regim alimentar post operator la intestinul subtire
Semne care arata existenta problemelor cu fierea
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Prezenta unei dureri de intensitate crescuta in partea dreapta, sub coaste, este posibil sa fie primul simptom ce indica o problema la bila, popular numita si fiere. Vezicula biliara sau colecistul are forma unei pere, este legata de ficat si are rolul de a colecta secretia bilei pe care o va elibera la nivelul intestinului subtire in procesul de digestie. Factori de risc Principalii factori de risc sunt: - obezitatea - diabetul zaharat - colesterolul marit - ereditatea - constipatia - consumul de alcool - dietele neechilibrate - anumite boli inflamatorii intestinale - colonul iritabil. Simptome Simptomele unei probleme ale veziculei biliare Afectiunile veziculei biliare au simptome similare. Acestea includ: -Durerea: apare de obicei in sectiunea mijlocie spre dreapta sus a abdomenului. -Greata sau varsaturi: Boala cronica a vezicii biliare poate provoca probleme digestive, cum ar fi refluxul acid si gazele. -Febra sau frisoane: aceasta poate indica o... [continuare]
Pancreatita acuta – posibile manifestari atipice
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Ce reprezinta pancreatita acuta? Pancreatita acuta reprezinta o afectiune de natura inflamatorie a pancreasului care se poate extinde si la nivelul tesuturilor care il inconjoara. La nivelul acinilor pancreatici se sintetizeaza enzime sub forma inactiva, tripsinogen, chimotripsinogen si procarboxipeptidaza. Aceste proteaze pancreatice sunt colectate in canalul pancreatic principal si ajung in lumenul intestinului subtire unde vor contribui la procesul de digestie al alimentelor ingerate. Distructia tesutului pancreatic prin inflamatie sau alte leziuni conduce la eliberarea in cantitate mare a acestor enzime avand drept consecinta si autodigestia pancreasului. Evolutia unei pancreatite poate fi severa si poate avea complicatii importante. Clasificare Leziunile pancreatice se pot instala in mod brusc, sau pot avea o evolutie cronica, trenanta. Prima situatie include pancreatita acuta , cu un tablou clinic dominat de durere greu de suportat pentru pacient, care necesita... [continuare]
Chirurgia bariatrica - chirurgia obezitatii
Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Ce este chirurgia bariatrica Chirurgia bariatrica implica procedurile chirurgicale prin intermediul carora se poate pierde in greutate sau procedura de by-pass la nivelul stomacului sau intestinului subtire. Cu ajutorul acesteia oamenii care sunt supraponderali pot sa slabeasca in mod semnificativ si permanent. Prin by-passul gastric si a altor interventii chirurgicale, se vor face modificari la nivelul sistemului digestiv in scopul diminuarii numarului de kilograme prin limitarea cantitatii de alimente ingerate sau prin reducerea absorbtiei de substante nutritive, ori ambele situatii. By-passul gastric si alte interventii de pierdere in greutate vor fi efectuate atunci cand dieta si exercitiile fizice nu au functionat sau cand persoana in cauza are probleme grave de sanatate din cauza greutatii. Procedurile bariatrice determina scadere ponderala prin restrictionarea cantitatii de alimente ce pot fi gazduite de stomac, producand malabsorbtia nutrientilor sau printr-o... [continuare]
Diareea la copii - sfaturi dietetice
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Diareea la copii este greu de definit, specialistii considerand-o, de fapt, cresterea numarului obisnuit de scaune pentru copilul respectiv si reducerea consistentei acestora prin cresterea continutului apos. Etiologia ei este plurifactoriala, incluzand atat cauze infectioase (microbiene, virale, parazitare), cat si neinfectioase (diete necorespunzatoare, tratament antibiotic prelungit). Diareea poate fi agravata prin regim alimentar necorespunzator, insa prin regim adecvat poate fi si ameliorata. Recomandarile specialistilor Printre sfaturile utile adresate de catre specialisti parintilor, se numara: Mentinerea alimentatiei normale Mentinerea unei diete cat mai normale, continand alimentele de baza, cu care copilul e deja obisnuit. Daca in trecut medicii recomandau instituirea unei diete hidrosaline, care avea drept scop punerea in repaus a tubului digestiv, insa cu asigurarea aportului de apa si electroliti, studiile clinice recente au demonstrat ca... [continuare]
