa discute cu medicul curant despre cele mai potrivite miscari pe care sa le abordeze, dar si despre durata si intensitatea exercitiilor. Recomandari inainte de inceperea exercitiilor Incepe incet - primele grupe de exercitii nu trebuie sa dureze mai mult de 5 minute. Organismul trebuie sa se adapteze usor, usor noilor activitati fizice, intrucat inima este intens solicitata in timpul acestora. Fa incalzirea - intotdeauna fa cateva exercitii usoare de incalzire a muschilor si de pregatire a inimii pentru efort. Odihneste-te - fa pauze daca... [continuare]

Care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea inimii?

Care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea inimii?

Actualizat la data de: 12 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bolile cardiovasculare raman in continuare criminalul numarul unu in Romania. Se estimeaza ca bolile de inima vor ramane principala cauza de deces in urmatorii ani. Specialistii recomanda 16 alimente care, atunci cand sunt consumate ca parte a unei diete echilibrate, ar putea ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Alimente care pot imbunatati sanatatea inimii Exista numeroase lucruri care pot fi facute si respectate pentru protejarea sistemului cardiovascular. In primul rand, este recomandat un control de specialitate anual la medic, exercitiile fizice cel putin 30 de minute pe zi, renuntarea la fumat si reducerea nivelului de stres de zi cu zi. Una dintre cele mai simple schimbari in stilul de viata care are un efect pozitiv esential asupra sanatatii inimii este alegerea unor alimente care pot fi introduse in dieta zilnica. 1. Sparanghelul Sparanghelul este o sursa naturala de folat, care ajuta la prevenirea formarii unui aminoacid numit homocisteina in... [continuare]

Consumul redus de fibre - 6 riscuri pentru sanatate

Consumul redus de fibre - 6 riscuri pentru sanatate

Actualizat la data de: 22 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Fibrele si beneficiile lor Fibrele sunt o parte esentiala a oricarei diete. Este important sa se consume in fiecare zi fibre, pentru mentinerea starii de vitalitate si a nivelului crescut de energie. Consumul redus de fibre si riscurile pentru sanatate Din pacate majoritatea oamenilor nu consuma atatea fibre cat recomanda specialistii: 20-25 grame pe zi. Desi fibrele pot fi adaugate la orice dieta prin suplimentele de vitamine, cel mai bine este sa fie obtinute prin consumul de alimente sanatoase: fructe, legume si cereale integrale. Iata cateva riscuri pentru sanatate care pot fi intalnite in urma consumului redus de fibre: Constipatie Chiar daca dietele cu un nivel scazut de fibre nu sunt singura cauza a constipatiei, aceasta este o cauza principala care poate fi usor corectata. Disfunctiile la nivelul sistemului digestiv determina aparitia respiratiei urat mirositoare, lentoare si stare de somnolenta, nivelul de energie scade, apar crampele si starea generala... [continuare]

Postul negru - beneficii pentru sanatate

Postul negru - beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Postul este o perioada de abstinenta la toate produsele alimentare daca este vorba de postul negru sau doar la anumite alimente daca este vorba de postul obsinuit. Fluidele pot fi consumate in cantitati normale pentru a satisface setea si alte cerinte fiziologice. Cand organismul este privat de alimente va avea loc o curatare sistemica a acestuia, cu exceptia tesuturilor vitale. Infometarea va interveni doar atunci cand organismul va fi nevoit sa foloseasca tesut vital pentru a supravietui. Desi proteinele sunt consumate destul de rapid in timpul postului, o persoana poate supravietui peste 40 de zile cu apa fara sa sufere vreun deficit de vitamine, minerale sau acizi grasi. In procesul de descompunere a celulelor nesanatoase sunt utilizate si conservate toate substantele esentiale din organism, intr-o maniera incredibila. Teama legata de diminuarea fibrelor musculare ca urmare a catabolismului proteinelor este nejustificata. Chiar si in... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale gutuilor

Beneficiile pentru sanatate ale gutuilor

Actualizat la data de: 15 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Efectele pozitive ale gutuilor asupra sanatatii sunt mai putin cunoscute. Aceasta influenteaza in mod pozitiv functia ficatului, sistemul digestiv si ajuta la ameliorarea bolilor aparatului respirator. Intr-un singur fruct exista un depozit impresionant de vitamine (A, B, C, PP), saruri minerale, carbohidrati si fibre. Beneficii Iata care sunt unele dintre beneficiile consumului de gutui pentru sanatate: - sucul proaspat de gutui ajuta la tratarea insuficientei pancreatice. In acest scop se va bea o jumatate de pahar de suc de gutui, de trei ori pe zi. - conform studiilor, coaja de gutui contine substante antivirale care inhiba dezvoltarea de microorganisme care declanseaza hepatita A, B si C. Pentru stimularea functiei hepatice se recomanda o cura de o luna cu nectar proaspat de gutui. - gutuia imbunatateste digestia si amelioreaza diareea, hemoragiile uterine si [continuare]

Alimentele organice mai bune pentru sanatate

Alimentele organice mai bune pentru sanatate

Actualizat la data de: 22 August 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele organice pot imbunatati starea de sanatate a unei persoane. Consumul de alimente cultivate ecologic este o modalitate excelenta de a reduce expunerea la contaminantii frecvent intalniti in produsele alimentare care au fost cultivate prin utilizarea practicilor agricole conventionale. Acesti contaminanti pot include, nu doar pesticidele (considerate a fi potentiali agenti cauzatori de cancer) dar si metale grele (plumb, mercur), solventi (toluen si benzen). Minimizarea expunerii la acestor potentiale toxine aduce beneficii importante pentru sanatatea oricarei persoane. Metalele grele pot deteriora functiile nervilor si pot declansa aparitia unor boli, cum ar fi scleroza multipla. De asemenea ar putea sa interefere cu productia hemoglobinei, crescand riscul aparitiei anemiei. Solventii pot deteriora functia celulelor albe din sange si ar putea reduce capacitatea sistemului imunitar de a rezista la infectii. In plus fata de... [continuare]

Broccoli ofera multe beneficii pentru sanatate

Broccoli ofera multe beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Unii oameni iubesc broccoli, iar altii il urasc, dar nimeni nu poate nega faptul ca broccoli este un produs alimentar extrem de bogat in substante nutritive esentiale pentru functionarea intregului organism. In continuare, puteti descoperi cateva dintre beneficiile pentru sanatate ale acestei legume din familia cruciferelor. Efectele pozitive ale broccoli asupra sanatatii Iata cateva dintre calitatile si beneficiile pe care le ofera broccoli pentru sanatatea organismului uman - Previne cancerul. Broccoli contine glucorafanin, un compus chimic pe care organismul il prelucreaza sub forma unor compusi anti-cancer numiti sulforafani. Aceasta substanta curata organismul de H.pylory, o bacterie care este cunoscuta pentru cresterea semnificativa a riscului aparitiei de cancer gastric. In plus, broccoli contine si un antioxidant numit idol-3-carbinol. Acest compus are puternice capacitati anti-cancer. Printre tipurile de cancer pe care acesta le poate impiedica sa se... [continuare]

Cele mai benefice si cele mai nocive sucuri pentru sanatate

Cele mai benefice si cele mai nocive sucuri pentru sanatate

Actualizat la data de: 09 Mai 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sucurile din fructe si legume fac parte dintr-o alimentatie echilibrata, care asigura starea de sanatate si vigoare a organismului. Ele participa activ la regenerarea celulara, detoxifiere si tratarea a numeroase afectiuni, fiind recomandate de medicii nutritionisti intr-un regim de viata sanatos. Chiar si asa, exista sucuri benefice sanatatii prin ingredientele pe care le contin si sucuri nocive, care nu sunt altceva decat lichide care furnizeaza zaharuri in exces si aproape deloc nutrienti esentiali. Topul celor mai sanatoase sucuri Sucurile naturale din fructe si legume sunt gustoase, hranitoare si bogate in vitamine, minerale si fitonutrienti, mai exact compusi naturali bioactivi care interactioneaza pozitiv cu fibrele alimentare si alte substante preluate din hrana. Specialistii in nutritie de la Universitatea din California (Los Angeles) au intocmit si un top al celor mai sanatoase sucuri, primele 5 pozitii fiind ocupate de: - sucul de rodii - sucul... [continuare]