Ocluzia intestinala
Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Generalitati Ocluzia intestinala este blocarea partiala sau completa a intestinului care impiedica propulsarea continutului acestuia. Blocarea poate avea loc atat in intestinul subtire, cat si in cel gros (colon). Intr-o astfel de situatie, miscarile intestinale dispar, tranzitul pentru materii fecale si gaze este intrerupt, iar pacientul poate percepe durere la nivelul stomacului si inflamatie. In cazurile severe, obstructia poate intrerupe alimentarea cu sange a intestinului, acest proces fiind numit intestin ischemic sau strangulatie intestinala si necesita tratament de urgenta. Obstructia intestinului poate fi partiala sau totala, insa mai exista si obstructiile dinamice sau functionale , care sunt datorate unor tulburari la nivelul peretelui intestinal datorate unor boli neurologice, tratamente medicamentoase, malnutritie. Intre acestea amintim infectiile, interventiile chirurgicale de la nivel abdominal sau pelvin, diabetul, dezechilibrele hidroelectrolitice, hipotiroidia,... [continuare]
Ulcerul - o boala agravata de stres si de stilul de viata nesanatos
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Tot mai multe afectiuni sunt provocate sau agravate de alimentatia haotica, de stres, lipsa de somn si de abuzul de medicamente, tutun sau alcool. Printre ele se numara ulcerul gastric si ulcerul duodenal, doua boli cronice caracterizate prin aparitia unor eroziuni sau ulceratii la nivelul mucoasei stomacului, respectiv duodenului - primul segment al intestinului subtire. Cauzele ulcerului Specialistii atrag atentia ca alimentele "imbogatite" cu E-uri provoaca tot mai multe gastrite, a caror evolutie se poate indrepta spre ulcer, daca pacientii nu iau nicio masura de corectare a stilului de viata. Indiferent de tipul de ulcer, boala debuteaza prin inflamarea mucoasei gastrice sau duodenale, sub actiunea acidului gastric si enzimelor gastrice secretate in exces. Hiperaciditatea care duce in final la declansarea ulcerului poate fi cauzata de mai multi factori: - Infectia cu Helicobater pylori, responsabila pentru aproximativ 50% din cazuri; - abuzul de... [continuare]
Cauzele si tratamentul perforatiilor gastrointestinale
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati Tractul digestiv este alcatuit din esofag, stomac, intestin subtire si intestin gros, structuri cu perete propriu, ce se afla in continuitate si al caror rol este sa asigure digestia alimentelor si procesarea acestora prin intermediul secretiilor digestive, absorbtia nutrientilor si a apei, precum si fermentarea resturilor nedigerate si eliminarea acestora. In momentul in care continuitatea unui perete este intrerupta prin ceea ce numim perforatie, secretiile digestive, impreuna cu enzimele, produsii si microorganismele din acestea, patrund la nivelul cavitatii toraco-abdominale. Recunoasterea acestei complicatii este importanta si imperioasa, deoarece in absenta tratamentului medico-chirurgical de urgenta, perfofratia poate cauza sechele importante sau chiar cauza decesul. Ce sunt perforatiile gastrointestinale? Perforatiile gastrointestinale sunt reprezentate de orificii (sau gauri) formate in peretele tractului gastrointestinal, aparute in general ca o... [continuare]
Diverticulita colonica - cauze, simptome, tratament
Dr. Paul Dragomir
Medic Primar Gastroenterologie
Diverticuloza si diverticulita Se estimeaza ca 50% din persoanele in varsta de peste 50 ani sufera de diverticuloza, iar la varsta de 80 ani procentul creste la 65%. Diverticulii reprezinta o serie de “pungi” care se formeaza in afara peretelui colonic, acolo unde acesta are un tonus muscular mai scazut. Ei pot sa apara, insa, de-a lungul intregului tract digestive, in esofag, stomac, intesin subtire si colon, dar sunt mult mai frecvent intilniti la nivel colonic. Exista si forme particulare de diverticuli, cum ar fi diverticulul Zenker (in esofag) sau diverticulul Meckel (mai frecvent localizat in intestinul subtire). Prezenta mai multor diverticuli este denumita diverticuloza, sau boala diverticulara. Daca acestia se inflameaza, boala este denumita diverticulita. Cauzele diverticulitei colonice Diverticulii colonici se formeaza in special la nivelul colonului sigmoid si mult mai rar in cec si colonul ascendent. Constipatia, indiferent de cauza, este un... [continuare]