De ce este micul dejun atat de important pentru sanatate si silueta

De ce este micul dejun atat de important pentru sanatate si silueta

Actualizat la data de: 30 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Micul dejun este numit, pe buna dreptate, cea mai importanta masa a zilei. Organismul are nevoie de nutrienti pentru a functiona in mod corect si pentru a se mentine in forma, iar privarea acestuia de hrana la inceputul zilei inseamna inducerea unor disfunctionalitati la nivel organic. Sanatatea si silueta au nevoie de un mic dejun echilibrat si nutritiv. Senzatia de foame care apare la jumatatea zilei, in lipsa mesei de dimineata, conduce intotdeauna la excese alimentare si la ingrasare. Kilogramele in plus si alti factori implicati in privarea organismului de micul dejun aduc prejudicii importante starii de sanatate in general. Consecintele renuntarii la micul dejun Oamenii de stiinta au descoperit, in cadrul cercetarilor efectuate de-a lungul timpului, ca renuntarea la micul dejun este asociata cu numeroase riscuri pentru sanatate, de la hipertensiunea arteriala, pana la obezitate si nivel ridicat de colesterol in sange. Interesant este faptul ca... [continuare]

3 condimente de sarbatori cu beneficii pentru sanatate

3 condimente de sarbatori cu beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 23 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Condimentele utilizate in preparatele de sarbatori dau savoare festinului de Craciun si Revelion. Insa nu doar aroma lor care aminteste de zilele festive le face sa fie speciale, ci si numeroasele beneficii pe care le aduc sanatatii. Utilizati cat mai des urmatoarele condimente specifice preparatelor din sezonul rece, pentru feluri de mancare aromate si sanatoase in acelasi timp. Scortisoara Scortisoara este consumata in mod special pe timpul iernii, parfumul sau unic amintind de sarbatori. Introdus in bauturi calde, specialitati cu alcool, deserturi sau chiar preparate cu carne si sosuri, acest condiment special creste temperatura interna a corpului, faciliteaza digestia si amelioreaza congestia nazala. Cele mai importante beneficii ale scortisoarei sunt: - Reglarea nivelului glicemiei in sange. Condimentul are un efect similar asupra indicelui glicemic, precum anumite medicamente prescrise in tratarea diabetului de tip II. Totodata, scortisoara... [continuare]

Beneficiile pentru sanatatea generala a consumului de merisoare

Beneficiile pentru sanatatea generala a consumului de merisoare

Actualizat la data de: 22 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Merisoarele sunt unele dintre fructele cu foarte multe beneficii nutritionale si de sanatate. In ziua de azi, merisoarele sunt folosite ca o gustare sanatoasa seara, din care se poate face suc, se pot amesteca cu bauturi alcoolice ori pur si simplu se utilizeaza ca un sos ce poate fi pus peste un desert. Cu toate acestea, merisoarele au mult mai multe beneficii decat cele prezentate. Merisoarele sunt centrul multor fitonutrienti de protectie si al compusilor de a preveni diverse boli, pentru ca actioneaza ca un antioxidant. De asemenea, este o sursa bogata de vitamine, cum ar fi vitamina A, vitamina C. Pe langa acestea, merisoarele mai sunt bogate in calciu, sodiu, fosfor, beta-caroten si fibre, astfel ca se dovedesc a fi niste fructe foarte sanatoase pentru corp. Merisoarele, chiar si uscate, sunt sanatoase pentru organism. Merisoarele, sursa importanta de vitamina C, fibre si vitamina E a. Vitamina C – este un antioxidant natural puternic, capabil de... [continuare]

Pagina 4 din 34 (1000 rezultate)