Gastropareza diabetica - gestionata cu succes prin modificari dietetice
Autor: SfatulMedicului
Ce este gastropareza? Gastropareza, numita si golirea gastrica intarziata, este o tulburare in care stomacul isi goleste continutul intr-o durata anormal de lunga de timp. Altfel spus, gastropareza este o afectiune care afecteaza miscarea alimentelor de la stomac la intestinul subtire. In timpul digestiei, contractiile stomacului ajuta la maruntirea bolului alimentar si la transportul acestuia, partial digerat din stomac in intestinul subtire. Aici au loc digestii suplimentare, in prezenta sucului pancreatic si biliar, iar mai apoi absorbtia nutrientilor . La persoanele cu gastropareza, toate aceste fenomene fiziologice sunt perturbate. Aceasta afectiune apare adesea la persoanele cu diabet de tip 1 sau diabet de tip 2. Cum se manifesta ? Gastropareza se manifesta atunci cand nervii care inerveaza stomacul sunt deteriorati sau nu mai functioneaza. Nervul vag controleaza miscarea alimentelor prin tractul digestiv. Daca nervul vag este afectat, muschii stomacului si ai... [continuare]
Boala celiaca sau intoleranta la gluten
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este boala celiaca Boala celiaca este o afectiune autoimuna inflamatorie a intestinului subtire, care poate prezenta si manifestari sistemice dintre cele mai diverse. Apare la persoanele susceptibile genetic, aproximativ 1% din populatia Europei si a Statelor Unite, ca urmare a raspunsului adaptativ aberant al sistemului imunitar impotriva glutenului din cereale. Factorii participanti la declansarea bolii sunt: bagajul genetic, sistemul imunitar si glutenul. La persoanele cu boala celiaca, ingestia de gluten duce la aparitia enteropatiei, cu afectarea mucoasei si, consecutiv, absorbtia anormala a nutrientilor. Manifestari clinice Boala celiaca prezinta caracteristici deosebite in comparatie cu alte tulburari autoimune, inclusiv recuperarea completa a afectarii mucoasei, precum si reversibilitatea progresiei sale odata cu evitarea total a glutenului. Desi boala celiaca a fost initial interpretata ca o afectiune pediatrica, diagnosticul se stabileste cu frecventa crescuta si... [continuare]
Dereglarile gastrointestinale
Dr. Vladescu Ana
Medic Rezident Gastroenterologie
Ce sunt dereglarile gastrointestinale Dereglarile gastrointestinale sunt tulburarile care afecteaza unul dintre organele care formeaza tractul gastrointestinal (cavitatea bucala, faringe, esofag, stomac, intestin subtire gros si canalul anal) sau unul dintre organele parenchimatoase (ficat, pancreas si vezica biliara). Tulburarile gastrointestinale au rasunet important in ceea ce priveste calitatea vietii in cazul a peste 40% din populatia globului. Balonarea, greata, varsaturile, constipatia, diareea si durerile abdominale, sunt cele mai des intalnite simptome prin care se manifesta acestea, care netratate ajung sa influenteze puternic starea generala a pacientilor. Cum se manifesta Aceste perturbari ale tractului digestiv se manifesta printr-o varietate de simptome generale nespecifice, precum: stare generala alterata, insotita de fatigabilitate, astenie, somnolenta diurna, lipsa apetitului sau apetit accentuat, scaderea in greutate, par subtire, friabil ten palid, piele... [continuare]
Masa corporala ideala
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Greutatea ideala este masa corporala pe care un individ o poate dobandi printr-un regim alimentar sanatos, activitate fizica regulata, managementul adecvat al stresului si oprirea fumatului. Schimbarile stilului de viata pot duce la o greutate lipsita de riscuri pe sanatate pentru orice persoana. De ce este importanta greutatea ideala? Masa corporala este una din componentele care definesc starea de sanatate a fiecarei persoane. O persoana care are o greutate ideala se simte mai bine, are mai multa energie si isi reduce riscul de a dezvolta boli asociate cu obezitatea (de exemplu apneea de somn, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, atac vascular cerebral sau afectiuni ale arterelor coronare) daca are un regim alimentar echilibrat si efectueaza regulat efort fizic. De fapt o astfel de persoana poate fi mai sanatoasa decat una cu masa corporala redusa si care are o alimentatie deficitara si nu este activa din punct de vedere fizic. De ce este... [continuare]
Cancerul colorectal - generalitati
Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog
Generalitati Tumora maligna, neoplazica sau canceroasa, se formeaza prin inmultirea necontrolata a unui grup de celule cu formarea unui tesut anormal si caractere maligne - dezvoltare accelerata, invazie, metastazare, etc. In cazul cancerului de colon sau rect tumora se dezvolta in structura peretelui colic sau rectal. Este posibil ca o perioada indelungata (6-12 luni) sa nu fie sesizate semne sau simptome ale bolii neoplazice, pentru ca ulterior simptomele sa apara diferit in functie de localizarea la nivelul diferitelor segmente: - colonul drept - manifestandu-se prin durere discreta, dar persistenta si neinfluentata de calmante, localizata in flancul sau fosa iliaca dreapta, balonare abdominala, diaree, cu scaune de putrefactie, rezistenta de asemenea la tratament, pierdere in greutate, astenie, dinamie, starea subfebrila, sangerari si mai tarziu anemia - colonul stang - manifestate prin jena in partea stanga, cu balonare si gaze, durerea crescand progresiv in... [continuare]
Starile de greata - particularitati medicale
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Starea de greata, acuta de scurta durata sau persistenta, se caracterizeaza prin nevoie stringenta de a voma. Greata si varsaturile pot fi provocate de afectiuni neurologice sau ale organelor tractului gastrointestinal superior - esofag, stomac, intestin subtire, ficat, pancreas, vezica biliara. De asemenea, acestea pot fi cauzate de durere, administrarea anumitor medicamente sau alte afectiuni existente in organism. Stimulii care provoaca greata actioneaza la nivelul "centrului vomei" din creier care genereaza senzatia de greata si coordoneaza actul varsaturilor. Tratarea starii de greata presupune tratarea cauzei declansatoare. Greata nu pune viata in pericol, dar varsaturile prelungite si repetate pot duce la deshidratare sau organismul intra in stare de soc. Simptome Greata si varsaturile sunt adesea asociate cu diverse semne si simptome. Prezenta anumitor simptome asociate cu greata pot fi declansate de reactiile fiziologice ale organismului aparute in... [continuare]
Colonoscopia - scop, pregatire, cum se realizeaza
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Ce este colonoscopia Colonoscopia este o investigatie ce permite medicului sa observe interiorul intestinului gros (rectul si colonul), cu ajutorul unui instrument flexibil prevazut cu o mica camera numit colonoscop. Aceasta investigatie e de mare ajutor in cazul descoperirii polipilor, a zonelor ulcerate, a tumorilor sau a zonelor inflamate sau hemoragice. In timpul colonoscopiei se poate preleva biopsie de la nivelul colonului sau rectului sau pot fi extirpate tumorile de la acest nivel. Poate fi folosita si in cadrul unui screening pentru identificarea si indepartarea tumorilor cu potential cancerigen sau a tumorilor maligne din colon sau rect (cancerul colorectal). Colonoscopul este un instrument subtire, flexibil, cu o lungime cuprinsa intre 121,9 cm si 182,9 cm. O camera mica este atasata de colonoscop, aceasta putand face fotografii si inregistrari video in interiorul intestinului gros. In unele cazuri se poate folosi si fibra optica, dar in general tehnologia... [continuare]
Colecistita
Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Generalitati Colecistita este inflamatia veziculei biliare, un organ cu forma de para, situat in partea dreapta a abdomenului, langa ficat, cu rol in digestia alimentelor. In mod normal, lichidul numit bila trece din vezica biliara in intestinul subtire. Daca fluxul bilei este oprit, se stocheaza in vezica biliara cauzand inflamatie, durere si posibil infectie. Aceasta poate fi acuta (debuteaza brusc), cand produce simptomatologie zgomotoasa, de tipul durerii severe in abdomenul superior, sau cronica (multiple episoade recurente), fiecare episod adaugand inflamatie si iritatie la nivelul veziculei biliare. In cazul unui episod acut, durerea poate sa se resimta si la nivel scapular, iar in cazuri severe, lichidul biliar poate ajunge in peritoneu, situatie care converteste cazul la interventie de urgenta (peritionita biliara). Cauze Cauza cea mai frecventa de colecistita acuta (severa) este calculul biliar (piatra), care blocheaza canalul cistic, adica tubul prin care se... [continuare]
Cum sa tineti sub control poftele alimentare din timpul noptii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Poftele alimentare din timpul noptii sunt o cauza frecventa a ingrasarii, deci un dusman atroce pentru sanatate. Deseori, dorinta aprinsa de a consuma o gustare dulce sau bogata in grasimi intre cina si ora de culcare vine pe fondul unui regim alimentar dezechilibrat sau al unui tumult emotional controlat in mod eronat prin mancare. Medicii nutritionisti recomanda o serie de strategii prin care sa eliminati poftele alimentare din timpul noptii, astfel incat sa preveniti probleme de sanatate precum obezitatea, diabetul si depresia. Prevenirea mancatului la ore tarzii Mancatul la ore tarzii poate avea atat cauze fiziologice, cat si cauze psihologice. Asadar, poftele alimentare de seara apar fie din pricina dietei zilnice necorespunzatoare (saraca in nutrienti de calitate), fie din cauza unor dezechilibre hormonale sau de natura psihica. Deseori, apetitul greu de controlat pentru anumite alimente indica nevoi specifice ale organismului (de pilda, pofta de... [continuare]
Boala celiaca - sfaturi nutritionale generale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Boala celiaca mai este cunoscuta si sub denumirea de enteropatie gluten sensibila, sprue celiac sau nontropical. Este o afectiune de natura autoimuna a intestinului subtire ce apare la persoanele cu o anumita predispozitie genetica, putand-se manifesta la orice varsta. Evolutia bolii este caracterizata prin perioade de exacerbare si acalmie. Procesul patogen este cauzat de intoleranta la gluten (proteina prezenta in cereale precum grau, orz, secara si uneori ovaz), fractiunea proteica toxica fiind mai ales gliadina. Atunci cand o persoana cu intoleranta la gluten consuma produse ce il contin (alimente, suplimente nutritionale sau medicamente), sistemul imunitar al gazdei sa autoactiveaza si sintetizeaza anticorpi antigliadina pe care ii secreta la nivel intestinal, determinand aparitia unei reactii inflamatorii la nivelul mucoasei. Modificarile ce apar vor interfera cu functia normala a epiteliului intestinal, determinand o scadere a absorbtiei... [continuare]
11 mituri surprinzatoare din medicina
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cultura medicala populara detine nenumarate mituri impresionante despre sanatate pe care oricine trebuie sa le cunoasca, deoarece au ca subiect de discutie organismul uman, afectiunile cronice si sezoniere, dar si regimul alimentar. Majoritatea miturilor sunt inofensive, influentand intr-o mica masura starea generala de sanatate a unui individ, dar cum scopul stiintei este cunoasterea adevarului, va prezentam 11 mituri care au facut subiectul mai multor studii si care cu siguranta vor contribui la imbunatatirea cunostintelor dvs. in domeniul medical. Gazele intestinale urat mirositoare sunt ceva normal Gazele intestinale sunt formate din vapori inodori din: dioxid de carbon, oxigen, hidrogen si uneori metan. Gazele intestinale urat mirositoare provin din putrefactia proteinelor alimentare in sulful existent in intestinul gros sau din putrefactia carbohidratilor (glucide) care contin zaharuri nedigerabile - amidon si fibre. Acesti carbohidrati nu se... [continuare]
Generalitati Gastropareza, atonia gastrica sau golirea gastrica intarziata, este o boala cronica a stomacului caracterizata prin tulburari de eliminare prin defecatie - contractiile musculare de la nivelul stomacului sunt slabe sau inexistente si nu pot impinge alimentele in intestinul subtire pentru realizarea procesului de defecatie. Nervul vag controleaza deplasarea alimentelor din stomac prin tractul digestiv. Gastropareza apare atunci cand nervul vag este deteriorat sau lezat, iar muschii stomacului si ai intestinului nu functioneaza corespunzator, astfel alimentele ingerate se deplaseaza lent sau se opresc de-a lungul tractului digestiv. Hrana stationeaza in stomac si va fi descompusa de sucul gastric si enzimele digestive, iar gravitatia stimuleaza golirea stomacului. Exista doar tratament simptomatic pentru gastropareza. Modificarile dietetice amelioreaza manifestarile si simptomele bolii, dar nu reprezinta intotdeauna o solutie. Medicatia poate fi de ajutor, dar... [continuare]
Generalitati Capacitatea intestinului subtire de a absorbi nutrientii intr-un mod adecvat, poate fi afectat de o multime de cauze. Printre exemple pot fi incluse atat erori in perturbarea functiei sistemului digestiv (dificultatea acestuia de a produce enzimele necesare pentru descompunerea anumitor alimente, de exemplu), defecte structurale sau tumori la nivelul intestinului, procese inflamatorii, infectii intestinale sau alte boli, leziuni sau indepartarea chirurgicala a unor portiuni din intestinul subtire, dar si defecte congenitale. Cauze si factori de risc Tulburarile specifice malabsorbtiei includ: - Intoleranta la lactoza - Este cauzata de lipsa unei enzime specifice, necesara pentru descompunerea zaharului din componenta laptelui. Simptomele sunt: flatulenta, diaree, crampe. - Boala celiaca (enteropatia glutenica) - Este o afectiune ereditara care prespune intoleranta la gluten, o proteina din componenta fainei de grau si secara. Simptomele includ incetinirea... [continuare]
Generalitati Boala Crohn este deseori intalnita la mai multi membrii ai aceleasi familii (transmitere genetica). Nu se cunoaste exact de ce unele persoane devolta boala, insa exista studii medicale de specialitate care au dovedit existenta anumitor factori declansatori (triggeri), ce pot declansa boala prin diferite mecanisme imune. S-a dovedit faptul ca boala poate fi declansata de aparitia unui raspuns imun anormal impotriva bacteriilor intestinale saprofite (care se gasesc in mod normal la nivelul intestinului gros) sau prin mecanisme imune complexe secundare unor infectii cu diferite bacterii sau virusuri (Mycobacterii tuberculoase, Yersinia enterolitica, E.coli, B. fragilis). Se stie, de asemenea, ca factorii de mediu au un rol important in aparitia bolii. Fumatorii au un risc crescut de a dezvolta boala. Boala Crohn este o afectiune inflamatorie intestinala (face parte din familia bolilor inflamatorii intestinale - BII), care determina inflamatia si ulceratia... [continuare]
Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tractul gastrointestinal este un tub lung si musculos care functioneaza ca un procesor de alimente pentru organismul uman. Sistemul digestiv este format din cavitatea bucala si glandele salivare, stomac, intestin subtire si intestin gros, ficat, pancreas, colon si vezicula biliara. Iritatia si inflamatia a diverse portiuni ale tractului gastrointestinal sunt indentificate sub forma gastritei (stomac), colitei (colon), ileitei (intestinul subtire sau ileon), hepatita (ficat) si colecistita (vezicula biliara). Sistemul gastrointestinal nu este un sistem pasiv. Acesta are rol senzorial si reactioneaza la materialele care circula prin acesta. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, fiecare persoana are nevoie de tipuri si cantitati diferite de alimente. Procesul digestiei Sistemul gastrointestinal descompune alimentele prin intermediul unor mijloace mecanice (mestecatul) si apoi actioneaza asupra acestora printr-o serie de procese chimice complexe. Aceste... [continuare]
Generalitati Ischemia arterei mezenterice reprezinta ingustarea pana la obstructie completa a uneia sau mai multor artere mezenterice, din totalul celor 3 care sunt sursa vasculara a intestinului subtire si a intestinului gros. Boala vasculara mezenterica, asa cum mai este numita, reprezinta o cauza destul de rara de prezentare la camera de garda (aproximativ 0,1% din totalul internarilor). In ciuda frecventei relativ mici, diagnosticarea ei este foarte importanta deoarece asociaza o rata mare a mortalitatii. Stabilirea diagnosticului corect de ischemie de artera mezenterica este un lucru anevoios pentru medic deoarece simptomatologia si semnele acesteia sunt nespecifice, difuze si nu de putine ori foarte inselatoare. Cauze Ingustarea lumenului arterial cu scaderea, dramatica si brusca, in unele situatii, a aportului sangvin determina ischemia mezenterica. Reducerea fluxului sangvin poate sa apara in urma mai multor mecanisme. Vasele afectate, arterele mezenterice, sunt... [continuare]
Definitie Infectia cauzata de Helicobacter pylori (H. pylori) apare ca urmare a colonizarii bacteriene a stomacului si portiunii initiale a intestinului subtire. Actualmente se presupune ca bacteria Helicobacter pylori este prezenta la aproximativ jumatate din populatia generala. In cazul majoritatii persoanelor al caror tract digestiv este contaminat cu Helicobacter pylori nu apar semne sau simptome de boala. In anumite cazuri insa, infectia cu Helicobacter pylori poate conduce la complicatii serioase, cum ar fi ulcerul gastric sau cancerul de stomac. Ca urmare a tratamentului agresiv instituit in ultimii ani, in Statele Unite incidentele acestei infectii si a complicatiilor acesteia sunt in scadere. Simptomatologie In cazul majoritatii persoanelor infectate cu Helicobacter pylori nu apar semne sau simptome de boala; in anumite cazuri insa, infectia poate avea urmatoarele manifestari: - Durere sau arsura abdominala; - Greata; - Voma; - Eructatii frecvente; - Balonare; -... [continuare]
Merele si bananele in alimentatia copiilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bananele sunt preferate de bebelusi gratie gustului lor dulce, alaturi de mar, care este unul din fructele care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia copiilor. In plus, exista destul de multe soiuri de mere care pot fi introduse in regimul alimentar zilnic al micutilor. Merele Zicala "un mar pe zi tine doctorul departe" este destul de adevarata. Pentru inceput, este recomandat sa se evite merele acre pentru ca primul contact cu acest produs alimentar sa fie o experienta placuta. Copiii sunt pregatiti inca de la varsta de 6 luni sa consume mere. Merele contin pectina, o fibra care sustine bacteriile bune din intestin care, la randul lor tin la distanta bacteriile rele. Merele mai contin bor, un mineral care ajuta oasele sa ramana puternice si sanatoase si antioxidanti care ajuta organismul in lupta cu bolile. In plus, un mar contine un sfert din necesarul zilnic de vitamina C. In comert, exista diverse sosuri si sucuri de mere. Cand se vor... [continuare]
Uleiul de menta - beneficii pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Menta este o planta ale carei frunze si uleiuri sunt folosite pentru tratarea si ameliorarea multor conditii. Menta este utilizata in cazul racelilor, infectilior respiratorii si ale sinusurilor, tuse, inflamatia gurii si gatului, probleme digestive, arsuri stomacale, greata, varsaturi, greata de dimineata, sindrom de colon iritabil, crampe ale tractului gastrointestinal superior, ale cailor biliare, stomac deranjat, diaree, suprainfectie bacteriana a intestinului subtire, flatulenta, probleme menstruale, tulburari hepatice, etc. Uleiul de menta este aplicat pe piele pentru tratarea durerilor de cap, a celor musculare, ale nervilor, dintilor, bolilor articulatiilor, prurit, eruptii cutanate alergice, infectii bacteriene si virale, dar si pentru respingerea tantarilor. Menta aromatizeaza bauturile si alimentele din compozitia carora face parte. Planta mai este folosita ca parfum pentru sapunuri si cosmetice. Uleiul de menta Beneficiile pentru sanatate ale uleiului... [continuare]
buna ziua. poate cineva sa ma ajute cu un regim alimentar pentru rectocolita? va multumesc [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Gastroenterologie , Hepatologie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter